Tjonge wat wordt er toch veel onzin geschreven over zonnepanelen.
Voor wie aan zonnenpanelen wil beginnen: lees hier onze ervaring sinds een jaar of 10.
Begrijp mijn goed, ondanks alle problemen blijf ik nog steeds een warm voorstander van zonneenergie!
Terugverdientijd
Wij hebben ons hele dak vol liggen met zonnepanelen en de productie ligt dekt haast ons verbruik. Ik rekende mij destijds ook rijk; terugverdientijd in jaren was maar een paar jaar ... Nee dus. Niet heel erg, wel jammer, maar dit is en blijft "ons" steentje wat wij bijdragen aan het milieu.
De grootste rekenfout die maar steeds gemaakt wordt is de prijs van elektriciteit.
Je leest vak een prijs van 23 cent per kWu.
Wij hebben zo'n ouderwetse meter met zo'n draaiend wieltje.
Als de zonnepanelen elektriciteit opwekken dan draait die vrolijk terug en telt het telwerk ook weer af. Zo kan het dus gebeuren dat de eindstand *lager* is dan de beginstand.
Bereid je ook vast voor op disputen met je elektriciteitsleverancier want die begrijpt daar niets van. Vrijwel elk jaar heb ik een dispuut met Eneco, maar... na heel veel gecommuniceer/brieven komt het allemaal goed (of in iedergeval heel acceptabel). Het blijkt dat Eneco (en andere zullen niet anders zijn) niet ingesteld zijn op particulieren die niets afnemen. Dan krijg je automatisch schattingen op je rekening te staan omdat men vermoed dat je de zaak bedonderd. Allemaal begrijpelijk maar je moet het allemaal weer rechtzetten.
Geloof mij: onze eindafrekening geeft vaak een verbruik van 0 kwU te zien (Eneco accepteerd niet een negatief saldo). Vreemd genoeg (eigenlijk helemaal niet vreemd achteraf gezien) moeten wij toch honderden euro's per jaar betalen voor de elektriciteit rekening. Dit zit volgens mij als volgt in elkaar:
Je leest vaak (ook hier weer ergens in het begin van de discussie) dat een kWu 23 cent kost. Niet dus. Maar een klein deel van die 23 cent zijn werkelijke elektriciteitsopwekkingskosten (en die bespaar je als je zelf terug gaat leveren). Dat bedrag van 23 cent ontstaat als je de elektriciteitsrekening deelt door het elektriciteitsverbruik. Maar... kijk eens nauwkeurig op je rekening. Daar zal je zien staan dat voor de elekticiteit zelf maar een paar cent betaald hoeft te worden.
Eneco* rekent voor een kWu (afgerond) 9 of 5 cent (piek/dal tarief).
Wanneer je vroeger 3000 kWu verbruikte maar nu met panelen 3000 kWu opwekt bespaar je dus geen 3000x24=720 eruo maar 3000x8=240 euro (die 8 cent ontstaat doordat de panelen 5 dagen in het piektarief en 2 dagen in het daltarief [weekeinde] produceren; (5*9 + 2*5)/7=7,85 cent). Dat is een verschil van 480 euro per jaar wat je dus niet terugkrijgt/verdient. Dus: terugverdientijd is echt veel langer dan men in zijn algemeen aanneemt. (maar geeft niet, je doet het voor het milieu).
inderdaad, die vlieger gaat in vorigaande berekening niet 100% op omdat je ook nog een klein bedrag betaald aan transportkosten/belasting e.d. per kWu maar de rest zijn allemaal vaste kosten die je niet terugkrijgt!
Resume terugverdientijd: reken je niet rijk met 24 cent per kWu maar hanteer een cent of 9.
*
http://prive.eneco.nl/con.../elektriciteitstarief.pdf
Hellingshoek, liggin van de panelen
De verschillen tussen optimum (ZZW, 36 graden) en andere standen zijn, vindt ik, erg beperkt. Maak je dus geen zorgen als je niet op het zuiden de panelen kan richten.
Ter illustratie: paneel pal op het westen of oosten en een hoek van nog steeds 36 graden levert nog steeds 85% op t.o.v. pal het zuiden.
http://www.olino.org/arti...24/het_instralingsdiagram
Schoonmaken panelen
Het schoonmaken van panelen levert een nihil verschil op met niet schoonmaken. Het grootste probleem is niet stof/vuil maar algengroei. Vooral aan het laagste gedeelte van je paneel valk bij de rand. Mijn schatting dat we praten over hooguit een paar procent verschil. Mijn advies: 1x per jaar schoonmaken. Kan je gelijk het dak inspecteren (loszittende dakpannen, verouderd bitumen, losrakende zinken dakranden, regengoot schoonmaken). Dakbezitters/dakkapel bezitters moeten toch 1x per jaar het dak op, dus dan pak je dit meteen mee.
Duurzaamheid panelen
Zonnepanelen gaan erg lang mee. Hier zijn veel onderzoeken naar gedaan. Maak je op dit punt geen zorgen. Natuurlijk, na 25 jaar is de opbrengst een aantal procenten minder dan toen hij nieuw was, maar waar praten we over? Dit is nou het enige waar je je geen zorgen om hoeft te maken.
Duurzaamheid inverters: zorgenkindje
Zonnepanelen leveren gelijkspanning/stroom. Dat moet dus getransformeerd worden in een wisselspanning/stroom. Dat doet een inverter. De levensduur van die inverters is heel erg wisselend. Veel panelen in NL hebben een OK4 inverter van NKF achterop het paneel zitten. Uit ervaringscijfers van zeer veel zonnepaneelbezitters weten we dat die inverter een levensduur heeft van gemiddeld minder dan drie jaar. Een nieuwe inverter is erg duur. Grofweg 150 euro voor een paneel van 100 Wp. Hups daar gaat je terugverdientijd!
Er (lijken) ook hele goede inverters te zijn. Eén type daarvan, de Gridfit 250, lijkt (maar ik ben nog voorzichtig) een lang leven beschoren te zijn. Maar verwacht niet dat een inverter even lang meegaat als het paneel.
Meet!
Leer van onze ervaring (en van vele andere pv paneel bezitters):
Meet, meet, meet!
Als je niet meet, weet je niet of het paneel (incl. inverter) nog werkt. Niets vervelender dat je er (na jaren?) er achter komt dat op je dak een paneel (panelen) liggen van 1000 gulden per stuk die na 2 jaar gestopt zijn met elektriciteit produceren. En geloof mij: er liggen heel veel panelen op de daken (met een OK4 inverter) die aleen maar dienst doen als een soort paraplu voor een aantal dakpannen. Wij hebben al 10 inverters moeten vervangen!
Elektriciteitsmeter
Heb je een meter met zo'n draaiend wieltje? En heb je zonnepanelen of wil je er aan beginnen? Laat dan nooit je meter vervangen voor een "standaard" digitale meter. Weiger de toegang tot je meterkast! Deze digitale meter meet niet de teruggeleverde energie. Dus vrijwel alle energie die je opwekt "pikt" jouw energiemaatschappij in. Daar krijg je niets voor terug.
Een alternatief is een speciale teruglevermeter. Daar zitten aparte telwerken in, voor de geleverde energie en de geproduceerde energie. Zo'n meter is niet gratis. Reken op grofweg 100 euro plus (soms) extra meterhuur per jaar.
Als je pech hebt dan krijg je van iedere opgewekte kWu van de elektriciteistleverancier een "redelijke vergoeding" daarvoor terug. Dat is namelijk zo beschreven in de wet. Die redelijke vergoeding ligt in het geval van Eneco lager dan hetgeen je normaal moet betalen. En ja, dat is allemaal logisch en verklaarbaar maar vindt een particulier nooit leuk. Als je van de nieuwe subsidieregeling gebruik wilt maken moet je zo'n meter hebben, je moet immers bewijzen dat je geleverd hebt. Als je een aantal jaren geleden zonnepanelen hebt gekocht met subsidie dan kan je beter je "meter met wieltje" koesteren en kost wat kost behouden (vanwege je portomonee).
PS: veel mensen denken dat als de spanning van het net uitvalt dat zonnepaneelbezitter daar geen last van hebben als de zon schijnt. Helaas. Alle "netgekoppelde systemen" schakelen zichzelf binnen 20 ms uit. Dit is een wettelijke eis. Pas als de spanning weer terugkeert schakelen de inverters zich zelf automatisch weer (langzaam) in.
[Reactie gewijzigd door rokas op 22 juli 2024 19:42]