'Weinig mensen geïnteresseerd in mobiele applicaties'

Er zijn nauwelijks mensen die de moeite nemen om applicaties te installeren op hun telefoon of smartphone. Dat concludeert Multiscope na onderzoek onder duizend consumenten, waaruit bleek dat 'slechts enkelen' applicaties hadden geïnstalleerd.

Multiscope had eigenlijk vrijdag een lijst willen presenteren met de top10-applicaties, maar er zijn te weinig mensen die applicaties installeren, heeft Multiscope gemerkt. "Van de duizend ondervraagden waren er geen tientallen die apps konden noemen die ze hadden geïnstalleerd", aldus onderzoeker John Kivit tegenover Tweakers.net. "We hadden meer mensen nodig om tot een betrouwbare top10 te komen."

Bovendien noemden mensen vaak applicaties op die al op de telefoon voorgeïnstalleerd stonden, zoals Maps en Picture Gallery's. De mensen die applicaties installeerden, bleken vaak een iPhone of Android-toestel te hebben, constateert Kivit.

De onderzoeker raadt bedrijven die nadenken over hun mobiele strategie aan om vooral eerst een mobiele website te ontwikkelen. "Mobiele websites zijn veel bekender en worden veel vaker genoemd." De meestbezochte mobiele websites zijn die van Nu.nl, Google, Buienradar en Hyves. Sites als 9292 en NS haalden ook de top10, net als webmaildiensten Hotmail en Gmail.

Meer dan twee miljoen mensen gebruiken maandelijks mobiel internet, heeft Multiscope becijferd. Ongeveer 1,3 miljoen daarvan zijn elke week op het mobiele internet te vinden. Het percentage mobiel-internetgebruikers dat elke dag online gaat, is in een jaar gestegen van 19 naar 40 procent. Eerder dit jaar schatte onderzoeksbureau Forrester het aantal mensen dat in Nederland gebruikmaakt van mobiel internet op 2,8 miljoen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

09-10-2009 • 16:39

91

Reacties (91)

91
89
50
2
0
1
Wijzig sortering
Nou ze hebben mij niks gevraagd. En ik kan er zo 30 noemen. Deed het al met men iphone en nu met android.. Zo zie je maar weer dat luk weg 1000 mensen vragen niet echt een goede schatting weer geeft. Zoals zo vaak bij die onderzoeken. Ik denk dat wel degelijk veel mensen applicaties installeren. En de vraag blijft hoeveel van de mensen had daad werkelijk een smartphone. Of waren het 90% nokia met symbian waar iid niet veel programma's op geinstaleerd worden

[Reactie gewijzigd door Mavel 128 op 22 juli 2024 19:33]

Je kunt niet iedereen ondervragen dus pak je een x aantal willekeurige mensen. Dat heeft zo z'n voordelen en ook zo z'n nadelen. Het zijn geen harde absolute cijfers, dat is statistiek nooit. M.a.w. men moet eens leren hoe ze cijfers en conclusies moeten interpreteren. Wat uitgebreidere info over het onderzoek wil inderdaad nog wel eens verhelderend zijn omdat je dan beter kunt zien hoeveel van de ondervraagden welk OS hebben.

Als je nou ook even het verhaal zelf gelezen had dan had je kunnen zien dat mensen met een iPhone of Android wel massaal apps gingen installeren. Waarschijnlijk omdat deze platformen een app store hebben met veel apps zodat je makkelijk datgene kunt vinden wat je wilt en dat vervolgens ook kan installeren op een eenvoudige wijze. Bij iets als Symbian en Windows Mobile is dat wel anders. Ik vind het alleen wel opmerkelijk dat Windows Mobile niet genoemd wordt als 1 van de platformen waar mensen massaal apps op lopen te installeren. Veel Windows Mobile fans/gebruikers schreeuwen van de daken dat het de meeste apps heeft en dat veel mensen apps installeren (als je hier terug zoekt in nieuwsberichten over bijv. PalmOS zul je het ongetwijfeld terug kunnen vinden, bij nieuws over de iPhone ook). Blijkbaar klopt dat dus niet geheel.
Het resultaat kan echter wel worden beinvloed door de keuzes die worden gemaakt bij het opzetten van de groep, het lijkt me erg moeilijk een representatieve groep te vinden voor zon onderzoek waarmee je uiteindelijk een significante uitspraak kan doen.

Maw: zonder de onderzoeksopzet te weten zou ik zon onderzoek voor kennisgeving aannemen
Wat een scheve logica. Omdat jij 30 apps kunt noemen concludeer jij dat er veel mensen zijn die applicaties installeren? De logica ontgaat mij volledig. Ik hoop niet dat jij bij een marktonderzoekend bureau werkt.
moewhahah, ik lach om dit onderzoek. Ik weet niet wat ze gedaan hebben, maar er klopt geen hout van. Als er een markt op dit moment booming is, dan is het wel de markt van mobiele applicaties. Aleen al het feit dat de Apple appstore in 2 jaar gegroeid is naar 65000 applicaties en dat Android market ook al boven de 15000 apps zit zegt volgens mij al genoeg.

Dan hebben we het nog niet gehad over de omzetcijfers van de betaalde apps in de Apple appstore.

Laten we het onderzoek omdraaien, hoeveel mensen met bv een iPhone of een Android telefoon hebben geen extra applicaties geinstalleerd?

Ik denk dat deze beste mensen geen onderscheid hebben gemaakt tussen mensen met een smartphone en mensen met een Nokia 3310 ofzo, want van hun cijfers geloof ik helemaal niets.
Jij bent wel erg kort door de bocht... sowieso is het voorlopig nog steeds een redelijk kleine 'harde kern' van gebruikers welke het grootste deel van de app installaties voor de rekening neemt. Ook moet je niet uitgaan van het aantal beschikbare apps in een appstore. Het overgrote gedeelte is sowieso aardig nutteloos of totale crap, of apps lijken ontzettend op elkaar, dan kan je al 90% van de aanwezige apps in de prullenbak doen. Het staat bijna iedereen vrij om een eigen app te submitten als deze maar 'stabiel' is... ook dat is weer een redelijk kleine maar harde kern welke het grootste gedeelte van de submitted apps voor de rekening neemt.

Waarom het onderzoek omdraaien en iPhone en Android gebruikers testen? Dat is toch grote onzin? Ondanks dat de iPhone heel populair is en Android goede stappen maakt hebben ze samen nog lang niet het grootste deel van de markt in handen waardoor het resultaat dus absoluut niet representatief zou zijn voor de gehele markt. De meeste mensen hebben nog niet eens een telefoon waarvoor volop apps te krijgen zijn, mijn moeder gebruikt bijvoorbeeld nog steeds mijn oude 3210 en mijn oma mijn oude 3310. Als ik ook zo rondkijk in mijn familie en op mijn werk dan hebben de meeste mensen toch nog steeds een redelijke 'klassieker' op zak.

Een onderzoek onder 1000 mensen is natuurlijk ook totaal niet representatief, maar probeer aub iets verder te kijken dan je neus lang is... ik denk persoonlijk dat de resultaten niet veel anders zullen zijn als ze het onderzoek veel breder zouden maken. De meeste mensen lopen dus echt nog niet met een iPhone of Android toestel, hebben ze dan bijvoorbeeld eventueel een win mobile toestel dan is het 9 van de 10 keer ook nog van de zaak waardoor ze er helemaal niets persoonlijks mee mogen doen op dat gebied. Onze helpdesk geeft iig geen ondersteuning aan iemand die zijn toestel door dergelijk zaken van slag heeft gebracht, ik kan mij voorstellen dat hetzelfde op 95% van alle helpdesks binnen bedrijven geld.
Een onderzoek onder 1000 mensen is natuurlijk ook totaal niet representatief
Hoezo is dat niet representatief? De foutmarge is statistisch gezien (1/ wortel van n ) *100%

(aangenomen dat je geen bias in ht kiezen van je sample hebt).

Dus bij n=1000:1/30 (bij benadering) * 100% = +-3,3 % foutmarge.


Ik denk ook dat het onderzoek niet klopt, maar niet vanwege de sample size, die is meer dan adequaat (en in principe onafhankelijk van de grootte van de populatie waarvoor je voorspelt)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 19:33]

Met $1.000.000.000 aan aankopen in de AppStore (en nog veel meer gratis downloads) zou het mij zeer verbazen als men in Nederland nooit applicaties installeert.

Wat ze bedoelen te zeggen is dat op Symbian en Windows Mobile smartphones bijna geen apps worden geinstalleerd.

Het lijkt me sowieso onlogisch om alle platformen op een hoop te gooien: applicaties zullen altijd verschillend zijn voor platformen. Fout onderzoek. Herhalen, maar nu uitgesplitst per mobiel platform:
- symbian
- windows mobile
- android
- iphone
Ja mee eens. En dan zou je nog voor apps die voor alle platformen beschikbaar zijn een top 10 kunnen samenstellen. Daarnaast lees je niet (in dit artikel) welke platformen onderzocht zijn. Ik kan me idd voorstellen dat een IPhone gebruiker gemiddeld genomen meer dan 1 app op zijn phone heeft staan. Voor Windows Mobile misschien weer minder, omdat dit voorheen vooral voor de zakelijke markt was. Maar daar komt wellicht verandering is, nu de marketplace ook daar beschikbaar is. Conclusie: doe dit onderzoek over een jaar nog eens en maak een goed onderscheid in platforms.
Dat aantal geldt wereldwijd en dat zijn toch heel wat meer landen dan alleen Nederland, de verhouding ligt zelfs zo dat Nederland eigenlijk nietszeggend is in het geheel. Neemt niet af dat het wel een indicator is dat mensen wel degelijk aardig massaal apps lopen te installeren. Ik ben benieuwd wat de cijfers van Android Market zijn qua downloads.
Het is ook niet zo makkelijk om goede applicaties voor je mobiel te vinden. Ook al draaien veel telefoons de zelfde os, toch werken niet alles even goed. Ik heb bv een Nokia N85 en applicatioes die t goed doen op de N(5 lopen hier een stiuk minder omdat het scherm kleiner is. Ik noem zoiets als dosbox, start wel, maar is totaal onleesbaar en dus onwerkbaar.
Om deze reden zijn Android en iPhone zijn OS een stuk verder (en beter?) dan de concurrentie. Deze besturingssystemen zijn gemaakt op zodanige wijze dat ook normale gebruikers de "ingewikkelde" features (tenminste, ze zijn ingewikkeld bij Symbian en WM) kunnen bedienen.
Een centrale app store zoals de iPhone en Android smartphones hebben draagt heel erg veel bij aan het makkelijk vinden van goede applicaties voor je smartphone. Als je het gevonden hebt is het installeren ook een makkie door domweg op een knop te drukken. Bij Nokia hebben ze zoiets nog niet echt, dat is allemaal nog in opzet net als dat het bij Windows Mobile het geval is. Daarom is het ook niet zo raar dat de iPhone en Android er boven uit springen en Symbian en Windows Mobile weer niet. Wellicht dat het eind volgend jaar anders is (I hope so eigenlijk).
Ik gebruik een pc en laptop, wat moet ik dan nog met al die troep op een kleine foon.

waardeloos in mijn ogen.

Eeen telefoon moet kunnen bellen en zo nu en dan een sms versturen.
rest is allemaal niet belangerijk voor dat apparaat.
hhmm, persoonlijk loop ik niet continu met mijn laptop of pc rond...
En toch zoek ik wel regelmatig iets op internet, laatst liep ik ook een winkel binnen en kon zo checken hoeveel duurder een bepaalde apparaat was tov de goedkoopste op tweakers pricewatch :P dat zie ik je nog niet echt doen met je laptop (of je pc) mits je die überhaupt bij je hebt tijdens het winkelen.. dit is natuurlijk maar 1 voorbeeld, ik check vaak ook bioscoop en weersverwachting bij het wandelen, maar ook positie (gps) en dergelijke...
ik zou zeggen loop jij maar rond met je laptop en kompas dan doe ik het wel zo ;)
en zelfs voor mensen die wel altijd met een laptop rond lopen (zoals ik), is het toch heel handig om een smartphone te hebben waarop je geavanceerdere functies hebt zoals internet. ik heb de afgelopen paar weken een prepaid telefoon in gebruik omdat mijn abbonement is afgelopen en ik nog op zoek ben naar een nieuwe telefoon. en het feit dat ik nu heel voorzichtig moet zijn met hoeveel ik internet (prepaid internetten is heel duur), begint echt heel irritant te worden, want in de praktijk blijkt dat ik het echt nodig heb.
.prepaid internetten is 10 euro per maand... zie www.kpn.com/mobiel.. ;)
Waardeloos in jou ogen, een telefoon die enkel belt en sms't is waardeloos in mijn ogen. Sterker nog, de minste tijd die ik 'achter mijn telefoon' doorbreng is waarschijnlijk om te bellen of te sms-en. (Niet dat het bellen of sms-en kan ontbreken, dan is de telefoon ook waardeloos, maar als hij enkel dat kan is hij evengoed waardeloos) (voor mij dan).

Zo zie je maar, er is voor ieder wat wils, jij kan bij je 3310 blijven, en de rest kan een nieuwe telefoon uitzoeken.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 22 juli 2024 19:33]

Niet belangrijk? Lastig hoor, met je laptop op schoot navigeren door NL, of altijd je laptop meezeulen om je email te bekijken. Even op je telefoon kijken of je trein op tijd is, je banksaldo checken met een handige app, de files en flitsers op je route bekijken, noem maar op. Dit zijn slechts een paar apps die ik dagelijks gebruik. Om daar nu altijd je laptop voor mee te nemen, lijkt me wat overdreven. Oh ja af en toe bellen, is ook best makkelijk :)
Wel is gedacht aan mensen die veel onderweg zijn, en ook mobiel zaken moeten kunnen regelen voor hun werk?

Of mensen die in plaats van de suffe gratis krant wat filmpjes of games in de trein willen spelen ?

Dat jij de 1995 mobiel "genoeg" vind, zegt niet dat dat voor iedereen zo is.
Waarom zou een telefoon enkel moeten kunnen bellen en een sms versturen? Wie heeft deze regel verzonnen? Voor heel veel mensen is de belfunctie niet eens zo belangrijk.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 22 juli 2024 19:33]

Dan zouden heel veel mensen meer hebben aan een fatsoenlijke pda
Kijk om je heen zou ik zeggen. PDA is dood. 2 apparaten in je zak stoppen terwijl je met 1 af kan?

Over een aantal jaar (2?) is het over grote deel smart phone en zal de dumb phone de pda achterna gaan.
Ieder z'n meug, imo.
Dan koop je toch gewoon lekker zo'n simpel (prepaid)mobieltje? Voor minder dan 50 euro ben je simlockvrij het mannetje. Niemand die je verplicht een smartphone te nemen :)
Je laptop zou direct moeten kunnen bellen en sms'en. Ook zouden ze die dingen wat kleiner moeten maken.. Ow.. wacht dan heb ik een smartphone/netbook....
Dat dachten ze vroeger ook over computers... Dat ding moet alleen kunnen rekenen....
Telefoons hebben een zeer hoog gadget gehalte. Je moet er sowieso van uigaan dat de doorsneegebruik de telefoon nog steeds voor zo'n 75% gebruikt voor telefoneren/sms-en. Zo'n 20% voor fotograferen en 5% voor de rest.

Dus applicaties zullen voor de meeste niet direct leven.
Dat is nog steeds de heersende gedachte, maar inmiddels achterhaalt. "Vroeger", toen je nog geen app-stores, makkelijke UI's, etc. had was het een gadget. Nu, sinds de iPhone, Android, WebOS, zijn applicaties gemeengoed geworden voor consumenten van die toestellen, het hoort er standaard bij vooral omdat het zo simpel is en men er zich van bewust is geworden. De originaliteit van vele apps (de goede, niet de ifarts wat altijd een makkelijk argument is) is inspirerend en leuk. Dat velen het nog als "geshow" of gadget zien boeit mij eerlijk gezegd totaal niets, ik geniet van de techniek en mail ondertussen lekker naar mijn werk en surf (op een goede manier) door het bedrijfs-netwerk om alvast wat werk te verzetten, papers lees middels een schitterende app, etc. etc. Ik begrijp juist mensen niet die op Tweakers zitten (en dus een technologische interesse hebben) en vervolgens mensen met zo'n ding als show-offs zien.
en 50% om mee op te vallen ook...
Een merendeel van de huidige smartphone userbase zijn voormalige gebruikers van featurephones zoals de meeste Samsungs en LG's (met proprietary OS) . Zulke gebruikers gebruiken hun smartphone als een veredelde featurephone, en hun interesseert het ook niet wat voor OS er achter de graphical user interface draaid.
Niet gek dus.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 22 juli 2024 19:33]

Hmmm... die genoemde "mobiele website van NU.nl" gebruik ik nooit. Wel de Android-applicatie van NU.nl. Maar dat lijkt nogal op elkaar natuurlijk...

Ik ben kennelijk wel one of the few. Mobile apps rule! :D

@Dutchman01: dat zal je verbazen. Ik moet dat gekut op een klein schermpje ook niet teveel hebben. Ik ga niet uitgebreid chatten op zo'n rottig klein ding. Maar er zijn dingen die erg handig zijn. Shazam is een voorbeeld als je een liedje op de radio hoort waarvan je denkt "He wat is dit!?". Of als je je even verveelt op het toilet: effe gamen of ff Teletekst checken. Of de Movie Finder als je onderweg bedenkt dat je naar de bios wilt. Of My Tracks als je je gefietste route wilt tracken en wilt weten wat je elevation profile is. Of een barcode scanner. Of Wikitude om te weten welke leuke wetenswaardigheden in de buurt zijn.

Maar ik geef toe: er zijn zat dingen die echt kuttig zijn op zo'n kleine foon. Maar er zijn zeker wel nuttige toepassingen...

[Reactie gewijzigd door spaceboy op 22 juli 2024 19:33]

Lijkt me logisch. Ik kan bijna geen enkele interessante applicatie meer vinden voor mijn WiMo 2003 Pocket PC. Het enige wat er op staat is TomTom en Opera Mobile, maar bv. om Xvid-filmpjes te spelen (wat perfect gaat op Symbian) vind ik niets.
ik snap niet dat er maar zo weinig mensen geinteresseerd zijn in mobiele applicaties...
ik vind/ het lijkt mij juist heel handig om een smartphone te hebben waar je tijdnes het wandelen even je positie in de wereld op kunt bekijken of je kompas kunt genruiken....
of even je mail checken als je ergens op een terras zit
of als je in een winkel op het punt staat om iets te kopen om even op internet te kijken waar hetzelfde product misschien nog goedkoper is
enz....
kortom: nu is er misschien nog weinig interesse, maar met de komst van steeds meer smartphones en ook steeds meer applicaties komt er straks echt wel meet belangstelling :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.