Congresleden in de VS willen de Global Online Freedom Act, die de speelruimte van Amerikaanse bedrijven in censuurlanden moet beperken, nog voor de Olympische Spelen in augustus door het parlement loodsen.
Het toekennen van de Spelen aan China was een grote fout vanwege de mensenrechtensituatie in dat land, schrijft congreslid en initiatiefnemer Chris Smith, en de nieuwe wet moet helpen om journalisten en voorstanders van democratie te beschermen wanneer het Olympische circus weer uit Beijing is vertrokken. Smith wijst erop dat dissidenten werden vrijgelaten toen China de Spelen van 2000 probeerde binnen te halen, maar dat ze weer werden vastgezet toen dat mislukte .
De wet verbiedt bedrijven uit de VS om informatie over personen aan plaatselijke autoriteiten bekend te maken, behalve om redenen die in Amerika zelf als legitiem worden gezien. Dit is onder andere een reactie op de verschillende keren dat Yahoo de Chinese autoriteiten hielp bij het identificeren van dissidenten.
Bovendien mogen internetbedrijven uit de VS volgens het voorstel geen informatie blokkeren van websites van de Amerikaanse regering, of van buitenlandse sites die door Washington worden gefinancierd. Zoekmachines mogen informatie die afkomstig is van andere sites weliswaar wel blokkeren, maar bedrijven dienen aan de in te stellen Office of Global Internet Freedom kenbaar te maken wat er precies wordt gefilterd. Ook de export van computerapparatuur wordt mogelijk beperkt, wat bijvoorbeeld Cisco zou kunnen treffen. Diens producten zouden namelijk worden toegepast in de zogeheten 'Chinese vuurmuur'.
Het wetsvoorstel kan op de steun rekenen van onder meer Reporters Without Borders, Human Rights Watch en Amnesty International. Deze organisaties zijn van mening dat bedrijven niet kunnen worden gedwongen om mee te werken aan schendingen van international human rights standards.
Veel technologiebedrijven zijn echter niet enthousiast over de voorgestelde beperkingen en vrezen een uittocht van Amerikaanse bedrijven uit landen zoals China. Dat zou plaatselijke, door de onderdrukkende landen gesteunde bedrijven, vrij spel geven.
Overigens is wetgeving om internetvrijheid te beschermen, ook in het Europese Parlement voorgesteld. De strekking van dat voorstel is dat Europese internetbedrijven moeten worden verplicht om hun servers in westerse landen te plaatsen.