AOL stopt met instant messaging voor bedrijven

America Online (AOL) gaat, in navolging van Yahoo, de ondersteuning van zijn instant messaging (IM)-diensten voor bedrijven stopzetten. De voornaamste reden hiervoor is dat er volgens AOL betere aanbieders op de markt voor enterprise instant messaging zijn. De huidige gebruikers van het AIM Enterprise Gateway-pakket van AOL zullen overgezet worden naar een vergelijkbaar product van IMLogic. Dit bedrijf heeft al eerder delen van de messagingproducten van AOL ontworpen en ontwikkeld. Het feit dat nu ook AOL de zakelijke IM de rug toekeert vanwege een gebrek aan succes, maakt opnieuw duidelijk dat deze markt geen eenvoudige markt is. Veel klanten kunnen het grootste deel van de features van hun zakelijke IM-programma, waarvoor maandelijks of jaarlijks betaald moet worden, namelijk ook terugvinden in gratis messagingprogramma's. AOL wilde niet zeggen hoeveel gebruikers AIM Enterprise Gateway op dit moment heeft.

AOL logoVolgens medewerkers van AOL is er sprake van een evolutie in de markt voor zakelijk IM en wil hun bedrijf zich voortaan gaan bezighouden met een strategie die gericht is op de zakelijke gebruiker die op zijn werk gebruikmaakt van zijn gewone instant messenger. Verschillende analisten vinden het een logische beslissing van AOL. Voor IM is het noodzakelijk dat de aanbieder bezit over een netwerk en servers met voldoende capaciteit. Het is daarom begrijpelijk dat zakelijke IM-diensten steeds meer over worden gelaten aan aanbieders van groupwaresoftware, omdat zij toch al de benodigde infrastructuur leveren. Volgens Charles Golvin, analist bij Forrester Research, was AOL technisch gezien in staat om deze dienst succesvol te maken, echter vanwege het feit dat het bedrijf sterk op consumenten is gericht, lukte het maar niet om vaste voet te krijgen in de zakelijke IM-markt.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

22-06-2004 • 14:45

37 Linkedin

Bron: ZDNet

Reacties (37)

37
37
17
3
1
12
Wijzig sortering
De grootste speler in de Corporate Messaging Market is IBM met Lotus Sametime. Meer dan 80% markt aandeel. Redenen zijn de goede ondersteuning en de standaard encryptie.
Dat is wel erg veel.
Microsoft Messenger lijkt me iets meer, en dan bedoel ik niet MSN messenger.

ER zijn 3x zoveel Exchange gebruikers dan Lotus gebruikers, en dat is toch het onderliggende platform.
Wat blijft er dan nog over voor concurrentie, nu Yahoo en AOL weg zijn?
Microsoft en ICQ?
ik snapo zowiezo niet waarom er zoveel os'en, auto's tv's enz zijn je kunt beter een of 2 goede maken.
Maar al die auto's maken wel gebruik van hetzelfde wegennet en bijna allemaal dezelfde benzine. Je zou het met elkaar uitwisselbaar kunnen maken, zodat je met je AOL kan chatten met iemand die Yahoo heeft, enz. Misschien niet alle functies die dan werken, maar dan gaat het meer om het programma dan om welk netwerk. Meer gemak voor gebruikers en toch genoeg concerrentie en minder kosten voor de ontwikkelaars.
De zakelijke markt zal zich meer begeven richting open protocollen, zoals Jabber en SIP/SIMPLE. Er zijn nu naast de "grote" aanbieders van consumenten IM die zakelijk gegaan zijn (en eigenlijk alleen MS is daarvan over) al talrijke aanbieders met hun eigen systeem. Sommige daarvan gebruiken nu al 1 van de 2 genoemde standaarden, anderen zullen dat op den duur ook doen. Als je het begruik van de "gewone" IM clients niet meerekenend was het marktaandeel van AOL en Yahoo waarschijnlijk vrij nietig in deze sector.

Met een open protocol het immers makkelijker zakelijke toepassingen te integreren; je bent niet afhankelijk van de goodwill van 1 (voornamelijk op consumenten gericht) bedrijf om voor jou belangrijke features te implementeren.

Voor Jabber zijn er al talrijke zakelijke aanbieders. Voor SIP/SIMPLE ook een paar, zelfs MS maakt gebruik van een deel van deze spec. (Het probleem met deze spec. is dat ie nog steeds niet af is)
De zakelijke markt zal zich meer begeven richting open protocollen, zoals Jabber en SIP/SIMPLE.
De grote bedrijven waarschijnlijk wel, maar ik denk dat het MKB meer kijkt naar extra functionaliteit i.p.v. standaarden. En dan geef ik Skype erg grote kansen.
Ik zou 't nu al niet meer kunnen missen... :)
ik zie niet zo veel in skype als zakelijk onderdeel (helemaal niks eigenlijk...). bedrijven hebben het niet zo op spyware. en met skype heb je t zelfde probleem als met ms: je bent afhankelijk van 1 bedrijf. bovendien is er voor zover ik weet geen skype client voor linux, dus bedrijven die ergens in hun achterhoofd hebben om ooit naarlinux te migreren zullen er heel erg ver van wegblijven.
nee, dan kun je beter een voice addon op jabber bouwen, heb je volgens mij meer aan.
de linux versie is reeds sinds 15 jun. beschikbaar.
overigens kan je nu ook tegen lokaal tarief wereldwijd naar vast en mobiel bellen.
Wat blijft er dan nog over voor concurrentie, nu Yahoo en AOL weg zijn?
Microsoft en ICQ?
ICQ = AOL
erm icq = mirabilis ???
aol heeft toch aim ???
Mirabellis is al enige tijd onderdeel van Time Warner AOL. Volgens mij zelfs al een jaar of 3.
mirabilis is al weer een hele tijd eigendom van AOL.
Je zou het met elkaar uitwisselbaar kunnen maken, zodat je met je AOL kan chatten met iemand die Yahoo heeft
Jabber kent hiervoor de zogenaamde transports, een soort vertaalfunctie op aan de serverzijde. Hierdoor is het mogelijk om, onafhankelijk van welke jabber-client je gebruikt, te kunnen kletsen met iemand die een ander IM-protocol gebruikt. Wel dien je een account te hebben voor het ''vreemde' IM protocol, dus je bent dan helaas nog niet van je MSN-paspoort af.
Anoniem: 34545
@iain22 juni 2004 15:32
Wat blijft er dan nog over voor concurrentie, nu Yahoo en AOL weg zijn?
Microsoft en ICQ?
Skype.
www.skype.com
Anoniem: 24791
22 juni 2004 14:48
ik snap zoiezo ook al niet waarom er zoveel van die messengers zijn.
Ze kunnen beter goed samenwerken en 1 of 2 messengers opzetten.
Je kunt er maar beter blij om zijn dat bedrijven het toch steeds weer proberen met nieuwe producten, als alles wordt beslist door 1 of 2 partijen is de motivatie en drang om te vernieuwen weg. Zolang ze elkaar naar het leven staan zorgen ze wel dat er innovatief gewerkt wordt. Kijk naar Microsoft en hun browser, pas nu Opera en Mozilla in opkomst zijn gaan ze pas weer aan de slag om IE door te ontwikkelen... :Z
Anoniem: 24791
@mosymuis22 juni 2004 14:59
mosymuis daar ben ik het helemaal mee eens.
Ik weet niet wat ik daarop moet zeggen :)
Sprak mezelf net finaal tegen :P
ik snapo zowiezo niet waarom er zoveel os'en, auto's tv's enz zijn je kunt beter een of 2 goede maken.

antwoord : concurentie en dus cold hard cash :7
verschillende auto's kunnen wel op alle wegen rijden, de grootste messenger (msn messenger) laat je niet toe om op andere wegen --> netwerken te komen.
Anoniem: 24471
@Vyo22 juni 2004 19:16
Als je zo gaat rekenen.
Is het wegdek vrij voor alle auto's net als internet vrij is voor alle IM proggies.
Daarentegen als jij de MSN bus wil gebruiken moet je er inderdaad voor betalen, maar niks houdt je tegen om je eigen bus te kopen.
Anoniem: 20425
@Vyo22 juni 2004 19:41
Met je auto kun je overal komen waar je wilt, dat kan met MSN niet. Daarmee kun je niet naar AOL.
Anoniem: 24471
@Vyo23 juni 2004 17:46
Dus je wou zeggen dat je nu met je auto naar assen zou kunnen rijden en effe een paar rondjes racen??

ik heb het meest voor de hand liggende plek gekozen maar zo zijn er nog wel meer plekken waar je niet zomaar heen kan met je auto.

Zo is het ook met IM netwerken wil je ze gebruiken moet je ervoor betalen. Doe je dit niet moet je niet gaan janken dat je er niet op mag. Alle IM netwerken zijn immers prive eigendommen en niet openbare voorzieningen.
Wat is zakelijke IM? Kunnen medewerkers van grote bedrijven geen ICQ oid installeren, of heeft dat dan weer grote risico's + de mogelijkheid voor werknemers om onzakelijk te im-en, wat ze ook kunnen via bijvoorbeeld go.icq.com? Of betekent zakelijke IM dat een bedrijf een intern IM netwerk heeft?
Anoniem: 112954
@84hannes22 juni 2004 18:21
Zou jij, als bedrijf, al je interne bedrijfscommunicatie ongeëncrypteerd over het internet laten gaan?
de meeste email gaat ook plaintext over het net
Dat wel, maar je moet zien of de mail wel op het net geraakt ;-)
Als het bedrijf zelf een mailserver draait, gaat de mail van gebruiker 1 plaintext naar server (enkel intern netwerk) en dan plaintext naar gebruiker 2 (weer intern)
Als je zit te chatten op msn gaat het bericht eerst naar een server van microsoft die ergens buiten het bedrijfsnetwerk staat, en dan nog eens terug, toch wel een verschil denk ik
Kunnen medewerkers van grote bedrijven geen ICQ oid installeren, of heeft dat dan weer grote risico's + de mogelijkheid voor werknemers om onzakelijk te im-en
Bij de meeste bedrijven hebben de werknemers geen installatierechten en dat houd dus in dat ze geen IM's kunnen gebruiken zoals ICQ of MSN. Daarbij zijn de firewalls bij de meeste bedrijven zo ingericht dat ze geen verkeer van IM's toelaten en dan werken de meeste IM's al niet meer.

Als bedrijf wil je niet dat werknemers zelf programma's kunnen installeren of dat ze IM's gebruiken, ze veroorzaken dan ongemerkt een hoop problemen met de huidige spyware en virussen + dat ze minder werk doen omdat ze aan het chatten zijn.
Of betekent zakelijke IM dat een bedrijf een intern IM netwerk heeft?
Meestal dat ze een intern netwerk hebben met een door de werkgever gecontrolleerde en ingestelde server waardoor het programma alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt kan worden plus een veilige omgeving zodat concurenten niet stiekem kunnen meegenieten. Bijvoorbeeld voor overleg tussen mensen in verschillende vestigingen, al dan niet met video erbij.
Wat is zakelijke IM? Kunnen medewerkers van grote bedrijven geen ICQ oid installeren
Ja, uiteraard zou men ICQ kunnen installeren op computers van de medewerkers. Niet alleen ICQ, ook Gaim bijvoorbeeld. (Gaim heeft mijn voorkeur vanwege de goede veiligheid)
heeft dat dan weer grote risico's
Nee. Gebruik van microsoft programma's als Outlook en InternetExplorer is veel gevaarlijker! Denk aan de vele virussen en beveiligingslekken voor respectivelijk in software van microsoft. De windowsversie van ICQ heeft overigens enige tijd terug ook een ernstig lek gehad, dus het is wel vooral microsoft-software maar niet alleen microsoft-software.
Of betekent zakelijke IM dat een bedrijf een intern IM netwerk heeft?
Ja, het is beperkt tot een vooraf bepaald netwerk.

De reden dat men het niet gebruikt is dat e-mail icm telefoon simpelweg effectiever is.
De reden dat men het niet gebruikt is dat e-mail icm telefoon simpelweg effectiever is.
Effectiever? Ik werk bij een vrij grote gloeilampenfabriek in het zuiden des lands, en geloof me: instant messaging heeft daar een vrij hoge penetratiegraad! En het wordt ook en masse gebruikt. Zeker met intercontinentale contacten is het ideaal, en kosten besparend!

Overigens gebruiken we een IM client die ik hier weinig hoor noemen: Lotus SameTime.
Zakelijke IM is een sport appart. Bijvoorbeeld IBM/Lotus heeft hiervoor een product genaamd Instant Messanger, deze is speciaal gemaakt voor (gedistribueerde) bedrijfsnetwerken.

Persoonlijk vind ik het een mooi tootlje, het draait als standalone client of geïntegreerd in een Notes of iNotes client. Hij synchroniseerd de contact list met die van Lotus Domino of een andere LDAP bron.

Verder kan een gebruiker er een AOL account aan toevoegen, om voor de buitenwereld bereikbaar te zijn.

Cases van bedrijven die SameTime gebruiken geven aan dat het een tool is die na introductie initieel een tijdje als speelgoed werkt. Als het nieuwe er eenmaal af is verandert het gebruik en wordt het een erg bruikbare productivity tool. De communicatie tussen medewerkers wordt sneller en meer to-the-point dan via mail of telefoon.
Wat mij nog steeds verbaast dat er veel bedrijven gebruiken van diverse IM programma .

Het IETF heeft om deze reden een internet standaard gekozen voor IM. Dit is XMPP, maar SIMPLE van IBM en Microsoft is ook nog in de runnig.

Maar het is wel vreemt dat we een standaard hebben voor de op maak en toegang van website (html en http). Maar niet voor IM.
Anoniem: 78579
22 juni 2004 16:33
Ik vind ook dat er meer gedaan moet worden met de combineerbaarheid van IM progjes. Bijv. het MSN Messenger die kan "praten" met andere IM programma's. Het kan met Trillian.
Dit bestaat al, het heet Jabber, en maakt gebruik van een gestandardiseerd protocol (XMPP), dat door de IETF is goedgekeurd. Maar spijtig genoeg zullen bedrijven als AOL en Microsoft gaan vasthouden aan hun eigen propriëtaire troep, om op die manier zelf de markt zoveel mogelijk te kunnen leiden. Gelukkig biedt Jabber transports om met andere protocollen samen te werken.

Zie ook: http://www.startkabel.nl/k/jabber/
Ik vraag me af waar zoŽn zakelijke IM-prog voor dient/waar het voor gebruikt wordt en wat dan het verschil is (met betrekking tot hetgeen het toevoegd) met de gratis IM-progs als Windows Messenger, Yahoo Messenger en ICQ (Ok, die dan misschien niet; zit je op kantoor: "Ohoh" 'type geluid', "ping!" :D. Maar in de basis (zonder extra functionaliteit en commerciele spam-berichtjes) zou het ook kunnen).

Ik heb iig nooit gezien dat een IM-prog daadwerkelijk gebruikt werd voor zakelijke doeleinden.
IM voor zakelijke doeleinden kan je pakke meer instellen zoals bv enkel op het netwerk IM en niet op internet.
De nadruk ligt ook vooral op videoconferences maar dan met verschillende personen te samen (wat imo enkel lukt via soort van chatroom met webcambrowsers als je het free wil houden)
Commandos zoals masssend enz...
Nu ga je zeggen mja dat kunnen die andere ook. En daar draait het net om er zijn veel meer gratisse oplossingen :)
Anoniem: 105379
@DeKoeDoeMoe22 juni 2004 15:37
En betere encrypties zodat de data veiliger word verzonden (om bedrijfsspionage tegen te gaan)
Op mijn werk wordt Lotus Sametime gebruikt, voordelen hiervan t.o.v. applicaties zoals ICQ en MSN Messenger zijn

- Integratie in eigen software, er zijn toolkits beschikbaar waarmee je Sametime functionaliteit in je eigen software kan bouwen, in o.a. Java en C++ en je kan het toevoegen aan websites.
- Uitbreidbaar, het je kan je eigen uitbreidingen op Sametime schrijven.
- Awareness, als je Sametime toevoegd aan b.v. een Quickplace of een andere website kan je hiermee place based awareness bieden, dit houd in dat je kan zien wie er ook op die website ingelogged is, en je kan direct een chat opstarten. Ander voorbeeld van awareness is dat als ik een mailtje van een collega krijg en ik heb nog wat vragen erop of ik wil er een opmerking over maken of whatever, dat ik gelijk in de mail al zie dat degene online is (naam licht groen op) en door op z'n naam te klikken kan ik direct een chat starten.
- Je hebt een eigen server, met access control, je kan kiezen welke features je beschikbaar stelt aan gebruikers
- Anonymous 'logins', je kan een anonieme sametime sessie integreren in een website, er is b.v. een bedrijf waar je na een paar minuten browsen door hun webshop een chatsessie met een verkoper voor je neus krijgt.

En zo zijn er nog tig redenen om een bedrijfs instant messenger te gebruiken.
Ik heb iig nooit gezien dat een IM-prog daadwerkelijk gebruikt werd voor zakelijke doeleinden.
Ik werk op een hele internationale afdeling, mensen zitten overal ter wereld en wij gebruiken ICQ heel veel om met elkaar te communiceren, veel goedkoper dan telefoon en veel directer dan e-mail. Ook een voordeel boven telefoon is dat je met meerdere mensen tegelijk kan praten, terwijl je het misschien over een heel ander onderwerp hebt. Als je dat aan de telefoon kunt....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee