Fabriek geopend voor organische halfgeleiders

Nanoident, producent van organische halfgeleiders, heeft in het Oostenrijkse Linz een fabriek geopend waar chips worden 'geprint'. De halfgeleiders zijn door de techniek veel goedkoper te produceren dan de conventionele chips van silicium.

De techniek voor het maken van organische halfgeleiders is vergelijkbaar met die van een inktjetprinter: door op een dunne laag polymeer met speciale inktsoorten laag voor laag patronen te spuiten, ontstaat een elektronisch circuit. De uiteindelijke printbanen kunnen tot 10.000nm dun zijn, en zijn daarmee veel grover dan de 65nm-architectuur op een normale chip. Ook behalen de organische chips niet de snelheden van siliciumchips. Omdat de halfgeleiders uit organische materialen bestaan vergaan ze bovendien op langere termijn. Daar staat een veel lagere kostprijs tegenover. De organische halfgeleiders zijn zelfs zo goedkoop te produceren dat ze volgens Nanoident prima als wegwerpchip dienst kunnen doen. Het bedrijf ziet daardoor talloze nieuwe toepassingen.

Nanoident zegt plannen te hebben voor toepassingen in de gezondheidszorg, voor defensiedoeleinden en voor de consumentenmarkt. Zo ziet het bedrijf perspectief in organische sensoren voor bloedmeters en testapparatuur die de waterkwaliteit van een bron kan vaststellen. Ook wil de fabrikant met een aantal in software gespecialiseerde zusterbedrijven zogenaamde 'lab-on-a-chip'-oplossingen maken. Met additionele hardware kunnen deze sensoren diverse medische tests uitvoeren. Dankzij de wergwerpchips zegt Nanoident concurrerende systemen, die soms honderdduizenden dollars kosten, te kunnen vervangen. Ook valt te denken aan plastic vingerafdruksensoren, waarmee telefoons eenvoudig en goedkoop aan de rechtmatige eigenaar gekoppeld kunnen worden.

De grondstoffen en de benodigde machinerie voor het produceren van organische halfgeleiders zijn normaal in de handel verkrijgbaar. Het bedrijf zegt dat tijdens de productie nauwelijks reststoffen vrijkomen, die bovendien biologisch afbreekbaar zijn. De fabriek in Linz is 800 vierkante meter groot, met een clean room van 400 vierkante meter. De productiecapaciteit is maximaal 40.000 vierkante meter per jaar aan organische halfgeleiders. Nanoident heeft voor de bouw van de fabriek 'enkele miljoenen' nodig gehad, wat natuurlijk niet in verhouding staat tot de miljarden kostende productielijnen van bedrijven als Intel en AMD.

Nanoident

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

14-03-2007 • 12:07

34

Bron: Ars Technica

Reacties (34)

34
33
11
3
0
18
Wijzig sortering
Dit is nog eens leuke technologie. Stel je voor dat dit kan doorontwikkeld worden naar een situatie waar dit effectief als printer werkt. Dan kan je mooi zelf je chips gaan maken voor de toepassingen die je als "gewone" gebruiker kan bedenken. Een programeur kan dan mischien minder afhankelijk zijn van hardware omdat hij de nodige hardware door een collega kan laten ontwerpen...
Of even een moederbordje uitprinten :9
Dat bestaat, voor enkelzijdige projecten dan wel.
Werkt met zilverhoudende verf op kunstof.
Word vaak gebruikt om prototypen te bouwen.
Je hebt nu ook al 3d printers waar je plastiek mee kunt printen.
Dan maak je je apparaten zelf, dit zou het ultieme apparaat zijn voor de tweaker.
Anoniem: 155977 @C00P14 maart 2007 12:33
Ach leuk, open-source-hardware....
er is toch een open-source prosoccor :P
Volgens mij was dat een videokaart.
Ja, stel je voor, maar dat geldt ook voor de normale chipsfabrieken... Al is dit een stuk goedkoper; lijkt me gezien de specs avn de fabriek in het bericht toch nog wel even buiten ons bereik liggen. ;)
Programmeurs zijn nog zelden afhankelijk van hardware, alleen als het onderste uit de kan moet worden gehaald wordt er nog direct op de hardware geprogrammeerd. En dat zie ik bij dit soort slome chips nog niet zo veel gebeuren.
10 micrometer als kleinste fabricage afmeting werd bereikt in de halfgeleiderindustrie in het begin van de jaren 70. Net genoeg om een eenvoudige 8 bit CPU te bouwen dus. Met kloksnelheden uitgedrukt in KHz in plaats van GHz.
De huidige generatie IC's hebben een kleinste afmeting van ongeveer 50 nanometer. Dat scheelt een factor 40.000 in oppervlakte. Het equivalent van 1 vierkante centimeter met deze print techniek komt dus overeen met een plakje silicium van slechts 2500 vierkante micrometer (0.0025mm2) ofwel de doorsnede van menselijk haar.
Inderdaad...

Daarom is plastic elektronica niet echt zinnig als vervanger van de 'gewone' siliciumchips (en zeker niet om complexe microprocessors mee te maken enzo). Het grote voordeel van plastic is wel natuurlijk de lage kost per oppervlakte (alhoewel er minder functies per oppervlakte op passen en de transistoren veel trager zijn) zodat plastic in de volgende gevallen zinvol kan zijn:

- Zeer weinig functies op een chip (RFID chips, biosensors, ...): als de scribelines/bondpads/... meer plaats innemen dan het 'nuttige deel' van de chips is het niet zinvol kleine transistors te maken.

- Grote oppervlaktes (sensors, displays, ...): Toepassingen waar het kleiner maken van de transistors niet zorgt dat er minder oppervlakte nodig is

- Flexibele elektronica: vooral/alleen voor de grote oppervlaktes omdat anders de Si chip toch klein genoeg is zodat flexibiliteit niet uitmaakt...
kortere levensduur hoeveel korter moet ik dan aan denken dagen weken jaren?

Ze mogen dan wel wegwerp chips heten vanwegen de lage kosten maar hoe belasten dit soort dingen het milieu tenopzichten van normale chips?

ik zie het al helemaal voor me, hey dat apparaat doet het niet meer, de chip is weggerot.
Nou, ze noemen het organisch. Met wat geluk is het spul biologisch afbreekbaar...
Organisch wil zeggen op basis van koolstof, dat zegt dus niets over "biologisch" of "afbreekbaar".

Een diamant is ook organisch materiaal...

Helaas nog geen nederlandsche vertaling, maar zie ook:
http://de.wikipedia.org/wiki/Organische_Chemie
Als je wilt verbeteren, doe het dan goed. :+

Een diamant is ontstaan uit organisch materiaal en valt daarom onder organische chemie . Het resultaat uit de reacties waaruit een diamant is ontstaan, (de diamant zelf dus) is niet organisch.
Het resultaat uit de reacties waaruit een diamant is ontstaan, (de diamant zelf dus) is niet organisch.
Definieer organisch in deze...

Het gaat hier om 'organische chemie' niet om chemie die 'organisch' is.
Organische chemie is de verzamelnaam voor chemie met moleculen die voornamelijk uit koolstof en waterstof ontstaan. En heeft niets te maken met of een stof al dan niet in de levende natuur voorkomt of dat er niet in de vrije natuur voorkomende reacties voor nodig zijn om het te maken.

Overigens is 'natuur' in deze een lastig begrip. De scheikunde volgt als natuurwetenschap de natuurwetten, maar bij 'natuur' denken de meeste leken aan totaal iets anders.
Niet organisch als in: Anorganische stof
Ga maar weer een paar lessen scheikunde volgen. Een diamant is in moderne scheikundige begrippen weldegelijk organisch, aangezien het voornamelijk uit koolstofatomen bestaat.
Helaas:
Organische chemie beschrijft dat deel van de chemie dat zich bezighoudt met moleculen, voornamelijk bestaande uit Koolstof en Waterstof.
Echter er zijn uitzonderingen; denk aan Koolzuur (H2CO3/CO2) of Koolmonoxide (CO), en puur Koolstof (grafiet en diamant).
Deze vallen daardoor onder de anorganische chemie.
Dank je.
Staat in het bericht.. beter lezen!
er staat idd dat de chips vergaan, al lijkt me niet dat die chips 100 % organisch zijn je moet ze namelijk ook nog aansluiten en zo.
@2xdehelft

Zowel in het originele als het stuk op T.net staat nergens dat de chip zelf biologisch afbreekbaar is. Enkel dat ze vergaan, dat kan meerdere betekenissen hebben.

Het proces om de chips te maken en de bijproducten die daarbij vrijkomen, zijn volgens het bericht wel milieu-vriendelijk.

EDIT: Ok, de post van 2xdehelft is gericht aan de first poster, dan heeft hij helemaal gelijk. Als die post gericht was aan Cube, dan heeft mij post nog enige waarde :Y)
Anoniem: 172063 @coyote198014 maart 2007 14:55
Ja je bent de enige
ja, voor onze tijd
10.000nm = 10micro meter. Dus de afmetingen van de eerste serie geintegreerde circuits.

krijgen we strax een organische 4004.
Hmm.. en nog even en we hebben last van een verkouden audiokaart...
Zit je lekker een muziekje te luisteren... * WHAAAACHOoooooo*... snotter..snotter*

Ik weet het, ver gezocht...
Aaah mn computer is traag, mn CPU zal wel aan het rotten zijn :P
Anoniem: 170345 14 maart 2007 13:28
Straks moet je je CPU iedere week water geven. En een beetje Pokon.
...De halfgeleiders zijn door de techniek veel goedkoper te produceren dan de conventionele chips van silicium...
-"Allriiight!!"
...Ook behalen de organische chips niet de snelheden van siliciumchips. Omdat de halfgeleiders uit organische materialen bestaan vergaan ze bovendien op langere termijn...
-"Aah k*t.."

Beetje pokon in de watercooler? :+

edit: note to self- refresh
Hoe zou het zitten met de betrouwbaarheid?

Als ze biologisch afbreekbaar zijn, dan zal hun betrouwbaarheid ook wel afnemen over de tijd.... Lekker handig!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.