Softwaremaker Mozilla zegt de Amerikaanse rechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation te steunen in zijn oproep het jailbreaken van de iPhone te legaliseren. Apple beschouwt jailbreaking echter als copyrightschending.
Amerikanen die hun iPhone geschikt maken om software van derden te kunnen draaien, een praktijk die jailbreaken wordt genoemd, kunnen door Apple worden aangeklaagd wegens het schenden van de Digital Millennium Copyright Act. Apple heeft bij het Amerikaanse Copyrightbureau betoogd jailbreaken te zien als het maken van inbreuk op zijn copyright, en het bedrijf behoudt zich het recht voor rechtszaken aan te spannen tegen consumenten die hun iPhone ontsluiten.
De consumentenrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation pleit echter al enige tijd voor een uitzondering op de Digital Millennium Copyright Act die het jailbreaken van de iPhone legaliseert. De organisatie beargumenteert dat de consument recht heeft op eigen keuze en dat Apple die keuze niet met technische beperkingen in de weg mag staan.
Mozilla heeft in januari laten weten het daarmee eens te zijn: Apple laat enkel zijn eigen Safari-browser op de iPhone toe, waardoor Mozilla's Firefox geen voet aan de grond krijgt. De belangrijkste advocaat van Mozilla, Harvey Anderson, schreef dan ook een pleidooi aan het patentbureau om het jailbreaken van iPhones toe te staan teneinde gebruikers vrije keus in software te geven en de ontwikkeling van een open internet te bevorderen. Toch heeft John Lilly, ceo van Mozilla, deze week gesteld voorlopig geen Firefox voor de iPhone te zullen ontwikkelen, aangezien de voorwaarden van de sdk van Apples telefoons dat zouden verbieden.
Naast Mozilla zouden ook voip-softwaremaker Skype, en Cydia, maker van het opensource-alternatief voor Apples App Store, de EFF steunen in zijn pogingen om het jailbreaken van zijn strafbaarheid te ontdoen.