Symbian: beter geen Linux op telefoons

Telefoonfabrikanten kunnen beter geen besturingssysteem op basis van Linux op hun telefoons zetten. Dat zegt Symbian-topman Jerry Panagrossi. Volgens Panagrossi zouden telefoons technisch te beperkt zijn om Linux te draaien.

De processoren in telefoons hebben veel lagere kloksnelheden dan die in desktopcomputers. Bovendien hebben mobieltjes veel minder werkgeheugen aan boord. Daarom is het onmogelijk Linux zomaar over te zetten op een mobieltje, zegt Panagrossi, die topman is bij de Amerikaanse tak van Symbian. De lagere specificaties van mobieltjes stellen andere eisen aan het besturingsysteem, stelt hij. Bovendien is Linux alleen een kernel. Fabrikanten hebben meer nodig om een telefoon in elkaar te zetten, zoals toesteldrivers en een interface om programma's in te draaien.

Panagrossi zette met zijn uitspraken de aanval in op open source-besturingssystemen. Enkele maanden geleden maakte Nokia wereldkundig dat het Symbian overneemt en vervolgens open source maakt. Symbian is een van de meestgebruikte besturingssystemen voor mobiele telefoons ter wereld, maar heeft in Noord-Amerika door concurrentie van Motorola en RIMs Blackberry weinig marktaandeel. Linux is de basis van de besturingssystemen Limo, Openmoko en Android.

Panagrossi deed zijn uitspraken tijdens het Mobilize-congres van Gigaom. Hij kreeg direct weerwoord van Morgan Gillis, topman van de Limo Foundation. Limo, een afkorting van Linux mobile, zet mobieltjes in de markt met een eigen, op Linux gebaseerd besturingssysteem. "We hebben al 23 mobieltjes gelanceerd sinds vorig jaar", zei Gillis. Linux is allang geschikt voor mobieltjes, aldus de Limo-topman. "De vraag of Linux daarvoor geschikt is, is al vier of vijf jaar geleden beantwoord."

Linux' boegbeeld Tux met Palm Treo-smartphone

Door Arnoud Wokke

Redacteur

19-09-2008 • 12:10

127 Linkedin

Reacties (127)

127
117
33
16
0
14
Wijzig sortering
Imo een beetje vreemde uitspraak van Panagrossi als je bedenkt dat er linux varianten in de omloop zijn die zich laten booten van een floppy op een 386. Dus als er wel een OS is die zover te strippen valt dat het op nagenoeg niets draait is het wel linux wel. Daar komt ook nog eens bij dat mobieltjes qua hardware ook steeds sterker worden waardoor het steeds minder problematisch zou moeten zijn op hardware niveau om er fatsoenlijk een OS op te draaien. Waar hij dan misschien een punt op heeft is het de GUI. Echter gelet op Limo & Android lijkt het me ook eerder een kwestie van tijd of daar is wel een sterk weerwoord gereed tegen Symbian. Dan zijn argument dat de support er lastig voor is, ook hier komt eerder de kracht van de Linux community om de deur kijken dat er altijd wel ontwikkelaars zijn die het leuk vinden om een BT stack te schrijven terwijl je bij Symbian fo welk andere mobiel OS wel afhankelijk bent van de verspreider.
Voor mij lijkt het dan ook eerder dat Panagrossie een concurrent erkent en niet zo snel een passend antwoord erop heeft, al lijkt het me wel interessant om te zien hoe dit zich ontwikkeld gelet op hoe Android met Google de aanval heeft geopend.
Je hebt helemaal gelijk denk ik echter meen ik dat voor je business model het niet zo handig is als je afhankelijk bent van een community.

Als jij met je linux telefoon een probleem hebt en je moet gaan wachten op de welwillendheid van de community om een stack te gaan schrijven zou ik daar m'n business niet aan toe vertrouwen en zo denken veel zakelijke gebruikers erover.

Niks tegen linux, is prachtig en heeft zeker toekomst maar ondersteuning vanuit een professionele invalshoek zoals Novell dat doet is mi noodzakelijk. Jammer dat het initiatief van Novell door dezelfde community zo wordt neergefakeld.

Overigens vind ik mijn Nokia 6500?, ook zonder Symbian of Linux al sch**ttraag.
Ja, fijn. Waar vind ik een moderne versie van UIQ (=Symbian) voor m'n SE P910?
Nee, dan toch liever een community. Die biedt meer continuiteit dan de meeste commerciele aanbieders.

