Sony introduceert drie nieuwe Alpha-dslr's

Sony heeft drie nieuwe dslr-camera's aangekondigd. De tweeduizend euro kostende Alpha A850 gebruikt dezelfde 24,6-megapixel fullframe-sensor als de Alpha A900, terwijl met de Alpha A500 en de A550 op de gevorderde hobbyist wordt gemikt.

Over de Alpha A850 was al het nodige bekend na het uitlekken van een handleiding van de dslr begin deze maand. De camera beschikt over een fullframe-Exmor-beeldsensor en twee Bionz-beeldverwerkingschips, al gingen er geruchten dat Sony zou hebben bezuinigd door een van de twee Bionz-chips weg te laten. Met behulp van het tweetal processors kan de camera in burstmodus maximaal drie beelden per seconde schieten; de buffer biedt ruimte aan zestien beelden in raw-formaat. Het toestel ondersteunt zowel cf-kaartjes als Memory Sticks.

Sony DSLR-A850 Sony DSLR-A850 Sony DSLR-A850

Sony heeft aan de achterzijde van de 850 gram wegende body van de A850 een 3"-lcd met een resolutie van 640x480 pixels geplaatst. De viewfinder biedt een beelddekking van 98 procent, waar de Alpha A900 wel 100 procent laat zien. De sensor van de A850 is gestabiliseerd met het Inside SteadyShot-systeem, wat volgens de fabrikant 2,5 tot 4 stops winst oplevert. De lichtgevoeligheid ligt tussen iso 200 en iso 3200, maar de expanded range beslaat iso 100 tot iso 6400.

De A850 is verder uitgerust met 9 autofocuspunten en tien hulppunten. De adviesprijs van de camera, die in september in de winkels zou worden gelegd, bedraagt 1999 euro. Een kit met de eveneens nieuwe 28-75mm f/2,8 SAM-lens gaat 2688 euro kosten; deze lens ligt echter pas vanaf november in de schappen.

De Alpha A500 en A550 bieden cmos-sensors met respectievelijk 12,3 en 14,6 megapixels. Beide toestellen hebben een lichtgevoeligheid van iso 200 tot iso 12.800 en een kantelbaar 3"-display. De A500 kan maximaal vijf foto's per seconde schieten, terwijl de A550 in de zogenaamde Speed Priority-modus per seconde nog twee beelden extra kan vastleggen.

Sony DSLR-A500 Sony DSLR-A500 Sony DSLR-A500

In de Live View-modus, waarbij het beeld direct van de beeldsensor op de display wordt getoond, is volgens Sony een snelheid van vier beelden per seconden haalbaar. Bovendien is gezichtsdetectie en smile shutter-detectie aan Live View toegevoegd, net als een Auto-HDR-modus. De meest opvallende vernieuwing is echter de toevoeging van een kleine tweede beeldsensor, zodat Live View ook met de snellere en nauwkeurigere phase-detection-autofocus kan worden gebruikt. Beide camera's bieden door de viewfinder een zoekerbeeld van 95 procent.

Volgens Sony kan de A500 met een volle acculading ongeveer duizend foto's schieten, terwijl het batterijtje bij de A550 na 950 foto's leeg is. Als opslagmedium gebruiken deze twee dslr's, net als bij de eerder dit jaar uitgebrachte Alpha A230, A330 en A380, sd-kaartjes of Memory Sticks. Sony levert de A500 en de A550 ook als kit met een 18-55mm f/3,5-5,6 SAM-lens. In Nederland zullen de twee dslr's respectievelijk 750 en 850 euro moeten opbrengen.

Sony DSLR-A550 Sony DSLR-A550 Sony DSLR-A550

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

28-08-2009 • 15:29

41 Linkedin

Submitter: PowerUp

Lees meer

Sony kondigt nieuwe flitser aan Nieuws van 13 april 2011
CES: Sony introduceert Alpha 450-dslr Nieuws van 5 januari 2010
'Sony-site onthult twee nieuwe dslr's' Nieuws van 10 augustus 2009
Sony presenteert Alpha DSLR-200 Nieuws van 7 januari 2008

Reacties (41)

Wijzig sortering
Waarom begint de iso range eigenlijk bij iso200 en niet bij iso 100?
ISO 100 is geen speciale waarde in foto-land meer. Hogere gevoeligheid van de sensor wordt bereikt door het signaal dat afgegeven wordt te versterken. De laagste ISO-waarde die een camera aan kan komt daarom overeen met de laagste versterkingsfactor die kan worden toegepast. Dit wordt dan afgerond op een waarde die een rond ISO getal oplevert. Vroeger was dit vaak ISO 100, maar de sensoren worden gevoeliger waardoor ISO 200 steeds vaker de basis is.

ISO 100 is nog wel te gebruiken maar alleen "softwarematig". Dit wil zeggen dat als je ISO 100 selecteert, de camera zich instelt voor ISO 200 maar de sluitertijd/diafragma ongewijzigd laat en de scene dus bewust 1 stop (= een factor 2) overbelicht. Hierna wordt de sensor-data door de processor weer 1 stop omlaag gehaald waardoor je gesimuleerde ISO 100 krijgt. Nadeel is dat door het bewust overbelichten details in heldere delen van de foto verloren gaan en die ook niet meer terug te halen zijn nadat de data weer gecorrigeerd wordt. Het dynamische bereik van de camera gaat dus met 1 stop omlaag bij gebruik van software-matige ISO 100.
Dat is toch gewoon een keuze van de fabrikant? Ik zou het helemaal niet gek vinden als er hardwarematig ISO100 op een camera zit, juist met een gevoelige sensor.

Wat nou als je juist een lange sluitertijd wil hebben, om wat voor reden dan ook? Het scheelt toch weer een hele stop. Mijn vuistregel is sowieso nog steeds, schiet in een zo laag mogelijke ISO instelling.

Als deze nieuwe sensor net zo'n berg ruis geeft als die vorige 24mp sensor, zou ik het helemaal jammer vinden.
Die "berg ruis" is bijna identiek aan de originele 5D (bij lage ISO waarden zelfs iets kleiner), dus dat valt wel mee. De 3DX en 5DII hebben de lat voor hoge resolutie FF camera's echter nog een stop hoger gelegd, dat is waar.
Anoniem: 169504
@Jortio28 augustus 2009 21:35
De originele 5D is van een vorige generatie, dat vind ik geen goede vergelijking.
Het geeft wel aan dat die berg ruis behoorlijk relatief is.

Een vergelijking met een camera van de huidige generatie? De A900 presteert een volle stop beter dan de D300. Welliswaar een crop camera,maar niet één waar je meteen denkt aan " een berg ruis". En een stop is ook wat je ongeveer zou verwachten op basis van het grootte verschil van de sensors.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 28 augustus 2009 23:16]

Anoniem: 169504
@Jortio30 augustus 2009 20:37
Nu vergelijk je een full-frame camera met een crop-sensor camera.

Een van de grappen van full-frame is just een groot dynamisch bereik en minder ruis.

Als je de A900 met een Canon 5D mkII vergelijkt zie je teveel verschil voor die paar extra megapixels. Bovendien vraag ik me af waarom je ooit meer dan 21mp nodig zou hebben, zeker als je die kan krijgen met veel minder ruis.
nee,
en je kunt er ook niet mee bellen.

Even serieus: op zich zou het best een leuke functie kunnen zijn, dat HD-video, maar Sony heeft besloten het er niet in te zetten (en daar ben ik heel blij mee!) omdat het in een DSLR gewoon (nog) niet goed geïmplementeerd kan worden
“We recognize that HD video is driving customer interest, but without effective continuous auto focus and exposure control, we are concerned that current implementations of HD Video on DSLR cameras don’t provide a good customer experience. Capturing quality still images is a major driver for photo enthusiasts to buy DSLR cameras, and our A500, A550 and A850 DSLR cameras prioritize features (HDR, Exmor CMOS sensors, BIONZ processors, 5fps continuous shooting etc.) that ensure customers will achieve high-quality photos.”

[Reactie gewijzigd door ikmattie op 28 augustus 2009 15:55]

De meeste pro camera's hebben ook geen auto focus. Met een 35 mm chip en goede lichtsterke lenzen kan je toch erg mooie film-look films creeeren. (kleine depth of field)
Ik heb zelf een 35 mm adapter voor mijn camera speaciaal voor dit doel. Dit is een adapter waar je slr lenzen op kan schroeven die het beeld projecteerd op een trillend matglas van 35mm. Dit beeld film je dan weer met de camera.
Meer info en voorbeelden: http://www.letusdirect.com/
maar als je pro wilt gaan filmen ga je dat toch niet met een DSLR doen lijkt me.
ik krijg altijd een beetje een 'schoenmaker blijf bij je leest' gevoel bij die apparaten die allemaal maar extra functies willen (moeten) hebben.

Ik zit nog te wachten op een DSLR met een numeriek toetsenbord waarmee je kan bellen. Of een telefoon waar je een objectief op kan schroeven...

Functies die het gemak en het plezier van het fotograferen kunnen vergroten zijn natuurlijk wel welkom, zo is het in-camera handheld HDR-en natuurlijk voor de hobby-ist een supercoole feature, en is het face en smile detection system voor mensen die nu met een compact werken maar eigenlijk iets meer willen een welkome aanvulling op de feature-set van een DSLR.

[Reactie gewijzigd door ikmattie op 28 augustus 2009 16:28]

Persoonlijk heb ik liever een dslr met een goede videofunctie dan allerlei overbodige onzin zoals gezichts- en lachherkenning.

Het is een kostbare aangelegenheid om videocamera's te verlossen van hun platte videolook die het gevolg is van de grote scherptediepte van de sensors in deze camera's. Een Letus Extreme of een vergelijkbare 35mm-adapter kost je al snel 1500 euro en dan heb je er nog geen lenzen voor. Je wordt opgescheept met een zware en slecht handelbare opstelling. Een dslr is ook niet ideaal om mee te filmen maar kan voor bepaalde shots waarin een beperkte scherptediepte is gewenst een betaalbare oplossing zijn om toch een filmlook te creeëren.
Als je pro wilt gaan doe je dat juist wel met een DSLR.

Tenminste, als je nog geen echte pro videocamera's kan betalen, omdat je bijvoorbeeld nog student bent op de filmacademie.

Met een DSLR kun je films maken met dezelfde (of zelfs betere) beeldkwaliteit maar met een fractie van de kosten.

Bekijk het volgende filmpje maar eens, gemaakt met een DSLR.
http://www.youtube.com/watch?v=Zu3bQqCTAIw

(Wel even in YouTube HD inschakelen).

[Reactie gewijzigd door edwinjm op 28 augustus 2009 17:22]

Het mooie van filmen met een dslr is dat je een vergelijkbare scherptediepte als film kunt gebruiken. Tegelijkertijd is dit overigens ook een nadeel omdat het moeilijk kan zijn om een object in focus te houden. Professionele camcorders kunnen bij lange na niet de nauwe scherptediepte van een dslr benaderen. Hier valt wel omheen te werken met een 35mm adapter maar die hebben veel beperkingen en kosten een vermogen. Voor de prijs van een goede 35mm adapter koop je bijna een Eos 5D Mark II.
't zijn conversie lenzen, maar toch...
http://www.slashgear.com/...neswithtelescopiclens.jpg

;)
HAHA. Lijkt me lastig om zo in je broekzak te doen, dat dan weer wel.
Waarom ben je blij dat het er niet op zit? Ik heb een 5DII en al zou ik alleen foto's maken, dan zou ik geen last hebben van de filmfunctie (die onder een live-preview knop zit in het geval van de 5DII). Je zou een punt hebben als ze knoppen voor fotofuncties moeten opofferen voor de filmfunctie. Dat je het niet belangrijk vind of niet gebruikt kan ik mij voorstellen.

[Reactie gewijzigd door Tom op 28 augustus 2009 16:47]

Omdat het nog niet af is, dat is de meest voorname reden dat ik er blij mee ben.
Ik vind het wel prettig dat dit soort dingen niet zomaar een apparaat ingeslingerd worden omdat de massa dat zo wil terwijl het niet niet af is.

Ik zou het zelf ook niet hoeven te hebben, het maakt je DSLR toch duurder (er moeten behalve softwarematige dingen toch ook hardwarematige dingen geïmplementeerd worden, zoals een microfoon) en ik zou het toch niet gebruiken.
Helaas verwacht ik dat je over een jaar of 5 geen DSLR-en meer hebt zonder filmfunctie, dus dan ontkom zelfs ik er niet meer aan.
Wat is je definitie van af? Dan heb je zeker nog geen footage gezien die tegenwoordig gefilmd wordt met een DSLR.

Dat het beter kan, ja, maar veel mensen vinden het nu al bruikbaar. En waarom klagen over een mic, dat gaat natuurlijk ook zooooooveel kosten...

Lijkt er op dat er weer wat dodo's opgedoken zijn...
Yeah... dat is een killer-feature 8)7
Toch leuk voor erbij. Als het toch kan, waarom niet?
Ja, ik koop een spiegelreflex camera om video's te maken. /sarcasme
3fps voor een 2000 euro kostende camera is erg weinig, of ligt het aan mij?
Je kan beter kijken wat je er WEL voor krijgt.
Vind het een heel nette prijs voor een FF camera met deze specs!
Overweeg er bijna door om van Canon over te stappen naar Sony.
Zo algemeen gesteld, moeten de fotografen met medium format camera's zich echt beetgenomen voelen.... ;)

M.a.w., fps is maar 1 eigenschap en niet voor iedereen even belangwekkend.
en nog een paar iso test.

sony een ruisbak ?

http://www.lenstip.com/17...A550_-_sample_images.html

heel goed lijkt mij
Wow dit is een hele verbetering met mijn A100.... Ik denk dat ik maar beging met sparen... :)
De nieuwe A230, A330 en A380 maken net als de vorige instapgeneratie van Sony nog steeds gebruik van de 'oude' ccd-beeldsensors. De nieuwe A500 en A550 zijn voorzien van cmos-beeldsensors. Dat maakt een heel verschil in ruisniveau.

Bij de A500 wordt waarschijnlijk dezelfde 12,3MP-beeldsensor gebruikt als bij de Sony A700/Nikon D90/Nikon D300, terwijl de 14,2MP-variant in de A550 alleen door Sony gebruikt wordt. Gelukkig heeft Sony voor de A500/A550 niet de styling/non-grip van de A330 en A380 overgenomen.
Ik hoop dat Sony de A500/550 ziet als 'luxe'-A380 en niet als opvolgers van de A700. Onhandige aan/uit knop, nogal kleine grip, sd-kaartjes of Memory Sticks, en de verkeerde batterij. Oftewel niet compatibel met de A700, A850 en A800, schiet niet echt op als je verschillende batterijen, en zowel CF als sd/ms geheugen moet kopen.

Ik vind het jammer want eerst leek Sony nog te gaan voor een complete line-up waarin je dezelfde batterij en geheugen kon gebruiken.
Het heeft eralle schijn van dat er binnen niet al te lange termijn ook een A750 en A950 komen. Alle camera's (nummers) die tot nu toe zijn "gelekt" op de Sony websites, zijn ook daadwerkelijk gereleased, behoudens eerstgenoemde 2. Met andere woorden, het lek is vooralsnog aardig betrouwbaar gebleken.
Wat een onzin die afkeer tegen video op je DSLR

Zijn de fotografen hier nu een beetje bang geworden dat ze meer aan hun video skills moeten gaan werken omdat de vraag daar steeds groter naar wordt zoals bijvoorbeeld op bruiloften :P

Er is niks op de markt wat het haalt bij dit kleine camertje (Zei ie daar klein!)
Ja ik noem het klein omdat ik hem nu vergelijk met een volwaardige pro video camera
Het heeft zo zijn beperkingen maar zorgt er ook gelijk voor dat je beter je best moet gaan doen om een stukje beeld af te leveren wat van je TV af knalt en dat is dan weer niet perc een slecht iets hehe

Die Reverie Video is het allemaal mee begonnen
Vincent laforet (toen nog fotograaf) kreeg de kans om de camera voor 2 dagen mee te mogen nemen van Canon (de camera was toen nog niet verkrijgbaar) en heeft uit eigen zak helicoptertje gehuurd en het 1 en ander vastgelegt

Resultaat een korte teaser die vrijwel iedereen in de DSLR wereld fantastisch vond :)

Ondertussen worden er al verschillende reclames, interviews, videoclips en zelfs films mee opgenomen.... dus wat nou weer met uitspraken als "nutteloze functie die video" gewoon niet zo zeuren en wees blij met wat je extra krijgt :P

Bekijk tevens de 5D2 group op vimeo (allemaal 5D2 opnames) http://vimeo.com/groups/5DMKII/

Heb zelf een 5D2 gekocht en gebruik deze voor 95% van de tijd alleen voor video
Foto's maken doet mij nu nog niks maar wie weet veranderd dat ooit nog eens :)
Als de planning een beetje goed verloopt presenteer ik jullie over 3 maanden mijn eerste videoclip _/-\o_
Dat ziet er wel cool uit zeg!
Verdorie, waarom zit er nog geen video op die nieuwe cams? ;)
zo en begin 2010 met een beetje mazzel 1500 euro voor de 850 _/-\o_
Wat precies de opzet van de alpha 850 was: een low-cost alternatief voor de alpha 900.
Idd. De A850 is een iets gestripte versie van de A900.

Even iets opvallends de "ouderwetse" DOF Preview knop is komen te vervallen bij de A5X0 maar met liveview van de hoofdsensor kan je ook een eind in de buurt komen. Die heeft een dedicated knop met de naam MF check LV.
Als de 850 over een Exmor sensor beschikt heeft hij niet dezelfde sensor als de 900!
De tweeduizend euro kostende Alpha A850 gebruikt dezelfde 24,6-megapixel fullframe-sensor als de Alpha A900,
Dit klopt dus niet!

Edit: Hmm ik was me duidelijk niet bewust dat de 900 al een Exmor sensor had.. Ik had eigenlijk gehoopt dat ze zo'n Exmor R sensor hadden gebruikt in de A850 maar dat is dus niet zo. Lastig al die technologie die maar 1 letter verschilt

[Reactie gewijzigd door tommy320 op 28 augustus 2009 16:07]

DSLR-A900
Digitale spiegelreflexcamera met 24,6 megapixels (alleen behuizing). Superieure beeldverwerking en professionele functies. CMOS-sensor met Exmor™-technologie.
Klopt dus wel degelijk :)
gelukkig geen video.
Anoniem: 236438
29 augustus 2009 02:34
Beide toestellen hebben een lichtgevoeligheid van iso 200 tot iso 12.800

Is dit niet een beetje overkill voor deze toestellen? Sony staat juist bekend om de hoge ruisniveaus bij relatief lage iso waardes.. Heb zelf een A300, ruis wordt indd noemenswaardig bij iso800+ en de nieuwe instappers van Sony hebben op dat gebied nog niet heel veel verbeterd heb ik begrepen, deze toestellen ineens wel? Blijft wachten op de eerste tests natuurlijk :)

Dat ie geen video kan schieten snap ik ook niet, de concurrentie heeft het wel namelijk (en dus kan het die ene druppel zijn voor de consument om toch een andere te nemen)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 236438 op 29 augustus 2009 02:35]

Om een idee te krijgen van ruisniveaus en aanpak van ruisonderdrukking t.o.v. bestaande modellen:
http://www.artaphot.ch/ds...00-a700-a900-and-dynax-7d

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee