In de rokerige achterkamertjes van het internet spelen 1,8 miljoen mensen regelmatig poker, waarvan sommigen professioneel. Het is een snel groeiende en lucratieve business. Goksites zullen er dit jaar naar schatting 2,3 miljard euro mee verdienen, het dubbele van vorig jaar. Een groeiend probleem voor de sites en de spelers is de opkomst van volautomatische pokerprogramma's, ofwel pokerbots, die geld van de virtuele tafels wegharken terwijl hun eigenaren liggen te snurken. De pokersites proberen dergelijke programma's te herkennen en te weren.
Ray Bonnert is de maker van het programma WinHoldEm. Voor 25 dollar is er een basisuitvoering verkrijgbaar waarmee spelsituaties geanalyseerd kunnen worden, en voor 200 dollar krijg je de volle mep: de mogelijkheid om automatisch te spelen, al dan niet in teamvorm. Het levert Bonnert de nodige kritiek op in de poker-chatrooms: Hij zou een zielige en immorele loser zijn. Maar de softwaremaker ziet het anders. Volgens hem zijn de regels van het spel veranderd toen het zich op het web begaf en kunnen spelers zich maar beter wapenen met de beste pokerbot. De blokkeerpogingen van de pokersites vindt hij hypocriet, ze kunnen zelf immers ook niet de veiligheid en eerlijkheid leveren zoals die in een casino in ieder geval lijkt te bestaan. Het beste dat spelers in zijn ogen kunnen doen is met hun tijd meegaan en een bot gebruiken. 'Geef de macht terug aan de spelers. Je kunt beter immoreel zijn dan slachtoffer', zo vat Bonnert zijn standpunt samen.
Bonnerts interesse begon toen hij als informaticastudent een tv-advertentie voor Blackjack-spelschema's zag. Hij begon te experimenteren en ontdekte dat er met genoeg ervaring een winnende strategie te ontwikkelen was, waardoor Blackjack geen echt gokspel meer zou zijn. Hij ging voor een bedrijf Blackjack-software schrijven en besteedde zijn vrije tijd aan de analyse van het pokerspel. Bonnert zegt dat het gebruik van analysesoftware, bijvoorbeeld om veranderende kansen bij te houden, inmiddels door velen werd geaccepteerd, al dan niet met tegenzin. Het zou niet als erger gezien worden dan het gebruik van een rekenmachine. Bonnert vond het niet meer dan logisch om dergelijke analysesoftware direct aan de online-pokerspellen te koppelen om het spel automatisch te laten verlopen. Sinds twee jaar werkt hij fulltime aan de ontwikkeling van WinHoldEm. Inmiddels is het programma voorzien van een user-interface, dat op een grafische equalizer lijkt, om spelstrategieën in te stellen. De echte cracks kunnen hun eigen routines schrijven, en die via API's aanroepen.
Onderzoek naar poker-algoritmes is nog niet zover dat de wereldkampioen verslagen kan worden. Pokerbots kunnen zich echter automatisch bij de tafels van de mindere goden voegen waar de inzet weliswaar laag is, maar er door veel te spelen aardige bedragen te winnen zijn. De pokersite PartyPoker zou zo'n honderd werknemers in dienst hebben die er een dagtaak aan hebben om bots te herkennen en te bannen. Ook zij zetten programma's in; zo bevatten sommige skins van pokerrooms spyware die de harde schijf van de gebruiker afspeurt op zoek naar pokerbotsoftware. Tevens zou er software gebruikt worden die bots probeert te betrappen door te speuren naar zich opvallend gedragende spelers. Spelers proberen de bots er ondertussen uit te vissen door te proberen met ze te chatten. Volgens Bonnert lopen de bots voorop in dit kat-en-muisspel en kan de pokergemeenschap die realiteit maar het beste aanvaarden en de bots gebruiken. Voor de pokersites is dat volgens hem geen probleem, die pakken immers toch wel hun percentages van de inzet.