Een groep Britse dierenactivisten krijgt mogelijk de twijfelachtige eer om als eerste te worden verzocht om encryptiesleutels aan de politie te overhandigen als gevolg van de controversiële RIPA-wet, die in oktober werd ingevoerd.
In totaal hebben zo'n dertig activisten een brief in de bus gekregen van rechercheurs die computers onderzoeken welke bij huiszoekingen in mei in beslag werden genomen, zo meldt BBC News. Over het eerste slachtoffer dat aan de bel trok schreef The Register vorige week. Of de activisten echt als eerste encryptiesleutels moeten overhandigen, is overigens onzeker omdat de Britse wet personen in bepaalde gevallen verbiedt bekend te maken dat dat is gebeurd. Als de activisten niet meewerken, is de vermoedelijke volgende stap een officieel 'Section 49'-dwangbevel, waarin wordt geëist dat gegevens 'in leesbare vorm' worden overhandigd. Blijven de activisten dan nog weigeren, kan dat maximaal twee jaar gevangenisstraf opleveren.
Critici hebben bij de behandeling van de wet, die gericht is tegen ernstige criminaliteit zoals terrorisme en kindermisbruik, gesteld dat veel verdachten vermoedelijk liever een paar jaar de cel indraaien dan dat ze meewerken aan hun eigen veroordeling voor ernstigere feiten. Maar het zou ook niet moeilijk zijn om onder de eis tot overhandiging uit te komen, zo denken weer anderen.
Technologieadvocaat David Harris wijst er in dat verband op dat de wet toestaat dat ter verdediging wordt opgevoerd dat de verdachte de sleutel is vergeten of kwijtgeraakt. Als er aan getwijfeld wordt of iemand wel over de sleutel beschikt, dan is het aan de aanklager om deze twijfel weg te nemen. Harris denkt dat het openbaar ministerie daar nog een flinke kluif aan kan hebben. Bovendien, zo benadrukt hij, zijn er programma's zoals Truecrypt waarbij het encryptiealgoritme zo is ontworpen dat de versleutelde data niet van willekeurige gegevens is te onderscheiden. Die software biedt nota bene de mogelijkheid om gevangenisstraf te ontlopen door enkel de sleutel voor een gedeelte van de gegevens te overhandigen, zonder dat het de opsporingsdienst duidelijk wordt dat er nog extra verborgen data aanwezig is.