Icann accepteert aanvragen voor nieuwe tld's vanaf half 2009

Internettoezichthouder Icann is van plan om de registratie van nieuwe topleveldomeinen halverwege 2009 te openen. Voor een bedrag van ongeveer 185 duizend dollar kan bijna elk tld aangeschaft worden.

De Icann is al drie jaar bezig om het mogelijk te maken om nieuwe topleveldomeinen te registeren. Met uitzondering van potentieel verwarrende namen zoals .kom of namen die problematisch zijn voor de nameservers zoals .1234 kan elke tld geregistreerd worden. Hieraan is wel een maximum lengte van 64 romeinse tekens verbonden. Bij de registratieprocedure wordt uitgegaan van een first-come first-served basis. De Icann verwacht niet dat het storm zal lopen met nieuwe tld’s vanwege het prijskaartje van 185 duizend dollar om er één te bemachtigen.

ICANN logo (medium)Wanneer meerdere mensen interesse hebben in dezelfde topleveldomeinnaam krijgen de betrokken partijen drie maanden de tijd om zelf een oplossing te bedenken, daarna zal de Icann een oplossing zoeken. Hoe dit precies geregeld zal worden is nog onbekend. Commercieel gezien is een veiling de beste optie, maar Paul Twomey, Icann-ceo, benadrukt dat het maken van winst niet het doel van de Icann is. De prijs van 185 duizend dollar is bedoeld om alleen kostendekkend te zijn, en Twomey stelt dat hij erg blij zou zijn als er geen veilingen nodig zouden zijn.

Door Hielko van der Hoorn

27-11-2008 • 21:32

92 Linkedin

Reacties (92)

Wijzig sortering
Slechte zaak imo dat ICANN ook TLD's > 2-3 tekens accepteert. Het lijkt me niet echt duidelijk voor de gemiddelde internetter als er straks TLD's komen die net zo lang/langer zijn dan de gemiddelde (sub)domeinnaam.

BV: http://www.mijn.website/ 8)7

Als ik dit bericht niet had gelezen zou ik bij het bovenstaande voorbeeld toch echt denken dat er nog een TLD ontbreekt.

Ik zou dan zoiets verwachten als BV: [url]http://www.mijn.website.???/[/url]

Ook wordt het kleine groepje mensen dat nog niet altijd een zoekmachine gebruikte (maar gewoon een URI gokte) het nu nog moeilijker gemaakt.

Edit: 2e linkje

[Reactie gewijzigd door Snajo op 28 november 2008 00:18]

maximum lengte van 64 romaanse tekens verbonden.
Dat wordt dan een beetje onduidelijk, iedereen verwacht een tld van 2-3 letters, maar nu krijg je zoiets als www.shop.bigcompany mensen zullen zich dan afvragen of er nog iets achter moet.
Mee eens. Extra reden om ervan uit te gaan dat het voorlopig wel mee zal vallen. Heel veel mensen raken al in verwarring met iets anders dan .nl en .com (zoals ze vaak ook blind uitgaan van het www-subdomein). In eerste instantie komen er misschien wat "defensieve" acties van grote bedrijven (die wat verder vooruit willen kijken) en van ondernemers met wat durf en geld.

Even speculeren: business-achtige dingen als .inc of .gmbh of zo.

Een tweede Nederlands TLD (.nld?) zou heel misschien aardig zijn voor mensen en bedrijven die de boot gemist hebben.
Zoiets zou pas echt voor verwarring zorgen. stel ik heb nu something.nl en iemand anders registreert dan something.nld. Dan is een vergissing verdomd snel gemaakt, ik denk dat dit het soort verwarring is dat de icann net wil voorkomen.
Lijkt me sterk dat de icann wil voorkomen. want dat soort dingen gaan zeker gebeuren. als ze eht hadden willen voorkomen hadden ze eht niet mogelijk gemaakt om zomaar een TLD te registreren :P
Maar zou er markt voor zijn? D.w.z.: genoeg om die 185000 terug te verdienen? Dat zou nog best eens kunnen.
mag niet:
Met uitzondering van potentieel verwarrende namen zoals .kom
.BV .NV ? .sidn? .kpn? .klm ? .ero ? .porno? of de varianten erop? .leet? en tld's met een punt er in?
wordt het dan niet een beetje als de nieuwsgroepen? dat zou ik zonde vinden. herhaling.. nieuwsgroepen zijn wel gestructureerd, maar aan van die flauwe zaken als pepsi.is.better.then.coca.cola heb je niets.

het wordt zo wel erg onoverzichtelijk als je het mij vraagt.

nu hoef je als het treft alleen een domeinnaam t eonthouden en is het www gedeelte inderdaad standaard ( en dat hoort ook zo voor webpaginas!! ) en evt .com of .nl proberen.

ik heb nu soms al moeite met het herinneren van een website over een onderwerp, welk zogenaamd goed in het gehoorliggende woord ze nu weer hebben geregistreerd voor een website.

merkenrecht vraag ik me af of dat hier gaat gelden. merken registreer je vaak in een land. de TLD's zijn "amerikaans" dat is iets anders dan een .nl domein, waarvoor de SIDN de juridische zaken "regelt"
Een tweede Nederlands TLD (.nld?) zou heel misschien aardig zijn voor mensen en bedrijven die de boot gemist hebben.
.frl, .li, .vla, .wal, ....
Iets wat er ook aan komt is .grote_stad en .regio. Of dit een goede ontwikkeling is weet ik niet (ik ben nog niet heel enthousiast), maar het zal er wel op uitdraaien dat we er gewoon aan moeten wennen.
zullen bedrijven blij mee zijn, nog meer domeinen waar ze hun merknaam moeten registreren.
Dat zal wel meevallen, tenzij ze zelf eigen TLDs gaan vastleggen. Ik denk niet dat een bedrijf als CocaCola graag een .pepsi TLD zou willen hebben.
De vraag is natuurlijk in hoeverre een domein zomaar op een bestaande TLD kan worden aangevraagd. Als Pepsi het .Cola TLD aanvraagt dan is het voor CocaCola natuurlijk interessant om Coca.Cola te hebben ofzo. De vraag is alleen, wie mag er allemaal een .Cola domein uitgeven? Als alles in handen is van Pepsi dan kan CocaCola natuurlijk grof geld betalen willen ze dat domein hebben. Als iedereen een .cola domein kan aanvragen bij een willekeurige registrar, in dat geval hebben ze natuurlijk wel goed op te letten.

Echter, een .pepsi domein zal niet echt populair zijn bij hun concurrenten, dus wat dat betreft zal een zich niet echt druk hoeven te maken dat ze veel domeinen extra moeten registeren.

Daarnaast is er nog zoiets als het merkenrecht, dus ook al is iemand eerder met het registereren van Coca.Cola, grote kans dat hij/zij die alsnog kwijtraakt als Coca Cola erom vraagt of desnoods een rechtszaak aanspant.
Echter, een .pepsi domein zal niet echt populair zijn bij hun concurrenten, dus wat dat betreft zal een zich niet echt druk hoeven te maken dat ze veel domeinen extra moeten registeren.
Totdat een slimmerik bij Coca Cola ineens cocacolaisbetterthan.pepsi registreert :+
Dit lijkt me leuk voor een actie: "Sms de code op het etiket naar 1234 en win je eigen jouwnaamhier.coca-cola domein!"
Dan moeten die bedrijven maar eens afstappen van het waanidee dat ze elke domainnaam die ook maar een beetje op de hunne lijkt zouden moeten registreren of inpikken van iemand die 'm al lang gebruikt. Gezien de prijs zullen domainkapers er waarschijnlijk ook niet zo happig op zijn.
gathering.tweakers _/-\o_

Inzamelactie anyone? Iedereen 5 euro doneren,dan hebben we 28 604 'sponsoren' nodig :)
Zou dan http://tweakers ook mogelijk worden? En ik denk dat het voor T.net niet zo moeilijk zal zijn om 28.604 sponsoren te vinden, aangezien ze nogal wat welwillende bezoekers hebben ;).

Ik denk eerder dat de moederbedrijven van websites hieraan zullen gaan - voor T.net zou dan het .vnu TLD geregistreerd worden, gaan we straks naar tweakers.vnu oid.
www.tweakers dan, kan toch ook niet .com of .nl intikken?
In principe kan dat wel (zonder die eerste punt), ze hebben er alleen geen site achter gehangen.
Inzamelactie? Laat ze gewoon lekker bij VNU aankloppen ;-)
Nogmeer verwarring. Vroeger moest je misschien gokken tussen .com of .nl als je een nederland bedrijf zocht. Nu is het misschien bedrijf.com, bedrijf.nl, bedrijf.zwolle, bedrijf.sector, bedrijf.straanaam, weet ik veel.

Volgens mij een slechte zaak.

Edit; ik hoop dat niet iedereen nodeloos tld's gaat registreren om het overzicht te bewaren. Met wat geluk snappen de meeste partijen dat een commercieel internationaal bedrijf nog gewoon beter .com neemt, en niet belachelijk gaat doen om een .bedijfsnaam als tld te nemen. En de de webstite van een grote stand zoals brussel als domeinnaam brussel.be neemt en niet www.brussel ofzoiets.

Over 5 jaar is het terug gemakkelijker om gewoon het ipaddress van een webserver te onthouden :D.

[Reactie gewijzigd door Ibex op 27 november 2008 21:41]

De grote zoekmachines zijn hier dus de lachende derde...
Niet helemaal niet mee eens: het is alleen maar extra werk, data. etc om "goede websites" te filteren.

Aan de andere kant gaat iedereen nu naar een zoekmachine om te zoeken naar een bedrijf. Want was het nu bedrijf.nl, of toch nederland.bedrijf? ownee, bedrijf.gelderland.... (etc)
Dan nog, het blijft zo dat het dan gemakkelijker is om het meteen door google te gooien dan om een groot aantal domeinnamen te gaan proberen.
Ik denk niet dat er nog veel mensen zijn die naar websites gaan gokken (ik kan me vergissen natuurlijk), aangezien de kans dat je een verkeerd adres intikt zeer groot is - tweakers.com ipv tweakers.net is al een verschil. De meesten zullen eerder geneigd zijn om de naam van de website - tweakers in dit geval - in te vullen in een Google zoekopdracht oid. Chrome heeft dit al netjes geintegreerd, tik alleen Tweakers in de adresbalk en je krijgt zoekresultaten (al dan niet van Google, andere zoekmachines worden ook gewoon ondersteund) ipv een website.
Het leuke van Tweakers is dat tweakers.nl gewoon doorlinkt naar tweakers.net dus met gokken kom je er ook wel als je weet dat het een Nederlandstalige website is.

Domeinnamen gokken doe ik altijd, en het werkt in 90% van de gevallen in een keer en in 95% van de gevallen in twee gokken. Dus waarom iemand dat niet zou doen zou ik niet weten. Maar dat gaat natuurlijk volledig de mist in met meerdere TLD's, daar zou ik niet echt vrolijk van worden. Helaas heb ik er geen invloed op :( Vraag me af wie wel eigenlijk. Is toch wel een beetje bizar dat een Amerikaans bedrijf feitelijk de gehele macht over het internet heeft. Het mag daar dan wel ontstaan zijn maar de hele wereld doet er nu aan mee dus het lijkt mij veel beter als er gewoon een internationaal orgaan aan de top zou staan waarin alle landen vertegenwoordigd (kunnen) worden. Want anders dan winstbejag zie ik geen enkele reden om tld's vrij registreerbaar te maken....
Ik denk niet dat er veel tld's gaan aangevraagd worden, al zeker niet van een straatnaam of zo. Een grote stad misschien nog maar voor net geen 200.000 dollar moet je al veel domeinen kunnen verkopen om het terug te kunnen verdienen. En in een straat van 100 bewoners is niet zo veel vraag.

Grote steden of bedrijven die dat soort geld geven aan wc-rollen op week basis kunnen misschien iets aanvragen voor publiciteit. Maar dan nog, ik vind een domein als coca.cola minder proffesioneel uitzien als coca-cola.com, maar dat is mijn mening. centralpark.ny(c) staat dan misschien wel mooi.
met ipv6 wordt IP adressen onthouden over 5 jaar toch niet zo makkelijk vermoed ik ;)
Ben ik niet helemaal met je eens, aangezien over 5 jaar het grootste deel van het internet wel op ipv6 zal draaien; good luck remembering those addresses ;)
Optimist, dat riepen ze 5 jaar geleden ook al. IPv6 is voorlopig helemaal niet nodig. Voorlopig is het wat meer gebruiken van NAT en 10.x of 192.168.x adressen veel goedkoper en makkelijker. IPv6 wordt voornamelijk gebruikt in Afrika (daar moeten ze wel) of in testopstellingen.
Langst de andere kant, laten we even wegdromen in de toekomst:

Momenteel heeft een bedrijf een website www.bedrijf.com. Midden 2009 koopt dit bedrijf het .bedrijf top level domain. Zo kan je www.sales.bedrijf of www.support.bedrijf hebben.

Over 30 jaar kunnen we echter misschien al door het halve zonnestelsel reizen zonder al te veel problemen, waardoor er nood is aan een dns-systeem binnen dit zonnestelsel. Daar NASA recent een vervanger voor tcp/ip heeft ontwikkeld die geschikt is voor interplanetaire communicaties, is dit misschien geen rare gedachte.

Indien dit zo is, zouden we behoefte kunnen krijgen aan een nieuwe klasse tld. Laten we zeggen bijvoorbeeld .earth of .moon of .mars. Ons bedrijfje van hierboven zal dan dus automatisch worden omgezet naar bedrijf.earth. Met als twee voorbeeldwebsite www.support.bedrijf.earth en www.sales.bedrijf.earth.

En dan heb je opeens weer wat meer "logica" in deze vrije tld's
Mijn inziens veranderd dat weinig aan de zaak, je introduceert alleen een hoger niveau. Maar leuk fanteseren ja.
Maar support.bedrijf.com kun je nu ook hebben. WWW voor domeinen zetten is imho iets van 5 jaar geleden, dat is nu echt niet meer nodig.
wanneer die mapping niet is gelegt werkt het niet hoor.
zijn voldoende websites welke dit niet slikken zonder www.
verschil is dat jouw browser deze vaak aanvult wanneer deze ontbreekt en op 404 uit komt
De huidige internetstructuur is niet interessant voor interplanetaire communicatie. Een pingtijd van meer dan 3 minuten naar Mars (lichtsnelheid) lijkt me niet echt werkbaar.
Ik ben benieuwd wie .sex en .xxx als eerste opstrijkt...
Wie wil dat nou hebben? Sexproviders willen daar nu juist niet zitten omdat ze dan veel te makkelijk te blokkeren zijn door moraalridders.
.XXX mag niet van de amerikaanse regering
Tis eigenlijk toch te sneu voor woorden dat de VS bepaald welke TLDs wel en niet kunnen, terwijl het toch over het WorldWideWeb gaat....
Leek mij op het eerste moment/gezicht wel wat, zo'n top-level domein. Maar toch maar afgezien na het geziene prijskaartje van 185.000 dollar. :P

Of ik moet flink worden gesponsord, maar dat is helaas niet het geval. :(

In ieder geval, ik ben benieuwd hoeveel aanvragen ze krijgen.


Edit -> @ Thrackan (donderdag 27 november 2008 21:34): Volgens mij mochten die niet geregistreerd worden, maar weet niet zeker.

[Reactie gewijzigd door Xanland op 27 november 2008 21:36]

Ik denk dat er wel wat investeerders zullen zijn die populaire korte woorden/afkortingen zullen (zoals hierboven vermeld sex en xxx).... en daarna sublevel doorverkopen...
www.updates.microsoft
www.visualstudio.microsoft
www.halo3.microsoft

etc etc.

Misschien wel handig om zo phishing en van die sitenamen als mircosoft.com tegen te gaan.

[Reactie gewijzigd door Denzo op 27 november 2008 21:40]

Dan kopen ze toch gewoon mircosoft?

Daarnaast gebeurt phising niet alleen het verkeert typen van domain namen vaak spelen virussen een belangrijke rol.

Het is kinderspel voor een virus om je hostfile aan te passen zonder dat jij dat merkt (in ieder geval voor de gemiddelde gebruiker) dan maakt het ook niet uit of het updates.microsoft.com is of updates.microsoft als ze de hostname verwijzen naar een ander IP maakt dat weinig verschil.
Dan kopen ze toch gewoon mircosoft?
Das een goeie.. Welke phisher klopt 185.000 dollar uit zijn zak? Bovendien kun je de koper van een tld verantwoordelijk houden voor wat er op sites met het tld gebeurt. Phishers op je tld? Jij draait op voor de kosten.
Dat gebeurd nu ook niet met gewone domeinnamen, dus waarom wel met TLDs? Registrars hebben 0 verantwoordelijkheden, maar mogen wel flink vangen.

En 185.000 USD is voor diverse cybercriminelen te betalen, maar de vraag is of het veel zal opleveren. Er is al genoeg te doen op de gewone domeinnamen.
en voor een groot deel in de zoekgleuf van Google.
is inderdaad niet echt bevorderlijk, maar wel interessant. Ben dan ook benieuwd welke TLD's er bij komen.

Ik zou wel een .shop tld willen, lijkt me dat dat domain wel een paar K gaat opbrengen als je dan registar mag spelen. 5k om de naam vast te leggen en dan 1k per jaar oid, dan ben je zo in de plus na die initiele 185k inleg.
Gelukkig zullen er nog redelijke voorwaarden zijn naast het simpelweg ophoesten van 185000 dollar. Je zal als ik me niet vergis moeten bewijzen dat je in staat bent om een tld te beheren zoals een instantie zoals sidn.nl of dns.be het kunnen.
Alsof sidn zo geschikt is om een tld te beheren. Ze hebben al heel wat fouten gemaakt, introductie van numerieke (persoonlijke) subdomeinen was een flop, registratieproces is traag. Er is geen concurrentie of zo, dus sidn kan het goed, of dus slecht doen.

Bij die nieuwe TLD's moet er in ieder geval een verdien-model achter zitten, een bedrijf, dat lijkt me een betere garantie voor goed functioneren.
Kunnen ze volgens jou niet zo geschikt zijn.. ze beheren wel 1 vd meeste domeinnamen van een gtld.. (lokale tld)
gTLD staat voor generic top-level domain, dus TLDs als .com, .net en .org, en die worden niet eens beheerd door SIDN. Jij bedoelt waarschijnlijk ccTLD (country-code TLD)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee