Dat is nou net wat ik zeg, de film- en muziekmaatschappijen maken het zelf onmogelijk omdat ze huiverig zijn, onredelijke restricties willen stellen via DRM, er geen algemene afspraken zijn (en er dus altijd individueel onderhandeld moet worden), en te grote initiele bedragen eisen voor het beschikbaar stellen van hun catalogus. En zonder de medewerking van de muziekmaatschappijen kan je niks. Er zijn wel degelijk sites die DRM-vrije muziek voor goede prijzen verkopen, maar hun aanbod is kut omdat alleen maar onafhankelijke labels contracten met hen af willen sluiten en de grote labels hun links laten liggen.
En zelfs als je dan DRM en alle nadelen daarbij op de koop toe neemt dan nog is het aanbod van de bestaande winkels beperkt als je muzieksmaak buiten de Top 40 valt. Ik luister bijvoorbeeld veel naar soundtracks van films en spellen, maar probeer jij maar eens de Final Fantasy VI Piano Collections of de soundtrack van Princess Mononoke bij een online muziekwinkel te kopen. En die zijn dan nog vrij populair.
Voor normale winkels kan ik dat begrijpen, er zijn ten slotte allerlei initiele kosten zoals transportkosten en de ruimte in de schappen is beperkt, en als een CD in de schappen blijft liggen dan kost hen dat geld. Gelukkig zijn er speciaalhandels en desnoods kan je proberen te importeren. Maar juist voor online winkels zou er theoretisch geen enkele barrière daar moeten zijn, opslagruimte is er genoeg, elke download wordt individueel geautomatiseerd geregistreerd, en je bent van overal op de wereld bereikbaar. Maar de industrie creëert zelf extra barrières. Met als resultaat dat veel muziek die ik eventueel zou willen kopen niet beschikbaar is, en de rest in een formaat waarmee ik het bijv. niet op mijn MP3-speler kan plaatsen en alleen in Windows Media Speler kan beluisteren (die op mijn Windows Vista Business N systeem niet geinstalleerd kan worden), etcetera.
Als een ander voorbeeld, last.fm is een prachtige site waar je via internetradio naar je favoriete muziek kunt luisteren of nieuwe onbekende muziek kunt ontdekken. Zij doen dit op een radiolicentie, wat goed geregeld is, en zij kunnen daarom erg makkelijk aan heel veel muziek komen. Hun catalogus is dan ook heel erg goed, zij zijn een goed voorbeeld van hoe het wél moet. Jammer genoeg is het niet mogelijk om een individueel lied uit hun catalogus ‘on demand’ te luisteren, of te downloaden. Last.fm heeft alleen links naar ‘normale’ CDs die op amazon.com verkocht worden. De reden hiervoor is simpelweg omdat de muziekstudio’s na 17 jaar het nog steeds niet klaar hebben gespeeld om algemene, duidelijke en zinvolle afspraken te maken.
Bill Gates zei het laatst ook al, normale CDs via normale winkels zijn op het moment nog steeds de enige klantvriendelijke manier om legaal muziek aan te schaffen

.
~Grauw
[EDIT: correctie, iTunes doet het nog best goed, aangezien de soundtrack van Princess Mononoke daar wel te koop is, en ook verschillende FF piano collections (maar niet die van FFVI), ook in de Nederlandse iTunes. Helaas is bijv. de uitgebreide catalogus van Japanse popmuziek (the pillows, mr. children, yoko kanno) die de Japanse editie van iTunes heeft niet ook beschikbaar in de Nederlandse iTunes. En dit is precies wat ik bedoel, de muziek staat op Apple’s servers maar ze kunnen het niet verkopen buiten Japan omdat daar weer apart voor onderhandeld en betaald moet worden. En natuurlijk wordt alles in een DRM-beveiligd formaat geleverd waardoor alleen iTunes zelf en iPods de muziek af kunnen spelen, en mijn favoriete muziekspeler en mijn MP3-speler buiten de boot vallen, kortom ik heb er niks aan. En dat moet maar liefst een euro per liedje kosten.]