Asus A8N32-SLI Deluxe met dual x16-PCIe besproken

Het testteam van AnandTech heeft Asus’ nieuwste moederbord voor het AMD-platform, de A8N32-SLI Deluxe, getest. Dit moederbord is Asus’ eerste product voor AMD-processors dat beschikt over twee PCI-Express x16-slots, zodat ook in een SLI-opstelling beide videokaarten de volledige x16-bandbreedte kunnen benutten. Eerder had Asus een soortgelijk moederbord voor Intel-processors uitgebracht, de P5N32-SLI Deluxe. Hier bleek dat bij extreme grafische belasting er een voordeel tot 25 procent realiseerbaar was in vergelijking met moederborden met x8-snelheid voor SLI-opstellingen. De A8N32-SLI Deluxe werd in diverse bronnen de eigenschap toegedicht veertig tot vijftig procent sneller te zijn in spellen vanwege de dubbele x16-bandbreedte. AnandTech begint het artikel met een uitleg hiervoor; er zouden namelijk benchmarks met oude drivers vergeleken zijn met de resultaten van de A8N32-SLI Deluxe met de nieuwste nVidia-drivers voor de videokaart en het moederbord. AnandTech zet Asus’ nieuwste vlaggenschip voor gamers daarom tegenover eerder geteste moederborden, waarbij elke configuratie van dezelfde drivers gebruikmaakt.

Asus A8N32-SLI Deluxe

Na het testen van de A8N32-SLI Deluxe is AnandTech welhaast euforisch over het bord. De snelheidswinst van veertig tot vijftig procent blijft zoals verwacht achterwege. Niettemin kan het bord – zowel met een als twee videokaarten – bij het spelen van recente spellen snelheidswinsten van acht tot zeventien procent neerzetten in vergelijking met met moederborden met x8-snelheid voor SLI-opstellingen. Bij oudere spellen is de te boeken snelheidswinst daarentegen marginaal. Dat er ook winst wordt geboekt met slechts een videokaart is voor AnandTech niet verklaarbaar. Naast de gemeten snelheidswinst is ook de hoge mate van overklokbaarheid een sterk punt: zonder speciale aanpassingen en met een verlaagde multiplier kan het bord in combinatie met een AMD64 4000+ overweg met een HyperTransport-bus van 310MHz. Ook zorgen de passieve heatpipe-koeling en de 8-fase-constructie voor de voeding van de processor voor een koel en stabiel bord onder zware overklokomstandigheden.

Door Inge Janse

06-11-2005 • 13:18

31

Bron: AnandTech

Lees meer

'ATi schrapt AGP-versie Radeon X1800'
'ATi schrapt AGP-versie Radeon X1800' Nieuws van 29 september 2005
ATi CrossFire: de eerste tests
ATi CrossFire: de eerste tests Nieuws van 26 september 2005

Reacties (31)

31
31
28
11
3
3
Wijzig sortering
die overclockbaarheid ligt toch meer aan de processor...
dan moet je vermelden dat het bord goede overclock mogelijkheden heeft...

overgens, is het niet zo dat dit bord erg snel is en daardoor zoveel prestatie winst heeft ipv. dat hij 2 PCI-E 16X bussen heeft, omdat men stellig beweerd dat AGP 8X door bijvoorbeeld een X800XT ook nog niet vol word getrokken ;)
dit zou ook aan geven dat het niet zo vreemd is dat single GPU opstellingen ook winst boeken (hoe blijft nog de vraag maar waarschijnlijk op de zelfde manier als een Dual setup dat doet)
ik denk dat het 'gewoon' een erg goed ontworpen aanpassing aan de chipset is
omdat men stellig beweerd dat AGP 8X door bijvoorbeeld een X800XT ook nog niet vol word getrokken
Maar het verschil tussen een X800XT en een 7800GTX is ook nogal fors, dan is een 7800GTX grof gezegd de helft sneller. Dan begint AGP8x het toch wel een beetje moeilijk te krijgen.
Tel daarbij op dat er 2 kaarten aanwezig zijn die mogelijk ook nog met elkaar moeten communiceren en dan is de bus ineens druk bezig.

Ook is wat speelruimte niet erg vervelend, als een bus voor een groot deel (>75%) wordt volgetrokken kunnen minder kritische operaties in de weg gaan staan van de kritische operaties. Bandbreedte is altijd prettig.
De overclockbaarheid wordt ook voor een groot deel bepaald door het moederbord. De DFI ultra-D (of SLI) komen weer wat verder en de voorganger van dit bord, A8n SLI-Deluxe kwam in de testen van anand op 255.
Dit allemaal met exact dezelfde configuratie...

Ze testen de single GPU op 8x en 16x en meten daartussen het verschil :)
die overclockbaarheid ligt toch meer aan de processor...
Dat is maar gedeeltelijk waar, omdat de chipset vaak sneller last heeft van een hogere FSB dan de CPU zelf. En het vaak de chipset is die voor de onstabiliteit zorgt. Waardoor dit bord zo goed presteert kan echter vele oorzaken hebben, de betere chipset drivers (hoewel dat zou kunnen worden getest met andere moederborden), de heatpipes voor betere koeling, nieuwere chipset revisie, of ander moederbord design.
Helaas is dit moederbord nog steeds niet leverbaar, zowel in USA als NL.

USA waren een paar shops die ze hadden, maar het duurde niet langer dan een uur voordat alles uitverkocht was.

De levering die hierna komt doet Asus zeer moeilijk over, het wordt keer op keer uitgesteld.
Maar nu alleen nog verkrijgbaarheid. Ik volg dit bord al een tijdje om dat dit bordje zeer waarschijnlijk kandidaat is voor mijn volgende machine. En hij staat al een paar weken in de pricewatch, maar wanneer het bord daadwerkelijk te krijgen is blijft een vraagteken.
Anoniem: 111783 6 november 2005 13:25
Ik vind het ook niet zo gek dat er betere prestaties behaald worden. Men heeft de gewone nForce 4 chipset nu maanden kunnen testen om te kijken waar het zaakje te verbeteren valt en die verbeteringen door te voeren in hun nieuwe 32 PCI-e versie.

Natuurlijk verdubbelen ze dan niet alleen maar de bandbreedte, ze stoppen er alle verbeteringen bij wat dit dus eigenlijk een compleet nieuwe schipset maakt.
de nVidia chipsets zijn niet veranderd hoor, ze hebben er nu alleen een southbridge bijgezet en zo voor 2x 16x pci-ex lanes kunnen zorgen.
Die verbeteringen liggen dus echt aan asus zelf en niet aan de chipsets. Natuurlijk zullen ze nu zowel bij nVidia en asus beter weten hoe die chip het beste werkt, maar dan nog is het een hele prestatie om zoveel winst te behalen in het tweaken van het bord.
Volgens mij gaat alle PCI-E bandbreedte rechtstreeks naar de nForce 4 chipset en is er een verbinding tussen de nForce 4 en de Southbridge. De southbridge verzorgt overige zaken zoals (S)-ata en andere simpele taken.
Correct me if im wrong.
You are wrong...

Zoals jij het hier zegt klopt het inderdaad voor moederborden die over 2 chipsets beschikken. Een north en een southbridge. En de northbridge instaat voor 16xPCIe lanes en de memcontroller (bij P4's) en de southbridge de overige taken voor zijn rekening neemt. Maar bij de nForce 4 is dit anders, die heeft alles in 1 chip zitten. Dit bord heeft gewoon 2 chips die alles hebben maar waar de ene enkel gebruikt wordt voor die 16x PCIe lanes!
Zie ook hier en hier.
Volgens mij zit je hier ernaast. Lees het artikel maar. Hier zit een MCP51 chip in zonder grafische core. En dat is een nieuwere versie dan de oudere nforce 4 chipset.
HyperTransport-bus van 310MHz
Klopt dit wel? is het wel een bus? en ten tweede.. De hypertransport bus liep normaal toch al op 1000MHz?
De HT-bus draait normaal op 4x of 5x de 200mhz basisfrequentie, dat is dan dus 800 of 1000mhz. Wat ze met die 310mhz bedoelen is dat ze de multiplier op 4x zetten en dan de basisfrequentie van 200 naar 310 opschroeven. Zo overklok je een Athlon64, aangezien die ook die 200mhz x zijn multiplier doet.
Alleen heeft zo'n bord nut bij gemiddeld gebruik? Volgens mij merk je dit pas met een 6800 Ultra en 7800 serie.
Iemand die niet voor het uiterste gaat zal dit bord ook zo snel niet aankopen. ik denk niet dat het een goedkoop bordje is.
Het is inderdaad helemaal geen goedkoop bordje. Bij Newegg staat het voor $249!
Hij zou eventueel ook als workstation bord kunnen dienen, Goede videokaart + 16x PCI-e RAIDkaart ofzo, ondanks dat échte workstationborden daar PCI-x voor hebben.
PCI-X kan op termijn gemakkelijk vervangen worden door PCI-E aangezien deze laatste meer bandbreedte kan bieden met een minder ingewikkelde layout.

Maar in computerwereld zorgt men graag voor backwards compatible apparaten en zijn er dus overgangsperiodes nodig. Soms duurt deze periode al wat langer.
inderdaag. Je kan nu 'consumer' bordjes kopen met pci-e die op zich meer bandbreedte hebben dan de beste serverboarden met pci-x. Dat is wel een goede vooruitgang imo!

Zeker voor mensen die een snelle raid controller willen of video capture kaart! Ze beginnen beiden in pci-e flavors uit te komen. De omschakeling zal sneller gebeuren dan de meeste denken! Trouwens zijn sommige serverboarden al goed uitgerust met pci-e in combinatie met pci-x. Zoals de iwill's
Dat er een paralelle poort op zit is i.d.d. wat vreemd. Printen doet iedereen tegenwoordig toch via USB lijkt me...maar een COM poort zou niet zo vreemd zijn hoor. Denk aan de aansturing van een UPS.
Wat jij zegt is beetje raar. Waarom moet UPS perse via COMpoort als die tegenwoordig ook USBaansluiting hebben? Mijn printer zit trouwens gewoon via LPT1 en bij vervanging van PC wil ik die blijven gebruiken omdat ie nog niet kapot is en tekst nog prima print. Als je zo nodig een COMPoort wil koop je maar zo'n USBadapter om COMpoort te hebben ;) Laat ze beide weg of laat ze er beide op. Misschien is het omdat die dingen niemand tot last zijn en er genoeg mensen zijn die nog spullen hebben die ze daarop willen kunnen aansluiten?
Mja, maar dan ben jij ook 1 van de weinige. Dan zie ik liever dat ze er meer USB'tjes aan hangen en een convertortje bijleveren...
En dat is dan ook weer duurder. Een chipset kan niet oneindig veel USB poorten aansturen dus dan zou je weer een extra USB controller moeten hebben (net zoals dat een aantal uitgebreide moederborden een extra S-ATA controller chip hebben).

En zelfs als je dat weglaat is zo'n convertor niet goedkoper dan enkele baantjes trekken op het moederbord en er een connector aan te solderen. De functionaliteit zit nog altijd ingebakken in moderne chipsets dus de mogelijkheid zit al zoiezo er in.

Persoonlijk gebruik ik nog altijd een parallelle poort voor mijn karakter LCD en op een andere computer hangt nog een oudere printer die nog prima tekst print. En m'n rekenmachine wordt verbonden met de computer met behulp van een seriële poort (RS232 voor de muggenzifters :P)
Ben ik nou de enige die het raar vind dat er nog steeds een seriele poort op zit?

{edit] Parallele poort ja, don't blame me, that was the beer talking [/edit]
1. Parallelle poort.
2. Serieel is een beetje omslachtig, je bedoelt waarschijnlijk RS232 :-)

En parallel mag er van mij desnoods af, maar RS232 is gewoon te handig voor zelfbouwprojectjes ;-)
Anoniem: 51718 6 november 2005 14:38
parallelle poort bedoel je ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.