'GeForce 6800 Ultra Extreme in beperkte oplage'

Van nVidia's GeForce 6800 zullen verschillende speciale modellen in een beperkte oplage op de markt komen, zo laat The Inquirer weten. De eerste speciale versie die genoemd wordt is de Geforce 6800 Ultra, die met een core-kloksnelheid van 400MHz en een geheugensnelheid van 550MHz zal worden geleverd. Deze smaak van de GeForce 6800-serie zal in een beperkte oplage verkrijgbaar zijn, The Inquirer verwacht zelfs dat er maar tweeduizend van de tienduizend NV40-cores die tot nu zijn geproduceerd, voor de Ultra-benaming in aanmerking komen. Naast de Ultra wordt er een nog specialere versie verwacht: de GeForce 6800 Ultra Extreme zal nog eens 50MHz extra mee krijgen om een coresnelheid van 450MHz te krijgen, terwijl de geheugensnelheid dezelfde 550MHz blijft.

Van die laatste serie zullen bovendien zelfs maar enkele honderden exemplaren op de markt komen volgens het artikel. De videokaart-fabrikanten die de modellen zullen gaan leveren zijn Gainward en XFX, waarbij eerstgenoemde fabrikant zowel lucht- als watergekoelde versies zal leveren. De modelnamen voor de Gainward-kaarten zullen waarschijn Gainward PowerPack! Ultra-2600 TV/DVI en Gainward CoolFX Ultra-2600 'Golden Sample' worden. De kaarten worden eind mei of begin juni op de markt verwacht, voor de Ultra-versie wordt een prijs van 499 dollar genoemd. De GeForce 6800 Ultra Extreme heeft nog geen prijsindicatie meegekregen in het artikel.

Door Remy Bergsma

Moderator Devschuur®

03-05-2004 • 22:20

42 Linkedin

Bron: The Inquirer

Reacties (42)

42
41
35
21
4
0
Wijzig sortering
Ten eerste:

De NV40 heeft een slechte, echt zeer slechte yield, zoals in een artikel eerder vandaag opgemerkt wordt blijkt dat IBM niet aan de eisen van NVidia kan voldoen en er zeer lage percentages gpu's uit de fabriek van IBM komen.
Ditzelfde was het geval met TSMC dat de NV30 (Geforce 5800 Ultra, Iemand?) mocht bakken en er volgens NVidia te weinig goede GPU's uitkwamen.

Nu heeft ATI wel goede yields uit de TSMC plants (wordt in hetzelfde artikel beweerd) en TSMC heeft aangegeven dat NVidia het zichzelf in de strijd met ATI gewoon te moeilijk maakt.
Zie morgen maar de resultaten van de benchmarks, ATI heeft dan op papier een minder goede chip (SM3?) maar hij is wel zo goed in wat hij doet dat hij in de meeste gevallen makkelijk van NVidia's topmodel wint, zoals de verhoudingen ook zijn met de huidige verkrijgbare topmodellen (9800XT, 5950U.)

NVidia dacht het beter te weten en nu worden ze weer met de neus op de feiten gedrukt.

Ohja, de 6800U komt netjes in een tweeslots behuizing, Guru3d had een reviewtje met een nieuw exemplaar en die zijn van hetzelfde formaat als NVidia's huidige dustbusters...
Volgens eerdere berichten betaald nVidia IBM alleen voor de chips die gelukt zijn. Dus als de yields al slecht zouden zijn, dan zou de 6800 alleen moeilijker te leveren zijn in het begin. Maar qua prijs zal het voor nVidia niks uitmaken.

Overigens als we even door gaan op de geruchten waar je zelf naar refereerd dan zou je met een 0,13 process maar tot 600 Mhz kunnen en daarom zou de R420 op 0,11 gebakken worden.

De R420 zou ook maar 80 watt trekken, terwijl het niet meer is dan een wat opgeleukte R3xx en die trekt maar 17 watt minder dan een 6800 Ultra.

Verder zou de R420 lang niet alle DX9.0c zaken ondersteunen en zelfs geen FP32 hebben.

Ik bedoel, je moet wel een beetje het kaf van de koren scheiden....
ja en wat is nou de grootste omzet markt ?
inderdaad de noobjes, die het snelste willen hebben.

veel mensen willen mij niet eens geloven dat het dezelfde zijn als ik ze het vertel dat ze teveel voor hetzelfde betaald hebben
Anoniem: 80550
@JBplap3 mei 2004 22:33
nonsens de grootste mark is de mid- en lowend markt, er zijn maar een relatief klein aantal diehards die dit soort bleeding edge off the top off te range kaart willen hebben
Ja maar als deze kaart weer net iets sneller is dan die van ATI en ze de snelste kaart in handen hebben, blijven de 'noobjes' dus wel de mid- en lowend kaarten van Nvidia kopen. Daar verdient Nvidia het grote geld mee.

Net zoals er nu in een heleboel kant en klare systemen radeons 9600 en 9200 worden gestoken omdat de R9800 en R9700 serie succesvol waren.

Kortom: wie de snelste kaart in handen heeft verkoopt de meeste mid- en lowend kaarten.
En diegene die een budget kaart met veel MB's heeft. Die verkoopt ook stukken beter.
Radeon 9200 SE(Slow Edition) bijvoorbeeld. Ken genoeg mensen die denken dat zo'n kaart beter is dan een GeForce 4 Ti4200 64MB.....

Niet dus.
sterker nog...

de 64 Mb versie van de Ti4200 is in veel gevallen (waar de hoeveelheid geheugen niet de bottleneck is) sneller dan de 128 Mb versie omdat ie sneller geklokt geheugen heeft
De Ti4200 heb je in twee smaken.. 64MB en 128MB.. en ja.. de 64MB bestaat want ik heb er zo'n één gehad..

het kan niet kwaad om iets uit te zoeken voordat je iets van de daken schreeuwt ;)
volgens mij heeft Geforce Ti series geen 64 maar 128 MB geheugen
jij bedoelt volgens mij een Geforce4 MX die heeft wel 64
Anoniem: 112306
@JBplap4 mei 2004 07:13
Dit heeft meer te maken met marketing.

Welke producent levert de snelste kaart !

Verder kan de techniek die nu in de high-end kaarten wordt gebruikt, later worden geimplementeerd in goedkopere versies.
Toevallig las ik dat allemaal al op The Inquier.

Gaat iemand nu echt geloven dat nVidia en ATi 5 verschillende exemplaren van dezelfde chip gaan releasen ?

De verschillen die volgens de geruchten tussen sommige kaarten zitten zijn nauwelijks de moeite waard. Er is simpel weg geen ruimte qua prijs om zo iets te realiseren. Beetje overklokken en je bent al 1 kaart sneller maar zou dan wel 100 euro minder betalen ?

Ik geloof wel dat nVidia nog wat kan schipperen met de kaart die ze uiteindelijk gaan maken. Maar dat ATi of nVidia model naar model uit gaat brengen die elk net weer ietsjes sneller is dan de vorig, op een tijdbestek van krap 2 maanden ? Dat kan ik gewoon niet geloven.....
je kan nooit weten of je kaart goed gaat OC-en.
zeker niet omdat ze er geen stepping op zetten zoals bij CPU's
als je een duurdere kaart koopt krijg je de garantie dat je chip werkt op die snelheid.

en duurdere versie uitbrengen van hun chips kost nvidia en ati zogoed als niks.
het is namelijk het zelfde silicium, alleen de ene is net wat beter gelukt dan de ander.
gewoon al je chips fff testen op snelheid (dat moet je toch doen) en dan de alles snelste verkopen voor meer geld als de net wat langzamere.
ik zie niet echt een reden om het niet te doen. voor hun teminste
voor de kaartenbouwers kan het een ander verhaal zijn wat 5 kaarten maken (per merk eventueel) gaat best in de papieren lopen qua producite ruimte die je nodig moet hebben en de extra distributie rompslomp
Anoniem: 75682
4 mei 2004 08:26
Ik denk niet dat dit de kaart populair gaat maken want ik denk dat dus de beste core's dus gebruikt gaan worden voor de duurdere en zeldzame kaarten en dus de overige mindere core's op de gewone kaarten komen wat waarschijnlijk zal neer komen dat de overclockbaarheid heel klein is want de core's die hoger kunnen worden gebruikt voor de duurdere kaarten waardoor dus denk ik veel tweakers voor een radeon zullen kiezen omdat dit minder gebeurd en de prijs/kwaliteit verhouding zal waarschijnlijk ook beter zijn van die van ati omdat er meer geproduceerd van worden zullen ze goedkoper zijn plus waarschijnlijk n betere overclockbaarheid. dus dan is t belangrijkste presteren de nvidia's zo goed dat ze de ati's ver genoeg overtreffen :?

@ Maruq

Dat klopt wel dat je eigenlijk n kaart koopt die gewoon goed moet presteren zoals dat je hem koopt maar n schaars product is over het algemeen duur dus als die kaarten in een beperkte oplage komen betekend het dat de prijs omhoog gaat terwijl je voor een lagere prijs n kaart heb die even goed of misshien wel beter presteerd.
En dat vind ik niet slim :+
Het lijkt wel een stukje omgekeerde psychologie!
Vroeg was het zo dat je een kaart kocht op de geleverde snelheid en nu koop je een kaart die net onder de top zit en die klok je over.

En nu zou dat me de NVidia niet meer (goed) kunnen? Je zou toch tevreden moeten zijn met wat je kan kopen ? toch?
Eigenlijk zijn we een stel verwende krengen en we blijven echte Hollanders. Maar goed.... ik doe er net zo goed aan mee en als de ATI sneller is EN better over te clocken dan is het voor mij Bye Bye Zwaai Zwaai Nvidia.
En een beetje Tweaker klokt hem zelf gewoon 50 MHz hoger :z Oftewel niet zo boeiend en alleen maar om geld te verdienen aan n00bie zieltjes |:( :(
Ja maar blijkbaar is de 6800 Ultra zeer slecht te overklokken in veel gevallen... waarschijnlijk omdat er al veel uitgeperst is.
de een weet wel over te klokken de ander niet. ik heb het idee dat er een sterke kwaliteitsverschil binnen deze serie is.

tevens is het nog wat erg vroeg om over dit allemaal specifiek te oordelen totdat er daadwerkelijk feiten over deze kwaliteitsverschillen zijn.
Onzin, deze cores zijn 'handpicked' , dit betekend dat een gewone 6800 ultra hoogstwaarschijnlijk al aan zijn top zit.

Hetzelfde zag je met de 9800 serie. Ik heb meerdere 9800's in mn bezit gehad, waarbij je echt een mazzeltje had wanneer je een standaard 9800 noemenswaardig kon overklokken met standaard koeling. De cores die dit wel konden werden uitgebracht als 9800XT.
Deze zijn dus niet Handpicked, zoals jij dat leuk weet te brengen.
De cores zijn zo ver geclocked bij deze kaart dat het de extreme goede yields zijn die doorkunnen als een Ultra/Gold, dit word uitvoerig getest.
Het is dan een kwestie van wat je verstaat onder 'handpicked' ; een 'extreem goede yield' krijgt deze kwalificatie nav testen, vaak zijn de cores uit het centrum de besten. Dus ja, 'handpicked' of geselecteerd uit vele mindere exemplaren na een qualitytest, whatever.
Het zal nVidia een worst zijn of jij je 6800Ultra hoger 50mhz hoger klokt om zo een Extreme te krijgen.

nVidia heeft geen extra reclame door te zeggen als je de 6800Ultra 50mhz overclockt dan issie beter als een X800XT. Door zelf dat appartaat in de fabriek over te clocken, hebben ze misschien wel net dat kleine voordeel, waardoor ze toch kunnen zeggen dat ze de snelste kaart op de markt hebben gebracht.
Mwah als er 2000 van de 10.000 maar doorkomen tot de betere geklokte versies dan vind ik dat best weinig.. En ja, een tweaker kan door behulp van waterkoeling dat ding natuurlijk veel beter laten draaien. Maar het niet zoals bijvoorbeeld de AMD 2500+ CPU's, deze voor 80% op 3200+ kunnen lopen... Hierbij is de productie gewoon veel beter alleen moeten ze meer dan 1 product aanbieden.

Overigens wacht de normale tweaker wel ff met het aanschaffen van deze kaart gezien ATi morgen pas komt ;)
Anoniem: 107527
4 mei 2004 02:59
Btw... Als ze alle goed overklokbare chips gaan verkopen als een duurdere versie... Blijven er waarschijnlijk voor de OC'ers onder ons minder goeie chips over om nog te OC'en. Maw, de standaard 6800 valt minder goed te overklokken...

(en da's natuurlijk alleen als the Enquirer het toevallig es een keer goed heeft).
daarom is t ook een goed idee om nog ff te wachten met aanschaf van zo'n nieuwe kaart. Over een paar maanden zijn de yields veel beter, en is dus de kans op goed OC-bare kaarten veel groter. Bovendien zijn de prijzen dan ook alweer iets gezakt.... dubbelwinst voor de echte Hollanders onder ons ;)
Anoniem: 53064
4 mei 2004 11:42
Ik geloof daar eigenlijk niks van. Das zoals de eerste GeForce DDR Pro daar werden er ook maar een bepaald aantal van gemaakt, en 2 maand later ging het over naar volle productie...

Maar als da bij de 6800 zo zal gaan dono...
volgens mij als er veel vraag is zal nvidia daar toch weer iets aan doen want 2000 stuks over de hele wereld is ma niks.
Even een misverstand de wereld uit helpen. Wij (de Tweakers, die altijd het snelste willen) zijn niet de grootste doelgroep. Dat zijn de bedrijven die bij Nvidia of ATi 'eventjes' 1000 kaarten voor het nieuwe kantoor bestellen. Dit zijn over het algemeen low- en midrange kaarten (denk aan 5200/5600), die een mooi prijskaartje hebben. Het is immers niet de bedoeling om tijdens je werk te gamen, wat je voornamelijk doet als je een 9800XT of 5950Ultra in je bak heb zitten.

Vindt het trouwens raar dat alleen Gainward en XFX aankondigen de 6800 op de markt te brengen. What about Asus, Club3D, Point of View, AOpen en die rits andere merken? Of spreekt dat al voor zich.

Trouwens leuks nieuws dat ze standaard watergekoelde videokaarten op de markt brengen. Mocht ik toevallig 600 eurie vinden, dan koop ik er zo eentje :P
Het gaat over de Ultra Extra Mega Super Ultimate versie waarvan ze maar zo'n tweehonderd exemplaren zouden kunnen leveren. Vandaar dat er geen tien fabrikanten zijn die hem gaan verkopen: er zijn gewoonweg niet genoeg chips.
Als ik met niet vergis is Asus ondertussen ook overgestapt en al een tijdje bezig met ook Ati kaarten te bouwen , mischien daarom dat nvidia zn voorkeur niet meer aan Asus geeft
Denk persoonlijk ook dat ze 2 maanden/half jaar na de eerste lading kaarten (2000 stuks) opnieuw kaarten gaan maken. Is dit trouwens voor de hele wereld? Of alleen Europa? Benelux? Want denk dat de hele wereld te weinig heeft aan 2000 stuks. Dan is het echt alleen voor de reviewers weggelegd.
Anoniem: 109640
3 mei 2004 23:14
Mensen ik snap het niet meer helemaal er was toch een specaile geheugen GGDR3 of zoe iets die zijn werk deed op 1 ghz en niet met normaal geheugen die op 550mhz loopt. Of heb ik iets gemist in deze wereldje van videokaarten 8-)
Het gebruikte geheugen is DDR he, dus die 550 MHz moet je nog x2 doen, en dan kom je op 1.1 GHz
Anoniem: 109640
3 mei 2004 23:34
waarom reken ze dat zo uit dan als ikk vragen mag!
Bij DDR geheugen wordt er per kloktik 2x data verstuurd, dus in feite draait het geheugen idd maar op 550 MHz, maar omdat er twee maal zoveel data verstuurd wordt krijg je virtueel 1.1 GHz
Vandaar Double Data Rate

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee