Novell is in het kader van zijn nieuwe beleid met betrekking tot open-sourcesoftware een nieuw project begonnen. Het bedrijf heeft, onder leiding van Ximian-oprichter Nat Friedman, een nieuwe zogenaamde open-source collaboration-server gelanceerd. Het nieuwe product, genaamd Hula, zal voorzien in een mailserver en agendaserver, en zal dus een tegenhanger worden van bijvoorbeeld Microsoft's Exchange en ook Novell's eigen Groupwise.
Nat Friedman, tegenwoordig vice-president van Novell's collaboration en desktop-afdeling, heeft op zijn weblog een uitgebreide beschrijving van de plannen met Hula gepresenteerd. Om het project te voorzien van een basis heeft Novell besloten om een deel van de code zijn product Netmail open-source te maken en te doneren aan het project. Een van de doelen van het project is om de agenda en mail eenvoudig toegankelijk te maken via standaard webbrowsers. Hiervoor wil men een DHTML/Javascript client gaan schrijven die wat betreft mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid moet lijken op Google's GMail. Ook zal het eenvoudig moeten worden om agenda-informatie te delen via internet.
Hula zal gebaseerd worden op bestaande standaarden. Het project voorziet in een volwaardige mailserver die via SMTP, POP3 en IMAP is te benaderen. Het agenda-deel zal gebruik maken van de nieuwe standaard CalDAV die onder andere is ontwikkeld door de Mozilla Foundation. Voor het webgedeelte voorziet Hula in een volwaardige webserver, maar op termijn zal er ook ondersteuning voor bestaande webservers zoals Apache worden ingebouwd. Hula zal ondersteuning bieden voor bestaande mail-clients zoals Evolution, Mozilla's Thunderbird en Sunbird en Chandler. Ook ondersteuning voor Microsofts Outlook wordt overwogen.

Novell heeft de intentie om het project te ondersteunen door een echte community. Om dit te bevorderen is de volledige projectsite van Hula een wiki, wat dus inhoud dat iedereen de content op de site kan wijzigen. De development van Hula zal op een 'open' manier plaatsvinden, zoals bij andere open-source projecten ook gebruikelijk is. De licentie waaronder Hula wordt verspreid is de Lesser General Public License (LGPL) en de Mozilla Public License (MPL). Overigens betekent de introductie van Hula niet het einde van Groupwise, aangezien de recent gepubliceerde roadmap zal worden aangehouden,