Een pc als telefoon gebruiken heeft voordelen, maar niet iedereen zal even blij zijn met de nieuwe Kishkish-plugin voor Skype: daarmee worden telefoongesprekken namelijk geanalyseerd op leugens.
'De leugendetector is de nieuwste aanwinst van het Extras for Skype-programma, waarmee we de premium-users een nog betere communicatiebeleving kunnen bieden', jubelde directeur Paul Amery. Dat zal hij niet via een Skype-belletje hebben gezegd, want anders had de Kishkish-software hem op een onwaarheid kunnen betrappen: de plugin is namelijk voor alle gebruikers als freeware te downloaden. Het programma analyseert onder andere de toonhoogte en de klank van gesproken woord om tot een oordeel te komen, en waarschuwt de gebruiker met een rood alarmlampje wanneer aan de andere kant van de lijn bepaalde parameters worden overschreden. De software, die door het Israëlische bedrijf Batm werd ontwikkeld, is al in gebruik door het Amerikaanse leger.
Of de Kishkish-plugin in Nederland ook een grote toekomst tegemoet gaat, is echter nog maar de vraag. Bij structureel gebruik is er namelijk sprake van 'heimelijke waarneming', vertelt Gert Onno van de Klashorst van het CBP. 'Het is goed vergelijkbaar met cameratoezicht; dat mag ook niet zomaar.' Een werkgever die telefoontjes automatisch aan een leugendetectortest onderwerpt, heeft volgens hem een 'personeelsvolgsysteem' en daarvoor is voorafgaande toestemming van datzelfde personeel vereist. Alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld om fraude van een specifieke werknemer te bewijzen, zou het middel onder bepaalde voorwaarden ingezet mogen worden. Ook de telefonische verkoper die zijn klanten met behulp van de Kishkish-software analyseert, overtreedt de wet zodra hij zijn collega's een lijst met mogelijke leugenaars toestuurt. 'Een dergelijk systeem is uitsluitend voor eigen gebruik zonder meer toegestaan', benadrukt Van de Klashorst. 'Al moet een particulier volgens mij wel een beetje raar in elkaar zitten om dit leuk te vinden.'