Microsoft brengt Office begin volgend jaar naar de browser

De eerste testers kunnen in augustus aan de slag met Office Web Applications en de dienst gaat begin volgend jaar gratis voor Windows Live-gebruikers van start, heeft Microsoft op de Worldwide Partners Conference 2009 aangekondigd.

Microsoft heeft maandag geen technical preview van Office Web Applications vrijgegeven, zoals verwacht werd. Wel heeft de software-onderneming een demonstratie van de dienst gegeven en bekend gemaakt dat er in augustus een eerste test voor een selecte groep van start gaat, gevolgd door een publieke bèta later dit jaar. Begin volgend jaar moet de dienst vervolgens van start gaan in drie versies: een basic-versie met reclame voor Windows Live-gebruikers die verder niet voor gebruik hoeven te betalen, een versie voor zakelijke gebruikers van wie het bedrijf een Office-volume licentie, een abonnement op Microsofts Software Assurance en een Sharepoint-server heeft en een betaalde variant voor het midden- en kleinbedrijf waarbij Microsoft de hosting voor zijn rekening neemt.

Verder is duidelijk geworden dat Office voor de browser gebruik gaat maken van Silverlight, al is nog onbekend in welke mate. Uit de video's die Microsoft voortijdig op internet zette bleek al dat de ribbon uit de Office-suite ook terug te vinden zal zijn in de web-variant en dat er ondersteuning voor Firefox en Safari zal zijn. Over Opera en Google Chrome repte Microsoft niet. Duidelijk is dat Google zich met zijn Docs online office-suite op kan maken voor flinke concurrentie.

Ook heeft Microsoft bekend gemaakt dat Office 2010, SharePoint Server 2010, Visio 2010 en Project 2010 de fase van technical preview bereikt hebben. Office 2010 komt in vijf smaken in plaats van de huidige acht. Office Home and Student bestaat uit Word, PowerPoint, Excel en OneNote, Office Home and Business bevat dezelfde onderdelen aangevuld met Outlook terwijl Office Standard ook nog Publisher aan boorde heeft maar alleen als volume licentie beschikbaar komt. Office Professional bevat alle genoemde onderdelen plus Access en Office Professional Plus voegt daar nog eens SharePoint Workspace en InfoPath aan toe maar ook deze versie is alleen als volume licentie beschikbaar. De publieke testversie van Office 2010 zal nog ergens deze zomer vrijgegeven worden en Microsoft zal de office-suite begin 2010 op de markt brengen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-07-2009 • 22:21

131 Linkedin

Reacties (131)

131
124
74
1
0
8
Wijzig sortering
Beetje jammer dat je er (mogelijk) Silverlight voor nodig hebt, ik heb dan liever gewoon Office 2010 als programma op m'n PC in plaats van een plugin die in vergelijking met Flash nauwelijks iets toevoegt.
Voor de eindgebruiker ziet het er inderdaad uit als Flash.

Maar geloof mij, vanuit een developer's oogpunt is het een wereld van vershil:

Silverlight heeft een zeer goed loskoppeling design/code, waardoor de grafische mensen en de ontwikkelaars elkaar niet teveel in de weg lopen en makkelijk aan mekaars projecten kunnen werken.

Verder is er het gigantische voordeel dat je kan programmeren in een fantastische programmeeromgeving (bv. VS 2010) in een taal die door veel ontwikkelaars al gekend is (bv. C#). Je kan ook code hergebruiken uit andere delen van je project.

Verder is er ook het vermelde performance voordeel t.o.v. Flash, de gigantisch goede grafische designer (Blend) en de mogelijkheid (met WPF) om best veel code te sharen tussen desktop en web apps.

Waarom zouden ontwikkelaars nog voor Flash kiezen, buiten dan omdat ze het al 'gewoon zijn' (wat op de snel evoluerende softwaremarkt geen echt excuus is imo).


Oh well ... HTML 5 gaat het allicht toch allemaal obsolete maken.
Waarom ontwikkelaars nog voor flash kiezen? Omdat adobe WEL zorgt dat op alle platformen de laatste flashplayer draait, flash echt bergen tools kent voor animators die ik, als ik even snel kijk in blend niet terug vind, voor developers AS3 echt een heerlijke taal is om dynamische en interactieve applicaties te bouwen, mxmlc.. en nog genoeg meer.

nee zeg nou zelf, MS probeerd flash met siverlight van de kaart te vegen door silverlight te pushen, niet door betere kwaliteit te leveren. Want wie neemt silverlight serieus als je er alleen zeker van bent dat je app in windows op IE goed draait, maar mischien nog niet in FF op linux omdat moonlight nog 2 versies achter loopt? En in visual studio programmeren... brrr.. nee dankje. :D
En in visual studio programmeren... brrr.. nee dankje.
Dan heb je klaarblijkelijk nog nooit echt in VS.NET geprogrammeerd! Het is echt een van de beste IDE's die er in omloop is. Dat je een andere voorkeur hebt is best, maar stellen dat visuals studio een ramp is om in te werken geeft wel aan dat je er gewoon niet genoeg ervaring mee hebt.

[Reactie gewijzigd door Woy op 14 juli 2009 10:03]

En daarom maken de meeste bedrijven gebruik van VS 2005? Als er niet veel alternatieven zijn, is de "beste" niet meteen super goed.

Daarbij is Flash bijna dood, het grootste gedeelte van de functionaliteiten die Flash biedt zijn al vervangbaar door HTML/CSS/JS, en met de nieuwe HTML standaard zijn er nog nauwelijks dingen die alleen in Flash mogelijk zijn. Waarom zou je dan überhaupt een Flash tegenhanger willen hebben?
Anoniem: 261542
@Lapixx14 juli 2009 11:48
zelfde verhaal voor silverlight. flash en silverlight zijn beide artifacten en een netscape erfenis (legacy) uit de nineties: plugins. open standaarden als javascript, svg en html5 zullen deze proprierty plugins overbodig maken.
Jaja, ik wil het nog wel eens zien. Simpele dingen als rotation van een mc/object zie ik in html nog niet zo snel verschijnen. Je vergeet ook even dat de developers over moeten, ik ben nu zover met actionscript dat ik nog maar bijna 1 of 2 werkdagen nodig heb voor een xml-based flash website.
Waar stel ik dat ik het een ramp vind? Ik geef enkel aan dat ik er niet graag mee werk. :-)
En ik heb een behoorlijk grote tijd in visual sudio gewerkt. (wat voornamelijk door mijn studie komt, C# :+ ).

Ik vind het gewoon een veel te bloated en onhandige IDE. Ik geef de voorkeur aan simplicity. ;)
Ohja? de laatste flashplayer werkt dus lang niet correct op alle platformen, net zomin als de huidige silverlight versie op alle platformen fatsoenlijk werkt..

En zoals ik toch genoeg lees zijn er veel mensen positiever over SL dan over F tegenwoordig.. Dan zal MS toch wel wat goeds doen..

Voordeel voor developers is met Silverlight JUIST dat ze weer 1 of andere wazige taal moeten leren, maar juist gewoon kunnen blijven ontwikkelen in de taal die ze al gewend zijn (als ze al met VS.NET werken).. Dat noem ik toch een hele grote pluspunt, tja misschien zie jij dat niet zo, maar als developer kan ik je zeggen dat je er toch ondertussen behoorlijk ziek van wordt dat elk programma weer zijn eigen variant op een andere taal heeft.. Nee, ik ben zelf niet kapot van VS.NET en het hele .NET framework, maar dit is toch wel een groot voordeel..
Laat me nou eerst maar eens een dozijn kick-ass websites in Silverlight zien die thefwa.com halen. Het kansloze seethelight.com dat een showcase moest zijn voor SL3 is inmiddels al weer haastig offline gehaald.

Wat Silverlight met name ontbeert is een ontzettend honkvaste creatieve community die zweert bij Macs en Adobe. Daar kun je echt niet zomaar tegenop met een fantastische programmeeromgeving.
Maar daar tegenover staat dus wel weer een hele groep zakelijke gebruikers die Silverlight gaat gebruiken om hun .Net WPF applicaties eenvoudig naar het web te brengen. Niet zo (voor de buitenwereld) zichtbaar als de Flash community, maar wel een markt waar heel veel centen te verdienen zijn!
Je uitleg klopt als een bus. Ik lees veel vergelijkingen met Flash en zelfs Javascript, overduidelijk mensen die nog nooit in C# een Silverlight applicatie hebben ontwikkeld.

Ook zijn er veel klachten over de Linux versie, moonlight...

Het mono team heeft volledige inzage in de codebase van Silverlight. Dat ze achterlopen op Silverlight kan je Microsoft dus moeilijk verwijten.

Meer zelfs, Microsoft laat Moonlight dezelfde regression tests doorlopen als Silverlight om er zeker van te zijn dat applicaties zich op beide platformen identiek gedragen.
Silverlight voegt niks toe? Volgens mij voegt Silverlight weldegelijk een hoop toe! Het performt beter dan Flash, en is vooral sterk in video.
Video? Misschien, maar daar gaat het niet om in een online versie voor Office. Daarbij loopt het gebruik van Flash bijna ten einde, en dat is niet omdat het slecht draait. Ik denk dat Silverlight gebruiken een van de domste dingen is die MS kan doen, na het feit dat ze überhaupt een Flash tegenhanger hebben bedacht dan.

Met het gebruik van plugins verdwijnt meteen een groot voordeel van een doorgaanse web-app: Wanneer je extra plugins/software nodig hebt zijn je bestanden niet overal en makkelijk te openen.
Misschien is er een zuivere html versie oid beschikbaar (inzoverre dit mogelijk is), iets wat al vrij standaard is? Of componenten uit windows system zelf die er dan bij oudere versies via updates op geinstalleerd worden?

Dat MS zo dom zou zijn, zou mij toch stiekem een beetje verbazen.
Waarschijnlijk zal er ook wel een WYSIWYG editor zijn die volledig gebasseerd is op Javascript maar die zal wel veel minder functionaliteit hebben
Waarom dat? MS wilt Silverlight toch wel doorvoeren, dan gaan ze geen extra systeem maken dat zonder kan.

Dat de online versie van Office op Silverlight draait heeft alleen daarmee te maken. Silverlight biedt (en zeker in deze situatie) niet meer mogelijkheden dan standaarden als Javascript. Het zorgt er alleen voor dat je verplicht word om Silverlight te installeren, wil je de toepassing kunnen gebruiken.
Niet meer mogelijkheden dan Javascript? Meen je dat nu?

Silverlight biedt *vooral* in deze situatie meer mogelijkheden. Silverlight is een afgeslankte versie van WPF, en in die zin is deze stap absoluut niet dom noch onlogisch.

De toekomst van Office ligt in managed .NET code met WPF.

Met een minimum aan moeite kan Microsoft hiervan een Silverlight versie afleiden die in je browser draait.

Dus of er ook een html/ajax versie komt, dat betwijfel ik sterk!
Ik gok ook op een light html/ajax en een full silverlight versie
Kan misschien wel meevallen. 't is natuurlijk een gok van microsoft, maar ze hebben de resources om Silverlight te pushen en het is wel superieur natuurlijk (niet dat dat moeilijk is).

Puur qua performance en mogelijkheden zal dit google docs omver blazen enkel en alleen vanwege Silverlight, helaas.
Ik denk dat de meest essentiele feature van google docs niet omver wordt geblazen:
Het draait overal zonder installatie van plugins o.i.d.
Nee maar daarvoor wordt dus beweerd dat silverlight niks toevoegt, nou wel dus :)
Pardon. Wellicht kun je je wat meer verdiepen in de huidige ontwikkelingen op het gebeid van internet en besturingssystemen voordat je zulke rare uitspraken doet.
Door Lapixx, maandag 13 juli 2009 23:29
Daarbij loopt het gebruik van Flash bijna ten einde, en dat is niet omdat het slecht draait.
-----------------------------------------------------------------

Waar haal je de gegevens vandaan dat flash ten einde loopt? bron?
Office 2010 komt volgens mij ook gewoon als los programma op je pc, web applications is iets daarnaast.

Online versies van de belangrijkste Office programma's.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 13 juli 2009 22:35]

De windows versie staat hier los van. Dit is puur concurrentie voor Google Docs (kort door de bocht).

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 13 juli 2009 22:35]

Silverlight is geen windows versie? Wat bedoel jij?
Beetje jammer dat je er (mogelijk) Silverlight voor nodig hebt, ik heb dan liever gewoon Office 2010 als programma op m'n PC in plaats van een plugin die in vergelijking met Flash nauwelijks iets toevoegt.
Als Silverlight weinig toevoegt als plugin maar je er wel Office Web door kan draaien, wat is dan je bezwaar ?
Anoniem: 169504
@Domokun14 juli 2009 00:55
Wat is er nou weer mis met Silverlight. Mensen hebben altijd wat te zeiken.
silverlight is een proprierty plugin, het voegt bovendien niet veel toe aan bestaande open webstandaarden. html5 is de betere open oplossing.

ik zag deze silverlight strategie overigens al aankomen. video is gewoon gebruikt om de installed base en acceptatiegraad van silverligh te vergroten (dankjewel nos!). nu volgt gewoon de web versie van office in een walled garden van ms: silverlight.

maar ik ben ervan overtuigd dat de traditionele functionaliteit van office niet meer zo nodig is; veel documentatie gaat telkens meer online. we gaan naar een paperless office en dan voldoet google wave prima.
Ik wist niet dat html5 al 3jaar bestaat, wist zelfs niet dat er vandaag al een afgewerkte versie is om een product op te baseren :/
Draait alleen op Windows... Silverlight voegt voor een online Office Suite niets toe... Google kan immers ook een tekstverwerker en rekenblad bouwen in JavaScript zodat het tenminste op nagenoeg alle browsers en alle besturingssystemen werkt.
Anoniem: 232966
@ari314 juli 2009 07:45
ja het lijkt mij ook juist heel goed als ze silverlight eindelijk voor een echt project gebruiken. Dan moeten ze het natuurlijk wel goed doen :)

Maar als dit dan lukt kunnen gelijk een hoop mensen zien dat silverlight echt de shit is ;)
( en het werkt echt al een zonnetje.. ook op een mac. en ik denk dat ze uiteindelijk ook wel een versie voor linux zullen gaan maken )

Over de browser compatibility kan ik snel zijn. Chrome zal ook ondersteund worden omdat het op de zelfde webkit draait ( net als safari ) dus als ze dan silverlight gebruiken moet dat geen probleem zijn. Ik weet niet of het met opera draait heb nooit silverlight geprobeerd in opera
Microsoft gaat echt geen Silverlight maken voor een OS wat ze zelf als kanker benoemen.
bron
Dat laten ze dan wel over aan Novell. Maar met Moonloght lopen ze tot nu toe altijd achter. Ook Nederland 4 maakt gebruik van nieuwe dingen in Silverlight en kan ik niet gebruiken onder Ubuntu. Zelf niet met de laatste versie van Moonlight.

Laat ze nu eens een versie maken met HTML5 en JS.
(Met Canvas moet je hele mooie dingen kunnen doen. Maar ooh ja, dat wordt niet ondersteund in IE...)
bron
Canvas elementen zijn nog geen webstandaard (al word het wel ondersteund in Firefox en browsers met de Webkit engine, Safari en Chrome dus). Canvas is een specificatie uit HTML5, zeer geschikt om bijvoorbeeld een WYSIWYG editor ed. mee te maken, en over zo'n 10 jaar deels ondersteund in MSIE12.
Draait alleen op Windows? Ik heb Silverlight op m'n mac hoor. ;)
Anoniem: 157137
@Rian.14 juli 2009 08:30
En Linux ;)
is dat geen reverse engineering? Moonlight?
Oh daarom werkt die googledocs zo bagger op genoeg browsers, ze gebruiken javascript..
Niet zeker of dat serieus was of niet, maar je kunt je wellicht voorstellen dat JS een stuk lichter is dan welke plugin dan ook, of het nou Flash, Java of Silverlight is.

Daarnaast werkt een bepaald stuk Javascript niet slecht in een browser, maar de browser interpreteert het verkeerd. Softwarematige bug dus, althans, wanneer Google Docs slecht zou werken in browser X.
Precies. Javascript is nooit bedoeld geweest voor volwaardige applicaties. De toekomst zit in Flash en Silverlight of iets soortgelijks. Dus het is totaal niet vreemd dat MS Silverlight gaat gebruiken voor een online versie van Office. Van mij mogen ze het volledig in Silverlight doen. Zolang ze open standaarden ondersteunen voor de documenten en zorgen dat Silverlight ook op de Mac en op Linux goed draait, wat is er dan in vredesnaam mis met plugin die in 30 seconden te installeren is?
Omdat Silverlight dus waarschijnlijk nooit goed zal werken op Linux.
En over JavaScript, dat is misschien niet meteen bedoeld geweest om applicaties te schrijven. Het is de laatste tijd echter enorm veel sneller geworden! Laatste in de Google IO keynote iets gehoord van 100X sneller in de laatste 6 jaar ofzo.
En als ik kijk naar dingen die daar veel gebruik van maken, (Gmail, calendar etc) Dan moet ik toch zeggen dat ze niet onderdoen voor normale applicaties.
Dus ik ben erg benieuwd wat HTML5 en snellere JS gaan doen in de toekomst.
De toekomst zit in open standaarden, niet in proprietare plugins. MS levert steeds meer marktaandeel in aan Mac. En het is niet ondenkbaar dat Google Chrome OS toch best goed gaat zijn voor netbooks.
Bedenk trouwens ook, dat als je je app goed schrijft in HTML5 en JS, dat ze ook goed werken op mobiele telefoons als de iphone en Android.
Die ondersteunen bijvoorbeeld ook al canvas. En lattitude van Google is daar een mooi voorbeeld van.
Tja, daar heb je wel een aantal punten inderdaad. Voor beiden is veel te zeggen. Ik denk dat de nabije toekomst het zal leren. Toch voel ik als professional niet zoveel voor dat gedoe met request, reponse en interpreted languages in de browser.
Anoniem: 169504
@ari315 juli 2009 23:30
Draai jij geen Windows dan? Waarom maken jullie nerds het jezelf zo moeilijk met je linux shit?
Wat voor site ben je hier?
Uit de video's die Microsoft voortijdig op internet zette bleek al dat de ribbon uit de Office-suite ook terug te vinden zal zijn in de web-variant en dat er ondersteuning voor Firefox en Safari zal zijn. Over Opera en Google Chrome repte Microsoft niet
Ehm.. Google chrome zit onder de safari engine.....
Niet helemaal.. Ze maken beiden gebruik van Webkit, alleen wel ieder een eigen interpretatie daarvan.
Er zijn maar een paar gevallen waar Chrome iets anders doet dan Safari. De Webkit engine zorgt ervoor dat webpagina's in beide browsers hetzelfde uitzien.
Ik vind het ook vreemd, er wordt nergens vermelding gemaakt of je dit intern zou kunnen hosten?

Wil men het voor hun zich houden om piraterij ed. te voorkomen?
Ik denk dat voor het hosten van dit platform een behoorlijke infrastructuur nodig is.Tevens lijkt mij de doelgroep niet middelgroot tot grote bedrijven (deze hebben een offline office infrastructuur).

Ik denk dat je meer moet denken aan hosting providers die dit aanbieden. Dezelfde providers die nu al hosted Exchange/desktop/sharepoint aanbieden. Als je dat soort services (SaaS) wil gaan aanbieden heb je een bepaald partnerlevel nodig.

Microsoft wil natuulijk ook zijn goede naam houden.
Ik kan niet helemaal uit het artikel opmaken of er ook een versie komt waarmee je als bedrijf dit intern kan hosten. Dat je de service gewoon op een eigen server draait en via een intranet aanbiedt aan je gebruikers.
Met andere woorden is die groep die zo omschreven wordt: zakelijke gebruikers van wie het bedrijf een Office-volume licentie, een abonnement op Microsofts Software Assurance en een Sharepoint-server heeft in staat dat ding zelf te hosten?

[Reactie gewijzigd door supertheiz op 13 juli 2009 22:44]

Dat doet Microsoft al, dus waarom zou je dat zelf willen?

Bandbreedte kán bijna geen reden meer zijn. Tien jaar geleden was dat een ander verhaal.

Privacy? Goed punt, maar écht gevoelige informatie wil ik sowieso niet centraal opslaan.
Sorry? écht gevoelige informatie wil ik sowieso niet centraal opslaan
Dus je wilt gevoelige informatie liever op laptops en USB sticks als op je centrale document management systeem met backups en failback en een autorisatiesysteem dat wordt geaudit zodat die data inderdaad alleen toegankelijk is voor de persoon die het mag inzien.

[Reactie gewijzigd door supertheiz op 13 juli 2009 22:48]

Err en hoe controleer jij precies wie er bij MS/Google/Hoster/ISP toegang tot die data heeft? :)

Verder heb ik weinig problemen met centrale opslag, zolang ik het maar kan encrypten/decrypten op m'n eigen PC-tje. Dan boeit het me ook niet wie er bij kan.
Anoniem: 157137
@freaky14 juli 2009 08:37
Zoals meneer al zei hij wil een intranet versie hebben waar MS geen toegang tot heeft.
Jij deelt dus nooit die data met iemand anders en je PC is ongetwijfeld ALTIJD 100% beveiligd?

Welke data verwerk je die uberhaupt zoveel security nodig heeft?
Nee, mijn computer hangt gewoon aan het internet en er zit op mijn laptop niet iets als safeboot ofzo. Om die reden zorg ik dat data die wel gevoelig is op de juiste plek staat. Op een veilig dms systeem bijvoorbeeld.

En voorbeelden van documenten die je veilig wil bewaren zijn, voorbereidingen van fusies (voordat het gecommuniceerd wordt, dus beursgevoelig). Reorganisatie voorbereidingen voor communicatie. Omzetcijfers voor publicatie.
Etc.
Anoniem: 126717
@veldmuis13 juli 2009 22:50
Als je bij het "bedrijf" werkt waar ik werk kom je er wel achter wat bandbreedte is. 65.000 man, en ik loop op het interne netwerk te vloeken! en dat is met de applicaties voornamelijk lokaal geplaatst!
Ik ben erg blij dat ik een stand-alone heb... kan gewoon op normale snelheden werken, en via een stick mijn werk afleveren op het netwerk.
Bandbreedte kán bijna geen reden meer zijn. Tien jaar geleden was dat een ander verhaal.
In nederland niet nee, in Belgie is dat een ander verhaal
Mwa, en wat als bv internet eruit ligt, of zeer traag is door whatever? nou, das lekker als je dan moet werken..
Er is nogeneens een versie voor particulieren zonder reclame, schandalig eigenlijk. Ik blijf lekker bij de offline versie, dan ben je ook nog eens wat veiliger voor Big Brother..
Office is ook niet voor particulieren, daarvoor is Works. Of anders pak je gewoon een gratis alternatief als je dan toch een fullblown office-pakket wilt, zoals OpenOffice.org.

Maar de naam zegt het ook al he... "office" is niet thuis.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 13 juli 2009 22:45]

Je kent serieus mensen die Works voor thuis gebruiken? Waarom zit dan op elke pc die verkocht word een 60 dagen trial voor Office? Dat lijkt me dan niet echt nodig, een pakket meegeven wat niemand zou mogen gebruiken.
Jazeker ken ik die mensen. Maar Works is nog erger dan Office, dus raadt ik maar een gratis pakket aan, omdat Office vaak alweer te duur is.
Dat komt omdat mensen gewoon Office willen hebben, ze zijn het vaak immers al gewend van het werk. MS is die mensen dan ook tegemoet gekomen met een versie voor thuisgebruik en studenten.
azeker ken ik die mensen. Maar Works is nog erger dan Office, dus raadt ik maar een gratis pakket aan, omdat Office vaak alweer te duur is.
Works is prima voor de gemiddelde thuisgebruiker, en anders is Office voor thuisgebruik en Studenten ook niet duur (130 euro voor 3 computers).
Office voor op het werk en works voor thuis... }:O
De naam zegt het inderdaad...

[Reactie gewijzigd door supertheiz op 13 juli 2009 22:45]

Je kunt thuis ook werken, maar "office" betekent toch "kantoor", of ga je me vertellen dat dat niet waar is?
En daarom is er een studenten en thuis versie van Office? :s
Ja maar kijk ook is wat 'works' betekend en die zal dan wel voor thuis zijn en niet voor op het 'werk'..

Works is toch dat slappe aftreksel van office? Welke alleen door oems wordt meegeleverd (vooral medion). Of is het ook los in de winkel te koop (net als office) voor PARTICULIEREN.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 14 juli 2009 08:22]

Bestaat toch niet meer?
vandaar dat er van office 2007 en 2008 een home & student license is :)
Je kunt voor thuis ook een papierversnipperaar kopen, maar dat betekent nog niet dat thuisgebruikers de doelgroep vormen. Het pakket is bedoeld voor kantoorgebruik, en is aangepast/uitgkleed voor een kleinere doelgroep die het toevallig gewend is en geen cent te makken heeft.
Anoniem: 73840
@_Thanatos_14 juli 2009 07:18
15 jaar geleden idd...

maar goed gelukkig houden de meeste mensen zich ook aan alle andere tijden geleden bedachte termen...


behalve outlook en access zitten de belangrijke programatuur in de normale versie op dat cd'tje

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 73840 op 14 juli 2009 07:19]

Nouja, ga maar na wat het kan:
- Tekstverwerken: handig voor thuis
- Spreadsheet: misschien handig voor thuis
- Prestaties maken: flauwekul voor thuis, soms handig voor studenten
- Databases bouwen: flauwekul voor (niet-IT-)studenten en thuisgebruik
- Collaboration pakket: flauwekul voor studenten en thuisgebruik

Dus wat heb je aan al die dure extra's als wat je werkelijk nodig hebt in een veel goedkopere versie (Works) aanwezig is, en als alternatief zelfs gratis te downloaden is?
Goh, een fullblown pakket gratis is toch echt een verplichting.. jaja, je ziet maar weer hoe de mentaliteit is, 'oh mijn god er zit reclame in, nou dan ga ik het niet gebruiken, dan jat ik liever wel een versie ergens'.. nee jouw reactie is schandalig, ofwel je moet niet zeuren, je hoeft het immer niets te gebruiken..
Omdat ik iets tegen reclame heb ben ik een jatter?
Ik heb gewoon de legale versie van Office 2007 op mijn pc hoor.
In de meest uitgebreide versie van office 2007 zit nu MS Groove. Zou dat niet meer in Office 2010 zitten?
Sorry, te snel gepiept. Hier staat dat Sharepoint Workspace de vervanger is van Groove: http://arstechnica.com/mi...kspace-in-office-2010.ars
Zouden apps die webbased zijn niet gewoon via de geldende web-standaardeb kunnen werken?

Ik ben linux-gebruikr, en het zou jammer zijn als deze ontwikkelingen aan mij voorbij moeten gaan omdat ik geen Windows gebruik.
Anoniem: 157137
@neeroeter14 juli 2009 08:44
Er is Moonlight en ik heb de hoop dat tegen de tijd van release dat Moonlight fatsoenlijk zou kunnen functioneren om het toch volledig te kunnen draaien.

Ik denk dat het voor Microsoft wel belangrijk is om het voor Linux beschikbaar te maken omdat ze op deze manier veel mensen weg kunnen halen van OpenOffice.
Anoniem: 157137
14 juli 2009 08:46
Dit is eigenlijk een ideale dienst voor studenten. Samen werken aan documenten online (elke student heeft wel een windows live account) en dan geen zorgen hoeven te maken over opmaak etc. Dat is voor mij 1 van de redenen waarom ik geen Google Docs gebruik. Het is een net-niet product dat niet om kan gaan met opmaak van Office.
dus volgens u is ook Microsoft de norm, en moet iedereen zich daar op aanpassen?
Volgens mij is het punt van apple2003 dat hij een collab omgeving zoekt waar iedereen overal en altijd aan kan werken. Lijkt me een keuze ding. Je kunt naast weboffice ook ervoor kiezen om met z'n allen op gdocs te gaan werken.

Ik heb bij zo'n bedrijf gewerkt, dat ging prima met gdocs. Totdat we andere formaten binnenkregen. Uiteindelijk stapten we volledig over naar office, want hybride gaf weer andere issues.

Kortom: zolang een volledige, geslaagde implementatie van open standaarden nog op zich laat wachten, is het een keuzeding. Open standaarden zijn mooi en ik hoop dat het gaat lukken, maar helaas is het nog niet zover. En aub nu geen discussie waarom niet, daar zijn andere draadjes voor.

[Reactie gewijzigd door Batje4 op 14 juli 2009 10:04]

Alleen Linux zit nog op v2.0 preview 6, terwijl Microsoft van de week versie 3 heeft uitgebracht.
Anoniem: 157137
@goofy_os214 juli 2009 08:42
En in de v2.0 zitten al features die in versie 3 terugkomen. Het is een kwestie van tijd voordat MoonLight en Silverlight op hetzelfde niveau zitten.
moonlight zal ad infinitum op silverlight achter blijven lopen, wil je de beste, en compatible, versie van silverlight draaien dan zal je een licentie op windows os moeten nemen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261542 op 14 juli 2009 09:34]

MS heeft ook een gelijklopende OS X versie.
Maarja, developers zullen ook achter blijven lopen, want je gaat niet meteen voor de nieuwste versie ontwikkelen die nog niet uit is, of die net uit is (zodat je niet weer welke systemen deze nieuwe versie al hebben)..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee