Introductie
Nadat Intel-processors jarenlang het beste presteerden op een moederbord dat uitgerust was met een Intel-chipset, is er sinds de introductie van nVidia’s nForce 4 Intel-chipset een goed alternatief voor gebruikers die het maximale uit hun processor en systeem willen halen. Om te bepalen wat de exacte voor- en nadelen per chipset zijn, heeft AnandTech de twee kroonjuwelen voor Intel-processors van Gigabyte en MSI uitvoerig getest en met elkaar vergeleken. De Gigabyte GA-8I955X Royal en de MSI P4N Diamond zijn beide bedoeld voor mensen die hoge eisen stellen aan hun systeem. De GA-8I955X is opgebouwd rondom de i955x-chipset en biedt ondersteuning voor het gehele gamma aan dual-coreprocessors. MSI’s P4N Diamond leunt op nVidia’s nForce4 SLI Intel-chipset. De P4N zelf ondersteunt SLI en heeft een Creative Sound Blaster Live! 24-bit Onboard-geluidskaart. Het moederbord heeft alleen een enigszins gebrekkige dual-coreondersteuning. Zo wordt van de populaire Intel D820 slechts één core ondersteund. Wat betreft de chipsets op zich levert de nForce4 Intel Edition in vergelijking met de i955X standaard betere NCQ- en PATA-ondersteuning. De i955x zet daar ondersteuning voor HD Audio tegenover, aangevuld met een iets lagere aanschafprijs en Thermal Monitor 2 voor betere warmtebeheersing van dual-coreprocessors.
Lay-out MSI P4N Diamond
Als eerste bespreekt AnandTech de lay-out van de twee moederborden. De P4N blijkt te beschikken over een comfortabele indeling waardoor ook na de assemblage van het systeem de aansluitingen op het moederbord nog eenvoudig te bereiken zijn. Alleen de locatie van de SATA-connectoren geeft mogelijk problemen in combinatie met een tweede videokaart of harde schijven die zich laag in de kast bevinden. Ook de actief gekoelde northbridge is geen voordeel. Een leuke extra eigenschap van de P4N Diamond is de aparte klantenservice die bezitters van Diamond-moederborden krijgen van MSI. Zo wordt hen toegang verleend tot een apart forum waar ze extra technische ondersteuning kunnen krijgen.

Lay-out Gigabyte GA-8I955X Royal
De moederbord-lay-out van de GA-8I955X Royal zorgt voor minder bewegingsruimte na installatie. Ook de locatie van de jumper om het BIOS te resetten is verre van ideaal, aangezien deze zich tussen de PCI-slots bevindt. Positief zijn de recensenten over de passieve koeling van het moederbord en de ‘clamp and latch’-aansluitingen van de SATA-poorten voor verkleining van de kans op losschietende SATA-kabels. Naast de processorsocket bevindt zich een apart slot voor het plaatsen van een extra Gigabyte-kaart, die verantwoordelijk is voor het zogenaamde ‘Universal Plus Dual Power System’. Dit systeem verhoogt zowel de kwaliteit als de stabiliteit van de voeding richting de processor. Plaatsen van de kaart zorgt er alleen voor dat veel koelers niet meer op het moederbord passen en dat de luchtstroom rondom de processor geblokkeerd wordt. Dit gebrek aan koeling zorgt er daarom voor dat het extra overklokpotentieel dat de kaart levert vrijwel volledig teniet wordt gedaan. Wat betreft overklokken geeft ook de P4N Diamond problemen. Bij het aanpassen van de multiplier schakelt het systeem namelijk automatisch de tweede core van de processor uit. Bij beide moederborden bleek niettemin de warmte van de processor de beperkende factor in de overklokmogelijkheden. Diverse configuraties leidden er iedere keer toe dat vanwege de processorwarmte het systeem instabiel werd, waardoor verder overklokken niet meer mogelijk was. Bij de standaardmultiplier konden beide systemen ongeveer 40MHz extra frontside bussnelheid verwerken.

Prestaties moederborden
Voor de daadwerkelijke prestaties van beide moederborden werden er twee configuraties gebouwd. Beide systemen beschikten over een Intel Pentium EE 840, die met 3,2GHz en twee keer 1MB L2-cache zijn werk doet. Daarnaast bevond er zich in beide systemen twee keer 1GB DDR2-533-geheugen, drie Maxtor MaXLine III SATA-schijven en een XFX 7800GTX OC PCI Express-videokaart. Bij de algemene prestaties met Winstone 2004, PC Worldbench 5, PCMark 2004 & 2005, 3Dmark05 en MPEG-4-encodering bleek de P4N iets sneller te zijn, alhoewel de gemeten verschillen minimaal waren. Wat betreft de aansturing van het werkgeheugen bleek de geheugencontroller van de nForce4-chipset aantoonbaar sneller bij de latency-test, terwijl bij de overige tests wederom de verschillen minimaal waren. Wel waren er duidelijke verschillen zichtbaar bij de gameprestaties, alwaar de P4N Diamond vanwege de betere geheugencontroller de beste resultaten neerzette. Gek genoeg wisselden de prestaties van het Gigabyte-moederbord per BIOS-versie merkbaar, wat AnandTech deed vermoeden dat de huidige aansturing van het moederbord door het BIOS nog niet optimaal is. Op het gebied van overklokken is de GA-8I955X Royal de onbetwiste winnaar. Het uitschakelen van de tweede core bij een aangepaste multiplier van de P4N Diamond maakt de huidige revisie van de nForce4 Intel-chipset alvast de minste van de twee. In een reactie op deze resultaten gaf nVidia aan dat dit probleem bekend is en dat een toekomstige revisie van de chipset zowel dit probleem als dat van de ontbrekende ondersteuning voor de Intel D820 op zou moeten lossen. Verder is nVidia’s SATA-controller sneller dan Intels ICH7R en levert de Silicon Image 3132-chipset op het MSI-moederbord opmerkelijk genoeg snellere resultaten dan de identieke 3132-chipset op het Gigabyte-moederbord. Bij het meten van de processorbelasting vraagt de Marvell-netwerkchip van MSI de meeste aandacht, terwijl Gigabyte’s onboard geluidskaart minder zuinig is dan die van MSI.
Conclusie en prijsuitreiking
Nadat alle observaties en resultaten door AnandTech op de balans zijn gelegd, helt deze heel licht over in het voordeel van Gigabyte. Doorslaggevend is hierbij de volledige ondersteuning van dit moederbord voor alle dual-coreprocessors. Weet nVidia niettemin de nForce4 SLI Intel Edition deze compatibiliteit mee te geven, dan zullen de ondersteuning voor SLI en de betere prestaties vermoedelijk toch voldoende gewicht in de schaal leggen om MSI alsnog tot de winnaar uit te roepen. In ieder geval worden beide moederborden als zeer positief bestempeld voor gebruikers die het maximale uit hun systeem willen halen.