Hergebruik van lege cartridges verplicht door Europa

Naar aanleiding van een eerder opgestart onderzoek heeft het Europees Parlement besloten dat er maatregelen moeten worden genomen op de Europese inktmarkt. Het onderzoek spitste zich voornamelijk toe op de hoge inktprijzen en de tegenwerking van goedkope alternatieven door de printerfabrikanten. Door zich te richten op het milieu heeft het EP afgelopen woensdag besloten dat uiterlijk 2006 er een verplichte en aantoonbare inzamelingshoeveelheid van vier kilogram per inwoner dient bereikt te zijn. Hierdoor zijn de printerfabrikanten genoodzaakt om eventuele technische voorzieningen ter belemmering van het navullen te verwijderen of in ieder geval te vergemakkelijken. Dit zal uiteindelijk leiden tot meer concurrentie op de Europese inktcartridgemarkt - jaarlijks goed voor elf miljard dollar - en goedkopere printerinkt:

Hewlett-Packard is met een aandeel van 44 procent de grootste verkoper van printerinkt. Deze fabrikant haalt jaarlijks maar liefst 10 miljard dollar op uit de verkoop van inkt, ofwel 15 procent van zijn omzet. HP wordt gevolgd door Epson (25 procent), Canon (18 procent) en Lexmark (10 procent). Het marktaandeel van het alternatieve circuit is al jarenlang stabiel. Gerekend naar absolute aantallen hebben de 'hervullers' en consorten slechts 13 procent van de markt voor inkjet-printers en handen. Bij de laserjet-inkt is dat naar schatting 25 procent.

Door Jeroen P Hira

19-12-2002 • 14:04

46 Linkedin

Submitter: Martin Sturm

Bron: Webwereld

Reacties (46)

Wijzig sortering
Lezen : 4 KG aan huishoudelijk afgedankte apperatuur
1 tv en dan nooit meer iets weggooien voor de rest van je leven...
aantoonbare inzamelingshoeveelheid van vier kilogram per inwoner dient bereikt te zijn.
:? Dat snap ik ff niet... alsof iedereen 4 kilo inkt per jaar gebruikt :? :? :?

Naja, goeie ontwikkeling iig, printerinkt is vaak een monopoli-positie... Telkens een nieuw model, telkens alleen de fabrikant die zelf (tegen woekerprijzen) inkt verkoopt...
Pas na half jaar of whatever krijg je imitatiepatronen die een stukkie goedkoper zijn. Maar als je dan aanspraak doet op je garantie is het ineens je eigen schuld....Terwijl die imitatiepatronen net zo goed zijn. (niet altijd, afhankelijk van merk). Zelf goeie ervaringen met Wecare.
Dat zal wel een gewogen gemiddelde zijn. Uit de verkoopcijfers is natuurlijk eenvoudig af te leiden hoeveel inkt er per inwoner verkocht wordt. Stel dat dat 10 kg per inwoner is, dan wordt er dus eigenlijk gezegd dat minimaal 40% van de verkochte cartridges weer gerecycled moet gaan worden.
4 kilo aan lege cartridges waarschijnlijk. En dit moet je natuurlijk als gemiddelde zien:

aantoonbare inzamelingshoeveelheid = aantal Europeanen * 4 kilo
Duh, :)

Er wordt hier natuurlijk bedoelt 4 kilo gemiddeld tot 2006, dat wil zeggen elke inwoner van 0-99+ mag tot 2006 per persoon 4 kilo hebben vervuilt.

Stel een cartridge weegt 200 gram, dan kan eenieder er tot 2006 20 gebruiken, als we kijken naar het aantal Inkt Printers in stel dat 1 op de 20 mensen een ink printer heeft, dan kunnen die er dus 400 verbruiken, lekkere regel van het EP
(Tsjaa, gedeeltelijk dubbelpost, kan ook niet zo snel typen)
Denk eens aan bedrijven. Daar wordt behoorlijk wat toner gebruikt en dat telt allemaal mee. En zo'n tonercartridge tikt wel aan hoor :z

Als toner tenminste meetelt.
Ik vind 4kg nogal wat. Ik vind dat ik redelijk wat print, maar ik gebruik hooguit een cartridge of 15 per jaar, en dat is op de gezinsprinter (3 personen). Met 45g per cartridge is dat 2/3 kilo.

Misschien als tonercartridges ook mee mogen doen dat het nog te halen is maar het lijkt hiet specifiek over inkt te gaan.

Zoweizo vindt ik het vreemd om te stellen dat er een bepaald gewicht opgehaald moet worden, HP's cartridges zijn een stuk zwaarder dan die van epson omdat HP ook de printkop op de cartridge plaats terwijl epson's cartridges niet meer zijn dan een plastic tankje met een spons er in..
En wat nou als Epson straks printcartridges gaat leveren met een loden houdertje om het gewicht op te voeren? Welk voordeel is er dan voor het milieu?
Hm, zullen de aandelen van HP wel gaan dalen. }>
Inkt is tenslotte hun allergrootste cash cow. Weet iemand nog hoeveel % van de omzet komt uit inkt?

//edit
-1 duppelpost? Voor een first post? |:(
-1 Troll? Waar's dat goed voor? |:(
Hm, zullen de aandelen van HP wel gaan dalen.
Inkt is tenslotte hun allergrootste cash cow. Weet iemand nog hoeveel % van de omzet komt uit inkt?
1. HP heeft juist voordeel bij hergebruik, minder kosten
2. HP was een van de eerste die gigantisch veel electronica in haar cartridges stauwde, en denk je nu echt dat ze hopen dat die electronica verloren gaat? Waarom denk je dat ze zo'n uitgebreid recyclings process hebben?
Quote:
Hewlett-Packard is met een aandeel van 44 procent de grootste verkoper van printerinkt. Deze fabrikant haalt jaarlijks maar liefst 10 miljard dollar op uit de verkoop van inkt, ofwel 15 procent van zijn omzet.
Omgerekend betaal je voor HP inkt 500 euro per liter.
OMG ! Inkjet-inkt is dus 500x zoveel waard als benzine !
bij HP 10 % zoiets

15 dus, ook goed ;)
Wat gaan ze eik met toners doen? Dat vind ik veel handiger om te weten. Zeker om dat ik geen printer thuis heb. en als ik dan moet printer doe ik het op me werk naar een laser toe.. Of naar onze kleuren laser (zit toch ook geen inkt in?). Ik denk ook dat er veel meer toners over de toonbank gaan dan inkt cartridges? Dus die zullen daardoor in zijn totaliteit ook veel vervuilender zijn.
Veel fabrikanten hebben al een recycleprogramma voor tonercartridges, maar doordat er voor de eindgebruiker niet één voordeel aanzit, bijvoorbeeld een korting op een nieuw aangeschafte cartridge, loopt dit niet goed. Milieubewustzijn begint voor veel mensen nou eenmaal direct in de portemonnee.
ja maar het verschil is wel... dat een kantoor die met toners werkt... duizende mailtjes ook meer worden geprint... althans dat is zover als ik weet.. iedereen print hier maar raak.. en vraag me af of ze dat thuis ook doen.. ik denk persoonlijk van niet..

Overigens wij doen het in dores dozen. Dan de opbrengsten daarvan gaan naar goede doelen.

te vinden op www.dores.nl dan via producten---> kantoorproces en dan onderop cartridges...

[spam]
te bestellen voor iedereen rond en om amsterdam bij www.icova.nl
[/spam]
Een toner geeft je duizenden pagina's, een inkt cartridge honderden, verderzit er in een laser wel degelijk inkt, het heet alleen toner omdat het droog is.
Toner en Inkt zijn toch echt 2 heeeeeeeel verschillende dingen hoor. Niet alleen qua hoe het er uitziet, superfijn poeder t.o.v. vloeibaar, maar ook de samenstelling is heel anders.
mmm , Goed alternatief .
Ik heb zelf nog gewerkt op de repair service van epson waar ik regelmatig printers tegen kwam die gebruik maakte van goedkopere cartridges van een andere merk(bv: pelikaan) wat weestal dan ook de oorzaak van het defect is , de cartridges passen niet perfect waardoor er inkt(licht) lekt opzich zo geen probleem zou je denken , maar die inkt droogt op in je printerkop die hierdoor dan naar de vaantjes gaat.
dus als ik een raad mag geven , kies liever voor de orginele cartridges die dan wel iets duurder zijn maar die de levensduur van de printer nie verkort.
(btw: een printer met niet orginele cartridges verliest zijn garantie )

nu maar hopen dat de prijs er ook naar zal zijn :9
Nouja, ik heb een tijdje bij een Epson printer van die 2e keus inkt gebruikt. Werkte op zich prima.

Maar printer is op den duur niet meer te gebruiken omdat hij geen papier meer pakt. De rubberen rol is glad :(

Dus, levensduur printer... mja.... Ook al had ik orginele inkt gebruikt, dan was ie nog kort geweest :)
Pak je een grof schuursponsje, hou je tegen de rol aan, en heleboel keer een formfeed laten uitvoeren, daarna pakt hij weer vrolijk papier op :Z

Heb ik geleerd toen hp voor de deskjet 510 speciale setjes leverde om de rollen op te schuren, omdat ze verkeerde rubbersoort gebruikt hadden, die werden veeeel te snel glad.
Lezen : 4 KG aan huishoudelijk afgedankte apperatuur
Dan zou er inderdaad een hoop moeten veranderen. Bij bijvoorbeeld de low-end Canon / HP printertjes is het in veel gevallen goedkoper een nieuwe printer te kopen met daarbij de "gratis" meegeleverde cartridges; dan de cartridges los te kopen.
Dat is een beetje onzin, want de meegeleverde cartridges zijn bij HP altijd light-user cartridges. Nieuwe cartridges bevatten veel meer inkt.
Misschien goed voor het miljeu, maar printen wordt voor de gewone gebruiker echt niet goedkoper.

De cartridges zijn zo duur, omdat de printers zelf relatief goedkoop zijn. HP bijv. verdient eigenlijk aan de patronen en om die te verkopen moet iedereen wel een HP printer hebben.

Dus als dit eenmaal in werking treedt, gaan de printerprijzen gewoon met 100 euro omhoog. Ikzelf heb liever dan de huidige situatie, ik print niet zo vaak dat ik mijn printer er weer aan kan terugverdienen.
Ik denk niet dat de printerprijzen echt met 100 euro omhaag zullen gaan. Ze doen ze nu ook niet met verlies weg (hoewel sommigen dat wel denken). En ze zullen nog steeds wel verdienen op de inkt.
Ik vraag me af in hoeverre mensen bereid zijn om die cartridges bij te vullen.
Ik heb een Canon printer en die hebben best wel kleine, maar zeer goedkope cartridges.
Op de HCC dagen zag ik een stand die navul spullen verkocht. Even gekeken, maar het setje waarmee je moet beginnen kostte al 50 euro. En dan heb je de spullen en inkt voor zo'n 2 keer hervullen. Voor latere hervullen moet je opnieuw inkt kopen, wat ook niet weer goedkoop is.
Dan koop ik liever een nieuwe dan mijn oude te hervullen. 1 het lijkt geld te schelen. 2 het scheelt een hoop gedoe en troep in huis/buiten.
Ik heb op de HCC ook een refill set gekocht van ARC voor mijn HP 959 , die was 25 euro voor 3 dikke flessen kleur en een fles zwart.
Ik heb zowel mijn zwart als mijn kleur hervuld en ik ben dik tevreden.
kan mijn kleuren zo'n tien keer navullen en mijn zwart zes keer.
Enige nadeel wat ik heb : het lijkt alsof de inkt sneller op is (kan er ook aan liggen dat ik nu helemaal als een randd*biel alles uitprint zonder na te denken over de kosten) :-)
Enne eerder kapot gaan , ach hp is wel zo makkelijk
gaat de cartridge verstoppen koop je gewoon een nieuwe , eens in de 3 of 5 keer een nieuwe scheelt toch al behoorlijk in de prijs per pagina. 8-)
Mijn ervaring met namaak cartridges is over het algemeen zeer slecht. Vooral Epson printers geven snel problemen met alternatieve inkt patronen. Orginele patronen bevatten een soort oplos middel dat voorkomt dat de koppen verstopt raken, dit ontbreekt vaak in de replica's. In het geval van een epson is dit dan errug zuur, de koppen zijn niet te vervangen zoals bij een HP (in de patroon zelf) of Canon (vaak wel los te vervangen). Heb zo al menig printer zien sneuvelen binnen de garantie termijn!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee