Leugendetector voor Skype gepubliceerd

Een pc als telefoon gebruiken heeft voordelen, maar niet iedereen zal even blij zijn met de nieuwe Kishkish-plugin voor Skype: daarmee worden telefoongesprekken namelijk geanalyseerd op leugens.

Interface Kishkish-leugendetector voor Skype 'De leugendetector is de nieuwste aanwinst van het Extras for Skype-programma, waarmee we de premium-users een nog betere communicatie­beleving kunnen bieden', jubelde directeur Paul Amery. Dat zal hij niet via een Skype-belletje hebben gezegd, want anders had de Kishkish-software hem op een onwaarheid kunnen betrappen: de plugin is namelijk voor alle gebruikers als freeware te downloaden. Het programma analyseert onder andere de toonhoogte en de klank van gesproken woord om tot een oordeel te komen, en waarschuwt de gebruiker met een rood alarmlampje wanneer aan de andere kant van de lijn bepaalde parameters worden overschreden. De software, die door het Israëlische bedrijf Batm werd ontwikkeld, is al in gebruik door het Amerikaanse leger.

Clinton: 'I did not have sexual relations with that woman' Of de Kishkish-plugin in Nederland ook een grote toekomst tegemoet gaat, is echter nog maar de vraag. Bij structureel gebruik is er namelijk sprake van 'heimelijke waarneming', vertelt Gert Onno van de Klashorst van het CBP. 'Het is goed vergelijkbaar met cameratoezicht; dat mag ook niet zomaar.' Een werkgever die telefoontjes automatisch aan een leugendetectortest onderwerpt, heeft volgens hem een 'personeelsvolgsysteem' en daarvoor is voorafgaande toestemming van datzelfde personeel vereist. Alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld om fraude van een specifieke werknemer te bewijzen, zou het middel onder bepaalde voorwaarden ingezet mogen worden. Ook de telefonische verkoper die zijn klanten met behulp van de Kishkish-software analyseert, overtreedt de wet zodra hij zijn collega's een lijst met mogelijke leugenaars toestuurt. 'Een dergelijk systeem is uitsluitend voor eigen gebruik zonder meer toegestaan', benadrukt Van de Klashorst. 'Al moet een particulier volgens mij wel een beetje raar in elkaar zitten om dit leuk te vinden.'

Door René Wichers

Eindredacteur

20-12-2006 • 12:37

65

Reacties (65)

65
64
37
16
3
15
Wijzig sortering
Ik vraag me af in hoeverre dit speeltje betrouwbaar is. Bij een normale leugendetector worden, als ik het god voorheb, toch verschillende elementen getest (zoals transpiratie, hartslag,...) terwijl hier waarschijnlijk op de stem gelet wordt..
Zelfs van een 'echte' leugendetector zijn nauwelijks wetenschappelijke bewijzen dat hij werkt.
Ik vermoed dat je hier hoogstens stress kan mee meten, en die stress zou je al gewoon kunnen hebben doordat je weet dat de ander een leugendetector gebruikt.
er zijn wel al verschillende gevallen bekend van mensen die zonder problemen de leugendetector kunnen misleiden. het is een kwestie van zelfbeheersing.
Je moet zorgen dat hij bij het ijken ook al hoog uitslaat. Dan wordt dat als nullijn gehanteerd en zal je er met leugens niet meer bovenuit pieken.

Bijvoorbeeld bij het ijken op je tong bijten als je een vraag naar waarheid beantwoort.

Er is ook een spel waarbij hartslag, zweet en huidgeleidbaarheid wordt gemeten. Je moet dan door spanning en ontspanning bepaalde missies voltooien. Ook hier kon je bij het ijken je heel erg inspannen, waardoor je voor het systeem als je weer normaal deed heel relaxed was.
De beste leugendetector blijft nog altijd iemand aankijken.
Ik zag laatst op discovery channel ook iets over leugen detectors.
Ze hebben ondekt dat stukje huid tussen de ogen en de neus rood word onder warmte gevoelige camera's want er gaat meer bloed naartoe als je liegt, dus word het warm. Dat doet je lichaam om te zien of de ander doorheeft of je liegt
werd er gezegt, want door meer bloed in je ogen zie je beter :? .
En bij Pinokkio ging er zóveel bloed naar z'n neus, dat 'ie groot werd...
Was idd laatst iets over dat soort dingen ivm Hollywood technologie. Ze gaven al aan dat leugens detecteren via stemgebruik alleen komplete onzin is daar dit te weinig zegt over de spreker.
Je hebt gewoon veel meer parameters nodig om een enigzins gefundeerde uitspraak te kunnen doen en zelfs dan is het nog flink koffiedik kijken!
Tevens kan je zo replicants detecteren. :+
heb je daar een bron van?
waarom spendeert de geheime dienst dan zoveel geld aan apparatuur en technologie op dit gebied.
De beste leugendetector blijft nog altijd iemand aankijken.
Leuk, maar als je nou geen telefoon-met-beeldverbinding hebt, wat dan?
Je wél goed horen of iemand de waarheid vertelt of niet.
BBC's Tomorrow's World van een jaar of 10 geleden heeft dat minstens aannemelijk gemaakt. Zij deden een grote publiekstest onder kijkers en luisteraars. De TV-kijkers zagen en hoorden alles, de radio-luisteraars hoorden alleen de uitgesproken tekst. Die tekst ging over wat de proefpersoon in kwestie wel en niet gedaan had. Er waren 2 varianten: 1 met alleen ware info en 1 met alleen valse. De een werd inde ene helft van GB uitgezonden de ander in de andere helft. De TV-kijkers hadden net zo goed kunnen gokken, hadden nauwelijks iets goed, Van de radioluisteraars gaf iets van 70% het goede antwoord.
Hou me te goede wat de percentages betreft, het is uit het bolle hoofd en lang genoeg geleden. :)
Skype zaagt een beetje aan zijn eigen stoelpoten. Wat heeft het voor nut om dit soort plug ins toe te voegen :?

Al zou het werken, dan nog vind ik het geen noodzaak. Nu moet je mogelijk, als je een zakelijk gesprek aan gaat, jezelf afvragen of een ander je niet loopt te analyseren. Dan stap je toch over op een ander progamma.

Natuurlijk blijft op gaan dat als je niks te verbergen hebt je ook nergens bang voor hoeft te zijn, maar nu kunnen vragen op prive terrein je zelfs de kop kosten, want onder het mom van ouwe jongens krentenbrood verteld men vaak meer dan nodig is. Blufpoker zit er dan ook niet meer in, toch nog wel steeds een onderdeel van onderhandelingen etc.
Natuurlijk blijft op gaan dat als je niks te verbergen hebt je ook nergens bang voor hoeft te zijn
Gaat niet op, deze software lijkt me niet betrouwbaar, aangezien aan uitspraak niet simpel te zien is of dit betrouwbaar is. Voor het zelfde geld neemt hij een ware zin voor onwaar aan...
Deze software valt mijn inziens in de categorie waardeloze gadget.
"Skype zaagt een beetje aan zijn eigen stoelpoten. Wat heeft het voor nut om dit soort plug ins toe te voegen..."

Deze plugin is volgens mij ontwikkeld door kishkish, en niet door de skype crew zelf.
Ja maar het feit dat ze het bejubelen als de plugin van het jaar zal ze met name in Europa 'duur' komen te staan. Een communicatie provider moet betrouwbaar zijn om te kunnen overleven. In het geval van Skype is mijn vertrouwen toch wat minder geworden. Tjonge, straks heb ik een scheiding omdat m'n nieses denkt dat ik een ander mokkel lig te krikken terwijl ik eigenlijk een smoes zocht om even een pool-tje te leggen met m'n homies van de computerclub! Een leugentje voor (eigen) bestwil kan geen kwaad. Ik denk dat ik dan toch maar weer ga werken met emailtjes.....
Ik denk niet dat deze leugendetector super nauwkeurig is.
Zoals hierboven ook al vermeld maken normale leugendetectors ook gebruik van transpiratie en hartslag.
Ik denk ook niet dat deze leugendetector mensen die gewent zijn om te bluffen zal detecteren en ook geen kleine leugentjes.
Het programma analyseert onder andere de toonhoogte en de klank van gesproken woord
Het hangt er dus vanaf hoe goed iemand kan liegen. Maar liegen als je niet tegenover iemand staat is zoiezo al veel makkelijker.
"Hé, wat leuk dat je belt!" BEEEEEPPP

:+
"Ik vreemdgegaan?, NEEUUUUUUUH HOOR"

*klik*

tuut tuut tuut tuut
Morgen op tweakers:
Stemomvormers om skype leugendetectors te misleiden.

Wat je kunt detecteren met software kan er door andere software ook uitgehaald worden. Het kat en muis spel.
Bedoel je zo'n stukje software die je stem omzet in die van Stephen Hawking? Dan denkt de persoon aan de andere kant van de lijn dat je een terrorist ben. :+
Ik wil dat graag iets anders zeggen; wat door een computer gehoord kan worden, kan ook door een mens gehoord worden. Computers zijn niet zo slim. Ik denk niet dat deze plugin ook maar voor een beetje werkt.
Volgens mij zeg je dat niet helemaal juist. Een computer 'hoort' niet, maar 'neemt waar'. Met als gevolg dat de computer zaken waar kan nemen die wij niet kunnen waarnemen (bijvoorbeeld frequentieverschillen over een tijdschaal in milliseconden).
Anoniem: 120025 @Yavok21 december 2006 09:24
Ook niet, een computer registreert waarnemeningen en middels berekeningen proberen WIJ daaruit een conclusie te trekken. Tijd voor een plug-in die al te hoge schommelingen in de frequentie van de stem afvlakt. Overigens betwijfel ik dat de software werkt. Alleen de toezegging dat het Amerikaanse leger het gebruikt wil niet zeggen dat het ook werkt. De gemiddelde internet consument echter gelooft alles wat ze lezen en wordt deze halve waarheid plots een waarheid. Volgens mij is Skype bezig met een marketing offensief en daar hoort shockeren ook bij... Ook negatieve aandacht is reklame. O ja, Skype, waarom betaal ik wel voor Skype-out en kan ik helemaal niet Skype-out bellen? Antwoord graag over Skype zodat het even ge-kishkished kan worden!
Het lijkt me wel dat om ENIGZINS betrouwbaar te zijn je hem eerst moet ijken (wat ze bij echte voice-detectoren ook doen).
Dus bijvoorbeeld op een knopje kunnen drukken als je zeker weet dat iemand de waarheid vertelt.
Dan leg je zijn basisstress vast en pas dan kan je (eventueel met terugwerkende kracht) bepalen wanneer iemand leugens vertelt.

Verder moet je uitkijken dat je niet met iemand skypet die dat ding heeft draaien en de betrouwbaarheid wat te serieus neemt. Voor je het weet denkt je vrouw dat je d'r eentje (of meer }>) op na houdt... I rest my case.

Eigenlijk zou skype moeten laten zien welke plugins de andere kant heeft draaien.

Want iedereen vertelt wel eens een leugentje (ooit "ja" gezegd als je vrouw vraagt of ze te dik is...)
Eens maar nooit meer :9
> Eigenlijk zou skype moeten laten zien welke plugins de andere kant heeft draaien.

de software meldt ook dat het draait aan je gesprekspartner.
das erg jammer, wilde het net gaan installeren, hoeft nu niet meer...
ik heb het net uitgeprobeerd, en inderdaad, er wordt eerst automatisch gekalibreerd aan de stem van de andere
haha en als je dan zeg: nee hoor schat niks aan de hand is het ook niet goed ;)
zo iets werkt aleen maar bij mensen MET een geweten, dus daarom de foto van clinton,, bij bush werkte hij niet want mensen zonder geweten hebben geen problemen met leugendetectors. :Y)
Het grappige is nog dat hij eigenlijk niet loog. Hij zei: "I did not have a sexual relationship with.... " en dat klopt. Omdat volgens de kerk oraal niet onder 'sexual relationship' valt. Maar omdat hij zich natuurlijk heel erg schaamde lijkt het alsof hij liegt.
Belletjes naar m'n schoonfamilie hoef ik dus maar beter niet meer te doen...
ff een vraagje: Hoe open ik die sparc file dan???
Q: What is a SPARC file extension?
A: A SPARC file is a Skype 3 PlugIn installer. Our KishKish Lie Detector is packaged as a SPARC file to enable integration with the Skype 3 Extras Manager. If you do not have Skype 3 yet then please upgrade now. Get it hear http://www.skype.com/download/skype/windows/

bron :

http://www.kishkish.com/liedetector/help.php#sparcfile
leuk dat plaatje erbij _O- Heeft iemand dat stukje tekst al door die leugendetector gehaald?
I did NOT have sexual relations with that woman
Je zal maar een afwijkende stem hebben die de meter continue laat uitslaan...geen mens die je meer gelooft. :'(
Bij mijn volgende sollicitatiegesprek ben ik niet telefonisch bereikbaar, dat lijkt me duidelijk... ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.