Ultra ChillTec-koeler met ingebouwde peltier getest

De mannen van Virtual-Hideout hebben een review gepubliceerd over de Ultra ChillTec-processorkoeler. Bijzonder is het gebruik van een peltier om de koelprestaties te verbeteren.

Een peltierelement is een elektronische warmtepomp die aan één kant koud wordt - mogelijk tot onder het vriespunt - en aan de andere kant warm. In het verleden werden peltierelementen vaak gebruikt door fanatieke overklokkers om de processor ijskoud te houden, maar echt doorgebroken is de techniek nooit omdat er verschillende haken en ogen aanzitten. Een peltierelement heeft namelijk een gelimiteerde pompcapaciteit, produceert zelf ook een aanzienlijke hoeveelheid warmte en er kan condensvorming optreden bij temperaturen onder de kamertemperatuur.

Deze problemen heeft Ultra met de ChillTec-koeler deels opgelost door het peltierelement te gebruiken als koelhulpje. Door middel van heatpipes wordt een deel van de hitte die de processor produceert direct richting het koelblok gestuurd. Hierdoor krijgt het peltierelement niet het volledige vermogen dat de processor produceert voor zijn kiezen waardoor een element van slechts 50W gebruikt kan worden. Tevens wordt het peltierelement aangestuurd door een controller zodat de temperatuur nooit onder de kamertemperatuur komt om condensvorming te voorkomen. De tests van Virtual-Hideout laten zien dat de techniek uitstekend werkt. Een 2,4GHz AMD Athlon 64 X2 4600+ werd onder zware belasting slechts 31º Celsius terwijl er met de standaard meegeleverde koeler een temperatuur van 49º Celsius werd genoteerd. Voor deze prestaties moet wel diep in de buidel getast worden, de koeler gaat voor niet minder dan 130 dollar over de toonbank.

Ultra ChillTec processorkoeler met peltierelement

Door Hielko van der Hoorn

26-03-2007 • 18:43

31

Bron: Virtual-Hideout

Reacties (31)

31
31
21
6
0
1
Wijzig sortering
Tja het nadeel is wel dat zodra het vermogen toeneemt boven het punt dat hij het niet meer kan bijbenen de temperatuur ook exponentieel zal stijgen ... Daarom is het ook jammer dat ze hem niet hebben getest onder extreme omstandigheden (overgeclockt dus, met MEER Vcore ipv minder dan standaard) om te kijken waar het punt ligt dat het peltierelement niet meer voldoende gekoeld kan worden.

Het idee is leuk hoor, maar uiteindelijk zal de luchtkoeler los beter presteren zonder dan met peltierelement. Reken maar uit: 100 watt voor peltierelement en wat er doorheengaat, de processor moet dus niet meer dan 80watt gebruiken ofzo wil je het kritieke punt niet bereiken (ervan uitgaande dat de koeler zelf 130watt kan bijhouden, wat al heel extreem is)

Peltierelement zelf is een heel leuk ding :) gebruik hem als onderzetter voor je thee of koffie en hij produceert toch redelijk wat stroom :Y) leuk als je een flashy onderzetter wilt maken :*)

Een korte verklaring: Kijk maar naar de resultaten van de UltraChill, verschil tussen idle en load is 7 graden, terwijl dit bij de Titan 12 is. Overgeclockt is dit verschil 6 graden tov 7, dit betekent dus dat hij ergens tussen het punt van Load normaal en Load overgeclockt exponentiele temperatuurgroei moet hebben gehad. (hij nam eerst relatief weinig toe maar vervolgens evenveel als de Titan)

Kortom:

Het enige nut van dit apparaat is dat het je cpu koeler houdt als je hem niet te ver overclockt, hij zal echter je cpu niet verder overclocken dan een andere goede (en goedkopere) koeler en dus heeft hij eigenlijk geen nut. (50 graden voor een CPU is niet veel)
50 Watt vind ik opzich best veel te noemen. Een 'high end' overklok pc verbruikt toch wel 600 Watt (een schatting). Dat betekent dat ongeveer 8 à 9 procent van de totale hoeveelheid stroom verbruikt wordt door de koeling.

Is waterkoeling dan niet beter/energiezuiniger?
Waterkoeling is niet echt te vergelijken met zo'n koeler.
Een PC met waterkoeling is over het algemeen niet bepaald mobiel en zo'n ding meeslepen naar lan-parties is niet echt handig IVM laten leeglopen/vullen etc.
Ook willen veel mensen niet klooien met water in hun PC en dan is dit een mooi droog "alternatief".

Waterkoeling gebruikt gemiddeld minder stroom en, zeker de passieve koeltorens, is stiller dan deze koeler. 600 watt is zelf aan de hoge kant voor een O/C PC, ik denk dat een stressed high-end PC zo'n 350-400 watt vreet. Het Peltier element kan 50watt aan warmte verplaatsen, maar het verbruik van de peltier zelf is hoger dan die 50Watt, ik gok zo rond de 80-90 aangezien peltiers niet bepaald efficient met energie omgaan. 8-9% meer verbruik is dan nog laag ingeschat.

Dit is inderdaad meer wat voor de rijke overclocker die geen zin heeft in lastige phase-change of het gevaar wil lopen om zijn PC onder water te zetten :)
De meeste mensen hebben de waterkoeling gewoon compleet in de kast zitten hoor. Leeg laten lopen en weer moeten hervullen voor een LAN is dan ook niet nodig.

Er zijn wel externe sets van Zalman maar de meeste mensen hebben de radiator gewoon in de kast gemod en zo'n PC is qua vervoeren ook niet anders dan een lucht gekoelde PC.
Dat weet ik wel zeker. Als je na gaat dat dit gevaarte 985gram weegt dus zeg maar grof weg 1 kilo. dan is mijn WC setje "ligt" ten opzichte van dat want een WC koelblok weeg hooguit 50gram en de radiator zit toch op een andere plek gemonteerd.

Daarnaast moet je zo`n apparaat altijd liggend vervoeren anders heb je een groot probleem.

Daarnaast kan je bij een WC setje wat zuiniger omgaan met energie als je ook nog een pomp hebt die op 12v loopt dan is dat een stuk zuiniger dan als je een TEC laat werken :)
Inderdaad, ik denk dat deze koeler bij vervoer meer schade aanricht door het gewicht dan een goed geinstalleerde waterkoeling.
Waterkoeling is beter.

Een ventilator met een radiator doet het zeker qua rendement beter. (theoretisch rendement = afgegeven nuttig vermogen / opgenomen vermogen * 100%)
Uiteraard is hier de omgevingstemperatuur van de radiator heel belangrijk.

Een peltier heeft een rendement waar je weliswaar bij je spaarrekening of belegging van droomt, maar energetisch gezien knudde is: grofweg 20% (mede sterk afhankelijk van isolatie, temperatuurverschil etc etc).

Je moet er dus naar verhouding veel energie inpompen voor een beetje koeling.
De koeler verbruikt geen 50W. Het peltier element kan 50 watt warmte wegwerken.
Anoniem: 87964 @mastair26 maart 2007 19:41
Het peltier element gebruikt ook 50watt, misschien wel wat meer ivm verliezen....

Ik heb vroeger ook een 50watt versie gehad, daar moest altijd stuk schuim omheen ivm condensvorming etc.

Nadeel van een peltier is dus dat de warmte kant ECHT warm wordt. Hoe sneller/beter je de warmte kan afvoeren hoe kouder de andere kant wordt... Dat is beetje het idee van een peltier... Als ik me niet vergis zorgt een peltier voor een "vaste" tempratuurverschil tussen beide kanten...
Dan vraag je je af hoeveel de koeler echt verbruikt, want peltier-koeling heeft maar een rendement van 50% (!).
600 watt door alle pc delen. ongeveer 130 watt voor een C2D overgeclockt. Dus bijna 50% bij overclock.
vooral die : zorgt dat de temperatuur van de processor niet onder kamertemperatuur komt zorgt er voor dat de gewone tweaker hier al niet voor gaat kiezen : met waterkoeling heb je al een resultaat dat dicht bij kamertemperatuur ligt (2° hoger dan ambient met een goede setup)
Anoniem: 140100 @successor26 maart 2007 20:12
Ehm... waterkoeling is en blijft duurder, en zeker eentje die t zo goed doet als dit ding
Deze cooler trekt makkelijk 80w meer dan een waterkoeling. Dan heb je dus pas je CPU gekoeld, waar de meeste watercooling-opstellingen ook de GPU en soms chipset / geheugen meenemen. Dat wordt geen grappige stroomrekening.
Nijn, vind ik toch wel knap aangezien het ellement maar 50 watt gebruikt. ik quote:
Hierdoor krijgt het peltierelement niet het volledige vermogen dat de processor produceert voor zijn kiezen waardoor een element van slechts 50W gebruikt kan worden.
Anoniem: 30670 26 maart 2007 18:55
Dit lijkt wel de ideale oplossing voor de NON-risco nemende Oc'ers onder ons.
De beste koel prestatie's met de minste ongemakken die evt watercooling en phasechange met zich mee brengen.
Is er ook iets bekendt over hoeveel lawaai nou zo koeler (systeem) maakt?
nu het begin er is, zullen er meerdere fabrikanten over denken dit te gaan doen denk ik :) goede oplossing, maar zuinig is eigenlijk wel anders :P
ik vraag me af hoe je dit soort gevallen nog verticaal kan plaatsen zonder dat je moederbord krom trekt
naast alle hier genoemde nadelen: niet alleen het stroomverbruik wordt zorgwekkend beinvloed door de inefficiency van een peltier; ook straalt dit beestje veel meer hitte uit dan hij wegneemt. leuk voor de rest van je bak :S

nee, peltiers zou ik persoonlijk (en dan ffjes geleden al weer ;) ) gebruiken in een extern radiatorsysteem (upgrade voor je WC setje dus), waardoor de hitte tenminste buiten mijn case dissipeert.
wat gewicht betreft: de grootste zalman weegt bijna hetzelfde. hoor je niemand over.......
31 graden is inderdaad wel behoorlijk frisjes!

Klinkt goed, maar heeft iemand al vergelijkingen gemaakt met goedkopere koelers? Presteert deze koeler bijvoorbeeld beduidend beter dan de Scythe Infinity?

met andere woorden: is hij die 130 euro echt waard?
De Arctic hier houdt een 4800+ onder zware belasting op 36°C. 20°C omgevingstemperatuur.

Ik vind 31° dan ook niet bepaald een adembenemende prestatie. Zeker niet voor die prijs.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.