Overigens betekent het gebruik van Linux niet per se dat je afhankelijk bent van een community. Zie Maemo van Nokia. Open source, maar wel ge-support door Nokia.
Als extra bonus heb je ook nog een community.

[Reactie gewijzigd door Schnupperpuppe op 19 september 2008 12:44]

Die biedt meer continuiteit dan de meeste commerciele aanbieders.
Hmm. Sommige stukken van sourceforge lijken meer een Open Source kerkhof dan op een levende community. Het probleem is dat het ontwikkelen veel tijd kost, en vaak krijgt een ontwikkelaar na verloop van tijd andere prioriteiten (ander project, gezin, sport etc). In de commercieele wereld is dat veel beter voorspelbaar, zolang er voldoende geld mee verdiend kan worden gaat het door.
Dat is natuurlijk grote onzin. Je bent helemaal niet afhankelijk van een community.
Voor een gemiddelde GNU/Linux distributie op je PC misschien wel, maar als bedrijf X besluit om op zijn telefoon Y een GNU/Linux kernel wil draaien, met een eigen distributie, dan zijn ze van geen enkele community afhankelijk, terwijl je wel een community om je toestel heen kan creëren die zelf applicaties schrijven, eventuele verbeteringen doorvoeren, enzovoorts. Maar je moet als bedrijf wel zorgen dat je een werkend toestel levert waarvan de drivers enzo al werken.
Zie het zoals OSX, je hebt maar een vaste set aan PC's (toestellen), waarvoor je zelf de drivers maakt, en je maakt gebruik van een open source kernel, en bent daarvoor van geen enkele community afhankelijk.
Bovenstaand artikel geeft een vertekend beeld van zijn uitspraken. De argumenten waren meer tegen de fragmentatie van Linux, dan tegen de performance.

"When you ask the Linux solution providers what percentage of software runs across all of their platforms, the answer is near zero per cent. There's such a degree of high fragmentation in that space, and I think it's high time we set the record straight,"

Overigens ook een non-issue, maar goed.
Hij heeft helemaal gelijk als hij zegt dat je een desktop versie van linux niet op een mobiele telefoon kan draaien. Daarom is er ook een linux versie voor embeded devices :)

Voor een deel heeft hij gelijk als je een schilderij wilt op hangen neem je ook geen aanemer in de arm, ze kunnen veel meer maar het is niet nodig. Aan de andere kant een mobiele telefoon heeft tegenwordig zo veel functies die zo dicht komen bij het geen een desktop computer ook doet dat het niet zo gek is dat mensen ook een sterker besturings systeem gebruiken dan Symbian.

Eigenlijk denk ik dat het niet zo veel uitmaak Symbian is orgineel ook niet gemaakt voor een mobiele telefoon zo als we die van daag de dag kennen, net zo min als Linux. Bijde systemen zijn aangepast en verandered tot het punt dat ze goed werken op de moderne telefoon net als Windows om maar eens een ander mobiel besturings systeem te noemen.
Als je nu kijkt naar een mobiele telefoon dan zit er een snellere processor een beter scherm en meer geheugen in dan mijn goede oude 486, met 16MB gehuegen, een dailup modem en een 640x480 resolutie. Daar kon ik ook Linux op draaien net als Windows, dus waarom zouden deze systemen niet ook op een moderne mobiele telefoon kunnen?

Eigenlijk denk ik dat het van weinig inzicht getuigt als je zo iets roept, natuurlijk is Linux alleen een kernel en moet je er zelf een GUI op plakken en divice drivers knutselen maar denk je nu echt dat je geen drivers hoeft te bouwen voor windows mobile of voor Symbian? En een GUI hoort daar ook bij, TouchFlow for Windows, Sony Erickson interface for Symbian, en de Android interface voor Linux, en du das niet veel anders hoor. Het kost allemaal tijd en geld en je moet het hoe dan ook zelf bouwen.

Deze meneer Panagrossi heeft denk ik hier voor bij WC eend gewerkt.
Blijkbaar niet :+
Misschien een bijbaantje
Jerry is executive director and vice president of US operations at Symbian, Inc., a subsidiary of Symbian Ltd. He is responsible for strategic planning and market development in North America, and also serves on the board of directors of the Open Mobile Alliance (OMA). Prior to joining Symbian in 1999, Jerry held positions at Motorola, Eastman Kodak Company, and Apple Computer. He earned a BSc in Computer Science from Southern Connecticut University.
Bron: http://www.symbian.com/partner/vcprincipals.html
Kijk dat Linux al draait op een 486 is mooi, maar lees het artikel eens en zie ook dat het weerwoord vanuit de Limo foundation niet ingaat op de punten van de Symbian topman.

Dat de beste man voor eigen parochie preekt kan prima, wil nog niet zeggen dat ie geen punt heeft.

Een van de punten is dat de Linux kernel standaard geen energiebeheer schema's heeft, ander punt is of alle software geschreven voor Linux daadwerkelijk op alle Linux distris draait. Het punt wat hij(de Symbian man) aandraagt is dat de Linux community versnippert is.

Het feit dat men al 23 Limo telefoons heeft uitgebracht houdt geen steek, er zijn al vele meer WM toestellen op de markt maar lang niet alle zijn zo geweldig of helemaal crash vrij. Kijk ook eens naar de problemen die je aantreft onder de HTC toestellen, die wij althans terugsturen omdat de performance qua batterijduur gewoon ondermaats is, en die ook regelmatig gewoon niet verder komen dan een bootschermpje.
Over versnipperd gesproken: Symbian S40, S60, UIQv2, UIQv3.
En zo zijn er nog wel meer.
das de interface. De onderkant is gewoon precies hetzelfde.

Linux heeft toch ook merdere xwindow managers. Gnome, Kde etc.. etc..
S40 is geen Symbian (voor de tigste keer).
Omdat ik al jarenlang telefoons koop op basis van gewenste hardware functionaliteit (geheugen, gps, camera etc.) heb ik toevallig ook al jaren nokia (6630,7650,n95) en ook symbian. Met meer dan casual interesse in de overzichtelijkheid, gebruikersgemak van software (ik maak en verkoop zelf software) moet ik zeggen dat dat besturingssysteem mij uitermate slecht bevalt. Ik zoek me iedere keer wezenloos naar hoe ik een eenvoudige setting moet veranderen zoals een menuitem op het hoofdscherm van m'n n95. Misschien is het verstandig dat symbian het veld ruimt voor makers van besturingssytemen met enige interesse / kunde op het gebied van intuitieve software.
Hij kan moeilijk anders dan dit zeggen, of hij spreekt zijn eigen winkel tegen! Hij probeert gewoon zijn OS te verdedigen boven alle andere OS'en. Erg zwak van hem. Wellicht onder druk van de aandeelhouders dat hij dergelijke uitspraken doet.
Erg zwak, waarbij hij compleet voorbij gaat aan het feit dat Linux-gebaseerde OSen hebben gedraaid (en waarschijnlijk nog steeds draaien) op hardwaresystemen die minder resources tot hun beschikking hebben dan de meeste hedendaagse smartphones (die tegenwoordig toch wel 96+MB ram tot hun beschikking hebben). Sterker nog: toen windows XP uitkwam moest het overgrote deel van de pc's het doen met (maar!) 64MB ram. Daar draaide Linux ook vlekkeloos op. Voor de cpu geldt een soortgelijk verhaal: de cpu's van hedendaagse smartphones zijn denk ik makkelijk een stuk sneller dan de cpu's die inmiddels bejaard zijn.

Persoonlijk vind ik dat hij had hij eerder z'n mond had moeten houden dan een statememt maken die zo makkelijk onderuit te halen is.
Dan heb je het over linux van 10 jaar terug. Linux van 10 jaar terug is niet te vergelijken met linux nu. Het is .b.v. heel bewerkelijk een recente linux distributie te vinden die draait in 4 MB of 8MB op een 486. Mijn simpele telefoon beweert 1MB vrij te hebben.

Voor dat soort mobiele apparatuur wil je misschien geen linux , maar een kleiner OS draaien.

Ik beweer niet dat het niet kan, (tomtom, 32 MB ram, draait b.v. linux), maar het niet altijd de meest logische keuze.
Een recente (desktop) distro met voorgebakken kernel niet .. alhoewel ik distro's als 'damn small linux' nog best een kans wil geven. Maar ik pak de source voor een recente 2.6 kernel erbij en ik bak er zo een kerneltje uit voor een 386SX/20 met 16 of zelfs 8 MB ram (ik heb zelf ooit gespeeld met een 386SX met 4 30 pins reepjes van 4MB ... toen ik hem kreeg al een 'bejaarde' computer en die reepjes kostten ooit een vermogen). Boot perfect. Als het ECHT moet krijg ik de kernel ook nog wel in 4MB en houd genoeg ruimte over voor een paar user processes (te beginnen met 'init' natuurlijk)... maar installeren met een install disk van *buntu e/d is daarmee natuurlijk uitgesloten. Misschien dat je met Slackware 7 een eind komt... alhoewel daarbij volgens mij de standaard 'bare' kernel een beetje te groot is voor 4MB en je wil natuurlijk geen ramdisk gebruiken...

[Reactie gewijzigd door jiriw op 19 september 2008 13:35]

Anoniem: 46304
@jiriw19 september 2008 16:28
De eerste distributie die ik installeerde, Slackware 3.0 op een 486 op 100MHz, kon best booten met 4MB. Mijn systeem had toen 8MB en later 12MB, een hele luxe (zelfs een zeer getweakde OS/2 draaide er nog vrij soepel op). Zelfs X11 heb ik er op aan de gang gekregen (dat was toen "iets" meer werk dan simpelweg de installer van Ubuntu draaien).

Heel wat mindere specs dan de simpele E50 die ik nu heb, en dat is zo'n beetje de onderkant van de smartphone markt.
Vergelijk het maar eens met de embedded linuxen die op wifi routers als de Linksys WRT54G(L) draaien. Dat is ook gebaseerd op een moderne linux kernel en het draait in 8MB ram en 4MB flash. Die hoeven wel geen grafisch scherm aan te sturen, maar de smartphones die het met dergelijke minimalistische specs moeten doen zijn met een lantaarntje te zoeken. 64MB flash (uitbreidbaar met een SD kaartje) en 64MB ram zijn wel zo'n beetje de kleinst die ik tegenkom. Ook de CPU van een beetje smartphone doet die van een wifi router redelijk verbleken.

Je hebt dus hardware genoeg in een smartphone om een flinke embedded Linux distro te plaatsen. Inclusief allerlei leuke en nuttige applicaties.

Symbian draait in principe ook niet op de minimalistische telefoontjes die gratis bij prepaid aansluitingen zitten. Het gaat hier wel over een hogere klasse hardware. Mijn Symbian (S60R3) telefoon heeft nog ca 40MB vrij (van de 64) voordat ik applicaties ga opstarten. En dat is al weer een verouderd model. Dat is een hoeveelheid geheugen waar een embedded Linux distro in kan gaan liggen.
De Nokia E50 heeft maar 32MB RAM. Toch draait TomTom er goed op.
Ach, er zijn toch ook telefoons die windows draaien? Dat is ook zo lomp als een varken, qua geheugen en cpu gebruik. Ik zie niet waarom windows beter geschikt zou zijn dan linux, eerder andersom... (linux kun je nog zelf aanpassen)

[Reactie gewijzigd door kozue op 20 september 2008 13:05]

Het is .b.v. heel bewerkelijk een recente linux distributie te vinden die draait in 4 MB of 8MB op een 486
Onzin; jij weet niet waar je zoeken moet; dat is iets heel anders. Men gaat toch geen hedendaagse desktopdistributies gebruiken voor ingebedde apparaten? 486's worden immers vandaag de dag niet meer gebruikt omdat ze te groot, lomp, inflexibel en stroomslurpend zijn, daar kan je telefoon dus nooit op draaien. Daarvoor in de plaats zijn een hoop efficiëntere chips gekomen zoals XScale, ARM, OMAP en nog een hele rits exotischere. Dat is net zoals je nergens meer een 10 jaar oud model van 'antenne van 1m lang' kan kopen 'om aan je mobiele telefoon te zetten'; want vandaag de dag zijn er betere alternatieven.

Linux is tegenwoordig hét platform voor embedded apparaten, waar mobieltjes ook onder valleen. Laat me je helpen:
Mobilinux 5.0 can be implemented in under 2 megabytes and for a typical mobile phone with basic functionality, less than 14 megabytes
(bron)
En hier: Linux voor <624mHz

Verder kan je zoeken op 'embedded Linux'; en je krijgt een hele lading mogelijkheden (1,7 miljoen resultaten!).

[Reactie gewijzigd door kidde op 20 september 2008 21:00]

Op jouw simpele telefoon zal ook geen Symbian kunnen draaien?
Het verschil tussen een distributie en de linux-kernel moet je niet uit het oog raken.
Anoniem: 145595
19 september 2008 13:19
Hij praat gewoon inderdaad poep.
Linux kun je zo tweaken dat het zelfs op een broodrooster draait.
umount /dev/brood1
Het lukt Microsoft en Apple wel om hun kernels en libraries te laten werken op mobieltjes, waarom zou het Linux dan niet kunnen? Het is natuurlijk wel zo dat Linux op mobieltjes al jarenlang de beloftes niet waarmaakt, maar waarom richt Symbian zijn kritiek dan niet op Microsoft, Apple en RIM/Sun? Dat zijn de echte concurrenten.

Wij van WC eend...
Omdat Linux een bedreiging voor ze is. De kans is heel groot dat over 5 jaar Linux gebaseerde systemen Symbian hebben verdrukt.

Als ik een telefoon fabrikant was, waarom zou ik dan Symbian kopen als ik gratis bijv. Android kan installeren? En over 5 jaar wanneer Android echt stabiel is zijn er hordes applicaties voor ontwikkeld.
Voor Symbian is alles een bedreiging. Op gebied van smartphones hollen ze in marktaandeel achteruit, simpelweg omdat al het andere beter is. Windows Mobile werkt beter samen met Windows (scoort qua gebruiksvriendelijkheid niet beter), BlackBerry OS heeft de zakenwereld in zijn broekzak, iPhone OS vreet marktaandeel van alle partijen en straks komt Android eraan om een gebruiksvriendelijk platform te bieden aan mensen die geen iPhone willen. (net als iPhone OS nog ver van voltooid, maar de concurrentie al ingehaald).

Vijf jaar is trouwens lang in de telecomwereld. De iPhone heeft in een jaar tijd een ontzettend trend ingezet in de gsm wereld door touch-based bediening en software een slinger te geven. Android brengt niets nieuws (dat doet Google zelden), maar biedt vooral een verbetering op wat de meeste (in dit geval Symbian, Microsoft en Blackberry) aanbieden.

Ik vrees voor Symbian dat het niet lang meer duurt. Gelukkig voor Symbian zijn er weinig partijen geïnteresseerd in een OS voor de gewone GSM en heeft lang niet iedereen behoefte aan e-mail op de telefoon. Dus dat soort licenties blijven ze wel verkopen. Echter, nu de smartphones langzamerhand zo interessant worden dat ze grote overlap krijgen met pc's is het niet meer dan logisch dat de ontwikkelaars van computer-besturingssystemen een mobiele versie maken. En het is makkelijker om te kijken hoe je bestaande applicaties naar een mobiele toepassing kan brengen dan na te moeten denken welke mobiele toepassing je aan een telefoon wilt toevoegen.

Blackberry heeft dit beter ingezien heeft voor deze stap het bedrijfsleven al naar haar hand gezet door toepassingen te bieden voor Windows en OS X enigszins kwalitatief op de smartphone verschenen.

Dus ja, je hebt een goed punt. In reactie op het artikel komt de vraag in mij op... is iPhone OS niet ook een beetje Linux? Gezien het UNIX-based is? De animatie op de iPhone (toch een intensief proces) loopt vlekkeloos met menutjes, CoverFlow en oh ja, de games als Spore en Super Monkey Ball. Als je dat vergelijkt met de beschamende haperende animatie op dat dure nieuwe Samsung model (typenummers onthouden doe ik al sinds de iPod Mini niet meer) kan je maar één ding concluderen: Unix-based op een smartphone; ja gráág!
"Gelukkig voor Symbian zijn er weinig partijen geïnteresseerd in een OS voor de gewone GSM en heeft lang niet iedereen behoefte aan e-mail op de telefoon."
Huh? Symbian maakt alleen een smart phone OS met email!
Ben je in de war met iets anders? Jammer van je lange reactie
Omdat zij (windows in iedergeval) een aparte kernel maakt voor de telefoon.
Linux is Linux of het nu: op een super computer,in een telefoon of om de aarde draait.
Als je een reactie schrijft, moet je zorgen dat je geen onzin uitkraamt. Natuurlijk is linux voor telefoons etc geoptimaliseerd als het hierop ook wordt gebruikt. Wat denk je waar koelkasten, huishoudelijk apparatuur en tegenwoordig zelfs CV's op draaien?, jawel hoor embedded linux!
Omdat Mac OS X, Windows en Symbian een microkernel hebben en ook nog eens allerlei software leveren zoals drivers en API's om een goed systeem op een telefoon neer te zetten, met Linux heb je alleen een semi-monolitische kernel en moet je als fabrikant alles zelf maken of software van derde partijen gebruiken die vaak niet erg uitgebreid gedocumenteerd, getest, gecertificeerd, of ondersteund wordt.
Je leeft blijkbaar nog in het ICT stenen tijdperk. Een commercieel bedrijf can het zich niet veroorloven een potentiele flop te produceren. Concurrentie is hard.
Wij van WC eend ...

Ik vond die Motorola A1200 anders wel een mooi Linux toestel.
Ik wou net zeggen: een grote mond over linux maar eigenlijk niet weten waar je over praat. Tenminste, hij zal er vast wat vanaf weten maar z'n uitspraken zijn gebakken de lucht. De reden is dat linux erg efficient is, de kernel draait op systemen met zeer lage systeemeisen. Waarom zou de kernel dan niet kunnen draaien op mobieltjes met zeer lage systeem eisen? Daarbij komt dat het open source karakter alle mogelijkheden biedt om het systeem uit te breiden. In principe plemp je er zo telefoon mogelijkheden is, wat natuurlijk nog wel gemaakt moet worden.
Op het laatste valt te zeggen dat deze software te zwaar wordt voor een mobieltje, maar dat is weer afhankelijk van de programmatuur.

Symbian is wel erg gesteld op een gesloten karakter. Het lijkt inderdaad een aanval op de opensource wereld en Symbian behoort daar helemaal niet toe. Hun systeem is zelfs zo dichtgetimmerd dat uitbreidingsmogelijkheden zeer beperkt zijn.
Uit het artikel:
Panagrossi zette met zijn uitspraken de aanval in op open source-besturingssystemen.
en de reactie van EnsconcE:
Symbian is wel erg gesteld op een gesloten karakter. Het lijkt inderdaad een aanval op de opensource wereld en Symbian behoort daar helemaal niet toe.
Het is een aanval op de concurrentie, maar zeker niet op de open-source wereld. Symbian wordt in de komende 2 jaar namelijk ook onder een open-source licentie beschikbaar. Zie de recente overname door Nokia en oprichting van de Symbian Foundation. Zonder Android was dit waarschijnlijk nooit gebeurd, maar Symbian is ook nu al (in vergelijking met Windows Mobile en Iphone OS) behoorlijk open.

[Reactie gewijzigd door lammert op 19 september 2008 13:13]

Symbian is wel erg gesteld op een gesloten karakter.
Exact, en precies daarom urineert deze man in z'n broek van angst. Nokia heeft namelijk - het heeft een poosje geduurd - bedacht dat een open ontwikkelplatform voor haar telefoons toch beter én goedkoper is dan het huidige gesloten model dat ze hanteren.
Onder andere daarom heeft Nokia Trolltech gekocht. Trolltech is de maker van het QTopia-platform; een afgeleide van QT4. QT4 is exact de technologie waar KDE4 op draait. Nu het meest beangstigende; voor Symbian: QTopia draait prima op een Linux-kernel / toolchain; en Nokia wil graag met QTopia aan de slag. Anders hadden ze immers Trolltech niet gekocht. Met steun van TeleNor - een van de grootste telecom providers ter wereld (denk zo groot als T-Mobile maar onbekend in NL/BE) lopen een stelletje studenten in Noorwegen al innovatieve applicaties te maken voor QTopia (zie PATS); laatste tijd een beetje té stil toch).

Eenieder die tijd over heeft kan in C/C++ voor QTopia applicaties maken. Sterker: Dat is het hele doel van QTopia! Dat eenieder applicaties kan maken voor de mobiele telefoon betekent minder afhankelijkheid van Symbian; dus minder werkgelegenheid bij Symbian.
Verder schieten Linux-platformen voor telefoons als paddestoelen uit de grond. Al heel lang ontwikkelt een medrijf genaamd MontaVista (heeft niks te maken met Windows Vista; het bestaat zelfs al langer) Linux voor op ingebedde apparaten. Stoplichten zijn een voorbeeldje, en nog nooit heeft een automobilist gezeurd dat regelkasten van stoplichten te beperkt zijn om Linux op te draaien vanwege de trage processor en weinig RAM. MontaVista is inmiddels bij versie 5 voor haar Linux voor mobiele apparaten.
Trolltech kwam een paar jaar daarna met QTopia; een doorontwikkeling van QT3. Daarnaast kreeg je LiMo - hetgeen door vele Nokia-concurrenten gebruikt wordt, en toen kwam Google met Android. LiMo markeert een belangrijk punt voor Symbian. Voor 1998 waren namelijk Ericsson, Nokia, Sony, Samsung en Panasonic eigenaren van Symbian Ltd, en na 1998 werd Motorola / Psion mede eigenaar. Kijkend bij LiMo ziet men dat Motorola, Samsung en Panasonic tot de 'Stichters' behoren, en dat Ericsson (met ook MontaVista) bij de 'Associate' leden behoren; terwijl Psion al naar Linux begon te kijken sinds 1998 toen Nokia belangrijkste Symbian-eigenaar werd.
Terug naar Android: De Google-lui urineerden blijkbaar ook in hun broek van angst dat ze in het smartphone-tijdperk buiten spel kwamen te staan gezien de enorme rits aan belangrijke telecom-bedrijven die LiMo steunen. Waren ze niet bang geweest hadden ze niet met Android hoeven komen; en hadden ze wel gewoon applicaties voor LiMo of QTopia gemaakt; hetgeen ze een hoop kosten had bespaard.
Daarnaast draaien tegenwoordig een groot aantal 'beperkte' laptops op Linux; en de klanten lopen ermee weg; zoals met de Asus PC; maar ook Intertoys-speelgoed als de TrendTac (a.k.a. Alpha 400 van diverse merken; vanaf $100). Wederom een bewijs dat trage zut prima op Linux loopt.

Conclusie van het voorgaande: Wie heeft er nog Symbian nodig?

[Reactie gewijzigd door kidde op 20 september 2008 20:26]

Conclusie van het voorgaande: Wie heeft er nog Symbian nodig?
Nokia heeft Symbian blijkbaar nodig. Daarom hebben ze Symbian ook net gekocht...

/offtopic
Verder aardige reactie, maar wel een beetje geobsedeerd door urine...
Leuk verhaal en je hebt gelijk over Linux en Panagrossie niet maar afgezien van dat een Symbian top-man loopt te baselen is de conclusie is gelijk voor beide systemen en Symbian heeft nog steeds de voorsprong.
(Iedereen kan trouwens ook voor Symbian applicaties maken in C/C++/Java/Python/enz. en dat gebeurd ook veel.)
De Symbian foundation gaat Symbian OSS maken, dus in dat laatste komt verandering.
Tsss. Mijn HDD-Videorecorder loopt anders al jaren prima op Linux. ARM processortje. Die zit ook in de gemiddelde smartphone dus waarom zou Linux niet kunnen ?
Kennelijk weten ze bij Symbian niet meer wat ze moeten doen nu Android eraan komt.
mee eens, heb zelf de oudere versie van de A1200, nl de A780 die recentelijk met brute kracht door een vriendin is gesloopt maar ik ben al weer hard opzoek naar een vervangend model...

dus als iemand nog een A1200 of A780 heeft liggen....

die A780 is op papier alweer bijna 5 jaar oud maar kan nog steeds prima mee wat mij betreft.. (ok, geen 3g of wifi maar wel touchscreen, cam, agps met routeplanner, word, excel, pdf reader, MS synchronisatie, micro-sd, usb, support voor alle muziek en film codecs, edge (prima om te surfen, mailen, msn'en) en natuurlijk shell toegang) en die processor draait notabene op iets van 200mhz meen ik me te herinneren.

dus hoezo geen linux op telefoons..

pff.. maar goed, symbian zou wel gek zijn om te zeggen dat de concurent beter is... wat een quento de queso zeg.

[Reactie gewijzigd door GiLuX op 19 september 2008 14:36]

De A1200 is al opgevolgt door A1600 en A1800, ook met linux based os. Linux draaid er echt super op.

Jammer dat deze nooit in NL te koop zijn.

[Reactie gewijzigd door Chilly_Willy op 19 september 2008 14:13]

Sorry maar de a1200 is traag heeft een user interface uit het stenen tijdperk en is ook nog eens relatief duur. De symbian telefoons zijn echt een stap verder En ja ik heb er een.
De A780 is anders nog steeds bij mij in gebruik als reserve telefoon en heeft zelfs gps aan boord (handig tijdens de motor vakanties). Trager dan symbian/nokia telefoons uit dezelfde periode is ie zeker niet.

[Reactie gewijzigd door digifan op 19 september 2008 19:17]

Sorry maar de a1200 is traag heeft een user interface uit het stenen tijdperk
Das waar, maar destijds was de GUI van de Amiga 1200 toch best wel vooruitstrevend hoor. Windows liep een stuk achter. Als commodore verder was gegaan met de a1200 zou het nu zeker gewoon een moderne interface zijn geweest. Volgens mij is er alleen nooit een a1600 en a1800 geweest?
Je hebt de klok horen luiden...

Het gaat over een Motorola A1200...
Nee dat symbian is lekker... heb nu een symbian toestel (nokia 6120), en basis functionaliteit als bellen doet ie nog niet eens goed |:(
Het ding heeft de rare neiging om z'n audio te laten crashen. Als ik dan gebelt wordt hoor ik niks, en de ander hoort mij ook niet. Als ik dan media af probeer te spelen hangt het hele apparaat... Enige manier om het weer werkend te krijgen is een reboot. Is me tot nu toe gemiddeld eens per week gebeurt...
Misschien moet ik toch maar eens kijken naar een linux based mobieltje :)
Dat ligt niet aan Symbian, maar aan Nokia. Andere Symbian toestellen kennen die fout niet en werken prima. Of sterker nog, jouw toestel kan ook wel een exemplarische fout hebben (gewoon stuk).
Dat was mijn eerste gedachte ook.

Tegenwoordig zijn mobieltjes sneller dan een 80386 en daarop krijg je echt wel een distributie aan het draaien. Dus ik snap zijn opmerking niet.
Alleen als hij ook een 387 coprocessor aan boord heeft. Anders moet je de kernelemulator gebruiken en die is echt traag. Zal tegenwoordig ook wel niet veel meer aan geoptimaliseerd worden.
Indien het een actuele processor zou zijn, werd er wel aan geoptimaliseerd. Aangezien de ARM een actuele processor is, is jouw aanvulling op de vergelijking niet van toepassing.
Ik vind dit wel een ultiem domme aktie, omdat de feiten van vandaag al deze uitspraken al ontkrachten. Het lijkt een paniekreaktie om te voorkomen onder de voet gelopen te worden door Linux-based devices. Dit valt in de "we zullen nooit meer dan 64kb geheugen nodig hebben" categorie wat mij betreft en hiermee geeft Symbian zijn concurrenten op PR-vlak veel munitie in handen.
Panagrossi zette met zijn uitspraken de aanval in op open source-besturingssystemen.
Deze uitspraak vind ik een beetje "kort door de bocht", dat zei de beste man niet. Er is niets mis met OS, en dat zal die man ook zeggen. Wat hij zei, was dat er iets mis is met Linux voor mobieltjes. Het is in principe inderdaad alleen een kernel, en sorry dat ik het zeg, maar de opzet van de linux kernel is in principe een stopcontact apparaat, terwijl een OS als symbian met de onderliggende kernel van meet af aan ontworpen is om op energiezuinige ARM processortjes te draaien, en zo min mogelijk die dingen te belasten, en als hij het al doet, slechts heel "af en toe" een burstje.

Ik ben het in de lijnen wel eens met deze man, maar ik vrees dat zijn woorden verdraait worden. De 486 vergelijking gaat niet op, voor mijn part. Ja, in pure ruwe kracht is m'n N95 krachtiger dan m'n DEC P120Mhz setup, maar het doel is heel anders. M'n N95 draait 3 dagen op een accu, en dan ben ik een "middelslurp" gebruiker die z'n agenda en email ook checked d'r op. Het doel van het OS en het apparaat is heel anders.
Inderdaad en deze conclusie is zelfs compleet tegenstrijdig met het vervolg van het verhaal:

1. Panagrossi (Symbian topman) zette met zijn uitspraken de aanval in op open source-besturingssystemen.

2. Enkele maanden geleden maakte Nokia wereldkundig dat het Symbian overneemt en vervolgens open source maakt.

Het lijkt me dus sterk dat hij deze uitspraken deed om de aanval in te zetten op open source-besturingssystemen. Het is waarschijnlijk eerder territorium gedrag ;-)
Anoniem: 230385
19 september 2008 12:17
Als ik linux/slackware prima kan draaien op mijn oude 486 (met gui) dan kan ook prima draaien op mijn SE M610i (waar nu symbian op draaid). Lijkt me inderdaad een opmerking om mensen bang te maken en mis informatie te wereld in te sturen. Er zijn weinig OSen die je op oude hardware prima kan draaien, en linux is daar zeker een van. Verder heb je nog andere embedded OSen zoals QNX. Al met al een voorspelbare opmerking van deze man, hij zal toch niet zijn eigen inkomsten aan banden willen leggen door te zeggen dat linux based telefoon OSen een prima alternatief vormen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee