Microsoft pusht Windows 7 voor embedded devices

Microsoft heeft op de Embedded Systems Conference de rtm-versies aangekondigd van Windows Embedded Enterprise en Windows Embedded Server. Ook heeft de softwaregigant een opgepoetste versie van Windows CE 6.0 naar voren geschoven.

De embedded-edities van Windows 7 zijn bedoeld voor integratie in diverse apparaten. Doordat er moeilijk wijzigingen in de embedded versies van Windows aangebracht kunnen worden, zouden deze uitvoeringen veiliger zijn. Bovendien kan de fabrikant onderdelen van het OS toevoegen of weglaten en is de software in staat om zonder harde schijf te draaien.

De embedded versie van Windows 7 zal in drie varianten op de markt komen: Windows 7 Embedded Standard 2011, Windows Embedded Enterprise en Windows Embedded Server 2008 R2. Van de Standard 2011-uitvoering heeft Microsoft begin deze maand een preview-versie uitgebracht. Daarin zijn Windows 7-features verwerkt als ondersteuning voor de Aero-interface, 64bit-support, touchscreen-ondersteuning en de aanwezigheid van applicaties als IE8 en Windows Media Player 11. Microsoft wil Windows 7 Embedded Standard 2011 in de eerste helft van 2010 op de markt gaan brengen.

Bedrijven kunnen alvast de rtm-versie van Windows 7 Professional for Embedded Systems en Windows 7 Ultimate for Embedded Systems bij Microsoft afnemen, terwijl ook Windows Embedded Server 2008 R2 beschikbaar is. Ook bij deze uitvoeringen zijn de diverse vernieuwingen die Windows 7 introduceert doorgevoerd, zo meldt Microsoft.

Microsoft heeft ook rtm-versie van Windows CE 6 R3 aangekondigd. In deze compacte Windows-versie heeft de softwaregigant een gestripte versie van Silverlight 2.0 verwerkt, terwijl ook Adobe Flash Lite is meegenomen. Daarnaast gebruikt CE 6 R3 de tiling engine die al eerder in de Zune-mediaspeler werd gebruikt. Met deze engine kunnen webpagina's snel worden geschaald. Om documenten te kunnen bekijken levert Microsoft documentviewers voor Office- en pdf-bestanden mee.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-09-2009 • 11:18

39

Lees meer

'Windows 8 krijgt 128bit-kernel'
'Windows 8 krijgt 128bit-kernel' Nieuws van 8 oktober 2009
Microsoft: Windows 7 is klaar
Microsoft: Windows 7 is klaar Nieuws van 23 juli 2009

Reacties (39)

39
38
11
1
0
5
Wijzig sortering
Windows 7 is ook gewoon Windws Vista R2.
Ze hebben bewust voor de naamsverandering gekozen omdat Vista in zo veel kwaad daglicht stond (of dat wel of niet terecht was laat ik in het midden, wil geen Vista Flame Ware beginnen).

Windows 2008 had dat niet, en 2008 was gewoon de server versie van Vista met (nagenoeg) dezelfde kernel. en de 2008 R2 is dus de server versie van Windows 7 oftewel Windows Vista R2.
Dat er in het verleden over Vista R2 gesproken werd was alleen maar omdat er nog geen naam beschikbaar was maar dat er wel voortgeborduurd zou worden op Vista. Van een naamsverandering vanwege een negatief beeld over Vista was oo dat moment geen sprake, er werd al vrij snel duidelijk dat er sowieso een nieuwe naam aan zat te komen omdat de opvolgen van Vista een 'major' release zou zijn.

Bij de server edities worden 'minor' versies uitgegeven, vandaar de R2 bij Server 2008.
Anoniem: 303520 @Tidaku24 september 2009 14:43
Er wordt logischerwijs altijd 'gebrainstormd' bij de keuze van een naam.
Windows 3.x voor kernel 3, 4 voor NT.
Vanaf 2000 veranderd de (al gewennige) naamgeving van windows naar 'gewone' namen zoals: XP, Vista, ...
Vista was in het begin een flop door een te snelle release van de nieuwe drivermodel en een te trage aanmaak van correcte drivers door de schuld van HW-leveranciers, etc etc...

