Intel 955x-chipset versus nForce 4 SLI Intel Edition

*Introductie
Nadat Intel-processors jarenlang het beste presteerden op een moederbord dat uitgerust was met een Intel-chipset, is er sinds de introductie van nVidia’s nForce 4 Intel-chipset een goed alternatief voor gebruikers die het maximale uit hun processor en systeem willen halen. Om te bepalen wat de exacte voor- en nadelen per chipset zijn, heeft AnandTech de twee kroonjuwelen voor Intel-processors van Gigabyte en MSI uitvoerig getest en met elkaar vergeleken. De Gigabyte GA-8I955X Royal en de MSI P4N Diamond zijn beide bedoeld voor mensen die hoge eisen stellen aan hun systeem. De GA-8I955X is opgebouwd rondom de i955x-chipset en biedt ondersteuning voor het gehele gamma aan dual-coreprocessors. MSI’s P4N Diamond leunt op nVidia’s nForce4 SLI Intel-chipset. De P4N zelf ondersteunt SLI en heeft een Creative Sound Blaster Live! 24-bit Onboard-geluidskaart. Het moederbord heeft alleen een enigszins gebrekkige dual-coreondersteuning. Zo wordt van de populaire Intel D820 slechts één core ondersteund. Wat betreft de chipsets op zich levert de nForce4 Intel Edition in vergelijking met de i955X standaard betere NCQ- en PATA-ondersteuning. De i955x zet daar ondersteuning voor HD Audio tegenover, aangevuld met een iets lagere aanschafprijs en Thermal Monitor 2 voor betere warmtebeheersing van dual-coreprocessors.

*Lay-out MSI P4N Diamond
Als eerste bespreekt AnandTech de lay-out van de twee moederborden. De P4N blijkt te beschikken over een comfortabele indeling waardoor ook na de assemblage van het systeem de aansluitingen op het moederbord nog eenvoudig te bereiken zijn. Alleen de locatie van de SATA-connectoren geeft mogelijk problemen in combinatie met een tweede videokaart of harde schijven die zich laag in de kast bevinden. Ook de actief gekoelde northbridge is geen voordeel. Een leuke extra eigenschap van de P4N Diamond is de aparte klantenservice die bezitters van Diamond-moederborden krijgen van MSI. Zo wordt hen toegang verleend tot een apart forum waar ze extra technische ondersteuning kunnen krijgen.

MSI P4N Diamond

*Lay-out Gigabyte GA-8I955X Royal
De moederbord-lay-out van de GA-8I955X Royal zorgt voor minder bewegingsruimte na installatie. Ook de locatie van de jumper om het BIOS te resetten is verre van ideaal, aangezien deze zich tussen de PCI-slots bevindt. Positief zijn de recensenten over de passieve koeling van het moederbord en de ‘clamp and latch’-aansluitingen van de SATA-poorten voor verkleining van de kans op losschietende SATA-kabels. Naast de processorsocket bevindt zich een apart slot voor het plaatsen van een extra Gigabyte-kaart, die verantwoordelijk is voor het zogenaamde ‘Universal Plus Dual Power System’. Dit systeem verhoogt zowel de kwaliteit als de stabiliteit van de voeding richting de processor. Plaatsen van de kaart zorgt er alleen voor dat veel koelers niet meer op het moederbord passen en dat de luchtstroom rondom de processor geblokkeerd wordt. Dit gebrek aan koeling zorgt er daarom voor dat het extra overklokpotentieel dat de kaart levert vrijwel volledig teniet wordt gedaan. Wat betreft overklokken geeft ook de P4N Diamond problemen. Bij het aanpassen van de multiplier schakelt het systeem namelijk automatisch de tweede core van de processor uit. Bij beide moederborden bleek niettemin de warmte van de processor de beperkende factor in de overklokmogelijkheden. Diverse configuraties leidden er iedere keer toe dat vanwege de processorwarmte het systeem instabiel werd, waardoor verder overklokken niet meer mogelijk was. Bij de standaardmultiplier konden beide systemen ongeveer 40MHz extra frontside bussnelheid verwerken.

Gigabyte GA-8I955X

*Prestaties moederborden
Voor de daadwerkelijke prestaties van beide moederborden werden er twee configuraties gebouwd. Beide systemen beschikten over een Intel Pentium EE 840, die met 3,2GHz en twee keer 1MB L2-cache zijn werk doet. Daarnaast bevond er zich in beide systemen twee keer 1GB DDR2-533-geheugen, drie Maxtor MaXLine III SATA-schijven en een XFX 7800GTX OC PCI Express-videokaart. Bij de algemene prestaties met Winstone 2004, PC Worldbench 5, PCMark 2004 & 2005, 3Dmark05 en MPEG-4-encodering bleek de P4N iets sneller te zijn, alhoewel de gemeten verschillen minimaal waren. Wat betreft de aansturing van het werkgeheugen bleek de geheugencontroller van de nForce4-chipset aantoonbaar sneller bij de latency-test, terwijl bij de overige tests wederom de verschillen minimaal waren. Wel waren er duidelijke verschillen zichtbaar bij de gameprestaties, alwaar de P4N Diamond vanwege de betere geheugencontroller de beste resultaten neerzette. Gek genoeg wisselden de prestaties van het Gigabyte-moederbord per BIOS-versie merkbaar, wat AnandTech deed vermoeden dat de huidige aansturing van het moederbord door het BIOS nog niet optimaal is. Op het gebied van overklokken is de GA-8I955X Royal de onbetwiste winnaar. Het uitschakelen van de tweede core bij een aangepaste multiplier van de P4N Diamond maakt de huidige revisie van de nForce4 Intel-chipset alvast de minste van de twee. In een reactie op deze resultaten gaf nVidia aan dat dit probleem bekend is en dat een toekomstige revisie van de chipset zowel dit probleem als dat van de ontbrekende ondersteuning voor de Intel D820 op zou moeten lossen. Verder is nVidia’s SATA-controller sneller dan Intels ICH7R en levert de Silicon Image 3132-chipset op het MSI-moederbord opmerkelijk genoeg snellere resultaten dan de identieke 3132-chipset op het Gigabyte-moederbord. Bij het meten van de processorbelasting vraagt de Marvell-netwerkchip van MSI de meeste aandacht, terwijl Gigabyte’s onboard geluidskaart minder zuinig is dan die van MSI.

*Conclusie en prijsuitreiking
Nadat alle observaties en resultaten door AnandTech op de balans zijn gelegd, helt deze heel licht over in het voordeel van Gigabyte. Doorslaggevend is hierbij de volledige ondersteuning van dit moederbord voor alle dual-coreprocessors. Weet nVidia niettemin de nForce4 SLI Intel Edition deze compatibiliteit mee te geven, dan zullen de ondersteuning voor SLI en de betere prestaties vermoedelijk toch voldoende gewicht in de schaal leggen om MSI alsnog tot de winnaar uit te roepen. In ieder geval worden beide moederborden als zeer positief bestempeld voor gebruikers die het maximale uit hun systeem willen halen.

Door Inge Janse

24-09-2005 • 18:27

13 Linkedin

Bron: AnandTech

Lees meer

Reacties (13)

13
12
9
5
0
0
Wijzig sortering
Waarom een MSI tegen een GigaByte? En als ze dan een 955X tegen een nForce 4 Intel Edition zetten, waarom dan niet de topborden met die chipset? Namelijk die van Asus. De Asus P5WD2 Premium met 955X en de P5ND2-SLI Deluxe met de nForce 4 Intel Edition. En vooral die P5WD2 Premium is een zeer geliefd bordje onder de LGA High end users... En dat is niet voor niets!

@Rza: Nee ik schat ze zelf niet lager in. Ik heb zelf een MSI ;) Ik heb er alleen niet zo'n goede ervaring mee :( 2 bordjes dood op korte tijd, ik vraag me af hoelang mijn 3e het uithoud. (Gewoon gebruik, K8N Neo Plat)
Schat jij MSI & Gigabyte lager in dan Asus?
Asus heeft een geweldige naam maar MSI & Gigabyte moederborden zijn zeker 0% minder dan die van Asus.
Ik vind de passieve chipset koeling op de gigabyte ook wel een aardig voordeel. Hoe vaak zien we wel niet dat de chipsetfans van bedenkelijke kwaliteit zijn en onnodig veel geluid produceren.

Vraag me overigens af of fatsoenlijke ondersteuning voor dual core met een bios update op te lossen is of dat er echt veranderingen in de Nforce4 intel ed. gedaan moeten worden.
Een intel chipset wordt gewoonweg niet zo warm als een nvidia nforce 4 chipset. Daarom moet er wel een actieve koeler op die chipset anders ploftie..
Gek genoeg had ik eerst een actief gekoelde nForce 4 Ultra met een 5500 RPM draaiende fan, en nu met Zalman passief gemaakt ligt de temperatuur zo'n 10 graden lager.
Veel hangt echter af van de airflow in je kast. Bij veel mensen is die niet 100% in orde waardoor de chipset veel te warm wordt wanneer die het zonder actieve koeling moet stellen.

Daarom nemen moederbordfabrikanten het zekere voor het onzekere en plakken ze er een fannetje op zodat ze niet de naam van onstabiele moederborden krijgen.

Echter, om kosten te besparen wordt ook de heatsink verkleind. Koper en aluminium kosten ook geld en met een fannetje er op kan het koelblok weer kleiner. Eigenlijk zou er standaard een grote heatsink op moeten zitten met een fannetje dat je kan verwijderen als je airflow wel in orde is. Maar dan zit je weer met problemen in verband met videokaarten op s939 moederborden vanwege de plaats van de chipset.
Opvallend dat het niet uitmaakt welk mobo je hebt om problemen met overklokken te krijgen! Duidelijk iets waar Intel hun processoren momenteel niet echt op heeft voorbereid!
Die warmte ontwikkeling was idd al bekend van de Intel cpu's en nu blijkt maar weer dat ze de volgende generatie flink moeten verbetern als je er iets meer uit wil halen.
Ik moet hierbij wel aantekenen dat de meeste mensen waarschijnlijk toch niet zullen overklokken op een stel gekken als wij na dus wat dat betreft zal Intel zich daar geen zorgen over maken maar toch moeten ze dan de vlag aan AMD laten wat betreft de souplesse van de CPU's!
Denk je dat Intel hun processoren echt zou moeten voorbereiden op overklokken? Ze zijn niet op hun achterhoofd gevallen. Als je een snellere wilt, koop je die maar gewoon.
Het gaat hier over 2 moederborden voor Intel cpu's...dus wat blaat je over AMD in dit geval ?
Verder zal het echt Intels doel niet zijn om jou het overklokken zo makkelijk mogelijk te maken.
Anoniem: 116213
24 september 2005 21:18
Plaatsen van de kaart zorgt er alleen voor dat veel koelers niet meer op het moederbord passen en dat de luchtstroom rondom de processor geblokkeerd wordt.
Dit is wel een probleem als er een 120mm Zalman koeler wordt gebruikt, maar de fanatieke overclocker gebruikt waterkoeling, dus dan is er qua ruimte geen probleem. Er moet dan alleen een redelijke airflow worden verzorgt door de case/psu-fans, om het moederbord koel te houden.
Ik vind het bordje van MSI wel heel matig qua PCI sloten en als je er een dual SLi in drukt heb je nog maar 1 pci slot over. omdat de meeste high end kaarten (bijv de X1800 en de Asus N7800GT TOP) een 2 slots koeleren hebben. Dus als je er een geluidskaart en een TV-kaart in wilt doen is dat niet moeglijk.
Behalve voor mensen die een stil systeem willen,
Nee, (ook) voor mensen die een stil systeem willen is een fan geen voordeel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee