Nederland blijft achterlopen met Firefox-gebruik

Volgens Tristan Nitot, hoofd van Mozilla's Europese afdeling, is Nederland met een aandeel onder de 12 procent 'een van de slechtste landen' op het gebied van Firefox-gebruik. Het wereldwijde aandeel is circa 15 procent, maar in Europa zijn er uitschieters naar 35 procent.

Firefox logo oranje Dat hoogste Firefox-marktaandeel in Europa komt voor rekening van Finland, zo vertelt Nitot in een vraaggeprek met Emerce. Hij weet ook te melden dat ook Duitsland, met een aandeel tegen de dertig procent, erg goed scoort. Voor het feit dat Nederland in de achterhoede zit heeft de Mozilla-topman geen verklaring, maar op de vraag waarom Duitsland dan wel zo hoog scoort antwoordt hij dat dat te maken heeft met de Duitse cultuur: 'In Duitsland zijn mensen over het algemeen erg bezorgd over veiligheid. Om die reden vertrouwen ze Microsoft niet, en geven ze de voorkeur aan een alternatieve browser', aldus Nitot. Aan het begin van dit jaar stond het marktaandeel van Firefox er in Nederland ook al beroerd voor, en blijkbaar heeft de paginagrote Sp!ts-advertentie in maart daar weinig verandering in kunnen brengen.

Nitot vertelt verder over de samenwerkingsverbanden die de Mozilla Corporation met het bedrijfsleven heeft gesmeed. 'Wie met een zak geld bij Mozilla aanklopt, heeft niet direct een deal binnen. We hanteren een hele strenge regel: we gaan alleen een samenwerking aan als de gebruiker daarvan profiteert. Google is de beste zoekmachine en is daarom onze startpagina', zo verzekert hij. De Mozilla-topman vertelt verder dat het bedrijf, dat geen winstoogmerk heeft, ervoor waakt dat het niet afhankelijk wordt van een of enkele partners, en om die reden veel geld in reserve houdt. Financieel gezien is Google de belangrijkste partner, maar ook met onder meer Adobe en RealNetworks heeft Mozilla samenwerkingsverbanden lopen.

Door Mick de Neeve

03-12-2006 • 22:27

200

Bron: Emerce

Reacties (200)

200
194
103
38
8
47
Wijzig sortering
Anoniem: 63628 3 december 2006 22:37
Ik en mijn kennissenkring zitten absoluut niet te wachten op firefox. De browser biedt absoluut niets nieuws en veiligheid is ook afhankelijk van jezelf. Ik zie veel meer mensen overschakelen op Opera, vaak na het uitproberen van firefox.

Firefox lijkt voor velen nog een tikje te log en traag te zijn ook.

Ook valt het mij op dat firefox erg doorgedrukt wordt, en da's nou net iets wat bij vele Nederlanders doorgaans niet al te best valt. Zo ook dit nieuwsbericht. Klinkt alsof het uiteindelijk onvermijdelijk is dat iedereen over gaat naar firefox, omdat alle concurerende producten er niet zijn. Dat je daarom dus zelf ook maar over moet en dat ze nu aan het bijhouden zijn hoeveel mensen de overstap 'al' gemaakt hebben. Leuk dat er eindelijk weer een browsertje is die wat meer aanhang weet te halen, jammer dat het zo extreem uitgemeten moet worden.
Misschien ben ik een verstokte firefox gebruiker. Maar er zijn een aantal dingen in Firefox die ik echt niet heb kunnen vinden in Internet Explorer 6. Tabblad browsing is een afgezaagde.

Maar wat te denken van websites die rechtermuisknop claimen. Dat kun je FF uitzetten. In IE is dat alleen te doen zover ik weet door alle scripts uit te gooien.

Vervolgens zijn er transparant png's. De uren die ik als webdeveloper al scheldend op IE heb doorgebracht zijn niet meer te tellen.

Misschein merk je er als gebruiker niet veel van. Maar als webdeveloper ben ik toch echt blijer met FF.

En dan de veiligheid. Je kunnen wat je wilt.. Maar Firefox is fundamenteel veiliger. Het grote punt is dat Firefox niet geintergreerd is het OS, en dat dus een stuk moeilijker is om via Firefox het OS aan te vallen. Het kan wel, maar is niet atuomatisch het geval. Bij IE vrijwel wel. Lek in IE, lek in windows.

Dan de traagheid. Ja Firefox is trager. Maar.. het is een ontzettend oneerlijke vergelijking. 80% van de systemen die IE gebruikt is al geladen door het OS, waarvan ook nog een deel in kernel-mode draait.

Al met al zijn de browser erg moeilijk te vergelijken. Maar als IE is het bijzonder. en browsers in het bijzonder zich nu aan de standaarden houden dan was het als developer een stuk fijner. Je wilt niet weten wat een lelijke woorden in al gespuit heb op dat (een heleboel lijke woorden) IE gegooid heb.

Maar.. Noem me 1 ding wat je echt goed vind aan IE, en niet terug vind in Firefox
Je kan wel zeggen dat het een oneerlijke vergelijking is omdat IE zo geïntegreerd is in het OS, maar het blijft gewoon een feit dat het sneller start/werkt. Als je van sneller startende browsers houdt, dan maakt het je niet uit waardoor het komt.

Je vergelijking is gewoon scheef: het zou mij als gebruiken niet uitmaken waardoor IE al dan niet sneller is, ik zou er gewoon van profiteren.

Overigens ben ik geen IE-gebruiker (meer), ik vind Opera prettiger werken.
Persoonlijk zou ik zeggen dat _ik_ met Firefox veel sneller werk, omdat:

-Ads in FF (beter) geblokkeerd worden, en dus niet hoeven te worden gedownload, vooral die stomme Flash-ads, en het werkt met een automatische bloklijst,
-Google ads bij mij geblokkeerd zijn,
-Ik mouse-gestures gebruik,
-Ik nooit een nieuw scherm hoef te openen, en tussen verschillende windows hoef te switchen (en het daaromeen troep wordt), en de middelste muisknop ook bij het klikken erop nuttig kan gebruiken,
-Ik nooit popups krijg,
-Ik geen ActiveX heb, die kwetsbaar is en soms nare veiligheidslekken heeft. Ja, Firefox heeft Javascript, maar Internet Explorer ook.
-Ik "search while you type" heb aanstaan, zodat ik niet eerst Ctrl+F hoef te doen, en dan iets typen, en dan pas enter, en dan pas highlighten, maar gelijk gaan typen en gelijk highlighten.
-Geintegreerge zoekmachines, afkortingen van websites, live bookmarks etc (zitten misschien ook in IE, weet ik niet)
-Ik krijg geen "MSN search engine" als ik een verkeerd adres typ, maar Firefox probeert zelf het goede adres te typen,
-Plugin voor Google die tijdens het typen van een query al 'auto-completion' doet

Die tien seconden dat het trager opstart worden ruimschoots goedgemaakt door die 15% die ik met Firefox sneller browse; dat is bij 2 uur browsen toch al 18 minuten op die tijd.
Als je met Firefox niet sneller bent, gebruik je het gewoon op de 'ouderwetse' Internet Explorer manier, en valt het aan te raden eens goed alle features uit te testen, en niet te snel op te geven.

Als prefetch trouwens niet werkt, betekent dat hooguit dat Microsoft blijkbaar geen goed werkende prelink-feauture zoals in Linux heeft; want in Linux maakt dat zeer zeker wel uit.
Firefox start, na de eerste keer, net zo snel op als IE. En als je aan de snelkoppeling /Prefetch:1 toevoegt, start-ie net zo snel op als IE, omdat FF dan hetzelfde trucje uithaalt: hij wordt al geladen als je Windows boot.

Dat Firefox trager zou zijn is dus geen steekhoudend argument.

Dat mensen gewoon niet "caren" over veiligheid, stabiliteit, tabbed browsing, DAT is de reden dat wij als MS aanhanger land nog niet meer FF gebruiken. Nederland is altijd al een verstokt MSN/Hotmail land geweest, en raad eens wie dat nou veel gebruiken ..
Sja, dat het sneller start is logisch, niet waar ? IE wordt domweg al met Windows mee opgestart en zo is IE altijd al gestart als onderdeel van je explorer. Er worden allerlei redenen gegeven waarom FF traag zou zijn. Nog nooit echt iets van gemerkt, alleen het eerste scherm staat er wat trager, hierna werkt het net zo snel, zo niet sneller dan IE.

IE heeft voor mij het veld geruimd, omdat de bv AdAware/Hitman hier overuren moest maken om de shit die IE op mijn PC toe liet er weer af te krijgen, gemiddeld 50X zo veel troep van het Internet als FF ( IE soms tientallen items per dag, terwijl ik met FF niet veel verder kwam dan een handje vol in de maand ). Ben hierna fijn bij FF gebleven ............ als je eenmaal met FF werkt is er mijns inziens niet 1 argument meer om nog terug te gaan naar IE. En dat IE ondertussen verbeterd is, kan daar weinig aan veranderen.
@deathz0rz: vreemd, ik kan aantonen dat FF bij mij (WinXP SP2) sneller opstart met die Prefetch vlag.

Staat ook op een MSDN blog zie ik nu :z
http://digg.com/software/...irefox_load_as_fast_as_IE

vraag me af of preloader ook enig sinds helpt

Edit hoezo dubbelpost :? ditch geen prefect dit is een los programmatje
Dubbel post sorry
Bravo APY .. Wat een heerlijk sterke argumentatie.. 'Ik verkies sneller startende browsers'.. Nu ja dat is ook wel echt het belangrijkste op een browser-sessie dat de browser effectief snel start.. je zou wel eens een seconde kostbare tijd kunnen verliezen.
Echt man, goed bezig!
@pixle:
Ik zou je graag een +1 sarcasme willen geven maar die zit er helaas niet op! (ik weet het. Totaal Off Topic!)
Wat dacht je van Windows Update :)

ik ben ook een vervent Opera gebruiker...
Waarom?

Sneller... Veeel sneller (niet met opstarten maar met browsen)

- ingebouwde torrents (vanaf versie 9 dacht ik)

- sneltoetsen om op een bepaalde manier alle tabs af te sluiten (handig voor op school :) )

- Wand / Toverstaf (werkt vele malen beter dan in FF)

- Mouse Gestures (weet niet of dit in FF zit, maar is iig een verbetering tov IE)

- geheugengebruik (is initieel meer, maar met 15 pagina's open stukken minder dan FF of IE)

- Web standaarden (Opera verzint zelf *niets* maar doet precies wat de code zegt (itt IE/FF) )

- via g *zoekterm* invullen in adresbalk op google zoeken (Zeer handig voor de snelle googler (<- is dat een werkwoord? :) )

- RSS Feeds (Snel, Overzichtelijk, en melding van nieuwe in "tray")

- en nog meer die ik zo niet kan verzinnen...

even voor de mindereisende gebruikers, ik ben wel poweruser, ik doe veel meer dan alleen maar de website van tantebepje kijken, ik ben webdeveloper, downloader, en turbobrowser (15 pagina's tegelijk)
dus ik ben niet zomaar de doorsnee gebruiker
Wat dacht je van Windows Update
Windows update via firefox
http://windowsupdate.62nds.com/whyuse.php

Alle updates van Windows XP, paar dagen/weken later, zonder WGA :9~

edit: te gebruiken met Mozilla Firefox 0.9.3, Netscape 4.0, Mozilla Firebird 0.7, Opera 5, or K-Meleon 0.9
transperante png's zijn voor IE makkelijk te fixen met een javascriptje

voor tabbladen e.d zijn er genoeg wrappers te krijgen zoals maxthon

en qua veiligheid is IE vrij veilig, zeker in combinatie met een firewall/virusscanner. Als je activeX e.d uitzet heb je nauwlijks ergens last van.
Dat javascrptje werkt in standaard situaties. Maar ik heb al vaak genoeg het fout zien gaan. Het is een oplossing maar niet een mooie en goede
ja dat vind ik dus weer een waardeloze redenering, als je activex uit zet heb je nauwelijks ergens last van.

Nou ik denk dat de mensen die een virusscanner en een firewall (vooral deze laatste) goed kunnen gebruiken ook niet zoveel problemen met adware hebben. En de redenering van, ja als ik activex uitzet dan heb ik nergens last van die gaat dus niet op want die mensen die dus juist vatbaar zijn voor de veiligheidsproblemen die weten niet hoe ze het aan moeten zetten als ze het wel nodig hebben. En daarnaast kan je met zon redenering win98 nog wel internet proof maken, als je gewoon zorgt dat je nergens verbinding mee maakt kan er ook nooit iets fout gaan....
Tsja, als je alles uitzet heb je dus amper normale functionaliteit meer over....zullen we maar weer met zijn allen lynx gaan gebruiken ?
Dit is wel echt een argument van Microsoft fans, zelfs van Microsoft zelf....owww...het is niet veilig, nah zet dan maar uit...
Nee idd. Het is veel beter om een apart stylesheet te maken voor IE<7 met conditional comments.
En mensen moeten niet beweren dat IE 6 niet minder veilig is dan FF. Voordat ik overstapte op FF had ik altijd tientallen, zoniet honderden hits met programma's als Ad-Aware. Toen ik FF ging gebruiken vond ik nooooit meer wat. En zo veel chille dingen. Add-ons, tabbed browsing, wachtwoorden onthouden (niet in cookies) etc. En van die traagheid, ik merk er nauwelijks wat van.
In IE 7 zitten ontzettend veel dingen die gejat zijn uit FF. Ik vind FF echt gewoon beter.
Misschein merk je er als gebruiker niet veel van. Maar als webdeveloper ben ik toch echt blijer met FF.
Ik ben ook een webdeveloper en heb daarvoor verschillende browsers op mijn pc staan. Standaard gebruik ik toch altijd nog IE, de developer toolbar daarvoor vind ik toch de fjinste.

De andere browsers gebruik ik alleen om te testen hoe dingen er daar uitzien/ waar code fout gaat.

Als ik niet met webdevelopment bezig ben gebruik ik internet explorer. Voelt bij mij toch het beste aan en als ervaren gebruiker heb ik de extra veiligheden niet nodig*.

* als in ik weet wel wat ik installeer e.d. bij nieuwe hacks die je browser direct uitvoert kun je altijd nog de lul zijn, maar dat geldt ook voor de andere browsers. Verder pakt een virusccanner dat meestal nog op.
Ben je toevallig bekend met de enorme quirks in de engine van IE en hoeveel moeite je moet doen om daar omheen te werken? Wat dat betreft denk ik nog steeds dat het makkelijker is om eerst (volgens de standaarden!) te ontwikkelen in Firefox of Opera en daarna pas de hacks toe te passen voor IE. Engines als die van FF en Opera zijn nog jaren ontwikkeld nadat de ontwikkeling van de engine van IE (tijdelijk weliswaar) gestopt is na IE6. Ze zijn nou eenmaal beter up-to-date. De engine van IE7 werkt misschien prima, maar het komt op mij nog steeds altijd over als een stuk bij elkaar geraapt antiek. Het lijkt gewoon allemaal vrij brak in elkaar te zitten. DIV's die ineens verdwijnen en verschijnen (guillotine bug), pagina's die de ene refresh anders renderen dan direct daarna... noem maar op. Ik las ergens dat de developers van IE een paar maanden bezig zijn geweest om de 'thumbnail'-functie in te bouwen in hun browser. Simpelweg een plaatje maken van een website is kennelijk al een enorme ingreep!

Mijn conclusie is dan ook (na jaren webdevelopen, en altijd crossbrowser!): werk vanuit de standaarden, pas daarna de hacks toe voor IE :)
Nederlanders zijn gewoon een conservatief volkje.

Inderdaad "ik en mijn kennissenkring zitten absoluut niet te wachten op firefox.".

Nederland heeft bijvoorbeeld ook de grootste penetratie van msn in de wereld, zodra je begint over andere producten dan bv. producten van ms (er zijn ook anderen maar ms staat - vanwege monopolie - bovenaan) dan is het "ja maar".

Er werken mensen (n.b. ontwikkelaars) voor mij die toen ik aan kwam heb moeten verplichten ook met firefox te testen (en safari, en opera). Ontwikkelaars die zouden moeten openstaan voor veranderingen in het veld. Tjees.

edit: typo
Dat is inderdaad nog altijd hetgeen waar ik mij het meest aan stoor met Firefox;

Mensen die de websites niet firefox compatible maken of, NOG erger, speciaal checken of je user agent soms duidt op Firefox om dan gewoon de site niet op te worden gelaten.

Dat doen ze ook nog altijd met het intranet bij mij op school, zelfs al werkt alle AJAX perfect en rendered het geheel op een klein detail na ook zonder problemen |:(
Wat dacht je er van om dat eens te melden dan?

Juist met deze gebruiks statistieken kun je wellicht wat druk uitoefenen.

12% van je gebruikers moeten een andere browser opstarten, omdat jij useragent checkt,wat niet nodig is.

Een beter web begint bij jezelf.
Daarvoor is de plugin user agent switcher uitgevonden. Kun je met 1 knop kiezen hoe je browser herkend moet worden, bijv als IE6.
Dat zou eigenlijk niet nodig moeten zijn.
@Agent Smith: Tja, maar in feite is het heel raar dat je zo'n extentie moet gebruiken. Want het enige wat dat ding doet is aan webservers vertellen dat jouw browser IE is en vervolgens rendert een website in 9 van de 10 gevallen correct. Webdesigners en webdevelopers moeten gewoon met hun handen van de user agent afblijven! :(
NOG erger, speciaal checken of je user agent soms duidt op Firefox om dan gewoon de site niet op te worden gelaten.
Meestal is het omgekeerd, niet?
Ook valt het mij op dat firefox erg doorgedrukt wordt, en da's nou net iets wat bij vele Nederlanders doorgaans niet al te best valt.
**PROEST**
Als er iets doorgedrukt wordt/werd is het wel Internet Explorer! Dat Nederlanders er maar aan gewend geraakt zijn en niet over willen stappen kan ik echt niet volgen. Maar ik zie veel om me heen dat mensen de massa maar eenvoudig volgen. Ik ben het hier niet mee eens.


Verder geheel met martijnvanegdom; Firefox is webdevelopers-heaven :)
Een hoop nederlanders zijn gemakzuchtig.
En heel veel nederlanders gebruiken een computer en al relatief lang.
Hoe langer je een bepaalde browser gebruikt (ik ken TEVEEL mensen die niet weten wat een browser is, uitleg over firefox is dan al zinloos, is mijn ervaring), hoe moeilijker de overstap wordt.
Vaak zie je alleen de nadelen en niet de voordelen.

Ik gebruik al 6 jaar Opera (minimaal) en kan gewoon niet meer overstappen. Elke keer als ik Firefox of Explorer gebruik (op mn werk moet ik helaas soms explorer gebruiken wegens lompheid van internetsite en intranet) erger ik me weer aan die browser.
Mensen die heel erg aan Explorer gewend zijn hebben alleen dus hetzelfde.
wilde jij soms beweren dat FF niet wordt doorgedrukt???
IE is een standaard iets en FF wordt door gedrukt want het is veiliger beter en... uhh beter
het beter zijn aspect ,wat in 90% v/d gevallen als argument wordt gebruikt terwijl het iets persoonlijks is, mag je dus niet noemen...

en veiliger: het is zo veilig als de gebruiker zelf..
ik heb volledige rotte systemen moeten opschonen, zelfs nadat ik ze aanhad geraden om met FF te werken..
Anoniem: 74500 @mschol4 december 2006 17:06
het beter zijn aspect ,wat in 90% v/d gevallen als argument wordt gebruikt terwijl het iets persoonlijks is, mag je dus niet noemen...
Nou, dan mogen alle benchmarksites ook hun 'poorten' sluiten. Er worden immers meningen en interpretaties van benchmarks gegeven, en meningen mogen niet als argument gebruikt worden...
Door wie wordt jou Firefox door de strot gedrukt dan? Wie verplicht jou ermee te werken? Een monopolist die zegt "installeer mijn software maar, dan krijg je er hoe dan ook Firefox bij" ?? Heb ik nooit gezien, hoor?
Als jij je Firefox door de strot hebt laten drukken, zou ik maar es een assertiviteitscursus gaan volgen, ofzo, want je had makkelijk Nee kunnen zeggen.
Maar die systemen die jij hebt moeten opschonen zijn waarschijnlijk van echte nonodigibeten. Die kan je van alles aanraden maar blijven altijd een hoop troep binnenhalen omdat ze naar een hoop sites met troep gaan en gewoon altijd op Ja klikken!
Ook valt het mij op dat firefox erg doorgedrukt wordt, en da's nou net iets wat bij vele Nederlanders doorgaans niet al te best valt.

Nee, ze hebben liever dat iets bij de installatie van een Operating System doorgedrukt wordt.

Rare jongens die Nederlanders.
Heb hem bij veel vrienen en kenissen geinstaleerd en de meesten vinden het helemaal niets, en daar heb ik firefox weer afgehaald.
Vind het zelf helemaal niks, iedereen loopt te zeuren over internet explorer maar deze (ie 6) werkt nog steeds het beste.
Het ligt er natuurlijk aan wat je van een browser verlangt. Als je af en toe even wat op het Internet opzoekt is IE prima. Maar als je met tien pagina's tegelijk zit te browsen (tabbladen), meerdere dingen zit te downloaden (download manager), gelijktijdig het nieuws (of iets anders) checkt (RSS) en een hoop naar je eigen smaak wilt veranderen dan moet je zeker niet bij IE wezen. Ik zie FF toch meer voor de geavanceerdere internetter die meerdere dingen tegelijk doet en aan het programma sleutelt totdat alles naar zijn wens is.

@JP206
Je spreekt jezelf tegen. Eerst heb je het over IE7 en dan dat je niet meer hoeft te installeren dan IE. Of je nou FF installeert of IE7, zelfde principe.
Met IE7 heb je ook tabs en rss reader. Ook meerdere startpagina's instellen is mogelijk, Ik heb firefox even gebruikt maar waarom meer installeren als IE voldoende is. Firefox heeft wel mooie plugins. Of dat bij IE7 kan weet ik nog niet. Nog niet echt nodig gehad. Iedereen heeft zo zijn voorkeur.
Daar ben ik het niet mee eens. IE6 werkt bijvoorbeeld prima icm Windows XP. Ik heb regelmatig 10 tot 20 IE-vensters open staan. Windows XP klapt ze samen in de taakbalk. Zo kun je direct handig het gewenste venster kiezen. Omdat ik ook regelmatig andere applicaties gebruik en veel switch werkt dit zelfs sneller dan FireFox. Bij FireFox moet ik namelijk eerst naar FireFox zelf switchen en dan moet ik nog het juiste tabblad kiezen. Om diezelfde reden snap ik ook niet goed waarom iedereen tabbladen zo handig vind.
Om diezelfde reden snap ik ook niet goed waarom iedereen tabbladen zo handig vind
Een ding: keyboard shortcuts.

Ctrl-T: nieuw tab
Ctrl-W: sluit huidige tab (of bij laatste tab, sluit heel firefox)

Ctrl-PgUp/PgDn: tussen de tabs wisselen (cyclisch) ...

Afijn, XP + het opslokken van "gelijke windows": muis rsi.

En met al die tabbladen heb je alles in 1 venster staan, in plaats van dat je 20 vensters op je desktop open hebt staan, die je een voor een moet minimizen (tenzij je de Windows-D / Windows-M toets kent, maja, dan ben je meer een keyboard user/power user....... en dan heb je sowieso al meer aan een goede tabbed browser met goede keyboard support... IE en keyboard? hellish...)

:Y)
@JeromeB

In allebei de gevallen is het 1 klik op de taakbalk en een klik op het gewenste venster. Bij IE is die 2e klik op het lijstje wat uit de taakbalk omhoog komt en bij FF is het op een tabje. Ik kan niet zeggen dat FF echt meer werk is.

Wat wel zo is, is dat je taakbalk een stuk minder druk wordt en andere applicaties dus nog niet gegroepeerd (hoeven) te worden. Daarnaast kun je nog steeds verschillende firefox windows open hebben en in elk van die instanties specifieke tabs open hebben staan. Denk bijvoorbeeld aan 1 scherm met de altijd open dingen (webmail, agenda nieuwssite oid) en 1 scherm met de googleresultaten van waar je op dat moment mee bezig bent.
@cavey
Een ding: keyboard shortcuts.

Ctrl-T: nieuw tab
Ctrl-W: sluit huidige tab (of bij laatste tab, sluit heel firefox)

Ctrl-PgUp/PgDn: tussen de tabs wisselen (cyclisch) ...
Ctrl-N: nieuw window
Alt-F4: sluit huidig window
At-Tab: tussen de Windows wisselen (cyclisch) ...

Ik snap het punt niet.

De keuze is vaak persoonlijk en vaak subjectief, vooral bij thuisgebruikers. Voor de een voelt IE vertrouwd, voor de ander is Firefox interessant, ongeacht wat voor argumenten er nog meer te verzinnen zijn.
Firefox lijkt voor velen nog een tikje te log en traag te zijn ook.
Installeer dan gewoon fasterfox...

Het opstarten van de browser duurt mss wat langer, maar in tegenstelling tot bij IE hoef je er wel maar één open te zetten.
Waarop is hun conclusie gebaseerd? Tracken ze de Firefox downloads op IP ofzo?

Ik kan mij bijv. voorstellen dat er niet zo veel Nederlandstalige versies van Firefox gebruikt worden. Nederlanders kennen nu eenmaal goed hun talen en zullen denk ik eerder de Engelstalige versie gebruiken. Misschien dat dit een vertekend beeld geeft?

Duitsers en Fransozen kennen over het algemeen alleen hun eigen taal en zullen een Duitse/Franse versie van Firefox gebruiken.

Overigens ben ik zelf sinds versie 2 van Firefox een stuk minder enthousiast over deze browser. Firefox loopt bijv. regelmatig vast en blijft dan als onzichtbaar spookproces aktief.
misschien gewoon de hits op .nl domeinen analyseren en dan kijken hoeveel gebruikers welke browser gebruiken?
Maar dat werkt niet goed.

Je krijgt een vertekend beeld met hits van mensen en daaraan kijken wat voor browser wordt gebruikt.

Bijvoorbeeld: Ik gebruik zelf opera, maar ik laat opera zich identificeren als IE. Dus ipv 1 gebruiker voor opera erbij komt er 1 gebruiker voor IE bij, zo wordt dat dan geregistreerd.

Volgens mij is dit ook in firefox mogelijk, dus zal het beeld nog meer vertekend worden.


Als ze gaan op downloads van IP van de firefox client maken ze ook een vertekend beeld omdat niet iedereen die het download het ook daadwerkelijk blijft gebruiken.


Zelf gebruik ik opera, minder security leaks bekend, meer in het standaard pakket zodat ik zelf niet hoef te zoeken naar plugins en het is sneller. Ook werken meer sites in opera dan in firefox heb ik gemerkt (ik heb thuis firefox gebruikt om te testen, op me werk gebruik ik het nog steeds).
Anoniem: 188080 @lzandman4 december 2006 11:10
Nederlanders kennen nu eenmaal goed hun talen en zullen denk ik eerder de Engelstalige versie gebruiken.
ioceris?
Nederlanders "kennen hun talen" helemaal niet.
Engels gaat nog wel enigszins, de rest is allemaal: syntax error.
Wellicht heeft het te maken met het feit dat Firefox zo gehyped is en dat Nederlanders daar niet zo van houden.

Of misschien met het feit dat we in Nederland al een behoorlijke tijd goede ondersteuning van internet hebben (bij mijn weten) en dat de meesten te gewend aan IE zijn geraakt. Overstappen op een andere browser na jarenlang op het blauwe eetje te hebben geklikt is voor de meesten waarschijnlijk te veel moeite voor te weinig voordeel (althans, dat is wat dan blijkbaar gedacht wordt).

Het wordt eerder als een achteruitgang gezien, omdat sommige sites niet goed lijken te werken. Dat wordt dan snel op de browser afgeschreven. Ik denk dat dit ook de hoogste drempel is; het niet goed werken van sommige sites. Dit is echter niet door de browser makers zelf weg te nemen, maar ligt meer bij de ontwikkelaar van de site.

Firefox wordt nu overal wel meer gebruikt en veel web bouwers ontwikkelen gelukkig niet alleen meer voor IE, dus dat nadeel wordt wel langzaam aan weggenomen. Als IE ook meer standaarden gaat ondersteunen, dan zullen de verschillen ook steeds minder worden. Of dat ook gebeurt is natuurlijk ook maar de vraag.
Firefox zou niet aanslaan in Nederland omdat het zo "gehyped" zou zijn ?? Nederlanders doen meestal juist behoorlijk goed mee met hypes... of hoe zou je dan het succes van : Google,YouTube,Hyves,MSN, maar ook dingen als Big Brother,Idols e.d. willen verklaren ?
(Dat er van Google notabene een werkwoord is gemaakt, geeft voor mij al aan in wat voor mate wij Nederlanders aan hypes doen...)
Dat er dus mensen zijn die FireFox om deze reden helemaal zijn gaan "haten" vind ik dan ook raar. Of haat je ook alle dingen die ik eerder heb genoemd ?
Anoniem: 133470 @Michali3 december 2006 22:45
Wellicht heeft het te maken met het feit dat Firefox zo gehyped is en dat Nederlanders daar niet zo van houden.
Voor mij wel ja.
Het viel mij tegen... ik had meer verwacht toen ik het voor het eerst probeerde (en ja, ik ben een internetter van het eerste uur... sinds 1995 ongeveer... ben begonnen met Netscape, omdat IE destijds nog geen rol van betekenis speelde, en niet standaard met het OS meegeleverd werd).
Ik moest voor de meest simpele dingen, zoals mouse gestures, op zoek gaan naar allerlei plugins...

Het heeft bij mij dus geen positieve indruk achtergelaten. Ik hou het voorlopig bij Maxthon.
De standaard gebruiker heeft nog nooit van gestures gehoord, en ziet dat waarschijnlijk helemaal niet zitten. Tabs is met de windows taakbalk en alt+tab bijvoorbeeld een veel kleinere overstap.

Daarnaast, zitten er in IE7 dan wel standaard gestures? Of een makkelijk systeem om deze via een plugin te installeren?
Daarnaast, zitten er in IE7 dan wel standaard gestures? Of een makkelijk systeem om deze via een plugin te installeren?
Waarom haal je IE7 erbij? Daar heb ik toch niks over gezegd? IE7 gebruik ik niet. Ik gebruik Maxthon, zoals ik al zei. Daar zitten wel standaard gestures in.
gestures, op zoek gaan naar allerlei plugins..
Ik denk dat dit precies de reden is waarom Firefox hier in .nl niet aanslaat. De gemiddelde Nederlander is veel te lui en ongeïnteresseerd ergens 2 seconde tijd in te steken om zich in iets nieuws te verdiepen. Waarom een nieuwe browser installeren als IE al meegeleverd wordt met het OS? Die werkt toch?

Ik ben echt helemaal weg van Firefox en dit komt vooral door de vele fantastische plugins die er te vinden zijn. Maarja.. dan moet je dus wel even de moeite nemen iets verder te kijken dan je neus lang is
Anoniem: 133470 @marty3 december 2006 23:55
Ik ben echt helemaal weg van Firefox en dit komt vooral door de vele fantastische plugins die er te vinden zijn. Maarja.. dan moet je dus wel even de moeite nemen iets verder te kijken dan je neus lang is
Tsja, ik kan begrijpen dat mensen als jij het tweaken van hun PC en bijbehorende software als hobby hebben.
Dat deed ik vroeger ook.
Maar toen ging ik me verdiepen in programmeren en dergelijke... en is m'n hobby dus veranderd. Ik wil nu gewoon een PC hebben die goed werkt, en doet wat ik wil, zodat ik m'n tijd kan steken in het programmeren zelf, en vind ik het configureren van een browser alleen maar irritant.
Ik ben dit stadium dus gepasseerd. Het configureren van de PC is nu geen doel op zich meer, maar slechts een middel om het doel te bereiken.
Om die reden gebruik ik ook geen linux meer. Leuk voor mensen die het als hobby hebben, maar ik heb er het geduld niet meer voor, ik wil ook andere dingen met m'n PC doen.
Anoniem: 43565 @marty4 december 2006 13:47
@ddbruijn 3-dec-2006-23:55
Je wilt wel iets wat verder bijna niemand wil, maar het moet één download zijn ipv twee. Owel, Maxthon is goed, want daar zit het standaard in en FF is niet goed, want daar moet je het met een plugin downloaden (zoekwerk ong. 5 seconden dankzij een goede webside met alle plugins). M.i. geen sterk argument tegen. Overigens prima dat je met Maxthon tevreden bent, maar je argument is dus geen argument betreft waarom iemand anders geen FF zou moeten gebruiken.

Ik hou er ook van om niet te veel te hoeven configureren. Daarom zoek ik naar software dat blijft werken als het eenmaal geconfigureerd is. Ik zie niet waarom Firefox daar niet onder valt.
Linux ervaar ik dan ook niet als negatief voor bepaalde servertoepassingen. Als het werkt werkt het en blijft het werken, als ik iets aan wil passen kan ik direct terecht komen bij het onderdeel wat ik wil aanpassen.
Je zou blij moeten zijn dat mouse gestures er niet in zitten. Door het vele gebruik van de muis werk je juist RSI in de hand. Hoe meer je muist, hoe groter de kans is op RSI klachten. Je kunt beter met je toetsenbord werken dan met de muis wat dat betreft. Mouse gestures zijn dus hartstikke ongezond voor je motoriek. Om die reden zul je het ook amper aantreffen in diverse producten. Gezien de huidige regelgeving op ARBO gebied zou zoiets als mouse gestures waarschijnlijk ook niet mogen gezien het feit dat zowel werknemer als werkgever er alles aan moet doen om een veilige comfortabele werkplek te creëren. Dat doe je dus niet door RSI in de hand te werken.
Anoniem: 33810 @ppl4 december 2006 18:30
Daar ben ik het persoonlijk niet mee eens.

Ik merk vaak dat ik last krijg van mijn schouder (de niet-muis kant) als ik veel met het toetsenbord werk. Daarnaast, als ik uren internet (met gestures en bookmarks: eigenlijk alleen de muis dus) of een muis-only game speel (RTS, economy building) heb ik nooit ergens last van...
Ddbruijn skreev :

<Quote>
Het viel mij tegen... ik had meer verwacht toen ik het voor het eerst probeerde (en ja, ik ben een internetter van het eerste uur... sinds 1995 ongeveer... ben begonnen met Netscape, omdat IE destijds nog geen rol van betekenis speelde, en niet standaard met het OS meegeleverd werd).
</Quote>

Als jij echt een gebruiker van het eerste uur was zou je niet roepen dat IE destijds nog niet iets van betekenis was.
Er is namelijk een (hele lange) tijd geweest voordat er uberhaupt een browsers a la IE was.
Er werd al gebladerd toen Bill Gates notabene zei dat internet niets interressants te bieden had en dat het daardoor niet standaard opgenomen zou worden binnen windows.
Ikzelf ben begonnen in een tijd dat Gopher zo ongeveer het meest grafische was en er stilletjes geruchten in de rondte gingen dat er een grafische bladeraar onderweg was ... nl Mosaic ....
Anoniem: 133470 @Evil_Ed4 december 2006 00:45
Als jij echt een gebruiker van het eerste uur was zou je niet roepen dat IE destijds nog niet iets van betekenis was.
Er is namelijk een (hele lange) tijd geweest voordat er uberhaupt een browsers a la IE was.
Ik ga er niet om liegen hoor. Ga het maar verifieren bij Planet Internet, als je me niet gelooft.
Ik weet ook wel dat Netscape langer bestaat dan IE (en dat IE gebaseerd is op die Mosaic... en dat Tim Berners-Lee het webbrowsen zoals we dat nu kennen heeft uitgevonden en bladibla)... Ik zeg dat het geen rol van betekenis speelde, en dat deed het inderdaad niet als het niet eens bestond.

Beetje kansloze reactie hoor. Je voelt jezelf zeker heel slim nu?
GAAAAAP !!!!
Je hebt ook gewoon een plugin voor mouse gestures voor IE6 en IE7.
http://www.ysgyfarnog.co.uk/utilities/mousegestures/
of gestures voor window:
http://www.tcbmi.com/strokeit/
Wellicht heeft het te maken met het feit dat Firefox zo gehyped is en dat Nederlanders daar niet zo van houden.
Daar ben ik een levend voorbeeld van. Juist dóór al die hypes ben ik een ontiegelijke Fx-hater geworden. Fx start ik alleen maar om te checken of iets zich gedraagt zoals het zou moeten nadat ik iets heb ontwikkeld en alleen maar heb gecheckt in IE (en ofcourse met de validator ernaast). Vaak klopt het, maar soms doet Fx toch dingen die gewoon niet correct zijn (volgens de specs), terwijl IE ze wél correct doet.
Vaak klopt het, maar soms doet Fx toch dingen die gewoon niet correct zijn (volgens de specs), terwijl IE ze wél correct doet.
Grappig detail: in IE7 zijn er een aantal bugs gefixed waardoor de rendering van IE7 meer overeenkomt met die van Firefox, Safari, Konqueror, etc..

Als je veel met CSS2 werkt kom je tegen IE5/6 bugs die er toevallig voor zorgen dat je pagina er goed uitziet. Als je dezelfde pagina dan in IE7, Firefox or Safari opent krijg je een hele vreemde weergave.

Als je je site nu al compatible hebt met Firefox, ziet deze er waarschijnlijk ook goed uit in IE7. Andersom is het vingers over elkaar en duimen maar. Of anders gezegt, een pagina die het overal doet zegt iets over de kwaliteiten van de webmaster en de kwaliteit van de code.
soms doet Fx toch dingen die gewoon niet correct zijn (volgens de specs), terwijl IE ze wél correct doet

Test je alleen met die 2 browsers? Hoe weet je dan dat het Firefox is die het niet goed doet? Om zeker te weten dat Firefox het fout doet zou je ook moeten testen met Opera (bijvoorbeeld). Doet Opera het zoals IE het doet dan is FF idd fout. Maar bij mij is het juist vaak dat IE het fout doet (volgens de specs), en ik weet dat ik niet de enige ben! Google is op 'IE factor'...
Ik pak Opera ernaast indien Fx het idd fout doet. Als Opera het óók fout doet weet ik dat mijn code niet bedoeld is om te werken zoals ik hem wil laten werken. Maar ik heb het echt een keer gehad dat alleen Fx het vertikte om hem juist te laten zien.
crisp Senior Developer @Alex)4 december 2006 01:24
Ik ben mij bewust van een aantal zaken die IE inderdaad beter doet dan bijvoorbeeld Firefox als het aankomt op standards-compliance, maar in 99% van de gevallen is het toch echt andersom.
Als je de behoefte hebt om een aantal voorbeelden te delen dan nodig ik je bij deze uit om een topic daarover te openen in WEB ;)

Note overigens dat Opera vaak verder gaat in IE-propriety-ondersteuning dan Firefox, dus jouw definitie van 'het is goed' kan daardoor ook nog wel eens fout zijn ;)
het niet goed werken van sommige sites. Dit is echter niet door de browser makers zelf weg te nemen
Pardon? Als een site goed werkt in IE, Opera en Safari en niet in FF dan zie ik door oorzaak toch in FF, al was het maar een te stricte interpretatie van de 'standaard'. De gebruiker wil webstes goed kunnen zien en gebruiken, niet op standaard compliance beoordelen.
Anoniem: 12913 @mashell4 december 2006 00:32
Nu draai je de boel natuurlijk om.
Buiten het feit dat Microsoft zich eigenlijk nooit (en dus ook met IE) correct aan de standaard houdt, en deze vaak naar eigen inzicht aapast, geef je FF de schuld van het feit dat developers te lui en gemaktzuchtig zijn om zich fatsoenlijk aan de standaard te houden.
Dat heeft niks met een te stricte interpretatie te maken, maar gewoon met je aan bepaalde afspraken en een standaard houden. Dat zouden er meer moeten doen :)

edit: typo
Als ik zie dat Nederland zo'n beetje het enige land is waar MSN Messenger (nu iets van Windows Live Messenger ofzo) een groot marktaandeel heeft (inmiddels meer dan 90% meen ik mij te herinneren) dan kan dat tevens duiden op het veelvuldig gebruik van Windows als besturingssysteem. Aangezien de meeste gebruikers niet verder kijken dan hun neus lang is worden dan ook de meegeleverde programmatuur gebruikt en dat is dus IE als browser. Firefox en iets anders kent men simpelweg gewoon niet en dat werd heel pijnlijk duidelijk door de advertentie in de Sp!ts. Het begrip browser is al helemaal onbekend, dat klinkt dan alweer iets heel erg technisch, das meer voor wetenschappers. Het interesseert mensen ook niet, ze willen gewoon sites bezoeken. Ondanks het feit dat we hier bijna iedereen van een goede internetverbinding kunnen voorzien leeft internet en ICT helemaal niet in Nederland. Dat heeft het nooit gedaan. Er zijn diverse overheidsprojecten gestart om daarin verandering aan te brengen en die zijn allen jammerlijk mislukt. In landen als Duitsland is er veel meer interesse in die zaken, met name Linux speelt daar veel meer een rol. Er worden daar ook meer dingen gehouden op gebied van ICT dan hier in Nederland. Het is dan ook niet zo raar dat je daar grotere marktaandelen ziet van andere browsers en andere stukken software. Het is daar wat meer evenredig verdeeld. Er is echter wel een kleine groep mensen hier in Nederland die wel die interesse in ICT heeft en die zorgen er dan ook voor dat we op een bepaald aantal gebieden gewoon voorlopen op de rest. Het zal er echter niet voor zorgen dat mensen meer kennis van ICT zaken krijgen. Men blijft hier gewoon dom en ongeïnteresseerd ben ik bang en dat is niet bepaald handig, om het maar even heel kort door de bocht te zeggen.
Anoniem: 100904 3 december 2006 23:17
Ach zo erg is het niet, laat de grote grijze massa maar gewoon IE gebruiken. De kenners gebruiken wel FF/Opera en voorkomen hiermee tig computerproblemen.

En dan begin ik nog niet over de betere/snellere weergave van sites, ook al zullen IE-fanboys het tegenovergestelde beweren, maar ja... die zijn ook voorstander van het dialect wat microsoft zelf heeft uitgevonden op de html-standaarden.
Welke problemen voorkom ik dan? Ik gebruik IE7 en heb echt nergens last van. Nooit virussen nooit adware.

Die hele firefox hype gaat nergens over. Het is volgens mij zo populair omdat het microsoft tegen het zere been schopt.

IE7 werkt gewoon prima. Out of the box,geen gezeik alles werkt.Bij firefox werkt het ook out of the box, maar dan mis je weer zoveel voordelen die genoemd worden bij ff vs IE discussies, dus dan zit je toch weer met plugins te kloten.

Ok, ik geef een IE probleempje toe. Als ik een site met heel veel pics opent, crashed IE mijn internetverbinding,dat gebeurd bij FF niet. Dit gebeurd echt pas pa 500+ plaatjes.
> Bij firefox werkt het ook out of the box, maar dan mis je weer zoveel voordelen die genoemd worden bij ff vs IE discussies, dus dan zit je toch weer met plugins te kloten.

Ik heb IE, FF én Opera op mijn systeem, maar alleen IE heeft een plug-in nodig: Adobe SVG Viewer.
Iedere andere browser doet dat gewoon out-of-the-box
zie ook http://svg.startpagina.nl

Misschien bedoel je extensies, maar die zijn juist de kracht van Firefox. Webdevelopers bijvoorbeeld zijn gek van Web Developer en FireBug. Zodra IE fatsoenlijk open standaarden gaat ondersteunen zal ik die blauwe "e" wel weer eens opzoeken voor het surfen, nu gebruik ik 'm alleen wel eens om te kijken welke IE-bugs ik een workaround voor moet verzinnen.

groeten,

Ruud
IE ondersteunt al veel langer VML dan die andere browsers SVG ondersteunen.
MS heeft VML ook aangeboden aan de W3C als open standaard voordat zelfs ook het idee van SVG bestand maar dat is toen afgewezen en toen is gekozen om een andere vector graphics systeem te gaan ontwikkelen.
SVG is dus de juist reden dat vector graphics jaren later pas gebruikt gingen worden dan gekund had.
En echt niet dat MS happig is om SVG te gaan ondersteunen dat in feite gewoon speciaal gecreerd is om het bestaans recht van het door hun voorgestelde formaat te ondermijnen.
Als dus de W3C het aangeboden vml format gewoon hadden geaccepteerd en vervolgens zelf hadden verbeterd richting wat nu SVG is dan hadden alle computers nu vector graphics gehad in plaats van 15%.
De kenners gebruiken wel FF/Opera en voorkomen hiermee tig computerproblemen.

Wat een snob antwoordt zeg... Blijkbaar ben je dus geen kenner, maar een meeloper...
En de snelheid heeft vaker meer te maken met de gebruikte verbinding dan met de browser zelf.. De ene keer is IE sneller, de andere keer FF...

En tabbed browsing is IMHO 1 van de meest onzinnig gehypte opties, want ik zie daar dus zelf echt het voordeel niet van, eerder een nadeel omdat je nog meer onnodige ruimte kwijt bent vanwege die tabbar...
Maarja ieder zo zijn eigen ding...
Anoniem: 100904 @SuperDre4 december 2006 14:53
Ja, een meeloper met 12% marktaandeel tegenover dik 80%. Vertel me eens, wie is er nou de meeloper? De Opera gebruikers zeker?
Anoniem: 128897 4 december 2006 02:00
Laatst was ik bij een vriend en die had gigantische problemen met IE, als je op een directe link in google klikt kreeg je standaard spam. En hij had geen zin om te herinstaleren. Dus ik raad hem firefox aan. Nou dat wilde hij dus niet want hij had gehoord dat een heleboel sites dan niet goed werken. Ik wat doorvragen maar hij bleef erbij. De volgende keer werdt het hem te dol dus stond hij me toe om firefox te instaleren. Hij hartstikke blij dat alles weer werkt. Komt later een andere vriend langs, en _die_ had hem dus de hele tijd zitten te vertellen dat firefox allerhande pagina's niet opent. En na wat doorvragen bleek heleboel de rabobanksite te betekenen.

Echt. Nederlanders zijn gevoelig voor FUD en voor sites die express alleen voor IE worden gemaakt. Stelletje lammelingen, te lam om goed gedrag af te dwingen, stelletje makke schapen.
Waarschijnlijk is Firefox en Opera te nieuw, te innoverend, voor de meeste mensen in de NL. Ze zouden zich ook eens 30 minuten moeite ergens voor moeten doen.
En ook de Rabobank site werkt tegenwoordig ook goed op firefox
Ik gebruik meestal FireFox, al zijn er enkele websites die hier niet mee werken (zoals de ELO van Wageningen Universiteit :o ).
Toch is FireFox veel veiliger. Ik weet niet of iemand wel eens geprobeerd heeft om serials.ws te bezoeken met IE6, maar dat is gelijk aan zeer succesvol vissen vissen in een vijver vol virussen.
Met FireFox nergens last van.
FireFox is overigens bij mij alleen traag als ik na een reboot voor de eerste keer start. Daarna is het altijd snel (veel sneller dan IE6).
<- FireFox user ;) en proud of it :P

FF begint goed te worden zeker met foxmarks enzo en de tools prima zaken doen ze vind ik :)
Ikzelf gebruik ook nog altijd IE, ik vind gek genoeg FF niet fijn werken :)

Maar ik ben wel heel benieuwd hoe de verdeling hier op tweakers is!

EDIT: het feit dat deze en onderstaande reactie als overbodig weggemod worden zegt genoeg, niet? :r
Ben het met je eens. Zelf vind ik FF ook gewoon niet lekker werken. Vind het jammer dat IE zich nog steeds niet aan sommige standaarden houd, maar toch vind ik em soepeler en lekkerder werken. Vooral IE7.
Argument van veiligheid vind ik tegenwoordig niet meer van toepassing. IE blockt alles en je moet expliciet toegang geven als je iets wilt openen.
Anoniem: 112442 @potatox4 december 2006 07:55
Argument van veiligheid vind ik tegenwoordig niet meer van toepassing. IE blockt alles en je moet expliciet toegang geven als je iets wilt openen.
Veiligheid heeft niet alleen met de het blocken ed te maken.

Het heeft ook met de fabrikant van het product te maken. Of je Microsoft zelf vertrouwd. De gedachte is dat door gebruik van een ander product je mogelijke backdoors van Microsoft blokeerd.
Ik denk ook dat een bedrijf dat producten maakt dat door duizenden bedrijven wordt gebruikt zomaar wegkomt als er backdoors in hun code blijken te zitten.
Dit is nou wel het minste argument om Firefox te gebruiken.
Nou, de code van MS is closed-source. En aangezien alle firewalls moeten vertrouwen op het info-systeem van MS voor het dataverkeer, kan er zo stiekem iets meeglippen met bijvoorbeeld de updates. Het zal je nog verbazen hoe moeilijk het zal zijn om een backdoor te vinden (indien die er zou zijn).
Jullie vergeten dat Firefox niet het enige alternatief is. Veel (power)users die Opera testen blijven dan ook bij Opera.
Opera is een bijzonder plezierige browser. Ben van IE naar Firefox gegaan en vervolgens bij Opera beland. Alle drie de browsers staan op m'n pc, en Opera is met grote afstand mijn favoriet O+

Nog een tip ;) http://operawiki.info/CustomButtons
Ik heb zelf alledrie (4 eigenlijk, safari ook nog op mijn mac), maar ben uiteindelijk bij FF uitgekomen op zowel mijn PC als mijn Mac, niet omdat ik een van de drie nou zoveel beter vond werken, maar gewoon vanwege het feit dat ik heel gemakkelijk met (mijn eigen/andermans) extensions het browser 100% aan mijn wensen kan aanpassen (Bij wijze van spreke natuurlijk, ik kan nog steeds geen: "Download all porn now" knop maken ;) :Y) )
Ikzelf ben ook een verstokte Opera gebruiker. Ik vind het in bijna alles de beste, alleen ik stoor me ontzettend aan 1 ding: scrollen mbv de middelste muisknop.
Opera vindt het dan nodig om de cursor te gaan centreren. Dat ze daar geen optie van hebben gemaakt kan ik nog steeds niet begrijpen. Ik ben niet de enige, op het forum bij Opera is het al vaker gezegd. Helaas doen ze er helemaal niets mee.
Firefox is wat dat betreft toch wel beter, omdat je daar zo'n beetje alles wel kan aanpassen. En als het niet een optie is of via een plugin op te lossen valt, zijn er altijd nog de ontwikkelaars die wel een luisterend oor hebben.
Wat een onzin om te beweren dat "een browser niet fijn werkt".
Waar blijft te toelichting? Wordt een beetje stemmingmakerij zo he?
Feit is dat Firefox een wat langere opstarttijd heeft en dat komt simpelweg om dat door Windows explorer al wordt gestart.Persoonlijk vind ik IE een klote browser en Firefox stukken beter.
Ten eerste is FF veel veiliger, geen activeX-meuk en niet elke week een update.
Ten tweede is er veel meer aan aan te passen, ik zet er graag een mooie skin op en de nodige script-blocker etc.
Ten derde is FF veel verder met gebruikers gemak, dan denk ik aan tabbed browsing, en het openen van links in een extra tab etc.
IE vind ik slecht vanwege de slechte ondersteuning voor CSS en diverse afwijking in de interpretatie van HTML en Javascript.
Niet standaard sucks en ook IE 7 heeft het nog niet geleerd.
Firefox werkt niet lekker? :? Ik kan het begrijpen als je geen tijd/zin hebt om op Firefox over te stappen. Dat het je als digibeet even teveel wordt kan ik ook nog bij, maar kwa gebruiksgemak zie ik bij FF alleen maar voordelen ten opzichte van IE(6).

Maarja, ik ben zelf (na jaren met IE te hebben gewerkt) dan ook een verstokte firefox gebruiker. :9 Mijn mening is dus misschien wat subjectief, en daar komt bij dat er in IE7 veel verbeterd is. Toch raad ik aan om ten minste 1 week lang Firefox te gebruiken, ik denk niet dat je dan ooit terug zal willen naar Internet Explorer.
Gebruik van een Browser is gewoon puur persoonlijk. Net zoals de editor voor text bestanden of een grafisch pakket.
Firefox werkt niet lekker? Ik kan het begrijpen als je geen tijd/zin hebt om op Firefox over te stappen. Dat het je als digibeet even teveel wordt kan ik ook nog bij, maar kwa gebruiksgemak zie ik bij FF alleen maar voordelen ten opzichte van IE(6).
Iemand anders hoeft FF niet lekker te vinden als jij dat wel vind. Dat gezeik over gebruikersgemak etc. is allemaal puur persoonlijk en andere argumenten zijn allemaal Bullsh..
Ik moet firefox regelmatig opstarten voor mijn werk (ik maak websoftware) en heb het dus overal geinstalleerd sinds er een 1.0 versie is (toch al enige tijd dus). Toch krijg ik op een of andere manier nooit de neiging om er mee te surfen. Op mijn werk gebruik ik vooral IE en thuis vaak ook Opera.

Opera vind ik qua concept de beste browser, alleen jammer dat het imo de minst stabiele van de drie is (oudere versies waren stabieler, in de versies >= 7 zijn een aantal hardnekkige bugjes geslopen). Wat heel fijn aan Opera is, is dat automatisch opstartende malware veel minder de kans krijgt dan op IE of Firefox, komt vast gewoon door het kleine marktaandeel.
Uitzetten spell Checking:
Extra->Opties->Geavanceerd->Algemeen->Mijn spelling controleren tijdens het typen.

Ik vraag me ook af waarom dat erin zit, maar goed als je het kan uitzetten boeit het me niets.

Toch jammer dat je niet even verder kijkt dan je neus lang is!
@killercow
Ik zou het niet precies weten(*berend_engelbrecht is geen malwaremaker), maar er zijn websites die ik af en toe wel eens bezoek waarbij zowel met FF als met IE hele rare dingen gebeuren die ik beslist niet zelf geinitieerd heb. Volgens mij worden er in dat wereldje malwarekits verkocht die van nog ongepatchte (en misschien wel helemaal nooit gemeldde) lekken in de populaire browsers gebruik maken. Malware is een industrie waarin grof geld verdiend wordt, dat moet je niet onderschatten!
@gamepower,
En welke FF malware mag dat zijn dan?
Ik vind FF sinds 2.0 ook niet echt lekker meer werken. 1.5 werkte juist zo lekker, en wat krijg je bij 2? Achterlijke spellchecking die je niet uit kan zetten (vziw) en een Options/Settings menu dat zeer gelimiteerd is. Dat zijn twee toch niet onbelangrijke veranderingen die ik nadelig vindt.

Niettemin draai ik nog steeds FF.
@killercom:
Je bedoelt @berend_engelbrecht.
Dat IE alles blokt vindt ik nogal 'gemakkelijk'.
Als ik in IE op eenderwelke link klik die in een nieuw venster opent blokt IE dat, Firefox blokt enkel indien het een 'vervelende' link is.
Argument van veiligheid vind ik tegenwoordig niet meer van toepassing. IE blockt alles en je moet expliciet toegang geven als je iets wilt openen.
Persoonlijk vind ik dat een vreemde manier van "veiligheid" inbouwen. Net als de rigide houding van Outlook met attachments.

Dat komt bij mij over als een ijzerwarenhandelaar die na het monteren van een slot op een deur het slot dicht spuit met lijm om te voorkomen dat een inbreker ge-/misbruik maakt van het slechte slot. De ijzerwarenhandelaar had er in mijn optiek voor moeten kiezen een deugdelijk slot te plaatsen.

Met Opera heb ik (nog?) geen ervaring, maar Firefox vind ik op vele fronten aanmerkelijk beter dan IE. Ik vind het gewoon fijner "voelen". Natuurlijk zijn er een aantal sites die met FF niet werken en met IE wel. Maar zegt dat iets over FF of over de website/webmaster?

Nee, geef mij maar FF.
Anoniem: 156329 @potatox4 december 2006 10:41
De grootste reden dat ik FF gebruik is vanwege de noscript addon, geen vervelende malware javascripts die vanzelf uitgevoerd worden.

IE is gewoon minder veilig omdat een bug zoeken in IE aantrekkelijker is vanwege het hoge aantal gebruikers ervan.

Als je FF niet lekker vind werken kun je ook de IE skin gebruiken, mijn ma merkt het verschil bijna niet (behalve dat spelpunt het niet doet :( )
Wat werkt er dan niet fijn? Ik persoonlijk vind het beter werken als ik gebruik maak van de extra's (in ieder geval tov IE6, IE7 heb ik nog niet geprobeerd en ook geen haast mee).

Ik heb het verder op een aantal computer geïnstalleerd als standaardbrowser, ook op mijn studentenvereniging. 90% van de mensen merkt niet eens dat er iets anders is, een enkeling is het opgevallen dat er niet meer Internet Explorer boven staat maar Mozilla Firefox. In het gebruik scheelt het heel weinig met IE, dus ik snap niet zo goed hoe je het minder fijn kunt vinden werken.
Anoniem: 84969 @OConnor4 december 2006 06:56
Er was een hele tijd geleden een poll over het Firefoxgebruik. Ik denk dat dat wel boven die 15 procent komt, mede door Linux waar FireFox toch wel de 'standaardbrowser' is.

Persoonlijk vind ik FireFox fijner werken. Toen ik het voor het eerst probeerde vond ik het geniaal fijn. Daarna nog een paar keer IE geprobeerd, maar vond het niet zo handig meer. Uiteraard ook Opera geprobeerd en die is lekker snel, maar toch vond ik FireFox beter. Maar met de grote memory footprint en wat andere kleine dingetjes is FireFox toch ook niet helemaal perfect.

Achja, ieder z'n browser. :)
Ja, een poll op tweakers.net, lekker representatief!
Ik gebruik ook nog steeds vrolijk IE.
Heb een tijd firefox gebruikt, maar vind het echt helemaal niets toevoegen aan mijn browsing experience, sterker nog, veel sites werken niet vlekkeloos met firefox, waaronder de T-Mobile site.
En het laden van FF vind ik ook TE lang duren.

Nee ik ben weer terug op IE, want 7 heeft in mijn ogen alle voordelen die FF had teruggenomen.
Definieer "niet fijn werken" dan eens :?
Waar zijn je argumenten? Lekker statement is dat: ik vind Firefox juist lekkerder werken, en wel o.a. hierom:
-Rendert snel
-Downloadmanager
-Tabbladen (niet uniek, maar wel goed uitgevoerd)
-Zoeken in pagina gaat efficient
-Veilig
-Het is een niet-microsoft product, wat zowiezo gunstig is voor de marktwerking

Wat beter kan is dat ze je bij een nieuwe installatie direct een kort tutorial laten doorlopen zodat ook nieuwe gebruikers bekend zijn met de basisfunctionaliteit.
Of de meest naieve... Zal wel een combinatie van beiden zijn. Sowieso zijn getallen op het gebied van adoptie nogal misleidend: het insinueert dat zodra je Firefox gebruikt je niet meer overstapt, terwijl ik recentelijk weer ben overgestapt op IE(7).

Oftewel: laag gebruik kan duiden op achterlopen, of op voorlopen. En is overstappen naar IE7 dan ver voorlopen of opnieuw achterlopen? De fans hebben daar hun mening over, maar of die realistisch is...
Mee eens, het is maar net hoe je het bekijkt:

Alternative titel:
Nederland loopt voorop in IE gebruik
vanuit het oogpunt van mozilla doen we het slecht ja, je moet de titel zo lezen

Mozilla Firfox: (oftewel volgens Mozilla Firfox)
Nederland doet het slecht

En om dezelfde reden gaat het hier ook op dat nederland achterloopt immers andere landen doen het beter vanuit hun oogpunt
De nieuwsposter heeft de titel al iets genuanceerd. Het bronartikel is helemaal suggestief: "Mozilla Firefox: Nederland doet het slecht". Nou nou nou wat een slecht land leven we toch in, zomaar Firefox minder gebruiken dan de rest van europa :'(
Wie zegt dat Nederland in verhouding tot andere landen niet meer Safari/Opera/Netscape/etc. gebruikt?

Een koe is een dier, maar een dier is geen koe ;)
De hoeveelheid Hotmail en MSN Messenger gebruikers ligt hier in Nederland geloof ik ook erg hoog tov de rest van de wereld, vandaar ook dat Windows Live Mail hier als eerste werd geïntroduceerd. Kennelijk gebruiken wij liever Microsoft spullen (de reden waarom even in het midden gelaten)?
Kennelijk gebruiken wij liever Microsoft spullen
En Microsoft is ook dol op Nederland, het land dat ze Neelie Kroes heeft bezorgd... :+ ;)

Ik gebruik zelf overigens Firefox, naar mijn mening prettiger in het gebruik dan IE en meer mogelijkheden om je zaakjes te tweaken. YMMV.
Nee.. wel de meest zorgeloze en vooral gemakzuchtige :)
Gaat het nu om het FireFox gebruik, of om het aantal Nederlandse systemen waarop FireFox geïnstalleerd is?

Ik zie in ieder geval wel veel van mijn leraren met FireFox op hun laptop (echter ze kunnen toch niet met hun laptop op het schoolnetwerk, dus gebruik kan ik niet "monitoren").

En de gegevens worden aan de hand van bezoeken op websites geregistreerd? Of hebben ze daar een andere manier voor? Het wordt me niet helemaal duidelijk uit het artikel..

Eigen mening: Ikzelf gebruik FireFox (2.0), en ben zeer tevreden, vooral over de vele webdeveloper extensies! Echter heb ik i.v.m. het testen van websites wel ook Opera (9) en IE (7) geïnstalleerd, uiteindelijk vind ik Opera erg goed, maar mis ik mogelijkheid tot extensies, en IE 7, daar zal ik maar geen woorden over vuil maken, anders ben je morgen nog niet klaar met het lezen van deze post :7
Doorgaans gebruikt men de statistieken van het Franse Xiti (xitimonitor.com) en het Nederlandse Onestat, waarbij bezoeken aan de pagina's beheerd door die bedrijven geregistreerd worden. Daarbij wordt, voor zover ik weet, per _bezoek_ aan die pagina gekeken wat er gebruikt wordt.

Misschien worden er nog andere stats gebruikt, maar daar ben ik dan niet van op de hoogte.
Het fijne van de FireFox plugins is dat je dit soort statistieken allemaal kunt blocken waardoor het internetten weer een stukje sneller gaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.