MSI bereidt moederborden voor op 45nm-Phenoms

Hardwarefabrikant Micro Star International heeft aangekondigd zijn AM2+-moederborden middels een bios-update geschikt te maken voor de nieuwe, op 45nm gebakken Phenom-processors.

Socket AM2+ 45nmNa AMD's introductie van het nieuwe Shanghai-platform moeten ook de nieuwe desktop-processors nog deze maand of in ieder geval dit kwartaal volgen. Teneinde deze cpu's, met de codenaam Deneb, op een moederbord te kunnen prikken, heeft hardwarefabrikant MSI aangekondigd bios-updates voor zijn bestaande lijn socket AM2+-moederborden beschikbaar te maken. Aangezien de 45nm-Phenoms pin-compatible met de huidige 65nm-Phenoms zijn, is een update van het bios voldoende. MSI heeft een aantal series moederborden, waaronder de AMD 7-serie, getest in combinatie met de nieuwe Deneb-cpu's van AMD en heeft de vernieuwde bios-versies als download beschikbaar gesteld.

Socket AM3 45nmDe volgens het 45nm-procedé gebakken Phenoms halen niet alleen hogere kloksnelheden dan de huidige 65nm-Phenoms, ook de warmte-ontwikkeling van de 45nm-processors is geringer. De kloksnelheid van de Phenoms moet voor het eerst boven de 2,6GHz uitkomen, terwijl de tdp omlaag gaat van 140W naar 125W. Wanneer in 2009 45nm-Phenoms voor de AM3-socket uitkomen, zal een upgrade van het moederbord zelf echter wel noodzakelijk zijn om de volledige potentie van de processors te benutten. De AM2+-moederborden en Phenoms ondersteunen immers ddr2-geheugen, terwijl de nieuwe AM3-socket als belangrijke feature ondersteuning voor ddr3-geheugen toevoegt. MSI heeft aangegeven moederborden met de AM3-socket in 2009 uit te zullen brengen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Willem de Moor

Redacteur

13-11-2008 • 18:14

30 Linkedin

Reacties (30)

Wijzig sortering
Ik zou wel eens willen weten wanneer ze eindelijk eens komen met een energie zuinge 45watt dual core 'kuma' CPU. Dan kan het plaatje met de 780G chipset eindelijk eens compleet worden als zuinig HTPC platform waarbij toch gebruikt gemaakt kan worden van HT3.0. Alle 45watt CPU's die er nu zijn hebben allemaal nog geen HT3.0 waardoor bepaalde functies van GPU op de 780G niet werken.
Zoals wat ?
Ik weet wel dat de HD3200 trager is door de lagere HTT maar dat er functies niet werken lijkt me sterk :?
Post processing werkt dan niet.
Je kan ook prima een 65Watt cpu gebruiken die ook gebruik maakt van HT3.0.
Tja, dan kan ik netzo goed een mainstream intel cpu pakken. Die zijn ook allemaal 65watt en een stuk sneller
Ik heb vraagtekens bij de laatste beta en de komende beta's voor de MSI K9A2 Platinum. De cas instellingen wijken behoorlijk af en overal zie ik daar ook reserved staan. Ik ben al 3 weken met de support bezig om het weer goed te krijgen.

Echter zijn ze bij de support slecht horend. Ze geven overal vraagtekens bij wat je te melden heb. En vertellen steeds weer dat je alles op stock instellingen moet laten staan om het systeem stabiel te houden. Leuk als je modules heb die een SPD van 5-5-5-15 hebben en volgens de fabriekspecificaties op 4-4-4-11 mogen lopen.

Tot heden heb ik nog geen nieuwe versie gekregen terwijl dezelfde bug in de beta 1.55 binnen 2 dagen was opgelost. Ik ben benieuwd of de andere bug die ik gemeld heb nog steeds gefixed is in de beta 1.67. Heb weinig zin om na een overclock failed een ps/2 toetsenbord uit de kast te halen omdat de usb controller nog niet geladen waardoor ik niet met een usb toetsenbord voorbij die melding komt.
Als ik op die helpdesk zat zou ik ook vraagtekens bij je verzoeken zetten, jij wilt die modules buiten de specificaties die de SPD van de module weergeeft laten draaien, en dan ga je bij de moederbordfabrikant lopen klagen dat het niet stabiel draait?

Verder vraag je support op een beta en niet op een release?

Als je er zo zeker van bent dat de SPD verkeerde waardes doorgeeft, kun je die altijd zelf nog flashen, als je toch al zo'n creatieveling bent.
Als ik op die helpdesk zat zou ik ook vraagtekens bij je verzoeken zetten, jij wilt die modules buiten de specificaties die de SPD van de module weergeeft laten draaien, en dan ga je bij de moederbordfabrikant lopen klagen dat het niet stabiel draait?

Verder vraag je support op een beta en niet op een release?
Ik deed niet klagen dat het niet stabiel draait. Ze vertelde het mij zodat ik niet de cas instellingen ging aanpassen. Graag beter lezen.

Heb je gedacht dat de 1.66 een final wordt zodra deze wordt goedgekeurd. Dan zitten de fouten ook in de release. Dan hebben meerdere gebruikers het probleem. Bugs worden alleen gefixed wanneer het bekend is. Mijn bug was niet bekend. Zelfde geldde ook voor een usb keyboard overclock failed bug waarop ik veelste lang op een fix had gewacht.
Als je er zo zeker van bent dat de SPD verkeerde waardes doorgeeft, kun je die altijd zelf nog flashen, als je toch al zo'n creatieveling bent.
En de garantie op de modules verliezen door de SPD opnieuw te programmeren. Dat is niet erg slim. Fabriekanten zoals kingston programmeren het geheugen met ruimere timings zodat je systeem ook start voor het geval dat je moederbord het niet ondersteund, echter moet je het handmatig goed zetten in de bios en dat kan niet als daar fouten inzit.
Heb je gedacht dat de 1.66 een final wordt zodra deze wordt goedgekeurd

Als er fouten of ernstige bugs inzitten word die niet goedgekeurd. Als jij dit doorgegeven hebt aan de supportdesk, word dit echt wel opgepakt.

En de garantie op de modules verliezen door de SPD opnieuw te programmeren. Dat is niet erg slim

Daar moeten ze dan wel achter zien te komen, als je ze naar een winkel terugbrengt binnen garantie of opstuurt naar de fabrikant voor RMA zullen ze het daar in de testbank ook niet doen, ze gaan echt niet van elke module de SPD uitlezen.

Fabriekanten zoals kingston programmeren het geheugen met ruimere timings zodat je systeem ook start voor het geval dat je moederbord het niet ondersteund, echter moet je het handmatig goed zetten in de bios en dat kan niet als daar fouten inzit.

Dus je kan niet booten met die modules er in? Prik er dan een andere in, zet je timings zoals jij ze wilt hebben, sla hem op en duw die modules er in die je er in wilt hebbben. Opgelost.
Je trekt overal conclussie uit die niet kloppen. Nee ik heb geen instabiel systeem en mij systeem boot prima met de voor geprogrammeerde 5-5-5-15 timings.

De 4-4-4-11 timings kunnen op sommige moederborden problemen geven omdat ze met die timings van de SPD standaard afwijken. Problemen die voor kan komen zijn dat de memory controller niet met die timings overweg kan of dat de voltage standaard te laag is waardoor het systeem niet boot.

Nee ik ga niet met SPD tool de geheugen modules opnieuw programmeren. Het probleem is opgelost in de beta 1.71 die ik vandaag van hun heb gekregen.
Je trekt overal conclusies uit die niet kloppen.
Ik concludeer helemaal niks, ik geef wat advies in deze kwestie en wegens je misplaatste verstrekking van details, en vooral die je niet geeft, zou ik wel eens een vermoeden kunnen hebben waar het ligt, het is aan jou om dat te bevestigen, net als die mensen van MSI nederland, waar ik regelmatig contact mee had in de drie jaar dat als ik als technisch consultant bij een concurrent van kingston rondgelopen heb, en er regelmatig over de vloer kwam voor het uitwisselen van test samples, plaats ik ook overal vraagtekens bij, mogelijk ligt dat aan je manier van communiceren, daar wel eens aan gedacht?

Nee, ik heb geen instabiel systeem en mijn systeem boot prima met de voorgeprogrammeerde 5-5-5-15 timings.
Je hebt gezegd dat je er problemen mee hebt, niet dat je systeem niet eens opstart, wat je wel gezegd hebt is: "Ze geven overal vraagtekens bij wat je te melden hebt. En vertellen steeds weer dat je alles op stock instellingen moet laten staan om het systeem stabiel te houden." Overigens is dan in stappen de voltages verhogen op trial-and-error basis de manier om dat uit te zoeken.

De 4-4-4-11 timings kunnen op sommige moederborden problemen geven omdat ze met die timings van de SPD standaard afwijken. Problemen die voor kunnen komen zijn dat de memory controller niet met die timings overweg kan of dat het voltage standaard te laag is waardoor het systeem niet boot.
Op het moment dat jij handmatig in je BIOS de timings en voltages inklopt, incl de latency's negeer je de SPD instructies voor die waarden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 271482 op 14 november 2008 18:54]

Nee, ik heb geen instabiel systeem en mijn systeem boot prima met de voorgeprogrammeerde 5-5-5-15 timings.
Je hebt gezegd dat je er problemen mee hebt, niet dat je systeem niet eens opstart, wat je wel gezegd hebt is: "Ze geven overal vraagtekens bij wat je te melden hebt. En vertellen steeds weer dat je alles op stock instellingen moet laten staan om het systeem stabiel te houden." Overigens is dan in stappen de voltages verhogen op trial-and-error basis de manier om dat uit te zoeken.
Je trokt alsnog de conclusie dat ik daar problemen mee had. Als ik echt een probleem met mijn systeem had, had ik op het (MSI) forum het probleem geplaatst om advies te krijgen en niet op een reactie van een nieuwsbericht op tweakers.

Voor mijn bios problemen moest ik toch MSI Online Customer Service (http://ocss.msi.com.tw/) zijn want MSI Nederland gaven het gelijk op zonder verder onderzoek te doen. De USB keyboard overclock failed en mijn tRAS afwijking in de bios waren volgens MSI Nederland niet op te lossen. Bij OCSS kon het opeens wel.

Bij OCSS word ik iets beter geholpen en word er onderzoek gedaan. Echter ben ik niet de enigste gebruiker op msi-forum.de die er overklaagt dat ze vraagtekens bij je bug/request zetten. In iedergeval ben ik tot nu dik te vreden met de nieuwe 1.71 waarbij de bug is opgelost.

[Reactie gewijzigd door THE_FIREFOX op 15 november 2008 10:20]

+1Anoniem: 231603
14 november 2008 07:37
Ik ben blij dat MSI deze ronde dus bios updates gaat leveren. de vorige ronde toen bleken er veel fabrikanten te zijn die het vertikte om een simpele bios update uit te brengen zodat mensen een phenom konden gebruiken op hun AM2 moederbord.
ik denk dat de tdp zakt van 140 naar 125 tdp?
Voor de rest goed van MSI dat ze dit doen, hopelijk doet Asus dit ook want dan kan ik er ook nog een am3 denebje in doen.
En natuurlijk hopen dat alle andere moederbord fabrikanten dat doen, ook te hopen voor amd aangezien dat dan voor mensen het een minder grote stap is om naar een quadcore over te gaan.
Asus heeft dit zelfs al gedaan ;) Link
Asus heeft dit zelfs al gedaan ;) Link
Die link ken ik al ja.
Ik had Asus een mailtje gestuurd over dit onderwerp.
Hij gaf me deze link ook maar mijn moederbord staat er nog niet tussen.
Hopelijk komt het nog, hij zij dat ik op de dag van de launch moest kijken.
Voor iedereen die van plan is een nieuwere Phenom in een Asus bord te steken die bij zijn introductie die Phenom nog niet kende is het raadzaam om om de bios te updaten VOORDAT je de Phenom erin prikt. Er is nl een grote kans dat je helemaal niet kan opstarten met een proc die de bios nog niet kent. Dit gebeurde me met een M2N-SLI. Ik moest een oude Sempron regelen om het bord te kunnen booten en de bios te kunnen flashen voordat de Phenom uberhoupt werkte.

Dus wees gewaarschuwd, verspil geen tijd en denk hier vantevoren aan.
Ik had verwacht dat met een proc die de bios nog niet kende je een soort basismodus zou krijgen (1 core en en een te lage clock) zoals met een video kaart waarbij je de drivers nog niet geinstalleerd hebt (8bit kleur en 640x480). Dis is dus echter lang niet altijd waar!!!!!!!

[Reactie gewijzigd door SuperNull op 14 november 2008 11:10]

Ik heb ook nog wel een oude am2 sempron liggen die ligt te verstoffen ^^
slap my face and call me a bitch.

Volgens mij is dit een amd artikel, en die 2 logo's die ik zie doen me ineens aan intel denken. Raar?

Dit is zeker geen flame, ik heb al sinds jaar en dag amd. En als mijn pc nu explodeerd komt er weer een amd.

Maar als dit de officiele logo's zijn, |:(
Aan het lettertype te zien is het gewoon een logo van MSI zelf, dus niet van AMD. Zou trouwens fijn zijn als we snel te horen zouden krijgen wanneer ze nou precies komen. Heb mn Proc+mobo beloofd aan een vriend maar zou graag weten of het beter is te wachten op de Denebjes omdat die toch zeer binnenkort uitkomen of dat het nog maanden gaat duren, dan ga ik liever voor een 9950...
Aangezien de 45nm-Phenoms pin-compatible met de huidige 65nm-Phenoms zijn...
Is dit niet een beetje erg voor hand liggend als het allebei socket AM2+ is?
0Anoniem: 277654
14 november 2008 11:04
Nooo! Ik heb sinds kort pas een nieuwe moederbord gekocht!
Weet iemand of de M3A32-MVP Deluxe/WiFi-AP ook een bios update krijgt?
0Anoniem: 150139
14 november 2008 15:58
Effe ter informatie over de link naar de Asus website die boven word weergeven in de post van StefanvanGelder. Ik krijg een virus melding zodra
Asus vraagt om flashplayer te installeren .


Trojan Horse PSW.Generic6.AQPD

In Temporary Internet Files bestand flash.cab

Het gaat echt lekker met Asus }:O

Of met AVG 8

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 150139 op 14 november 2008 16:00]

Waarom zou je nu op dit moment een AMD moeten kopen behalve als je fan bent van het merk? Zijn ze goedkoper price/performancewise?
Jij kunt iig geen AMD's kopen als Intelfan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee