Open Source zou er juist voor zorgen dat Windows veel vatbaarder wordt voor virussen.
Waar Open Source bij Linux distributies prima werkt, zou dit inderdaad het grote gevaar kunnen zijn voor Windows, Vooral omdat virusbouwers makkelijk kunnen zoeken naar gaten terwijl die bij MS mischien niet zo snel worden gedicht, ondanks feedback van de community, maar vooral omdat de meesten niet steeds gelijk fixes zullen binnenhalen.
Windows OS is op zichzelf qua security prima in orde... Het probleem zit 'm in de manier waarop gebruikers en software er mee om gaan.
Er blijken nog steeds veel gaten gevonden te worden. Als iedereen consequent als limited user zou werken zou het inderdaad wel meevallen.
Wanneer je standaard op admin niveau zit te werken is Unix ook zo lek als een mandje.
True.
Microsoft heeft al van alles gedaan om die verkeerde gewoonte te breken, maar dat is verschrikkelijk lastig
True
En dat komt omdat Windows de complete markt moet bedienen, en niet alleen IT specialisten
Nee, omdat van oudsher Windows programma's niet goed werken als ze geen volledige toegang hebben tot alle onderdelen van het systeem. Bij veel applicaties is dat inmiddels niet meer het geval, maar ze zijn er nog steeds.
Hierdoor hebben veel Windows-gebruikers, zowel noobs als beter onderlegden, het werken als standaard-gebruiker in al opgegeven en werken (aanvankelijk noodgedwongen, maar steeds minder) weer als admin, zelfs als dat nu niet meer nodig is. Dat is wat het echte probleem is onder Windows
(NT4, 2K) XP en recenter.
Apple heeft het wat dat betreft iets makkelijker, maar ook is OS-X dankzij zijn BSD-origines van de grond af met gescheiden gebruikers-rechten opgebouwd en heeft zij niet meer die handicap van historische applicaties en gewoonten.
Wat Microsoft met Vista en W7 nu doet, is gebruikers en software te dwingen zich netjes te gedragen. Daarom dat je als gebruiker ook helemaal geen echte administrator meer kan zijn. Zelfs een admin is een gewone user, met gewone rechten.
Het Ubuntu-model. Inderdaad: dwang is hier nodig, enerzijds richting applicatie-makers, anderzijds richting gebruikers. Voor historische applicaties is daarnaast enkel een goede virtalisatie een goed werkbare oplossing: iedere app zijn eigen Windows.
Dat is alleen mogelijk omdat Microsoft één organistatie is. Als het Open Source zou zijn, dan zou er onmiddellijk een versie zonder die dwang komen, en dan zouden ze nooit van dit beruchte probleem af komen.
Die fork zou er mischien inderdaad komen. Gelukkig is er in de Linux-gemeenschap niet die behoefte.
Terwijl dat nu heel langzaam aan wel lijkt te lukken. Nog niet zo hard door de gebruikers, maar wel door de software producenten die zich netjes gaan gedragen, en niet op plekken schrijven waar ze niets te zoeken hebben.
Bedenk wel dat het juist ook de software-producenten waren die zich er niet aan hielden. Veel applicaties die zowel voor NT (4.0) als W98 uitkwamen zouden zich daar toen al aan hebben moeten houden maar de makers vertikten het. De standaard-instelling in XP was inderdaad dat iedereen werkte als admin, en dat was fout, maar veel mensen die dit aanpasten kregen het deksel op hun neus, ondergetekende inclusief, omdat zelfs XP-applicaties nog in de system en system32-directories wilden schrijven en dan vastliepen.
Bij Ct heeft men destijds nog scripts gepubliceerd opdat men als gewone gebruiker kon blijven werken om dan enkel voor dergelijke onwillige applicaties tijdelijk over te schakelen naar admin-modus (omdat runas... niet voor alles ideaal was) en zelfs methoden om een dergelijke app ook normaal met beperkte rechten te draaien, enkel admin-rechten inschakelend wanneer dat nodig was. Een en ander was echter toch nog omslachtig zodat ook dit niet echt navolging kreeg.