Ondersteuning 1080p en Blu-ray Xbox 360 belicht

In een gesprek met het hoofd van Microsofts Game Technology Group, Scott Henson, kwam naar voren dat de kans op ondersteuning voor 1080p door de Xbox 360 zeer klein is. Deze progressive scan-resolutie van 1920 maal 1080 pixels heeft een twee keer zo hoge resolutie als de interlaced-variant 1080i. Volgens Henson heeft momenteel geen enkele gameontwikkelaar een spel dat op 1080p afgespeeld kan worden. Henson vindt daarom dat 1080i de ideale balans biedt tussen kwaliteit en technische haalbaarheid.

Scott Henson tijdens Windows CE Developers Conference 1999Over een eventuele Xbox 360-upgrade in de vorm van een Blu-ray-speler was het hoofd iets minder stellig dan Microsoft in een persbericht afgelopen januari was. De spelcomputer zou gebouwd zijn om eenvoudig uitgebreid te kunnen worden. 'De strijd op het gebied van HD-films wordt een bijzonder interessante aangelegenheid om objectief te bekijken. We zijn in staat om ons aan te passen op basis van wat de consument wil', aldus Henson. Daarnaast benadrukte hij dat de HD-DVD-ondersteuning van de Xbox 360 alleen bedoeld is voor het afspelen van films. 'We zullen gamers niet van ons vervreemden door spellen op HD-DVD-media uit te brengen'.

Door Inge Janse

21-03-2006 • 22:26

43 Linkedin

Submitter: Sjaak_Trekhaak

Bron: Kikizo

Reacties (43)

43
42
17
6
1
19
Wijzig sortering
Anoniem: 171560
22 maart 2006 00:12
Op dit moment is de 1080i van de 360 anamorpic.
D.W.Z. 1440 x1080.
En niet 1920 1080 interlaced wat veel mensen denken.
heb je daar een linkje van, want 1080i is een vastgestelde HDTV standaart dus het lijkt me sterk dat ze die vervolgens vervrummelen... dan zouden ze namelijk niet eens mogen roepen dat ze HDTV resoluties ondersteunen
Als MS een next-gen dvd speler in hun 360 hadden gestopt hadden ze voorlopig nog niet op de markt geweest met de console!
Zo zie je ook bij de PS3 dat hij om die reden zo ontzettend veel vertraging oploopt, die BR-Speler(met de beveiligingskwesties) zorgen alleen maar voor uitstel, terwijl veel mensen nu al met die van MS kunnen gamen!
Ik vind dit dan ook een verstandige keus van MS, ook omdat het winnende formaat nog helemaal niet bekend is!
En voor de te grote spellen.... zet ze op 2 schijfjes, dat zullen de grote kosten niet wezen!
Anoniem: 165934
21 maart 2006 23:52
Ik vind het een goede keuze van MS dat ze een standaard Dvd-speler hebben gebruikt.
Als 1 van de 2 flopt, zitten ze in tegenstelling tot Sony niet met een dure 'next gen drive' in hun maag..
En je wordt als consument geen dure 'next-gen dvdspeler' opgedrongen.

Voor veel spellen zal het formaat van DvD de komende jaren wel groot genoeg zijn. Voor de andere gevallen is 2 dvd's een eenvoudige oplossing...
jouw playstation3 is nog niet eens geproduceert en je zal er nog MAANDEN op kunnen wachten, terwijl de Xbox360 al bijna 4 maand beschikbaar is. niet moeilijk dat hij stiller is.

fanboy :(
Anoniem: 37180
@Faust22 maart 2006 02:14
Natuurlijk is Bluray beter dan DVD. Het gaat bij een gameconsole echter om de beste prijs/prestatie verhouding. Zoals het er nu naar uit ziet wordt de PS3 duur. De vraag is of de massa dat extra geld ervoor over heeft. Qua graphics zullen de Xbox 360 en PS3 weinig verschillen. Dus betaal je extra voor een next-gen drive waarvan nog niet eens duidelijk is of ie succesvol gaat zijn. Ik zie het "vhs/vcc/betamax" drama weer helemaal voor me, maar nu met de PS3 en Bluray in de hoofdrol...

En als Bluray flopt dan heeft Sony een MEGA probleem omdat dan ook elk schaalvoordeel wegvalt.
ELiA.net, het is dan maar te hopen voor je dat Sony een dure 2-speed en geen goedkopere single-speed Blu-ray speler in de PS3 stopt, anders zullen de laadtijden nog langer zijn dan op de Xbox 360.. Nadeel, het ding wordt dus weer duurder..

Het lijkt er wat mij betreft echt steeds meer op dat Sony zich uit de markt prijst met hun PS3.. En dat alleen maar omdat ze perse 'hun' Blu-ray willen pushen.. Iets waar de mainstream consolegamer geen boodschap aan heeft, want qua opslagcapaciteit voor alleen games is een dual-layer DVD echt nog ruim voldoende voorlopig.. Je krijgt dus een dure HD-film speler door je strot gedrukt, terwijl je eigenlijk alleen maar games wilt spelen.. En dan te bedenken dat de Xbox 360 qua grafische kracht zo goed als hetzelfde biedt, en MS waarschijnlijk wel de prijs omlaag zal gooien eind dit jaar als de PS3 verschijnt.. Dan wordt het toch nog lastig kiezen, zeker voor de grote aantallen Playstation fans die misschien geen 500+ euro hebben liggen.. Kopen ze dan een Xbox 360 voor +/- 350 euro die bovendien rond die tijd ook veel meer games beschikbaar zal hebben, of toch maar een stuk duurdere PS3 met slechts een paar launchgames (die door het Blu-ray verhaal ook weer duurder zullen zijn)?

Ik moet het dus nog zien.. De PS3 zal uiteindelijk wel weer meer verkopen omdat de installed user- en fanbase van Playstation zo enorm groot is, maar het verschil met de Xbox 360 zal een stuk kleiner zijn dan nu tussen de PS2 en Xbox vermoed ik.. MS heeft het prijsvoordeel deze keer, een niet onbelangrijke factor voor consumenten..
Blu-ray 2x = 72Mbp / 8MBps
12x DVD = 66 - 132Mbps / 8.2 - 16.5MBps

Je hebt minimaal een Blu-ray 4 x drive nodig om een DVD drive op 12 x speed te verslaan .

2 x Blu-Ray is te hopen voor Sony , met minder kan je namelijk geen HD films afspelen maar hij is dan wel flink trager als de Xbox 360 DVD drive :z
Anoniem: 165934
@Faust22 maart 2006 10:29
Heb je een bron waarin officieel bekend wordt gemaakt dat hij 400 gaat kosten?
Toch blijf ik het jammer vinden dat Microsoft er niet voor heeft gekozen om de Xbox 360 een 'Next-Generation' drive mee te geven. Het had de console toch zeker wel een meerwaarde gegeven.

Vooral bij het afspelen van spellen was dit een groot voordeel geweest denk ik. Misschien zijn de spellen nu nog niet aan de limiet van 9 Gb, maar reken er maar op dat dat limiet gauw gehaald wordt, en dat het dan erg jammer is dat er geen HD-DVD of Blu-Ray drive in de console aanwezig is.

Maar natuurlijk moest Microsoft ook aan de prijs van haar console denken, het uitbrengen van een versie met, en een versie zonder Next-Gen drive lijkt me ook niets.
Vooral bij het afspelen van spellen was dit een groot voordeel geweest denk ik. Misschien zijn de spellen nu nog niet aan de limiet van 9 Gb, maar reken er maar op dat dat limiet gauw gehaald wordt, en dat het dan erg jammer is dat er geen HD-DVD of Blu-Ray drive in de console aanwezig is.
Nee hoor, valt wel mee. Games hebben op de eerste Xbox ook nooit de maximale schijfcapaciteit gebruikt, en als je die groei van de Xbox-games extrapoleert op de grootte van de huidige (1e generatie) Xbox 360-games, dan ziet het ernaar uit dat 9Gb wel zat is.

Programmeurs gaan ook efficienter met de mogelijkheden van consoles om naarmate de tijd vordert. Met dezelfde hoeveelheid (of minder) code kunnen ze mooiere graphics maken en zo. Voorbeeld: nu kun je water laten reflecteren in games. Dat kost heus niet 2x zoveel ruimte voor textures of zo, alleen een aanpassing in de render engine.

Bovendien zijn er zat andere technieken die ook ruimte-besparend werken. Procedural synthesis bijvoorbeeld, waarbij textures en andere content op basis van algoritmen ter plekke worden gemaakt, in plaats van kant-en-klaar van schijf gelezen.
Programmeurs gaan ook efficienter met de mogelijkheden van consoles om naarmate de tijd vordert. Met dezelfde hoeveelheid (of minder) code kunnen ze mooiere graphics maken en zo. Voorbeeld: nu kun je water laten reflecteren in games. Dat kost heus niet 2x zoveel ruimte voor textures of zo, alleen een aanpassing in de render engine.
Feit blijft dat de uiteindelijk uitvoerbare code maar een fractie van de hoeveelheid data is. De meeste data gaat in textures, filmpjes en audio (mindere mate though) zitten en dat kun je gewoon niet door beter programmeer werk oplossen zonder serieus kwaliteits verlies.
Wanneer je textures moet gaan code, ipv laten maken door een graphics artist, zal de ontwikkeling van het spel vele malen duurder worden.
" ... 640 KB should be enough for eveyone ... " ;)
Anoniem: 110363
21 maart 2006 22:31
'De strijd op het gebied van HD-films wordt een bijzonder interessante aangelegenheid om objectief te bekijken. We zijn in staat om ons aan te passen op basis van wat de consument wil', aldus Henson.

als man die spreekt voor een game console
zou hij toch moeten weten dat in de game wereld "waiting" als een smerige vorm van lamen wordt beschouwd :Y)
Je bedoeld dat hij een camper is?
"Dude, don't forget your tent!"
"You want some bread with that whine?" :z :Y)
http://images.tomshardwar..._1600_softshadows_aa4.png

de xbox 360 GPU is dus zogenaamd slechter dan een 6800GT is SLI? Want met een beetje optimalisatie is 30 fps makkelijk te halen. Bovendien is het 2x AA en biliniar filtering, dus de FPS zullen zeker wel omhoog gaan.
1920*1080 verschilt niet zo heel erg veel van 1600*1200.
Ik denk, dat zelfs de xbox360 het aankan.


"Volgens Henson heeft momenteel geen enkele gameontwikkelaar een spel dat op 1080p afgespeeld kan worden"

1920 bij 1080, dat is 1080p.

Zonder Anti-Aliasing en AF kan je met een kaart zoals een 6800 best veel next generation games op die resolutie spelen. Elke PC gamer met zo'n kaart kan dit bevestigen. Dus raar dat die meneer dat beweerd.

Een interessant feit over die xbox360,

er wordt een GPU gebruikt met 48 unified shader pipelines. En de games hebben bilineair filtering op de textures..
Is dat niet een beetje tegenstrijdig?

Voor de non believers:
http://media.xbox360.ign....6/736206/img_3441516.html en ook op alle andere screenshots is dit te zien. PGR3 lijdt ook hieraan en het verbaasd me niet als de hele xbox360 enkel biliniear filtering gebruikt.

In dat opzicht zullen er weinig spellen zijn op de xbox360 die 1080P kunnen gebruiken. Tenzij de textures nog blurier worden, maar dit zou jammer zijn voor de 720p gamers omdat hun detail dan omlaag gaat. Daar heeft die meneer gelijk in idd.

Wat de xbox360 betreft.
Ohja joh, nou mijn 6800GT trekt mooi geen 1980x1080 in de allernieuwste games hoor, zeker niet als ze ook nog eens "next-gen" zaken als HDR, AA en/of AF etc gebruiken.. Dus mij verbaasd het helemaal niks dat ie het zegt..

En dit geldt zowel voor de Xbox 360 als PS3, want de Xbox 360 ATI GPU wordt tot nu toe door de kenners zelfs als ietsjes krachtiger beschouwd dan de Nvidia GPU van de PS3, dus je insuniatie dat het alleen voor de Xbox 360 zou gelden en niet de PS3 kan meteen het raam uit.. Dat de PS3 een iets krachtigere CPU zal hebben heeft in dit geval weinig tot geen invloed..

720p en 1080i zal gewoon de standaard zijn in deze generatie gameconsoles, zowel voor de Xbox 360 als de PS3.. 1080p zal pas de volgende generatie consoles standaard worden.. Voor full 3D games wel te verstaan, met films en de grafisch simpelere games is 1080p nu wel al mogelijk natuurlijk..

Aan Sony om hun marketing waar te maken, en te bewijzen dat het wel mogelijk zal zijn.. Maar als altijd, eerst zien dan geloven.. Zeker bij Sony die al zo vaak in het verleden dingen heeft beweerd met hun Playstation die ze later simpelweg niet waar gemaakt hebben..
@inflatable

Jij beweerd nu iets wat nog niet geconstateerd is.
Je zegt nu dat de PS3 dus minderwaardig is tegenover de XBOX 360 terwijl PS3 nog niet eens compleet af is.
Beter kun je even wachten op de benchmarks voordat je begint te kakelen over "dit is beter dan dat".

I dont care of het nu 1080p of whatever het word, zolang de spellen maar vloeiend draaien vind ik het best. Haperende shit wil ik niet hebben ^^

Ik ga toch zowiezo voor de PS3 alleen vanwege het feit dat ik de nadelen van de XBOX al gezien heb, en PS3 specs langzaam tevoorschijn komt ;P

Peace out !
Mijn oma zegt dat de PS3 beter gaat zijn dan de Xbox. Zo, nu staat het 1-1.
Sony heeft al een developer van de PS3 ontslagen die in een review van de Xbox had gezegd dat deze op allerlei grafische zaken al beter was dan de PS3 zou worden.

Er zijn dus best wel goede redenen om aan te nemen dat de ps3 niet of nauwelijk beter zal kunnen worden dan de Xbox. Wachten op de ps3 als een betere console lijkt me dan ook vrij zinloos.
De enige reden om te wachten op de ps3 lijkt me als je backwardscompatibiliteit van je ps2 spellen heel belangrijk vindt of als je echt enorme verwachtingen hebt van de titels die voor de ps3 worden uitgebracht.
Tegen de tijd dat de PS3 er is zul je denk ik wel voor de 360 gaan omdat die dan een stuk goedkoper is dan de ps3, er een heleboel goede games voor zijn en uit benchmarks zal blijken dat dat beetje extra performance het extra geld niet waard is.

En die PS2+games heb je toch al, dus waarom nog een console kopen voor dezelfde games.
@Hai:Maar dat wil niet zeggen dat dat ook nu nog waar is, of dat het ooit echt waar is geweest (misschien was het wel gewoon een werknemer die problemen had met sony)

Er kan pas werkelijk iets gezegd worden wanneer het ding ook werkelijk op de markt is (want als dat ding wordt gepresenteerd op de eerstvolgende gamebeurs, kan het nog altijd zijn dat er nog gesleuteld wordt aan de snelheid)..

@Redstorm: en wat dacht je van al die mensen die nog helemaal geen PS heeft.. let wel, niet alleen PS2 spellen zullen er op gespeeld kunnen worden, maar ook PS1.. En ja er zijn genoeg mensen die het geen ruk uit maakt of het een oud spel is.. oude spellen kunnen op de PS3 er gerust een stuk beter uit zien dan op de orginele hardware, kijk maar naar de PS emulator Bleem op de PC, hoe beter je gfxcard hoe mooier het eruit ziet..
Wat je nu beweert is simpelweg niet waar. Over GRAW kan ik niet spreken, maar PGR3 gebruikt wel degelijk AF.

Bovendien gebruik je een vreemde logica om je argument kracht bij te zetten. Als ik bijvoorbeeld twee PS2 spellen zou vinden die slecht zijn, dan betekent dat niet dat alle PS2 spellen slecht zijn.
Je zult nooit over een screenshot kunnen beschikken waar PGR3 AF heeft, omdat die niet bestaan. In de photo mode heeft het eindresultaat betere gfx, maar dat spreekt voor zich, omdat de xbox dan 1 frame per seconde doet ipv 30.

GRAW is volgens jullie xbox forum het allermooiste xbox 360 spel ooit, en daarom zeg ik, als die het mooist is, wat moet ik dan van de rest verwachten?
Er bestaan wel degelijk screenshots van PGR3 met AF. Als je bij Google gaat zoeken vind je ze al vrij snel. Er zijn zelfs ingame filmpjes van PGR3 met AF aan. AF staat gewoon aan in het spel. Ik zou zeggen koop een 360 en speel het spel zelf eens. Wat je zegt klopt gewoon niet. Er zijn ook nog spellen voor de 360 die AF gebruiken, dat de Xbox 360 dat niet aan zou kunnen is een fabel.

Je redenering klopt overigens nog steeds niet. Er zijn meer dingen die een spel mooi maken dan alleen texture filtering. GRAW zou bijvoorbeeld het enige spel zonder AF kunnen zijn en op andere gebieden zodanig voor het gebrek van AF compenseren dat het er nog steeds beter uitziet dan spellen die wel AF gebruiken. Dan GRAW nog steeds het mooiste(even terzijde dat dit erg subjectief is) spel op de console zijn.
Anoniem: 140923
21 maart 2006 22:36
"stelling" moet denk ik "stellig" zijn
Stellig betekent in dit geval "overtuigd, beslist" en is dus wel goed.
[/offtopic]

Wel typisch hoe de verschillende bronnen elkaar zo tegenspreken, zo wordt het voor de consument nooit duidelijk.
1080 is leuk als je een scherm van 2 meter hebt....
99% zit rond de max 32 inch. Wellicht in de komende jaren wordt 42 tot 50 de standaard, maar dan heb je het over 5 jaar. Tot die tijd zal 32 inch het meest verkocht worden en is 720p meer dan prachtig. Bovendien zijn de meeste huizen in Nederland niet zo groot dat een 50" scherm je woonkamer er mooier op maakt.

Ik hoor zelfs verhalen dat het al lastig te zien is een HD demo op 720p op een scherm met native 720 resolutie of gedownscaled naar een Pal resolutie.

Houd er rekening mee dat je meestal niet met je neus op het scherm zit, maar 2 tot 5 meter er vanaf. Dan zie je het verschil tussen 1080 en 720 echt niet meer op een klein scherm.
Anoniem: 130302
@basset22 maart 2006 11:44
Dus mensen met een 1920x1080 beeldscherm mogen niet genieten van games op die resolutie ?

Zo kun je ook stellen dat een geneesmiddel tegen een of andere ziekte niet nodig is, omdat je zelf die ziekte niet hebt. :Z
Ik ben het met basset eens.. Ik heb zelf een projector en kan zeggen dat de dvd's er haarscherp uit zien op mijn 32inch breedbeeld tv, maar er nogal 'grof' uitziet als ik op 2.50m breed projecteer.. en praten we dus eigenlijk over 720x576 (pal dvd)
Deze progressive scan-resolutie van 1920 maal 1080 pixels heeft een twee keer zo hoge resolutie als de interlaced-variant 1080i.

volgens mij is de resolutie van 1080i gelijk aan die van 1080p. Bij gelijke framerate zou er voor de 360 geen verschil moeten zijn tussen 1080i en 1080p lijkt mij?

Daarnaast heb je voor de oude xbox ook spellen op 1080i, al moet ik zeggen dat ik zelf niet heb gezien hoe of dat die lopen op 1080i. Toch als de oude xbox het al 1080i aan kan, dan moet het voor de 360 toch geen probleem zijn zou je zeggen?
De Xbox heeft geen moeite met 1080i, maar dat komt omdat die dan een 720p-beeld upscalet naar die resolutie. Dat zal in ieder geval de praktijk zijn met bijna alle Xbox 360-games die je in die resolutie speelt.
Jammer, ik hoopt mijn 82 cm CRT er aan te hangen indien hij weer gerepareerd is.
Jouw 82cm crt ondersteunt waarschijnlijk geen 1080p EN geen 1080i dus wat wil je hiermee zeggen ?
:?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee