De '100-dollar laptop' wordt duurder en krijgt andere naam

De medewerkers aan het One Laptop Per Child-project hebben bekendgemaakt dat de officiële naam van de goedkope laptop 'Children's Machine 1' zal zijn. De CM1, zoals het apparaat kortweg genoemd wordt, zal geproduceerd worden door het Chinese Quanta. De laptop zal voorzien zijn van een 400MHz Geode-processor van AMD; eerder was het de bedoeling een 366MHz cpu in de computer te stoppen. Verder zal de CM1 beschikken over 128MB aan DRAM, WiFi en 512MB aan flashgeheugen voor het opslaan van data. Andere nieuwe features die nog niet in eerdere prototypes te vinden waren, zijn het SD-slot, een microfoon en een digitale camera. Het 8 inch grote scherm heeft een resolutie van 1200x900 pixels, maar is desondanks erg zuinig, goedkoop en goed bruikbaar in wisselende lichtomstandigheden, aldus projectleider Nicholas Negroponte. Deze hardwareupgrades hadden echter wel gevolgen voor de prijs van de laptop, deze zal 140 dollar bedragen.

One Laptop Per Child prototype

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

26-08-2006 • 20:28

129

Bron: Ars Technica

Reacties (129)

129
123
62
27
5
40
Wijzig sortering
140 euro is natuurlijk voor ons nog niet heel veel, maar 40% in prijs stijgen is voor iedereen veel!
is het dat nog steeds waard? waarschijnlijk op lange termijn wel, maar of de landen het nu kunnen/willen betalen blijft de vraag.

En of deze minor upgrades de prijsverhogen waard zijn vraag ik me helemaal af voor die arme landen
Volgens mij is het niet de bedoeling dat er betaalt word door de landen zelf (die zijn vaak zo corrupt als de pest), maar door bijv. de VN of grote bedrijven.
Dan is een prijsstijging van 40% nog steeds onprettig. Stel dat jij als UN 1 miljoen van die dingen besteld hebt... ipv 100mln ben je dan 140mln kwijt, want een flinke schop geld is....
een paar miljoen op de miljardenuitgaven is toch niet zoveel. En anders gaan de belastigen toch gewoon wat omhoog.
uiteindelijk moet het geld toch ergens vandaan komen dus uiteindelijk zal (wanneer de vn dit betaalt) jij en ik de belasting afdragen waarmee dit betaalt wordt. Immers de VN krijgt zijn geld van zijn leden en zijn leden krijgen het van hun.... jawel de burgers :)
Kunnen ze eindelijk hun olietaks invoeren. De VN zit al langer te kijken hoe ze de werkende mier kunnen pluimen om hun geldverslindende arrogantie van wereldscheidsrechter uit te breiden en nog meer grip te krijgen op de wereld; lees: de verdeling van rijkdom (onder zichzelf), grondstoffen (voor hun eigen fabrieken) en macht (door hun eigen pionnen).
Het is nou juist wel de bedoeling dat landen zelf kiezen voor een investering in dit project. Daarom zijn er landen die zelf wel mee doen en een aantal landen die niet mee doen. Brazilie en nigeria doen bijvoorbeeld wel mee en hebben allebei al een miljoen stuks besteld terwijl India besloten heeft om voor een andere optie te gaan en niet mee doet met het project. Door landen zelf die keuze te laten maken hopen ze dat de laptops een integraal onderdeel zullen worden van het onderwijs systeem in die landen.
En jij denkt dat mensen hier niet "corrupt als de pest" zijn? Beetje naiefe opmerking van je niet?
Nederland geeft iets van 3 miljard euro per jaar aan ontwikkelingshulp uit, dat zouden dan zo'n 25 miljoen laptopjes zijn... Best veel!
er zijn 6 miljard mensen op aarde, waarvan een behoorlijk deel in de derde wereld.
mss best toch eerst aan belangrijker dingen denk ik :)
nederland zal wel eerst zijn geld uitgeven tegen ondervoeding en voor huisvesting voordat ze met dingen als laptops beginnen rondstrooien :P
Count Grishnackh :
Nederland geeft jaarlijks 3,38 miljard dollar uit aan ontwikkelingshulp. Nederland staat daarmee op de derde plaats op de lijst van grootste donoren (gerelateerd aan het nationaal inkomen). Denemarken en Noorwegen staan op de eerste en tweede plaats.
Bron: http://www.regering.nl/ac...3/04April/23/42_16318.jsp
Dat zijn er idd een heleboel te veel. mister X reageerd een beetje te vlot. Wellicht dat de count bedoeld dat we beter af zouden zijn als deze mensen niet in een 3de wereld land zouden leven...
Was dat niet al lang bekend dat ie 140USD zou kosten, maar omdat hardware na een tijd goedkoper word het toch zou dalen naar 100USD.
140 dollar ;) is een heel verschil tegenwoordig ...
Ja, de 110 euro laptop klinkt al een stuk aangenamer.
't Is $140,= wat overeenkomt met €110,=. En dat brengt me tot de conclusie dat het wellicht een €100,= laptop kan worden :-)

edit: had m'n oogjes niet open, Josdebos heeft zijn huiswerk al gedaan ;-)
idd 140 dollar = ongeveer 110 dollar ex btw.

Het grppige is dat iedereen schijnbaar de btw vergeet.
Ja ik weet het als je hem in de usa koopt meeneemt het vliegtuig in heb je geluk en hoef je geen btw te betalen.

Voor de winkelverkoop in europa moet je er afhankelijk van het land tussen de 16 en 25% btw bijrekenen, dus kom je weer aardig in de richting van die 140 euro.
Oh en nu hebben ze die zwendel er weer op gedaan. Ze weten ook niet wat ze willen! En die camera is ECHT totaal overbodig en duur. Daarnaast is de resolutie van het beeldscherm ook te hoog voor die 8 inch. Erg jammer dat i dan toch duurder is geworden.

btw. Ik vind het hele concept wel geweldig. Hij moet alleen wel 100 euro zijn. En dat is voor de meeste al teveel geld.

@Jasper: Ze hebben het plaatje veranderd. Eerst hadden ze een plaatje waarbij je zon ding van de zijkant zag. Die laptop had een zwengel + oortjes.
Waarom is de resolutie te hoog? Nergens staat dat ze lettertype met pixelgrootte 6 gebruiken. En daarbij zijn er al genoeg PDA's die op 3" al 640x480 kunnen aanbieden dus eigenlijk hebben die PDA's een nog hogere resolutie.
Nee maar het is wel onnodig duur!
Anoniem: 31814 @GENETX26 augustus 2006 23:25
nee dat zal wel mee vallen, als ik me goed herinder draait ie op 640 x 480 op grijstinten als ie geen netspanning heeft.

ps. uiteindelijk zal de laptop genoeg gesubsidieerd worden dat ie de usertjes niks tot weinig zal kosten.
Andersom, het systeem werkt volgens mij doordat je een scherm neemt waarbij de zwart-wit resolutie die je kunt gebruiken met invallend licht buiten 4x (2x2) zo hoog is als de kleurenresolutie voor binnen met backlight.

Ik ben er nog niet precies achter wat de achterliggende techniek is, maar mijn gok is: backlight bestaat uit een array van rgbg ledjes, en er zit een monochroom panel voor. Ledjes aan heeft iedere pixel een kleur en vormen ze met z'n vieren samen dus een grotere gekleurde virtuele pixel, en ledjes uit met reflectie kun je iedere subpixel als monochrome pixel gebruiken.
Welke zwengel? Ik zie alleen maar een paar 'oortjes' zodat de wlan antennes meer bereik krijgen.
veel mensen zitten hier wel te zeuren om de schermen van oh zo goede kwaliteit, maar je hebt ze nog nooit werkend gezien.

denk je echt dat die mensen zero bright dot garantie krijgen. Die laptops worden gewoon ad lopende band geproduceerd en blijkbaar is dit scherm geschikt ervoor. Als ze een goedkoper alternatief hadden, was die zeker wel genomen hoor. Ik denk echt niet dat die Negroponte voor de gein zon resolutie erin heeft gegooid.

over die sd cardreader: net zoals hiervoor al gezegd is, is een cardreader wel handig om data over te zetten. omdat er geen optische leesapparaten inzitten, is een andere vaste vorm (dus niet via wifi) van dataoverdracht erg makkelijk. En een sd cardreader is echt niet zo prijzig, een microfoontje ook niet.

Die camera vind ik ook niet echt passen bij zon laptop maar een simpel 300k sensortje die erin zit zal ook niet al te boeiend zijn.

Zijn al deze upgrades de 40 dollar waard? In mijn optiek wel.
40 euro dus nooit voor die mensen. Die kunnen het niet ophoesten. Ook de overheid heefteen beperkt budget hiervoor en kan dus ook niet alles ophoesten. Kortom,wordt de laptop 40% duurder dan zullen er dus 40% minder laptops worden gekocht!!!! In dat geval maken die cam, resolutie (zal echt wel duurder zijn en 1024x768 is genoeg) en SD reader veel uit! Mensen kunnen hun data ook op USB stikjes zettenof via het netwerk overpompen. Een stickjevan 128MB kost niks meer en 512MB oid hoeven ze niet omdatze maar 512MB opslag capaciteit hebben.
Erg mooi dat er nu nog uitgebreidere feature's in zitten, maar ik vind dat ze het niet te ingewikkeld moeten maken. Het gaat er vooral om dat er iets handigs/leuks word meegeleverd (linux + goede helpfile in die taal + programmeeromgeving), dat ie goedkoop is, en dat ie zuinig is!

Deze laptop moet echt niet veel duurder worden, anders is het niet echt handig meer. Ook moet ie echt niet teveel energie gebruiken, want dat hebben die mensen niet (dan heb ik het niet over een stopcontact maar over menskracht voor voetpedalen/zwengels e.d.).

Laatste punt: Ik vind die laptop er erg "kinky" uitzien, leuk, maar dat is niet wat die mensen nodig hebben. Als dit makkelijk is, ok, maar ik denk dat ze daar meer op een robuuste laptop zitten te wachten, dan op een leuke gadget...
Het gaat er vooral om dat er iets handigs/leuks word meegeleverd (linux + goede helpfile in die taal + programmeeromgeving), dat ie goedkoop is, en dat ie zuinig is!
Niet alle mensen moeten programmeur worden, het gaat juist om alle andere software die je op die computer zou kunnen gebruiken. Hierbij is te denken aan een tekstverwerker, spreadsheet en een browser. Verder wellicht een e-mail pakket (hoewel webmail ook een goede optie is)
Nee niet iedereen moet programmeur worden, maar je wilt wel dat de fanatieke docent zijn eigen tooltjes kan schrijven om het lesmateriaal nog beter over te brengen.

Verder kan het helemaal geen kwaad om de kinderen meteen te laten experimenteren met programmeren.
Het geeft ze veeeeel meer inzicht in wat een PC nu wel kan en wat niet.
Als je nu op de NLse werkvloer kijkt dan zie je nog enorm veel mensen rondlopen die de computer als een magisch iets zien wat alles kan, maar dat kunnen zij dan niet aan de computer overbrengen.
Als die vroeger uberhaupt iets geprogrammeerd hadden zou dat echt een hoop gescheeld hebben in de kennis.
Al was het alleen al een simpel programmatje om de tafels van 1-10 te berekenen.

Als er niets te programmeren is en alle programmas er al zijn, krijg je in no-time een nieuwe MSN-generatie.
Misschien geeft programmeren wel iets meer inzicht in computers, maar volgens mij kan de meerderheid van de bevolking de gedachtengang van het programmeren niet volgen. Ik kom zelf net uit middelbaar onderwijs waar ik 2 jaar informatica gehad heb, leuk, twee trimesters programmeren metTurbo Pascal. Juist ja, die oude taal die nog onder DOS loopt.
Ten eerste spreekt zoiets niemand nog aan, ten tweede moet je graag willen programmeren om er iets van op te steken want nadien heb je er toch niets meer aan als je het niet onderhoudt (en dan nog zou je een 'verouderde' taal geleerd hebben, wat betekent dat je voor praktisch nut zou moeten omscholen naar Object Pascal (Delphi) of zelfs een geheel andere taal). 9 personen in de klas verstond geen snars van dat TP, de ene andere was ik en ik zat met mijn vingers te draaien omdat ik Object Pascal van binnen en van buiten kende, zelfs zo ver dat de leerkrachten al maanden aan het zoeken waren waarom Pascal for Windows (3.1, maar draaide ook op later) hun programma's niet wilde draaien, waar ik het binnen 2 minuten al gezien had (in de uses-clausule hadden ze 'crt' laten staan in plaats van die te vervangen door 'wincrt'). Mijn punt is; die leerkrachten konden zelf een beetje programmeren, maar hadden zelf ook niet de nodige achtergrond om de taal zelf over te brengen.

Als ik eerlijk mag zijn, op de eerste les werd het gewoon goed samengevat wat programmeren is: "Je moet een computer alles stapje per stapje uitleggen wat hij moet doen" en daar gaan de meeste mensen meestal fout, ze denken "ja, nu, computer, bereken maar een gemiddelde en standaardafwijking" maar er is voor hun iemand geweest die de computer moet gezegd hebbn "zo bereken je een gemiddelde, zo een standaardafwijking".

Het kan inderdaad geen kwaad om kinderen te helpen experimenteren met programmeren, maar het verplicht laten doen, is volgens mij verkeerd: die mensen gaan daar toch nooit in verder doen (meestal bakken ze er toch al niet veel van) en ze zorgen er enkel voor dat mensen met interesse trager moeten gaan werken dan normaal.

Wat die fanatieke docent betreft: heel erg juist, zo'n mensen houden het onderwijs draaiend (in de lagere school had een leerkracht een heel reeks programma's in in Basic (een dialectje daarvan eigenlijk) geschreven en die werden in de hele school gebruikt om mensen te leren rekenen, om zinsontleding te leren, om oefeningsbladen af te drukken e.d.

Het zou veel problemen voor ons oplossen moest iedereen een beetje weten hoe een computer werkt (of hoe Windows werkt), maar dat zou misschien ook heel wat banen kunnen kosten op ICT-vlak. Maar ieder heeft (gelukkig) zijn eigen interesses en omdat die van ons nu computers is, hoeft niet iedereen die interesse te hebben; bijgevolg zullen ze er zich minder in (willen) verdiepen en dus ook minder van weten. Het lijkt me beter om mensen praktische dingen te leren met een computer, tekstverwerking (en dan met opmaakstijlen, alinea-afbreking, ...), rekenbladen, internet en andere programma's die ze praktisch beter kunnen inzetten en die ook door de bedrijven echt gebruikt worden. Je zou mensen ook kunnen leren om 3D-modelling te doen, zodat ze beter inzien hoe films als Shrek gemaakt worden, maar dat wilt nog niet zeggen dat ze echt iets een die opleiding gaan hebben, wat volgens mij toch zeker het doel van het onderwijs is en al helemaal in de derde wereld, veel mensen zijn beter af met praktische toepassingen dan het theoretischer gezwets.

Er zal altijd wel iets te programmeren zijn of er zal steeds wel nieuwere hardware ontwikkeld worden, welke dan weer nieuwe programmatuur zal vragen bijvoorbeeld.
Accepteer eens dat de computer volwassen aan het worden is. Er is een steeds grotere groep gebruikers die de eerste stappen van de computer niet heeft meegemaakt.

Wat mij betreft hoeft de gemiddelde gebruiker dit ook niet. We moeten er als ICT beroepsgroep maar voor zorgen dat hetgeen wij maken logisch is in gebruik.

Vergelijk het eens met je rekenmachine. Om die te mogen gebruiken zou je volgens jou dus de werking van de achterliggende mathematische principes moeten doorgronden. Inclusief een inzicht in de conversie van reële getallen naar binair.

En wat noem je trouwens programmeren. Je bedoelt toch niet de huidige talen met kant en klare libraries van internet gedownload. Ja het ontwikkeld lekker snel, maar velen (zeker niet allemaal) hebben geen idee van de achterliggende processen.
Anoniem: 64607 @TD-er27 augustus 2006 12:00
@Cyberpuppy

Je rekenmachine vergelijking is een beetje krom: Het is namenlijk wel degelijk praktisch dat een persoon die 312+416 uitrekend ook weet hoe hij/zij dit zonder rekenmachine kan doen. Iemand achter de kassa heeft er misschien welliswaar niets aan dat hij/zij op de middelbare school heeft geleerd wat de wortel van 400 is, betekend dat we hem dat dan niet moeten leren ?

Ik heb er juist grote problemen mee dat kinderen niet de basis leren. Ik zou het dus begrijpelijk vinden dat kinderen op de basisschool de grondbeginselen van het binair rekenen wordt geleerd. Tevens zou ik het begrijpelijk vinden dat de kinderen een invoering in programmeren krijgen.
Kinderen op de basisschool krijgen in een hoofdstuk rekenen de basisbegrippen van binair rekenen. (Methode Pluspunt, groep 8 )
en en er zitten 110 vingers aan 1 hand?????

kom zeg die kinderen hebben het al moeilijk genoeg.
Een betere vergelijking: Het is niet noodzakelijk om te begrijpen hoe een auto motor werkt om te kunnen rijden met een auto.

Een computer is voor de meeste mensen een gebruiksvoorwerp waarmee ze kunnen internetten en wat spelletjes kunnen doen. Af en toe wordt er zelfs nog een briefje op getypt of de belastingen ingevuld maar dan heb je het ook wel gehad.
Als mijn moeder op een computer kan doen wat ze wil doen is dat toch goed? Waarom moet ze dan weten hoe een internet browser in elkaar zit? Ze heeft ook geen idee hoe de techniek van een CD of DVD werkt om toch van het eindresultaat te kunnen genieten.
Het feit dat zij geleerd heeft om een computer te gebruiken is al een hele stap vooruit.
Ik weet niet met wat voor afwijking jij geboren bent, maar ik heb er 101 per hand... |:(
Ik denk dat de kinderen die zo'n ding krijgen het gelijk weer verkopen voor een paar tientjes... Dat is voor hen namelijk heel veel geld... Vaak hebben die gezinnen niets te eten en als je dan de keuze hebt tussen een laptop of een bord met eten dan is de keuze (denk ik) snel gemaakt.
Mooie bedoelingen, maar ik vrees dat het z'n doel niet gaat halen...
Je moet het ook realistisch langs de andere kant bekijken:

in een reeks afrikaanse landen is de gsm voor erg simpele boeren een dagelijkse tool geworden: ze houden er de marktprijzen mee in de gaten, en ze trekken besluiten als cooperatieve om als dan niet aanbod te verhogen.

Verder kan je in -- ik geloof nigeria -- bijna gratis beltegoed door-sms'en. Daardoor is dat een instant digitaal betaalmiddel geworden; de mensen verkopen niet onmiddellijk hun gsm door. Zo zal deze laptop waarschijnlijk ook opgepikt worden, gebruikt, maar niet op de manier die wij vooraf bedenken ("tooltjes schrijven!").

Ik bedoel maar, `de afrikaan in de straat' bedenkt uiteindelijk zelf waarschijnlijk een nut waar wij uit onze leunstoel niet op komen.
wat ik vooral opvallend vind is dat ze er een sd slot in hebben gedaan....

het nut?

Geheugen uitbreiding?
Als men daar geld voor heeft dan kunnen ze dat ding wel zelf kopen
Digitale camera?
Als ze die hebben kunnen ze dat ding wel zelf kopen

al met al een vreemde keuze in mijn ogen :)
Het makkelijk opslaan en delen van gegevens?

Als je bijvoorbeeld gegevens van jouw laptop naar iemand anders z'n laptop wil krijgen moet je met jouw laptop naar diegene toe.

Zeker waneer meer mensen de laptop willen gebruiken is het niet zo handig als dat ding ineens 3 uur pleitus is. Je gegevens even opslaan op SD kaartje is erg makkelijk.

Een 64mb SD kaart kost echt helemaal niets en genoeg voor bijvoorbeeld huiswerk, boeken, nieuws, politieke gegevens etc.

Daarnaast kunnen hulpverleners SD kaarten uitdelen met belangrijke informatie erop (zoals sexeducatie). Ik vind het juist een hele handige en verstandige uitbreiding. SD kaartjes zijn toch net iets goedkoper en kleiner als USB stickjes.

Zie dit bijvoorbeeld: http://www.hardwaretotaal...7f1cff972b8e50ca544b43910

Inkoop zit je dan bij 1000 stuks aan 3 euro per stuk. Op een laptop van 140 euro is dat dus erg weinig.

In theorie zijn SD kaartjes zelfs sterk genoeg om uit een vliegtuig (of micro-light, zelfs een uav) te strooien. Ideaal voor of tegen propaganda.
Inderdaad. De allereerste PC's hadden al een floppy drive en zelfs de commodore 64 had cassettebandjes. Het was raar dat in het eerste ontwerp dus kennelijk geen manier zat om offline gegevens te delen, dat was me niet opgevallen. Dat zou het ding compleet onbruikbaar maken op alle plekken waar geen wifi netwerk beschikbaar is (ofwel, 99,9% van het wereldoppervlak?). En hoe krijg je ooit nieuwe software er op zonder netwerk als er in het geheel geen removable storage device beschikbaar is?

Van alle technieken om informatie van computer A naar B te transporteren is een SD kaartje op het moment het goedkoopst, dus dat is een goede keuze.
Die dingen zetten met zichzelf een wireless mesh netwerk op, dus altijd als er twee van die dingen zijn kunnen ze wireless met elkaar praten, en als er 3 zijn en de buitenste twee zijn buiten elkaars bereik gaat de middelste relayen. Het idee is dus dat er per dorp 1 stuks internetaansluiting aan de zwerm wordt gekoppeld en verder gaat alles automatisch goed.
Dat is niet alleen in theorie, ook in de praktijk. Met name MMC kaartjes (een subset van SD die dus ook in dat slot passen) zijn dusdanig licht van gewicht maar toch groot in oppervlak dat het praktisch onmogelijk is om ze stuk te krijgen door ze van hoogte te laten vallen. Ik heb zelf wel eens midden op straat een lege 1 GB SD kaart gevonden, die gebruik ik nu nog. Zal waarschijnlijk al wel minstens een paar autos overheen gereden zijn.
Ik krijg het idee dat dit geen goedkope laptop wordt, maar een duur kinderspeeltje... De commercie wint het uiteraard weer van de goede bedoelingen.
Ach, gezien de snelheid waarmee computers minder waard worden is het over 2 maanden weer een 100 dollar laptop :)
Er is natuurlijk ook erg veel concurrentie op de 100 dollar laptop markt. :Z
Als je de lagere dollarkoers mee rekend, is hij eigenlijk nauwelijks duurder geworden.
Hij is leuk om te zien. Prima apparaat als eerste kennismaking met een PC. Als je hem hier zou verkopen met wat eenvoudige/leerzame spelletjes e.d., kon er best wel eens markt voor zijn. En dan kan ie voor de armere landen mischien wat goedkoper worden?
Ik denk dat ze een enorme fout begaan met deze upgrade in prijs en hardware. Het enige wat mensen dit project heeft doen herinneren is "the 100 dollar laptop". Wat mij betreft is elke reden waarom deze laptop intereesant zou gaan worden vanaf nu verdwenen.
Ze hadden een grens gesteld en daar hadden ze zich aan moeten houden.
ik vraag me af hoe je met 512 mb geheugen er een mini-OS op krijgt en ook nog eens zover dat je er ook echt als een "laptop" :S mee kunt werken?
Aan honderd MB heb je in principe genoeg, ook omdat je het OS specifiek kunt afstemmen op de PC, dus zonder een database aan drivers die toch niet nodig zijn.

Verder heb je niet veel ruimte nodig voor wat tekstbestanden en plaatjes, bovendien kun je er zo een SD kaart in prikken.
Misschien ben je een jonkie, maar mijn antieke laptop draaide gewoon GNU/Linux. 32 MB geheugen, en ik geloof dat de kale installatie (met antieke KDE) iets van 200 MB gebruikte.
Geen idee, je hebt namelijk maar 128MB werkgeheugen en 512MB opslag-capaciteit.

Daarbij draait er een afgeleide van Linux op; nou wil ik niet heel veel zeggen maar dat is een kernel die aanzienlijk ingekrompen kan worden en dus naar behoren zal draaien op deze laptop. Of zou de (van de week) aangekondigde Linux-based GSM opeens minimaal 1024MB geheugen moeten meebrengen?
Technisch detail: De kenlel hoef je niet te krimpen, dat scheeld hooguit 2 mb.

alle onnodige meuk uit een kernel halen doe je voor de snelheid.

Iemand ooit gehoord van DSL? (Damn Small Linux) 50mb Linux met zo ongeveer alles wat je nodig heb.

En dames en heren, zijn jullie nou Tweakers of niet? 512Mb is echt gewoon RIANT groot. Dat we nou allemaal standaard 300gb in onze pc hebben, en dat M$ voor een OS 15gig weet in te nemen betekend echt niet dat 512 klein is. Het is echt hoe je er mee omgaat. geloof me, 512 is echt meer als riant.
de linux kernel is gecompileerd ca. 2MB op een normale pc, het zijn de extra utilities die meer gebruiken.
En aangezien het echt niet allemaal zo zwaar hoeft te zijn, beetje minimalistisch GUI design en geen java ofzo gaan draaien, kan het allemaal wel.
Er zijn ook enkele USB-stick linux distro's, en die draaien prima vanaf 128MB schijf of minder (er zijn ook linux-op-floppy versies!! maar die hebben geen GUI)
Sorry kan het niet laten... }>

640K ought to be enough for anybody
http://en.wikiquote.org/wiki/Bill_Gates
[off-topic]Lezen is ook een vak..... staat bij het onderdeel "Misattributions". Daarbij staan ook nog eens 2 quotes waarbij hij aangeeft dat hij dat nooit gezegd heeft. Daarnaast is er geen media te vinden waar hij dat ooit gezegd heeft.[/off-topic]
Beetje off-topic maar er staan fantastische quotes op deze wikiquota pagina.

Het wordt vrij snel duidelijk wat voor visionair Big Bill wel niet is (8>.
De OS zelf is het probleem niet. Op mijn sever draai ik een gestripte kernel van 813 kb. Dus dat lukt zowiezo wel het is meer de desktop env waar ik me zorgen om maak.

Alhoewel als ze fluxbox ofzo gaan draaien moet het nog wel lukken :)
Je hebt maar max 32MB nodig. Voor een OS. inc. X. DUs nog genoeg ruimte voor andere dingen.
De honderd dollar laptop, nu voor 140$ :+
Ach, noemen ze het toch gewoon "100euro laptop" ;)
Met de huidige koers zal je dan toch dichter in de buurt van de 110 Euro komen ;)
Die extra 33MHz zal wss zonder meerprijs gebeurd zijn. Mogelijk heeft AMD zelfs de trage 366 uit productie genomen? De camera is idd iets dat in twijfel getrokken kan worden, maar de prijs hiervan is onbekend. Die 512MB is het flashgeheugen dat dienst doet als HDD, zonder zal het systeem dus simpelweg niet werken.

WiFi heeft er van in het begin ingezeten en is bedoeld om in scholen en dergelijke in de eerste plaats de laptops met elkaar te laten communiceren en de uiteindelijke kleur is onbekend. Men heeft gewoon bij elke generatie van prototype het ding voorzien van een nieuwe kleur om de prototypes uit elkaar te houden.
Op moment van schrijven 127 $, http://www.beursxl.nl/details/koers_euro_dollar.asp

Maar ontopic, er is iets wat ik niet snap:
Als je het de hele tijd als een budget laptop aanprijs, waarom dan de prijs omhoog? Waarom +33mhz? Camera? 512mb? Wifi (hebben wij in nederland nog niet eens 10% dekking mee, laat staan in afrika)? Fancy kleurtjes (nog wel keuze uit 2 kleuren ook!)? Zonder al deze accesoires had de 100 dollar laptop nog best mogelijk geweest. Voor deze mensen is 100 dollar al een zeer groot bedrag en zowiezo, laat die kids eerst maar eens kladblok onder de knie te krijgen en probeer daadwerkelijk wat te kunnen maken met die laptop voordat ze al de fotografiewereld en het internet op gaan.... Het is denk ik hetzelfde als je oude vader of opa leren computeren.

edit: wazige opmaak van mijn reactie!? ik deed niks!?
Anoniem: 101094 @psyBSD28 augustus 2006 12:25
Dat is gewoon een kwestie van tijd.....

Bekijk de documentaire 'de dag dat de dollar valt eens'.

Door de enorme schulden die Amerika heeft komt er een dag dat monetaire mogendheden de Dollar plots laten vallen als een baksteen. Als dat gebeurt heeft dat desastreuse gevolgen voor de wereldeconomie.

Amerika vervalt in 1 dag van het rijkste naar het armste land ter wereld 'the american dream' aan duigen.

Geen amerikaanse bank die de val van de dollar dan nog weet te stoppen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.