Ontwikkelaars mogen weerdata van Buienradar na toestemming blijven gebruiken in hun applicaties voor smartphones. Eerder zei RTL dat er betaald moest gaan worden voor de data, maar nu zegt het mediabedrijf dat twee zaken door elkaar zijn gehaald.
De iPhone-app Regen wordt volgende week uit downloadwinkel App Store gehaald, omdat ontwikkelaar Jeroen de Leeuw data zonder toestemming zou gebruiken. De reden dat RTL aandrong op verwijdering van de app zou zijn dat er veel tijd en geld is geïnvesteerd in de producten van Buienradar. Bovendien zou RTL met het zonder toestemming weggeven van de data zijn concurrentie een voorsprong geven, zegt een manager van Buienradar tegen Jeroen de Leeuw, ontwikkelaar van Regen. "Wij moedigen concurrentie aan, maar dan wel op een level playing field, waarbij de concurrent zelf de data, in het kader van de opendatapolitiek van de overheid, afneemt tegen daarvoor geldende verstrekkingskosten bij desbetreffende (semi-) overheidsinstanties." De Leeuw stelt echter dat die data te duur is voor een individuele ontwikkelaar.
De Leeuws applicatie Regen, dat werkt op iOS, wordt volgende week uit de App Store verwijderd. Andere apps die werken met data van Buienradar zijn Rainy Days, Buienalarm en Het Weer voor Android, en Plu en Regenalarm voor iOS. De maker van Buienalarm zegt tegen Tweakers.net nog niet benaderd te zijn door RTL. "Ik heb altijd prettig contact gehad met RTL en voorzie op korte termijn dan ook nog geen problemen."
RTL bevestigt dat de data niet meer gratis mag worden gebruikt. "Regen gebruikte de data zonder onze toestemming. Dat vinden wij niet goed", zegt woordvoerster Sabine Scholten van RTL Nederland. "We investeren veel in Buienradar en hij gebruikt het dan zonder te betalen en zonder toestemming. Hij had de juiste wegen moeten bewandelen om de data te gebruiken." Dat toestemming nodig is voor het gebruik van gegevens in apps, staat in de disclaimer op de site van Buienradar. Daar staat echter niets over betaling.
De apps konden gemaakt worden omdat Buienradar zijn data altijd gratis en vrijelijk beschikbaar stelde voor ontwikkelaars. De data van Buienradar mag nog wel op sites gebruikt worden. Buienradar, dat in 2006 werd opgericht, is dit jaar overgenomen door RTL Nederland.
Update 19:58: RTL zegt in een schriftelijke reactie op dit artikel dat ontwikkelaars niet hoeven te betalen voor het gebruik van data. Er moet toestemming worden gevraagd of ontwikkelaars moeten de data zelf inkopen bij weerinstituut KNMI, zegt Scholten. "Hier zijn twee dingen door elkaar gehaald: de betaling die moet worden gedaan aan het KNMI voor ruwe data en de toestemming die Jeroen de Leeuw aan ons had moeten vragen." De schriftelijke reactie staat haaks op de telefonisch gegeven reactie die de basis vormde voor dit artikel. RTL benadrukt daarnaast dat de eigen apps en website gratis zullen blijven voor consumenten.