ACM gaat meer doen tegen hosting illegale content, dark patterns en cloudlock-in

De Autoriteit Consument en Markt publiceert de speerpunten die de toezichthouder in 2025 wil nastreven. Zo moet er meer handhaving komen tegen online misleiding met nepreviews, het gebruik van dark patterns en het hanteren van computergestuurde consumentenprijzen.

De ACM heeft naar eigen zeggen onlangs de bevoegdheid gekregen om toezicht te houden op een aantal nieuwe Europese wetten, waaronder de Data Act, Digital Services Act en Digital Markets Act. Onder die wetten gaat de toezichthouder verder onderzoek doen en eventueel handhaven op het gebied van veelvoorkomende online praktijken.

Zo moet er meer handhaving komen tegen het online misleiden van consumenten door middel van nepreviews. In het verlengde daarvan moeten gebruikers van websites beschermd worden tegen zogenoemde dark patterns, een manier om het gedrag van mensen stiekem te beïnvloeden. De ACM start een onderzoek naar het gebruik van prijzen voor consumentenproducten die door middel van algoritmes bepaald worden.

Daarnaast schrijft de toezichthouder: "Nederland kent een grote hostingsector. De ACM onderzoekt en treedt indien nodig handhavend op tegen webhosters die hun verantwoordelijkheid niet nemen met betrekking tot het tegengaan van illegale inhoud."

Tot slot zegt de Nederlandse markttoezichthouder dat er met de Europese Commissie en andere Europese toezichthouders samengewerkt wordt aan de implementatie van de 'Data Act'. Onder deze wet moet data gemakkelijker tussen diensten uitgewisseld kunnen worden. Volgens de ACM geeft deze verordening mensen de mogelijkheid om makkelijker over te stappen naar bijvoorbeeld een andere clouddienst of om de diensten van meerdere cloudaanbieders tegelijk te gebruiken.

Cloudafhankelijkheid
Bron: akindo / Getty Images

Door Yannick Spinner

Redacteur

12-05-2025 • 15:46

69

Submitter: KeizerWilmer

Reacties (69)

69
67
26
0
0
26
Wijzig sortering
De ACM start een onderzoek naar het gebruik van prijzen voor consumentenproducten die door middel van algoritmes bepaald worden.
Is dit verboden?
[...]

Is dit verboden?
In sommige siutaties wel ja. Ook voor het bepalen van prijzen, zoals (schijn/nep) kortingen etc. Zie voor dat laatste: https://ddma.nl/kennisban...rijzen-waar-let-de-acm-op

Maar dark pattern gaan verder dan alleen prijs gerelateerde zaken, ook dingenals vormgeving etc:
1. Verbod op dark patterns voor online platforms
De DSA stelt specifieke regels voor het gebruik van dark patterns door online platforms. Misschien heb je al eerder van ons gehoord over het concept ‘dark patterns’. Dit is een breed concept, dat over het algemeen neerkomt op manipulatieve of misleidende praktijken, die gebruikers (meestal consumenten of handelaren) aanzet tot beslissingen die zij niet van plan waren te maken en die voor hen negatieve gevolgen kunnen hebben.

Kort gezegd mogen consumenten of handelaren (‘afnemers’ in de DSA) niet misleid worden door de vormgeving van het online platform. Dit klinkt waarschijnlijk nog wat vaag. Gelukkig geeft de ACM ter verduidelijking enkele voorbeelden van misleidende vormgeving:

- Het niet-neutraal tonen van bepaalde keuzes, op een zichtbare, hoorbare of andere manier, waardoor iemand wordt gestuurd in een richting die niet in zijn/haar belang is (“op uitbuiting gericht ontwerp”).

- Het herhaaldelijk vragen een keuze te maken, terwijl de gebruiker dit al heeft gedaan.

- Het afmelden voor/annuleren van een dienst moeilijker maken dan het aanmelden.
Daarmee samenhangend: het onredelijk moeilijk maken om een aankoop stop te zetten of af te melden voor een online platform. Denk bijvoorbeeld aan het deactiveren van je account als handelaar op een online marktplaats.

- Het lastig maken om de standaardinstellingen te veranderen, waardoor een consument een aankoop kan doen die hij/zij, op basis van volledige informatie en vrije keuze, misschien niet had gedaan.
Zie https://ddma.nl/kennisban...-de-digital-services-act/

Dus als zo'n groot platform (bv Amazon) onder de DSA valt kan zo'n algoritme dus verboden zijn. En als het niet onder een verbod valt kan het nog altijd onwenselijk zijn.

Dat er dus onderzoek naar gedaan wordt lijkt me zeer positief.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 12 mei 2025 16:16]

- Het herhaaldelijk vragen een keuze te maken, terwijl de gebruiker dit al heeft gedaan.

- Het afmelden voor/annuleren van een dienst moeilijker maken dan het aanmelden.
Daarmee samenhangend: het onredelijk moeilijk maken om een aankoop stop te zetten of af te melden voor een online platform. D
Mogen ze humblebundle.com wel eens onderzoeken IMO.
Of wat dacht je van Nord VPN?

Je denkt je afgemeld te hebben, blijkt niet zo (kleine letters), dan ga je het hele proces door en laatste stap staat 'toch niet' aangevinkt.

Als je al kunt vinden waar je moet starten, want het is niet op de normale plek.
Ik zou een VPN ook altijd met crypto betalen eigenlijk. Minder traceerbaar en ze kunnen geen herhalende betalingen uitvoeren.
Mijn ouders hebben geen crypto. En kochten het ooit via een advertentie zodat ze TV die Free2Air via de schotel te zien is, ook via internet via de app van de TV-zender kunnen zien.

Ondanks de vrije handels zone binnen de EU worden er geo-restricties toegepast. Dat is natuurlijk in strijd met de vrije handel binnen de EU. Maar een mailtje was niet voldoende om op de allow-list te komen met hun IP-adres. Dus toen ze die advertorial zagen in hun kwaliteitskrant (online) namen ze die dienst.

[Reactie gewijzigd door djwice op 12 mei 2025 23:54]

Ondanks de vrije handels zone binnen de EU worden er geo-restricties toegepast. Dat is natuurlijk in strijd met de vrije handel binnen de EU
een aanbieder in land x is niet verplicht ook in land y aan te bieden.

daarnaast, zeker met tv, geld dat ze doorgaans beperkte uitzendrechten hebben. Ja: in eigen land. Ja via satelliet, maar via internet alleen in eigen land.

Dat zie ik met de publieke omroep van Japan ook. Met name sportevenementen hebben ze niet de rechten om de beelden via internet te laten zien. Die mogen ze alleen via satelliet en aan japanse IP adressen laten zien.
Mogen ze humblebundle.com wel eens onderzoeken IMO.
Ik ben het eens dat afmelden net zo makkelijk moet zijn als aanmelden. Wat je wel kan doen is de automatische afschrijving blokkeren. Bijvoorbeeld bij PayPal. Dan stoppen ze wel.
Zou ik zelfs hun recente bundeling van IGN bij in willen sluiten, ik ben maar gestopt met het afnemen van Choice.

Het gemiddelde aanbod was al wat minder van kwaliteit t.o.v. de begintijd (waren wel wat uitzonderingen hoor), en dan doen ze een gedwongen prijsverhoging met de toevoeging van een product waar ik niet om vraag? Zou meer moeten kunnen doen dan enkel te stemmen met de portemonnee tegen zo'n praktijk.
Ik bepaal zelf wel of dat product meerwaarde toevoegt, en dit product wens ik geenszins.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 13 mei 2025 16:07]

Iets als AliExpress die doet voorkomen dat er nog maar weinig voorraad is en bij de winkelmand dreigt dat je product bijna op is :) snel bestellen anders is het weg :)
Het niet-neutraal tonen van bepaalde keuzes, op een zichtbare, hoorbare of andere manier, waardoor iemand wordt gestuurd in een richting die niet in zijn/haar belang is (“op uitbuiting gericht ontwerp”).
Eigenlijk wordt dit natuurlijk altijd gedaan... Supermarkten plaatsen hun top-marge produkten op ooghoogte.

En inderdaad is het irritant. Want die plek wordt dan 'gekocht' bij de supermarkt of juist afgedwongen door de leverancier/producent.

Reclame is steeds meer een poging tot manupilatie. D
En verbieden daarvan lijkt me prima - maar er blijft een klein deel over waar je over kunt twisten en ondertussen hebben de reclame aanbieders het meeste geld te verteren en hebben derhalve genoeg macht/lobby om het gewoon te laten doorgaan.
Dynamic pricing is niet verboden.

Je mag het alleen niet toepassen op basis van verboden gronden zoals geslacht.
Wel jammer dat het niet verboden is. Bij concerten zorgt dit soms voor absurde prijzen.

Vroegah waren prijzen ook dynamisch, maar van te voren bepaald. Nu kunnen ze per minuut wijzigen. Een uitspatting van puur kapitalisme wat ik niet echt kan waarderen.
Is dat zo? Dat lijkt me niet te handhaven. Leeftijdsdiscriminatie is bijvoorbeeld van alle tijden. Als volwassene betaal je standaard meer dan een kind, of denk aan 65+-korting.
Hogere of lagere prijzen a.d.h.v. leeftijd is niet verboden.

Neem een BMW met 500 pk en probeer deze te verzekeren als 20-jarige. Als je hem verzekerd krijgt bij een normale verzekeraar betaal je makkelijk 600-1000€ per maand. Een 50 jarige zal hooguit €250-300 betalen.

Je mag niet discrimineren aan de hand van geslacht, seksuele geaardheid, etniciteit, politieke voorkeur etc. (hele lijst kan je googlen). Prijsdifferentie op basis van leeftijd is toegestaan.

Soms is het behoorlijk krom zoals lijrentes waar mannen een even hoge uitkering krijgen terwijl in sommige inkomensklassen ze aantoonbaar korter leven. Soms is het redelijk te begrijpen als een 18-jarige een BMW M3 wil verzekeren.
Hebben we het hier over hetzelfde? Een verzekeraar kijkt ook naar risico. Iemand met weinig rijervaring heeft nou eenmaal een hoger risico. Dat is een ander soort prijsdifferentiatie volgens mij.
We spreken over hetzelfde. De wet heeft geen voorzieningen in wat een goede reden is om prijsdifferentiatie toe te passen maar noemt slechts gronden die niet mogen meewegen oftewel verboden zijn.

De prijsdifferentiatie voor de verzekeraar dient hetzelfde doel als Gucci prijsdifferentie zou toepassen voor hun buiktasjes. Ze streven beiden naar een voorspelbare en hoge inkomstenstroom.

In de EU is prijsdifferentiatie op basis van geslacht verboden en heeft de grootste uitwerking gehad op verzekeringen maar de zaak is aangespannen door een vrouw met kort haar die vond dat ze niet meer dan mannen hoefde te betalen om haar haren te knippen (de gedaagde vroeg een hoger bedrag voor vrouwen dan mannen en dat vond de Europese rechter idd onderscheid op verboden grond. Prijsdifferentiatie voor kort haar en lang haar was dan weer wel toegestaan).

[Reactie gewijzigd door Littlemarc op 12 mei 2025 20:18]

Tja - de normale prijs wordt verlaagd voor een kind. Dat is nog wel te verdedigen.

En mensen korting geven mag gek genoeg wel - mits je kunt aantonen dat het niet de reguliere prijs is die je verhoogt voor de rest van je klanten.
Echter als die korting alleen van leeftijd afhankelijk is - iets waar je niets aan kunt doen en technisch gezien iedereen meestal wel de hele range zal bereiken (kind, volwassene, gepensioneerde), dan valt het nog wel te verdedigen denk ik.

Kortingskaarten is weer een ander verhaal; die verdien je of koop je tenslotte.
Tja - de normale prijs wordt verlaagd voor een kind. Dat is nog wel te verdedigen.

En mensen korting geven mag gek genoeg wel - mits je kunt aantonen dat het niet de reguliere prijs is die je verhoogt voor de rest van je klanten.
Dit is onmogelijk toch? Het is niet alsof een bedrijf minder kosten maakt voor iemand die 65 is dan voor iemand die 64 is.
Zelfde kosten maar lagere inkomsten betekent minder winst. En moet dus de reguliere prijs omhoog om dezelfde winstgevendheid te houden.
Dit is onmogelijk toch? Het is niet alsof een bedrijf minder kosten maakt voor iemand die 65 is dan voor iemand die 64 is.
Volgens mij is het dan dus ook alleen maar mogelijk waar de kosten eigenlijk niet van de klant zelf afhangen. Dus de klant persoonlijk veroorzaakt geen kosten. Dus oa. musea.
Ja maar dat is transparant en voor iedereen in die leeftijdsklassen. Wat dynamic pricing is, is iemand waarvan je weet dat die veel dure spullen koopt, een hogere prijs laten betalen.

Wat ik zelf al op het randje vind zijn bijvoorbeeld prijzen van vluchten die continu omhoog en omlaag gaan. En nu wil de NS dat ook gaan doen :(

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 12 mei 2025 23:16]

Dynamic pricing zou verboden moeten zijn.

Helaas, de kapitalistische realiteit is anders.

Wat ik op zijn minst zou willen is dat sites verplicht zijn om aan te geven dat ze met dynamic pricing werken, zodat ik op basis daarvan kan besluiten de dienst niet af te nemen. Want ik heb echt een enorme hekel aan deze manier van afzetten. En aangezien er wettelijk weinig tegen te doen blijkt, is de enige manier van weerstand weigeren dit soort diensten en producten af te nemen.
Maar de prijs is heel vaak al dynamisch.

Wat zijn aanbiedingen, spaarpunten, bonuskaarten, onderhandelen bij de auto-dealer enzo allemaal niet? Het is zo eigen als handel drijven. Het enige perverse is dat je het nu hyper-efficient op grote schaal kan doen.

Als consument ben je niet compleet overgeleverd want je hebt allerlei vergelijkingsites zoals onder andere de PriceWatch van Tweakers.
In dit Tweakers artikel wordt het ook aangehaald.

Uit het artikel: De woordvoerder zegt wel dat het bij computergestuurde consumentenprijzen gaat om dynamische prijzen, of prijzen die gepersonaliseerd zijn op basis van een profiel. De ACM zegt signalen te krijgen dat consumenten door deze systemen meer betalen dan zou moeten. "Alle klachten hierover zijn welkom", zegt de woordvoerder. Consumenten kunnen klachten melden via ConsuWijzer.

Blijkbaar vind er een soort "prijsdiscriminatie" plaats, ik kan me voorstellen dat een organisatie daarmee wetten overtreedt.
De prijzen op coolblue van macbooks wisselen aantal keren per week. Altijd al gedacht dat het met zoiets te maken had
Ik heb al heel lang dat de prijzen niet te volgen zijn voor mij deze zijn enorm zeer sterk wisselend
Nu het geld nog toch? Dat was steeds het probleem.
Zal vast wel niet gebeuren, meer taken voor minder/zelfde geld.
Ik denk dat je het verward met de Autoriteit Persoonsgegevens welke budgettair gezien amper een deuk in een pakje boter kan slaan.

[Reactie gewijzigd door Standeman op 12 mei 2025 15:59]

Of van die systemen zoals homewizard waar dan je data opeens in de cloud staat omdat je enkel een grafiekje wilde van je verbruik. Als dat dan niet vreemd genoeg is slaan ze het vervolgens op in een Google cloud buiten Europa.

Dat soort informatie zou groot op de website moeten staan, vind dat echt bizar. Voor een paar grafiekjes die je makkelijk op het apparaat kon opslaan en lokaal inzichtelijk houden.
Klopt, maar goed het is nodig anders kan je er geen abbonementsdienst van maken natuurlijk.
Ze slaan de data op in Europa volgens hun website?

Tevens is alles volledig lokaal te gebruiken als je het bijvoorbeeld koppelt met Home Assistant?
Als je het IP traced kom je toch echt in USA uit.

Al koppel je de P1 met iets lokaals, dan nog blijft hij constant de data naar de cloud versturen. Buiten dat de app zelf dan ook niet meer functioneert.

Echt zonde.
[offtopic]

1) je kunt tot een jaar van je gegevens via de cloud inzien zonder een abo af te moeten sluiten
2) wil je langer dan een jaar gegevens kunnen terugzien via de cloud, dan betaal je inderdaad € 11,95 per jaar
3) je kunt de P1 meter lokaal via een API zelf uitlezen en bv. de gegevens inzichtelijk maken via grafana of via home-assistant en daarmee zelf langer dan 1 jaar gegevens bijhouden zonder jaarlijkse abo kosten
4) de P1 meter heeft geen toegang tot internet nodig om lokaal uitgelezen te kunnen worden. Oftewel blokkeer de internet-toegang van dat ding in je router en klaar (dat daarmee de homewizard app niet meer werkt spreekt voor zich)
Kunnen ze het ook makkelijker maken om meldingen te doen? De laatste keer dat ik een dark-pattern op een redelijke grote site wilde melden (paar jaar terug) was het niet een "formuliertje invullen en klaar"..

Ik kom ook zo vaak nog op grote websites/diensten die standaard het nieuwsbrief vinkje aan hebben staan dat je haast het gevoel krijgt dat ze het maar gewoon doen omdat de pakkans nihil is, idem met de cookies meldingen die soms zooooooo vaag worden gemaakt dat zelfs de term "dark-pattern" braaf lijkt.
Ik stoor me daar ook aan ja.

Sterker nog, diverse overheidsinstanties houden zich niet aan die regels.

Kijk voor de gein eens bij je DigID app --> Menu --> Instellingen --> Statistieken verzamelen; Standaard staat dat aan terwijl dat soort dingen al jaren geleden expliciet opt-in is
Heb het even gecheckt maar bij mij staat die uit en heb die nooit actief uitgezet.
Ik heb hem een paar maanden geleden opnieuw geïnstalleerd en het stond standaard uit. Maar een jaar of 5 geleden stond het inderdaad gewoon standaard aan zonder kennisgeving. Ze hebben het ondertussen dus aangepast maar of dit dus ook uitgezet wordt bij updaten weet ik niet maar ik ga er niet van uit ieder geval.
Ja, 5 jaar geleden... In de tussentijd zijn er ook allerlei berichten geweest over de overheid die zich niet aan de regels hield. Ze hebben het het zich dus wel aangetrokken en hebben het aangepast.
Ik bedoelde er niet mee dat de overheid slecht is omdat ze 5 jaar geleden iets verkeerds deden. Jij klonk een beetje verrast / verbaasd in je bericht dus ik gaf aan dat er een periode was dat het dus wel echt zo was en dat dit een mogelijke gevolg is dat die bij sommigen nu dus nog aan staat. Want ik gebruik het zo goed als niet dus ik wis de app steeds. Maar ik kan mij goed voorstellen dat er dus mensen zijn die de app veel gebruiken en dus dat het hier aan staat vanwege de opt-out van 5 jaar geleden.

Ik weet ook niet wanneer ze het aangepast hebben. Dus misschien is het wel kort geleden. Of kort nadat ik het 5 jaar geleden zag.
Ik vraag mij altijd af wie die app precies installeert. De gemiddelde persoon gebruikt die max 2 keer per jaar ofzo en dan heb je wel een extra app op je telefoon welke potentieel een veiligheidsrisico kan zijn.
Digid gebruik je best wel vaker en ik heb nou niet de indruk dat die er een potje van maken.
Als ik kijk naar de SMSjes die ik ontvang om in te loggen (waarom zou ik die app willen?) Ongeveer 2 a 3 keer per jaar in mijn geval.
Alleen een paar jaar terug wat meer, toen heb ik een huis gekocht.
Leuke plannen. Hebben ze er ook budget en mankracht voor. Dat lijkt het grote probleem tegenwoordig bij al dit soort organisaties.
idd maar eerst het plan - dan het budget en dan de mensen....
Daarvoor hebben we, jawel, AI ......... ( niet heus ).
Zo moet er meer handhaving komen tegen het online misleiden van consumenten door middel van nepreviews.
Dat vind ik interessant. Kan ik dan producten op bol melden die wel erg veel (4000+) positieve reviews heeft met verdachte inhoud ("ik heb deze tondeuse gekocht voor mijn vrouw, die kapper is, en ze was enthousiast over de kwaliteit". Wie koopt er nou weer een tondeuse voor iemand die zelf veel beter weet waar ze op moet letten?)? Via Telegram is mij wel eens gevraagd een positieve review voor een restaurant te schrijven, dat zou ik ook graag ergens melden.
Via Telegram is mij wel eens gevraagd een positieve review voor een restaurant te schrijven, dat zou ik ook graag ergens melden.
Dan schrijf je daadwerkelijk een review. Eén ster. Je kreeg niet wat je bestelde en de behandeling voldeed niet aan je verwachtingen. Zo lieg je niet.
Of een 5 sterren review, ontvangen, maar nog niet geprobeerd...... zie ik ook regelmatig
Ja, die zijn ook waardeloos maar misschien wel gemeend (wel slecht, niet vals).
Ik betwijfel of ze ooit genoeg mankracht krijgen om die online fraude tegen te kunnen gaan en ja, dan verzinnen ze wel weer andere manieren om mensen op te lichten. Net als ook het opsporen van nepreviews want hoe gaan ze dat beoordelen of een review nep of echt is. Een consument die dan een extraatje krijgt van een bedrijf in ruil voor een goed review te schrijven, tja ergens is dat ook een nepreview. Dus waar ga je dan de grens trekken en hoe ga je dat controleren.
Brein doet dit al, wat gaan de ACM dan anders doen?

Ik heb liever dat ACM de media-industrie eens aanpakt met de vele dure streamdiensten, lockin bij ISPs (ESPN zonder ISP gaat niet / behalve C+ - dat is ook gewoon vendor-lockin), en het verder uitknijpen van consumenten met content die ze al hebben betaald. Het afschaffen van extra toeslagen op telefoons en opslag vind ik bijvoorbeeld echt belachelijk.
Brein doet dit al, wat gaan de ACM dan anders doen?
Brein richt zich alleen op auteursrechtinbreuk. Die gaat zich niet bezig houden met sites die 'illegale content' hosten zoals desinformatie of platformen die denken boven de wet te staan.

Daarvoor is het de taak aan de ACM om te handhaven, die richt zich vooral op zaken zoals concurrentievervalsing.
Ah okay, gelukkig. :)

We hebben al veel last van Brein, een tweede direct gelinked met de overheid, wil ik niet.
Wie bedoel je met "we"?

Ik heb echt nog nooit last gehad van iets wat Brein heeft gedaan, waar heb jij problemen mee?
Ik heb problemen met Brein, aangezien ze ook onterecht allemaal claims sturen (zelf ook van kortbij meegemaakt).

Daarnaast vind ik de heffingen wel verleden tijd.
Je vindt heffingen voor afspelen muziek of beeldmateriaal niet van deze tijd? Dus je vindt dat je niet hoeft te betalen voor het gebruik van andermans werk?

Hier zit ook veel werk in, waarom zou je dit wel mogen consumeren zonder ervoor te betalen?

Of begrijp ik je helemaal verkeerd en bedoel je iets anders?
Ik vind het bizar dat ik op HDDs en telefoons inderdaad nog iets moet afdragen aan thuiscopy. Er zullen vast mensen zijn die nog echt losse media hebben, maar het merendeel is al over op steaming of heeft dit legaal gekocht via de Apple Store destijds (of album).

Daarnaast vind ik dat muziek uit de < 90, wel zijn waarde heeft verloren. Maar dat vind ik ook van films en games.
Wat dat betreft ben ik het helemaal met je eens.
Als ik opslagmedia koop, betaal ik https://www.rijksoverheid...s-de-thuiskopievergoeding
Echter, downloaden is illegaal. Dus ik betaal wettelijk geld alsof ik een crimineel ben.
Stel, u koop een auto, u moet gelijk geld betalen omdat u mogelijk door rood gaat rijden, zou u het daar mee eens zijn? Neen.

En vergeet even alle youtube videos die neergehaald worden met fake copyright claims.
Of bijvoorbeeld white noise: https://www.bbc.co.uk/news/technology-42580523
Of nog beter, de bron: https://news.ycombinator.com/item?id=16075325 lees ook de comments,

Neen, die stichtingen als Brein maken de wereld er niet beter op.

[Reactie gewijzigd door Die_ene_gast op 13 mei 2025 08:30]

Downloaden illegaal? Sinds wanneer?

Overigens gaat de thuiskopieheffing over zelf gemaakte kopiën, dit had je in de 2de alinea kunnen lezen van de link die je zelf hier post:
Consumenten mogen muziek en films kopiëren voor eigen gebruik. Deze thuiskopieën mogen zij opslaan op apparaten zoals een externe harde schijf of een laptop.
Dit is niet anders met cassetes, cd's of dvd's...

BREIN is Nederlands. Denk je dat BREIN wereldwijd de enige is die copyright claims indient?

[Reactie gewijzigd door Duke of Savage op 13 mei 2025 12:52]

Thuiskopie heffing is dan nog steeds onzin, want waarom zou ik moeten betalen omdat ik een backup maak?

Maar ik doel op alle stichtingen zoals Brein, ze worden allemaal aangestuurd door dezelfde groep. Want als kleine artiest lachen ze je gewoon weg.

Overigens sloopt Brein dus gewoon banen weg van onschuldige mensen

nieuws: Usenetprovider NSE klaagt Stichting Brein aan en eist schadevergoeding

Tenzij jij natuurlijk ook vindt dat KPN gesloopt moet worden omdat ze toegang verlenen tot illegaliteit; En dan moeten nog maar zwijgen over de publieke wegen, want fysieke producten gaan over die wegen, en daar zit veel illegaal bij.
Alles moet natuurlijk gewoon gratis zijn. Weg met het kapitalisme. De rijken zijn rijk genoeg, de kleintjes krijgen toch niets. Alles moet kapot! :+ 8)7
Brein pakt in principe vooral content aan die tegen de rechten van hun achterban in gaat. Maar er is veel meer content die onrechtmatig is. En hoewel de aanpak ook gevolgen voor zulke andere content kan hebben is dat heel wat anders dan duidelijk ook alle andere illegale content aanpakken.

Brein heeft ook niet de rechten van een toezichthouder. En dat is maar goed ook. Brein is namelijk niet onafhankelijk.

En brein ziet al helemaal niet toe op risico's van dark paterns en cloudlock-in.
De ACM moet alles langs de lat van de wet houden. Niet langs de publieke opinie. Een streamingsdienst is geen eerste levensbehoefte. Een aanbieder mag daar een prijs aan hangen die hij zelf wil.
ESPN wordt aangeboden via een dienst die 99% van de mensen wel heeft en dan ook nog eens via bijna alle internetaanbieders. Dat jij misschien geen ISP hebt, betekent niet dat het een vendor lock-in betreft. Dat is hier echt niet aan de orde.
Kunnen ze dan ook gelijk iets doen aan die websites die hier in Nederland verkopen aan consumenten, maar dan de prijzen exclusief BTW weergeven zonder er iets van te vermelden?
Heb het al zo vaak gehad dat je bij check-out ziet dat er opeens 21% BTW bij komt.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn