WoW bevecht tabletop-game Warhammer met eigen wapens

Komend najaar verschijnt de World of Warcraft Miniatures Game, een spel dat met miniatuurpoppetjes op een tafel gespeeld wordt. Het is een directe concurrent van Warhammer: The Game of Fantasy Battles.

Logo World of Warcraft Miniatures GameHet Amerikaanse Upper Deck Entertainment heeft van Blizzard toestemming gekregen om de World of Warcraft Miniatures Game te maken. Zoals de naam al aangeeft, is het spel gebaseerd op World of Warcraft, de populaire mmo van Blizzard dat onlangs de grens van tien miljoen gebruikers passeerde.

De markt voor tabletop-games wordt gedomineerd door Warhammer: The Game of Fantasy Battles, dat onder andere in diverse winkels van uitgever Games Workshop gespeeld kan worden. Van Warhammer zijn door de jaren heen ook diverse computergames verschenen. Dit jaar zou Warhammer Online: Age of Reckoning moeten verschijnen, een mmo die gezien wordt als een belangrijke concurrent voor marktleider World of Warcraft. Waar Games Workshop met de Warhammer Online de strijd aangaat met Blizzard, doet de World of Warcraft Miniatures Game dus een aanval op de markt waar Warhammer groot is.

De World of Warcraft Miniatures Game wordt gespeeld op een tafel, waarbij met een leger aan miniatuurpoppetjes veldslagen uitgevochten worden. De poppetjes in de World of Warcraft Miniatures Game zijn gebaseerd op bekende personages uit World of Warcraft. Zo zullen bijvoorbeeld Warchief Thrall en publieksfavoriet Leeroy Jenkins in de tafelvariant voorkomen.

Liesbet Hessing van Upper Deck Europa wist tegenover Tweakers.net te bevestigen dat de World of Warcraft Miniatures Game ook in Europa gaat verschijnen, tegelijk met de Amerikaanse variant. Upper Deck gaat rond het spel niet alleen toernooien organiseren, maar ook nationale en wereldkampioenschappen houden. Upper Deck brengt ook de World of Warcraft Trading Card Game op de markt.


World of Warcraft Miniatures Game World of Warcraft Miniatures Game World of Warcraft Miniatures Game World of Warcraft Miniatures Game

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

08-02-2008 • 17:32

35 Linkedin

Bron: Upper Deck

Lees meer

Marktaandeel pc-games loopt terug Nieuws van 25 januari 2008

Reacties (35)

Wijzig sortering
De markt voor tabletop-games wordt gedomineerd door Warhammer: The Game of Fantasy Battles, dat onder andere in diverse winkels van uitgever Games Workshop gespeeld kan worden.
De Fantasy tabletop-games markt gedomineerd door Warhammer Fantasy Battles (WFB), de tabletop-games markt wordt gedomineerd door Wharhammer 40,000 (W40K), dat ook door Games Workshop (GW) wordt geproduceert. W40K is Science Fiction, dus een iets andere doelgroep dan waar Blizzard zich nu op richt.

WFB en W40K zijn spellen waar je met miniatuurtjes (kleine plastic soldaatjes) veldslagen 'simuleert', het is dus een soort RTS zonder computer (voor de mensen die zich hier niets van kunnen voorstellen).

Maar om nu te zeggen dat Blizzard zich nu in de zelfde markt gaat wagen als Games Workshop is niet correct. Games Workshop produceert miniatuurtjes die ongeschilderd zijn, het schilderen is voor velen deel van de hobby (maar super veel 'extra' werk). Wat ik zo zie van Blizzard is dat het hier gaat om prepainted miniatures (miniatuurtjes die je beschilderd koopt). De reden dat ik dit denk is de niet super kwaliteit paint job en het doorzichte plastic dat is gebruikt bij de gnome mage (?). Het mag op elkaar lijken, aangezien het beide miniatuur spelletjes zijn, maar dat zijn heel verschillende doelgroepen (dat betekent natuurlijk niet dat ze niet overlappen).

Als het hier om prepainted miniatures gaat dan is de grootste speler op deze markt Wizards of the Coast (WotC), deze produceert Dungeons & Dragons (fantasy) en Star Wars (SciFi) miniature games. Een andere grote speler op de markt is WizKids Games, die produceerde voorheen MageKnight (fantasy), Mechwarrior (SciFi), produceert nu nog steeds HeroClix (Super Heroes) en Halo (van de video game). Het verkoop model van deze games is dat het Collectable is, je weet dus niet precies wat je koopt en in de verpakking zitten miniaturen met verschillende rariteiten*. Ik verwacht dat Blizzard hetzelfde model zal volgen, en aangezien het WoW label erop zit zie ik dit best goed verkopen.

*Voorbeeld Dungeons & Dragons:
In een 'booster' (doosje) van € 12,99 zitten 8 miniatuurtjes, waarvan er 1 rare is, 3 uncommon en 4 common. In een serie zitten 60 verschillende miniatuurtjes, waarvan er 20 rare zijn en, 24 uncommon en 16 common. Dus als je de hele serie compleet wil hebben moet je al twintig 'boosters' kopen en geen dubbele hebben die rare zijn (de kans dat dit gebeurt is super klein). Je snapt natuurlijk al dat je tegen de tijd dat je 2o verschillende rares heb, je een enorme berg commens dubbel hebt (die zijn dan ook meestal als troepen te gebruiken). Star Wars doet er dan weer een schepje boven op met ultra rares, die zitten dan weer eens in de zoveel booster. Andere systemen en bedrijven houden er andere distributie systemen op na.

Er zijn natuurlijk ook leveranciers die niet random gaan, maar die zijn er niet zoveel. Rackham (frans bedrijf) heeft Confrontation (fantasy) en AT-43 (SciFi), deze worden in dozen verkocht waarin je precies kan zien wat er in zit. Per miniatuur is dit een stuk duurder.

Verder is een bloeiende secondaire markt voor de verkoop van commons, uncommons en rares. Waardoor je alsnog de exacte miniatuurtjes kan bemachtigen die je wil hebben (tegen een hogere prijs natuurlijk), zo zijn er miniatuurtjes die voor $0,10 tot $100 worden verkocht, afhankelijk van hoe gewild ze zijn (en rarity).

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 8 februari 2008 19:47]

RTS zonder computer, hmm zoals Stratego vanuit mijn jonge jaren dan = :D
Stratego is niet realtime, dat is turn-based :+
Tabletop/miniature games zijn ook turn-based, realtime is dan ook niet te doen. Maar ik ben bang dat een hoop mensen zich weinig kunnen voorstellen turn-based strategy game, vandaar dat ik voor de vergelijking koos met RTS (denk bv. aan de Battle Isle reeks van vroeger.

Dit soort games kan je inderdaad vergelijken met Stratego, maar dan wat uitgebreider.
Men mag toch ook niet vergeten dat Games Workshop al heel lang aan de weg aan het timmeren is, en al sinds de jaren '80 heel aktief en dominant aanwezig is in dit genre.

Zelf hebben ze ook al een iets andere koers proberen varen, door een fantasy battle game uit te brengen gebaseerd op de Lord of the Rings films en boeken, maar echt een succesverhaal was het niet echt.

Het zal trouwens heel moeilijk worden om de dominantie van Games Workshop te doorbreken op het vlak van Miniature Fantasy Battles.

Er zijn trouwens wel al gewone bordspellen van Warcraft en World of Warcraft op de markt (uitgegeven door Fantasy Flight Games). Deze zijn zeker niet slecht, maar halen volgens mij toch niet echt de verkoopsresultaten die men oorspronkelijk voor ogen had.
Games Workshop mag dan wel een groot marktaandeel hebben, maar is financieel niet super sterk. Ze zijn momenteel aan het reorganiseren (en dat kan nog wel even duren) en ze hebben het afgelopen jaar verlies geleden. Aandelen koers lijkt wel een wild waterbaan en zou wel eens kunnen betekenen dat ze overgenomen kunnen worden.

Voordeel van pre-painted miniatures is dat je ze niet hoeft te schilderen, waardoor mensen die weinig tijd hebben dit makkelijk kunnen spelen. GW speel materiaal is niet echt goedkoop, al die lijm, verf, kwastjes, etc. tellen ook snel op. Het starten in deze hobby is niet goedkoop, je koopt een starterdoos van 50 euro, gaat verder met het geavanceerde regelboek (40 euro), een army book (60 euro), miniatuurtjes (80-1000 euro). Bij Collectible Miniature Games (CMG) kan je al beginnen met een starter box (20 euro), daar zit dan al een regelboek in en een x aantal miniatuurtjes (afhankelijk van welk systeem je speelt), je heb dan wel niet de hoeveelheid miniatuurtjes die je gebruikt in WFB, maar ik vermoed dat het ook niet de bedoeling is dat er op deze schaal veldslagen worden gepleegd in de WoW variant. Meestal worden dit soort games in de eerste instantie uitgegeven als skirmisch game (kleine veldslagen met 5-20 miniatuurtjes per zijde), voornamelijk omdat er gewoon nog niet voldoende variatie aanwezig is om hier veel meer mee te doen. Ik vermoed ook dat een spelletje WoW een stuk korter (kan) duren dan een potje WFB, waardoor het geheel een stuk consument vriendelijker wordt.

Daarbij komt natuurlijk dat ze mikken op de WoW spelers met dit product en mogelijk tabletop gamers willen aantrekken tot WoW. Als je fanatiek WFB speelt heb je helemaal geen tijd en geld voor WoW, aangezien de hobby duur is en tientallen miniatuurtjes schilderen een hoop tijd in beslag neemt. ;-)
huh? dat vind ik wel een errug creatieve manier van met prijzen omgaan...

army books van 60 euri, hoho, die dingen kosten je 17,50.
de startersset bevat ook pas iets van 2 jaar oid al de *volledige* regels, waar je dus ook het "geavanceerde" boek van €40 niet voor nodig hebt.

je miniatuurtjes voor normaal 1000-1500 punten kun je heel goed rond de 150-175 bij elkaar kopen (zonder echt compromissen te moeten sluiten) en de kosten van verf vallen nog aardig mee. denk dat je met eenmalig €35 wel even goed zit (oke, ik geef toe, ik heb hier iets van 30 potjes en een stapel kwasten liggen, maar het *hoeft* niet. en de doelgroep die jij nu bedoelt is dus echt voor de €35 klaar. dat levert zoiezo al beter resultaat op dan de bagger die je hierboven ziet, dus maakt het ook niet echt uit hier ;) )


ten slotte, ik ken zowel bij GW hier in de buurt als bij verschillende clubs een forse hoeveelheid WFB spelers die ook fanatiek WoW doen. klopt ook al niet echt, dus.

check your facts, dude :+
Verlies geleden? Met de prijzen die ze per model vragen moet er wel erg met geld gesmeten worden om verlies te kunnen lijden. Hoog tijd dan voor een reorganisatie.
denk dat GW zich nog niet echt druk hoeft te maken.. als je die miniaturen ziet is het nou niet echt mooi.. zie in die screens niet het detail wat je bij warhammer wel ziet.
Anoniem: 111970
@Tmeester8 februari 2008 19:17
waar bij computergames de graphics belangrijk maar niet het belangrijkste zou zijn, geld dit voor boardgames weer net andersom? ;)

Als ze er een leuk spel, hopelijk met minder dan de 21,739,216,831 regels van oorloghamer, van kunnen maken dan zie ik het probleem er niet al teveel van in dat het niet supergedetailleerde poppetjes zijn; als je ze maar kan onderscheiden.

Edit: oh ja.. en als je je echt verveelt, kan je nog je eigen WoW character als speelstuk laten maken ook nog; http://www.figureprints.com/Help/FAQ.aspx

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 111970 op 8 februari 2008 19:19]

Graphics belangrijk? Heb je WoW wel eens gespeeld? Ziet er ook niet uit, met al die polygonen en engine die wel wat weg heeft van UT99 :+
Ze zijn ook erg slecht geschilderd.

Maar ik ben het met je eens, de WoW mini's spreken me niet aan. Maar ik speel dan ook geen WoW, dus het zegt me niet zoveel.
Ik kan er naast zitten, ik speel geen warhammer, maar volgens mij moest je daar je poppetjes zelf beschilderen. Als ze dat hier ook hebben kun je daarover dus niet klagen (hooguit dat degene die ze gemaakt heeft er niks van kon).
klopt.

maar niet alleen hebben ze een 13jarige josti met een alcoholprobleem een verfkwast in handen geduwd, de modellen zijn ook nog eens niet echt gedetailleerd of mooi te noemen.

hier gaat zelfs iemand mèt de benodigde vaardigheid niet echt iets van weten te maken wat bij het gemiddelde games workshop product in de buurt komt IMO.
Anoniem: 207617
8 februari 2008 17:45
Ik hoop dat dit net zo leuk wordt, als de Warhammer variant, want dit speel ik toch al zon 3 jaar fanatiek.

Ik vraag me af hoe ze al die regels in eens goed gaan balanceren... Dit geeft aan dat ze al lang bezig moeten zijn met het ontwikkelen van dit spel, want als je kijkt hoe gecompliceerd de regels in Warhammer tabletop game zijn.
Dat het eenzelfde type spel is hoeft niet gelijk te betekenen dat de regels even uitgebreid zijn. Maar ja, ik heb totaal geen ervaring met dat soort zaken.
Warcraft is gewoon een interessant universum net als Star Wars... en ja dan worden er veel spullen van gemaakt?
Ik zie dit nu niet direct als 'concurrent', eerder als 'variatie' op het bestaande game.
Ondanks het feit dat ik erg graag achter mijn pc een spelletje speel, vind ik het ook erg aangenaam om, gezellig, samen een bordspel te spelen.
Ik zie het dus ook als uitbreiding t.o.v. van het huidige (digitale) WoW m.b.t. 'spelersgroep'.
Als je het bericht had gelezen had je gezien dat het niet om WoW online vs WoW tabletop ging maar om WoW tabletop vs Warhammer tabletop. Verder neem ik aan dat ze Warhammer fantasy bedoelen en niet 40K, maar met die Dranei weet ik het thema ook al niet zeker :Y)
Bedoelde MetalRush niet gewoon dat hij het ziet als variant op het al bestaande Warhammer?
Ja, dat bedoelde ik ook... maar hij is al weggemod O-)
Anoniem: 167904
8 februari 2008 18:05
Goed nieuws, Blizzard kan vast wel wat te verbeteren vinden op Warhammer, hopelijk ook in de prijs. Ook al is WoW een stomme grind, het is wel de beste stomme grind beschikbaar op het moment aldus 10 miljoen mensen.

In ieder geval kan serieuze concurrentie alleen maar goed uitpakken voor de consument.
Mja, vergeet niet dat dit geen "Blizzard" is, het is slechts gebaseerd op WoW.

Het bedrijf dat de tradingcard en nu dus tabletop uitbrengt betaalt aan Blizzard om de naam en het thema te mogen gebruiken.

(Ik moet het nu eigenlijk Blizzard-Activision noemen, maar goed...)
Anoniem: 228112
@MLM8 februari 2008 22:02
blizzard-activision.. tsjah, eigenlijk moet je het vivendi noemen, aangezien dat de eigenaar van beiden is ;)

en blizzard en activision gaan misschien wel meer samenwerken, ze blijven de titels onder hun eigen naam uitbrengen, dus ik denk dat je het bedrijf wat dat betreft het beste gewoon blizzard kunt noemen.
Hey kom eens onder die steen vandaan ;)

Vivendi bestaat niet meer het is nu Blizzard Activision geworden.
Vivendi games bestaat niet meer, Vivendi zelf wel.
Vivendi bestaat uit meer dan games alleen.
zo mooi beschreven heb ik het nog niet gezien, het is een stomme grind maar wel de beste stomme grind beschikbaar lol prachtig.
Anoniem: 237491
8 februari 2008 18:05
Zijn gewoon poppetjes waarmee je irl kunt "spelen" tegen elkaar, Warhammer zat op die markt en denkt "heey ik kan wel es een game hierover make, heeft wow ook (ietsgelijk)", Wow denkt "wtf ze valle onze positie in de markt aan, kunnen wij daar ook doen (genre), vind het wel grappig om te lezen :P
denkt "heey ik kan wel es een game hierover make, heeft wow ook (ietsgelijk)"

Euhm, er zijn al héél wat Warhammer PC games verschenen voor er nog maar sprake was van WoW.

De eerste die ik me kan herinneren (en die ik gespeeld heb), Warhammer 40k: Final Liberation, ook weeral van 1997.

[edit] OK, het is geen Warhammer spel, maar daar waren er vroeger ook al van.

[Reactie gewijzigd door HAL 9000 op 9 februari 2008 15:19]

ik neem aan dat Source1987 doelt op warhammer online wat een mmorpg gaat worden net als WoW :)
Anoniem: 237797
9 februari 2008 09:57
10 miljoen spelers is natuurlijk ook LANG niet genoeg, what's next? ruilkaartspel van WoW om de strijd met Magic : The Gathering aan te gaan?

edit: er is al een tradingcard spel van

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 237797 op 9 februari 2008 09:59]

Kvraag me af of je de poppetjes net zoals bij Warhammer ongeverfd kan krijgen, zodat je ze nog zelf kan verven. Zo niet zie ik er sowieso niet veel succes in. Voor veel mensen is een groot deel van de warhammer hobby het verven.
prepainted is meestal knap dun.

gewoon je (GW uiteraard :+ ) primer eroverheen en gaan lijkt me. voor zover die mini's de moeite waard zijn...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee