Nanoident, producent van organische halfgeleiders, heeft in het Oostenrijkse Linz een fabriek geopend waar chips worden 'geprint'. De halfgeleiders zijn door de techniek veel goedkoper te produceren dan de conventionele chips van silicium.
De techniek voor het maken van organische halfgeleiders is vergelijkbaar met die van een inktjetprinter: door op een dunne laag polymeer met speciale inktsoorten laag voor laag patronen te spuiten, ontstaat een elektronisch circuit. De uiteindelijke printbanen kunnen tot 10.000nm dun zijn, en zijn daarmee veel grover dan de 65nm-architectuur op een normale chip. Ook behalen de organische chips niet de snelheden van siliciumchips. Omdat de halfgeleiders uit organische materialen bestaan vergaan ze bovendien op langere termijn. Daar staat een veel lagere kostprijs tegenover. De organische halfgeleiders zijn zelfs zo goedkoop te produceren dat ze volgens Nanoident prima als wegwerpchip dienst kunnen doen. Het bedrijf ziet daardoor talloze nieuwe toepassingen.
Nanoident zegt plannen te hebben voor toepassingen in de gezondheidszorg, voor defensiedoeleinden en voor de consumentenmarkt. Zo ziet het bedrijf perspectief in organische sensoren voor bloedmeters en testapparatuur die de waterkwaliteit van een bron kan vaststellen. Ook wil de fabrikant met een aantal in software gespecialiseerde zusterbedrijven zogenaamde 'lab-on-a-chip'-oplossingen maken. Met additionele hardware kunnen deze sensoren diverse medische tests uitvoeren. Dankzij de wergwerpchips zegt Nanoident concurrerende systemen, die soms honderdduizenden dollars kosten, te kunnen vervangen. Ook valt te denken aan plastic vingerafdruksensoren, waarmee telefoons eenvoudig en goedkoop aan de rechtmatige eigenaar gekoppeld kunnen worden.
De grondstoffen en de benodigde machinerie voor het produceren van organische halfgeleiders zijn normaal in de handel verkrijgbaar. Het bedrijf zegt dat tijdens de productie nauwelijks reststoffen vrijkomen, die bovendien biologisch afbreekbaar zijn. De fabriek in Linz is 800 vierkante meter groot, met een clean room van 400 vierkante meter. De productiecapaciteit is maximaal 40.000 vierkante meter per jaar aan organische halfgeleiders. Nanoident heeft voor de bouw van de fabriek 'enkele miljoenen' nodig gehad, wat natuurlijk niet in verhouding staat tot de miljarden kostende productielijnen van bedrijven als Intel en AMD.
