Microsoft wil biometrie aan productiesystemen koppelen

Microsoft werkt aan een observatiesysteem voor kantoormedewerkers. Het toekomstige systeem moet de prestaties van medewerkers bijhouden, zodat mensen op basis van eerdere activiteiten kunnen worden bijgestuurd.

Gebruikers van het systeem kunnen op verschillende manieren door de software worden ondersteund. Allereerst kan de gebruiker bij problemen natuurlijk zelf om hulp vragen. Bij de tweede, geautomatiseerde methode wordt op basis van de activiteiten van de gebruiker geanalyseerd wat het beoogde doel is. Het systeem biedt waar nodig hulp in de vorm van ondersteuning door andere mensen of het geeft relevante informatie, bijvoorbeeld via internet, zo blijkt uit de patentaanvraag waarover The Register bericht.

HAL 9000 uit 2000: A Space OdysseyBij de derde methode kan de software de gebruiker middels biometrie in de gaten houden. Met behulp van diverse hardware, zoals computers, telefoons en pda's, worden - als het aan Microsoft ligt - gegevens over bijvoorbeeld hartslag, bloeddruk, gezichtsuitdrukking en zelfs hersenactiviteit vastgelegd. Wanneer het systeem aanwijzingen voor stress of andere ongebruikelijke lichamelijke reacties registreert, wordt automatisch hulp ingeschakeld. Ook grijpt de software in wanneer een activiteit anders verloopt dan de gelogde data aangeeft.

Door Willem de Moor

Redacteur

04-01-2008 • 17:06

56 Linkedin

Reacties (56)

Wijzig sortering
Nee dank je. Ik zit niet echt te wachten om mijn hele werkdag gemonitort te worden op hoe ik dingen doe en of ik de ene keer wat sneller ben dan de andere.

Het is voor de grote baas natuurlijk wel leuk allemaal, maar als werknemer kan ik me voorstellen dat dit op een boel ethische bezwaren neerkomt. Privacy heb je gelijk een stuk minder (heb je een keer een nacht niet echt lekker geslapen, dan zie je dat gelijk in de statistieken terug). Persoonlijk vind ik dit een behoorlijke inbreuk op mijn persoon mocht mijn baas dit willen doen (hij zal het nooit doen, maar mocht hij het van plan zijn dan is het reden genoeg voor mij om per direct ontslag te nemen).

De enige situatie waarin dit een positieve impact kan hebben is het volgen van mensen die onder extreme omstandigheden werken, zoals brandweerlieden, poolverkenners en dat soort dingen. Maar goed, daarvoor zijn er al zat monitoring systemen en denk ik ook niet de markt waarop MS zich richt.

Om zoiets voor kantoorpersoneel te willen is imho echt een stap tever.
De enige situatie waarin dit een positieve impact kan hebben is het volgen van mensen die onder extreme omstandigheden werken, zoals brandweerlieden, poolverkenners en dat soort dingen. Maar goed, daarvoor zijn er al zat monitoring systemen en denk ik ook niet de markt waarop MS zich richt.
Ik ken nog wel een paar belangijkere, wat dacht je van luchtverkeersleiders, stuurmannen op een tanker en operateurs van fabrieken (en dan bedoel ik niet "jan met de pet" die 60x per uur een hendeltje moet overhalen, maar eerder iemand die 12 uur per dag een kraker of een reformer in de gaten moet houden).

Allemaal mensen die uren per dag naar een schermpje zitten te kijken, en waarbij een onoplettend moment al snel grote gevolgen kan hebben voor mens en milieu.

Ik zeg niet dat ik voor dit soort systemen ben, maar ik zie het nut er wel van in.
Precies, het is niet zo dat dit systeem alleen maar slecht is, maar als ik in de eerste regel al kantoormedewerkers lees denk ik niet aan de beroepen die jij en ik noemen waarbij lichamelijke en geestelijke stress geen uitzondering meer is.

Maar juist omdat dat soort beroepen potentieel gevaarlijk kunnen zijn (als in, het is zwaar voor de mens en fouten kunnen fataal worden voor hem/haarzelf of omstanders) is hier al vaak een behoorlijke controle. Luchtverkeersleiders zitten nooit alleen als het goed is, zodat als het fout gaat iemand tenminste alarm kan slaan.
Anoniem: 231997
@yzf1kr5 januari 2008 02:28
eerder iemand die 12 uur per dag een kraker of een reformer in de gaten moet houden
Wat een saai beroep lijkt me dat, 12 uur per dag naar iemand kijken die in een vrijwel lege kamer op een bierkrat een joint zit te roken en af en toe wat op zijn gitaar tokkelt, of naar iemand die al voor de derde keer die dag een kop groene thee drinkt terwijl ze het makrobiotische recept voor vanavond nog een keer doorneemt.

(Sorry, ik ben erg melig vandaag, te weinig slaap waarschijnlijk.)
Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar zodra (ik weet dat) er iemand meekijkt wordt ik nogal zenuwachtig en maak dan een hoop meer tikfouten dan normaal. Of ik andere fouten maak durf ik niet echt te zeggen, aangezien er alleen maar iemand mee kijkt als ik iets uitleg (en dus niet m'n 'normale' werkzaamheden uitvoer).

Persoonlijk zou ik op zoek gaan naar een andere bedrijfs branch als men dit op kantoor werkplekken zou uitrollen. Niet omdat ik niet productief ben, als het werk interessant en uitdagend genoeg is zal ik vanzelf productief genoeg zijn, maar omdat ik me geheel zou lopen stressen omdat er iets/iemand over m'n schouder meekijkt.
Bij mij gaat het WIndows Lockscreen automatisch aan als er mensen komen meekijken. Je hebt echt zo van die mensen die wat komen vragen, maar als ze naast je staan weten ze niet wat te zeggen en staren ze enkel naar je scherm en denken vast "Hey wat zijn dat voor programma's, veel leuker dan mijn boekhoudsoftware".

Zo'n systeem zal nooit of te nimmer hier kúnnen, vakbonden, privacywetgeving, mentaliteit, ...

Het is niet omdat je iets kán, dat je het moet doen. Een paar wijze woorden voor Microsoft.
Era.zer: Zo'n systeem zal nooit of te nimmer hier kúnnen, vakbonden, privacywetgeving, mentaliteit, ...
oh nee?
Gebruikers van het systeem kunnen op verschillende manieren door de software worden ondersteund.
"Ondersteund".
Het is echt zo gebeurd hoor. RSI en burnout "ziektes" een beetje hypen net als nu met dat zogenaamde terrorisme gebeurd en het is heel snel ingebeurgerd.
Beetje als die War on Cancer en War on AIDS. Paar zielige verhaaltjes er tegenaan. TV showtje.
Klaar.
Als ze echt willen dat het een succes wordt dan gaan ze het ons niet opdringen maar zorgen ze dat wij er om vragen.

[Reactie gewijzigd door merethan op 5 januari 2008 03:25]

Inderdaad, door angst te kweken kan je zaken makkelijker doorvoeren.
Maar Benjamin Franklin zei al:
"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."

Het idee is leuk, wie wil het niet het meest optimale uit zichzelf halen, en zou daarvoor best gecoached willen worden, maar hoe gaat het werkelijk gebruikt worden.
Bij ons is vorig jaar een teamleider bewust beloond omdat hij 'de resultaten van het callcenter inzichtelijk gemaakt heeft'. Dat deze resultaten op verschillende manieren te interpreteren en te beinvloeden zijn (en dat de directie hier meerdere malen op is gewezen), dat iet men voor het gemak even over het hoofd.

Ik zie zo'n systeem dan ook alleen maar gebruikt worden om de argumenten van de werkgever te bevestigen, en niet om de werknemer te helpen.
Volledig off-topic, maar ik denk dat mijn goede voornemen voor dit jaar zal zijn dat ik iedereen erop ga wijzen dat:
1. het onwaarschijnlijk is dat deze uitspraak wel van Benjamin Franklin is
2. het gebruik van een uitspraak in dergelijke discussies geen bewijs is voor je betoog
Precies, als er continu iemand meekijkt ga je fouten maken, omdat je juist geen fouten wil maken. Maar je wordt op deze manier ook bang om fouten te maken of een keertje iets minder productief te zijn (wat natuurlijk altijd kan gebeuren). Dus waarschijnlijk werkt het sowieso averechts.
ik werk gelukkig vanuit huis. kan je verzekeren dat ik dan veel sneller en beter werk dan op kantoor. natuurlijk moet er wel genoeg vertrouwen tussen jou en je baas zijn.
Maar wat als je nou net een hartinfarct hebt gehad en je moet het echt rustiger aan gaan doen, dan kan dit apparaatje je waarschuwen als je te druk wordt voor je eigen gezondheid, en kan zelfs een seintje sturen naar de ambulance als je opeens een hartstilstand krijgt. Wie weet zijn ze er dan nog op tijd bij......
Anoniem: 201824
@TERW_DAN4 januari 2008 17:46
In de VS zijn ze sowieso al wat minder op de privacy, zeker van de werknemer.
Dus ik zie dit wel tot uitvoering komen, én geaccepteerd door de werknemers van bijv. MS zelf.
In de VS zijn de mensen over het algemeen juist veel gestelder op geheimhouding van hun persoonsgegevens. Als je ze daar vraagd om hun bankrekening om even wat geld terug te betalen wat je geleend had op vrijdagavond in de bar dan slaan ze stijl achterover.
Anoniem: 239462
4 januari 2008 17:25
Land of the free...
Gevangene van de corporation.

Is dit de toekomst van de mens in de 'vrije wereld'? Iedereen een RFID oid en overal gemonitord worden?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 239462 op 4 januari 2008 17:40]

Yep, slaaf (werknemer) wordt door eigenaar (corporation/grootaandeelhouder) gezien als produktiemiddel en liefst zo goedkoop mogelijk. Dit soort ontwikkelingen draagt niet bepaald bij aan de feestvreugde op je werk. Maar managers vinden dit natuurlijk geweldig. Nog een instrument erbij om te "managen". Zo werkt het nou eenmaal. De mensen die er iets aan hebben vinden het geweldig en wijzen vast weer op de zogenaamde "fantastische mogelijkheden", de mensen die het moeten ondergaan zijn slechts de dupe. Zolang ze het pikken natuurlijk }>

Kortom, begin je eigen bedrijf en ga observatiesystemen verkopen :X
In de bio-industrie heten bv melkkoeien geen dieren of koeien meer maar "production units".
Ik wacht op de dag dat wij "work units" worden.
Anoniem: 196208
4 januari 2008 17:16
Hoe willen ze dit doen? Wordt je een ingeplugd in een soort van matrixachtig apparaat die je temperatuur, hersengolven en dergelijke leest? Oke, dat is misschien een beetje overdreven maar moet de werknemer dus sensors op zich gaan plakken enzo? Lijkt mij niet zo leuk om daarmee te werken dan...

En als dat niet zo is, hoe kan je in hemelsnaam hersenactiviteit en bloedruk meten met hardware als 'computers, telefoons en pda's'?

Verder lijkt het mij een redelijk zinloos apparaat, als ik iets niet snap of begrijp kan ik zelf wel even gaan googlen of het aan een medewerker vragen en voor stress enzo hebben ze (micro)pauzes uitgevonden :)

[edit] Typo's

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 196208 op 4 januari 2008 17:20]

Het is dan ook vooral bedoeld voor onderzoek naar b.v. usability van een nieuw systeem. Daar zit je al onder de sensoren, en ben je (als het goed is) vrijwilliger.

Zie Ars Technica die hier als eerste een analyse van maakte.
Tja, maar met deadlines dan kan de stress behoorlijk oplopen.

Dan krijgen ze op een gegeven moment alleen maar aanvragen voor extra personeel ivm met alle stressende developers. Toch wel goed dat het systeem dan aangeeft dat er te weinig resourcing is. :+ Alleen jammer dat er nooit naar geluisterd en op gereageerd word met extra mensen ;)

Hoe zal het systeem dáár op reageren?
Wat een gaar idee. Wie Snow Crash van Neal Stephenson heeft gelezen, weet dat je dit soort systemen weer kan foppen. Dat je gemiddeld moet scoren om niet op te vallen in het grote geheel. Hopelijk verdwijnt dit plan snel in de vaporware kist 8)7

[Reactie gewijzigd door PhOneman op 4 januari 2008 18:07]

gemiddeld
Inderdaad, van dit soort systemen krijg je een soort monocultuur. Niet ondermaats scoren, niet bovenmaats scoren anders lig je er uit of krijg je een speciale behandeling.
De pleuris breekt pas echt uit als je data naar een centrale database gaan.
Eens een lanterfanter, altijd een lanterfanter.

Een vergelijkbare situatie wordt geschetst in een briljant verhaal van een even briljante schrijver genaamd Marshall Brain. Zijn verhaal heet Manna, naar het gelijknamige fictieve programma uit dat verhaal.
Depending on how you want to think about it, it was funny or inevitable or symbolic that the robotic takeover did not start at MIT, NASA, Microsoft or Ford. It started at a Burger-G restaurant in Cary, NC on May 17, 2010. It seemed like such a simple thing at the time, but May 17 marked a pivotal moment in human history.

The "robot" installed at this first Burger-G restaurant looked nothing like the robots of popular culture. It was not hominid like C-3PO or futuristic like R2-D2 or industrial like an assembly line robot. Instead it was simply a PC sitting in the back corner of the restaurant running a piece of software. The software was called "Manna", version 1.0
http://marshallbrain.com/manna1.htm

[Reactie gewijzigd door merethan op 5 januari 2008 03:22]

cool, dat linkt als een spannend verhaal. Thx for the tip merethan
leuk als je valse berichten namens iemand gaat sturen 8)7
Lijkt me een uitstekend idee !

Uitrollen van het systeem top -down, te beginnen bij de managers met inkomens vanaf € 200.000 per jaar. en hoger.
Anoniem: 247551
4 januari 2008 21:59
Big Brother voor op de werkvloer? Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op, en vertrouwen in je werknemers laat het ook niet echt zien. Wat moet ik me hier nou bij voorstellen, een soort enorm elektronisch gevaar op m'n hoofd zodat mijn baas/onderwijzer kan bijhouden waar ik aan zit te denken? Hiervoor wil ik even een stukje tekst erbij halen, "en zelfs hersenactiviteit vastgelegd".

En wat stelt dat "stress reducerings systeem" nou weer voor? Misschien zo'n leuk pop-upje aan de onderkant van mijn scherm; "U heeft een hoog stressgehalte, neem even een pauze" oid? Nou snap ik dat het niet voor iedereen hetzelfde kan zijn, maar dit zou mij alleen maar nog meer op de zenuwen werken.
Bil Gates hoeft zelf niet aan zo`n systeem,hij is financieel onafhankelijk.
Hij wil wel anderen aan zijn systemen onderwerpen?

Als je als werknemer in dit soort systemen moet deelnemen,wat is dan de (rechts)positie
van het individu?

Ik zie de toekomst met schrik tegemoet als dit ingevoerd wordt.
Heel handig. Als iemand een mailtje (of een blogreactie!) typt terwijl de StressMaster (tm) op rood staat wordt het mailtje veiligheidshalve eerst even in de wacht gezet totdat een derde het heeft beoordeeld.
Dit is echt behoorlijk eng... Ok er valt vast geld mee te verdienen maar...don't be evil!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee