Veertig procent Nederlandse huishoudens heeft breedband

Het gedeelte van de Nederlandse huishoudens dat de beschikking heeft over een breedbandverbinding blijft groeien, zo valt te lezen bij Telecom.paper. In totaal heeft nu 40,4 procent van de huishoudens een breedbandverbinding. Het eerder gerapporteerde einde van de groei van het aantal kabelaansluitingen lijkt voorbij; in totaal kwamen er ongeveer 100.000 klanten bij, waarvan 49.000 voor @Home. ADSL groeit niettemin sneller, meer dan de helft van de breedbandgebruikers heeft een ADSL-abonnement. In de ranglijst van providers ging @Home dankzij de snelle groei Chello voorbij, Het Net groeide in een jaar met bijna de helft en bezet nu stevig de vijfde plaats:

PlaatsProviderKlanten per september '04
1.Wanadoo429.000
2.@Home409.000
3.Chello379.600
4.Planet Internet376.000
5.Het Net204.000

Door Willem Kerstholt

21-11-2004 • 16:08

44

Bron: Telecom.paper

Reacties (44)

44
44
27
5
1
7
Wijzig sortering
als ik me niet vergis heeft telenet belgie een tijdje geleden de kaap van 500.000 behaald...

mss is dit contrast zo omdat NL meer verschillende providers kent?
Dat verschil komt vooral doordat in Nederland de privatisering van kabel/telefoon netwerken eerder doorgevoerd werd.

Je ziet overal in Europa dat in de landen waar de privatisering het eerst begon dat daar ook eerder en goedkoper nieuwe internet services zijn gekomen, en dus een groter deel van de bevolking er gebruik van maakt. Al ging dat vaak wel met vallen en opstaan (de eerste breedband services waren nog niet bepaald betrouwbaar, snel of klantvriendelijk). Maar het tempo van veranderingen ligt wel een stuk hoger.
Het verschil tussen Nederland en België is niet zo groot als je denkt.

Als Telenet half miljoen klanten heeft en Belgacom 1 miljoen klanten. Dan zijn er 1,5 miljoen breedbandverbindingen.

In België wonen 10 miljoen mensen, maar de meeste mensen wonen niet alleen. In een gemiddeld huishouden zitten 3 mensen (veel koppels, maar ook veel gezinnen met kinderen) => 3,3 miljoen huishoudens.

1,5 miljoen van de 3,3 miljoen huishoudens heeft breedbandverbindingen => 45 procent van de Belgische huishoudens heeft breedband.

In België zijn er veel breedbandverbindingen door de dure telefoontikken (alwie meer dan 30 uren per maand surft stapt naar het goedkope breedband over).

Dankzij de concurrentie (Telenet) heeft Belgacom de prijzen moeten verlagen en service verbeteren. In de ouwe tijd moet je 3 dagen wachten voordat je iemand van de helpdesk krijgt. De concurrentie had betere service en Belgacom moet aanpassen.
De gemiddelde grootte van een huishouden in België is 2,37 personen.

Met 10,4 miljoen inwoners kom je voor België uit op 4,3 miljoen huishoudens, en waarvan dus 35% breedband zou hebben.
mja, ma belgacom heeft er 1 000 000 miljoen. dus dat is al 1 500 000 van de belgen die breedband heeft. zonder versatel enzo er bij te rekenen!
Wanadoo vindt zelf nog steeds dat ze de op een na grootste zijn en hier komt uit dat ze volgens Telecom.paper "nog steeds de grootste zijn?
Anoniem: 45413 @hvlint21 november 2004 16:34
Volgens mij zijn Planet Internet en Het Net beiden eigendom/onderdeel (?) van KPN, dus misschien dat je KPN als eerste zou kunnen beschouwen.
XS4All en KPN's ADSL direct zijn er ook nog natuurlijk.
Ik heb hier gigabit internet (ja je leest het goed). Een enorm nadeel hiervan is dat ik per uur 1000 hackers van mijn systeem moet weren en dat is echt waar. Ik heb 3 firewalls draaien en draai MacOS X, met windows durf ik het echt niet aan. Als je download zit je altijd met de snelheidslimiet van de server of harde schijf, dus echt gigabit is het niet.
We hebben verschrikkelijk veel medelijden met je...
Anoniem: 96321 @Gin04022 november 2004 07:34
En wat is hiervan de relevantie binnen deze topic?
ik dacht dat adsl ineens zo goed deed met adsl-tijdsurfen :?
Tijdsurfen?? Dat is echt een waardeloze vorm van adsl. Waardeloze snelheid en als je per ongeluk je modem aan laat staan, dan loopt `t dik in de papieren. Neem een fatsoenlijk abonnement en dat begint in mijn ogen bij 20 euro.
het is niet omdat jíj het waardeloos vindt, dat het ook waardeloos is ;)

Er zijn genoeg mensen die internet enkel gebruiken voor e-mail... das dus een of twee keer per dag (of zelfs 1x per week :) )een seconde of 5... Misschien lijkt het dan zelfs niet d moeite adsl te gaan gebuiken, tot iemand ff wil bellen of iemnd je een attachment stuurt van 15 MB. In beide gevallen zal je dan héél blij zijn met deze vorm van breedband internet, en voor véél minder dan 20€ per maand
Anoniem: 70162 @Xardas21 november 2004 16:39
hetnet is ook met bijna de helft gegroeid :)
Anoniem: 129543 21 november 2004 17:27
Er zijn overigens ook een hoop bedrijven die onder de "noemer" particulier een abonnement hebben, geheel tegen de regels van de providers in.

Je kunt mij niet wijs maken, dat elke provider dat al gescheiden heeft in hun statistieken, want het is heel moeilijk dat uit elkaar te houden.

Een provider die het door heeft dat het gebeurd, doet er namelijk veel aan om die abonnee af te sluiten.
waarom zou dat voor bedrijven interessant zijn dan? om als particulier 'door het leven te gaan'?
Omdat de kosten voor partikuliere abonnees over het algemeen een ruime helft of meer lager uitvallen dan de op dezelfde bandbreedte gebaseerde bedrijfsabonnementen. Daarbij worden voor het gemak vaak wel zaken als overboeking en fair use policies even uit het oog verloren.
Vrij simpel, omdat overdag bijna geen particulieren op de lijn zitten, waardoor je als bedrijf relatief meer bandbreedte ter beschikking hebt.
Beetje vage berekening vind ik.
Hoe komen ze aan die 40%?
Als ik het zo uitreken komt die 40% van deze rapportage overeen met ca 4.5 millioen huishoudens.
Ik denk dat er wel meer huishoudens moeten zijn in NL.
Of rekent men met potentiele huishoudens, dus de huishoudens die ook werkelijk breedband kunnen krijgen. Er valt wellicht een percentage huishoudens af die in een gebied wonen waar geen kabelinternet of ADSL is en die het nog met een inbelverbinding moeten doen.

Wel jammer dat de kleinere providers niet in deze lijst voorkomen. Het zo juist interessant zijn wat zij voor een aantallen hebben en ook wat hun groeipercentage is.
Ik heb het vermoeden dat er steeds meer mensen overgaan op een kleinere provider die min of meer persoonlijke support kan leveren en waar je niet een nummer bent.

Nietemin heeft er nog 60% van de huishoudens geen breedband dus er ligt nog een aardige groeimarkt. Het verzadigingspunt is nog niet bereikt.
4.5 miljoen huishoudens lijkt me een goede schatting , laten we zeggen 3,7 mensen per gezin gemiddeld en dan heb je zo'n 16 miljoen mensen ruw weg , klopt wel lijkt me
Volgens het Centraal Bureau Statistiek zijn er dus 7.052.458 Huishoudens in Nederland. Ofwel 2,28 personen per huishouden. Ook is de berekening dan prima in overeenstemming met de gerapporteerde 40.4%. In 1 jaar zijn er dus zo'n 1.200.000 nieuwe breedband aansluiting bijgekomen.
Anoniem: 119007 21 november 2004 21:45
Op mijn studentenkamer zit ik met 100Mbps op Surfnet en dat noem ik pas breedband
En weet je wat de luitjes denken die aan het kutten zijn met internet2? dat is pas breedband, vergeleken bij hun is de UT echt mega traag net als dat jij 500kbps langzaam vindt.

Ik heb ook UTnet toegang en heb hier ook een 2 mbit liggen. De 2mbit vind ik ook snel, snel genoeg om bestanden binnen aanzienlijke tijd binnen te halen.
Waarom wordt er bij ADSL en kabel meteen van uitgegaan dat het om een breedbandverbinding gaat?
Waarom wordt er bij 100mbit gelijk gedacht dat het om breedband gaat? DIT is pas breedband: \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"an average rate of 4.31 gigabits per second\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" (http://lsr.internet2.edu/)

Breedband verbindingen worden gerekend als ze x keer zo snel zijn als 56k. Dan maakt het geen flikker uit als het 2mbit of 4gbit is.

http://www.tweakers.net/nieuws/35140 -> zal vast zorgen dat ze nog dichter bij Wanadoo gaan komen. Ben benieuwd hoe de andere daarop aan reageren.
Surfnet is dacht ik onderdeel van Internet2. In ieder geval, ik geef mijn verbinding alleen maar als voorbeeld voor echt breedband. Ik weet ook wel dat langzamer net zo goed breedband genoemd kan worden. Daarnaast moet de term 'breedband' misschien maar eens gedefinieerd worden. Persoonlijk vind ik 1MBit geen breedband maar eerder 'middelband' en 64k en lager noem ik smalband. 5 keer modemsnelheid breedband? Kom op zeg!!

In Nederland wordt getracht om voor iedereen uiteindelijk een 10MBit-verbinding of sneller te realiseren. Daarom vind ik geklooi met ADSL tot nu toe niet echt relevant (zowel vanwege gebruikte techniek als vanwege de huidige marktsituatie met KPN). Als men dat getroll vindt dan vindt men dat maar; mijn eisen/verwachtingen zijn dan blijkbaar hoger dan van de meesten. In 2004 zou, gezien de huidige ontwikkelingen, 10MBit de standaard moeten kunnen zijn. En dan niet voor belachelijke bedragen als 100 euro per maand! En weet je wat: over 10 jaar geeft men mij gelijk...
Anoniem: 109985 21 november 2004 19:35
Ik kon in de herftvakantie en de paar weken erna goed merken dat HetNet gegroeit is.. verbinding vaak traag en soms helemaal weg. Is gelukkig beter nu :)
Anoniem: 120071 22 november 2004 01:44
tja mensen hacken vaak voor de verbinding dus maak deze gelijk voor iedereen, dan is alles opgelost... 100mbit zou goed zijn voor deze tijd.. dan over een jaar of 2 iedereen een gbit in huis... lijkt toch dat dat haalbaar moet zijn.. tis iig hard nodig vind ik... het huidige internet voor de thuisgebruiker is echt bagger kwa snelheid
Nou ik ben blij met mijn @home breedbandje hoor 8-)

Totale onzin dat het te traag is voor de thuis gebruiker hoor :?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.