Bierliefhebbers automatiseren thuisbrouwerij

Het thuis brouwen van bier is door een ondernemende elektronica-hobbyist gemoderniseerd. De brouwer ontwierp zijn eigen controlesysteem om gerstenat optimaal te laten rijpen tot drinkbaar bier. Het project kreeg de naam BrewTroller.

De projectnaam is een samenvoeging van de woorden 'brew', of brouwen, en 'controller' en de hardware is opgebouwd rondom een kleine Atmel-microcontroller. De microcontroller is op zijn beurt een afgeleide van het onder doe-het-zelvers bekende Arduino-platform, maar het Sanguino-platform, zoals het Creative Commons-platform heet, bestaat onder meer uit de krachtiger ATmega644P-chip. De 8bit-microcontroller bevat 64KB flash-geheugen, 2KB eeprom en 4KB sram. De chip heeft een maximale kloksnelheid van 20MHz en verwerkt dan 20Mips.

De BrewTroller gebruikt zijn microcontroller om het brouwproces in de gaten te houden: maximaal zes thermometers worden uitgelezen en de controller stuurt verwarmingselementen aan teneinde de temperatuur van de verschillende vloeistoffen te reguleren. Middels een lcd-scherm kunnen de verschillende temperaturen van de verschillende 'ketels' worden uitgelezen en een draaiknop wordt gebruikt om door de menu's te scrollen. De benodigde temperatuursensors worden met telefoonkabels aangesloten. Het geheel zou weinig technische kennis vergen, en de kosten zouden op enkele tientjes uitkomen.

De BrewTroller is een opensource-project: de hardware dient uiteraard te worden aangeschaft, maar het Sanguino-platform is eveneens open van aard en een Sanguino-kit kost 27 dollar. Het voor de BrewTroller benodigde pcb-ontwerp is, indachtig het opensource-karakter van het project, gratis te downloaden. Het uiteindelijke doel van de BrewTroller-gemeenschap is de geheel geautomatiseerde productie van bier. In deze zogenoemde AutoBrew-modus worden niet alleen de temperaturen van de verschillende vloeistoffen geregeld, maar worden ook de hoeveelheden vloeistof door elektronisch gereguleerde ventielen afgemeten.

BrewTroller`

Door Willem de Moor

Redacteur

13-04-2009 • 10:31

68 Linkedin

Reacties (68)

Wijzig sortering
Nadeel van de meeste brouwpakketten is dat er een metaal-actige nasmaak in je bier zit.
Wil je het echt als hobby doen, dan zal je weinig ambacht vinden in een kit.

Zelf brouw ik al meer dan een jaar bier; Pils, tripple en quadripple.
Het bier smaakt (op een enkel testje na dan) vaak beter dan het bier uit de super.
Pils kan je maken onder de € 0,40/L als je apparatuur al hebt staan.
Donkere bieren kunnen oploppen tot het dubbele, aangezien je hier meer granen in moet verwerken om meer suikers te krijgen (suikers=alcohol)

Alcohol hangt af van een aantal factoren;
- hoeveelheid te vergisten suikers
- Gist type (12% is max)
- gist tijd
(indien je voortijdig stopt met het gistingsproces, zal je bier minder alcohol bevatten en zoeter proeven)

En....ja het kost je best veel moeite/tijd (reken maar op een hele dag bij elkaar opgeteld)

zelf ben ik lid van; www.twortwat.nl en haal daar ook mijn grondstoffen.
cursus kan je daar ook volgen als lid en genoeg mensen om je te ondersteunen.
Haha, dit is zeker wel een uit de hand gelopen hobbyprojectje van een alcoholist. Hulde daarvoor! Maar bij het brouwen van bier moet toch wel rekening gehouden worden met meer dan alleen de temperatuur? Uitbreidingsmogelijkheden naar ingredientenverdeling en dergelijke?

Van de andere kant, zoiets is wellicht ook handig te gebruiken bij het bereiden van zeer specifieke gerechten, als een bepaald product op een bepaalde temperatuur gegaard moet worden. Aansluiten op je gas/elektrisch fornuis en de gerechten kunnen niet meer mislukken!
Thuisbrouwen en alcoholisme gaat in de praktijk niet samen. Een alcoholist heeft het geduld niet om weken te wachten tot zijn zuup klaar is. Daarnaast zijn thuisbrouwers op een heel andere manier met hun vocht bezig dan alcoholisten.

Uiteraard is het recept (welke granen en hoeveel) belangrijk, maar met een enkel recept kun je met een ander brouwschema (rusttemperaturen en rusttijden) totaal verschillende bieren maken. Zo id de temperatuur/tijd combinatie van verschillende rusten bepalend voor de verhouding tussen vergistbare en onvergistbare suikers (maltose en dextrinen) en ook voor de aard van de schuimkraag.

En dan heb je nog de keuze van de bitterhop, de aromahop, de lengte van het koken met hop, de keuze van de gist.......

Met dit apparaatje kun je ook thuis een zeer reproduceerbaar bier maken. Maar persoonlijk heb ik liever wat variatie van brouw tot brouw.
Anoniem: 290112
13 april 2009 10:40
Haha vet! :D

Hier zullen de "echte" brouwers niet blij mee zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 290112 op 13 april 2009 10:41]

Het zal ze weinig uitmaken. Mijn broer heeft ook eens een tijdje zelf bier en wijn gemaakt, en aan ingredienten voor bier (die voor wijn kwamen uit de eigen tuin dus gratis) was hij per liter bier dat er uitkwam meer kwijt dan wanneer hij dat bier in de supermarkt gehaald had. Plus al het werk dat je er aan hebt. Plus het feit dat bier uit de supermarkt nooit mislukt (en mocht het toch niet goed zijn dan kun je het terugbrengen en ruilen).

Dit is leuk voor hobbyisten maar de bierverkoop zal er echt geen last van krijgen.
Ik destilleer zelf alcohol om vervolgens aan te lengen en op smaak te brengen met essences en natuurlijke producten. De kosten hiervan zijn ongeveer gelijk aan die van sterke dranken in de winkel. Maar ik reken de tijd als geld niet mee..... Ja, het is dus pure hobby!
Wanneer komt de eerste review van thuisgemaakt bier? :P
Thuis bier brouwen kon altijd al, alleen dan moet je wat meer zelf de temperaturen, pH, etc. in de gaten houden. In de praktijk duurt het gistproces trouwens het langst en de temperatuur kun je dan gewoon contstant houden met een aquariumverwarmelement. Voor incidenteel een paar batches bier brouwen heb je de biertroller dus niet nodig.

Maar het blijft natuurlijk wel een leuk project. Wanneer ze het automatiseren van het hele proces onder controle hebben, dan zou een fabrikant een complete installatie met ketel en gistvat e.d. kunnen aanbieden, incl sensors en ventielen / pompen. De doorsnee bierbrouwer is tenslotte geen laboratoriumtechnicus.
Anoniem: 225842
13 april 2009 11:21
Als je dit soort projectjes leuk vind moet je maar eens op http://hackedgadgets.com/ kijken.

En Sanguino ftw ^^
Ik zie dit wel een succes worden op studenten kamers :+
De meeste thuisbrouwerijen leveren bier die niet te zuipen is. Je kan dan beter bier kopen van een brouwer met meerdere jaren ervaring. Je kan het verschil gewoon proeven.
Het is voor een amateurbrouwer technisch niet mogelijk om pils te brouwen.
Dat jij hooggistend bier niet lekker vindt is puur smaak. (of gebrek aan) ;)
Anoniem: 76287
@BertV13 april 2009 11:59
Echt heerlijk al die vooroordelen!

@jeroenathome: Waarschijnlijk bedoel je met thuisbrouwerijen mensen die eens een keer een 'bierbrouwpakket' gekocht hebben. Dat is inderdaad niet te zuipen en valt met ervaring ook niet te verbeteren. Het is gewoon rommel. Maar als je zelf je graan maischt, wordt kookt, hop toevoegt, verse gist toevoegt, hygiënisch te werk gaat en weet waar je mee bezig bent, kan je uitstekend bier maken.

Waarom het technisch niet mogelijk is om pils te brouwen, zou ik niet weten. Dat is gewoon pertinent onzin. Ik heb genoeg pilseners zelf gebrouwen.

Het enige wat deze controller kan is volgens mij de temperatuur van 6 sensors monitoren. Niet heel veel meerwaarde dus.
Ik heb zelf ook ervaring met pils brouwen, en het enige verschil dat ik zie, is dat je niet zo'n goede filtering hebt als in een professionele brouwerij. Daardoor is zo'n thuisbrouw-pilsje veel troebeler dan 1 uit de brouwerij. Ik heb het zelf maar een paar keer geprobeerd echte pils te maken, heb meer geëxperimenteerd met andere toevoegingen enzo, maar mijn resultaat was in ieder geval beter dan wat sommige brouwerijen als pils durven te verkopen. Maarja, ben veeleisend als Belg he :).
Irish moss gebruiken, dan krijg je een mooi helder biertje. Ik brouw zelf al jaren, dus ik kan het weten. Irish moss is een algensoort, die in staat is eiwitten te binden. Het wordt verkocht in gedroogde vorm. Je hebt maar een paar gram nodig op een brouwsel.
Ik heb ooit als schoolproject zelf bier gemaakt, met ananassap erin :Y)
Als je beetje experimenteert met hoeveelheden en het zelf doet heb je na gisting een uitstekend biertje. Veel troebeler en je moet goed afschenken, maar het was prima te drinken. Dat beaam ik niet alleen zelf maar ook vele anderen ^^
Gewoon in grote kolf maken.
Ennee ananas gaf dat bier een heerlijjk smaakje 8-)

Maar hier automatiseer je heel veel, allemaal leuk en wel, maar de hele opstelling zal veel meer zijn dat wat er daar op tafel ligt. Je moet flink ruimte hebben met een paar opstellingen, vaatjes en kolfjes. Als je dat ook allemaal automagisch krijgt, is het fantastisch als je per mail te lezen krijgt, 10L bier ready _/-\o_
Natuurlijk dan nog automagisch koelen en inschenken, juist als je thuiskomt O-)

Doet me denken aan dat marslanderding dat bier tapte in search of aliens (bierreclame).

[Reactie gewijzigd door epTa op 13 april 2009 13:31]

Dat met dat ananas lijkt me nog helemaal niet zo gek, was pas in de kroeg en daar hadden ze cranberry bier, zeer goed te drinken (H)
Over het niveau van BierBeer valt nog wel heen te komen. Daar laten ze de waterkraan iets te lang open staan.

Echt een tof project, mooie site erbij.
Anoniem: 22438
@Morahnah13 april 2009 11:11
Met het gemiddelde hygiëne niveau van studenten voorzie ik een hoop vergiftigingen onder studenten.

Daarnaast denk ik ook dat het behoorlijk zal stinken (vind het bij een brouwerij ook altijd behoorlijk meuren)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 22438 op 13 april 2009 11:12]

Ik verwacht straks studenten die bier met 80% alcohol maken` :Y)
Ik verwacht straks studenten die bier met 80% alcohol maken` :Y)
Dan teken je je eigen doodvonnis. met 80% alcohol verbrand je van binnen.
Niet echt. Absinth is 80%, en wordt puur gedronken. Verbranden doe je niet vanbinnen. Een brandend gevoel misschien wel, maar echt verbranden? Neen.

Studenten zie ik zo gauw zelf bier brouwen, het is een stuk makkelijker/beter om gewoon om een bak te gaan in de dichtsbijzijnde supermarkt.
Absinth is 80%, en wordt puur gedronken.
De meeste absinthen zijn 50%, hooguit 60%. Ik ben er behoorlijk zeker van dat er geen absinth van 80% bestaat, heb je misschien een linkje naar een voorbeeld?

En absinth wordt doorgaans juist niet puur gedronken, maar verdund met ijssuikerwater (zie bijvoorbeeld Wikipedia, of willekeurige welke website over absinth).

Niet dat ik denk dat je verbrandt van 80% alcohol hoor. Maar absinth is geen goed tegenvoorbeeld.
Er is tenminste één absinth op de markt die 80% is. Het spul wordt verkocht onder de naam 'Black Absinth', is inderdaad bijna zwart van kleur en maar matig te drinken. (oh en dat geritueel met suiker doe ik ook niet, ik drink mijn absinth gewoon puur)

Verbranden is er inderdaad niet bij.
Of zelfs 90%: http://www.absinthe-shop....info/p11_Hapsburg-90.html

Op zulke flessen staat wel het advies om het niet puur te drinken, maar het kan en wordt gedaan.
Heb zelf wel eens eentje van 85% gedronken, dat brandt behoorlijk kan ik je vertellen! Wij gebruikten het om "Black Bullit' van te maken (Absinth met Bullit energy drink :P )
link naar brakke phone pic van de fles
Deze kwam uit Tsjechië overigens.

[Reactie gewijzigd door Haan op 13 april 2009 14:38]

Werd bij ons gedaan maar als project, niet om er zelf van te drinken.. Het neemt zoveel tijd in beslag dat je met een bak uit de winkel goedkoper af bent.

Trouwens, er is geen enkele kotbaas die zoiets toelaat, de hopgeur bij het koken is veel te hevig. Bij ons mag je niet eens frieten bakken.
Op de UT is er zelfs een genootschap dat bier brouwt ;-)

BRAK

http://www.arago.utwente.nl/comms/brak/fram_hom.htm

Dus studenten brouwen echt wel bier ;-)
En ze houden acties volgens mij in het openbaar. Heineken, drink yar heart out!
Wel opletten dat je na je een paar glaasjes Absinth niet meteen een sigaret opsteekt.
Anders kon je nog wel eens een vlam in de "pan" krijgen met al die alcohol dampen. :+

@ deadinspace: hier een voorbeeld van de 80% Absinth. :9

[Reactie gewijzigd door Sunbeam-tech op 14 april 2009 17:03]

Ik studeer nu in de VS in Dayton, Ohio en hier drinken we soms shotjes pure Everclear (95% alchohol). Het is niet in alle staten te krijgen, maar veel studenten hebben wel een fles thuis staan. Van wat ik hier gehoord heb is het het hoogste alcohol percentage mogelijk in een 'drinkbare' substantie. Twee shotjes en je weet dat je een leuke avond hebt. Daarmee wil ik meteen uit de wereld helpen dat het door je heen brand. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het niet zo is.

[Reactie gewijzigd door langlevelol op 13 april 2009 17:12]

Dat gaat je niet lukken zonder er extra ethanol aan toe te voegen...
Kan je net zo goed een bakje kopen en bij de apotheker een flesje pure ethanol halen.
In België zal dat in ieder geval niet lukken. Ethanol van bij de apotheker is altijd gedenatureerd met ether of methanol zodat hij niet kan geconsumeerd worden.
In de supermarkt kan je normaal wel flessen zuivere 97 vol% ethanol kopen, maar daar betaal je ook massa's accijnzen op, dus daar is het vet dan ook af.
Bizar dat de supermarkt het wel verkoopt en de apotheker niet.. Wat moet een supermarkt met 97% ethanol?
Is dat niet (evenwel gedenatureerde) spiritus? Dat was het hele idee achter spiritus geloof ik, poetsalcohol die je niet kan (danwel zou-moeten-willen) drinken.
Wijngist is niet in staat om meer dan 12%-13% alcohol te maken (een enkele speciale soort daargelaten). Daarboven gaat de gist dood. Biergist komt zo hoog zelfs niet.

Als je meer alcohol wilt dan moet je stoken, maar met gewoon stoken kom je ook maar aan zo'n 55% (zgn cask strength by whiskey).

Daarnaast is een drank met 80% alcohol alleen maar lekker als het ergens anders mee gemengd wordt. Proef maar eens een pure Stroh rum van 80%.....
<quote> Proef maar eens een pure Stroh rum van 80%.....</quote>
Lekker :) Heb het wel eens puur op, en vies is het zeker niet. Het branden vind ik wel meevallen, maar drink wel vaker spul van 50-60%. Toch moet ik zeggen dat ik het meestal lekkerder vind in de cola, of na een flinke winterwandeling in de hete chocomel (middagdutje gegarandeerd :O)

Ontopic:
Erg leuk project dit. Om echt lekker bier te brouwen is wel wat ervaring vereist, maar je moet ergens beginnen toch!
Vooral dat 't opensource is vind ik leuk, wellicht dat er ervaren (thuis)brouwers zijn die het niveau verder kunnen opkrikken.
Wijngist is niet in staat om meer dan 12%-13% alcohol te maken (een enkele speciale soort daargelaten). Daarboven gaat de gist dood. Biergist komt zo hoog zelfs niet.
Kanon van Grolsch was al bijna 12 procent.
Vanwege de gebruikte (wijn)gist. Overigens wordt Eku uit Kulmbach gevriesdroogd wat het alcoholpercentage ook verhoogt.
je kan natuurlijk ook stookgist nemen;

http://www.brouwmarkt.nl/...-extreme-c-64_68_115.html

tevens zou, indien je enekel op zoek ben naar drinkbare alchol, gewoon strohrum kunnen destilleren.
(smartstill ;) )
Dat ligt aan de hygiene en kennis, zelf heb ik diversen cognacs gestookt en ook whiskey met een eigen destilleerketel (gemaakt van koperen plaat) en uiteraard koelspiralen (ook van koperen pijp) dat werkt perfect, maar je moet je hersens erbij houden (dus niet tussendoor even een paar glazen drinken) want een Methyl vergiftiging licht altijd op de loer en daarom moet je zeer maar dan ook zeer nauwkeurige temperatuur sturing hebben, want een paar graden te hoog en je kunt je vers gestookte drank wegmikken. Dus zelfs distilleren kan, maar je moet goede spullen gebruiken en zeer nauwkeurig te werk gaan tijdens de distillatie. :/
Het is goedkoper om het gewoon te kopen in de supermarkt dan al die moeite te doen om drinkbaar bier zelf te brouwen..
Het is goedkoper om het gewoon te kopen in de supermarkt dan al die moeite te doen om drinkbaar bier zelf te brouwen..
Behalve in Scnadinavië, waar je in de supermarkt al bijna kroegprijzen betaalt, zullen er weinig mensen zijn die dit doen om geld te besparen. 'T is gewoon een hobby en best een interessante.
Anoniem: 77512
13 april 2009 10:37
Kijk, da's nou eens een zinvolle toepassing van moderne techniek _/-\o_
Even het overduidelijke sarcasme uit bovenstaande post volledig negerendttdt:

toch grappig dat dit wel zinvol gevonden wordt en dat pak uit onderstaande bericht niet. Echt...de wereld op zijn kop.....

http://tweakers.net/react...=Posting&ParentID=3090400

nieuws: Japans mech suit kan kracht ledematen vertienvoudigen

[Reactie gewijzigd door Martin-S op 13 april 2009 11:23]

Komt dat niet omdat IT-ers 4x sneller naar drank en drugs grijpen als de medemens in andere branches? (zoiets is ooit eens een bericht van geweest) En de gemiddelde tweakers ook niet in het leger zit?
Of we zijn gewoon een stelletje alcoholisten bij elkaar hier :)
Wat een maxilame kloksnelheid ;) Ik kende het Arduino project wel, maar het Sanguino project nog niet. Eens kijken...
Dit soort dingen zijn wel leuk voor in de natuur/scheikunde lokalen op school!
ongetwijfeld dat de jeugd er interesse in heeft en het is nog leuk ook nog!
De volgende stap het zelf bakken van chips (computer chips wel te verstaan) :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee