Eerste foto's opgedoken van de 100-dollarlaptop

De ontwikkelaars van het MIT-project dat als doel heeft om een 100 dollar kostende laptop te ontwikkelen voor derdewereldlanden, heeft een eerste werkend prototype getoond van de computer. Het prototype is getoond tijdens een bijeenkomst van de Seven Countries Task Force. Uiteraard zijn inmiddels ook de nodige foto's op internet verschenen van dit prototype. De 'One Laptop Per Child'-laptop is voorzien van een 14"-scherm dat in een kleurenmodus en in een zwart-witmodus kan werken. In zwart-wit is het mogelijk een hogere resolutie weer te geven, wat comfortabeler is voor het lezen van teksten. De maximale resolutie die het huidige prototype kan weergeven bedraagt 800x480 pixels, maar de verwachting is dat het uiteindelijke model een resolutie van 1200x900 pixels zal aankunnen. Voor de rekenkracht wordt gebruikgemaakt van een 500MHz-processor van AMD. De laptop beschikt over 500MB flashgeheugen voor de opslag van programma's en data en bevat 128MB werkgeheugen. Het besturingssysteem op het prototype is een aangepaste versie van de Linux-distributie Fedora Core 5. De ontwikkelaars hebben inmiddels de omvang van dit besturingssysteem teruggebracht tot 250MB en verwachten uiteindelijk maximaal 200MB te gebruiken.

One Laptop Per Child prototype

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

25-05-2006 • 20:15

135 Linkedin

Submitter: webfreakz.nl

Bron: BoingBoing

Reacties (135)

135
131
68
16
4
27
Wijzig sortering
Kan je hem niet meer opladen door te draaien?
Vond dat nou juist het beste aan die laptop :)
Christopher Blizzard meldt in een commentaar op een eigen blog post dat de opdraai hendel die met de hand moest worden aangedreven weinig stroom oplevert. Ze kijken uit naar een afzonderlijk apparaat wat stroom kan opwekken door beenbewegingen omdat je veel meer kracht met je benen kunt leveren.
Mij lijkt het dat je daarmee dus ook stroom kunt opwekken voor andere doeleinden dan de laptop, wat ook nog wel nuttig is alhoewel het wel jammer is dat het geen 'zelfvoorzienende' eenheid meer is.

Daarnaast belast het rechtstreeks aan de laptop zwengelen (aldus Blizzard) de laptop ook te veel fysiek en verhoogt het het risico op beschadiging.
Anoniem: 70845
@Vimy26 mei 2006 18:35
Misschien moeten ze eens naar een kameel met stopcontact zoeken. Dat lijkt me ook een te gekke oplossing }:O
Anoniem: 42145
25 mei 2006 20:37
Dit is met stip 1 van de mooiste projecten die ik ooit heb gezien.

En om iedereen voor te zijn die weer gaat lopen te huilen dat ze er nix aan hebben omdat er geen internet en support industrie is (helpdesk) enzo:

Vergeet niet dat wij hier ook ooit heel kaal begonnen zijn. Computers waar alleen een paar schijfjes of bandjes bijzaten terwijl er geen helpdesks waren en amper winkels die er software voor verkochten. Toch hadden wij er toen ongelooflijk veel plezier mee, en was het een enorme (mentale) uitdaging om uit te zoeken hoe een computer nu precies werkt.
En zie hier ook meteen de reden dat als dit project suc6vol wordt de wereld een ongekende hoeveelheid devvers in linux zal zien :P

En ik ben met je eens dat dit zeker zin heeft. Denk maar eens na: Mensen in arme landen hebben vaak geen toegang tot een bieb, maar met het internet wat dit oranje ding kan verzorgen kunnen ze toch aan _massa's_ informatie komen :)
Muaha nu krijgt de opensource wereld eindelijk ook een poepje te ruiken van outsourcing! :D
* d-snp ziet dat 50% van de linux kernel gedebugged word in nigeria
Linux devvers, zeg maar dag tegen je hobby, want zoveel tijd als die afrikanen over hebben daar kunnen jullie niet aan tippen }:O
Anoniem: 12579
25 mei 2006 23:45
Voor de mensen die zeuren dat we voedsel moeten sturen. Denk eens verder na.

Kennis is macht.

Als de kinderen in afrika eindelijk fatsoenlijk kunnen studeren en dus kennis kunnen vergaren. Kunnen ze een beter bestaan op gaan bouwen.

Voedsel sturen is het laatste wat er gedaan moet worden. Alleen wanneer hongernood dreigt. Anders mensen die de mensen daar onderwijzen in zelf voedsel verbouwen en hoe ze aan water kunnen komen.

Dat is hulp die blijft namelijk en die ze onafhankelijk maakt van voedsel support.

:r Dat we nog steeds de verkeerde hulp geven aan die landen die het zo hard nodig hebben.

Deze laptop kon wel eens de redding worden van de jonge generatie in arme landen.
Het is natuurlijk een kwestie van tijd voordat deze laptops die voor de armere delen van de wereld bedoeld zijn op de zwarte markt hier te koop zijn en grote hoeveelheden afrika etc nooit bereiken. Ik denk dat veel mensen namelijk wel interesse hebben in deze laptops. Zeker de meer tweakerige computeraar hoor ik nu al denken aan apache / mysql etc.
Anoniem: 167619
@Bor25 mei 2006 21:15
zou jij zo'n ding kopen dan als je weet dat het door uitbuiters van de afrikaanse bevolking wordt aangeboden, de mensen die er schuldig aan zijn dat er steeds weer burgeroorlogen uitbreken, die onschuldige mensen vermoorden(jah misschien overdreven maar dat doen de rebellen in sudan) en dat jij dan vervolgens met dat laptopje wapens voor de rebellen gaat financieren.

misschien een beetje overdreven, maar het gebeurt echt

ieder persoon met een beetje solidariteit koop er dan eentje die echt bedoeld is voor Europa(om weer nieuwe laptops te maken zoals hierboven vermeld)
Ik vind dat je het wel heel zwart wit stelt. Er zijn natuurlijk legio andere manieren waarop zo'n laptop hier op de zwarte markt kan komen. Meestal komen die namelijk niet uit het land waar ze uiteindelijk naar toe moeten maar verdwijnen ze al vlak na het productieproces.
Hmmm,

Nu je het zegt.
Als je kon kiezen voor eten omdat je omkomt van de honger, of je moeder is doodziek en je hebt een beetje geld nodig om hulp te krijgen, dan zal zo'n laptop niet lang bij zijn eigenaar blijven.

Misschien dat zo'n ding niet doorverkocht kan worden doordat zo'n laptop op naam moet komen te staan, waardoor je ten alle tijde de originele eigenaar kan vinden en dat ding teruggeven. Of dat alleen de eigenaar de laptop kan gebruiken, want ik voorzie ook veel mogelijke vormen van fraude dat alleen maar tot meer pijnlijke situaties gaat leiden Zoals moord voor een 100% laptop...

100 Dollar, weet je hoe lang een kind uit afrika daarvan kan leven?
Zonder kennis en deftige opleidingen gaan kinderen van afrika altijd lang kunnen leven van 100$.
Maar nu snap ik eigenlijk nog steeds niet hoe ze die dingen gaan opladen?

Een uitklapbaar zonnecel-scherm was eigenlijk perfect geweest.
Computeren, ff schermpje op achterkant van beeldscherm uitklappen en opladen maar

Maar dat zal -jammer genoeg- wel weer te duur zijn om in te bouwen, en zo'n goede prijs te behouden.
Je zal hem gewoon aan het stopcontact kunnen leggen neem ik aan? Tevens is het ook mogelijk om hem op te kunnen winden als het goed was :)
Die mensen hebben geen stopcontact vaak en dat opwind ding hebben ze toch maar niet gedaan.
nah, er is een andere reden.

Bij een presentatie brak Kofi Annan per ongeluk de hendel.

Om te vermijden dat dit nog zou gebeuren hebben ze het er uit gehaald ;)

Wat een gek gezicht trouwens. Je bent je examen of een toets aan het doen, en je buurman stoort je door zn laptop op te winden.
Het lijkt me toch dat het hebben van stroom een hogere prioriteit is dan een laptop?
Anoniem: 146396
@Kaaswagen25 mei 2006 22:17
idd
ze kunnen nog altijd achteraf (duurdere) externe opwinddinges leveren |:(
@Erasmo

Nee joh, geef ieder kind in de 3e Wereld een laptop en de wereld komt goed.
Computable kon gisteren al meer informatie over het prototype melden :)
Het prototype had een geel met oranje behuizing en twee ‘hoorntjes’die functioneren als WiFi-antenne wanneer ze omhoog gedraaid zijn en als afsluiting van de usb- en audioports wanneer ze naar beneden gedraaid zijn. Het toetsenbord heeft net als Apple’s nieuwste MacBook verzonken knoppen. Met een handvat aan de achterkant kan de laptop makkelijk getransporteerd worden.

De laptop is gemaakt in Taiwan door Quanta Computer. Quanta is een oem-fabrikant voor Dell.
Ze slaan we door met dat outsource naar het buitenland ;)
Nette specs voor 100$
Maar hoe kunnen ze daar nu een 1200x900 scherm voor leveren???
de grondstoffen voor een scherm zijn spotgoedkoop.
het zijn de machines die enorm veel geld kosten.

maar 14" schermen met een lage resolutie zijn niet meer te verkopen. dus zijn er een hoop machines die gedumpt worden.

op de TUd hebben we bijvoorbeeld apperatuur om chips te bakken op 210 en 180 nm.
die hebben we gekocht voor $100 per stuk van chipbakkers die ze niet meer gebruikten. toen ze nog nieuw waren kosten die dingen miljoenen.

aangezien het hier gaat over enorme hoeveelheden schermen is het best denkbaar dat ze een FAB inrichten met zwaar verouderde (5-10 jaar oud) machines, die ze bijna voor niks aanschaffen.
dan heb je alleen nog de personeels en grondstofkosten.
1280x900 is echt geen lage resolutie
Anoniem: 147374
@martijnve25 mei 2006 21:27
* First, by dramatically lowering the cost of the display. The first-generation machine will have a novel, dual-mode display that represents improvements to the LCD displays commonly found in inexpensive DVD players. These displays can be used in high-resolution black and white in bright sunlight—all at a cost of approximately $35.

Dit verklaard dus hoezo de laptop zo goedkoop is ondanks de schermen.
Ik snap de combinatie 'low-cost DVD players' en '1200*900 resolution' niet echt....
En: 'can be used in ... bright sunlight" ook niet echt. Of zijn het e-ink schermen?
Schermen zijn soortgelijk aan die van goedekope DVD spelers, zo klinkt het.

De "zwart-wit" functie van het scherm is het bruikbaar in direct zonlicht itt het kleurenscherm. Dit ivm het contrast in de volle zon.
Door hele grote aantallen te laten maken, en die 14" is waarschijnlijk een hele comfortabele maat om door schermbakkers te laten produceren
Anoniem: 147374
@martijnve25 mei 2006 21:29
Dubbelpost. Sorry.
Anoniem: 49546
@martijnve25 mei 2006 22:54
zwart-wit is het mogelijk een hogere resolutie weer te geven

Die hoge resolutie haal je dus alleen op de zwart-wit modus, de kleurenmodus heeft waarschijnlijk de halve resolutie (600x300)

Specs zijn trouwens perfect om alle oude Apogee spellen etc te spelen onder Linux.
hmm het enige wat ik me voor kan stellen is dat er misschien schermen worden gebruikt met wat pixelfouten, die net boven de grens zitten zodat ze niet verkocht kunnen worden maar voor een $100 laptop maakt dat niet uit...
Je moet rekening houden dat het scherm 9/10 kans een is met maar led / pixel ( ipv 3 voor een normaal kleuren scherm ). Een enkel witte pixel, en in uit mode = zwart. Zo kan men in theorie een enorm lange batterij werktijd hebben. Nu is natuurlijk de vraag of men grijskleuren zo kan laten zien. Aka, de witte led op 50% = 50 % tussen wit & zwart.

En ofcourse zal de pixel testen niet zo nauwkeurig zijn als bij schermen voor de "gewoon" consumenten. Met 14" denk ik dat ze 3 schermen / plaatdeel eruit krijgen. Of men kan gewoon de 'afval' gebruiken van een normale productie. Normaal krijgt men 2 of 3 aantal 15" schermen uit een plaat, en verliest men een hoop. Bij een 20" scherm is dat zelf 1 minder. Best mogelijk dat ze het zo oplossen voor het kleuren scherm.
Wat voor invloed heeft een kapotte pixel op de kwaliteit (de "degelijkheid") van de laptop? Helemaal niks.
Allemaal heel mooi ontwikkeld, maar voor $100 per kind, kun je ook een geit kopen, met een aantal kippen erbij. Hebben ze veel meer aan. Hele dorpen worden daardoor gered. Hier in Nederland heeft nog niet eens iedereen een computer, wat moeten ze er daar dan mee? Zat andere dingen waar ze $100 beter aan kunnen besteden voor zulke landen..

En waarom die kleur zo gaar is, hij hoorntjes heeft WiFi dus.., en van die stomme hoeken 8)7 Alsof ze er daar iets om geven dat een dure designer die dingen helemaal hip heeft zitten stylen, wat dan weer $1 per laptop heeft gekost? Voor die $1 kunnen ze in die laptop de specs met 1% beter maken, liever dat dan zo'n vaag design, wat zo weer uit is, ook in derdewereldlanden. :r
het is een fabeltje dat ze in de 3e wereld zitten te wachten op voedsel e.d.
Opleiding en toekomstperspectief is veel belangrijker.
Naast natuurlijk vrede.

Het schijnt dat door voedselhulp, die goed bedoeld is, de lokale boeren hun produkten aan de straatstenen niet meer kwijt kunnen.
o? ik dacht dat een lege maag altijd won van elk ander nobel plan. Zie SAHEL of andere vrolijke gebieden. Daar is voedel nog steeds prio1 t/m 10.
Klopt. Echter is er in verreweg het overgrote deel van bijvoorbeeld Afrika helemaal geen voedselprobleem. Sterker nog, kijk eens bij Albert Heijn waar een hoop van ons voedsel vandaan komt en merk dat de kans groot is dat het door een Afrikaanse boer is geteelt.

Er zijn meer factoren die iets tot een derde wereldland maken dan alleen voedsel.
Er zijn meer factoren die iets tot een derde wereldland maken dan alleen voedsel.
Je doet me denken aan een grappig toestant in midden Afrika. Congo, de ex kolonie van Belgie. Ja, tijdens de kolonie periode was er een misbruik van de "bezetter" zoals afhakken van mensen hun handen etc.

Maar als je ziet dat gans de infrastructuur nog altijd die is die door Belgie opgebouwd was tijdens de koloniale periode, dat zegt al genoeg. Er mankeert een duidelijk toekomst perspectief voor het moderniseren in vele van deze landen. Je ziet af & toe hoe Y land hongersnood is, maar er is wel a) een burgeroorlog, b) geen deftig infrastructuur. Ondanks dat sommige van die landen de nodig grondstoffen hebben maar ja, het geld blijft plakken bij die dat de baas zijn ( niets nieuws infeiten ).

Hetzelfde kan perfect voorkomen in Europa. Een paar burgeroorlogen, infrastructuur weg, en voor je het weet, zijn we terug in de steentijdperk hier.

En jammer genoeg, leert men ook zijn bevolking niet beperken. Men leeft nog in de cultuur van: De kinderen zorgen voor de ouders, en x op de y kinderen halen het niet wegens ( honger, ziekte, oorlog ). Met als gevolg dat ze in een cyclus zitten. Te veel kinderen, grote bevolking, geen infrastrucuur, en vlam, hongersnood, gevolg gevechten wegens de schaarse resources, en de cirkel komt terug naar zijn begin punt.

In China heeft men het probleem heel wat jaren geleden opgemerkt, en als ik me juist herinder, mag je maar 2 kinderen meer hebben daar ( of ze helpen effe met een abortus ). Het is crue, onmenselijk, maar men verhindered er wel dat de bevolking uit de voegen treed, en dat er een probleem komt met de voedselvoorziening ( en de rest van de cyclus ken je ).

Gelukkig zijn niet alle Afrikaanse landen met een slecht of corrut leiderschap, maar jammer genoeg zijn er te veel. En laten we eerlijk zijn, we westerlingen zijn mede de oorzaak van de corrutie, want we willen de grondstoffen, en hebben er geen moeite mee om de leiders om te kopen voor de resourses. Zeg nu zelf, als je y persoon kan omkopen & toegang krijgen tot gebieden met olie, goud etc in, er is hier geen mens die het niet zou doen.
@Arqentus: Tip, lees je post nog eens door voordat je hem submit, dit is bijna onleesbaar.

Chine heeft een 1 kind beleid, niet 2.

In Europa is veel meer kennis, wederopbouw zal sneller gaan.
100 Dollar is voor de gemiddelde volwassene daar zo'n 100-200 dagen werken. Wat moeten ze met een laptop ?! 200-230 dagen is ongeveer wat wij in een jaar werken (260 dagen (5 dagen / week) minus vakantiedagen.

Een jaar werken voor 1 laptop, nee bedankt. Ik eet liever.
Het hele plan slaat gewoon nergens op. Het heeft nog enig nut als wij er zelf geld voor vrijmaken, want van de mensen uit de derde wereld landen komt het in ieder geval niet.

edit:
En dit is overbodig want..? Er zijn zat mensen die dezelfde opvatting (o.a. Bob Geldof) hebben en dit is juist heel erg ontopic. Dat modereren op Tnet tegenwoordig :|

Een laptop is ook nog eens onzinnig omdat men toch echt eerst zich moet gaan richten op andere issues. (infrastructuur b.v.! , duurzame landbouw, en nog veel meer van dat soort dingen) Een laptop maakt je leven echt niet zoveel rijker en het heeft (voor hen!) al helemaal weinig met je ontwikkeling te maken. Goed onderwijs en goed lesmateriaal voor iedereen zou eerst het doel moeten zijn.
Ik zou trouwens best 200-300 EUR voor zo'n ding over hebben.
ik zie opeens mooie actie!! koop er een, schenk er een!! Betaal $200 en je krijgt zo'n machine, lijkt me voor hier best een redelijkie prijs, en je schenkt er eentje aan een goed doel....
Je moet eerder denken aan scholen e.d. Verder kunnen veel mensen $100 wel degelijk betalen. Dit is niet gericht op mensen die honger leiden of zwoegen, maar mensen die zich willen ontwikkelen maar enkel afgedankte computers uit het Westen in de schappen zien voor $1000. De drempel wordt hiermee een stuk lager gemaakt en dat betekent dat veel meer mensen zo'n ding kunnen betalen. Men heeft in ontwikkelingslanden ook mobiele telefoons kunnen betalen en die worden echt niet veel goedkoperen verkocht als hier.

Ik zou trouwens best 200-300 EUR voor zo'n ding over hebben.
Ik denk niet dat het idee is dat die mensen het zelf betalen, maar dat ze geleverd kunnen worden in de vorm van donaties, die nu toch al gebeuren.
er zijn ook zat dorpen waar ze wel een geit hebben, en waar niet iedereen doodgaat aan de honger. alleen waar de kinderen geen boeken hebben, of niet naar school kunnen omdat die te ver weg is.

Een laptop met lesmateriaal, en in de toekomst een netwerkverbinding kan er voor zorgen dat de kinderen daar eindelijk wel toekomst perspectieven hebben.

Je helpt landen misschien door ze voedsel te geven, maar om welvarend te worden is meer nodig dan voedsel alleen.

Jammer dat er altijd van die negatieve mensen zijn die elk goed project weten af te kraken...
En dan is het geen idee om een school te bouwen ipv kinderen laptops te geven?

Laptops die afhankelijk zijn wireless verbindingen...dus geen geld voor om scholen te bouwen maar wel om in landelijke gebieden wireless aan te leggen? Right.

Kinderen hebben geen laptops nodig, ze hebben scholen en leraren nodig.
het idee van het wifi is niet dat ze het internet opkunnen maar onderling dingen kunnen uitwisselen... maar idd als het groot genoeg wifi netwerk tot stand komt... kan je idd internet er over heen laten lopen.

sure voedsel, is leuk... ooit dit gehoord?

"geef een man een vis en hij kan eten voor een dag, geef een man een hengel en hij kan elke dag een vis vangen om te eten."

zelfde gaat hier op, geef ze een toekomst door dingen te leren, want dat zullen ze er van dmv educationele programma's, daarna kunnen ze doorleren, etc... kunnen zeer technische kinderen worden, en uiteindelijk kunnen ze zelf welvarend worden, waardoor ze dus zelf eten kunnen kopen....

en het bouwen van een school btw is relatief duurder dan elk kind een laptop geven (salaris leraar, onderhoudskosten pand, aanschaf leermateriaal, pennen, papier, etc... 1x $100 dollar per koter of... een paar duizend voor 1 jaartje les... hmm...)
Waarom het een OF het ander? Allebei kan toch ook!
pf je moet ze geen voedsel geven je moet die mensen leren voedsel te verbouwen! Zodat ze op eigen kracht en inzicht kunnen bouwen aan een toekomst
Anoniem: 157982
@et36s25 mei 2006 22:53
Die mensen weten prima hoe ze voedsel moeten verbouwen. Kunnen een heleboel blanke boeren nog wat van leren met hun ontbossingen, hoeveelheden chemicalieen en lozen van mest.
Gek genoeg blijkt elke keer de landbouwproductie in te storten wanneer de blanke boeren het laten afweten, zie de verjaging van blanke boeren onder Mugabe in Zimbabwe, of de aanvallen op blanke boeren in Zuid-Afrika (waar al honderden doden bij zijn gevallen). De zwarte bevolking vebouwt nog op een relatief primaire manier, van grootschalige landbouw komt daarom weinig terecht, daarbij komt ook dat men een cultuur heeft waarbij al het verdiende kapitaal direct moet worden afgestaan aan familie, dus spraren en investeren is er niet bij.
Anoniem: 112425
@et36s25 mei 2006 22:04
M.a.w. je moet ze geen computer geven, maar je moet ze leren hoe ze een computer in elkaar kunnen zetten :+

Als je aan je toekomst wilt bouwen, is educatie een must. Ik vind dit project een mooie manier om die mensen een handje te helpen.
Goede manier, maar niet goed uitgedacht, no way dat die mensen zomaar 100 dollar te besteden hebben
Negroponte said the idea is that governments will pay roughly $100 for the laptops and will distribute them for free to students.

Bron: http://news.com.com/The+1.../2100-1044_3-5884683.html
Volgens mij is het de bedoeling dat de laptops via overheids- en NGO-projecten worden verspreid.

En vergis je niet: er zijn best wel mensen in de 3e wereld die boven het absolute bestaansminimum leven en voor wie $100 voor een laptop een zinnige investering kan zijn. Ik ben in verschillende ontwikkelingslanden geweest en het is vaak verbijsterend te zien wat mensen tot stand brengen met afgeschreven pc's die je in Ned niet meer aan zou durven raken. Echt ondernemersschap.
Wat dacht je van één of twee voor de hele klas. ;) of dorpje.
nu kunnen ze googlen met: howto harvest crops..
:Y)
er kwam toch ook die functie dat iedereen via zijn wifi als accespoint dient, nou in marroko beginnen ze met hulp van een open-AP, over de straat van Gibraltar heen, in spanje -> heel afrika Inet
googlen maar!

@tobislav, jaja, ik denk t ook in een krottenwijk :Z
Anoniem: 123435
@et36s26 mei 2006 08:12
Erg kort door de bocht, de boeren daar kunnen prima voedsel verbouwen, het is doordat de ontwikkelde landen verkeerde hulp bieden dat het de boeren onmogelijk gemaakt wordt om voedsel te verbouwen. Stel je bent boer in een dorpje en men besluit massaal voedsel aan te leveren als 'hulp', hoe houd je dan als boer je hoofd boven water? En waarom zou je het jaar erop weer net zo je best doen om voedsel te verbouwen als men toch voedsel dumpt? Maar terug on-topic: een geweldige laptop, kijkt me ideaal om mee op het balkon te zitten 's avonds en in het weekend :-)
Denk dat een computer deze mensen ook kunnen helpen met het doorontwikkelen.

Veel mensen in die landen kunnen niet lezen noch schrijven. geef ze een laptop met een basis cursus inburgering en ze kunnen in no time hier naar nederland verscheept worden :+

nah zonder gekheid. als men gewoon een simpele cursus abc er op plempt in de taal van het land natuurlijk. zullen ze beter en eficenter kunnen werken. zo'n iemand heeft dan meer kennis. misch zijn wij binnen 20 jaar wel een 3e wereld land geworden
Anoniem: 175276
@et36s25 mei 2006 22:03
Mja, true, maar hoe wil je dat doen als ze geen geld hebben om dat ding uberhaupt te kopen... als MIT die laptops via sponsoring nou weg gaf was het een heel ander verhaal.
de overheden kopen die laptops.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee