Openmoko begint met verkoop aan consumenten

Na meer dan een jaar ontwikkelen, bouwen en testen heeft Openmoko zijn eerste mobiele telefoon voor de consumentenmarkt uitgebracht. De belangrijkste eigenschap van het belapparaat is dat de software volledig is aan te passen.

OpenMoko logoDe telefoon die Openmoko sinds deze week te koop aanbiedt is de Neo Freerunner, die sterk lijkt op de ovale Neo1973 die het bedrijf een jaar geleden aan het grote publiek liet zien. Een van de belangrijkste eigenschappen van de Neo Freerunner is dat, net als bij de Neo1973, het hardware-ontwerp, het besturingssysteem en de software opensource en vrijelijk aanpasbaar zijn.

De Neo Freerunner is uitgerust met de 500MHz S3C2442-processor van Samsung, heeft 128MB ram en een flashgeheugen van 256MB. Het kleurenscherm van de telefoon is 4,3" groot en heeft een resolutie van 640x480 pixels. Voor 3d-acceleratie is de 3362-chip van SMedia aanwezig en verder bevat het apparaat twee 3d-accelerometers. De Neo Freerunner heeft één usb-aansluiting en is uitgerust met wifi, bluetooth en gps. Via gprs en gsm kan er gebeld en genetwerkt worden.

De telefoon draait versie 2.6.25 van de Linux-kernel en de overige software komt uit Openmoko's eigen stal. Als virtuele machine voor Java wordt de Jalimo JVM meegeleverd. Het is toegestaan, en gebruikers worden er zelfs toe opgeroepen, om nieuwe software op de telefoon te installeren of het apparaat anderszins aan te passen. Wie naast de software ook graag de hardware van de Neo Freerunner wil tweaken, kan aan de slag met de gepubliceerde cad-bestanden.

Het is voor het eerst dat Openmoko zijn waren aan het grote publiek verkoopt. Voorheen was de Neo Freerunner alleen in kleine hoeveelheden beschikbaar en die telefoons waren bovendien nog niet klaar voor de gewone consument. Hierdoor waren het feitelijk alleen softwareontwikkelaars die het belapparaat aanschaften. De consumentenversie van de Neo Freerunner had er oorspronkelijk al in oktober 2007 moeten zijn, maar onder meer problemen met de hardware hebben voor veel vertraging gezorgd. De Neo Freerunner heeft een adviesprijs van 400 dollar.

Openmoko Neo Freerunner

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

27-06-2008 • 10:16

101 Linkedin

Submitter: aliencowfarm

Reacties (101)

Wijzig sortering
Je kunt samen met een groep mensen de Openmoko freerunner aanschaffen. Als je namelijk per 10 bestelt zijn ze goedkoper.
http://wiki.openmoko.org/wiki/GroupSales
De software komt, ook buiten de kernel, niet volledig uit eigen stal. Voor de meeste standaard applicaties wordt gebruik gemaakt van een naar X11 geportte versie van QTopia, terwijl de windowmanager een embedded versie van Enlightenment (E17).

Ik vind het zelf wel een leuk ding, vooral het feit dat je zonder meer andere applicaties erop kan zetten en de complete software stack kan vervangen. Er worden al inkoopacties georganiseerd trouwens: per 10 stuks krijg je korting en zijn de verzendkosten natuurlijk lager.

[Reactie gewijzigd door ATS op 27 juni 2008 10:39]

3D acceleratie is een feature van de chipset maar er zijn géén 3D drivers, en er is géén (open) specificatie van de chip. De specificatie is alleen onder NDA (non-disclosure agreement) voor de ontwikkelaars beschikbaar, maar zij geven aan geen prioriteit te geven aan 3D (OpenGL ES) te geven. http://ibot.rikers.org/%23openmoko/20080423.html.gz
Dan hadden ze beter voor een zuiniger/goedkoper/kleinere grafische chip zonder 3D kunnen kiezen.

[Reactie gewijzigd door joho op 27 juni 2008 10:45]

De prioriteit lag dus eerst bij het uitbrengen van de hardware, en nu dit geregeld is wordt de prioriteit weer verlegd naar de software, dus die driver komt er wel, maar ze wachtten gewoon even totdat jij en de rest er echt mee kunnen spelen. De keuze was of nog een paar maanden vertragen, of nog geen driver maken. Ik denk dat ze de beste keuze hebben gemaakt.
Dat is waar, maar gelukkig is er wel alsnog het e.e.a. mogelijk met die chip. Zo kan je hem gebruiken voor het versnellen van video.
400 dolar vind ik wel veel voor een mobieltje waar niet alles op zit.
Hoewel je dus volledig de software an tweaken, de harware zit vast, tenzij je übertweaker bent
Of je usb onderdelen aansluit. Er zit een usb host-controller op, dus je kunt alles! aansluiten, alleen de batterij moet je dan in de gaten houden. Met een usb Y-kabel kun je de stroom dan weer van buitenaf laten komen, en dan kan er echt vanalles mee.

Denk eens niet aan het ding als primair een telefoon, en je ontdekt wat er allemaal mogelijk is
Even, komt deze nu uit met de GTK kit? of de QT kit? Er waren namelijk berichten dat het team over zou stappen op QT, de redengeving weet ik niet geheel, dus vandaar mijn vraag.
Nee, de software stack is nu inderdaad gebaseerd op Qtopia (dat dus is gebaseerd op Qt) en Enlightenmient. Dit om het geheugengebruik (significant!) terug te dringen en de telefoon responsiever te maken. Gtk+ support blijft wel aanwezig voor de mensen die er gebruik van willen maken.

@ Database freak hieronder:
Ik denk dat het dezelfde kernel is, met de drivers erij gedaan die er nog niet inzaten, en enkele openmoko specifieke patches.
Dus het meeste zou wel gewoon moeten werken ja, aangenomen dat het op het scherm past.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 28 juni 2008 03:19]

Anoniem: 260775
@Blonde Tux27 juni 2008 18:28
Met 'de GTK kit'. Maar QTopia apps kun je er natuurlijk ook op zetten. Ik heb er zelf meteen een besteld, ik hoop dat 'ie niet constant uitverkocht blijft zoals het vorige model.
Voor 3d-acceleratie is de 3362-chip van SMedia aanwezig en verder bevat het apparaat twee 3d-accelerometers. Kun je met die laatsten de 3d-acceleratie benchmarken? ;)

edit: @prulleman; de nadruk in dit bericht ligt inderdaad op de ;), die wordt verrassend goed gemist!

[Reactie gewijzigd door schaduw op 27 juni 2008 12:09]

Nee, maar je kan het ding wel bijvoorbeeld laten detecteren of hij rechtop of overdwars gehouden wordt, en daar het scherm op aanpassen. Of om de nouwkeurigheid van je GPS navigatie te vergroten, doordat je bochten en versnellingen en vertragingen kan detecteren. Je kan misschien ook wel een leuke schud-interface bedenken, waarbij je bijvoorbeeld de telefoon op stil kan zitten door hem met het beeldscherm naar beneden te leggen of iets dergelijks.

[Reactie gewijzigd door ATS op 27 juni 2008 13:32]

Anoniem: 224933
@ATS28 juni 2008 09:26
Ja 1 keer schudden voor alt tab in compiz mode natuurlijk
Nee volgens mij is dit net als in de Wii-mote movement sensing.

Accelerometer @ wiki

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 136863 op 27 juni 2008 10:24]

Dit is net zoiets als bij de Nokia N95/N82. Daarmee kan de telefoon "zien" hoe die gedraaid is etc. kun je bijv. ping pong spelen door de telefoon te bewegen :p
Dit is een grote mijlpaal dat sommige mensen niet zien. Het belangrijkste is dat er nu eindelijk een volledig open source phone uit is. Dit zal het initiatief nog verder en sneller laten groeien. Dat het niet elke technische snufje bevat is niet zo zeer belangrijk aangezien dit het eerste van zen soort is. Ik wens dit groep echt veel succes, ze tonen aan hoe met open source je toch nog veel succes kan hebben.
Een product uitbrengen betekend niet meteen dat je succes hebt... Wacht maar eens een half jaar tot een jaar en kijk dan of het succesvol is of dat het initiatief is doodgebloed.

Ik zie er persoonlijk geen voordeel in een opensource telefoon. Ik wil gewoon als consument een telefoon hebben die werkt. Het maakt me niet uit hoe het werkt als het maar werkt.
OpenMoko bestaat al 2 jaar. Ik zie persoonlijk als consument veel voordeel in een opensource telefoon. De telefoons die ik tot nu toe gehad heb hebben allemaal beperkingen die veel interesante features onmogelijk maakt.
Bijvoorbeeld lokale voice mail, ipv de voice mail van de provider. Of een fatsoenlijke manier om gegevens in mijn telefoon de backuppen (en dan ook echt alles). Of een mogelijkheid om in een meeting een incomming call af te schepen met een standaard reply (i.e. "Ik ben nu in een meeting, laat een aub bericht achter"), nu bellen mensen steeds binnen een paar minuten terug als ik de oproep cancel. Dit zijn allemaal features waar je behoorlijk wat toegang voor nodig hebt tot het "telefoon" gedeelte van je smartphone en waar geen enkele telefoon OS je de toegang tot geeft.

Sure, die software moet natuurlijk ontwikkeld worden (alhoewel Asterisk al op OpenMoko werkt), maar nu kan het.
Ik wil net zeggen; ik denk dat deze telefoon een significant voordeel heeft boven de iPhone en dat de gadgetwaarde voor mij persoonlijk hoger ligt, al ligt de concrete marktprijs lager. En hiostu, hij werkt toch? Ze verkopen geen telefoon die niet werkt hoor. Daarnaast is hij simlock vrij, dus geen gedoe met providers etc.

Je kunt hier veel meer mee dan met een iPhone, juist omwille van het open-source karakter. Ontwikkelen voor de iPhone kan je alleen met de hete adem van Steve Jobs in je nek+dat je er specifiekere kennis van moet hebben, deze OpenMoko werkt op Linux, bij velen bekend.

Wel/geen camera/3G/GPRS etc. is allemaal subjectief. Liever had ik ook een camera erin gezien (komt wellicht nog in een opvolger?), of iig alvast de hardware ervoor (CCD erin+aangesloten), de software komt later wel. Puur voor toekomstige toepassingen.

Het wachten is echter op de hobbyist, die de killer-app schrijft voor dit mooie apparaatje. Bijv. een stukje software om je tel.gesprekken mee op te kunnen nemen, of met een zelfbedachte encryptie te kunnen versleutelen.
Of om de telefoon m.b.v. de GPS-functie en WiFi als een soort tracker te laten fungeren, i.c.m. je internetbrowser. Mogelijkheden te over lijkt me! :Y)

Dit gaat met bijv. een iPhone toch allemaal een stuk lastiger, puur door het strakke beleid Apple.
Met een adviesprijs van 400 euro ligt de concrete marktprijs 2 x zo hoog en niet lager zoals je beweerd. (marktprijs iphone 3g is namelijk 199 euro).
de prijs van de iphone is 400€ te betalen door de verkoper (T-mobile, AT&T, who ever) aan Apple. 199€ is de zichtbare consumenten prijs.
Vele vergeten de extra prijs die in het abbo zit.
De Neo freerunner zelf kost vanaf €299,- Hier krijg je dan bij: de telefoon zelf, een oplader (110V/220V), opladers voor onderweg (of gewoon 1 adapter met meerdere frontjes is ook mogelijk), een 1200mAH accu, een laser stylus pen, en een usb kabel.
De protective pouch is te koop vanaf €19,-.
Het debug board kost minimaal €99,-, hier zit dan ook een schroevendraaier voor je Neo bij.
De officiele openmoko headset kost je vanaf €9,-

Ik zeg telkens minimaal omdat het loont om op www.openmoko.com rond te kijken, verschillende resellers hanteren nl. verschillende prijzen.
Ik heb (muv de earpieces) de total package besteld bij pulster.
bij de iPhone krijg je er een abonnement bij, je dacht toch niet dat al die telefoons in de winkel echt gratis waren?
Juist. Sim-lock vrij in alle landen en zonder abbo's erbij?
Vergeet niet dat de telefoon als (unpowered) USB host kan optreden, dat opent enorm veel mogelijkheden.
hij is tegenwoordig zelfs powered, dat unpowered gedoe was de vorige (proto) versie!
Nee, de Freerunner is niet meer unpowered, zie ook de openmoko wiki:
USB - Client and Host mode switch-able (to be used for software downloading), provide host 5v power
Edit: Spuit 11 ^^

[Reactie gewijzigd door graey op 28 juni 2008 12:07]

Het frappante is dat dingen als voicemail wel op de SIP telefoons terug te vinden zijn en tegenwoordig ook al op de wat simpelere huistelefoons (zowel voor sip en/of voor pstn, isdn). Dat laatste met de vergadering is iets wat je bij PalmOS al hebt in de vorm van een stuk software waarbij er ook een applicatie is die je telefoon op slot gooit als er een speciaal sms bericht binnenkomt, handig als je telefoon gejat is. Dat zijn dus allemaal dingen waar je echt geen open source voor nodig hebt. Bij PalmOS hebben ze gewoon prima van dat soort stukken software omdat er documentatie en ander programmeerspul voor is.

Open source kan het wat makkelijker maken maar het kan het juist ook heel wat moeilijker maken. De gebruikte GPL licentie heeft namelijk als groot nadeel dat het je beperkingen oplegt (het is dus helemaal geen vrije licentie, sterker nog, dat is geen enkele licentie). Zo mag je niet zomaar dingen gaan lopen ontwikkelen en bouwen en dat dan verkopen, nee, dat moet ook weer onder diezelfde licentie naar buiten gebracht worden. Dat is een erg groot nadeel commercieel gezien voor veel bedrijven. Dat maakt GPL software nou niet bepaald populair.

Het punt is dat je nu een telefoon hebt waarbij je niet alleen de software maar ook de hardware aan kunt passen en je de broncode mag delen en uitwisselen (binnen de limieten die de licentie stelt!). Dat is een wat grotere stimulans voor hobbyisten om aan de knutsel te gaan dan bijv. een SDK. Ik denk dat met name het kunnen aanpassen van de hardware dit verder zal stimuleren omdat je vaak wel met software aan de gang kunt maar niets met de hardware mag doen. Brengt me dan meteen op het volgende punt...hoe willen ze dan de garantie van de hardware gaan doen? Ik neem aan dat het alleen in originele status kan (dus zoals hij uit de doos komt).
Open source kan het wat makkelijker maken maar het kan het juist ook heel wat moeilijker maken. De gebruikte GPL licentie heeft namelijk als groot nadeel dat het je beperkingen oplegt (het is dus helemaal geen vrije licentie, sterker nog, dat is geen enkele licentie). Zo mag je niet zomaar dingen gaan lopen ontwikkelen en bouwen en dat dan verkopen, nee, dat moet ook weer onder diezelfde licentie naar buiten gebracht worden. Dat is een erg groot nadeel commercieel gezien voor veel bedrijven. Dat maakt GPL software nou niet bepaald populair.
Onzin, wat je nu noemt is geen beperking aan de gpl, het wordt je niet ineens verboden closed source software te schrijven, je mag alleen niet anderemans werk jatten als je het commercieel wilt uitbuiten, of vind je dat het wel zou moeten mogen? (ik dacht dat de meeste commerciele licensies je zelfs helemaal geen rechten gaven mbt de verandering van de software, of het hergebruik van code)

Maw, als ik jou redenatie zou volgen dan zou commerciele software ook niet populair zijn onder ontwikkelaar, je mag immers niet eens de code inzien, laat staan vrijelijk gebruiken.
@blouweKip:
Iets niet mogen = beperking, zie ook het woordenboek. Zo moeilijk is Nederlands nou ook weer niet hoor. Dat jij het anders definieert betekent niet dat de beperking die er is weg valt. Lees mijn stukje nog eens maar dan beter dan dat je nu doet. Er staat immers dat er vanuit bepaalde oogpunten er zeker wel een beperking is van wat je er mee mag doen. De beperking in kwestie geef je notabene nog zelf aan in je eigen reactie!

Zoals je al aangeeft mag je niet zomaar code "jatten". Gebruik van andermans code is iets wat in de programmeerwereld nogal normaal is. Bij GPL code heb je de vette pech dat je geen code mag combineren welke closed source is (omdat je bepaalde zaken wil beschermen of moet beschermen (denk aan patenten of aan een werkwijze die je niet aan de concurrentie wil geven)) wanneer je de software publiek beschikbaar wil maken. Het mag alleen wanneer je het voor jezelf houdt: m.a.w. je mag het dus niet gaan gebruiken in een product die je verkoopt. Daarnaast is het ook zo dat als je GPL spul gebruikt je daar ook de licentie bij moet leveren.

Bij de BSD licentie kan dit allemaal wel. Bij de BSD licentie is er echter geen garantie voor de gebruiker dat de software volledig vrij is. DUs vrij van patenten en andere niet fijne zaken (drm bijv. ook). Dat zijn zaken die je bij GPL wel kunt bieden. Je moet je echter alleen de vraag stellen in deze in hoeverre de gebruiker hier wat aan heeft. Ik ken geen enkele gebruiker buiten de hobbyisten en ict'ers om die ook maar enige interesse heeft in de werking van zo'n apparaat, laat staan dat het ze interesseert of iets open of closed is (zie ook reactie van hiostu een stuk terug). Ergo: zo ongeveer 99,99% van de wereld heeft dus geen ene zak aan dit soort dingen omdat het ze geen moer interesseert. Je zult het dus op andere vlakken moeten gaan zoeken waarom de GPL dan wel zo voordelig is.

Er zijn tig bedrijven en instanties geweest die zich volledig op die GPL hebben zitten te verkijken en daardoor geen open source meer gebruiken. Dat is nou niet bepaald goed voor het imago van open source welke uit diverse licenties bestaat. Je zou dus ook kunnen stellen dat het meer kwaad dan goed doet.

Je zou kunnen stellen dat de BSD licentie ook een commerciele licentie is maar dat is waarschijnlijk niet hetgeen je bedoeld. Ik gok erop dat je eigenlijk doelt op closed source licenties. Tja, voor iedere licentie geldt dat jezelf mag bepalen wat je er mee wilt doen. Dat kan inderdaad een dermate groot nadeel opleveren voor een bedrijf dat ze het dan maar niet gebruiken. Overigens vallen maatwerk software en bijbehorende licenties ook onder die "commerciele licenties" maar daarbij kan het zijn dat veelal de afspraak wordt gemaakt dat de koper wel het e.e.a. mag doen met de broncode (dat ze er zelfs eigenaar van worden). Het is maar net wat je afspreekt ;) Buiten dat kun je ook prima de nodige afspraken maken als ontwikkelaar zijnde over het mogen inzien/gebruiken van code omdat je wat voor een bepaald platform wil ontwikkelen. Open standaarden zijn hiervan een voorbeeld. Je moet een x bedrag betalen om ze te mogen gebruiken (dat iets "vrij"/"open", etc. is betekent niet meteen dat het gratis is!).

Nogmaals: iedere licentie heeft zijn voor- en nadelen. Er wordt veelal ten onrechte gesuggereerd dat de GPL een vrije licentie is. Licenties zijn bedoeld om duidelijk te maken wat je wel en niet mag doen met de broncode en het gebruik van de software. Om die doodeenvoudige reden is het bestaan van een vrije licentie gewoon totaal onmogelijk: er zijn dus geen vrije licenties. De ene licentie is gewoon voordeliger voor iemand dan de ander en dat is ook de essentie van mijn relaas.

[Reactie gewijzigd door ppl op 28 juni 2008 14:03]

een stuk software waarbij er ook een applicatie is die je telefoon op slot gooit als er een speciaal sms bericht binnenkomt, handig als je telefoon gejat is.
Mja, dat gaat niet werken op de Openmoko, vooral niet als de dief met een debugboard weet om te gaan, of als hij/zij iemand kent die dat kan. Met zo'n debugboard is het nl mogelijk om de firmware te flashen bij een mislukte update, maw zelfs als de telefoon niet meer toegankelijk is.
Beetje jammer ergens, dat geef ik toe, maar zo is het nu eenmaal.
Misschien dat er wel iets anders ontwikkeld kan worden, dat moet blijken.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 27 juni 2008 17:41]

@Jeanpaul145:
Die dbugboard is dan wel leuk en aardig en kan een risico in dat opzicht vormen maar die moet je eerst aanschaffen (wat aardig wat kost). Dan heb je zo'n ding maar dan kun je er nog niets mee als je niet verdomde goed weet waar je mee bezig bent. Het kost dus nogal wat tijd, geld en kennis om een telefoon te gaan lopen hacken zodat je er wat mee kan doen.

Punt is dat dit leuk werkt wanneer je een gerichte aanval doet in de vorm van bedrijfsspionage maar de gelegendheidsdief of de dief die gewoon een mobieltje wil jatten zal hier echt geen gebruik van maken. Das kwestie van jatten en doorverkopen. Als jij als gewone consument het idee dat een ander jouw telefoonnummers en zo heeft niet fijn vindt dan bieden zulke programma's uitkomst. Zeker omdat ze vaak ook de functie bevatten om de telefoon op slot te gooien waarna een full erase plaatsvindt. Is je telefoon weliswaar weg maar je data op die telefoon ook waardoor een aantal mensen stukken lekkerder slaapt.

Hier geldt gewoon wie kwaad wil zal kwaad doen. Ze vinden altijd wel wat. Als je met die sms al je data kan wissen (wat vaak ook het enige doel is van zulk soort software) zonder dat je het terug kunt halen dan is dat voldoende. Misschien een lapmiddel maar wel eentje die vaak werkt.
Ik denk dat dat inderdaad heel belangrijk is. Dit is (een van) de eerste telefoon waarbij alleen de hardware je beperkt in je functionaliteit, de software kan je volledig naar wens aanpassen.

Bij veel andere telefoons hebben mensen nog dat ze de hardware wel goed vinden, maar de telefoon niet nemen omdat ze bijv. de menustructuur van hun oude telefoon prettiger vinden en dus maar bij hetzelfde merk blijven.
Ik zie er persoonlijk geen voordeel in een opensource telefoon. Ik wil gewoon als consument een telefoon hebben die werkt.
Velen met jou, en dat komt omdat ze niet snappen wat ze allemaal missen vanwege het de gesloten platforms die momenteel in gebruik zijn.
Momenteel zijn er voor mobiele telefoons iets van 160 verschillende platforms die niet onderling uitwisselbaar zijn. Iemand die een programma voor een van die 160 platforms maakt, kan die niet zomaar 'porten' naar een van de 160 andere. Daarvoor moet een deel van zijn programma herschreven worden, en specifiek voor ieder platform. Conclusie: Een programma dat op iedere telefoon werkt moet 160 keer 'herschreven' worden. Hardwareboeren en providers, met Apple en AT&T als beste voorbeeld, waren daar blij mee. Zij konden zo immers controle houden over wat er wel en niet op hun netwerken / hardware draait. Die controle betekent geld verdienen. Zodoende zijn een hoop innovaties tegengehouden. Maw, innovatie in de huidige gesloten markt is praktisch onmogelijk door controle door de hardwaremakers / providers.

Dat tijdperk is nu voorbij (en Apple loopt hierin naar mijn mening hopeloos achter, maar dat zal nog gaan blijken). Nokia gaat Symbian veel meer open maken, en ze zijn met Linux bezig. Open platformen zoals OpenMoko en LiMo, en in mindere mate Android aangezien het maar 'half' open is, zorgen ervoor dat iemand die een programma wil maken dat maar 1 keer hoeft te doen en dat die applicatie dan gelijk op zestig verschillende telefoons draait. Het wordt dus tientallen keren goedkoper applicaties te maken voor telefoons. Dat zorgt ervoor dat investeringen mogelijk zijn die voorheen niet economisch haalbaar waren. Kortom, nu worden innovaties mogelijk die voorheen onmogelijk waren omdat het gesloten gecontroleerde karakter van de mobiele telefoonmarkt dat tegenhield.

Dus dat je het voordeel van een opensource telefoon niet ziet, komt omdat je geen flauw idee hebt wat er allemaal mogelijk is met een telefoon, omdat die innovaties altijd zijn tegengehouden.

[Reactie gewijzigd door kidde op 27 juni 2008 13:39]

Dit is een grote mijlpaal dat sommige mensen niet zien.
Op deze site zijn ze het volstrekt met jou eens:
The Openmoko Freerunner is the most amazing thing since sliced bread!
De humor bevalt me wel... ;)
Weet je zeker dat hij volledig open is? Ik dacht bijvoorbeeld dat de GSM software niet open source was?
De GSM firmware is gesloten, omdat dat van overheidwege verplicht is om een zendvergunning te krijgen :-(
Ik wacht hier echt al zo lang op.. en ik werd het wachten zo beu (en het feit dat het openmoko team hun community als vuil behandeld doordat ze geen enkel nieuws geven en de site maar 1 keer in de 6 maanden updaten) dat ik een pocket pc met windows mobile heb gekocht..

Ik wacht dan ook nog even af of de opensource community de openmoko telefoon een beetje gaat oppikken.. zo niet dan wacht ik op een mooie android telefoon.

Mijn vertrouwen in het bedrijf achter de openmoko telefoon ben ik in ieder geval kwijt.

De telefoon is nota bene uit en het wordt niet eens degelijk op hun site vermeld, ik moet er gewoon naar op zoek gaan om dan na 6 links aan te hebben geklikt uiteindelijk op een pagina te komen waar vermeld staat op watvoor vage webshops ze verkocht worden.

Ik heb best respect voor bedrijven die zoiets ondernemen, maar als je je community niet goed behandelt vrees ik dat het allemaal onbegonnen werk is.
De webshop gaat pas 4 juli open. Ook Pulster.eu (zo'n 'vage' webshop) gaat pas uitleveren vanaf 5 juli, maar neemt sinds vandaag pre-orders aan. Voor 299 euro + 15 euro verzondkosten is dat dus wat ik na het typen van dit bericht ga doen. :) Alleen in de UK zit een shop die de eerste lichting telefoons werkelijk heeft geleverd.

En ik vind juist dat het OM team heel open is in de communicatie. Daarom is bekend dat er allerlei dingen nog niet goed werken (accu die nog steeds veel te snel leegloopt) voor je h'm koopt. Maar als je -zoals ik- alleen met Windows Mobile hebt gewerkt, dan weet je niet beter dan dat je twee maal per dag moet rebooten. Liever incomplete software waar ik zelf mee kan klooien dan gare software waar ik niets mee kan.
Pulster is al sinds meer dan 10 jaar een van de autoriteiten op dit gebied. (en de eerste officiële distributeur van Openmoko wereldwijd)
De site ziet er misschien vaag uit, maar Christopher Pulster is een van de meest serieuze spelers van Europa, die ook meedenkt met de community.
rustig aan joh, je arme bloeddruk!

als ik het zo hoor is deze versie bovendien nog absoluut niet voor jou, hij is nog NIET af! alles wat je krijgt is een speeltje om development mee te doen, en het is ondertussen ver genoeg om mee te bellen. thats all... zo te horen wil je dat niet hebben dus veel plezier met je WM foon dan maar :)
Anoniem: 147258
27 juni 2008 10:17
Leuk concept zo'n open mobiel maar wat moet je tegenwoordig nou nog met een mobiel zonder 3G???
Bellen en sms'n zeg maar wat de hoofd functionaliteiten van een telefoon zijn.
Edit: typo ^^

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 136863 op 27 juni 2008 10:20]

Sterker nog, ik moet zelfs geen 3G hebben, onderweg surfen doe ik niet. En als ik thuis iets als msn overal in huis kan bij hebben dmv. wifi ben ik al heel tevreden. En er zullen nog meer mensen zo denken.

En heb je het toch nodig dan soldeer je het er toch zelf bij :p
Zo denk ik ook, maar wel mede omdat ik de eerste versie Iphone heb. Natuurlijke neiging om jezelf in vrede te brengen met de eigen keuzes.
Ik denk niet dat je moet gaan klagen over het al dan wel of niet ondersteunen van 3G. Immers had de 1st generation iPhone ook geen ondersteuning voor 3G en nog werd het een succes met het Touch-gedoe en WiFi. Deze phone heeft ongeveer dezelfde specs en misschien nog wel betere dan de eerste iPhone (afgezien van het geheugen).
En vergeet de resolutie niet he! Niks geen slappe QVGA 320x240, maar gewoon keihard VGA 640x480. Eindelijk eens een telefoon zonder Windows met een fatsoenlijke resolutie. Daarbij vind ik dat we dit soort initiatieven moeten steunen. Ik ga het in ieder geval wel doen als mijn rekening het toelaat. Voor je het weet zitten we op telefoongebied ook weer vast aan een OS bouwer.
De iPhone heeft geen QVGA, maar een tussenmaat: 480x320.
Ik denk dat het in telefoonland niet snel zal zijn dat er maar 1 OS zal overblijven. Er zijn een aantal OSen die elkaar goed beconcurreren...
Mijn rekening laat het wel toe maar zonder cam en UMTS dekking wordt de bruikbaarheid wel klein - internetten over GPRS is nou niet bepaald het summum van prettig mobiel gebruik. Verder háát ik touchscreens, en wil ik een toetsenbordje... en meer van dat soort kleine klachten waardoor net dit toestel helemaal niet zo geweldig is - het is Open Source, ja leuk, maar het is gewoon geen concurrent voor mijn ondertussen verouderde i-mate jasjam.

Toch denk ik wel dat ik dit ding koop - gewoon om mee te spelen en experimenteren. Immer, het draait linux dus het moet mogelijk zijn daar spellen op te spelen en ik heb geen mobiel gameplatform :+
De HTC Diamond heeft anders ook 480x640 (vga) resolutie. (en zo zijn er nog wel meer), dus zo uniek is het niet. Bovendien kun je in principe op elke smartphone die je koopt wel linux op zetten als je het graag wilt. Voordeel bij deze is natuurlijk dat alle hardware al standaard daar werkt... maarja.

Desondanks, ik werk aan een projectje, mischien is dit wel een handig product om als afstandsbediening via wifi te fungeren.
Euh...
Immers had de 1st generation iPhone ook geen ondersteuning voor 3G en nog werd het een succes met het Touch-gedoe en WiFi.
Jammer dat dat niet voor europa geldt!!!
Heel veel.
Je kan er mee bellen en mee sms-sen.
En waarschijnlijk kun je er ook wel een navigatie systeem op draaien.
Ik vind dat theotheo gelijk heeft. Vergelijkingen met met de iPhone zijn niet terecht, want de versie die nu in Europa uitkomt (bijna tegelijk dus met deze) heeft wel 3g. Daarnaast had de 1e iPhone Edge, wat toch ook al weer een stapje verder is dan GPRS.

Ook de argumenten dat je met een mobiel moet kunnen smsen en bellen slaan helemaal nergens op. Als je zo'n toestel wilt kopen doe je er meer mee. Anders moet je gewoon een simpel toestel van 50-100 euro kopen.

Verder vind ik het idee prima, maar de uitwerking is het nog niet helemaal... Maar het idee is natuurlijk dat iedereen dit kan verbeteren.
Hij lijkt erg dik en ik vind de ronde boven/onderkant erg lelijk
Ik denk dat het ontbreken van een camera'tje de grootste barrière wordt. Alleen gprs is niet ideaal, maar een versie met uitgebreidere netwerkondersteuning zal vermoedelijk niet lang op zich laten wachten; een cam heeft daarentegen serieus meer real estate nodig en zie ik er niet 1-2-3 ingestopt worden.

Maar goed, alles is open dus wie weet :)

[Reactie gewijzigd door Rataplan op 27 juni 2008 10:23]

Rataplan, aan de binnekant zitten twee serverhost-mode USB aansluitingen (op de PCB) waar je zelf een camera aan kunt knutselen als je die echt niet wil missen :)

[Reactie gewijzigd door merethan op 27 juni 2008 11:33]

Ik snap nog steeds niet wat het nut is van die bout camera in een telefoon. Zelf die van een Viewty worden voorbij geblazen door de eerste de beste cheap digicam.
Ik heb 'm al besteld, en het gebrek aan cam kan me eerlijk gezegd weinig schelen (de cams op bijna alle telefoons die ik tot nu toe heb gehad zijn van dermate slechte kwaliteit dat ik het niet echt meer hoef), het gebrek aan 3G stoort me veel meer eerlijk gezegd. En hierboven wordt dan wel het argument genoemd "soldeer het er dan zelf bij", maar daar zijn 3 potentiele problemen mee:
1. Je kan niet zomaar in een retailwinkel een 3G chip+antenne aanschaffen AFAIK;
2. Al lukt dat je, dan moet je nog de drivers hebben, wat vereist dat je weet HOE je een driver voor zo'n chip moet schrijven, EN dat je de documentatie hebt.
3. De software stack zou je misschien ook moeten aanpassen, afhankelijk van de manier waarop dat in elkaar zit (eerlijk gezegd verwacht ik hier weinig problemen, de architectuur zal wel flexibel genoeg zijn).
Dan bouw je er toch een met een 3G chip er in.

Het idee is niet om de consumenten markt direct te bedienen. Je moet deze telefoon meer zien als een stuk speelgoed voor techies/nerds/geeks. De vorige versie was voor de hard core developers. De volgende versies zullen misschien wat meer gericht zijn om de consumenten markt.
Zelf inbouwen :Y)
Wie naast de software ook graag de hardware van de Neo Freerunner wil tweaken, kan aan de slag met de gepubliceerde cad-bestanden.
3G? waar is dat nu voor nodig?
Wanneer je de community mailinglist doorleest (Community mailinglist juni 2008), ontdek je dat de hardware an sich af is. De FreeRunner is wat dat betreft ook al in massa productie, en er wordt aan consumenten verkocht.

De software is echter bij lange na niet af. Nu is dit voor mij geen bezwaar, maar de gemiddelde consument (die dus niet wil 'spelen' met linux), die gewoon een smartphone wil hebben waarbij alle geadverteerde features werken, en waarbij geen wekelijkse updates nodig zijn, kan beter nog even wachten of verder kijken naar Symbian/WM telefoons.

Ik denk wel dat met de massaproductie van de hardware, de ontwikkeling van de software een behoorlijke versnelling zal maken. Immers krijgt nu een veel grotere groep toegang tot de hardware.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee