AOL slaat brug tussen ICQ en Jabber

AOL, eigenaar van de instant-messagingnetwerken AIM en ICQ, lijkt van plan zijn im-diensten compatibel te maken met xmpp, beter bekend als het Jabber-protocol. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor ICQ-clients van derden.

Jabber logoICQ, in Nederland ooit een populaire vorm van instant messaging maar inmiddels vrijwel geheel door MSN verdrongen, is net als AIM eigendom van AOL. Beide im-diensten maken gebruik van het propriëtaire protocol Oscar. Hoewel het protocol reverse engineered is, zodat ook diverse andere im-clients er gebruik van kunnen maken, is het volgens de eula van ICQ nog altijd verplicht om de officiële ICQ-client te gebruiken. Aan die policy lijkt een einde te komen nu AOL een testserver voor ICQ- en AIM-gebruik via het opensource xmpp-protocol beschikbaar heeft gesteld.

Dankzij de xmpp-compatibele testserver kan voortaan legaal met een client naar keuze met andere ICQ-gebruikers worden gechat. Jabber wordt onder andere door de Mac-client Adium en Googles Talk gebruikt. De testserver van AOL is bereikbaar op xmpp.oscar.aol.com via poort 5222; inloggen dient met '[icqnummer]@aol.com' te geschieden. In de wiki van Jabber is inmiddels een uitleg te vinden, waarin uit de doeken wordt gedaan hoe verbindingen met ICQ en AOL met Jabber-clients gelegd kunnen worden.

Naast ICQ en AOL zou overigens ook MSN in de toekomst moeten kunnen samenwerken met het opensource-protocol xmpp. Of dat beperkt wordt tot chatten met gebruikers van het Jabber-netwerk of dat Microsoft een overstap naar het xmpp-protocol overweegt, is nog niet duidelijk.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Willem de Moor

Redacteur

18-01-2008 • 17:24

48 Linkedin

Submitter: ejabberd

Reacties (48)

Wijzig sortering
Hopenlijk is dit het begin van een verregaande uniformering in IM land, waarbij je niet langer meer gebonden bent aan de diverse (commerciële) aanbieders van IM-diensten. Misschien dat in de toekomst dan IM op eenzelfde manier gaat werken als nu e-mail, zodat je dus kan volstaan met inlog@isp.tld voor zowel e-mail als IM.

XMPP is er in elk geval klaar voor, als dit inderdaad tot gevolg heeft dat AOL echt (volledig) overgaat dan kan het hier dus gaan om het spreekwoordelijke schaap.

Hoewel AOL dan niet de eerste is, want Google ging reeds eerder over de dam - sterker nog Google heeft voor IM nooit een proprietair protocol gebruikt...
Het klopt dat Google een open standaard heeft gekozen, maar het is niet open voor andere netwerken. Toegang tot andere jabber aanbieders is met bijvoorbeeld Google Talk alleen mogelijk nadat je de koppeling tot stand brengt in een ander programma.

Pas recent, met het koppelen van AIM aan GTalk via GMail begint hier wat verandering in te komen.
Misschien dat het niet op tweakers.net gestaand heeft of je het gewoon gemist hebt, maar al in 2006 zou er, volgens Webwereld, al communicatie mogelijk zijn tussen de Google Talk (XMPP) servers en XMPP servers van anderen.
Bron: http://www.webwereld.nl/a...weg-met-xmpp-netwerk.html

Mat andere worden, Google was hier wel degelijk eerder mee - ik hoop ook dat dit nu momentum gaat krijgen, eerst Google. Als AOL dan inderdaad volledig gaat volgen met AIM en ICQ dan krijg je in elk geval al een mooie basis.

Als daarna ook Skype, Microsoft en Yahoo gaan volgen dan zijn we in elk geval verlost van de ellende dat je per-se op MSN een account moet hebben om met MSN'ers te kletsen.

Als daarna de providers ook allemaal gaan volgen en je, net als bij e-mail, gewoon IM afneemt bij je provider dan ben je ook gelijk een stuk minder afhankelijk van een beperkt aantal aanbieders. Hierdoor neemt de impact bij het platgaan van een individuele server dus enorm af...

Edit: Als we bij gerelateerde artikelen gekeken hadden, dan hadden we 't bericht op tweakers.net ook gezien dat hetzelfde meldt...

[Reactie gewijzigd door Little Penguin op 18 januari 2008 22:02]

Huh? Je kunt met Google talk prima met Jabber-accounts op andere servers praten. Dat was inderdaad helemaal in het begin van GTalk nog niet mogelijk, maar nu toch echt al een flinke tijd weer wel.
Tja , hier kan je maar 1 ding van zeggen.

TE LAAT

Ze hadden de concurrentie met MS meteen stevig aan moeten pakken.
Nu is ICQ niks meer , en AIM ook niet.

0+0=0

[Reactie gewijzigd door GekkeR op 18 januari 2008 17:35]

0Anoniem: 201824
@GekkeR18 januari 2008 21:40
Volgens mij is ICQ/AIM nog heel veel gebruikt in de VS waar het bedrijf z'n roots heeft. Dus of ICQ hier niets meer voorstelt doet er dan ook niet toe.

Ugh, ben een dubbelposter :O


Toch misschien wat toe te voegen aan de discussie...
MSN kent wel wat virussen/trojans etc. op/over z'n netwerk, maar hoe goed is Jabber (dus ook de source van Oscar) tegen dat soort 'geintjes' beveiligd? Open source is door een virusmaker natuurlijk goed uit te pluizen op bugs/flaws (als ze er zijn) waarmee ze die virussen e.a. kunnen op afstemmen... Of zal het niet zo'n vaart lopen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 18 januari 2008 21:46]

Het XMPP-protocol (Jabber) is een IETF-standaard. Dat betekend dat het door de IESG *grondig* werd nageken op veiligheid. XMPP is ook een open standaard wat betekent dat iedereen de documenten die de standaard beschrijven, zeg maar een uitleg van hoe software die de standaard volgt moet werken waarmee verschillende mensen of bedrijven onafhankelijk van elkaar producten kunnen ontwikkelen (kan en mag ook closed-source zijn) die compatibel met elkaar zijn.

Daarnaast heb je ook geen monocultuur: er is niet 1 officiële dienst, er is niet 1 bedrijf dat alles in handen heeft, er is niet 1 officiële server, er is niet 1 officiële client, er is niet 1 officiële softwarebibliotheek,... zoals je bij MSN ofzo hebt. Het aantal diensten, clients en programmeerbibliotheken is al niet bij te houden. Als ik mij niet vergis zijn er vandaag 6 redelijk tot erg *actieve* open-source serverprojecten, nog een aantal closed-source servers waaronder 1 in handen van Adobe, en ontwikkelen Google en AOL hun eigen server. De kans dat al die software dezelfde bugs/flaws hebben is wel erg klein...er moet al een serieuze fout zitten in de protocollen die door de IESG werden nagekeken op security issues. De kans dat zoiets grootschaligs zich voordoet zal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met de kans dat morgen heel Nederland overstroomt.
Dat laadste valt wel te regelen hoor ;)
Dat virus verhaal heeft 0,0 met protocollen te maken maar alles met hoe ze geimplementeerd zijn.
+1Anoniem: 93798
@GekkeR18 januari 2008 17:40
Het is niet helemaal de fout van ICQ alleen ... zo staat op Windows XP de messenger-client mooi standaard meegeleverd :) bovendien is het verschil hier in de Benulux dan wel enorm groot maar in andere landen, vooral Amerika zijn de verhoudingen wel anders ... daar gebruiken veel mensen nog steeds AOL / ICQ :)
de windows messenger dan wel, die niemand nog gebruikt ! En als je de MSN messenger installeert dan verwijdert ie niet eens die windows messenger
Maakt die Windows Messenger dan gebruik van een ander protocol dan MSN Messenger? Op nieuwe computers zie ik namelijk bijna altijd een icoontje van MSN (Messenger), als men dit dan niet gebruikt kan het een crime zijn om die rommel te verwijderen (lees: uit de opstart te halen)...
In het buitenland en dan vooral de VS wordt ICQ en vooral AIM erg veel gebruikt.
Ik meen ooit ergens gelezen te hebben dat NL 1 van de landen is waar MSN het meest wordt gebruikt.
dat heb ik ook gelezen. NL is eignelijk een van de weinige landen waar 'msn' zoveel gebruikt word. Uiteraard MSNen ze ook in de VS. Maar daar staat b.v. AIM nog steeds ruim bovenaan, gevolgd door Yahoo.

In oostenrijk b.v. gebruiken ze nog steeds veel ICQ.

Omdat ik familie/vrienden in allerlei buitenlanden heb heb ik dan ook ICQ, AIM, Yahoo en MSN mogelijke client (pidgin). Dat dit nu langzaam stapje voor stapje via xmpp gedaan kan worden juich ik enkel toe. Dat ze dan in nl msn blijven gebruiken is dan enkel jammer, maar hoef ik enkel nog maar op 2 netwerken actief zijn, jabber en MSN. En tja, ook dat zal misschien een kwestie van tijd zijn? Mijn zusje is naar jaren hotmail (naast een eigen domein prive mail) overgegaan op gmail als secundaire mail omdat ze hotmail helemaal beu was.

MSN(en) is denk ik hier een synoniem geworden voor 'chatten' vooral bij mensen (breezah) die geen idee hebben en dat heeft zich doorgezet. Hoelang, das de vraag hopelijk.
Hier in Europa heeft MSN misschien wel ICQ volledig verdrongen, in Amerika is het aandeel van AIM en ICQ nog steeds heel erg groot.

Overigens was het ook al mogelijk om te messagen tussen MSN en Yahoo Messenger clients dacht ik.
ICQ is in Europa minder verdrongen dan je denkt. Bijvoorbeeld in Duitsland is het voornamelijk ICQ i.p.v. MSN wat gebruikt word voor instant messaging.
Ik denk zelf dat dit (ook) komt omdat in Nederland men erg snel is in het overstappen van <anders> naar Microsoft en erg langzaam bij het omgekeerde.

Dat is, mijns inziens, dus ook de reden dat in Nederland het marktaandeel van IE nog steeds boven de 60-70% ligt, terwijl in Duitsland het marktaandeel van IE tot 50% (of mss. wel lager) gedaalt is.

Voor ICQ zou best hetzelfde kunnen gelden...
Zelfde voor Tsjechië. Als ik mij niet vergis is ICQ ook daar nog de grootste. En in Polen hebben ze dan weer Gadu-Gadu en Tlen. Volgens mij kennen ze daar MSN zelfs niet.
Misschien in het westen van Europa dan maar in Oost Europa vieren ICQ en Yahoo de boventoon, loop een willekeurig Internet cafe daar naar binnen en de Inlogschermen van ICQ en Yahoo komen je bij het inloggen al tegemoet en naar MSN moet je zoeken.
Overigens was het ook al mogelijk om te messagen tussen MSN en Yahoo Messenger clients dacht ik.
Klopt, je ziet alleen wat minder dingen (oa. geen avatarplaatje, geen mogelijkheid om lettertypes/kleuren in te stellen, etc. maar je hebt wel smiles via shortcuts die overeenkomen met die van msn messenger).

Overigens werkt het babbelen via Yahoo Messenger richting Msn messenger zo goed als altijd zonder problemen, terwijl MSN Messenger er tegenwoordig bijna altijd uit ligt of geen berichten kan verzenden.

Ik blijf het erg grappig vinden dat accounts die via de servers van Microsoft gaan meestal alleen met Yahoo messenger aangesproken kunnen worden... :+

[Reactie gewijzigd door Stukfruit op 18 januari 2008 20:33]

Nou durf ik dit niet 100% te zeggen, maar naar mijn idee is gewoon dual functionaliteit in de clients ingeboud. Je had voor die feature namelijk versie XXX en YYY nodig. Wat bijna al inhoud dat het niet server based is.

Wat ik denk dus is dat een yahoo user gewoon nu ook een <user>-yahoo@msn.com perwijze van adres gekregen heeft en dus gewoon via het msn protocol naar msn clients stuurt, en vice versa. Dus eigenlijk wat pdigin/miranda/adium etc etc al jaren doen, alleen doen ze het hier achter de schermen voor je.

Hierdoor kun je dus b.v. niet met je yahoo account, op je pidgin, met MSN users chatten. Je hebt gewoon hoe dan ook MSN account +client nodig.
Dat lijkt me uiterst onrealistisch, die tunnel is naar mijn inzien nog altijd server-based. Toen de eerste tests uitgevoerd werden ging dat volgensmij ook niet gepaard met een client update, wat noodzakelijk had geweest als het aan de client kant zat.

[Reactie gewijzigd door merethan op 21 januari 2008 00:12]

In Nederland wel, maar in Duitsland bijvoorbeeld is ICQ en AIM veel groter dan MSN. Alhoewel steeds meer duitsers die ik ken ook jabber hebben (vaak googletalk).
Hoezo? Ik gebruik nog steeds vooral ICQ, omdat MSN tot voor kort niet eens basic features zoals offline messages ondersteunde, en een stuk vaker dan MSN plat lag.

Sinds kort draai ik dan ook maar gewoon mijn eigen Jabber-server. Die ligt nooit plat, tenzij ik wil dat-ie plat ligt :) Dan heb ik meteen ook geen last meer van dat het protocol opeens veranderd is, wat me weer tot """upgrade""" van software dwingt e.d.

[Reactie gewijzigd door Fuzzillogic op 18 januari 2008 17:37]

Sinds kort draai ik dan ook maar gewoon mijn eigen Jabber-server.
Heeft dat niet als nadeel dat je niet gemakkelijk kan IM'en met non-Jabber compliant gebruikers? Of heb je ook een gateway naar ICQ/AIM ed draaien?
Ik gebruik gewoon een multi-protocol-client, Miranda. Te lui vooralsnog om ICQ en MSN-transports te installeren, maar het kan wel. En met de komst van JabberICQ zal dat voor ICQ vast ook nog een stuk beter en betrouwbaarder gaan.
Als het goed is, kan iemand met Googles Talk ook berichten sturen naar een prive jabber server. Zolang die maar verbonden met internet is.

Je, kan het denk ik best vergelijken met een E-mail server.
Tsja, wat moeten ze anders? Yahoo en MSN zijn inmiddels een stuk groter, en Google Talk/Jabber begint ook al (via Gmail vooral) op te komen. Ze moeten toch iets doen, anders loopt iedereen weg. Door het compatible te maken zitten ze er nog.

Inmiddels is er het woud van IM protocols inmiddels gereduceerd tot 2: MSN/Yahoo en Jabber/AIM/ICQ.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 18 januari 2008 17:38]

Er zijn wel meerdere IM-protocollen hoor en MSN en Yahoo zijn nog steeds niet hetzelfde. Gadu-Gadu, Tlen, QQ, en er zullen er nog wel zijn (kijk gewoon even in Adium ofzo)
En dan te bedenken dat 't al sinds jaar en dag(nouja.,..5 jaar ofzo :P) mogelijk met Trillian om naar zo'n beetje alle bekende IM netwerken te connecten...ICQ, MSN, AIM, Y! Messenger, mIRC, Jabber, Skype, Rendezvous of Xfire.... 8)7

Er is geen betere manier om aan te geven hoe ver je bedrijf achter de feiten aan holt dan door anno 2008 met een client op de proppen komt die welgeteld 3 uit dat hele lijstje ondersteunt :X

[Reactie gewijzigd door Rey Nemaattori op 18 januari 2008 17:47]

Het gaat helemaal niet om de client, maar om het protocol.
Inderdaad, zoals AIM nu bezig is, ziet het ernaar uit dat Rey's Trillian binnenkort 2 protocollen minder moet ondersteunen en dat hij zelfs geen AIM/ICQ-account nodig heeft om met mensen die die dienst gebruiken te kunnen chatten.
Het verschill tussen deze stap van AOL en Trillian is echter dat je bij Trillian wel een account op al die netwerken moet hebben.

Als men XMPP volledig volgens de specificaties implementeerd en server-server communicatie mogelijk maakt, dan kun je straks dus vanaf een Google Talk* client naar een ICQ client communiceren - of omgekeerd natuurlijk.

*: Of welk willekeurig XMPP netwerk dan ook.
Leek mij een voor de hand liggende keuze aangezien ze al vrij lang Gmail talk (ook Jabber) en AOL samen hebben gebracht.
Het ziet er zo naar uit dat Google zich een kamp wilt spannen samen met AOL en wie weet nog allemaal. Echter het andere kamp is niet zomaar iemand, Yahoo en Microsoft hebben vrij wel alles in handen. Ik vraag mij af er nog wel andere grote concurrenten zijn :-/
Zoals al gezegd:
* In Duitsland heeft ICQ alles in handen.
* In Tsjechië e.a. is het ook ICQ.
* In Rusland ook ICQ geloof ik.
* In de VS is het AIM.
* In Polen Gadu-Gadu.
* In China is het QQ.
* In India Yahoo en Rediff Bol.
* In Israël waarschijnlijk ook nog steeds ICQ
* ...en dan is er nog Skype van eBay.

[Reactie gewijzigd door ejabberd op 19 januari 2008 19:24]

*In Nederlans MSN. :p

misschien belgie ook.

Dus willen alle kortzichtige NLers zich eerst beeetje informeren alvorens te roepen dat heel de wereld alleen aan het MSNen is en nix anders gebruikt :p
Ik gebruik nooit MSN maar wel ICQ wat ik al sinds 1997 gebruik. Dit komt eigenlijk, zoals al eerder aangehaald in de reacties, omdat ICQ in de USA en Canada nog steeds veel gebruik wordt. En ik chat eigenlijk alleen met buitenlanders.

En inderdaad heeft MSN pas sinds een jaar of wat offline messaging waar dit bij ICQ altijd standaard was.

Ik merk ook dat veel mensen IRC gebruiken als chat client door simpelweg 24/7 in verbinding te staan met veel gebruikte IRC-servers.
volgens mij is die offline messaging ook half gaar geimplementeert.

Zo werkt het ook b.v. sinds client versie XXX; het is niet volledig/weinig server based.

3rd party (die niet ondersteunt worden uiteraard) kunnen wel gewoon vrolijk zonder probleemen icq offline messages sturen, maar naar MSN ho maar, ondanks dat MSN het zogenaamd ondersteunt. Dus voor 'niet MSN-client' gebruikers is offline messaging nog steeds een niet bestaande feature.
0Anoniem: 227647
18 januari 2008 18:56
Lang leven trillian
is zo'n beetje alles in 1.

Heb er de protocollen op draaien voor ICQ/YAHOO/MSN/AIM/IRC.
wat wil een im addict nog meer
Misschien wil de IM addict maar 1 account en toch met al zijn/haar vrienden kunnen chatten - zonder "speciale" clients zoals Pidgin of Trillian?
Ik weet het! Een IM-addict wil een speciale client die maar 1 protocol ondersteunt (Jabber/XMPP) maar waarmee je wel 1001 dingen kunt doen zoals stofzuigen, koken, vliegen, tijdreizen, backuppen, spieken, toveren, bier drinken, spelen,... doordat de makers can de client zich volledig kunnen focussen op sexy en innovatieve features i.p.v. reverse engineeren en voor elk protocol opnieuw het wiel te moeten uitvinden.
Daarom is Pidgin opgesplitst in een frontend en een backend. Die backend (libpurple.so/dll) kun je in andere clients gebruiken. Onder andere Adium X gebruikt libpurple.
Dan heb je dat iedereen het wiel moet her-uitvinden dus niet. Nu hoeft maar 1 groep hackers dat te doen.
Heb vroeger veel ICQ gebruikt, maar inmiddels uninstalled.
Reden?

M'n account is eens gehacked, lekker kort nummer van 7 lang, schijnen in trek te zijn.
2 maanden over en weer aan het mailen geweest met support van ICQ, maar niks hoor, compleet nutteloos die gasten.
MSN net zo erg, valt geen poot tussen de deur te krijgen daar.

Afgezien daarvan, word ICQ hoofdzakelijk gebruikt door UO (ultima online) spelers, echter 99% van die ik kende zijn al gequit met spelen, en overgestapt naar msn of yahoo.
En yahoo is vreselijk... spyware, adware, etc Ik krijg het niet meer van m'n computer af.
Het is zo jammer dat iedereen het hier nog over MSN heeft, terwijl het al ruim een jaar Windows Live Messenger is.
Alle lof voor AOL/ICQ dat ze zich aan sluiten bij XMPP, nu MSN nog.
Ik heb meerdere accounts bij alle grote IM netwerken, en MSN is veruit het minst betrouwbaar.Er gaat geen dag voorbij zonder dat een van m'n 4 MSN accounts uit valt.
ICQ valt ongeveer 1 keer per jaar weg. Jabber servers vallen ook wel eens uit, maar het protocol is er op gebouwd, en door het decentrale karakter valt nooit het hele netwerk uit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee