Apple domineert markt voor betaalde videodownloads

Zowat zestig procent van de onbetaalde videodownloads bestaat uit pornofilmpjes. Op de betaalde markt is Apple echter heer en meester met ongeveer 90 procent marktaandeel.

Uit een onderzoek van de NPD Group blijkt dat gedurende het derde kwartaal van dit jaar zowat 1,2 miljoen Amerikaanse gezinnen betaalden om een film binnen te halen via internet. Het slechte nieuws voor de entertainmentindustrie is echter dat het aantal downloads via een gratis p2p-netwerk vijf keer zo groot was. Tweederde van die gratis downloads bestond uit erotisch beeldmateriaal, gevolgd door twintig procent tv-shows en vijf procent speelfilms. Bovendienstelde NPD vast dat het downloaden van films lang niet zo populair is als het gratis binnenhengelen van muziek.

Downloaden films in XboxAnalist Russ Crupnick waarschuwt filmstudio's dat het aantal onbetaalde downloads alleen maar zal toenemen. Hij gelooft echter ook dat ook de online aankoop van films in het volgende jaar zal verdubbelen en mogelijk zelfs verdrievoudigen. Van deze betaalde downloads bestaat op dit moment 62 procent uit tv-shows, 24 procent uit videoclips en zes procent uit films. Vijf procent van de markt wordt bediend door Vongo, drie procent van de aankopen gebeurt via Movielink en minder dan één procent komt op rekening van CinemaNow.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

20-12-2006 • 14:25

40 Linkedin

Bron: Forbes

Reacties (40)

40
39
17
3
0
11
Wijzig sortering
(inkoppertje, wat zouden de reacties zijn als Apple vervangen werd door Microsoft :P )

Mooie beloning voor durf en visie.
Apple weet als geen ander dat content king is, dus hebben ze veel tijd, geld en energie gestopt in het vullen van je iPod.

de iPod is niets nieuws - please geen discussie over de iPod zelf! - maar het zeer goede iTunes programma erom heen , en de one click implementatie van Amazon heeft het wel makkelijker gemaakt.

Tuurlijk heeft ons kent ons geholpen, Steve zit vuistdiep in Disney, maar dankzij deze stappen zijn er vele geweest die het goede voorbeeld volgen.

nu nog HBO en andere premium aanbieders van content overtuigen dat ze in europa ook een grote fanbase hebben....
(inkoppertje, wat zouden de reacties zijn als Apple vervangen werd door Microsoft )
Inkoppertje, is het al 1 april?
Ik blijf erbij, en dat is dan ook natuurlijk mijn persoonlijke mening, dat ik liever iets fysieks in mijn handen heb als het gaat om de aankoop van muziek of films. Vooral bij muziek, heb ik graag het cdtje nog ergens staan. Ik rip 'm dan zelf wel op de manier waarop ik dat wil. Bovendien heb ik dan geen last van de opgelegde DRM.
Anoniem: 153864
@Eiríkr20 december 2006 16:10
Dat was tot voor kort ook m'n mening maar nu staan m'n CD's op zolder en gebeuren m'n aankopen via iTunes. Echt veel koop ik niet maar iTunes is perfect voor mij omdat ik impulsief albums aankoop en losse liedjes aan een euro. CD's zijn balast geworden, hoogstens goed als backup.
Ik vind het altijd grappig te horen dat iemand over CD's zegt dat ze liever iets fysieks in handen hebben. Het zit enkel tussen de oren hoor.

In de tijd van de langspeelplaat kon ik het argument nog volgen vermits je de muziek kon zien op vinyl en desnoods zelf kon beluisteren met een gewone naald (niet aan te raden) Maar in het geval van een CD heb je echt niets fysieks, je hebt gewoon een harde schijf in je handen, niet meer niet minder. Ik bekijk nu bijvoorbeeld nu mijn computer als een grote CD kast. Ik ben nu ook eindelijk af van die berg plastiek die toch maar ruimte in neemt.

Het is gewoon een klik in je hoofd. Wanneer je ten volle snapt wat een CD is dan laat je die vallen, vermits een CD meer restricties biedt dan een computer. En voor mensen die echt niet de klik kunnen maken is er toch gewoon de burn functie.
Ik begrijp je gedachtegang. Een deel zit ook tussen de oren ben ik helemaal met je eens. Maar mijn belangrijkste argument is nog steeds dat wanneer ik een CD koop, ik niet te maken heb met DRM. Ik kan rippen op de kwaliteit die ik wil en als ik netjes met het CDtje omga kan ik dat later altijd nog eens doen. Bovendien heb je iets in handen, vind ik nog altijd leuker als een HDD.

Ik zou ook best mijn muziek via iTunes willen aankopen. Hier op mijn Mac gebruik ik iTunes en het is een heerlijk programma dat netjes aansluit op mijn systeem. Als de iTunes Music Store nu geen DRM had... zou ik denk ik ook heel gemakkelijk overstappen. Maar tot die tijd, koop ik gewoon mijn muziek nog normaal op CD.
Ik vind het grappig dat ik niemand hier hoor over de geluidskwaliteit.

Ik download zelf ook regelmatig een album, maar wanneer het echt tot een van mijn favorieten gaat behoren kopieer/koop ik bijna altijd het origineel...

De reden? Zuiver de kwaliteit.

Als je echt goede audioapparatuur icm een goede cd-speler hebt staan, dan is dit verschil gewoon levensgroot. Mijn moeder wist van niks, kwam binnenlopen nadat ik de nieuwe cd-speler (denon in dit geval) er aan had gehangen ipv een pioneer dvd-speler, en haar mond viel gewoon open. Het verschil is dan ook gewoon erg groot.
Er zijn mensen die zeggen het verschil niet te horen, maar het verschil van pc geluid tot middle end audio is gewoon enorm. Je favoriete cd's klinken gewoon zo ontzettend veel mooier/boeiender...

Ik gebruik vrijwel nooit itunes, vooral omdat de kwaliteit gewoon nog onvoldoende is. Er is geen mogelijkheid tot bijvoorbeeld LAME (losless, geen hoorbaar kwaliteitsverschil)

De laatste tijd worden de Torrents daarentegen steeds beter van kwaliteit. Als apple dit nu ook inziet en de mogelijkheid bied om voor hetzelfde geld een optimale kwaliteit te downloaden (verbindingen zijn tegenwoordig het probleem niet meer) zie ik geen enkel probleen meer. PC direct aan je stereo hangen, of gewoon muziek op een cdtje branden, en iedereen is weer tevreden... ;) :9
Het irritante is dat de film- en muziekstudio’s niet inzien dat ze gewoon door een simpele interface, snelle infrastructuur, goede kwaliteit (zonder gepop en getik), complete catalogus en geen gezeik met DRM als je muziek koopt te bieden prima kunnen concurreren met het illegale gedownload op peer-to-peernetwerken. Mensen willen best betalen voor wat gemak en snelheid, en dan ook nog de artiest hun verdiende loon geven. In plaats daarvan besteden ze bakken met geld aan het achterna zitten van piraten (wat tot dusver nog nooit gelukt is), moeten ze overal langdurig over onderhandelen om zoveel mogelijk geld te krijgen zodat geen enkele site een complete catalogus heeft, en bakken ze overal DRM in. Vind je het gek dat de consument het maar niks vindt.

Ik bedoel, denk even aan Napster. Is er nu, 17 jaar later, ook maar één legale dienst die een alternatief biedt met hetzelfde gemak en grote aanbod?

Waar ik overigens best wel heel erg geinteresseerd in zou zijn is een legale filmdienst op huurbasis (met DRM is prima, ik hoef het niet per se te kopen), waarbij je direct de film kunt kijken zonder downloadtijd. Gewoon als alternatief voor 1. de videotheek zodat je daar niet naar toe hoeft te fietsen om vervolgens opgelicht te worden, en 2. illegaal downloaden omdat dat altijd zo lang duurt, je pas kunt kijken als het klaar is, en het altijd maar hopen is dat de kwaliteit een beetje goed is. Waar het op de Nederlandse markt aan ontbreekt is aanbieders, en bij de weinige aanbieders die er zijn, een goede catalogus (wederom omdat de filmstudio’s overal moeilijk over doen).

~Grauw
Ik bedoel, denk even aan Napster. Is er nu, 17 jaar later, ook maar één legale dienst die een alternatief biedt met hetzelfde gemak en grote aanbod?

Maak jij dan een online dienst heb je een goudmijn als je het zo zegt als in je post
Dat is nou net wat ik zeg, de film- en muziekmaatschappijen maken het zelf onmogelijk omdat ze huiverig zijn, onredelijke restricties willen stellen via DRM, er geen algemene afspraken zijn (en er dus altijd individueel onderhandeld moet worden), en te grote initiele bedragen eisen voor het beschikbaar stellen van hun catalogus. En zonder de medewerking van de muziekmaatschappijen kan je niks. Er zijn wel degelijk sites die DRM-vrije muziek voor goede prijzen verkopen, maar hun aanbod is kut omdat alleen maar onafhankelijke labels contracten met hen af willen sluiten en de grote labels hun links laten liggen.

En zelfs als je dan DRM en alle nadelen daarbij op de koop toe neemt dan nog is het aanbod van de bestaande winkels beperkt als je muzieksmaak buiten de Top 40 valt. Ik luister bijvoorbeeld veel naar soundtracks van films en spellen, maar probeer jij maar eens de Final Fantasy VI Piano Collections of de soundtrack van Princess Mononoke bij een online muziekwinkel te kopen. En die zijn dan nog vrij populair.

Voor normale winkels kan ik dat begrijpen, er zijn ten slotte allerlei initiele kosten zoals transportkosten en de ruimte in de schappen is beperkt, en als een CD in de schappen blijft liggen dan kost hen dat geld. Gelukkig zijn er speciaalhandels en desnoods kan je proberen te importeren. Maar juist voor online winkels zou er theoretisch geen enkele barrière daar moeten zijn, opslagruimte is er genoeg, elke download wordt individueel geautomatiseerd geregistreerd, en je bent van overal op de wereld bereikbaar. Maar de industrie creëert zelf extra barrières. Met als resultaat dat veel muziek die ik eventueel zou willen kopen niet beschikbaar is, en de rest in een formaat waarmee ik het bijv. niet op mijn MP3-speler kan plaatsen en alleen in Windows Media Speler kan beluisteren (die op mijn Windows Vista Business N systeem niet geinstalleerd kan worden), etcetera.

Als een ander voorbeeld, last.fm is een prachtige site waar je via internetradio naar je favoriete muziek kunt luisteren of nieuwe onbekende muziek kunt ontdekken. Zij doen dit op een radiolicentie, wat goed geregeld is, en zij kunnen daarom erg makkelijk aan heel veel muziek komen. Hun catalogus is dan ook heel erg goed, zij zijn een goed voorbeeld van hoe het wél moet. Jammer genoeg is het niet mogelijk om een individueel lied uit hun catalogus ‘on demand’ te luisteren, of te downloaden. Last.fm heeft alleen links naar ‘normale’ CDs die op amazon.com verkocht worden. De reden hiervoor is simpelweg omdat de muziekstudio’s na 17 jaar het nog steeds niet klaar hebben gespeeld om algemene, duidelijke en zinvolle afspraken te maken.

Bill Gates zei het laatst ook al, normale CDs via normale winkels zijn op het moment nog steeds de enige klantvriendelijke manier om legaal muziek aan te schaffen :).

~Grauw

[EDIT: correctie, iTunes doet het nog best goed, aangezien de soundtrack van Princess Mononoke daar wel te koop is, en ook verschillende FF piano collections (maar niet die van FFVI), ook in de Nederlandse iTunes. Helaas is bijv. de uitgebreide catalogus van Japanse popmuziek (the pillows, mr. children, yoko kanno) die de Japanse editie van iTunes heeft niet ook beschikbaar in de Nederlandse iTunes. En dit is precies wat ik bedoel, de muziek staat op Apple’s servers maar ze kunnen het niet verkopen buiten Japan omdat daar weer apart voor onderhandeld en betaald moet worden. En natuurlijk wordt alles in een DRM-beveiligd formaat geleverd waardoor alleen iTunes zelf en iPods de muziek af kunnen spelen, en mijn favoriete muziekspeler en mijn MP3-speler buiten de boot vallen, kortom ik heb er niks aan. En dat moet maar liefst een euro per liedje kosten.]
Anoniem: 84766
@Grauw20 december 2006 21:33
Bill Gates zei het laatst ook al, normale CDs via normale winkels zijn op het moment nog steeds de enige klantvriendelijke manier om legaal muziek aan te schaffen
Bill Gates is altijd de grootste voorstander geweest van DRM. Noem een Janus en Palladium oid.

Nee, meneer Gates kan de oorlog op drm gebied niet winnen, dus nu moet het maar helemaal niet en gaan we Apple maar negatief in het nieuws brengen. :r
Allofmp3.com? Zelfs test-aankoop vond dit een goede site ;) Nu ineens illegaal!

Het zijn die dingen die mensen afstoot : Er is gewoon geen enkel DUIDELIJKE wet, alleen verschillende interpretaties van oude wetten die meestal over fysieke goederen gaan.

Het word eens tijd dat de wetgever de rechten en de plichten van zowel de consument ALS de fabrikant eens vastlegt voor niet fysieke vormen.
Precies!

Maar eigenlijk moeten de film- en muziekmaatschappijen die afspraken zelf maken, maar het zou wel goed zijn als de overheden (bijv. de Europese) hen ertoe dwongen om dergelijke afspraken te maken, en er ook op toezien dat deze afspraken de rechten van de klant respecteren. Want uit zichzelf doen de maatschappijen dit blijkbaar niet.

~Grauw
"Waar ik overigens best wel heel erg geinteresseerd in zou zijn is een legale filmdienst op huurbasis (met DRM is prima, ik hoef het niet per se te kopen), waarbij je direct de film kunt kijken zonder downloadtijd."

Zeker geen digitale TV van UPC of Casema ?
Misschien iets voor Apple om in de porno business te gaan? :+
iPorn
Bestaat al [knip]

* check je mail *
iJob
In Nederland volgens mij niet. Ik had er nog nooit van gehoord. Zojuist de dienst eens geprobeerd, geen film downloads te bekennen.. Ik ben best bereid te betalen om mijn favoriete series te kunnen downloaden maar tot dus ver geen hond die me die optie biedt.
Wat ik wel nadelig vind aan het legaal downloaden (ook illegaal) is dat je altijd zo'n eeuwigheid duurt. Zolang ik hier geen sneller internet krijg, ga ik geen films downloaden legaal of illegaal.

Mijn snelheid is op zijn top 680 KB/s
680 kB/s, dat is snel zat hoor, als je legaal op topsnelheid zou kunnen downloaden (omdat je ervoor betaalt kunnen ze voldoende snelle infrastructuur inkopen, in tegenstelling tot ‘illegale’ peer-to-peernetwerken), dan hoeft een film downloaden niet langer dan een kwartier te kosten hoor.

En met de juiste technologie zou je ook nog al kunnen beginnen met kijken terwijl hij nog aan het downloaden is, dus dan merk je al helemaal niks van enige downloadtijd.

~Grauw
Anoniem: 26235
@Grauw20 december 2006 16:03
Geen enkele vorm van drm is goed te praten. De industrie heeft zich maar aan te passen aan wat de consument wil anders houden ze er maar mee op.
Er zullen genoeg mensen zijn die een 'nieuwe' vorm van zullen 'uitvinden' die zich wel aanpassen aan de technieken die beschikbaar zijn en er brood mee zullen verdienen.

Net zoals de illegale downloads: bekijken en backuppen op elk apparaat die er geschikt voor is, geldt ook voor de softwarespeler (de Amerikaanse alternatieven die ik ken bieden alleen pay per view aan als je hun eigen speler download, moet ik niets van hebben als consument). Niks geen huur, vervelende min of meer verplichte boodschappen vooraf een film dat illegaal kopiëren o zo illegaal is etc...

Voor 'illegale' kwaliteit moet je eens kijken naar de 700 MB versies (hr.hdtv) voor tv-series btw, dat zie ik nog niet snel verkrijgbaar in Nederland in een legale mogelijkheid. Hell het is van betere kwaliteit dan een legale dvd versie.
Men zou overigens af moeten stappen van het argument dat illegaal downloaden gratis is en dat dit de voornaamste reden is het te doen en andere, imho, betere argumenten aanhalen als bijvoorbeeld de kwaliteit en de 'service' die een illegale download bied.
bekijken en backuppen op elk apparaat die er geschikt voor is, geldt ook voor de softwarespeler
Dat kan alleen maar als de content aanbieders kiezen voor een vaste set codecs. Stel dat dat zou lukken dan nog zal dat voor een beperkte tijd zijn omdat de techniek niet stilstaat.
Ik haal de zelfde snelheid met mijn internet, en ik download dan per dag +/- 12 dvd's per dag! Dat vind ik niet echt weinig. Ik download sneller dan dat ik kijk.

Laat staan als je alleen maar divx download.

Momenteel is de legale content nog te duur (20 eur per dvd!!) en gaat het illegaal downloaden nog te makkelijk om voor mij over te stappen.

Het enige dat ik wel koop zijn spellen maar daar doe je dan ook langer dan 2 uur mee.
Met mijn 20Mbit lijntje heb ik een DVD'tje binnen een uurtje binnen. Laatst wilden we een film gaan kijken die ik nog niet in mijn collectie had, even divx downloaden, binnen 10 minuten binnen 8-).
Als je je internet te traag vindt kun je altijd nog overwegen om films te "Huren"via een tele2 tv pakket of zoiets dergelijks.
Een eeuwigheid ? Oh mijn god, je mag van geluk spreken met je 680 KB/s, hier in Drenthe heb ik hooguit 300 KB/s oid, en dat vind ik snel zat gaan.

Maar goed, je bent tevreden tot je iets beters kunt krijgen natuurlijk. Of je bent helemaal nooit tevreden.

Als je toch geen films gaat downloaden kan je net zo goed switchen naar een goedkoper lijntje, 680 KB/s lijkt me dan overkill.
haha, inkoppertje, in Drenthe lopen ze beetje achter... Maargoed, jullie zijn al van Rendo D. K. af, das al heel wat en jaja, sttt niet zeggen ;-)

Een tweede reden waarvoor je een snelle verbinding zou willen hebben is voor het spelen van online games, ik download geen films of muziek (laat ik wel doen ;-) maar wil wel graag een ping van 5 - 20. Dat haal je met een 300 Kb/s lijntje niet ben ik bang!
maar wil wel graag een ping van 5 - 20. Dat haal je met een 300 Kb/s lijntje niet ben ik bang!
Ik haalde met mijn 56K6 modem 7 jaar geleden al een ping van 10 - 20, op servers in de UK en in Duitsland. Ping heeft weinig te doen met de snelheid van je lijn, maar met de kwaliteit van je lijn en de kwaliteit van alle verbindingen tussen jou en de server waarop je speelt.

Toegegeven: daar stond 7 jaar geleden wel een FreeBSD doosje tussen die als inbel router fungeerde, want met de standaard windows TCP/IP stack kon je dat niet halen. Maar door FreeBSD er tussen te zetten filtert ik alle overhead er netjes uit.
Veel erger dan de snelheid vind ik de formaten van downloadable media...vooral in de muziek sector is het allemaal lossy spul wat de klok slaat. Sorry maar op een echt goede hifi installatie is het geen gehoor. Met films weet ik het niet exact, maar ik zou het toch wel fijn vinden om gewoon een dvd te kunnen fikken zodat ik niet elke keer mijn pc aan hoef te hebben om een film te kijken.
downloaden van iTunes gaat hier super snel 1,2mb haal ik wel. vind ik erg netjes.
en je schijnt ook al te kunnen beginnen met afspelen terwijl ie nog download. jammer dat die dienst nog niet in NL bestaat :(
Als ik het goed begrepen heb wordt deze dienst volgende maand (Januari 2007 dus) gelanceerd in Europa. (waarschijnlijk op de MWSF op dinsdag 9 Januari :))
Anoniem: 139256
20 december 2006 14:48
Zowat zestig procent van de onbetaalde videodownloads bestaat uit pornofilmpjes. Op de betaalde markt is Apple echter heer en meester met ongeveer 90 procent marktaandeel.
Ofwel mensen die porno downloaden zijn te schraal om ervoor te betalen, ofwel er zijn heel veel mensen die filmpjes via internet binnenhalen, hier via Apple voor betalen, maar geen interesse hebben in porno.

Eerste doen dan maar?
Wat dacht je van "ik wil porno kijken maar wil niet dat mensen (de bank, je vrouw...) dat weten!"? ;)
Anoniem: 199621
20 december 2006 15:33
ja en zolang de films muziek software allemaal nog via news groepen en bittorrent binnen te halen is.

waarom zou je er dan voor betalen :7
Misschien moeten ze dan in België toch eens iets gaan doen aan die downloadlimieten! :( :r !!

Anders kan het nog lang duren eer ik films ga downloaden...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee