Volgens Tristan Nitot, hoofd van Mozilla's Europese afdeling, is Nederland met een aandeel onder de 12 procent 'een van de slechtste landen' op het gebied van Firefox-gebruik. Het wereldwijde aandeel is circa 15 procent, maar in Europa zijn er uitschieters naar 35 procent.
Dat hoogste Firefox-marktaandeel in Europa komt voor rekening van Finland, zo vertelt Nitot in een vraaggeprek met Emerce. Hij weet ook te melden dat ook Duitsland, met een aandeel tegen de dertig procent, erg goed scoort. Voor het feit dat Nederland in de achterhoede zit heeft de Mozilla-topman geen verklaring, maar op de vraag waarom Duitsland dan wel zo hoog scoort antwoordt hij dat dat te maken heeft met de Duitse cultuur: 'In Duitsland zijn mensen over het algemeen erg bezorgd over veiligheid. Om die reden vertrouwen ze Microsoft niet, en geven ze de voorkeur aan een alternatieve browser', aldus Nitot. Aan het begin van dit jaar stond het marktaandeel van Firefox er in Nederland ook al beroerd voor, en blijkbaar heeft de paginagrote Sp!ts-advertentie in maart daar weinig verandering in kunnen brengen.
Nitot vertelt verder over de samenwerkingsverbanden die de Mozilla Corporation met het bedrijfsleven heeft gesmeed. 'Wie met een zak geld bij Mozilla aanklopt, heeft niet direct een deal binnen. We hanteren een hele strenge regel: we gaan alleen een samenwerking aan als de gebruiker daarvan profiteert. Google is de beste zoekmachine en is daarom onze startpagina', zo verzekert hij. De Mozilla-topman vertelt verder dat het bedrijf, dat geen winstoogmerk heeft, ervoor waakt dat het niet afhankelijk wordt van een of enkele partners, en om die reden veel geld in reserve houdt. Financieel gezien is Google de belangrijkste partner, maar ook met onder meer Adobe en RealNetworks heeft Mozilla samenwerkingsverbanden lopen.