Waar jij het haalt dat er nog geen naam beschikbaar was weet ik iig niet.
En dat er een major release zou komen was een verplichte keus:

Er was van in het begin al een hele negatieve beeld over Vista.
Ballmer: Windows 7 is Vista, maar dan beter.

Ping* Microsoft wilde van Vista af.
Ping* Nieuwe versie Windows.
Ping* Probleem: Consument ziet geen verschil in windows versies...
Ping* Oplossing: Nieuwe GUI (en natuurlijk de slechte naam wegwerken door door te timmeren aan de details, en bugs verhelpen...
jij hebt waarschijnlijk allebij OS'en niet geprobeerd.. anders zou je niet zon opmerking maken..

WORD GEEN SCHAAP!!!
Ik wil niet microsoft bashen of zo, maar Windows 7 voor embedded??? :?
Ze hadden met Vista toch zulke hoge eisen m.b.t. bijvoorbeeld de video kaart, e.d. dan je dan niet gelijk denkt aan Windows 7 voor embedded systemen.

Of bedoelen ze kastjes (Windows) PCs (in een 'kast') zonder scherm/toetsenbord. Dit wordt (ten onrechte, naar mijn smaak) ook vaak als 'embedded' gezien.

Net zoals Sefyu net post, komt Windows dan ook voor niet x86 'embedded' architecturen?
Ik dacht dat Windows CE daarvoor bedoeld was.

Redenen uit het artikel:
Doordat er moeilijk wijzigingen in de embedded versies van Windows aangebracht kunnen worden, zouden deze uitvoeringen veiliger zijn.
en:
Bovendien kan de fabrikant onderdelen van het OS toevoegen of weglaten en is de software in staat om zonder harde schijf te draaien.
En dit kan niet gewoon toegevoegd worden in de 'normale' Windows 7 versie ?
Geen redenen die een aparte embedded versie rechtvaardigen lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door BeerenburgCola op 23 juli 2024 03:35]

Of bedoelen ze kastjes zonder scherm/toetsenbord. Dit wordt (ten onrechte, naar mijn smaak) ook vaak als 'embedded' gezien.
Daar verschillen we van mening, als het wel een toetsenbord en beeldscherm heeft wordt het in mijn beleving al veel minder embedded. Typisch embedded vind ik een motormanagement module van een auto, een berg software die zonder directe gebruikers input heel complexe dingen realtime stuurt.
Ach sorry. Ik bedoel Windows PC zonder toetsenbord/scherm.
De naam afdeling van Microsoft doet wel vaker raar... Vindt het ook nog steeds een blunder dat Windows 7 versienummer 6.1 heeft. Weet wel dat kernel heel erg op vista lijkt kwa driver model e.d. maar dan nog geeft het een indruk van service pack te zijn/
De enige reden waarom het 6.1 is geworden is ivm backwards compatibiliteit. Er zijn teveel applicaties die hard op versie 6 testen ipv groter of gelijk aan 6.
Dat is ook niet zo gek, want als je die strategie had toegepast bij XP, dan hadden die programma's wellicht voor Vista een groot probleem gehad.
En toch is het geen best practice. Nu is het 100% kapot. Wellicht een waarschuwing geven? Zelfs als het niet zou werken kan het zo maar met een SP gefixed zijn. Nu ben je als app leverancier gedwongen het te fixen en dat gebeurd heel vaak niet met oudere versies.

Dus testen op >= minimaal ondersteunde versie is de best practice.
[medling, PLING] u probeert dit programma op te installeren op een widows versie nieuwer dan waarvoor het programma gemaakt is.

[software zoekt ondertussen naar een vooraf geprogrammeerde locatie waar updates zouden kunnen staan]

u wordt geadviseerd [ geef gevonden advies van internet weer] , zoniet:

u kunt het programma installeren, op de website kijken voor een update of een nieuwe versie van het programma [linkje] of u kunt de installatie stop zetten.
[klik en ga verder]

zo een soort constructie lijkt me niet onmogelijk.
Ondanks dat de kernel bij versie 6 blijft is er "Onder de motorkap" is wat meer veranderd dan alleen een SP doet hoor...

Zie: http://www.intowindows.co...tweenvistaandwindows7.jpg

[Reactie gewijzigd door xistor op 23 juli 2024 03:35]

Windows 7 Embedded Standard 2011, Windows Embedded Enterprise en Windows Embedded Server 2008 R2
Alle 3 windows 7 varianten, slechts één heeft 7 in de naam, en eentje zelfs het hopeloos achterhaalde 2008. Ik geloof dat de namen bedenk afdeling van Microsoft weer eens hun dag niet had.
Wat is er hopeloos achterhaald aan 2008 R2??
Ik denk dat hij de naam bedoeld.

en hij heeft gelijk, als ik de directie in 2010 moet laten betalen voor de aanschaf van een softwareprogramma met de naam 2008, krijg ik alweer vragen als "waarom zoveel geld voor een gedateerd programma ?"

Idem met office 2003 e.d.

Windows 7 is dan weer goed gekozen
Nee.. probeer dan geld te krijgen voor een server versie die nog niet stabiel is aangetoond.

2008 heeft zijn naam al mee als het om stabiliteit en functionaliteit gaat. Een 2009 of 2010 versie zou dat niet hebben.

Ik denk dus dat je sneller geld krijg voor een server 2008 Release 2, dan voro een Server 2010 :)

Met office 2003 kan ik meegaan.. dan zou ik als directie ook gaan steigeren als Office 2007 zich al lang heeft bewezen.. office 2010 wordt dan al weer wat lastiger..
Windows 3.xx werkte met kernell 3.xx
Nu Windows 7 werkt met kernell 6.xx
De kernel versie heeft dan ook niets met de versie van het OS te maken. Bij o.a. Linux doen ze dat ook niet, daar is het ook kernel 2.6.31 en Ubuntu 9.04 en geen Ubuntu 2.6.31. Bij MS zullen ze wel iets gedacht hebben in de trant van: 6.1 is de 7e major release van een stable kernel.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 23 juli 2024 03:35]

Microsoft noemde vroeger de kernelversies naar de Windowsversie, zoals Windows NT 4.0's kernel versie 4.0 is. Vanaf Windows 2000 heeft Microsoft die manier van naamgeving veranderd, waarbij de Windowsversie niet meer is gerelateerd aan de kernelversie, zoals Windows 2000 bijvoorbeeld kernelversie 5.0 heeft.

Windows XP heeft maar n paar veranderingen t.o.v. 2000, en daarom is het kernelversie 5 gebleven, namelijk 5.1

Vista is kernel 6.0, en 7 heeft alleen maar een paar "core changes" t.o.v. Vista, vandaar kernel 6.1

[Reactie gewijzigd door xistor op 23 juli 2024 03:35]

(asbestos suit on)
Ah, dus Windows 7 is een servicepack? :P
Maar van 4.9 naar 5.0 lijkt een kleine stap, als je het wiskundig bekijkt, toch zijn Me en 2000 heel anders.
Anoniem: 302565 @Proxy25 september 2009 08:33
voor de duidelijkheid:
De cijfers staan los van elkaar. Dat betekend dat een verbetering van kernel 4.9 wordt 4.10. Pas wanneer er een fundamentele verandering gebeurt wordt het 5.0
Windows 7 werkt met kernel 6.xx omdat veel programma's de overgang van kernel nummers niet goed handelen. Die checken == ipv >= zeg maar. Daardoor deden veel programma's het niet op Vista zonder dat daar echt reden voor was. Daarom blijven ze nu veilig op 6.xx

Net zoiets al bij de browsers (zie het verhaal rond Opera 10 maar eens).

Het is ergens op de website van MS wel verteld waarom het precies 7 is. Who cares anyway, het is maar een naampje :).
waarom niet gewoon Windows 7 Server of gewoon Windows Server 2009? ? klinkt veel duidelijker
dan kom je bedrogen uit als je Windows Server 2009 koopt ipv Windows Server 2008 R2

Windows Embedded Server 2008 R2, klikt als de bestaande recentste server maar dan voor een embedded apparaat en niet als een compleet nieuwe server generatie.
Snap ook niet het 2011 in dit verhaal. Als de RTM al aangekondigd is, lijkt het me tegen het eind van 2009 logischer om voor 2010 te gaan.
<speculatie-mode>
Het kan goed zijn dat dit bewust gekozen is om bedrijven het gevoel te geven dat het OS al langer in ontwikkeling is en dus veiliger/stabieler.
</speculatie-mode>
Oh ja, dat is ook al weer de reden dat de windows update bestaat. Gebruikers het gevoel geven dat er nog steeds aan het (nog lang niet complete) OS gewerkt wordt. Als een systeem zoiets nodig heeft is het dan ooit af? Je gooit gewoon en 'stabiele' versie op de markt en dan kom je met leuke termen aan van 'Service Pack' en 'updates' terwijl het gewoon lekken dichten is, en nieuwe functies openen die al verborgen zaten in het systeem?
Zo werkt het toch met elk OS?
Dat was vroeger ook al het geval alleen was het tempo van de updates lager omdat er geen internet was en alles per diskette werd verspreid.
Plus dat het risico van veiligheidslekken voor de gemiddelde gebruiker ook kleiner was toen er nog geen Internet was. Waardoor het patchen eigenlijk alleen nodig was al er technisch iets niet volledig werkte.
Ubuntu heeft vaker updates dan Windows. Praktijk ervaring.

Windows: Eens in de 2 a 3 weken.
Ubuntu: Eens in de 2 a 3 dagen.

Bovendien:
en nieuwe functies openen die al verborgen zaten in het systeem?
Doe eens een voorbeeld?
In principe heeft Windows een keer per maand updates, tenzij er een heel dringend probleem is dat meteen opgelost moet worden.
Wel in het achterhoofd houden dat bij ubuntu de updates ook van de software erop is he
Alle 3 windows 7 varianten, slechts één heeft 7 in de naam
Dat laatste is een verzinsel van Tweakers.
De naam is "Windows Embedded Standard 2011"
Voor de consumenten maakt het uiteindelijk toch niet uit, gezien het om *embedded* gaat. Dat zijn geen mobiele devices, maar elektronica die zich niet per se als computer voordoen. Bijvoorbeeld een koelkast, een auto, een barcodescanner, een kassa, etc. Die systemen gaan vele (20+) jaren mee, dus erg interessant is het OS dan niet. Bovendien gaat het erom dat met het OS het apparaat kan doen wat de klant (niet de consument dus) ervan verlangt.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 03:35]

Ik weet niet of ik het goed heb begrepen, maar binnenkort kunnen we dus bijv Windows 7 voor ARM11 verwachten?
Ik draai nu windows embedded standard 2011. Gewoon als desktop OS, game erop en alles. Net alsof je windows 7 door Vlite haalt maar dan werkt het velen malen beter. Je kan de HD ruimte die je OS nodig heeft reduceren tot tegen de 3GB en dan werkt die nog goed genoeg voor de meeste consumenten (dat is wel exlusief het windows search onderdeel dat 1GB in beslag neemt... ).

Deze versie heet nog windows embedded standard 2011 zonder de 7 erin btw, is die op microsoft connect werd vrijgegeven op 1 september.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.