'Macbooks krijgen Nvidia-chipset'

De nieuwe Macbooks die mogelijk op 14 oktober door Apple uitgebracht zullen worden, hebben hoogstwaarschijnlijk een chipset van Nvidia aan boord, zo heeft Tuaw vernomen. Intel zou wel de leverancier zijn van de cpu.

Apple logo Al eerder deed het gerucht de ronde dat Apple de chipsets voor de nieuwe Macbooks zou betrekken bij een andere leverancier dan Intel. Verschillende bronnen van Tuaw en ook Macinsider stellen inmiddels dat die andere leverancier Nvidia is.

Mogelijk gaat het bij de update van de Macbook om de Geforce 9300- of 9400-chipset met igp, die naar verluidt ook half oktober officieel wordt aangekondigd. Met de nieuwe chipset zou de Macbook een flinke prestatiewinst kunnen boeken ten opzichte van de GMA3100-igp in de huidige uitvoering van de laptop. De Macbook Pro-serie is al uitgerust met Nvidia-videokaarten, maar ook deze kunnen een update verwachten. Het is niet bekend of Nvidia ook de chipset zal leveren voor de Macbook Pro.

De laatste update van Macbooks en Macbook Pros dateert van 26 februari 2008 en volgens de Buyer's Guide van Macrumors zijn de twee productllijnen toe aan een refresh. Tuaw beweert dat de nieuwe Macbooks al aan verschillende Nvidia-werknemers zijn getoond.

De maker van grafische chips kan wel wat positief nieuws gebruiken. Het bedrijf kampt met een negatief imago door hitteproblemen met Geforce-mobiele gpu's. Mogelijk heeft Apple hierdoor een gunstige deal kunnen regelen met Nvidia.

Door Pieter Molenaar

06-10-2008 • 13:58

66 Linkedin

Reacties (66)

66
56
19
11
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 243511
6 oktober 2008 14:48
Ik vind het heel erg raar dat een vooraanstaand hardwarefabrikant (jaja ze maken ook software blabla) zo prominent met nVidia in zee gaat. Dat terwijl andere fabrikanten (lees: Dell HP) niet weten hoe snel ze van nVidia af moeten stappen vanwege problemen met chips die nVidia geleverd heeft.

Dit kan drie kanten op gaan, Apple kan hiermee afbreuk doen aan zijn merknaam die toch staat voor hoogwaardige kwaliteit, in geval van een defect, nVidia kan hiermee laten zien dat de producten die het levert van hoogwaardige kwaliteit zijn en dat zelfs Apple met ze in zee gaat, of allebei uiteraard.

In alle gevallen blijf ik het heel erg vreemd vinden dat Apple willens en wetens in zee gaat met een fabrikant die er bekend om staat om laks om te springen met controles op de producten die zij levert. Hopelijk voor Apple gaat er ook echt niets mis. Je kunt mij namelijk echt niet wijsmaken dat nVidia niets afwist van de problemen waarmee enkele van hun producten kampten.
Apple zal wel een mooi prijskaartje bedongen hebben en beide partijen winnen hiermee, Apple een goedkopere GPU en Nvidia reclame/vertrouwenswinst :) En gezien de financiele duikeling is Nvidia op zichzelf aangewezen, zoals alle bedrijven nu er alleen voor staan omdat leningen op de lange termijn voor investeringen niet meer zo gemakkelijk afgegeven gaan worden. En het is onduidelijk wat Nvidia gaat doen met het GPU probleem uit de 8000 serie, temeer omdat ik het akelig stil vind daaromtrend.

Ik denk dat Nvidia finacieel een gezond bedrijf is en het goed zal kunnen uitzingen maar voor hun is onzeker hoe ATI's opvolger gaat presteren. Komt Ati met een goeie opvolger dan zal Nvidia het moeilijk krijgen.
Ik vind het heel erg raar dat een vooraanstaand hardwarefabrikant (jaja ze maken ook software blabla) zo prominent met nVidia in zee gaat. Dat terwijl andere fabrikanten (lees: Dell HP) niet weten hoe snel ze van nVidia af moeten stappen vanwege problemen met chips die nVidia geleverd heeft.
Dat valt vast wel een beetje mee. Bedrijven die samenwerken met Apple worden over het algemeen 'gedwongen' om wat extra te doen. Zoals Intel die speciaal voor Apple een kleinere processor uitbrengt (voor de MacBook Air, een cpu die pas veel later voor de rest van de markt verscheen). Of Google en Yahoo, die Apple helpen met apps voor de iPhone. Of Microsoft die een speciale (extra features) versie van Office maakt. Of EA, die weer games op de Mac uitbrengt en een speciale iPhone versie van Spore maakt.

Dat zal ook met Nvidia wel het geval zijn. Bovendien integreert Apple drivers in haar besturingssysteem. Deze worden dus uitvoerig getest door Apple én NVidia, wat de stabiliteit van het systeem ten goede zal komen.

Natuurlijk zullen er wel een paar slechte laptops worden uitgeleverd, en die zullen ook vast op menige nieuwssite worden uitgemeten. En gezien het feit dat Apple de iPhone 3G ook niet helemaal goed getest had alvorens hem in de hele wereld uit te brengen laat het advies om even een maandje te wachten met aankoop (na de release) heel wijs klinken.
]
Maar goed komt het zeker. En met een prijsverlaging van $100-150, een mooie aluminium behuizing en multi-touch trackpad kon de MacBook wel eens een hele mooie worden. Eentje die zeker concurrenten als Dell en HP overklast en de nog steeds iets hogere prijs zeker rechtvaardigd.

Apple moet alleen in de Pro modellen wel iets extra's bieden om die hogere prijzen te rechtvaardigen. Wellicht een Blu-Ray drive?
Ze vreten een bak energie? Warmteontwikkeling? Heb je de berichten op andere sites wel even gelezen? Er is grote kans dat er gebruik gemaakt zal worden van de MCP7A-U chipset, een nieuwe chipset van nvidia die veel minder stroom zou verbruiken, in een heel klein pakketje zitten, wat inhoudt dat het dus energiezuinig is, klein met dus weinig warmteontwikkeling én goed presteert!
Als dat nog geen goed excuus is? Als je kijkt naar de keuzes die apple maakt denk ik dat als ze voor de nvidia chips gaan dat ze echt wel kwaliteit gaan eisen van Nvidia. Dus geen slechte soldeer zoals bij de kapotte 8xxx series.

Dit laat trouwens natuurlijk wel de weg open om voor de macbook pro's een stevige Ati gpu te gebruiken. Apple kennende maken ze vaak evenredig gebruik van Nvidia/Ati.
Dit is natuurlijk ook maar pure speculatie, maar eigenlijk hoop ik hier wel op. Net zoals veel mensen denk ik ook hopen dat de mac mini dan ook gelijk de nieuwe nvidia chip mee krijgt. Want die is al veel langer toe aan een update.
Anoniem: 196944
6 oktober 2008 15:24
Apple is vaak van de nieuwe onderdelen en componenten die eigenlijk nog moeten uit komen. Kijk maar naar verschillende intel processor lijnen waar Apple een aantal maanden voorrang op kreeg met de verkoop er van in hun computers. De Mac PRO heeft zo een tijd lang als eerste de die Quad en Octocore gehad Kijk maar naar de macbook air die een aangepaste (60% verkleinde Core 2 Duo processor kreeg speciaal gemaakt voor de MBA.

Ik neem aan dat ze voor apple bij invidea ook wel iets hebben liggen dat eigenlijk later pas moest gaan uit komen maar dat nu al in productie gaat via apple.
Apple past vaak de drivers aan die ze van de leverancier krijgen dus de werking van de componenten zal ook nog is anders zijn dan de standaard driver zou doen. Ze kunnen de rest van het OS ook aanpassen op de hardware keuzen die ze maken om de boel te stroomlijnen. die luxe heeft microsoft niet met windows.

Ik zou me maar niet druk maken om apples hardware keuzes. Ze zijn er groot door geworden. (nog geen microsoft proporties maar toch....)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 196944 op 6 oktober 2008 15:31]

Anoniem: 167846
6 oktober 2008 14:01
Een andere interessant bericht met betrekking tot de nieuwe Macbooks is de speculatie over een nieuwe productie methode.
Die speculatie houdt in dat de machines uit een blok aluminium gefreest zouden worden. Ik geloof daar niks van. Dat zou zo enorm veel materiaal vergen. Natuurlijk kan aluminium weer hergebruikt worden maar ik kan me dat echt niet voorstellen. Zeker niet omdat Apple de laatste tijd zoveel aandacht geeft aan recycling mogelijkheden, als ze dan ineens mega-hoeveelheden aluminium zouden gaan inkopen is dat nogal in tegenspraak.. Er zijn genoeg manieren om op basis van plaatmateriaal te werken zoals met de huidige MacBook Pro's en de MacBook Air te zien is.
Je zegt zelf al dat de aluminium is her te gebruiken. Dus, sja. :)
Ja maar dan is het nog steeds niet handig om een blok aluminium te nemen en daar het grootste deel van weg te gaan halen. Dat kost een hoop tijd. Niet de handigste manier om een apparaat te vervaardigen dat met een mijoen of meer per kwartaal over de toonbank gaat.

Hierboven werd door Carbon gesuggereerd dat van een halffabrikaat uitgegaan kon worden. Dat is in principe wel zo. Vaak wordt er dan een gietstuk gemaakt dat op cruciale punten mechanisch wordt bewerkt. Echter voor zoiets als een laptop behuizing, die in principe dunne, platte vorm heeft is dat proces niet zo geschikt. Als je iets duns, plats wilt maken kun je veel beter uitgaan van een gewoon stuk plaatmateriaal. Dat is veel sneller en goedkoper in vorm te brengen.

[Reactie gewijzigd door mddd op 6 oktober 2008 17:02]

Het is idd niet economisch rendabel om zoiets te doen. De kosten zouden enorm stijgen waardoor ofwel de winst daalt ofwel men de prijs moet laten stijgen, en de prijzen van een acbook zijn al niet laag.

Kheb hier bij ons op het werk zo eens iets willen laten fabriceren, mannen van de fabricatie stonden snel hier om te vragen of het niet anders kon omdat ze het niet zagen zitten een groot blok alluminium grootendeels weg te frezen.
Het is idd niet economisch rendabel om zoiets te doen.
Natuurlijk wordt er niet gebruik gemaakt van een blok aluminium maar van een voorgevormde halffabrikaat.

Alleen de eindafwerking gebeurt op de CNC bank.
Niet erg rendabel, tenzij het al in het productie-proces zit. De iMac is ook uit 1 blok aluminium gemaakt, zeker voor de Macbook Pro zou dit interessant kunnen zijn. Ben heel benieuwd, ben langzaam aan toe aan de grote overstap. :)

edit: Ik dacht dit gelezen te hebben, maar kan het niet terugvinden, excuus.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 6 oktober 2008 14:34]

De iMac is echt niet uit 1 blok gemaakt hoor. Waarom denk je dat. De voet is een gebogen plaat, de rand is een gebogen plaat en de voorkant is een vlakke plaat.
Volgens mij is de rand en de voorkant uit een deel bij mijn 24" iMac....
De voet is inderdaad een losse gebogen plaat.
@PPie

Ooit gehoord van aluminium gieten? Spaart een hoop afval.
De kast zou inderdaad gegoten kunnen zijn, maar het was als reactie op mddd die schreef dat de iMac uit losse delen bestaat.
En dat is zeker niet zo, ik zit er nu voor en die overgang tussen de voorkant en de rand om het scherm is daar te strak voor...
De zijkant en de voorkant zijn inderdaad uit 1 stuk gemaakt. Het is duidelijk te zien dat zowel de voor/zijkant gegoten zijn, de voet is minder duidelijk. Dat kan ook gesneden zijn uit een grote plaat en dan gebogen.
Hoe dan ook dit wordt toch vaak bijgewerkt met een cnc machine om alles strak te krijgen, gaatjes er in (die achter de glasplaat)
Als de macbook ook in aluminium zal gaan komen dan zal het op de zelfde manier gedaan worden.
Zoals bij een motorblok gebeurt.

Apple maakt nu gebruik van een alu frame dat uit een persmal komt, om het mobo en de rest aan op te hangen. Daar omheen komt een metalen shield, en dan de plastc dekseltjes.

Wanneer ze nu vertrekken vanuit een alu shell, dan besparen ze de metalen shield en een hoop schroeven (schroefwerk).

En het oogt stoerder, en het is steviger.

Ben wel benieuwd hoe heet dat ding wordt bij de Dutch Power Cows :)
Niet voor niets staan ze bekend als het minst milieuvriendelijk bedrijf.
Waar baseer je dit op? Zelfs Greenpeace prijst Apple omdat ze juist wél aandacht geven aan milieuvriendelijkheid, in tegenstelling tot veel concurrenten.

"Greenpeace congratulates Apple for phasing out harmful chemicals like PVC and BFRs(1) in its new, much greener iPods. But we know that Jobs and his team can go even further, and truly take a lead in greening the electronics industry," said Casey Harrell, Greenpeace International campaigner.
[..]
While Apple has now positioned itself amongst the leaders in the electronics industry on PVC and BFR phase-out, toxic chemical phase-out in its iPods should be consistent across all other future product ranges, from Apple iPhone to Apple Macs.


Bovendien heeft Jobs zelf al beloofd dat eind 2008 de hele productlijn van Apple "groen" zal zijn. En tot nu toe is Apple goed op weg. Laten we dus eerst even de aankondiging van de MacBooks en het eind van 2008 afwachten voordat we zomaar wat opmerkingen uit de losse pols schudden.
Men gaat met de tijd mee natuurlijk, glas, aluminium zijn uitermate geschikt om te recyclen en men houdt tegenwoordig ook rekening met vervelende spulletjes als brandvertragers. En als je denkt dat andere fabrikanten de boel niet verbloemen, guess again.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 6 oktober 2008 14:28]

Ik denk dat het 'probleem; bij Apple is dat ze (niet) vertellen wat ze doen.
De andere bedrijven (Zoals Dell) vertellen wat ze ooit in de toekomst gaan doen en
Greenpeace geilt daar op.
Dat ze dan ondertussen slechter zijn dan Apple, is niet belangrijk.
Greenpeace kan weer een beetje om zich heen slaan.
Dit is IMO onzin. Als je een aluminium chassis wil gebruiken ga je dit echt niet uit een blok aluminium frezen. Dit doe je Spuitgieten dan verspil je geen materiaal.

Zelfs de body van een professionele camera wordt niet uit een blok magnesium gefreesd. Daar is de kwaliteit vele malen belangrijker dan bij een notebook.

(Alleen een pre-productiemodel c.q. prototype zal uit een blok magnesium gefreesd worden).
Spuitgieten is alleen interessant als je dunwandige onderdeeltjes hebt in je fabrikaat.

Gewoon gieten is voor een computer kast al voldoende lijkt me. Is ook een stuk sneller dan spuitgieten.
Spuitgieten is alleen interessant als je dunwandige onderdeeltjes hebt in je fabrikaat.
Volgens mij is een notebook ook dunwandig, als voorbeeld wordt een tandwielkast van auto genoemd deze is behoorlijk dik enkele cmters.. Anders wordt het een heel zware notebook. En je kunt zo wie zo zaken tot 20 kg spuitgieten (zo'n zware notebook zou ik niet willen hebben).

Zie deze link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gieten_(metaalkunde)
Kenmerken van een spuitgietproduct zijn:

* Middelgroot, 100 g tot 20 kg
* Dunwandig
* Goede oppervlaktekwaliteit
* Complexe vormen
* Heeft lossing nodig
* Weinig nabewerkingen nodig.

Voorbeelden van spuitgietonderdelen zijn: behuizingsdelen en tandwielkasten in auto's en consumentenproducten
Gewoon gieten is voor een computer kast al voldoende lijkt me. Is ook een stuk sneller dan spuitgieten.
Sneller?

Spuitgieten is veel sneller dan Gieten. Je moet namelijk eerst mallen maken die maar 1 keer gebruikt kunnen worden bij gieten. Bij spuitgieten zijn deze veel langer bruikbaar.

Het lijkt me zo wie zo onzin dit hele Apple Aluminium verhaal. Apple wil kleine en lichte notebooks. Als je massief aluminium gebruikt wordt de notebook zo wie zo zwaar. En zal ook veel duurder zijn dan een notebook met aluminium aan de buitenkant en aan de binnenkant kunststof.
Inderdaad.. en wat is een laptop-behuizing? Die bestaat onderhand uit niets anders dan 1 grote dunne wand. Dat is met "normaal" gieten (ik naam aan dat je bedoelt zand-of coquille gieten) juist veel lastiger te bereiken. Daarbij heb je met die methoden meer nabewerking nodig, is de oppervlaktekwaliteit lager (het product is ruwer) en heb je meer uitvallers ertussen.

Kortom, als je wilt gieten dan is spuitgieten absoluut de beste methode voor dit soort producten waar een redelijke maatnauwkeurigheid en kwaliteit is gewenst bij grote aantallen. Maar gezien de platte aard van een laptop-behuizing lijkt dieptrekken/vormen mij eigenlijk nog steeds het handigst.
Ik zou eerder denken aan een plaat dat op een een vorm en een negatief worden geplaatst. vervolges gooi je daar een ton of wat druk op en je hebt je vorm. zo worden de plaat staal van een bestelbusje b.v ook gemaakt.

Maar we zullen zien
Dit is helemaal geen slecht nieuws aangezien veel - mogelijke - MacBook-klanten afhaken door de geïntegreerde videokaart (Intel GMA X3100). Natuurlijk zal de MacBook - nu nog niet - een game-platform worden maar door een betere videokaart trekken ze mensen aan die 'af en toe' eens een spelletje willen spelen op hun Mac.

De kans dat er een nieuwe MacBook komt is redelijk groot als je naar de Buyer's Guide kijkt van de MacBook: veel geruchten over een nieuwe + het is al een hele tijd geleden dat er een hardware-upgrade was.

Een betere videokaart zou ook betere performance betekenen in Snow Leopard ( OS 10.6), aangezien deze OpenCL (wiki) zal gebruiken;

Another powerful Snow Leopard technology, OpenCL (Open Computing Language), makes it possible for developers to efficiently tap the vast gigaflops of computing power currently locked up in the graphics processing unit (GPU). With GPUs approaching processing speeds of a trillion operations per second, they’re capable of considerably more than just drawing pictures. OpenCL takes that power and redirects it for general-purpose computing.

Edit; moest idd OpenCL (Computer language) ipv OpenGL (Graphics Library) :+

[Reactie gewijzigd door filenox op 6 oktober 2008 16:42]

Dit is niet specifiek voor 10.6 lijkt mij...toch? 10.6 is juist een flinke, onderhuidse optimalisatie van 10.5 dus zou een nieuwe chipset niet perse nodig moeten zijn om een sneller systeem te krijgen. Hetgeen ook altijd de bedoeling is bij Apple, op je oude Macbook zal 10.6 waarschijnlijk weer sneller draaien dan 10.5. Wel zal het mogelijkheden als HD-playback (wat mogelijkerwijs eindelijk ondersteunt wordt in 10.6 voordeel hebben met zo'n chipset, kan ik eindelijk mijn HD-filmpjes goed bewerken.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 6 oktober 2008 14:31]

Dit is niet specifiek voor 10.6 lijkt mij...toch?
De hardware ondersteuning voor HD is niet 10.6 specifiek. Daar zullen nieuwe MacBooks ook met 10.5 Leopard nog voordeel van hebben. Hoewel, bij afspelen, het enige voordeel nu inhoudt dat er een afname van de druk op de cpu/gpu plaatsvindt.

Echter, in Snow Leopard verschijnt inderdaad voor het eerst ondersteuning om apps berekeningen te laten doen via de graphical processing unit (gpu). Echter, met de Intel integrated graphics is je voordeel heel laag. Met een échte dedicated gpu heb je in Snow Leopard er des te meer aan om processen in de gpu te draaien.

Snow Leopard gaat ook meer grafische foefjes in OS X toepassen via de gpu. En dat zijn er nogal wat. Van die dingen als dashboard, time machine, coverflow, etc. Al die eyecandy gaat in Snow Leopard worden uitgebreid en geoptimaliseerd door gebruik te maken van een stevige gpu.

Daarnaast zijn de NVidia gpu's ontzettend krachtig, waardoor videobewerking op de MacBook een stuk interessanter wordt. Op mn eigen MacBook heb ik soms al problemen om RAW foto's te bewerken (op een aangesloten 20" Cinema Display). Dat zegt wel iets over het gebrek aan grafische kracht in de huidige MacBooks.

[Reactie gewijzigd door t-h op 6 oktober 2008 15:25]

Op mn eigen MacBook heb ik soms al problemen om RAW foto's te bewerken (op een aangesloten 20" Cinema Display). Dat zegt wel iets over het gebrek aan grafische kracht in de huidige MacBooks.
Nee. Eerder een probleem van te weinig processorkracht. Video- en fotobewerking gaat niet via de GPU, maar via de CPU. Als je MacBook moeite heeft met RAW-images te bewerken, heb je te weinig RAM of een te "zwakke" CPU.
[...]

Nee. Eerder een probleem van te weinig processorkracht. Video- en fotobewerking gaat niet via de GPU, maar via de CPU. Als je MacBook moeite heeft met RAW-images te bewerken, heb je te weinig RAM of een te "zwakke" CPU.
daar heb je gelijk. maar het moet wel via de GPU kunnen. Bijv als je met Aperture door foto's bladert, en OS X er tijdens het verspringen van de ene foto naar de andere een fade-effectje in stopt. dat is een grafisch effect wat eigenlijk via de gpu zou moeten gaan. Iets wat sowieso in 10.6 straks kan. Een goede gpu is dan in elk geval een bottleneck minder.
Veel echte native apple programma's zijn wel GPU-powered. Alleen de technisch verouderde adobe-programma's gebruiken de GPU niet.

pixelmator is een photoshop concurent, die heel wat GPU-powered doet (niet alles)
??OpenGL<->OpenCL??
OpenGL is niet gelijk aan OpenCL, openCL is apple's programmeertaal om gewone berekeningen op de videkaart te laten doen, zodat alle programma's hier baat bij kunnen hebben.
Ik zie vooral betere hardware-ondersteuning van HD-filmmateriaal als groot pluspunt. Ik weet wel niet hoe dat zit/zat met de x1300 van intel?
de x3100 gaf geen ondersteuning voor hd materiaal. in mijn lappie zit de x3100 en hd materiaal is een no-go (icm een t5470, maar dat zou geen probleem moeten zijn als de gpu hd materiaal ondersteund)
Wel raar dat ze nu pas overstappen aangezien intel in de nieuwe x45 IGPs wel HD acceleratie ondersteunt. Maargoed, Apple heeft tot nu toe nog geen enkele video acceleratie in drivers ondersteund (ook niet bij de nV 8800 serie) dus ik ben benieuwd....
OS X heeft helemaal geen hardware acceleratie van HD materiaal, Apple heeft geen equivalent van DXVA2 op OS X. Het maakt voor Leopard niet uit of je een GMA950, X3100 of een 9xxx hebt, video decoding gaat evensnel.
Mooie ontwikkeling, grafische Chips van Nvidia zijn over het algemeen wel beter. En als de Macbooks dezelfde prijs behouden is het wel intressanter aan het worden.

Aangezien je op een 9300-9400 beter een spelletje kan draaien, dan op een X3100.

(en voor mensen die WoW spelen is dat wel oke :) ) Of Spore of nog meer van die bekende spellen die op een Mac draaien.


De Macbook Pro zal wel een 9600M GT krijgen dan denk ik.

[Reactie gewijzigd door Fransfb op 6 oktober 2008 14:15]

De kans dat ze duurder worden is niet zo groot. Intel is altijd duur met zijn onderdelen. Zeker de 9300 chips van nVidia zijn helemaal niet zo duur en zeker als ze een goede deal kunne sluiten met ze dan worden de mb niet duurder maar wel een slag sneller. :)
Ben ik nou de enige die denkt 'o nee he!!!!' ?

Als je het mij vraagt, die nforce chipsets zijn gewoon lomp, ze presteren wel aardig, maar ze worden bloedheet, vreten een bak energie..... dat wil je toch niet in een laptop hebben? Die intel chipsets waren toch best aardig, zowel als prestatie als qua verbruik / warmteontwikkeling. Apple zal wel een leuke deal met nvidia gesloten hebben, waardoor het financieel vooral aantrekkelijk zal zijn. Maar kwalitatief gaan ze er niet op vooruit lijkt mij, en dat voor een bedrijf als Apple waar kwaliteit toch hoog in het vaandel staat. Apple is niet meer dat exclusieve merk wat het vroeger was, het wordt gewoon 'normaal' computer spul, maar dan 2x zo duur omdat Apple nu eenmaal z'n naam mee heeft. Jammer, heel erg jammer.
vraag me af of dit het merk apple ten goede komt; deze staat vrij goed bekend als kwalitatief goede producten te produceren
gezien alle negatieve berichten over en weer van nvidia en deze hardware, heb ik zo mijn twijfels
Het is niet omdat een bedrijf eenmaal een slechte productie heeft gehad, dat ze slechte producten blijven leveren. Ik mag toch hopen dat ze geleerd hebben van hun fouten.
deze staat vrij goed bekend als kwalitatief goede producten te produceren
Vind je? Ik heb juist de indruk dat er altijd heibel is bij eerste series van Apple, dan verkeurt de ibook, bladdert de lak van de ipod, dan is heeft de iphone problemen met het netwerk etc. Ik heb zelf niet die ervaringen maar wordt ook niet vrolijk van dat soort berichten.
Nu de prijzen nog eens flink naar beneden. Dat is toch voor mij wel het grootste struikelblok voor aanschaf van een MBP.
Anoniem: 243511
@Patrick6 oktober 2008 15:23
Mwah de prijs is redelijk acceptabel en enigzins te vergelijken met de highend modellen van bijvoorbeeld Sony met de VAIO lijn. Dat het prijzig is, klopt, maar je krijgt er ook wel goede kwaliteit voor terug.
Macbook met fatsoenlijk graphics!

Presteert ongeveer gelijk met de 2400xt's uit de iMac serie op dit moment, echter moeten ze daar een veel hogere resolutie aansturen.

Minpunt blijft dat ze geen dedicated ram hebben.

Deze gaat het worden voor mij, mijn macbook is oud (2 jaar intensief gebruik...)

[Reactie gewijzigd door Flappiewappie op 6 oktober 2008 14:10]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee