Panasonic kondigt compacte semi-professionele videocamera aan

Panasonic heeft een nieuwe semi-professionele hd-videocamera aangekondigd die gebruik maakt van het avccam-formaat. De beelden die deze handheld-camera schiet, worden opgeslagen op sdhc-flashkaartjes.

De AG-HMC40 van Panasonic slaat beelden op in het avccam-formaat, waarbij 1080p- en 720p-video met behulp van het mpeg4 h.264-algoritme wordt gecomprimeerd. Volgens de fabrikant is dit formaat niet alleen ruimtebesparend, maar heeft avccam bovendien geen last van de frame drops en de verminderde beeldkwaliteit die bij het op mpeg2 gebaseerde hdv-formaat zouden voorkomen. Om avccam-beelden op een pc te kunnen bewerken is echter wel relatief krachtige hardware nodig, maar Panasonic levert conversiesoftware mee. Daarmee kan de videodata worden omgezet naar dvcpro-hd- of dv-formaat, zodat de beelden in vrijwel elke video-editor kunnen worden bewerkt.

Panasonic heeft de HMC40 uitgerust met drie ¼" cmos-sensors en een lens met een zoombereik van 12x. Video wordt in de 1080i- en de 720p-modus met 60fps opgenomen, en daarnaast kan de camera 1080p-beelden in de 24fps-cinema modus vastleggen. Daarbij kunnen vier compressieniveaus worden gekozen, met bitrates uiteenlopend van 6 tot 21Mbps. In 1080p-modus met de hoogste kwaliteitsinstelling kan de camera drie uur aan beeld op een sdhc-kaartje van 32GB opslaan. Stilstaande beelden worden opgeslagen als jpg-bestand, waarbij de stills een resolutie hebben van 10,6 megapixel.

De 1kg zware AG-HMC40 beschikt verder over een hdmi-uitgang, een usb 2-aansluiting, een composiet-uitgang. De camera heeft verder een afkoppelbare xlr-audio-ingang, en een module met stereo-inputs en 48V fantoomspanning kan los worden aangeschaft. Voor de instellingen van de camera is een 2,7"-touchscreen aanwezig, waarop ook een geluidsmonitor kan worden getoond. De AG-HMC40 krijgt van Panasonic een adviesprijs van 3195 dollar.

Panasonic AG-HMC40

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

21-04-2009 • 10:27

33

Reacties (33)

33
30
8
5
0
0
Wijzig sortering
Ziet er leuk uit. Tof dat het met SDHC-kaartjes werkt, en 3 uur video op één kaartje is ook wel leuk. Moet je niet meer zeulen met een pak opslagmedia als je eens iets lang moet filmen.

Ik vraag mij wel af wat ze bedoelen met "relatief krachtige hardware". Dat is nogal ... relatief. Videobewerking loopt sowieso niet echt vlot op een doorsnee huis-, tuin- en keukenPC. Als ze naar video-editing normen al gaan spreken over "krachtige hardware" dan vraag ik mij toch af hoe krachtig.

In het gelinkte artikel wordt namelijk ook verwezen naar laptops voor videobewerking. Als een doorsnee MBP het al voor elkaar krijgt, vallen die hardware vereisten nog mee (2,5Ghz dualcore, 4gig RAM en een 9600M). Dat zit ook wel al onder de kap van een doorsnee "enthousiast"-PC.

En ja, als je al een videocamera koopt van meer dan $3000, kan een stevig PCtje er ook wel af denk ik.
Dit artikel gaat over het Amerikaanse model dat nu op de NAB2009 wordt gepresenteerd. Het Europese model gaat een andere naam krijgen (waarschijnlijk de HMC41) en gaat dus ook in PAL-HD opnemen ipv NTSC-HD.
De resolutie en gebruikte codec die je omzet naar DV formaat heeft geen enkele invloed op de uiteindelijke grootte, het enige wat invloed heeft is de duur van het materiaal/de video.

Alles zal worden gedownscaled en omgezet worden naar het DV formaat (Nee, DV is geen HD) met de daarbijbehorende PAL of NTSC resolutie en kleurruimte.

Een 1080P H.264 filmpje geschoten met deze camera die je dus op deze manier gaat omzetten levert:

1: Een drastische kwaliteitsvermindering op (mindere kleurruimte, lagere resolutie en slechtere kwaliteit codec)

2: En de bestandsgrootte zal in dit geval omlaag gaan. Ik meen voor DV ca. 10-15 Gb per uur aan materiaal (afhankelijk van materiaal en gebruikte DV codec)


EDIT: Ik verspreek me, de bestandsgrootte zal in dit geval omhoog gaan. Ik ben gewend 1080P te schieten in DVC-PRO HD formaat e.d. welke veel meer ruimte in beslag neemt..

Bij deze camera word H.264 gebruikt welke in dit geval zeer veel ruimtebesparing geeft (32Gb voor 3 uur). Maar ik hoop dat je m'n verhaaltje begrijpt :)

[Reactie gewijzigd door Laurens-O op 23 juli 2024 22:51]

Valt dus te vergelijken met de HVR-A1 van sony en de Canon XHA1 neem ik aan...
enig voordeel met deze camera vergeleken met deze is dat de panasonic geen tapes meer heeft
Deze Panasonic zit inderdaad net tussen de Sony HVR-A1E en de Canon XH-A1 in. De Sony heeft 1/6" sensoren, de Panasonic 1/4" sensoren en de Canon heeft 1/3" sensoren. Dit uit zich dan ook in de afmetingen van de lenzen en het totale gewicht van de camera's.

Dat deze Panasonic opneemt in MPEG4 op SD-kaartjes lijkt me een enorm voordeel ten opzichte van het MPEG2 HDV/Tape-systeem van de twee andere camera's.
Het enige voordeel is minder (of geen) slijtage in je loopwerk. HDV heeft op gebied van montage weer veel meer voordelen, je compressieverhouding ligt lager en de afstand tussen keyframes is kleiner, wat editen een stuk makkelijker maakt. Dit merk je vooral als je gaat werken met kleurruimte-effecten zoals chroma keying.
Deze Panasonic draait 24Mbit op MPEG4 terwijl HDV 25Mbit op MPEG2 doet. Op dat gebied slaat de Panasonic dus bijna 2x de hoeveelheid beeld-informatie op als de HDV-standaard. Nu is komt het hier neer op het vergelijken van appels en peren, maar de Panasonic-peer is wel bijna 2x zo groot als de HDV-appel. :)
Stills met 10.6 Mpix?Volgens het persbericht is de sensor van het 3MPix 3MOS type, dus hoe ze dan 10MPix foto's kunnen maken is mij een raadsel, tenzij er weer marketing truuks uitgehaald worden.
Er zitten drie sensoren in, een voor elke kleur. Hierbij krijg je dus wel 10MP aan informatie, maar niet alle pixels kunnen elke kleur zijn.
Ze zullen dus inderdaad of een marketing truc toepassen, of gewoon 3MP foto's opleveren, of de foto's bestaan uit subpixels (dat lijkt mij heel lelijk).
Je moet vaste lenzen kunnen gebruiken wil je mooie beeldjes maken.
En dat zie ik niet gebeuren op dit ding?

Dan liever een 5D, ookal heeft die minder opties.
Het resultaat is wel verbluffend beeldmatig.
Een Canon 5D is een SLR-fotocamera die toevallig ook wat film-mogelijkheden heeft (NTSC overigens, geen PAL). Ook heeft de Canon 5D erg veel problemen met snelle bewegingen van de camera, waardoor hij eigenlijk alleen maar te gebruiken is vanaf een statief. Ten slote haalt de Canon 5D beeldlijnen van de sensor weg om de HD-resolutie te kunnen maken. Hierdoor treed er in bepaalde omstandigheden een enorm moire-effect op.

Hierdoor is deze SLR eigenlijk alleen geschikt voor scripted Internet-video en eigenlijk totaal niet geschikt voor reportage-werk waar deze Panasonic nu juist voor bedoelt is.
Zo schiet het lekker op met de hdtv ontwikkeling voor de buis :) als iedereen straks met camera's die op hdformaat kan opnemen gaat filmen hoeven we niet zo lang meer te wachten tot we 1080p als standaard hebben over een jaar of wat.
ik ben voor :Y)
Enne het is een mooi cameraatje alleen nog beetje prijzig voor mij :X
Maar goed, je moet er dan ook aan denken dat er dan haast geen cams meer zullen zijn, dan gaan mensen gewoon met deze camera de bios in :9~

Maar even ontopic, ik vraag me eerlijk gezegd af wat je hier nou allemaal mee moet doen, het lijkt mij dus overbodig voor de reguliere thuisgebruiker, het is ook wel wat geld om zo uit de deur te gooien.
Maar wel fijn dat men steeds verder gaat met de techniek.
Maar even ontopic, ik vraag me eerlijk gezegd af wat je hier nou allemaal mee moet doen, het lijkt mij dus overbodig voor de reguliere thuisgebruiker, het is ook wel wat geld om zo uit de deur te gooien.
Euh, filmpjes schieten? Waar gebruiken mensen anders videocamera's voor?

En sowieso worden dit soort 'semi-professionele' camcorders vaak gebruikt voor beginnende en hobbyist-filmmakers, studenten, etcetera.
Een gewone DV-cam die dus enkel in PAL filmt, doet 12GB/uur.
Deze cam fillmt in 1080p en je kan 3u filmen op 32GB. Komt dus op hetzelfde neer.

Waarom zou je dan nog voor PAL kiezen, als je met evenveel opslag in 1080p kan filmen? :?
Omdat er in HD-beelden dus meer compressie zit. Op DV hadden we ieder beeldje netjes in het montage-pakket, maar bij HD-beelden wordt bijna altijd gebruik gemaakt van MPEG2 of MPEG4 compressie met keyframes.

Nu zijn de compressie-technologieen de afgelopen jaren behoorlijk goed geworden en zijn ook de computers om ze te verwerken een stuk sneller geworden, maar compressie-technologie blijft een offer.
vet mooi apparaat, dit...

ik heb zelf een jaar geleden de Pana. HDC-SD9 gekocht, en ik kan inderdaad bevestigen dat bewerken van h.264 gecodeerde video aardig wat processortijd vreet!

overigens staat er op de SD9 'AVCHD' ik ben benieuwd wat het 'AVCCam' formaat nog toevoegt.

(ik bedenk me ineens dat de SD9 geen 720p ondersteunt, dat zou het verschil wel eens kunnen zijn wat ze hiermee willen aangeven)
ik heb zelf een jaar geleden de Pana. HDC-SD9 gekocht, en ik kan inderdaad bevestigen dat bewerken van h.264 gecodeerde video aardig wat processortijd vreet!
Gelukkig zal de huidige / volgende generatie videobewerkingssoftware goed gebruik kunnen maken van nieuwe hardware, GPGPU's, geintegreerde GPUs, octocores en wat nog meer, dus dat zal waarschijnlijk snel weer in de acceptabele snelheden komen. Misschien nog wel sneller als het werken met de videoresoluties van 'vroegah'.
Overigens denk ik dat de functionaliteit van zo'n "uitgebreide" camera inderdaad door de meeste mensen niet nodig gevonden wordt; maar voor echte video enthousiastelingen en bijvoorbeeld lokale omroepen die naar HD willen overstappen, is het wel degelijk een goed idee om een compacte camera met veel professionele functionaliteit te kopen.

wat ik bij mijn eigen SD9 vooral mis is de mogelijkheid om een goede externe microfoon aan te sluiten.
Adviesprijs 3195 dollar, dat is dus pakweg 2999 bij de Mediamarkt en 2131 dollar op internet ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.