Google heeft een website geopend waarop gegevens staan over zogenaamde klikfraude bij zijn advertenties. Hoewel experts beweren dat dertig procent van de kliks op advertenties frauduleus is, is dat volgens Google flink overdreven.
Google legt op de site onder andere uit wat het bedrijf verstaat onder klikfraude en ongeldige kliks. Bij klikfraude is de klik bedoeld om de adverteerder op kosten te jagen of diens aantal advertentieweergaves al vroeg op de dag op te maken. Deze methode wordt meestal toegepast door concurrenten, maar ook door sitebeheerders die meer inkomsten willen genereren. Ongeldige kliks vormen een ruimer begrip, dat naast klikfraude bijvoorbeeld ook onbedoelde dubbelkliks omvat. Wanneer een gebruiker een advertentie twee keer aanklikt, wordt slechts één klik bij de adverteerder in rekening gebracht.
Volgens Google is slechts tien procent van de keren dat er op zijn advertenties geklikt wordt te categoriseren als ongeldig. Verder geldt dat slechts 0,02 procent van de ongeldige kliks als zodanig gemarkeerd wordt na een klacht van de adverteerder, waarmee Google duidelijk wil maken dat zijn maatregelen over het algemeen goed werken.
Klikfraude wordt op verschillende manieren gepleegd. Allereerst is er de low-tech manier van handmatig op advertenties klikken. Als hiervoor meerdere personen ingehuurd worden, spreekt Google van een 'click farm'. Ook is het mogelijk een 'pay-to-click'-site op te richten waar mensen tegen betaling op advertenties klikken. Klikfraude wordt echter ook geautomatiseerd uitgevoerd, namelijk met bots die kliks genereren of botnets van met klikbots geïnfecteerde computers.

Google neemt het zekere voor het onzekere en markeert verdachte kliks al snel als ongeldig. Het bedrijf zegt zich ervan bewust te zijn dat er zo een hoop 'false positives' worden gecreëerd, maar dat er desondanks vast frauduleuze kliks aan de aandacht van de zoekgigant ontsnappen. Die laatste groep kliks is echter zeer klein, aldus Google.
Om ongeldige kliks te herkennen kijkt Google onder andere naar de tijd, het ip-adres en het aantal kliks op dezelfde advertentie. Ip-adressen die als malafide te boek staan, worden automatisch genegeerd in de tellingen. Bovendien wordt klikgedrag dat niet bij het profiel van de surfer past, eruit gefilterd. Tot slot wordt er door de Google-ingenieurs continu gewerkt aan een systeem dat mogelijk ongeldige kliks markeert. Een medewerker van Google zoekt dan naar informatie over de bron van de klik om te bekijken of de klik inderdaad niet in rekening moet worden gebracht. Hoe deze systemen precies werken, laat Google logischerwijs niet weten.