Op het managementforum 'Welt am Sonntag' in Berlijn heeft Microsoft-topman Steve Ballmer gezegd dat hij woedend geweest is op zichzelf vanwege het onderschatten van Google, en woedend op Microsofts Research & Development-afdeling omdat zij niet met een dergelijk idee op de proppen gekomen zijn. Toch blijft de strijd in alle hevigheid woeden, aldus Ballmer. 'Met elke tweede zoekopdracht vinden we niet wat we zoeken, dus daar is nog heel wat potentieel om te verbeteren.' Volgens Ballmer ligt het succes van Google overigens niet in technische snufjes en ingewikkelde algoritmen, maar hebben oprichters Sergey Brin en Larry Page als eerste de kracht van de online advertenties ontdekt en hebben ze deze succesvol weten te benutten.
Ook over die andere concurrent, Apple, liet Ballmer zich uit. De Microsoft-topman is er stellig van overtuigd dat de iPod geen alleenheerser aan het draagbare-mediaspelerfirmament zal blijven. De volgende generatie mediaspelers zal heel wat innovaties en veranderingen met zich meebrengen, en met de introductie van gecombineerde apparaten met telefoonfunctie, e-mailmogelijkheid en mediafunctionaliteit, zal de markt van de draagbare muziek 'niet langer een exclusieve iPod-wereld zijn', zo stelt Ballmer.
Over de Duitse regering en bondskanselier Angela Merkel wilde Ballmer kwijt dat hij onder de indruk is. Duitsland is voor Microsoft wereldwijd niet alleen een van de belangrijkste afzetmarkten, maar ook een belangrijke locatie voor onderzoek en ontwikkeling. Hoewel India de belangrijkste thuishaven voor jonge computerspecialisten genoemd mag worden, stelt Ballmer dat hij hoopt dat Amerikaanse jongeren snel het voorbeeld van de Europese jeugd volgen en meer informatica- of wiskundestudies aanvatten. Nieuwe interactievormen met computers, zoals spraakherkenning, zullen in de toekomst namelijk belangrijker worden. Het toetsenbord en de muis zullen volgens Ballmer niet helemaal verdwijnen, maar zullen wel enigszins naar de achtergrond verschuiven.