Asus A8N-SLI Premium-moederbord heeft heatpipe

Asus heeft met de de A8N-SLI een nieuw moederbord voor Socket 939-processors uitgebracht, lezen we bij het Duitse ComputerBase. Het op de nForce4 SLI-chipset gebaseerde plankje heeft een interessante nieuwigheid: de chipset wordt door middel van een heatpipe gekoeld. Dat Abit de ontwikkeling van een dergelijke koeling in de pijplijn zou hebben was al bekend, maar Asus lijkt in elk geval voor het Socket 939-platform de race naar het winkelschap te gaan winnen. Het bord zou binnen twee weken op de Duitse markt worden gebracht voor een prijs die net onder de tweehonderd euro ligt.

Naast de genoemde chipset zien we op de A8N-SLI Premium twee PCI Express x16-slots, een PCIe x4- en een PCIe x1-slot, en drie gewone PCI-connectoren. Verder is het bord uitgerust met de Silicon Image Si13114-controller, waarmee vier 3Gb/s en vier 1,5Gb/s SATA-aansluitingen beschikbaar zijn. Daarnaast zijn twee connectortjes beschikbaar voor gigabit ethernet, twee voor FireWire 400 en maar liefst tien stuks voor USB 2.0. De schakelaar om SLI aan- en uit te zetten ontbreekt overigens - die functionaliteit laat men aan het besturingssysteem over.

Asus A8N SLI Premium-moederbord met heatpipe

Door René Wichers

Eindredacteur

02-06-2005 • 11:55

79

Bron: ComputerBase

Reacties (79)

79
75
33
14
1
19
Wijzig sortering
Er wordt dus rekening mee gehouden dat het koellichaam (waar de heatpipe in uitkomt) door de processorkoeler-lucht verkoeling krijgt. In het geval van waterkoeling kan dit nog wel een probleem op gaan leveren. Had ik in mijn geval bij m'n nForce 2 chipset.
In het geval dat je waterkoeling met dit moederbord wilt gebruiken, en gebuik wil maken van de heatpipe zoals ie erop geplaatst is, zul je imho dus een stille ventilator op het koellichaam moeten zetten, anders heeft de heatpipe ook weinig functie meer.
Dat WC probleem valt denk ik wel mee. Bijna iedere case heeft op die plek wel een casefan hangen. Als het echt problemen oplevert kan je altijd nog 'n fanductje erop richten. En bekijk het eens zo, alles is beter dan zo'n piep klein fannetje dat met 200.000 rpm loopt te janken. ;)
Waterkoeling is geen probleem. Het eerste dat ik bij m'n mobo (Asus A8N-E) deed was de chipsetfan eraf halen. Ik heb een waterblok op m'n nForce4 Ultra geplaatst. Totale stilte en lage temperaturen.
Als je toch al met waterkoeling bezig bent zet je er toch ook gewoon een waterkoeling op voor de chipset? Ik snap dat dit duurder is dan dat je gewoon de koeling laat zitten maar ik zie het probleem niet echt...
Ik vraag me toch af of deze heatpipe oplossing wel zo efficient is. Een heatpipe is nog steeds minder efficient in het overbrengen van warmte dan een direct verbonden koellichaam. Heatpipes brengen echter wel uitkomst wanneer er gewoonweg geen plaats is voor een deftige heatsink op de plaats van het onderdeel.

Dat laatste punt gaat natuurlijk wel deels op voor de A8N-SLI. Er zijn natuurlijk wel velen (waaronder mezelf) die de standaard koeler van de A8N-SLI hebben vervangen door een Zalman ZM-NB47J of equivalent. Dit passieve koellichaam past weliswaar niet in alle situaties, maar desnoods met wat modwerk zullen er slechts weinigen zijn waarbij geen beter koellichaam dan het standaardprutsblokje op de nForce4 past. De twee tussenliggende 1x (en 4x op deze Premium) PCI-Express sloten kunnen dan wel geen full length kaarten meer bevatten, maar gezien het beperkte aanbod van zulke kaarten is dat op dit moment absoluut geen probleem te noemen.

Het lijkt me hoe dan ook dat zelfs een simpele NB47J beter koelt dan deze heatpipe oplossing. Het nieuwe koellichaam heeft geen vinnen waardoor het oppervlak dat contact maakt met lucht zeer klein is en de warmteafstraling eerder beperkt. Asus zet dus alles op de warmte via de heatpipe wegkrijgen. Via een lange en dunne heatpie brengen ze het naar... Juist, de heatsink van de spanningsregulatoren. Een heatsink die van nature al niet al te koel is door de warmteontwikkeling van de regulatoren. De grote van dit koellichaam is niets toegenomen als we de foto bekijken. Wel zijn er duidelijk meer vinnen zodat het koelend oppervlak wel groter is. Toch zou het me sterk verbazen mocht dit de nForce4 chipset koel kunnen houden. Met een passieve NB47J wordt de nForce4 bloedheet. Het Zalman koellichaam is gewoonweg niet meer aan te raken zelfs met een briesje van de VGA-koelerfan. Zelfs met actieve koeling blijft het koellichaam bijzonder heet worden.

Ik zeg niet dat Asus' oplossing niet werkt, maar ik kan me niet inbeelden dat het goed werkt. Jammer genoeg zit er geen temperatuurssensor in de nForce4 zodat we eenduidige testen tussen de oude standaardkoeler, een passieve Zalman, actieve Zalman, heatpipe,... kunnen uitvoeren.

Het grootste probleem, naast het feit dat de nForce4 simpelweg te heethoofdig is, lijkt me de layout van het moederbord. De nForce4 is verkeerd geplaatst. Daardoor moeten er allerlei truukjes worden uitgehaald om de chipset te koelen. Natuurlijk is het makkelijk stellen dat hij ergens anders moet staan. Zo simpel is het helaas niet. Maar dit lijkt me toch een ontwerpfout van nVidia (of de moederbordbouwers) die duidelijk geen rekening hebben gehouden met de onwaarschijnlijke hitteproductie van de chipset.
Die spanningregelaren zijn pas te heet als je van je bord afsmelten, dus die kunnen wel wat hebben.
niet zo handig die koelvinnen van de heatpipe naast de processor.. alsof het in dat gebied al neit warm genoeg wordt. wordt het alleen warmer. daar.. ze hadden eht ebter achter naar de cnnectoren kunnen werken en een speciale backplate kunnen levern zodat ie lekker bij de buitenlucht was en de hitte goed kan uitwisseelen. dan zou je evetueel als je wou ook nog een stile fan erop kunnen zettend ie de hitte gelijk naar buiten blaast.
Anoniem: 89531 @dangerpaki3 juni 2005 11:43
Hij zit hier anders het dichts bij de buitenlucht namelijk voor de zuigende casefan bovendien zorgt de cpufan er meteen voor dat de hitte direct de heatpipe verlaat.

Extern levert te veel problemen op denk maar aan je moederbord plaat op de achterkant van je pc. Er is nu al te weinig ruimte voor alle usb, ps2, lan, audio etc dus als je een externe oplossing wil moet je zelf maar als echte tweaker optreden en lekker gaan zagen in je behuizing. Asus maakt daar zijn handen iig niet aan vuil.
wow, dat ziet er best wel strak uit, zo'n heatpipe vanaf je chipset. k denk dat ze daar wel een goede stap mee zetten, aangezien steeds meer gebruikers toch voor een stille pc gaan.
ik vind het best idioot om deze technologie op een SLI-mobo te plaatsen. Diegene die zo'n mobo kopen, zullen waarschijnlijk 2 grafische monsters willen gebruiken, en dat zijn nou niet bepaald de mensen die voor een stille PC gaan denk ik :)
idioot?
nou nee.
ik wil ook SLI (of crossfire) op mijn DFI nf4-ultra maar dan wel stil
het is alleen ERG lastig om een groote passive koeler of een chipset waterblok op de chipset te zetten omdat hij altijd in de weg zit van de videokaarten. met de heatpipe zoals hier blijft alles rond de northbridge lager als een pci-E slot en zal dus nooit in de weg zitten
een stil snelheids monster, ideaal dus.
Anoniem: 77640 @zenlord2 juni 2005 13:38
Ik wil dit bord voor z'n andere kwaliteiten, niet voor een SLI-configuratie. En dat het dan ook nog eens geruisloos blijkt, is nog een extra reden voor mij.
Waarom pak je dan in hemelsnaam een veel duurder SLI bord? Neem dan de gewone versie.
Zo'n bord kost zeker evenveel als een gemiddeld dual Xeon bord. Bovendien vindt ik het ronduit kolder dat een chipset die niet eens meer een geheugencontroller heeft, actief gekoeld moet worden.
Wie zegt dat het ding actief gekoeld moet worden? Zou me niks verbazen als dit ding er voornamelijk voor de show op zit, dat koelblokje aan het eind van de pipe heeft minder oppervlak dan mijn oude Zalman NB koelertje. In de volgende versie wordt-ie UV reactive ...
De NForce4 hoeft ook helemaal niet actief gekoeld te worden. Dat sommige fabrikanten er een fan op gooien voorkomt eventuele problemen bij een ernstig airflow probleem...... maar om nu zoals ASUS er maar een hele heatpipe met flinke sink erop te gooien, ook een manier om te verkopen zullen we maar zeggen.
bij de nforce4 zit op de geheugencontroler na alles in deze chip. het is een combi van north en southbridge.
dan mag een koelertje wel, al kan het ook best zonder.
Het lijkt mij daarnaast ook niet onmogelijk dat in SLI-mode werken ook invloed op de belasting van die chipset kan hebben.

In mijn zoektocht naar een plaatsvervangende cooler voor mijn brakke A8N-SLI Deluxe chipset fan (die na een week al stuk ging) kwam ik ook een aantal verhalen tegen van mensen die hun chipset door onvoldoende koeling om zeep hebben geholpen.

Die actieve koeling lijkt er in ieder geval niet voor jan lul op te zitten.

Als je overigens even naar dit plaatje van de A8N-SLI Deluxe kijkt lijkt het mij helemaal niet onmogelijk dat dat ding daar gewoon op past.
IK vraag me af of het over deze afstand wel veel effect heeft, oke metaal geleid goed warmte maar over een afstand van 30 cm? Ik weet hoor, volgens mij is dit niet echt een geweldige oplossing. Volgens mij kun je er beter een Zalman blokje erop zetten en klaar.
Anoniem: 145695 @Steffy2 juni 2005 12:21
Het is niet het metaal dat geleid, maar de gassen in het metaal. En gassen halen deze afstand ook makkelijk. Dat is dus geen enkel probleem.
een heatpipe geleid dan beter dan het gemiddelde huis-, tuin- en keuken stukje koper/alu.....
Anoniem: 5624 @Steffy2 juni 2005 12:45
Technisch gesproken gaat het niet om warmte geleiding, maar warmte transport door verdamping en condensatie van de vloeistof in de heatpipe.
Verdamping op de hete plek onttrekt warmte aan de omgeving, condensatie op de gekoelde plek geeft warmte af aan de omgeving. En doordat de koude plek boven de warmte zit stroomt de vloeistof na condensatie automatisch terug naar de warme plek en is de circel rond.
Dit is dus geen BTX-bord :)
het gaat om warmte geleiding EN transport. Als de transportsnelheid goed is, wat dus zo is bij een heatpipe, maar de geleiding slecht, dan heeft het ding als geheel nog weinig nut.

De heatpipe moet de warmte snel kunnen opnemen en kwijt raken.

Simpele vergelijking gaat op bij het van A naar B brengen van goederen. Leuk dat je een snelle vrachtwagen hebt, maar als het laden en lossen alsnog lang duurt, schiet het nog niet op.
Zullen ze zoiets ook los beschikbaar stellen voor A8N-SLI-bezitters die nu met een luiduchtige fan zitten?
Lijkt me niet, aangezien de heatsink aan het eind van de heatpipe bevestigt moet worden aan het moederbord
ik dacht dat die vloeistof meestal een kooktemperatuur van om en bij de 40-50 graden had, is het dan niet onverstandig om die hete lucht van de CPU erdoor te blazen?
de lucht in je kast bereikt echt de 50 graden niet hoor.
zelfs de lucht die van je cpu af komt zou dat niet moeten halen, want dan moet je koelblok nog veel warmer zijn, en de cpu core NOG weer warmer.
te ongezonde temperaturen voor een cpu dus.

verder denk ik dat ze er al rekening mee hebben gehouden dat er niet altijd luchtstroom is, want met C'n'Q staat de cpu fan regelmatig gewoon stil. teminste dat is hier zo met de stock koeler die ik nu tijdelijk gebruik
Lijkt me dat ze daar wel een kookpunt voor kiezen die boven normale werktemperaturen ligt. Trouwens, in m'n slechtst geventileerde kast is de kasttemperatuur (ong. de uitblaas temp van m'n cpu koeler) 33 graden. Geen probleem
ah, zo'n heatpipe is wel interessant, bij mijn moederbord hoopte zich altijd na een tijdje stof op in de fan, waardoor deze een boel lawaai ging maken. (nu niet meer, heb een zalman heatspreader geval :))
Kan het nu niet zo zijn dat deze stof zich nu in de heatpipe ophoopt, met een verminderde koelende werking als gevolg?
Anoniem: 69044 @Arie Atari2 juni 2005 12:54
Nee, de heatpipe is een gesloten systeem.

Ter info:
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/947069/
De pijp zelf wel, maar het radiatortje waarin de heatpipe uitkomt bestaat weer uit allemaal open vlakken. Die kunnen wel degelijk geblokkeerd worden door stof, en daarmee wordt je hele heatpipe systeem minder effectief
Allemaal erg irrelevant dus want bij een gewone fan kan dat evengoed... :)

Maakt geen zier uit waar de koelblok staat en of er een fan op zit of niet... Stof heb je overal.
Het lijkt er anders op dat de radiator probeert mee te liften op de airflow van de processor. Wordt die weer wat warmer en hoopt zich alsnog stof op..

[p.s. Er wordt weer bijzonder positief gemod... |:( ]
Anoniem: 122212 2 juni 2005 12:51
Volgens mij past er nu geen Zalman 120mm cooler (CNPS7700-Cu) op dit mainboard (even zo geschat, kan het niet precies zien - hoogte ontbreekt).
Dit is wel een nadeel als je juist een koel maar stil systeem wilt bouwen.
Overigens, het model van ABIT heeft het heatpipesysteem op de rand van het mainboard geplaatst - een stuk verder weg van de CPU.
Op http://pics.computerbase.de/news/10981/2.jpg kun je een plaatje van schuin opzij zien. Dan kun je de hoogte beter inschatten.
Daar zal ASUS wel op gelet hebben. Voor zover ik weet is elk van hun recente moederborden compatibel met de Zalman CNPS7700.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.