Weergegevens Buienradar blijven gratis voor ontwikkelaars - update

Ontwikkelaars mogen weerdata van Buienradar na toestemming blijven gebruiken in hun applicaties voor smartphones. Eerder zei RTL dat er betaald moest gaan worden voor de data, maar nu zegt het mediabedrijf dat twee zaken door elkaar zijn gehaald.

De iPhone-app Regen wordt volgende week uit downloadwinkel App Store gehaald, omdat ontwikkelaar Jeroen de Leeuw data zonder toestemming zou gebruiken. De reden dat RTL aandrong op verwijdering van de app zou zijn dat er veel tijd en geld is geïnvesteerd in de producten van Buienradar. Bovendien zou RTL met het zonder toestemming weggeven van de data zijn concurrentie een voorsprong geven, zegt een manager van Buienradar tegen Jeroen de Leeuw, ontwikkelaar van Regen. "Wij moedigen concurrentie aan, maar dan wel op een level playing field, waarbij de concurrent zelf de data, in het kader van de opendatapolitiek van de overheid, afneemt tegen daarvoor geldende verstrekkingskosten bij desbetreffende (semi-) overheidsinstanties." De Leeuw stelt echter dat die data te duur is voor een individuele ontwikkelaar.

De Leeuws applicatie Regen, dat werkt op iOS, wordt volgende week uit de App Store verwijderd. Andere apps die werken met data van Buienradar zijn Rainy Days, Buienalarm en Het Weer voor Android, en Plu en Regenalarm voor iOS. De maker van Buienalarm zegt tegen Tweakers.net nog niet benaderd te zijn door RTL. "Ik heb altijd prettig contact gehad met RTL en voorzie op korte termijn dan ook nog geen problemen."

RTL bevestigt dat de data niet meer gratis mag worden gebruikt. "Regen gebruikte de data zonder onze toestemming. Dat vinden wij niet goed", zegt woordvoerster Sabine Scholten van RTL Nederland. "We investeren veel in Buienradar en hij gebruikt het dan zonder te betalen en zonder toestemming. Hij had de juiste wegen moeten bewandelen om de data te gebruiken." Dat toestemming nodig is voor het gebruik van gegevens in apps, staat in de disclaimer op de site van Buienradar. Daar staat echter niets over betaling.

De apps konden gemaakt worden omdat Buienradar zijn data altijd gratis en vrijelijk beschikbaar stelde voor ontwikkelaars. De data van Buienradar mag nog wel op sites gebruikt worden. Buienradar, dat in 2006 werd opgericht, is dit jaar overgenomen door RTL Nederland.

Update 19:58: RTL zegt in een schriftelijke reactie op dit artikel dat ontwikkelaars niet hoeven te betalen voor het gebruik van data. Er moet toestemming worden gevraagd of ontwikkelaars moeten de data zelf inkopen bij weerinstituut KNMI, zegt Scholten. "Hier zijn twee dingen door elkaar gehaald: de betaling die moet worden gedaan aan het KNMI voor ruwe data en de toestemming die Jeroen de Leeuw aan ons had moeten vragen." De schriftelijke reactie staat haaks op de telefonisch gegeven reactie die de basis vormde voor dit artikel. RTL benadrukt daarnaast dat de eigen apps en website gratis zullen blijven voor consumenten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

08-12-2011 • 11:42

152

Reacties (152)

152
143
72
10
0
36
Wijzig sortering
Zoals ik het lees heeft Jeroen de Leeuw van Regen niet de juiste manier bewandelt om de data te gebruiken. Lijkt me dan niet meer dan logisch, dat RTL/Buienradar ingrijpt.

Op deze pagina: http://gratisweerdata.buienradar.nl/
staat toch duidelijk:
Gebruik van onderstaande mogelijkheden en data is slechts toegestaan voor niet-commerciële doeleinden. Gebruik voor mobiele toepassingen of commerciële doeleinden vereist toestemming van Buienradar. Zie ook de disclaimer.

Als hij dat niet gedaan heeft, dan is het imo terecht dat RTL/Buienradar deze stappen onderneemt.
Het is toch ook wel het minste om iemand op de hoogte te stellen dat je met zijn data aan de haal gaat? Dat lijkt mij dan hoor. Jeroen de Leeuw van Regen heeft gewoon lekker zijn zakken gevuld en doet nu een huillie omdat hij de gejatte data niet meer mag gebruiken.
Het blijft altijd grappig om te zien dat mensen het opnemen voor een verdienmodel omdat het geld kost, waarom was buienradar eerst gratis toen het niet onder RTL viel toen kostte het geen geld blijkbaar ????
Ik heb geen economie gestudeerd dus per definitie dom als ik hier diverse reacties lees, maar blijkbaar mag niets gratis zijn als er moeite voor word gedaan.
Wie heeft er nu boter op zijn hoofd en waarom holt de mentaliteit van mensen achteruit, het ik denken is hier van toepassing en wij bestaat niet.
Iedereen mag van mij wat verdienen maar het moet allemaal steeds meer, dan komen de intelligente jongens van deze wereld met het argument, anders loont het de moeite niet en je moet je aandeelhouders tevreden houden.
Als iedereen zo dacht die iets heeft uitgevonden waaronder de man van dit medium(internet) dan zag de wereld er een stuk minder uit.
Papegaai is niet na, wat je wijsgemaakt is in je studie maar vorm zelf een gefundeerde mening zonder uit te gaan van een salaris wat geen gemeengoed is bij drie kwart van de mensen in Nederland.
Grote fout als je het mij vraagt. Zo noodzakelijk is het nu ook weer niet.
Er staat nergens dat de Buienradar app niet meer (gratis) zal werken. Het gaat alleen om '3rd party' apps die de data via de vrij toegankelijke buienradar.nl api weergeeft.

Deze partijen deden dit zonder toestemming en zullen daar nu ws. voor moeten gaan betalen als ze de app willen blijven publiceren.
Inderdaad, ik denk dat dit snel de ondergang van buienradar in apps betekend. Je hebt namelijk nog een heleboel alternatieven zoals Yahoo Weather.
En dat is erg? Sec gezien levert het Buienradar cq RTL in het geheel niets op als een app ontwikkelaar hun data gebruikt, als ze dan overstappen is dat alleen maar winst, volgens mij.
Sterker nog het KOST RTL geld momenteel als je de data gebruikt. Bandbreedte, servers e.d. Een niet zo vreemde stap als je bedenkt dat Google het zelfde is gaan doen met de maps dienst.

Sowieso slecht als je gewoon zonder toestemming die data van buienradar pikt en dan gebruikt. Ik ken de meeste apps niet maar als er ook betaalde tussen zitten dan is het natuurlijk helemaal logisch dat je daar voor betaald.
ehm ik meende een aantal jaar geleden een korte docu te hebben gezien over Buienradar. In het begin (2006) was het een eenmansbedrijf op een zolderkamer met twee computers.

Buienradar was winstgevend voordat RTL het overnam (zie interview uit Maart 2011 met een van de directeuren). Het lijkt me dan ook vreemd dat RTL op dit moment 'veel investeert in Buienradar.nl'. En als ze al iets investeren is het in ieder geval voor de bezoekers niet te zien :p.

Uiteraard is het hun goed recht om dit te doen, al zit er wel een beetje een commerciële nasmaak aan.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Joepys op 23 juli 2024 01:08]

De neerslagradar van het knmi doet het ook. Waarom zou je dan als developer niet gewoon die data kunnen gebruiken? Die is volgens mij gewoon publiekelijk bezit. Specifiek de buienradar diensten zijn door RTL overgenomen, maar hebben die iets te maken met de neerslagradar?
"Publiek bezit" is niet gelijk aan "rechtenvrij" !

Het wil alleen zeggen dat eventuele winst weer terug vloeit naar dat publiek (lees: de rijks-schatkist)
Ik snap ook wel dat ze geld willen zien, ze hebben een mooi systeem opgezet om aan alle informatie te komen en dat zijn er mensen die die informatie gebruiken om geld te verdienen aan de advertenties in hun apps, of om geld te verdienen door de app te verkopen.

Nou hoop ik alleen wel dat het bedrag dan wel een beetje redelijk word, en dat de ontwikkelaars het kunnen betalen via hun reclame. En dat niet een poging is om zelf een app te introduceren en hiermee de concurentie willen uitschakelen.
Dus omdat je veel geld hebt moet je maar veel kosten gaan maken door dingen "gratis" beschikbaar te maken?

Als je dat met alles gaat doen heb je op een gegeven moment niet veel geld meer en kun je de hele boel opdoeken.

Heb je al economie gehad op school? Zo ja dan moet je misschien toch iets beter gaan opletten.
RTL koopt het recht om informatie van een overheidsorgaan te gebruiken in een eigen applicatie. Dan lijkt het me niet meer dan redelijk dat een concurrent dezelfde partij benadert om een deal te maken. Een kwestie van onderhandelen dus.
Anoniem: 340068 @Ryan19818 december 2011 22:15
Grote fout als je het mij vraagt. Zo noodzakelijk is het nu ook weer niet.
Aan de ene kant was even vragen of je het mag gebruiken wel zo netjes , ten tweede even een link en bedankje van buienradar in je app ook...
Wat een eikels. Buienradar is zo populair omdat het gratis is, er zijn vast voldoende alternatieven.

Ik hoop dat buienradar (eigenlijk RTL) snel hierop terug komt, en anders dat het snel bergafwaards gaat met buienradar.

Dat het niet mag in betaalde apps, daar kan ik me iets bij indenken, het kost de ene veel geld en de andere verdiend er aan.

Wordt straks ook de site betaald.

Ik vind het iig :r

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 23 juli 2024 01:08]

Ik zie nergens dat buienradar betaald gaat worden hoor. Enkel dat ze de weerdata niet meer kosteloos beschikbaar stellen voor ontwikkelaars.

De site heeft een berg reclame erop, daar zullen ze al de nodige inkomsten uit kunnen halen, en die lopen ze mis op het moment dat mensen het in gratis appjes gaan duwen.
Dat betekent dat als ze er geen geld voor vragen, buienradar gewoon de nek om wordt gedraaid, omdat het dan alleen maar geld kost, en dan is het dus niet meer de moeite om te onderhouden, want het levert toch niets op.
En beetje slimme internetter gebruikt een Adblocker om al die reclamezooi te blokkeren.
Een beetje aso vindt zichzelf inderdaad al snel slim...
Als iedereen dat doet is het snel gedaan met dat soort gratis services.

Edit @D1N0: Jij vindt een mening ergens over hebben meer aso dan het voorkomen dat iemand geld kan verdienen voor zijn werk? Rare snuiter ben jij :)

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 01:08]

Mensen die een add-blocker gebruiken aso vinden. Dat vind ik nou aso. bedrijven kiezen er voor allerlei onzinbagger op je af te vuren. Dat je dat blokkeert is een recht.

Buienradar heeft een eigen app en die blijft uiteraard gratis, want daar kunnen ze gewoon hun eigen reclame instoppen. Ik heb ook een buienradar desktop widget in windows, die zal ook gewoon blijven werken,

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 140398 op 23 juli 2024 01:08]

Ik neem dan wel aan dat je ook geen muziek en films gratis download van internet.
Want wat ik op tweakers veel zie is dat adblock zogenaamd zeer evil zou zijn, maar het downloaden van films en muziek niet, terwijl je daar net zo goed iemand zijn inkomsten mee ontneemt.
Hehe, wist wel dat iemand daar mee aan zou komen.
Het verschil is dat bij downloaden van films/series het alternatief in het gunstigste geval geld kost, maar vaak gewoon niet beschikbaar is (met behoud van gemak en kwaliteit!). Het verschil tussen wel of geen advertenties is echter niet bijzonder groot voor jou als gebruiker, heb je nou werkelijk zoveel last van die paar advertenties naast het plaatje waar je op kan zien of er een regenbui aan komt? Die unskippable zooi op een betaalde DVD/BR is veel iritanter, daar kun je niet gewoon langs kijken.
Daar komt nog bij, wat is het alternatief voor de sites die proberen hun inkomsten uit advertenties te halen? Een abonnementensysteem? Dat hebben er een paar geprobeerd en die werden me toch afgefakkeld... Voor de mediaindustrie geldt echter dat er wel alternatieven zijn maar dat ze het vertikken en alleen krampachtig aan een verouderd model proberen vast te houden.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 01:08]

"heb je nou werkelijk zoveel last van die paar advertenties naast het plaatje waar je op kan zien of er een regenbui aan komt?"

Ja. Dus adblock ik die.
Knipperende herrie ads naast de info vind ik bijzonder irritant.

Dat vind ik minstens zo irritant als jij die unskippable zooi irritant vind.

En ach, die ene brein waarschuwing kan mij niet boeien.
Ondertussen haal ik wat te drinken, om dan vervolgens naar een film te kijken waar
de makers gewoon van mij geld voor krijgen. Heel normaal voor mij, en voor gelukkig wel meer mensen, omdat er anders helemaal nooit meer films gemaakt zouden worden.

En dan zeg jij natuurlijk, maar oh oh, de wereld vergaat, want dan houdt buienradar op te bestaan.
En dan zeg ik, nou en, voor hun 10 andere alternatieven, en als die er ook mee ophouden, kijk ik wel weer net als 10 jaar geleden naar buiten.
Het grote verschil tussen de apps en het downloaden van films/series/muziek voor eigen gebruik is dat die apps inkomsten genereren voor de derde.

Als ik die gedownloade series ga verkopen/verhuren aan anderen dan ben ik namelijk strafbaar bezig. Dat geldt ook voor de apps. Deze zorgen voor inkomsten voor iemand die geen toestemming heeft voor het gebruik van de data.
Ik zet dat er toch ook niet neer. Maar er staat dat het mogelijk in de toekomst wel gebeurd.
Buienradar blijft ook gratis, of tenminste ik kan nergens lezen dat dat niet zo is... Ze willen niet dat ANDERE apps gratis gebruik maken van hun gegevens...
Ik vindt dat laatste ook BS (websites mogen het dan weer wel) maar dessalniettemin de Buienradar app zelf zal wel gratis blijven...
Ongetwijfeld dat het gratis blijft met daaronder de mededeling dat de UOH vanavond weer op televisie komt en dat je vooral moet stemmen wie moet blijven.
Nee bedankt.
Ik weet niet of je al weleens op buienradar.nl bent geweest, maar daar staat gewoon reclame. Aan reclame verdienen ze geld, oftewel waardoor krijg je het idee dat ze dat ineens op een andere manier zouden implementeren? Enige wat dit is, is dat ze niet willen dat via andermans apps ze wel de kosten hebben, maar niet de advertentie inkomsten.
dus de Buienradar app zelf (iOS/Android) blijft wel gratis?
Dat lijkt me wel, die is van buienradar zelf. Andere apps die de data van buienradar willen gebruiken kunnen dit echter niet meer.
Sja, zonder toestemming gebruiken vind ik eigenlijk ook niet zo netjes.
Buienradar (RTL) had best benaderd mogen worden.

Verder is het wel een beetje raar. Voor al deze apps zal straks betaald moeten worden?
Wie gaat nou toestemming vragen om iets te mogen gebruiken dat al jarenlang gratis publiek wordt aangeboden en door allerhande applicaties gebruikt wordt? En op de site vind je meteen kant-en-klare voorbeelden van hoe je de data kunt gebruiken voor je eigen doeleinden, maar over een licentie wordt met geen woord gerept.

[Reactie gewijzigd door cdwave op 23 juli 2024 01:08]

Buienradar maakt er geen enkel geheim van en biedt de data gratis aan voor niet-commercieel gebruik. Zie: http://gratisweerdata.buienradar.nl/

Al die leuke apps in de appstore zijn commercieel en/of mobiel. Er staat letterlijk:
"Gebruik van onderstaande mogelijkheden en data is slechts toegestaan voor niet-commerciële doeleinden. Gebruik voor mobiele toepassingen of commerciële doeleinden vereist toestemming van Buienradar. Zie ook de disclaimer. "

Lezen is een vak. Buienradar is eigenaar van deze data en stelt duidelijke voorwaarden aan het gebruik daarvan. Wat mij betreft hebben ze dan het volste recht om geld te vragen.
Zo makkelijk lijkt het me niet te zijn. Je hebt met 3 partijen te maken. buienradar.nl, de appmaker en de appgebruiker.
"Gebruik van onderstaande mogelijkheden en data is slechts toegestaan voor niet-commerciële doeleinden. Gebruik voor mobiele toepassingen of commerciële doeleinden vereist toestemming van Buienradar. Zie ook de disclaimer. "
Men heeft het over gebruik, dat betekent dus dat er een gebruiker moet zijn. Die gebruiker is niet nader geïdentificeerd. Wie van de 3 is nu de hier bedoelde gebruiker ? voor mij is dat de appgebruiker.
Het is niet de appmaker, want die levert alleen een stukje software aan de appgebruiker die daadwerkelijk de data gebruikt. In feite is een app precies hetzelfde als een browser, het is een stukje software dat gegevens van het internet haalt en op een bepaalde manier weergeeft aan de gebruiker.
En wat is dan een "mobiele toepassing" ? Is dat elke toepassing op een mobiel apparaat.? Daar vallen dus ook weer browsers op smartphones onder. Een browser is ook een toepassing.

Als je zou stellen dat hier wel de appmaker bedoelt wordt dan zou dat dus in houden dat een betaalde browser de website buienradar niet mag laten zien. Dit omdat de browser "commercieel gebruik" maakt van alle websites, dus inclusief buienradar. Zonder die websites zou de browser namelijk niet verkocht worden.
Internet Explorer is zo een browser, want er is voor betaald als onderdeel van windows.

Als buienradar het niet eens met de manier waarop sommige gebruikers hun website gebruiken dan moet buienradar hun website ontoegankelijk maken voor die gebruikers.
Gegevens open en bloot op het internet gooien en dan eisen gaan stellen aan de software die de gebruikers gebruiken slaat nergens op.
(merk op: ik heb het niet over herpubliceren, dat mag niet zomaar, daar hebben we de auteurswet voor, maar dat is hier niet van toepassing)

[Reactie gewijzigd door locke960 op 23 juli 2024 01:08]

Anoniem: 429157 8 december 2011 11:46
RTL neemt de zaak over en het idee waaruit Buienradar is ontstaan ( vrij toegankelijke radarbeelden) is meteen - maar dan ook meteen - naar de knoppen . De smoes dat ze moeten betalen omdat RTL dat ook moet doen is ook kul. Al eens gezien hoeveel ads er op buienradar staan? Trouwens: dat was toch ook geen probleem vóór RTL het overnam?
Het was ook een keer op editie nl, volgens mij vlak na de overname: Op een willekeurige dag zijn er ongeveer 1,5 miljoen bezoekers, en bij slecht weer liep dit soms op tot bijna 8 miljoen op 1 avond.
Ik weet niet hoeveel ze per addview krijgen, maar zelfs bij een lage prijs van 1/2 ct per view komt er nog 7500 euro per dag per add binnen. Lijkt mij toch geen verkeerde prijs.
doen ze toch goed als je denkt dat ze meerendeel van hun data gewoon bij de KNMI (gratis) ophalen.
Heb je daar een bron/onderbouwing voor?
De Leeuw stelt echter dat die data te duur is voor een individuele ontwikkelaar.
Dat doet mij namelijk vermoeden dat het niet zo simpel is als jij het nu uitdrukt.
Data is gratis, maar toegang tot de FTP van het KNMI is dat niet. Daar kan je per product 100 tot duizenden euro's per jaar kwijt aan zijn.
Al eens gezien hoeveel ads er op buienradar staan?
En hoeveel van die adds zie je als je naar de buienradar data kijkt middels een 3rd party app? Vind je het dus raar dat die 3rd party apps moeten gaan betalen?

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 01:08]

Anoniem: 24417 @.oisyn8 december 2011 18:43
als ze nou in die apps verplichten dat buienradar.nl er bij moet staan dan is het ook weer reclame :) dat lijkt me een elegantere oplossing
Hoe zeer ik het ook jammer zou vinden als "het weer" zou verdwijnen, jouw argumenten slaan nergens op. Die adds staan op de website, die worden dus niet gezien door mensen die de gratis appjes gebruiken en dat gebeurt steeds meer (wat gelijk ook je punt onderuit haalt dat het ook geen probleem was voor RTL het overnam, smartphones zijn enorm in opkomst dus het wordt nu een probleem).
Bovendien bevatten die gratis apps vaak ook zelf weer adds, dus er wordt wel degelijk geld verdiend met een product dat data van buienradar gebruikt.
Vreemd dat de radarbeelden, die al betaald zijn door de belastingbetaler (beelden komen van het KNMI (=overheid)), niet meer vrij beschikbaar zijn.

De overheid voert een actief beleid om zo veel mogelijk data beschikbaar te stellen, waarom moeten de radarbeelden dan commercieel geëxploiteerd worden?
Dat Buienradar dat niet meer toe staat lijkt me logisch. Zij betalen veel geld aan het KNMI voor die data, dus het lijkt me terecht dat ze concurrenten niet meer gratis laten meeliften op hun contract met het KNMI. Concurrenten kunnen natuurlijk zelf ook die data kopen bij het KNMI.
Mij gaat het erom dat die data eigenlijk vrij beschikbaar moet zijn. Begrijpelijk dat buienradar.nl niet wil dat anderen met hun zuur betaalde data aan de haal gaan.
Maar nu zit je als belastingbetaler en consument opgescheept met brakke websites (buienradar.nl bijv.), vol met reklame, terwijl de data al via mijn belastingaanslag betaald is.

Kern van het probleem is dat het KNMI de radarbeelden niet zelf beschikbaar mocht stellen, maar dat dit aan een derde partij (commercieel dus) overgelaten moest worden.

Alleen bij een weeralarm geven zij de beelden wél door, dus technisch kan het ook gewoon.
Euhm, ik wil niet weer degene zijn die zonodig feiten erbij moet halen, maar het knmi geeft die dingen altijd door: http://knmi.nl/neerslagradar/index.php
Anoniem: 340068 @Moartn8 december 2011 12:17
Dat Buienradar dat niet meer toe staat lijkt me logisch. Zij betalen veel geld aan het KNMI voor die data, dus het lijkt me terecht dat ze concurrenten niet meer gratis laten meeliften op hun contract met het KNMI. Concurrenten kunnen natuurlijk zelf ook die data kopen bij het KNMI.
en verdienen het 10x terug aan ads.. hoe denk je dat buienradar zo groot is geworden? Gebakken lucht :?
Wat is je punt nu? Omdat buienradar geld verdient moeten ze het gratis aan concurenten geven? Als buienradar het 10x terug verdient aan ads, dan betekend dat toch dat concurenten ook prima zelf het kunnen kopen bij het knmi?
Die beelden kan je ook nog bij de KNMI gewoon krijgen. Waarschijnlijk heeft buienradar er een schil omheen gebouwd oid waardoor het toepasselijker is voor andere apps.

http://knmi.nl/neerslagradar/index.php
Hoe meer geld het KNMI verdient met het verkopen van dit soort data, hoe minder overheidssubsidie nodig is - hoe meer je de minima kunt helpen of in het onderwijs kan investeren bv.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 01:08]

Omdat je aan data alleen niet zoveel hebt. Je wil dit bewerken, opslaan en presenteren in welke vorm dan ook. Dit kost ook geld.
Nou, dat wordt downloaden en installeren maar, mocht het noodzakelijk zijn!
Eventueel kan je ook gewoon op internet naar buienradat.nl gaan en hetzelfde zien.
Of gaan ze daar ook geld voor vragen?

Als ze deze app gaan verbieden, dan gaan ze misschien ook nog geld vragen op internet!

Er zal waarschijnlijk wel iemand zijn die deze app weer kosteloos schrijft.
Tevens zijn er nog meer apps te verkrijgen in de store die op hetzelfde neerkomen!

[Reactie gewijzigd door Xanquezer op 23 juli 2024 01:08]

Ik ben blij met Android google verwijderd dingen niet zo snel.

Het is gewoon triest en zielig van RTL.
Het is gewoon triest en zielig van RTL.
Vind ik niet, waarom is het triest en zielig?
RTL werkt voor die data, dan moeten ze er ook voor betaald worden. Als zij iets wat van hun zelf is niet beschikbaar willen stellen, dan hoeven ze dat niet te doen.
Anoniem: 340068 @TERW_DAN8 december 2011 12:15
[...]


Vind ik niet, waarom is het triest en zielig?
RTL werkt voor die data, dan moeten ze er ook voor betaald worden. Als zij iets wat van hun zelf is niet beschikbaar willen stellen, dan hoeven ze dat niet te doen.
Buienrader plukt de data ook gewoon van een source.
Dit is gewoon pure uitbuiting, en het einde van buienradar
Buienrader/RTL betaalt voor die data.

Dan kunnen de ontwikkelaars 3 dingen doen:
1 buienrader/rtl betalen om gebruik te maken van de data
2 de bron betalen voor de data
3 doorgaan zonder te betalen
4 stoppen met hun app

1 zal minder kosten dan 2
2 zal uiteindelijk minder kosten dan 3

4 is de makkelijke weg.
Hoe gaat buienrader reclame zetten op apps die anderen ontwikkelen en in principe alleen een plaatje van buienrader embedden?
Anoniem: 415197 @kmf8 december 2011 13:07
En waar haalt Buienradar/RTL zijn data vandaan als ik vragen mag?

Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar die beelden vandaan komen, hoeveel beeldverwerking ze eroverheen gooien, en wat het ze nu eigenlijk kost.
Paar duizend euro leveringskosten voor de beelden van de afgelopen uren en nog weer een paar duizend voor de nowcast beelden met de 2-uurs verwachting... Meeste kosten zitten in het beheer van de data en de servers waar het spul op moet draaien.

De data is dus overigens gratis bij het KNMI, maar je betaald hier dus voor het gebruik van hun FTP en bandbreedte
Buienradar plukt de data niet zomaar van een bron, maar betaald geld om die data te mogen gebruiken. Waarom zouden 3e partijen die data dan kosteloos (en in sommige gevallen zonder toestemming te vragen) mogen gebruiken voor eigen gewin?

Let trouwens goed op de statement van buienradar/RTL, vooralsnog is alleen de IOS/Regen app verboden, zoals ik het lees lijkt het probleem vooral te zijn dat er nooit toestemming gevraagd is door de ontwikkelaar.


Buienradar haalt vooral z'n geld op met de adds/banners. Als je via een 3rd party app de data binnenhaalt/bekijkt dan worden die adds niet getoond en word er dus ook niets verdiend. De kans is groot dat RTL straks genoegen neemt met een (kleine) door RTL bepaald banner in de 3rd party apps.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 23 juli 2024 01:08]

Je hebt een punt, maar buienradar gaf er niks om. Dit komt door de overname door RTL en dat vind ik erg smakeloos.
Waarom zou dat uitbuiting zijn, en waarom zou het het einde van buienradar zijn?

Buienradar betaald voor de data, en verdient weer doormiddel van advertentie inkomsten. Aan een app verdienen ze helemaal niks zolang die niet ook advertenties van hun laat zien. Is het tegenwoordig uitbuiting als je niet gratis gebruik mag maken van dingen waar andere voor hebben betaald?

En waarom zou het het einde van buienradar betekenen? Ik weet dat mensen tegenwoordig helemaal aan apps verslaafd zijn voor dingen waarvoor je ook gewoon een site kan hebben, maar hoe denk je dat ik hier op mijn computer buienradar check? Ik ga gewoon naar buienradar.nl toe, net als heel veel andere. Die hebben hier dus geen last van, en het zal dan ook niet echt het einde betekenen.

En voor mobieltjes heeft buienradar ook gewoon een mobiele site waar je naartoe kan gaan. En ze schijnen ook nog een eigen app te hebben, dus ik denk dat de meeste mensen dat wel overleven.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 23 juli 2024 01:08]

buienradar betaalt voor de source.
Waarom zou iemand die het van buienradar plukt het dan gratis moeten krijgen?

niks geen uitbuiting dus!

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 23 juli 2024 01:08]

Als je goed gelezen had dan had je geweten dat het hier niet gaat om het verwijderen van apps maar om het al-dan-niet gebruiken van data.

Dat jij weer eens weer bekend wil maken dat je fan bent van Android slaat dus als een tang op een varken en is totaal 'beside the point'. De Regen app wordt niet door Apple uit de App Store gehaald maar door de ontwikkelaar (met als reden dat de App nu geen data van buienradar.nl gaat ontvangen).

OT: ook al begrijp ik dat er verwacht mag worden dat er voor 'betaalde data' ook betaald wordt door 3rd party developers en zelfs door customers, ik betreur de ongelijkheid tov het gebruik dmv plugins en andere websites. Hiermee lijkt RTL te zeggen: jullie mogen onze data gebruiken maar alleen als wij onze reclame erbij mogen meesturen.
Oei oei, een tv media directeur die weer vindt dat er niet genoeg verdiend wordt. Zeg maar bye bye zwaai zwaai naar buienradar. Die hele tv/film entertainment industrie gaat gewoon ten onder aan hun eigen hebberigheid. Wat mij betreft verdienen ze het. Zij zijn soms nog erger dan de belastingdienst, ze willen maar een ding en dat is voor alles betalen! Betalen dit, betalen dat, betalen betalen betalen.. En als jullie niet betalen, dan zorgt Brein er wel voor dat jullie betalen! Heb echt geen medeleiden met ze.
Inderdaad. Zo af en toe hoop ik dat met de vrij imminente val van het economisch systeem de graai cultuur op houdt ook al weet ik ook dat er dan wel weer andere problemen zich voor doen. Maar ik betwijfel het dat die cultuur verdwijnt aangezien het bij veel mensen waarschijnlijk toch er stevig psychologisch in zit.
Het probleem is niet graaien, geld verdienen mag. Maar op een of andere manier gaat bij deze mensen er niet in dat met een gratis dienst ook geld te verdienen valt. Velen van deze offline media bedrijven lijken een hele kortzichtige denk visie te hebben. Hoe verdien ik hieraan? Door het betaald te maken. Andere oplossing kunnen ze helaas niet mee komen. Oplossingen als bijvoorbeeld advertorials in de data verwerken lijken deze bedrijven kompleet te ontgaan.


snap niet waarom ik omlaag gemodereerd word, zit gewoon ontopic lijkt me. Het moderatie systeem is niet bedoeld om te laten weten of je het eens bent met mij of niet.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 01:08]

Als het nog wel op sites mag, dan kun je toch gewoon een 'app' maken, die even een gestripte pagina van buienradar inlaadt? ;)
Een andere oplossing kan zijn om een server er tussen te planten. Een site die telkens de gegevens op vraagt en dan weer doorzend naar Apps.

Het is wachten op een nieuwe speler, die gratis gegevens verzend. KNMI doet geen voorspellingen weergeven als een kaart, zoals buienradar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.