KNMI kampt met storing bij aanleveren radarbeelden en waarnemingen

Het KNMI kampt met een storing, waardoor het onder meer geen radarbeelden kan leveren. Applicaties die gebruik maken van deze data, zoals Buienradar en Buienalarm, werken daardoor niet. Onduidelijk is waar de problemen door worden veroorzaakt.

Buienradar meldt op zijn website dat het last heeft van de storing bij het KNMI. Er zijn nog wel radargegevens te zien op de website van Buienradar, maar de beelden van het Nederlandse deel ontbreken. Dat komt volgens de weersite omdat het geen gegevens van het KNMI krijgt aangeleverd.

Ook andere diensten die gebruik maken van deze gegevens, zoals de populaire regendetector Buienalarm, werken niet door de storing bij het KNMI. De problemen lijken ergens vroeg op zaterdagochtend te zijn ontstaan, maar de oorzaak is nog niet duidelijk. Wel stelt Buienradar dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing.

Buienradar storing

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

18-03-2017 • 11:33

79

Submitter: jdh009

Reacties (79)

79
70
28
4
1
4
Wijzig sortering
Ik ben de developer achter Buienalarm, maar zal hier even op persoonlijke titel reageren. Inderdaad lijkt de storing iets na 3 uur vannacht te zijn begonnen.

Helaas zijn de problemen nog steeds niet opgelost, en daardoor kan Buienalarm nog steeds geen juiste gegevens tonen. :/ Op een dag als vandaag (weekend + regen) is dat natuurlijk een ramp voor veel mensen, en dat heb ik ook mogen merken via de verschillende supportkanalen waar niet altijd even vriendelijk werd gereageerd. Erg jammer, want dit probleem ligt volledig buiten mijn macht!

Al met al is het ook voor mij een complete werkdag geworden zo ... 8)7

[Reactie gewijzigd door gday op 26 juli 2024 11:06]

Vervelend voor jou is het zeker, maar om nou van een ramp voor mensen te spreken, gaat me toch iets te ver.

Kan je je datafeeds niet op een andere manier beleggen, zodat je tenminste twee bronnen hebt?
Nou, ik wil het zelf geen ramp noemen hoor. Via mail reageren mensen ook ludiek, zoals bijv: "Ach, dan kijk ik vandaag gewoon ouderwets naar de lucht." Maar bijvoorbeeld in de Play Store zijn de rapen gaar. :/

Het KNMI is de enige leverancier van Nederlandse data. Duitse radars zien ook een gedeelte van Nederland, maar missen dus een groot stuk van het land. Bovendien, omdat je dan ver van de radar af zit, zien die radars alleen buien die hoog in de lucht zitten. (Kromming van de aarde + radarstralen die alleen rechtuit gaan.)
Maar dat doe je juist wel:

Op een dag als vandaag (weekend + regen) is dat natuurlijk een ramp
Als je dan quote doe het dan goed. De manier waarop jij hem quote haalt het geheel buiten context, dat vind ik niet zo netjes van je en een beetje laag bij de grond. Dus voor de volledigheid:
Op een dag als vandaag (weekend + regen) is dat natuurlijk een ramp voor veel mensen, en dat heb ik ook mogen merken via de verschillende supportkanalen waar niet altijd even vriendelijk werd gereageerd.

[Reactie gewijzigd door Primal op 26 juli 2024 11:06]

Anoniem: 399807 @BeosBeing20 maart 2017 10:47
Dat is heel drastisch. Het is een oplossing. Maar met taal verlies je ook cultuur, want taal is het medium voor cultuur. En dan heb je hetzelfde probleem nogmaals want wat doen we het Duits of Engels aan? :)
Het probleem is ICT. Want twitteren noopt niet tot helder denken en schrijven. Op dezelfde manier, on-topic, zoals ik al schreef is dit artikel geschreven omdat mensen afhankelijk zijn geworden om te weten wat het voor weer wordt door radar technologie.

Je kunt per 10 minuten zien wat voor weer het wordt maar omhoog kijken is er niet bij. En als je vaak omhoog kijkt dan leer je weer patronen zien. We staan dan ook verbaast als een boer die altijd op zijn land is kan 'voorspellen' wat voor weer het wordt.

We verruilen directe kenniservaring voor een gadget die radarinformatie weergeeft. En we worden boos als die kut buiten-radar de hoosbui niet voorspelde. :( Of eigenlijk omdat we niet elke 10 minuten controleren of we nat kunnen worden of niet. :(

Op wat moet je nu eigenlijk boos zijn? Jezelf!

Als technologie een filter wordt tussen jezelf en de harde wereld dan doe je het niet goed.

Je kunt beter af en toe nat regenen en dat accepteren. Al was het maar voor een leuke anekdote. En een gezonde niesbui. Iig heb je geleefd.
Dat is heel drastisch. Het is een oplossing. Maar met taal verlies je ook cultuur, want taal is het medium voor cultuur. En dan heb je hetzelfde probleem nogmaals want wat doen we het Duits of Engels aan? :)
Het Engels kan dat wel aan hoor, als je kijkt hoe verschillend dat gebruikt wordt rond Bow Bells, in Buckingham palace, in Glasgow/Edinburgh, in de Midlands, (Zuid-)Oost Texas en tenslotten in de Filipijnen (picha (=pizza), Karabaw/Kalabaw)

Duits wordt een groter probleem, juist omdat Nederlanders veel moeite hebben met naamvallen en dergelijke, maar zou historisch juister zijn. Historisch zijn we immers voortgekomen uit het 'heilige' roomse rijk der Duitse natie. Pas na de publicatie van de Lutherse Bijbelvertaling (NT: 1522 OT:1534) en de Statenvertaling (1637) zijn het Hoog-Duits en het Algemeen Nederlands uit elkaar gaan groeien. Daarvoor was het één dialectcontinuüm en op dialectniveau is dat het ook nog grotendeels.
Het probleem is ICT. Want twitteren noopt niet tot helder denken en schrijven.
ICT is niet het probleem maar het verkeerd gebruik. Wat betreft twitteren heb je gelijk. Goudschaaltjes worden daar te weinig gebruikt.
Op dezelfde manier, on-topic, zoals ik al schreef is dit artikel geschreven omdat mensen afhankelijk zijn geworden om te weten wat het voor weer wordt door radar technologie.

Je kunt per 10 minuten zien wat voor weer het wordt maar omhoog kijken is er niet bij. En als je vaak omhoog kijkt dan leer je weer patronen zien. We staan dan ook verbaast als een boer die altijd op zijn land is kan 'voorspellen' wat voor weer het wordt.
Radar kan verder kijken als wij. Echter dat er slechts één radar is voor het hele land, en dat als die uitvalt er niets meer is, is bedroevend. Ik snap dat NOS en velen anderen gebruik maken van het KNMI maar ik verwacht dat MeteoGroep Nederland (weer.nl, RTL weer) zijn eigen systemen heeft.
We verruilen directe kenniservaring voor een gadget die radarinformatie weergeeft. En we worden boos als die kut buiten-radar de hoosbui niet voorspelde. :( Of eigenlijk omdat we niet elke 10 minuten controleren of we nat kunnen worden of niet. :(
Niet iedereen kan om de 10 minuten naar buiten kijken en ook de voorspellende waarde van naar buiten kijken is beperkt, het weer kan vrij plotseling omslaan.

En als je 20 minuten of langer moet fietsen is het wel fijn dat je met een app verder kunt kijken als de 10 minuten van den boer.
Op wat moet je nu eigenlijk boos zijn? Jezelf!
Zoek altijd eerst de schuld bij jezelf.
Als technologie een filter wordt tussen jezelf en de harde wereld dan doe je het niet goed.
?
Je kunt beter af en toe nat regenen en dat accepteren.
Ik wordt al vaak genoeg nat. Emigreren gaat financieel nog niet.
Al was het maar voor een leuke anekdote.
geen behoefte aan
En een gezonde niesbui.
Drie dagen tot een week beroerd zijn en niets uit je handen kunnen krijgen, nee bedankt.
Iig heb je geleefd.
Als levende dode, zoals de meesten.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 26 juli 2024 11:06]

Anoniem: 399807 @BeosBeing21 maart 2017 08:52
Je kunt gebruik niet los zien van de ontwikkeling van een technologie.
Tof dat je hier dit meldt! Ik zou zeggen tegen zeurende mensen:
het regent vandaag, houd er rekening mee dat je nat wordt... je weet wel, regen... wolken, druppels, water, nat. Welkom in Nederland. Neem een paraplu mee en ze*k niet zo. Anders word je nog natter :p

[Reactie gewijzigd door segil op 26 juli 2024 11:06]

Super dat je hier reageert :) ik had Buienalarm al verwijderd en een andere (spuuglelijke) app geprobeerd, maar nu is-ie weer terug en doet hij het ook.

Even iets anders: ik zou je graag steunen met een in-app aankoop, maar een abonnement/aflopende aankoop heb ik daar geen trek in. Ik weet niet hoe anderen daarover denken? Kun je ook een 'lifetime'/'pro' optie toevoegen?
Bron: http://www.buienradar.nl/overbuienradar/meldingen

Storing KNMI voorbij

Zaterdag 18 maart 2017 – 17.15 uur
De Buienradar radarbeelden en weerkaarten zijn weer volledig actueel.

KNMI kon vanwege een storing geen actuele radardata leveren. Op de radarbeelden van Buienradar ontbraken daardoor de waarnemingen van de Nederlandse radars. De radars in de omliggende landen gaven dekking over een deel van Nederland.
Men vergeet te melden dat we in Nederland nog een tweede weerinstituut hebben, weliswaar wat minder bekend maar Defensie heeft ook een meteo groep:
https://www.defensie.nl/a...efensie-back-up-voor-knmi
Maar gelukkig is het KNMI niet de enige leverancier van weerinformatie.

Zo hebben we ook MeteoVista en Meteogroup.

http://www.weer.nl/regenradar/nederland/
http://www.weeronline.nl/
WeerOnline laat exact dezelfde problemen zien als Buienradar? Enkel dicht bij Duitsland metingen, en verder heel Nederland blanco... Lijkt er op dat die ook KNMI gebruiken of er tenminste van afhankelijk zijn.
Het zijn inderdaad allemaal doorgeefluiken die de data van het KNMI gebruiken.
Meteogroep is dan ook een groep die vooral data over heel Europa gebruikt, door data van andere radars in Europeze landen te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 26 juli 2024 11:06]

Het KNMI is van Meteogroup
Anoniem: 798783 @Henk Poley18 maart 2017 21:38
Het KNMI is van Meteogroup
Het is al ruim 150 jaar een overheidsinstelling.
Blijkbaar is het gerestylede logo nog steeds niet duidelijk genoeg voor sommigen. |:(
Aha, vanochtend op buienradar gekeken voordat ik naar buiten stapte, toen was het volgens buienradar droog. Kom ik buiten regent het. Ik op buienradar schelden, maar die bied ik bij deze mijn excuses aan.
Op weeronline.nl ook niet. De grote wel, maar die loopt vast.
Ach. Je hoeft echt geen meteoroloog te zijn om te kunnen voorspellen dat het zou kunnen regenen. Dat is gewoon een kwestie van uit het raam kijken. Het vervelendste dat je kan overkomen is dat je voor niets een paraplu meeneemt.

Het is wel vervelend voor timing doeleinden: moet ik *nu* weg of is over een half uur het nog steeds droog. Als het regent: heeft het zin om te wachten of kan ik net zo goed nu gaan.
Ik gebruik meestal Meteox. http://meteox.com/h.aspx?r=&jaar=-3&soort=satradar
Zo'n kaart van Nederland met wat er omheen is ook veel te klein IMO. Als ik wil weten of er regen gaat vallen de komende uren moet ik toch echt zien wat er nu boven VK, Frankrijk of Duitsland ligt afhankelijk van de windrichting.
En ik maar Buienalarm de schuld geven... :X
En ik maar Buienalarm de schuld geven... :X
Buienalarm werkt normaal wel voor je dan?
Ik ben maar gewoon op buienradar gaan kijken voordat ik vertrek i.p.v. te vertrouwen op buienalarm en beoordeel dan maar op de natte vinger of ik nat ga worden.
Die tool zit er voor mij dermate vaak naast dat ik het niet nuttig vind.
Buienalarm werkt normaal wel voor je dan?
Het is geen optimale app, maar volgens mij de enige met een transparante grafiekwidget.
Regenalarm Pro FTW op Android.
Laat geen voorspellingen zien, maar enkel wat er zojuist gevallen is.
Als je kijkt of de straat nat is weet je dat ook :+

Dan vind ik een voorspelling toch handiger. Meestal klopt het behoorlijk.
Wat net gevallen is kan ik ook uit t raam zien... Als ik op de motor weg ga, of ga cabrio rijden wel ik weten wat het komende uur verwacht wordt...
Die app doet het hier dan ook vaker niet dan wel. Vaak verkeerde info zoals wel regen terwijl er niets valt. of je krijgt een melding, en het is kurkdroog. Tijdsindicatie klopt vaker niet dan wel.

Misschien dat het nu anders is, maar sinds een half jaar geleden gebruik en mis ik er niets aan.
Buienradar is in mijn ogen een stuk fijner met de alerts die je zelf in kunt schakelen :)
Haha dacht al klopt iets niet met buienalarm
Weerplaza heeft gelukkig nog wel up-to-date satellietbeelden. (Meestal kijk ik naar de gecombineerde radar+satelliet maar die doet het nu dus ook niet... Voordeel daarvan is dat je vaak buien al kunt zien groeien voordat ze op de radar te zien zijn. En voor de PV natuurlijk.)

Handleiding voor het aflezen van de satellietbeelden: daar waar je geen wolken ziet (dat bewegende witte pluis), daar schijnt de zon en is het dus ook droog. Daar waar wel wolken zijn kan het dus wel regenen, hoe witter de wolk hoe groter de kans dat er daadwerkelijk wat uit valt. De hoeveelheid kun je er vaak ook wel aardig aan aflezen, onder een helder witte vlok regent het vaak wat harder.
Tja, en als heel nl wit is :P
Dan heeft het gesneeuwd

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.