LG introduceert drie lcd-monitoren met ingebouwde dvb-t-tuner

LG komt met drie lcd-monitoren die voorzien zijn van een dvb-t-tuner. De tuner voor het bekijken van digitale televisie kan behalve mpeg2- ook mpeg4-streams decoderen, al wordt deze laatste compressiemethode niet in Nederland gebruikt.

De M2062D, het 20"-model uit de MonitorTV-serie van LG, is hd-ready met een resolutie van 1600x900 pixels, terwijl de M2262D en M2362D met beeldschermdiameters van respectievelijk 22" en 23" beide 1920x1080 pixels bieden, oftewel full hd. Het dynamisch contrast van de schermen ligt volgens LG op 50.000:1, terwijl de reactiesnelheid 5ms bedraagt. De twee in de behuizing geïntegreerde speakers hebben een vermogen van elk 5W. De Auto Bright-functie past volgens de fabrikant de intensiteit van de backlights dynamisch op de getoonde videobeelden aan.

LG heeft de drie toestellen voorzien van diverse video-ingangen: twee hdmi-poorten, twee scart-ingangen, een vga- en hdmi-poort, een antenne-input, component-aansluitingen en een composiet-ingang. Ook is een usb-ingang beschikbaar, waarmee via een ingeplugde usb-stick foto's zijn te bekijken of mp3's kunnen worden beluisterd via de zogenaamde Quick View-functie, maar het afspelen van videobestanden wordt niet door deze functie ondersteund.

De ingebouwde dvb-t-tuner ondersteunt naast mpeg2 ook signalen die met mpeg4-compressie worden verzonden, een techniek die vooralsnog niet in Nederland wordt gebruikt. Een pcmcia-slot maakt het mogelijk om een ci-module te gebruiken; deze is nodig om versleutelde Digitenne-zenders in Nederland te kunnen bekijken. Het 20"-model is per direct verkrijgbaar en heeft van LG een adviesprijs meegekregen van 269 euro, terwijl de 22"- en 23"-modellen respectievelijk 299 en 329 euro moeten opbrengen.

LG M62D LG M62D

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

02-09-2009 • 11:17

28

Lees meer

Reacties (28)

28
27
16
1
0
0
Wijzig sortering
Antenne is gewoon een digitenne antenne met een 5v adapter om dat ding van stroom te voorzien. Werkt gewoon met een coax aansluiting net als gewone kabel TV. De 20 inch van samsung (T200HD) koop je voor 199, dan is 269 van LG wel prijzig.
Vergeet de Syncmaster 2333HD niet. Die biedt een DVB-T én analoge tuner, een beelddiagonaal van 23,5" en 1080p resolutie voor 240 euro. Ik zie geen enkele reden om deze LG's te kopen eigenlijk.
klopt, deze heb ik zelf ook en ben er redelijk tevreden mee. Deze LG's hebben echter wel een usb poort, wat de 2333HD dan weer niet heeft. maar ik vraag me idd ook af of dit de meerprijs van de LG's rechtvaardigd...
Een beetje HD-DVD-recorder heeft ook een USB poort en een SD-card.
Dan gebruik je die toch? Voor mij hoeft de TV geen tuner meer te hebben, als je altijd ijkt via de HD-DVD-recorder hoef niet meer te zappen als je iets kijkt wat daar op de HD of DVD staat.
Jammer dat DVB-T zo weinig zenders ondersteunt. Leuk voor op vakantie/ de camping hierzo, maar verder niet zo heel bijzonder.
Als ze nu eens zo'n ding met ingebouwde (digitale kabel) decoder bouwen, heb je niet zo'n dom kastje + extra afstandsbediening nodig.
Dat hangt van het land af. In Nederland misschien wel maar bijvoorbeeld hier in de UK is DVB-T populairder dan kabel of sateliet en de meest gebruikte vorm van televisie kijken. De tientallen zenders die zonder decoder te ontvangen zijn zijn voor veel mensen meer dan genoeg. Ik ken dan ook vrijwel niemand die een extra kastje of afstandbediening bij z'n TV heeft want 90% van de TV's heeft een DVB-T tuner ingebouwd.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 28 juli 2024 00:59]

Hier in NL worden alleen NED1, 2 en 3 Free-to-air uitgezonden. In de UK is dit inderdaad anders, maar daar betaal je ook voor. In de UK moet je per jaar 142,50pond (ongeveer 12 pond per maand) betalen om tv te mogen kijken en als je dat niet doet staan daar forse straffen op.
Wij hadden vroeger ook kijk-en-luister-geld, waarmee de publieke omroepen en het uitzenden werden gefinancierd. Wie geen TV of radio had hoefde niets te betalen, en wie alleen radio had maar geen TV (strenge protestants-christelijken) betaalden minder: ƒ57,- in plaats van ƒ200,-). Op1 januari 2000 is dat afgeschaft.
Men vond de kosten van innen van deze gelden, door de Dienst Omroep Bijdragen te hoog, en dan met name de controle op zwartkijkers (mensen die wel tv keken maar niet betaalden) heeft men toen besloten om dit via de belastingdienst te doen (eerste schijf ging 1,1% omhoog). Hierop was destijds veel kritiek, enerzijnds vanuit de protestants-christelijke hoek die vond dat men dan onterecht ging meebetalen, anderzijds omdat men vond dat tweeverdieners dubbel gingen betalen. .

In de UK zijn is van de frequenties voor DVB-T de helft toegewezen aan BBC, ITV, Channel4, Five en S4C en daarnaast de andere helft geveild. In Nederland is er slechts één DVB-T zender: Digitenne van Kpn. Die zend geen eigen programma's uit maar krijgt de signalen van de omroepen, zowel de commerciële als de publieke. Kpn/Digitenne is commercieel, dus wilt zoveel mogelijk abonnementen en set-top-boxen verkopen en dus zit ook het gratis aanbod, dat elders FTA is, hier achter de decoder. Daarnaast is het ook in 2009 het nog niet landelijk dekkend (bij mij zijn RTL4, RTL5 en SBS6 te ontvangen, maar de overige zenders niet) terwijl de analoge signalen wel zijn gestopt.

Voor DVB-S is de situatie soortgelijk, enige aanbieder/doorgever is Canal Digitaal die alles zowel de commerciële als de publieke signalen achter de decoder zet, Free-to-view ipv Free-to-Air dus.

Voor DVB-C geld dit eveneens, er zijn meerdere aanbieders, maar elk is in eigen regio monopolist en zij hebben ervoor gekozen om alles te coderen zodat je naast een abonnement bij hen ook een set-top-box met CAM of een TV met CI-interface nodig, hebt waarin een smartcard moet zodat je niet met 2 TV's kunt kijken.

Men doet dit vanwege bescherming van auteursrechten op de uitzendingen en de steeds strengere eisen van de makers. Vandaar dat je als Nederlander met een mobiele schotel, bijvoorbeeld met je caravan op vakantie in Nederland wel mag kijken en in België niet (wordt nog niet gecontroleerd). Ook mogen Nederlanders niet naat VT4 kijken en Belgen niet naar RTL4. Ongeacht de redenen is het voor de kijkers wel lastig en vind ik dat het op de grens zit van kijkertje-pesten.
Voor UPC gaat dat sowieso niet afaik, voor ziggo kan dat vanaf straks. Je moet dan een tv nemen met een dvb-c decoder en en ci+ interface voor de ci+ cam module waar de ziggo smartcard in kan. En het liefst een toestel die 'gecertificeerd' is door ziggo, om zeker te weten dat hij werkt met ziggo (wat natuurlijk uitermate vreemd is, omdat het sowieso zou moeten werken als iedereen zich aan de standaard houdt).

[Reactie gewijzigd door woekele op 28 juli 2024 00:59]

er zijn al genoeg tv `s met DVB-C DVB-C HD tvs met CI interface.
Helaas is alleen ziggo en digitenne(hetzij DVB-T) bezig om deze functies ook werkelijk te benutten.
Ik vroeg dat ook af, of zit er een mogelijkheid op voor een cart?

Mooier zou zijn een dvb-s, want die biedt veel meer zenders en de beeldkwaliteit is stukken beter.
Nou wat wil je, een ingebouwde decoder geschikt voor UPC, Ziggo, Delta of een ander lid van NLkabel. Die voor de een doet het niet bij de ander, dus dat kastje heb je toch nodig.
Juist.. dat ben ik helemaal met je eens. Leuk hoor al die nieuwe technieken, maar er komst steeds meer zooi bij en dat alleen om een beetje TV te kijken!
Vraag me af of de zap-snelheid met dvb-t net zo traag is als op mijn 37lg5000 televisie.

En die auto-bright functie zal ook wel fokking irritant zijn en dus meteen uitgezet worden (hopelijk is dat mogelijk in ieder geval).
Ik hoop ook dat de zapsnelheid snel is ik haat het echt om met een traag zappende tv te werken want ik zap veel en ik wil niet altijd 2 min. wachten voordat ik klaar ben met zappen.
Als zappen 2 minuten duurt (ik zap meestal weg als er reclame komt, tenzij ik koffie ga halen/naar het toilet ga) dan stop ik met kijken. Meestal loop ik even alle zenders door om te zien of er wat is (en meestal heeft het merendeel van de zenders net even reclame, dus dan zap ik gelijk verder), dat loopt dan met 30 flutzenders al op tot een uur, heb je og niets bekeken.
Is digitenne de enige aanbieder van DVB-T ? (=beperkte zenderpakket en geen HD zenders)

Waar vind je antennes voor gebruik met die CI modules ?
Pff voor gemiddelde 50 euro meer dan het 23" model kun je een t260HD vinden(25.5 inch).
ze lijken wel op de samsung schermen
Inderdaad zeg. Vooral die zwarte. Dat rode randje, dat voetje, vergelijk hem maar eens met een Samsung T200/T240(HD). Sterk staaltje design 'lenen'.
Inderdaad en die vind ik ook niet mooi... op zouten met die rode gloed en dikke randen :) joepie me tv lijkt daardoor groter maar het beeld kleiner :S

Nee geef mij maar de stijl van een samsung 205BW gewoon zo dun mogelijke MATTE rand in het zwart :) Om dat scherm (en de 225/245b die ik ook heb gehad) ben ik altijd onwijze fan van samsung geweest, helaas is dat nu wel over met die shiny troep :S
dat heet design, en sommige mensen (zoals ik, gelukkige bezitter van een T260) vinden dat mooi.
Ja dat snap ik, vind het erg jammer dat ze niet gewoon de nieuwe panelen in het oude jasje stopt naast bijv. inderdaad een nieuw design, nu moet ik voor de specs die ik wil + het 'design' wat ik wil dus naar een ander merk terwijl ik het liefste gewoon Samsung heb ipv Asus en ook daar krijg ik niet exact wat ik wil ;)

Oke nu snap ik dat ze niet voor mij alleen zijn gemaakt maar denk dat er toch wel veel mensen dat rood juist onwijs lelijk vinden, en je beeld komt er zeker niet beter uit naar voren.

Het mooist vind ik nog dat veel mensen denken dat mijn PC scherm groter is als de TV :) En dan zitten ze nog dichter bij de TV ook, maar nee mijn PC scherm is 25,5 Inch en de TV 26 inch :) En die TV heeft net z'n gigantische rand als deze (iets mooier namelijk GEEN ROOD).

No offence naar jouw scherm natuurlijk, ieder ze smaak ;) Maar ondanks dat ik liever een samsung heb staan krijg ik van hun die keuze niet... snif snif...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 juli 2024 00:59]

Nee geef mij maar de stijl van een samsung 205BW gewoon zo dun mogelijke MATTE rand in het zwart
Jakkes.
Gelukkig mogen smaken verschillen. Mat of glanzend, zwart vind ik zo somber, is voor mij echt jaren '90. Dat rood hoeft voor mij ook niet, het moet maar net bij je interieur passen, idem het blauw van een ander merk.

Doe mij maar aluminium/zilverkleur, bij voorkeur brushed of mat (als het maar niet teveel vlekt (vingerafdrukken) enzo). Als alternatief kan dat witte ook nog, als het maar niet dat crème-wit is zoals van de pc's van 10 jaar geleden (dat in de loop der tijd donkerder wordt en meestal ook nog vies).

Verder kwa specificaties heel mooi, vooral die 22" (ideaal als pc-scherm en voor klein behuisden). Alleen zou die 20" voor mij ook best FullHD mogen zijn.

Samsung mag mischien best beter zijn, bij de meeste merken is onder de 24" vrijwel nooit FullHD en is zowiezo onder de 28" weinig te krijgen.
Ontzettend veel inderdaad. Zeker die linker met die rode gloed er in. Dat is wel heel erg slecht gestolen. Vond het bij de Samsungs ook al niet zo mooi, maar dit ziet er heel erg goedkoop uit. Wel ziet het er op de foto een beetje uit alsof je het er af zou kunnen halen, maar dat zal wel niet zo zijn.
Ik snap niet dat dit bij elk LG bericht weer wordt aangehaald door de helft van de mensen. LG heeft deze look al zeer lang, hun eerste zwarte monitor met zo'n rode rand/gloed kwam ongeveer tegelijk uit met de eerste van Samsung.

Niets gekopieerd dus, de Samsungs zijn alleen bekender.
wat een verschil tussen die 22 en 23 inch in prijs.

edit:

Las verkeerd, Tis nog vroeg.

[Reactie gewijzigd door Xentor op 28 juli 2024 00:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.