ATi en Intel over PCI Express als AGP-opvolger

Het is volgend jaar afgelopen met de AGP-pret. Volgend jaar neemt PCI Express het roer over, aldus Intel en ATi. PCI Express is een standaard die randapparatuur een 16-links bus met een bandbreedte van maximaal 8GB/s levert. De interface levert niet alleen meer bandbreedte dan de huidige AGP 8x-standaard, maar kan ook meer stroom leveren. Waar AGP ophoudt bij videokaarten die meer dan 25 Watt slurpen, levert PCI Express tot 60 Watt vermogen. Natuurlijk is er voor een videokaart van zo'n formaat extra (actieve) koeling nodig. Om die koeling te kunnen leveren moet er aan de kast en de airflow ook het een en ander gewijzigd te worden.

De extra koeling, bandbreedte en stroom zijn natuurlijk niet alleen interessant voor de high-end videomonsters. PCI Express biedt namelijk ook een snelle, gestandaardiseerde verbinding met andere randapparatuur. Hierdoor wordt het voor ontwikkelaars mogelijk apparaten gebaseerd op PCI Express te gebruiken in zowel werkstations als bijvoorbeeld laptops. Wat de fysieke verschijning van de connector betreft: hij telt 164 pins en is 89mm lang. De connector voor de snelste variant, X16 met 8GB/s, zal niet meer kosten dan een AGP connector nu:

The mechanicals for a PCI Express graphics card are not radically different, with the same circuit board dimensions, similar component heights, while the new architecture allows more flexibility for placing the GFX ASIC. ATI reckons that AGP isn't good enough for the current enthusiast market, plus the heat sinks have a severely limited height and spread further over the card area.
ATi en Intel over PCI Express

Door David Menting

Nieuwsposter

28-02-2003 • 20:08

90

Bron: The Inquirer

Reacties (90)

90
89
65
27
1
0
Wijzig sortering
Wie meer wil weten kan altijd terecht op
http://www.pcisig.com/home

Daar staat het allezins beter uitgelegd dan hierboven en verder kan je daar ook alle antwoorden vinden... :Y)
maar er is toch al gebleken dat AGP 8X helemaal geen snelheidswinst opleverde. Dus de snelheid is volgens mij geen voordeel om over te gaan op PCI Express.

Natuurlijk zijn de andere functies, zoals extra stroom wel erg handig :)
Netzoals Proxy hierboven post is het wel handig. Denk maar aan ultra 320 scsi adapters, die kunnen dan echt 320Mb/s over de pci bus pompen naar <noem wat>. Gigabit ethernet kaarten slurpen niet meer bijna alle beschikbare bandbreedte van je pci bus, etc etc. Het biedt dus wel degelijk voordelen boven agp :).
Fout zie plaatje.

PCI expres vervangt de AGP port dat is dus de x16 type 8GB/s Bidirectioneel 4Gb/S eenrichting
en dat is dus op de Northbridge waar de AGP ook op aangezloten zat

De Grafisch kaart heeft zijn eigen snelweg naar de belangrijkste komponenten CPU en memory verbonden door de Northbridge

PCI express komt er dus in varianten voor IO en Gkaart

PCI express voor IO dus op de Southbridge is niet x16 maar 1x of andere waarde in geval van server bordjes ? misschien

1x is het maar 4GB unidirectioneel gedeeld door 16 is 250MB/s en das te weinig voor 'n U320 SCSi controler om zijn piek te halen

Tenzij ze 2x ipv 1x gebbruiken

/edit G moet M zijn
maar het verschil is dat PCI Express dedicated is.
PCI is geshard.
Euhm, voor een Gigabit ethernetkaart is 250MB/s toch meer dan genoeg lijkt me? Daar kun je exact 2 Gb ethernetkaarten mee voeden :) 1Gb/s = 125MB/s, dus 2x 1Gb/s = 250MB/s.

Ik denk dan ook dat het, tot het moment van de solid state storage komt, genoeg is voor de huidige toepassingen. Zodra we onze mechanische HD's vervangen door geheugenchips, zou een hogere bandbreedte nodig kunnen zijn :)
als je zelf ook even goed naar het plaatje kijkt, zie je dat de hd geen pci-expres aansluiting heeft.
Ik denk dat Grrrrrene bedoelde dat je normale harde schijf (dus geen RAID oplossing oid) geen 125 MB/s aan data kan aanvoeren aan die Gigabit ethernetkaart en dat daarom al die bandbreedte niet nodig omdat je die toch niet vol krijgt gepompt. 8-)
1x is het maar 4GB unidirectioneel gedeeld door 16 is 250GB/s en das te weinig voor 'n U320 SCSi controler om zijn piek te halen
Als 16x 4GB/sec (full duplex) is, dan bedoel je waarschijnlijk dat 1x 250 MB/sec is, en niet 250 GB/sec ;)

Ik vind 1x voor de overige slots btw een beetje mager... 1x PCI Express is nog geen twee keer zo snel als PCI (250 MB/sec vs 133 MB/sec)... Ik zou dan graag een paar 2x of zelfs 4x sloten zien voor Gigabit Ethernet kaarten en leuke SCSI of zelfs IDE controllers.
Hij gaat er logischerwijs van uit dat er een controller tussen de HD en het mobo zit....

Zou ik ook doen.
als je zelf ook even goed naar het plaatje kijkt, zie je dat de hd geen pci-expres aansluiting heeft.
maar er is toch al gebleken dat AGP 8X helemaal geen snelheidswinst opleverde.
Dat betekent dus eigenlijk dat de 4x AGP bus nog genoeg bandbreedte verschaft voor de huidige videokaarten, met 8x AGP gaat dat vervolgens nog meer omhoog waardoor de AGP bus nog wel even "gerekt" kan worden.
dat komt doordat ontwikkelaar de AGP-bus zo min mogelijk gebruiken in hun functieaanroepingen... omdat die een grote bottleneck is, doen ontwikkelaars er alles aan om hem te omzeilen, om juist zo min mogelijk data rond te pompen..
Jawel, want:

bandbreedte en stroom zijn natuurlijk niet alleen interessant voor de high-end videomonsters. PCI Express biedt namelijk ook een snelle, gestandaardiseerde verbinding met andere randapparatuur.
Eindelijk doen ze wat aan de snelheid van de andere pc-onderdelen ...

Met de komst van een 800Mhz FSB etc, was het wel nodig dat de rest van de pc ook wat sneller werd.
inderdaad, de snelheid van de agp/pci bus is net zozeer bepalend voor de gehele snelheid van een systeem als de fsb bijvoorbeeld. En dat geldt al helemaal voor de videokaarten van tegenwoordig die al voorzien zijn van een extra stroomtoevoer (R9700 & gf-fx) In dit geval sla ik wel mooi agp8x over.
inderdaad, de snelheid van de agp/pci bus is net zozeer bepalend voor de gehele snelheid van een systeem als de fsb bijvoorbeeld
En speciaal voor mensen zoals jij worden er 8x AGP kaarten uitgebracht onder het mom van "kijk eens hoe snel hij nu wel is geworden!!!".

Heb je uberhaupt weleens naar benchmarks gekeken, waarin het verschil tussen 2x, 4x en 8x AGP tegen elkaar gezet wordt? Die verschillen zijn dus nihil. De bottlenecks zitten in de geheugenbandbreedte, de snelheid van de hardeschijven, de fillrate van de vidoekaarten en andere zaken.

PCI is snel zat voor de gebruikte technieken (ide/scsi/usb/LAN/audio/etc) en AGP 2x is eigenlijk al snel zat voor zelfs de snelste radeon9700...
Over het algemeen wel, maar als je 4 SCSI 10K schijven hebt en je gaat daar druk op schrijven en lezen dan bestaat de kans dat je PCI bandbreedte te kort is.
Nee, het gaat niet alleen over de opvolger van AGP, maar ook de opvolger van PCI. Als je goed kijkt naar het plaatje bij het artikel is de bedoeling dat er een slot komt met PCI express @ 16x voor de grafische kaart direkt aan de northbridge, en een aantal PCI Express @ 1x voor IO. Waarschijnlijk zal er in de standaard ook ruimte zijn voor andere varianten (@ 2x, 4x, 8x..) voor het geval er doorgegroeid meot worden.

Op zich zou het wel een hele vooruitgang zijn als de grafische kaart weer gewoon op een zelfde type bus kan als de rest van de computer, daarnaast is AGP met 8x wel echt aan het eind van z'n latijn.
Reactie op Ferry Heibrink

daar heb je echt geen 4 10k schijven voor nodig
de maximum snelheid van pci is 125mb/s een 7200rpm schijf haalt 40 tot 45 mb/s dan kom je er met 3 schijven al ongeveer overheen.
Zelfs met niet scsi schijven in raid dus
Het gaat over de opvolger van AGP. Heeft dus geen hol te maken met scsi kaarten. En gewone PCI sloten zijn idd al heel snel niet genoeg (bij 2*15k schijven al). Maar hier hebben ze dus PCI-X voor uitgevonden.
ow dat moest een reactie zijn op Rick van Hattem

roflol
dat haal je in de praktijk dus echt nooit he :)
dat zijn leessnelheden op de buitenste ringen
bij alles behalve benchmarks komen dat soort requests nooit binnen...........

en zelfs al zou je het halen dan zou de io-interups je halve systeem al platleggen.
Hmm daar heb je wel gelijk in ja, stom dat ik daar niet aan gedacht heb |:(

Maar dan nog 4 10k scsi's een beetje overkill hoor, dat kan ook echt wel met wat minder.
En als je kijkt naar de snelheid aan de binnenste ringen van de schijf dan heb je kans dat 4 10k schijven die snelheid nog niet halen.
over het algemeen heeft toch niet iedereen 4 10k scsi schijven in zijn pc :)
Je bedoelt voor mensen die spelletjes spelen op de PC.

Anders is voor normaal kantoorwerk PCI Express voor grapgics of AGP8x helemaal niet interessant.
Dit is dus een radicale verandering in de architectuur. In het schema komen bijvoorbeeld de northbridge en southbridge niet meer voor, dit waren als ik het goed heb nog altijd bottlenecks voor de snelheid. Wat ik zie is een meer directe verbinding tussen CPU, graphics, en geheugen.

Vermoedelijk zal hierdoor toch ook de kast gaan veranderen, ik hoop het niet, de ATX-form-factor gaat nog niet zo lang mee. Men heeft het onder andere over een duct voor de graphics om voldoend koeling te waarborgen, wat er volgens mij op wijst dat men veranderingen wil aanbrengen in de opstelling van de sloten, dat om ruimte te maken voor extra koelmogelijkheden.

Waar sommigen bang voor zijn, dat je meteen al je PCI-kaarten kan weggooien zie ik niet direct gebeuren, ik denk dat de eerste hierop gebaseerde moederborden nog even compatible blijven met het bestaande spul.

Wat ik niet heb kunnen achterhalen is wat de bandbreedte van PCI Express @ X1 gaat worden, verder staat ook nergens hoe snel de HDD-interface zal worden. Waarschijnlijk moet dat nog bedacht worden.
Memory bridge: north
I/O bridge: south

Hoezo andere architectuur?
Dan zou de hammer alleen een south hebben, want de memory controller is bij de proc inbegrepen en de agp bus is weg, dus dan is alleen i/o nodig ...

Wel beter, want dit is volgens mij een stuk sneller.
Hammer heeft weliswaar de geheugencontroller naar de processor verbannen, maar niet de AGP controller. Voor een desktop systeem met AGP slot moet Hammer dus alsnog een (simpele) chip hebben vergelijkbaar met de northbridge die als Hypertransport<> AGP bridge dient. AGP heeft namelijk erg veel pinnen, en om die op een processorsocket te zetten is veel te duur.

In het geval van een PCI express implementatie met Hammer zou je wel eens een chipset op 1 chip kunnen krijgen, Hammer proc met ingebouwde memorycontroller en hypertransport links, en dan een bridge tussen hypertransport en PCI express 16x en 1x samen met de multi-IO van vandaag.
Moet dat ding nou weer PCI Express heten?

PCI 64-bit, PCI-II, PCI Express or whatever, ik raak de draad kwijt... :(

Laten ze die zut nou gewoon PCI en AGP noemen met eventueel een cijfer erachter, maar maak het de consument nou niet nog ingewikkelder...
PCI Express is echt anders dan PCI. Niet backwards-compatible enzo. Daarvoor moet je PCI-X hebben. PCI-X lijkt qua naamgeving ook al meer op gewoon PCI.
Anoniem: 72530 @MTops28 februari 2003 20:44
ze doen het express he :+
ik zit eigenlijk niet te wachten op een nog grotere stroomvoorziening voor de kaarten. ipv alles efficienter te maken kunnen ze nu weer gewoon meer verbruiken. noem je dat vooruitgang? de bandbreedte is wel een verbetering, maar dat andere..

[]
Vermogen opname en performance gaan hand in hand
tenzij de architecteur veranderd
tuurlijk dan poot je 'n mobile GPU op je Desktop kaartje lekker zuinig alleen dan wel met 'n kwart van de performance van wat zo'n 50watter kan halen.

Vermogen opname en performance gaan hand in hand
Anoniem: 56887 @SG1 maart 2003 09:36
Ik zie echt niet in waarom. Neem als voorbeeld de Motorola cpu. Die levert met zijn passief gekoelde 1GHz oplossing even veel dan een actief gekoelde Intel of AMD variant.
Het meeste van die energie gaat verloren onder de vorm van warmte. Ze gaan nu met pci express naar een nieuwe standaard. Volgens mij is dit het juiste moment om over te schakelen op volledig nieuwe GPU's. Die van die bandbreedte kunnen profiteren. Een hogere snelheid leveren als momenteel mogelijk is en toch véél minder warmte produceren. En dat moet mogelijk zijn.
Sterker, alle energie gaat 'verloren' als warmte.
En godzijdank komen ze er HOPELIJK nu ook achter om de videochip richting de CPU te doen :P, scheelt heel veel in ruimte...
inderdaad, al die ruimte voor je koeling zit je overige sloten daar onder aardig in de weg ja.
[off-topic]
Zal er ook een }:O uitkomen voor je GPU ? :9~
[/off-topic]
Die North/Southbridge is niet weg...gewoon verstopt denk ik. Memory Bridge = NorthB, I/O Bridge = SouthB. Zie je NB / SB Link ?
Ik zie het. De memory-bridge zal in tegenstelling tot de northbridge op de volledige snelheid van het geheugen kunnen werken? In ieder geval heel wat sneller. Die link die Royale de Luxe geeft verschaft inderdaad meer informatie. Er blijkt in ieder geval uit dat de snelheden drastisch hoger zullen worden. Die NB/SB Link vind ik een beetje rare term, volgens mij gaan ze namelijk inderdaad van dit principe af, of het moet inderdaad zo zijn dat de memory bridge de northbridge gaat vervangen, hoewel bij de Hammers de northbridge-functies op de CPU zullen zitten.
In zo'n PCI express slot kan je waarschijnlijk geen PCI kaarten in stoppen? Ze zijn zeker niet backwards compatible?
Ze zijn wel backwards compatible, ben ik inmiddels achtergekomen. Alleen zal een traditionele PCI-kaart natuurlijk niet van de hogere bussnelheid profiteren.
PCI Express, on the other hand, is a radical new approach to local I/O, building upon the traditional PCI software model but using an entirely new hardware interface. Instead of the traditional PCI signaling, PCI Express uses new, high-speed differential signaling. A dedicated differential pair is used to transmit data, and a second differential pair is used to receive data. In addition Express embeds the clocks within the signals. These changes make it possible to achieve high bandwidths with fewer pins. However, because the signaling is new, its connector is unique and can't be shared with traditional PCI adapters.

All versions of PCI Express run at the same 2.5-Gbit/second signaling rate. To enable multiple performance points, different data widths have been defined. The x1 version is enabled for the low end of the market, x4 and x8 for the middle, and the x16 version for the high end of the market. At the high end, using the x16 version, 4 Gbytes/s can be achieved with a 164-pin connector.

Hier nog een mooi link op de PCI-SIG page http://www.pcisig.com/data/news_room/pciexpress_faq.pdf
Krijgen we straks 6 van die PCI express kaarten om AGP + PCI te vervagen of alleen 1 om de AGP te vervagen? :?
zie het plaatje

1x 16speed PCIexpres op de Northbridge als AGP vervanger

nx 01speed PCIexpres op de Southbridge als PCI vervanger

dus in verschillende snelheden met 'n factor 16

zie niet zo eentweedrie of de io erg erop vooruit gaat,
maar de grafische verbinding dus wel die is een veelvoud sneller
Ehmm, de grafische verbinding is "breder" , of ie ook sneller is zal de toekomst ons leren. Iig vormt de bus voorlopig geen bottleneck. Het hangt van de snelheid af die de kaart aan de bus kan/zal leveren en aan de componenten aan de andere kant van de ëxpress" hoe snel dat dan gaat....

Kijk maar naar AGPx8, da's ook nog nauwelijks tot niet sneller dan AGPx4. En dat de AGPx8 kaart soms ietsie sneller scoort komt nog geeneens door de bus, alswel door een ietsie snellere core en/of geheugen.

Heeft natuurlijk alles te maken of de bus ook volledig benut word. Dat is voorlopig nog niet het geval en als je terugkijkt over een paar jaar zal het nog wel even duren eer de AGPx8 bus goed word gevult. Maarja, als PCI-express al aan de deur klopt, is het AGPx8 verhaal al ten dele ten dode opgeschreven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.