Geboorte eerste grafische browser tien jaar geleden

Het was gisteren precies tien jaar geleden dat versie 1.0 van NCSA Mosaic uitkwam, schrijft Nu.nl. Mosaic werd geschreven door de student Marc Andreesen en was de eerste grafische browser. De introductie werd de grote doorbraak van het World Wide Web, omdat Mosaic de eerste browser was waarmee men grafisch over het web kon surfen. We hebben het hier dan ook over vroegâh, toen er nog maar 150 websites op internet te vinden waren. Zowel Netscape (waarvan Andreesen in 1994 directeur werd) als Internet Explorer zijn gebaseerd op NCSA Mosaic. En niet getreurd als je met weemoed terugdenkt aan de goeie ouwe tijd - de browser is nog altijd te downloaden:

Op de website van evolt.org is versie 1.0 van Mosaic overigens nog steeds te downloaden, leuk voor degenen die met weemoed terug denken aan 'vroeger', toen je nog deel uitmaakte van een select clubje als je een browser op je computer had geïnstalleerd. In 1992 waren er 50 web sites op het internet te vinden, een jaar later in 1993 waren dat er 150. Daarna begon het internet pas echt aan te slaan. In 1994 was aantal computers dat aangesloten was Internet bijna 4 miljoen.

Door Kevin Levie

Nieuwsposter

15-03-2003 • 13:06

57 Linkedin

Submitter: tweak_dude

Bron: Nu.nl

Reacties (57)

57
56
44
5
0
2
Wijzig sortering
Anoniem: 72316
15 maart 2003 13:54
In 1993 kreeg ik net mijn eerste 386..
Als je de explosie ziet aan informatie, kun je langzaam zien wat een revolutie Internet is:
meer dan 5 miljard webpages in 10 jaar tijd!

Nu is het vrijwel ondenkbaar iets niet te weten te kunnen komen; toen was informatie nog voorbehouden aan bibliotheken. Nu surf ik de Brittanica & Van Dale; toen moest je moeite doen om aan een digitaal woordenboek te komen..

En dat in 10 jaar!
De impact van Computers is enorm; het is de basis voor onze informatie-maatschappij.
De impact van Internet bijna niet te bevatten. Het heeft de grondslag onder die informatie-maatschappij opnieuw geslagen; informatie is ontzettend goedkoop geworden en niet meer weg te denken.
In 1993 kocht ik mijn Amiga 1200 met 260.000 kleuren gelijktijdig op 't scherm, met een grafische user interface geheten Amiga OS en lachtte me rot om die peecee users met hun irritante DOS.
Niet de prachtige soundchip vergeten van amiga :)
amiga 500 diek had had beautifull sound =)
Was dit niet"Agnus". Het mooie van de Amiga was dat ze alle chips vrouwennamen hadden gegeven :)
Erwin
Erwin is geen vrouwennaam :+ :P
Gek eigenlijk, je gad toen de machines met de Motorola 68000 processor en dat waren de eerste machines met STANDAARD! een grafisch operating systeem:
Apple Mac met ... Mac OS (?)
Amiga met Amiga OS
Atari ST met GEM

De PC waren toen nog helemaal text-georienteerd, alleen had je eenslecht-werkende DOS-extender die het een beetje nabootsde en dat heette MS-Windows 2.0 maar qua geluid (vooral wat betreft de Amiga geef ik toe), beeld, prestaties en applicaties liep dat ver achter op die 68000-platforms. Voor het opnieuw opstarten van MS-Windows hoefde je niet je computer te resetten, alleen maar windows af te sluiten en weer op te starten.

Nu tien jaar later bestaat alleen Apple nog. Hoewel Apple vooral in de VS nog wel een beetje een aardig aandeel heeft, wordt de home-computer markt toch helemaal beheerst door opvolgeners van dat op dat moment slechtste systeem: MS-Windows.

Is geen flamebait hoor, want je moet natuurlijk wel toegeven dat MS-Windows errrrug verandert en verbeterd is !
De PC waren toen nog helemaal text-georienteerd, alleen had je eenslecht-werkende DOS-extender die het een beetje nabootsde en dat heette MS-Windows 2.0
Maak daar maar Windows 3.1 van (1992) en dat was geen "slecht werkende DOS-extender". Je bent even een paar jaartjes in de war. :)
Anoniem: 49546
@jeroen_t16 maart 2003 01:36
Vroegah jong, vroegah...

Win 3.11 kent iedereen, maar 3.1 was toch echt eerder en werd zeer veel gebruikt.

Win 3.11 = voor workgroups, oftewel met netwerk support en Microsoft protecolls ingebouwd, en daarom veel gebruikt.

Maar ik had thuis geen netwerk (alleen een null-modem kabel om bestandjes heen en weer te jassen)

Ik weet nog goed dat ik win 3.1 van Microsoft in een envelop binnen kreeg op 7 diskettes (van die mooi blauwe)

En een tijd later in een mooie doos Win 3.11 for Workgroups + Office. Dat waren fuckin veel diskettes in die doos, samen iets van 40 diskettes geloof ik.
Ik weet nog goed dat ik win 3.1 van Microsoft in een envelop binnen kreeg op 7 diskettes (van die mooi blauwe)
Van dat "mooie" blauw vonden ze blijkbaar zo mooi dat ze het in het besturingssysteem hebben geïntegreerd (bsod) :*)
Dat gekloot met diskettes is daarna nog wel even doorgegaan. Heb hier ooit een os2 warp op diskettes bij een nieuwe 486 DX4 100 gekregen. Was meer dan een volle diskettedoos.

<font color=#786562>* iw@n heeft die diskettes ooit eens allemaal geformatteerd en gebruik ze nu nog.</font>
hmmm je hebt gelijk ik ben ook al zo oud :'(
maar volgens mij bedoel je 3.11 ??
Toch mooi om te zien dat die jongen toch een standaard heeft neergezet qua interface. Zo ongeveer alle browsers die daarna zijn uitgekomen hebben ook rechts bovenin zo'n animerend figuurtje, een vorige/volgende knop, etc. etc.

Overigens waren er in 1992 en 1993 echt al wel meer sites te vinden dan 50 resp. 150. Ik heb ergens halverwege 1993 mijn eerste internet aansluiting gekregen en toen was er echt al het een en ander te zien. Onder andere de providers in nederland zoals Euronet en XS4ALL hadden al een soort van 'portal site'.
Had XS4All toen al een website? Nooit gezien... kweet wel dat ik in 1993 nog mee heb gedaan aan de wedstrijd om het officiëele logo van het web te ontwerpen (hoofdprijs: een boekenbon)... dat geeft wel aan hoe groot het www toen was, het verkeer dat het genereerde was een minieme fractie van het Internet verkeer (toen voornamelijk mail, news, gopher...).

Het is een beetje onduidelijk gesteld in dit bericht, maar hoewel het waar is dat Internet pas echt aansloeg toen het web er was, is het natuurlijk vooral aan universiteiten te danken dat er in 1994 4 miljoen gebruikers waren. En die hadden al wat langer internet. Ook commerciëel Internet bestond (buiten Nederland) al een stuk langer, in 1982 begon MCI met email voor bedrijven. Juist ná 1994 groeide het Internet explosief buiten die oorspronkelijke aansluitingen. Met dank aan Mosaic :*)
Anoniem: 35352
15 maart 2003 16:43
Mosaic was helemaal niet de eerste grafische browser, misschien wel de eerst voor Windows...

De eerste draaide op de NeXT van Tim Berners-Lee, de tweede op de Mac van Robert Cailliau. Telkens zelf geprogrammeerd en eigenlijk eerder testversies en dus nog vol met bugs (zij waren niet toevallig ook de uitvinders van het www :) ).
Geweldig om te zien. Direct komt de nostalgie weer opzetten :-)

Leuk detail, deze browser is slecht 1.8 mb groot (dowload file). Best wel weinig :P
Anoniem: 7422
@bierdop15 maart 2003 16:39
Leuk detail, deze browser is slecht 1.8 mb groot (dowload file).
1,8 MB? NCSA Mosaic 1.0 voor Windows is deze:
http://browsers.evolt.org/download.php?/mosiac-ncsa/windows/1.0/ncsamo saicv1_0.zip
en die is maar 432 KB 'groot' 8-)
Slechts 1,8 mb?

Weet je wel hoe lang dat duurt om te downloaden met een 9600 baud modem? ;)

(edit: ik zie dat fastbunny rijke ouders had en een al een 14k4 had :( )
;)
Ik ben nog begonnen met een 2400 baud modem, met kort daarna die special HST US Robotics modems die 14000 baud haalde. Die kostte toen een vermogen (Fl 1300). Deed toen ook nog mee met fidonet (Atari ST).
Volgens mij was dat zelfs nog in de 1200 baud tijd hoor.
Ik weet nog dat toen ineens de revolutie kwam: 2400 full-duplex, voor iets meer dan 1.000,- gulden !
Was op een Atari 520ST, met bijgebouwd geheugen (1024 K) en TOS in ROM.
Toen werd er nog druk met geheugen gesoldeert!
als ik het me goed herinner kon opera t/m versie 5 nog op 1 diskette (zonder java dan). vergeleken met dat is dit een gigantisch programma, aangezien opera ook nog eens een mailclient enzo bevat.

edit:
reactie op bierdop uiteraard
Slechts? In die tijd waren 14k4 modems nog erg prijzig en deed je er nog een aardige tijd over voor je zoiets binnen had :)

edit:
Helaas had ik in die tijd nog niet eens een eigen pc laat staan een modem :P, en in de pc van me ouders zat een 2400/9600 fax modem :o
Anoniem: 17387
15 maart 2003 13:08
Hier heb ik nog mee gesurfd, een hele vooruitgang t.o.v. Gopher.
Ow.. ja Gopher.. veel tijd mee verbracht. Zoeken met Veronica.

Heb laatst nog naar gopher sites gezocht, maar kon er geen meer vinden.
Voor de mensen die jong genoeg zijn om dit niet meegemaakt te hebben:

Veronica is niet de omroep organisatie maar:

Very Easy Rodent-Oriented Networkwide Index to Computerized Archives

Heb ik nog veel gebruik van gemaakt ook na de geboorte van het web. De meeste wetenschappelijke info was in het begin nog niet via het web te krijgen.

De laatste jaren echter niet meer naar omgekeken. Wordt er nog gebruik gemaakt van Gopher?

edit: gopher://gopher.floodgap.com/ het bestaat nog!!
Anoniem: 70613
15 maart 2003 13:12
Geweldige browser was dit. Jammer dat deze door Netscape de nek om is gedraaid! (overigens op vrijwel dezelfde manier als waar ze later MS van beschuldigden!!!). Ik gebruik hem nog regelmatig om snel naar informatie te zoeken... En lekker geen last van pop-ups en zo :)

Kan hem iedereen aanbevelen
Je bedoelt dat Netscape ook hun browser in hun besturingssysteem heeft geintegreerd?
Je bedoelt dat Netscape ook hun browser in hun besturingssysteem heeft geintegreerd?
Hij bedoelt dat Netscape de browser gratis weggaf. IE is voor zover ik weet pas vanaf versie 4.0 is het OS geintegreerd.
Ik quote uit de info van Internet explorer:
Based on NCSA Mosaic. NCSA Mosaic(TM); was developed at the National Center for Supercomputing Applications at the University of Illinois at Urbana-Champaign.
Distributed under a licensing agreement with Spyglass, Inc.
Contains security software licensed from RSA Data Security Inc.
Portions of this software are based in part on the work of the Independent JPEG Group.
Multimedia software components, including Indeo(R); video, Indeo(R) audio, and Web Design Effects are provided by Intel Corp.
Unix version contains software licensed from Mainsoft Corporation. Copyright (c) 1998-1999 Mainsoft Corporation. All rights reserved. Mainsoft is a trademark of Mainsoft Corporation.
Warning: This computer program is protected by copyright law and international treaties. Unauthorized reproduction or distribution of this program, or any portion of it, may result in severe civil and criminal penalties, and will be prosecuted to the maximum extent possible under the law.
Goh, eigenlijk dus de nieuwste versie Mosaic, die ik nu draai.
Ik heb ook ooit met deze browser gesurft. Ook met de (niet gratis toen!!) Netscape browser. Deze was echt wel 10-x sneller dan Mosaic, maar grafisch waren ze beiden niet de beste. Je moest bij deze browsers zelf grafische viewers installeren, anders kon je niet ieder grafisch formaat zien, alleen gifjes
Was voor mij ook de eerste browser om het net te verkennen. Kort daarna met netscape gewerkt. Leuke tijd, geen windows 95 :) maar win 3.1
Vroegah, had je volgens mij een 1.44 disk met daarop een browsah, een newsreader, ftp proggie en de TCP SLIP inbelsoftware. Of er email software op zat weet ik niet meer. :)
En die werkte ook nog eens onder DOS als ik het me niet verkeerd herrinner ..
Grappig dat 1.0 niet alleen werkt onder Win3.11 (waar het waarschijnlijk voor gemaakt was) maar ook onder een nieuwere versie (sowieso Win9x aan het kruisje op de screenie te zien). Het programma was inderdaad zijn tijd vooruit :)
Windows heeft (had) toch een compatibiliteits mode waarin je je oude windows 3.1 programma's nog kon draaien? Ik weet dat ik nog wel eens in windows 95 of 98 de oude filemanager gebruikte, omdat die bepaalde dingen (batch renamen) wel kon die de opvolger niet kon.
nu windows XP nog :+
Gewoon met Wine onder Linux...
Mosaic was wel een hele verbetering ten opzichte van de ANSI terminalprogramma's die je daarvoor gebruikte om in te bellen naar je favoriete BBS. Heb nog lange tijd zo'n 1200/75 modem van de PTT gehad. Als je snel genoeg typte liep het scherm echt vet achter ;)
Moet je nu voor de gein eens telnetten over een Demos-verbinding van Casema...deja vu!!
Nou... gefeliciteerd dan maar he! :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee