Rijksoverheid gaat afgeschreven laptops wissen en weggeven aan Nederlanders

De Nederlandse Rijksoverheid gaat afgeschreven laptops wissen en na een opknapbeurt beschikbaar stellen aan burgers. De laptops van ambtenaren zijn bedoeld om de toegang tot digitale diensten te vergroten voor burgers die het financieel niet breed hebben.

De Rijksoverheid laat weten dat het 'duizenden' afgeschreven apparaten van het Rijk gaat opknappen en beschikbaar wil stellen aan Nederlanders in een financieel kwetsbare situatie. Het initiatief komt van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar ook staatssecretaris Zsolt Szabó van Digitalisering onder valt. In de vorige regering, toen Alexandra van Huffelen die positie had, begon de Nederlandse overheid al met veel initiatieven voor digitale toegankelijkheid voor Nederlanders. De huidige regering zette dat beleid door. "De Rijksoverheid draagt bij aan het duurzaam hergebruik van digitale apparaten", zegt het ministerie. "Digitale toegang is essentieel en daarbij een voorwaarde om digitaal mee te kunnen doen in de digitale samenleving. De donatie van deze apparaten is een concrete stap om deze doelstelling te realiseren."

Het project wordt gecoördineerd door de stichting Allemaal Digitaal. Dat wordt 'regievoerder' voor het project. De stichting zamelt al jaren laptops in van overheidsinstellingen, bedrijven en andere instanties om die vervolgens leeg te maken, op te knappen en weer te verspreiden aan mensen die weinig geld hebben. Dat doet de stichting ook met tablets en smartphones, maar het Rijk gaat alleen laptops doneren. Allemaal Digitaal verspreidt de laptops vervolgens weer via zijn eigen netwerken. De stichting heeft onder andere contacten met Stichting Leergeld en Vluchtelingenwerk.

Allemaal Digitaal zet Windows op de laptops en laat gebruikers zelf de installatie daarvan doorlopen. Verder raadt de stichting aan opensourcesoftware op de laptops te zetten, zoals de LibreOffice-suite of Thunderbird. De laptops worden leeggemaakt met Blancco. Dat is wipesoftware voor bedrijven waarbij ook een certificaat wordt uitgegeven dat stelt dat de laptop juist gewipet is.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

25-04-2025 • 07:29

633

Submitter: wildhagen

Reacties (633)

633
614
274
8
0
272
Wijzig sortering
Ik lees hier allemaal reacties over dat de laptops uitgeleverd moeten worden met Linux en daarbij worden er veel (technische) argumenten gegeven waarom dat beter zou zijn dan een laptop met Windows.

Wat mijns inziens daarbij vergeten wordt is het feit natuurlijk dat de doelgroep van deze laptops nu geen toegang hebben tot deze apparatuur en dus hooguit op het werk of school hiervan gebruik maken. En als er dan een probleem zich voordoet met de Windows laptop en ze komen er zelf niet uit, dan kunnen ze aankloppen bij de buren, een familielid of collega. De kans dat er een Linux-kenner in hun netwerk zit is erg klein.

Hoe nobel het streven misschien ook is om Linux in te willen zetten denk ik tocht dat sommige mensen hier iets te veel in hun technische bubbel zitten.

Op de site van Allemaal Digitaal lees ik onderstaande:
"We werken samen met maatschappelijke organisaties die in direct contact staan met de doelgroep. Daarnaast moet de organisatie bekend zijn met het lokale hulpaanbod om mensen te kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Neem contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken."

Dit geeft wel aan dat het geen ICT technisch onderlegde mensen zijn op wie men zich richt. En ook bij de maatschappelijke organisaties zal het niet uitpuilen met Linux-kenners.

[Reactie gewijzigd door hscheper op 25 april 2025 09:48]

Ja dat is voor het algemeen publiek toch een hoge drempel. Als je een hulplijn kan bellen in geval van nood die een beetje verstand heeft van Linux lukt dat wel, maar buiten tech-savvy mensen is de overgang lastiger dan velen denken (hoewel de Linux desktop ervaring beter is dan zeg 10 jaar terug)

Enige tijd terug zag ik een nieuws-item over een regionaal initiatief met Brabantse Wal-gemeentes (Bergen op Zoom, Woensdrecht, Roosendaal), met een soortgelijke insteek, maar bij de vraag naar wat voor laptops ingeleverd konden worden werd ook aangegeven dat deze Windows moeten kunnen draaien en enigzins vlot mee moeten kunnen. https://www.zuidwestupdat...ptops-door-inleverpunten/

[Reactie gewijzigd door Merik op 25 april 2025 13:39]

Toch zou dit een perfecte use-case zijn om die multi-OS kennis uit te breiden, van "onderaf". Het zou goed zijn om meer mensen bekend te laten raken met iets anders dan Windows, dan is het later in in hun loopbaan ook niet zo vanzelfsprekend meer om naar proprietary producten te gaan.

We moeten een keer wat doen, als we *echt* minder afhankelijk willen worden ...
Meh; laten we dat nou niet doen over de rug van mensen die al een afstand hebben tot deze middelen, voor hen zou ik juist zeggen “hou het zo simpel mogelijk”. Voorbeeld; alle screenshots van de overheid zijn of Windows of MacOS, maar je ziet zelden iets over Linux. Handleidingen op internet, etc, allemaal gebaseerd op de 99%.

Ik ben het helemaal met je eens dat het doel nobel is, maar ik zou echt opteren om te beginnen bij de groep die valt onder “niet technische zwaar gebruiker”, e.g. kantoor medewerkers enzo.
Eens. Veel reacties hier die de plank mis slaan dat mensen geen ander OS kunnen leren dan Windows. Onzin, want de meeste lopen met een Android telefoon rond en hebben op zijn minst ooit een MacOS gezien om van iPhones nog maar te zwijgen. Daarnaast zijn er zeer veel scholen die nog steeds ChromeOS gebruiken.

Voor het allerbelangrijkste werk, informatie opzoeken op het internet en zaken doen met de overheid, is een Linux laptop of laptop met ChromeOS Flex van Google, meer dan voldoende.

Ubuntu werkt prima en dat "verschil" kunnen mensen echt wel aan.

Maar goed is allemaal tegen dovemansoren, want die dingen krijgen factory reset en dan komen ze weer mooi met Windows de kantoren uit. Helaas.
En zo blijft Nederland een Microsoftland en gaat het in vergelijking met andere landen steeds verder achterlopen qua IT-infrastructuur. Je zou bijna kunnen gaan denken dat er achter de schermen afspraken worden gemaakt om het marktaandeel voor Windows (op de cliënt, maar zeker ook op de server) toch maar kunstmatig hoog te houden ten opzichte van wat het in de rest van de wereld is.

Iedereen voor wie ik Linux geïnstalleerd heb, is er per saldo beter vanaf gekomen. En op veel oudere hardware kun je helemaal niet meer de nieuwste Windows draaien, terwijl de hardware nog prima werkt en met Linux ook nog zeer snel en bruikbaar is. Ik zie ze ook meer gehecht zijn aan hun telefoons en tablets dan überhaupt enige vorm van Windows.
Heb je bewijs voor die stelling dat Nederland in vergelijking met andere landen achterloopt op IT-infrastructuur? En welke landen zijn die andere landen die je nu niet nader benoemt?
Sorry? In heel veel andere landen is het zooitje als het om infrastructuur gaat van overheden.
Het wel of niet kunnen leren is niet belangrijk.
Deze mensen hebben al een achterstand in de maatschappij, will je die nog gaan vergroten met Linux?

Ik zal even mijn ouders als voorbeeld nemen. Die snappen niets van computers. Internet Explorer word aangeduid als "het internet". Het concept van browser en cloud is an te ver. Ik heb ooit geprobeerd ze een Mac te geven, maar dat was anders en dus eng. Het internet icoontje was zoek.

Nu zijn mijn ouders, ouderen, maar verbazend veel jeugd heeft exact hetzelfde niveau.
En je telefoon vergelijking slaat der plank ook mis. Gebruikers snappen niets van hun telefoon, begrijpen het verschil tussen Android en iOS niet. Het is een ding met een scherm met icoontjes, de icoontje van bekende diensten die ze kennen. Dat is alles was ze weten.

Ja, ze kunnen prima Linux leren, maar zolang geen enkele cursus bedrijf, provider of wat dan ook telefoon support voor Linux en Linux applicaties heeft is Linux niet geschikt voor deze doelgroep.

En ja ik gebruik Linux Mint, werkt prima. Maar ik ben niet doorsnee.
Interessante visie. Bij mijn ouders was Linux mint juist een interessante optie, juist omdat ze het verschil tussen Android en iPhone inderdaad niet zien, zien ze dat ook niet tussen een windows OS dat erg op Windows lijkt en Windows.

Ook zij hebben slechts een interneticoontje en een "Typen" en een Youtube-icoontje nodig en daarvan zorgde ik dat dat op de juiste plek stond.

Juist mensen die een klein beetje meer doen als nieuwe software installeren of bestanden willen zoeken lopen tegen problemen aan, maar mijn ouders niet, even weinig als onder Windows, juist omdat het enige icoontje dat ze nodig hebben Mail en Internet is.

Overigens vind ik de stap naar MacOS echt groter. Zelf kon ik vanaf het begin vrij goed in de Linux "Explorer" mijn weg vinden, maar aan MacOS kan ik na 3 jaar nog niet wennen. Kleine dingen als het kruisje aan de verkeerde kant en een menubalk die los staat van het venster maken dat ik inschat dat een Windowsachtige Linux voor mijn ouders veeeel gemakkelijker overstappen is (en voor mij ook).
Mijn ouders heb typisch ook mail en internet icoontjes nodig en dan is het klaar. Naast Office natuurlijk. Maar dat is alleen om bijlagen te openen.

Echter mijn moeder kreeg een nieuwe baan. De vpn software werd alleen ondersteund op Windows. Ik denk moet vast ook op Linux kunnen met de default Linux software. Maar het bedrijf heeft geen mensen die enig idee van de werkelijke protocollen hebben. Van de echte settings, ze hebben alleen een standaard install voor Windows van een leverancier van het een of ander.
Oftewel ze kunnen alleen Windows enigszins ondersteunen en de rest niet. Gevolg geen Linux.

Dit zal zeker in mkb op vele plekken zo zijn. Ofwel je slaat een hoop dagelijkse use cases over.

En denk maar niet dat mensen een baan weigeren omdat er geen Linux support is.
Het lijkt me toch dat een werkgever een laptop geeft als ze dat vanuit huis vereisen? :X
Dat de prive-laptop dan Linux is maakt niet uit.
Zou er niet van uit gaan in de goedkope minima baantjes.
In dat geval snap ik de keuze voor Windows zeker. Net zoals ik veel mensen begrijp die voor Windows kiezen. Ik reageerde alleen op je opmerking:
Ik zal even mijn ouders als voorbeeld nemen. Die snappen niets van computers. Internet Explorer word aangeduid als "het internet". Het concept van browser en cloud is al te ver.
In dat specifieke geval kun je juist Linux voor je ouders installeren. Dat deze "ouderen" nog werken en daarvoor thuis een vpn nodig hebben wist ik niet.
In de reacties bij dit artikel wordt vaak verwezen naar Linux Mint als zijnde de gebruiksvriendelijkste variant, maar als ik dan kijk naar de User Guide (https://linuxmint-user-guide.readthedocs.io/en/latest/ ) (alleen in het Engels kennelijk), dan is dat niet echt iets waar je iemand van "onderaf" mee op weg gaat krijgen.

En als ik dan bijvoorbeeld kijk op https://nl.linux-console.net/?p=18483 en als dat dan de "eenvoudigste manier mogelijk" is om Linux Mint te installeren, dan lijkt het mij toch duidelijk dat op deze manier dat je op deze manier niet-technische mensen niet aan boord gaat krijgen.
In de top comment gaat het erover de laptops uit te leveren met een Linux-distributie in plaats van Windows. Laten we dan aannemen dat dat Mint is. Dat staat dan dus al geïnstalleerd op de laptop, dus hoe makkelijk of moeilijk het is om te installeren is irrelevant. Updaten kan automagisch.

Verder ken ik ook niemand die naar de User Guide voor Windows kijkt, als die al ergens te vinden is. Het belangrijkste is dat er een browser aanwezig is, wellicht een e-mailprogramma en daarna wordt het snel minder qua relevantie voor de meeste mensen.
Windows installeren op die laptops is een gemiste kans. Mint installeren en een briefje erbij, waar de gebruiker de te installeren programma's kan vinden en een kind kan de was doen.
Een ander punt dat ik inmiddels hier ook heb gelezen is dat de laptops al dusdanig oud zijn dat W11 geen optie is. Dus nog een reden om Linux te installeren.
Ik hoop dat de stichting Allemaal Digitaal meeleest en misschien zien ze hier ook iets in.
Je hebt een te hoge indruk van de gebruikers van die laptops en een verkeerd begrip van het doel.

Ik gebruik Linux Mint all jaren, maar denken dat welke distro dan ook gaat werken als je er een briefje bij doet is bizar.
Overal waar ze cursus gaan lopen of werken met zo een laptop zal Windows software en windows instructies zijn. Zelfs als de software web based is zal er zelden Linux gebaseerde ondersteuning zijn bij issues. Elke dienst, provider of wat dan ook heeft geen Linux support. Deze mensen hebben al een afstand, Linux forceren maakt dat niet beter.
Elke dienst, provider of wat dan ook heeft geen Linux support.
Je hebt gelijk, was ik even vergeten. Maar wat ga je direct doen met verouderde laptops waarop W11 niet geïnstalleerd kan worden? Gewoon zonde en balen.

Ben nu bezig een Windows update te doen. Moet direct opnieuw opgestart worden en dat heb je bij Linux meestal niet.
Ik ben ook tegen e-waste. Maar dat naar de verkeerde doelgroep gooien is gewoon helaas geen oplossing.

Het beste zou zijn als linux meer ingeburgerd was. Maar zelfs linux dropped af en toe support voor oudere hardware.... nu is de 486 en pentium natuurlijk wel heel erg oud aan het worden.... :)

Het beste is natuurlijk goede recycling. En iets minder belachelijke eisen voor windows 11 of langere ondersteuning voor 10.
Als ze nu bij de bibiotheek een goede beginnercursus Linux geven i.p.v windows 10 is er al een begin.
Kunnen ze doen, maar er komt gewoon niemand. Mensen willen hetzelfde als de buurman/vrouw. Ze willen geen extra moeite doen.,

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 29 april 2025 09:51]

ChromeOs Flex is ook nog een interessante optie.
een belangrijke stap die eerst zal moeten gebeuren is betere driver support.

Helaas gebeurt het nogsteeds teveel dat laptops allerlei vage issues hebben omdat de drivers er gewoon niet goed op werken.

Linux leren gebruiken is 1 ding, maar niemand gaat direct het filesystem induiken, vol aan de slag in de terminal, of zelfs kernels compilen.

Veel mensen vinden op windows een instelling aanpassen al eng, laat staan waar je in linux mee geconfronteerd wordt.
Sterk argument. Alleen al een jaar of 20 achterhaald.
Ik ben een Linux gebruiker, Linux Mint heeft mijn voorkeur. Er is een hoop verbeterd in die 20 jaar, maar het argument is nog steeds niet achterhaald.

Ik moet nog steeds naar de prompt om via een extra package source iets als Spotify te kunnen installeren.
Niet de schuld van Linux, maar ook niet geschikt voor doorsnee gebruikers.
Goed punt, maar xorinzor had het over drivers en dat is inderdaad al 20 jaar achterhaald (eerlijk gezegd denk ik eerder 10 jaar, maar goed).
Hoeveel geluk heb jij met printers e.d? Mijn geluk met die dingen op Linux is crap. Gaat prima met de beter laserprinters met eigen hardware, maar al die Windows software gestuurde krengen?

Nee zover ik weet zijn de driver problemen minder, maar echt niet weg. Het probleem ligt bij de leveranciers, niet Linux natuurlijk, maar dat is niet relevant voor de gebruiker, voor de gebruiker moet zijn goedkope printer gewoon werken.
Als je een _echte printer_ hebt, dus typisch iets dat je via het netwerk benadert en idealiter een laserprinter ... kortom, een beetje industrieel formaatje, dan werkt dat prima. Mijn 15 jaar oude CLX-3185 doet het prima, nog altijd en laat zich door elk OS herkennen.

Je kan, kortom, net als ooit met 'winmodems' (wie is hier zo oud?) -- niet verwachten dat je een device van 2 tientjes koopt en dat het dan voor 200 euro kwaliteit, of ondersteuning gaat hebben. Geen wegwerp-meuk kopen als je het vast en veelzijdig wil gebruiken.
Als je een _echte printer_ hebt, dus typisch iets dat je via het netwerk benadert en idealiter een laserprinter ... kortom, een beetje industrieel formaatje, dan werkt dat prima. Mijn 15 jaar oude CLX-3185 doet het prima, nog altijd en laat zich door elk OS herkennen.
heb je gemist in mijn comment:
Gaat prima met de beter laserprinters met eigen hardware,
dus dat wist ik al!
Je kan, kortom, net als ooit met 'winmodems' (wie is hier zo oud?) -- niet verwachten dat je een device van 2 tientjes koopt en dat het dan voor 200 euro kwaliteit, of ondersteuning gaat hebben. Geen wegwerp-meuk kopen als je het vast en veelzijdig wil gebruiken.
Ja en veel mensen hebben die wegwerp meuk wel. Willen niet een duurdere netwerkprinter. Willen gewoon usb. Je kan wel klagen, maar windows kan ze gebruiken en linux zou dat ook kunnen als de fabrikanten het werk deden.

Maar we hebben het hier over de bruikbaarheid voor een lage inkomen en andere problemen gebruikers groep en die heeft jou netwerk laserprinter niet. Ze hebben niet eens een netwerk.
Mijn ervaring: elke printer behalve Canon werkt out of the box.
Als het werkt onder MacOS (via Cups) werkt het op Linux ook.

Ongeveer elke printer tegenwoordig is wel een netwerk printer.
Aansluiten via usb is achterhaald.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 27 april 2025 15:23]

Laten we het hopen. De laatste keer dat ik mijn brother ledprinter wilde op linux mint (maar ik verwacht andere distro's net zo) werd er een halve 32bit distro naar binnen getrokken. En dat is een netwerk printer.

De meeste hardware gaat prima op linux. De betere laserprinter werkt ook. Maar met consumenten printer zooi heb ik tot nu toe alleen maar negatieve ervaringen.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 27 april 2025 17:52]

Het was een stukje systeem kritiek dan ook. Dat kapitalisme dergelijke korte termijn oplossingen denkt te moeten faciliteren voor winst die ons als geheel, en aarde met al zijn resources, compleet uitput.
Verder had ik 15 jaar geleden ook alleen een Wajong en nauwelijks wat over hoor, ik denk dat ik wel aardig ervaringsdeskundig op het gebied van armoede ben, maar het ontdoen van wegwerp meuk op elk vlak en inderdaad netwerken, is de belangrijkste remedie dusver. Dus ik zou niet zeggen dat er linux modules moesten komen voor elke budget troep die je een minderjarige nog niet aan zou moeten doen zelfs. Door de schifting in wat de open source community de moeite waard vond en vind om aan te werken heb ik een belangrijke les in waarde gekregen.
Het probleem is, dat systematisch het meer lonend lijkt om her en der armoede en zwakte in stand te houden. Tis niet allemaal zaligmakend, dat kapitalisme wil ik maar zeggen.

[Reactie gewijzigd door Ulysses op 27 april 2025 07:12]

Het is aanzienlijk beter geworden, maar nogsteeds niet op een punt waarop je alle laptops zonder problemen kan gebruiken.

Kunnen jullie heel makkelijk roepen dat dat achterhaald is, maar ik weet zeker dat je dan vervolgens komt met diverse workarounds om de problemen op te lossen. Wat dan weer precies op het andere punt wat ik aanstipte komt dat gebruikers, helemaal de niet-technische gebruikers, daar niks mee gaan of durven te doen; en dat kan je ook niet van ze verwachten.

Ik probeer ieder jaar weer opnieuw linux in de hoop dat het beter is en ik permanent over kan, maar uiteindelijk stap ik altijd weer terug naar windows + WSL omdat mijn hardware niet correct ondersteund wordt.
Mensen zijn gewoonte dieren. En 99% is windows gewend.
Deze mensen hebben al moeite mee als de layout in windows veranderd of een icoonthe verschoven is.

Laat staan dat ze een ander OS kunnen gebruiken. Moeten ze niks van weten.
Dit gaat dus om mensen die nu geen laptop hebben, omdat ze die niet kunnen betalen. Dus van een 'ander' OS is geen sprake.
Jawel, het gaat over iemand hier die een laptop een dual boot wil geven met windows en linux.

De gebruiker zal alleen windows gaan gebruiken.
Jawel, ander os als waar ze in een baan of cursus mee te maken zouden krijgen.
Voor digibeten is Windows in mijn ervaring ook helemaal geen goede optie. Het is complex en gemakkelijk om zeep te helpen. 'Uw computer loopt risico installeer x!'. O, okay doen we. Hee hij hangt op 'updaten 0%', heb ik niet om gevraagd ik moet nu werken, hop stekker eruit. Bestand openen lukt niet? Googlen en de eerste softonic hit pakken...

Wat het beste werkte in mijn omgeving was CloudReady, nu ChromeOS flex. Alles synct met de telefoon, (zeer) snel op oude hardware, office, youtube en social media werken perfect - meer doet die doelgroep meestal niet - en het kan bijna niet kapot met niet-storende a/b upgrades.
Het is kiezen uit twee kwaden - zet er een OS op wat iedereen kent maar sneller onderhevig is aan onbedoelde meuk (eg malware die via je browser binnenkomt) of dat andere OS waar 99% van de bevolking niet mee overweg kan, helemaal niet als er zich problemen voordoen. De Tweakers populatie is weinig representatief voor de doelgroep.
Mijn ervaring is juist dat 100% prima met chromeos overweg kan omdat je er zo weinig mee kan. Voor de mensen in googles ecosysteem (en dat is iedereen met een Android toestel) is het letterlijk inloggen en gaan.
En dan krijgen deze mensen een cursus van de overheid met Windows software die ze niet kunnen installeren op dat os, of content die ze niet kunnen openen.
Of krijgen ze werk, met Windows software in gebruik.

Ik waardeer het dat mensen willen meedenken en zo veel mogelijk hardware ook oudere en nuttig leven willen geven. Maar ik denk dat er het een en ander in de maatschappij moet veranderen voor het praktisch is.
Maar dat apparaat waar chrome OS neem je simpelweg nieg mee naar de Windowscursus, maar naar de Androidcursus/tabletcursus lijkt me, want daar vind ik het meer op lijken.

Een telefoon neem je ook niet mee naar de Windowscursus, zo neem je een Chrome OS apparaat ook niet mee naar de Windowscursus.
Niet een cursus Windows, en cursus waar windows software bijkomt. En een zelfs een online interactieve Windows cursus waar je al doende leert is niet echt handig als je thuis dat wil doen en alleen een Linux laptop hebt gekregen...
Welke Windows software heb je nodig voor de alledaagse zaken van deze doelgroep?
Overheidszaken zijn web based. Social media is web based. Word/excel/powerpoint openen/bewerken werkt out of the box. En ze kunnen zo verder waar ze op de telefoon gebleven zijn.

Heb je een voorbeeld van iets wat ze mogelijk willen op Windows software of waar ze een windows cursus voor zouden moeten volgen van de overheid?
Ooit wel een onderwijs gezien? cursus gevolgd? Er zijn tal van cursus applicaties die nog steeds niet online zijn.
Ik ben het eens met je analyse van de doelgroep, en dat ze moeilijk hulp kunnen vinden, maar ik vermoed dat Windows er niet lekker meer op draait als de laptop door het Rijk is afgeschreven, anders zou die niet worden afgeschreven.

Maar die doelgroep zal weinig meer doen dan een beetje webbrowsen, en dan lijkt me een Ubuntu Desktop (of iets dergelijks) best prima, voorkomt meteen dat ze allerlei malware installeren.
Het Rijk schrijft ze na vier of vijf jaar af. De laptops die wij in huis hebben (en het prima doen!) zijn vele vele jaren ouder.
Ik denk dat veel mensen hier genoeg aan hebben.
Klopt, ik weet ook niet of dit nou zoveel zoden aan de dijk zet. Ik heb gewerkt voor een bedrijf dat afgeschreven computers en laptops van overheden opkocht, data op een veilige manier wiste en dan door verkocht. Zaten altijd hele mooie zgan laptops tussen. Hele stapels. Dit mooi klinkende plan kost waarschijnlijk nog meer geld dan het vervangen van de laptops al doet. En voor wat? We kunnen ons mensen voorstellen die geen geld hebben voor een laptop, maar ik denk dat het in de praktijk wel mee valt en dat het eerder een leuke goody is voor een goed gevoel.
Volgens mij begrijp je mij, en dit plan, dan toch verkeerd. Er zijn veel mensen die geen laptop kunnen betalen (niet in mijn omgeving) en die dus gebaat zijn bij een laptop in het gezin. En zoals je zelf schrijft kunnen die naar een tussenhandelaar of, beter dus, direct naar minima.
Ik weet het haast wel zeker. Ik werk in de detachering en heb diverse opdrachten bij overheden gedaan(rvo/dictu, Belastingdienst). De laptops die ik toen gebruikte waren zelfs aan het eind van hun termijn nog behoorlijk goed. Meest recente voorbeeld: een Thinkpad met i7 uit (iirc) de 8e generatie, Nvidia Quadro videochip en 16GB ram. Die ging EoL en ik kreeg een HP Zvook Fury met i9 uit de 13e generatie, 32 gb ram en 4k touchscreen als vervanging. Die zal over 3 jaar "end of life" zijn.
Het bedrijf waarvoor ik werk, schrijft alles met drie jaar af. Ik koop dan de laptop over voor een paar tientjes. Doe er dan nog jaren prima ontwikkel werk op, want baas geeft ons prima machines.

Dit is voor vele bedrijven zo. het afschrijven heeft niets met de staat te maken. Daarom zijn er zo veel refurbished bedrijven tegenwoordig.
Het huidige licentiebeleid van Microsoft stelt hoge eisen aan de hardware waarop Windows moet draaien. Daardoor is het eigenlijk ondenkbaar dat, uitgaande van een afschrijvingstermijn van deze overheidslaptops van drie jaar, deze laptops op het moment dat zij in gebruik genomen worden door de doelgroep nog meer dan enkele maanden geüpdatet kunnen worden. Het lijkt mij ook niet wenselijk om de doelgroep op te zadelen met systemen die niet meer veilig zijn.
Ik heb zelf door een computerhulpdesk mijn laptop windows 10 laten overzetten naar Linux het is totaal anders maar ik hoef hierdoor geen dure nieuwe laptop met windows 11 aan te schaffen
Ik werk voor de overheid, niet voor het Rijk... maar wij doen dit al jaren na een vervangingsrondes.

Vroeger werden ze voor een klein bedrag aan het personeel aangeboden, maar de belastingregels zijn zo klote tegenwoordig dat je daar dan belachelijke prijzen voor moet vragen aan medewerkers want het moet een prijs zijn die "markt representatief" is. Dat slaat nergens op, het zijn doorgaans laptops van 5+ jaar oud die intensief zijn gebruikt en geheel afgeschreven, dat is niet hetzelfde als een refurbished laptop die via marktplaats wordt aangeboden waar iemand wat aan wil verdienen... en we willen uiteraard niet verdienen aan het personeel, voor een habbekrats weggeven ook weer niet uiteraard. En dan ging de opbrengst alsnog naar een goed doel.

Andere optie is een opkoper maar dan krijg je werkelijk wisselgeld voor apparatuur... aan het personeel moet je snel 250 euro voor zo'n ding rekenen, maar een opkoper die je 25 per stuk geeft is dan prima volgens de belastingdienst, heel vreemd... leuker kunnen ze het niet maken.

Dus kiezen we iedere keer voor een goed doel en daar schenken we de laptops aan... mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, tbv scholieren uit gezinnen met laag inkomen etc.
Was het niet zo dat de rijksoverheid alle afgeschreven en afgedankte spullen via De Domeinen weer als gebruikte apparatuur op de markt bracht?

Er is vast wel een tijd geweest waarin de harddisk en dergelijke formeel vernietigd moesten worden en dat de hardware dus incompleet was. Maar tegenwoordig is de meeste apparatuur wel versleuteld en dus na het wissen van de key praktisch onbruikbaar.

Over de licentie zie ik het simpel: Er is praktisch geen pc-hardware die zonder msWindows licentie op de markt komt. Maar grote organisaties hebben een enterprise msWindows licentie dus de hardware licentie is nog helemaal niet gebruikt. Die zou dus nog steeds bruikbaar moeten zijn.

Een klein dingetje is echter wel dat de hardware voor msWindows dan wel W11 proof moet zijn.. Wanneer is de laatste zakelijke hardware geleverd die niet W11 proof is? Laptops die niet W11 proof zijn wil je niet met msWindows uitleveren.
Sowieso, een nieuwe ssd kost 25 piek. Niets wissen (oude disk in de verbrandingsoven). Gewoon een goedkope ssd erin knallen en gaan.

Helemaal als er nog een hdd in zit, maar de meeste zullen tegenwoordig denk ik wel al een ssd hebben

[Reactie gewijzigd door Yongshi op 25 april 2025 22:16]

Bij ons mag iedereen zijn eigen laptop nog steeds kopen en voor minder dan honderd euro nog steeds, prima machines, er is geen belasting regel die dat praktisch tegenhoud, de opkoper geeft er minder voor. En welke marktconforme prijs? Model is na drie jaar niet meer op de markt, marktplaats prijs? Die is zeker geen 250.
Als het laptops zijn die de eisen van Windows 11 niet halen dan ben je laptops aan het uitgeven aan mensen die het niet breed hebben (en dus geen nieuwe kunnen kopen) en die vervolgens straks kwetsbare laptops geven omdat die geen updates meer krijgen.

Lekker handig. Laten we hopen dat ze alleen de wat verouderde Windows 11 laptops kiezen om weg te geven en de rest te laten recyclen.
Het gaat hier om laptops die net uit gebruik gaan. Die zijn dus hooguit 5 jaar oud. 5 jaar geleden zaten we op Tiger Lake; de 11e generatie Core processoren. Je moet echt al 8-10 jaar terug in de tijd wil Windows 11 niet ondersteund worden.

Dus nee, dat is heden ten dage echt geen serieuze overweging meer. Laptops die nú bij bedrijven weg gedaan worden ondersteunen zonder enige twijfel allemaal Windows 11.
Klopt, heb paar weken terug nog werk laptop omgeruild en die was toen drie jaar oud. Was nog een prima ding.
Kleine kanttekening is dat lang niet elke laptop wordt nieuw geleverd met de meest recente processorgeneratie. Daarnaast zijn de low power 11th Gen chips van eind 2020, tegen de tijd dat die echt in de verschillende laptops zitten welke kunt kopen zitten we in 2021 en zijn ze dus zon 4 jaar oud.

Een op dit moment 5 jaar oude laptop zal hoogstwaarschijnlijk 10th Gen of eventueel nog 8th Gen draaien. (9th gen bestaat niet voor laptops in de meest voorkomende U variant).

Maakt voor W11 ondersteuning overigens niet uit, maar wel goed om je te realiseren dat de releasedatum van de processor niet alleen de uitgavedatum van de laptop bepaald.
Dat klopt. Dat er nu geen W11 op draait heeft te maken met de ‘dienstverlening’ van het betreffende SSC. Maar hardwarematig kunnen deze laptops prima W11 draaien. Slim idee!
Windows 11 werkt op deze systemen inderdaad, Microsoft ondersteunt dan ook Windows 11 updates hier nog op.

Maar wat vaak vergeten wordt is dat hardware leveranciers geen ondersteuning meer geven op deze hardware, vaak wordt na 5 a 7 jaar geen driver/firmware updates meer uitgebracht voor dat systeem, waar ook security updates in verwerkt zitten...
  • Dell, 5 jaar support vanaf introductie datum van specifiek model
  • HP, 5 jaar support vanaf introductie datum van specifiek model
  • Lenovo, 7 jaar support vanaf introductie datum van specifiek model
Dus ja, Windows 11 draait vast wel goed, krijgt ook netjes Windows Updates, maar vaak worden driver/firmware updates/ondersteuning hierin wel vergeten.
Wat trouwens verder niet uitmaakt als je Linux of ChromeOS Flex op zou zetten, heb je hetzelfde probleem...
Uit ervaring kan soms een firmware update zeker verbeteringen ook in gebruik voor Windows 11 veroorzaken, zeker in combinatie met een Windows Feature Update.
Jij doet de aanname en zegt vervolgens 'lekker dan', alsof het al een vaststaand feit is. Alleen omdat je een mogelijke beer op de weg ziet schrijf je het hele initiatief al af.
Ik weet niet hoe oud de laptops zullen zijn maar het feit dat er soms grote IT projecten niet helemaal lekker gaan maar meteen gelijkstellen aan dat ze ook wel hun medewerkers 10+ jaar met een laptop zullen laten doen vind ik ook wel erg vreemd.
Dit is meer logistiek dan iets anders. Een inventaris bijhouden vereist geen complexe integratie, maar gewoon netjes elke dag hetzelfde doen, stickertjes plakken en lijstjes doorlopen.

Flauw gezegd, het geestdodende werk waar een bureaucratie in excelleert. Juist een laptop langer in gebruik willen houden dan de afschrijving, is de uitdaging!
Op voorwaarde dat als je bv 100 laptops per jaar moet vervangen er ook budget is voor 100 laptops en dan ga je er nog van uit dat de leverancier er 100 kan leveren.
Bij grote bedrijven is het getal "100" veel groter en dan zijn er wel eens leveringsproblemen.
Ik weet niet bij welke hobby winkel jij denkt dat ze kopen, maar in bulk laptops kopen is geen enkel probleem.

hp, dell etc kunnen makkelijk in bulk leveren.
Scholen leverden bijvoorbeeld duizenden laptops per jaar uit aan hun studenten. Allemaal 1 model.
Heb jij zelf dan met je poten in de klei bij de Rijksoverheid gelopen? Ik heb als consultant de afgelopen 6 jaar bij verschillende ministeries gewerkt en gelopen en kreeg altijd nieuwe keurige laptops. En ik zag nergens laptops van 10 jaar oud om me heen. Of doe je zelf ook een aanname nu?
Bij de Belastingdienst niet. De aflopen jaren waren er verschillende omruilacties van laptops en steeds kreeg we een reeds gebruikte laptop voor terug. Als je pech hebt, werkt er een toets niet, zit er een scheurtje in de laptop, et cetera.
Het is niet omdat enkele grote projecten over budget gaan, vertraging oplopen en/of uiteindelijk helemaal niet doen wat verwacht werd dat je zomaar kunt claimen dat de overheid de IT niet op orde heeft. Weet je wie zijn IT ook niet op orde heeft? Private bedrijven. Want ook daar mislukken projecten, ook daar gaat het vaak mis. Waarom toch altijd maar weer blijven zeggen dat het bij de overheid altijd mis lopot? Weet je hoeveel er wel goed gaat bij de overheid? Ooit al eens op zoek gegaan naar alle projecten die wel goed lopen? Want die halen natuurlijk de pers niet. Dat is niet interessant om te melden aan mensen.

En nee, basic stuff zoals de lifecycle van je IT materiaal zullen de meeste overheden wel vrij goed in orde hebben. Daar twijfel ik niet aan. Is er ergens nog een laptop in gebruik die al lang vervangen had moeten worden? Dat kan altijd natuurlijk, dat zie je ook weer in vele bedrijven. Want dan heb je uitzondering X die om reden Y door management en HR is goedgekeurd waardoor dat apparaat van 7 jaar oud niet vervangen wordt.
Ik werk zelf bij een gemeente en geloof me, we komen niks tekort qua hardware.
Ik denk dat je jouw opmerking baseert op de berichten in het nieuws van enkele grote IT projecten die mislukken, maar dat staat natuurlijk helemaal los van de mensen die de computers/laptops managen binnen de overheid. Mijn ervaring als consultant is dat er vaak gewoon moderne laptops uitgegeven worden.
Jij bent juist degene die een aanname doet met laptops die 10 jaar oud zijn. Ik werk zelf bij de overheid en na 4 jaar is de laptop afgeschreven en komt er een nieuwe.
De overheid werkt met budgetten die moeten op aan het eind van het jaar, anders krijgen ze volgend jaar minder budget.
Laptops en desktops staat meestal 3 tot 5 jaar voor, dan gaan ze eruit. Oudere hardware zal dus zeldzaam zijn.
Dat mag jij denken, maar het is niet zo. In tijden van budgettaire krapte is er onvoldoende budget om alle laptops te vervangen en uiteraard zijn er nog andere toestellen die vervangen moeten worden.
Volgens mij klopt het gewoon wat Pietervs zegt. Ik heb bij een bedrijf gewerkt dat oude laptops van overheden opkocht, data whiped en doorverkocht. Heb zo telkens mooie zakelijke laptops gehad van 3-5 jaar oud.
En jouw bericht dat Windows 11 niet kan draaien uit jouw eerdere is geen aanname? :? Feit blijft dat je ver terug moet wil je een laptop cpu zónder tpm tegenkomen. Ik kan je uit eigen ervaring meedelen dat ook de tweede helft van jouw reactie óók een aanname is en nog een foutieve ook. ;)

Natuurlijk zal er altijd uit een stoffig hoekje hele oude apparatuur boven water komen, maar dat zijn enkel de uitzonderingen, dat heeft verder ook nog eens niets met falende it projecten te maken. Men zal heus wel uitvoering testen of controleren wat de (on)mogelijkheden zijn vóórdat een laptop opnieuw geïnstalleerd en uitgegeven wordt.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 25 april 2025 08:28]

Als -> in het geval dat.
Is geen feit en dus een aanname.
Als het niet kopen van een loterij ticket betekend dat je nooit wat wint heb je daar ook niet veel aan. Lekker dan... 8)7

Ik gebruik Als, het is is geen aanname, maar bedoel 'in het geval dat'... O-)

/offtopic

Ik kon het niet laten, sorry.
Linux er op.. probleem opgelost

Top idee dit!
Nee. Geen top idee.

Laten we heel eerlijk zijn. Menig IT persoon is heel erg lovend over Linux.

Gemiddelde non IT gebruiker? Helemaal niet.

Je kan niet telkens maar Linux erop plakken. De gemiddelde persoon wilt het vertrouwen dat Windows hen geeft. Windows is bekend voor ze. Zelfde als het gehele office/Microsoft365 pakket.

Mijn moeder is een voorbeeld hiervan. Zij wilt helemaal geen Linux, het is “raar” en “werkt niet lekker”.

Dus nee, Linux is niet de oplossing voor de meeste non-IT mensen.

Daarnaast mis je alsnog straks TPM 2.0. Er is een reden waarom Microsoft dat nu vereist en dat is gewoon omdat die hardware beveiliging straks gewoon essentieel is.

[Reactie gewijzigd door Ricco02 op 25 april 2025 07:45]

*persoon wil
*zij wil

En ik denk dat het wel meevalt. Er is vrijwel niets unieks aan Windows voor de gemiddelde gebruiker. Ze gebruiken een browser. Als je weet waar wat staat dan komt het wel goed. Ik heb ook veel mensen van Windows naar Mac geholpen. Het is even wennen maar dan gaat het prima.
Mag ik even een paar mensen langs sturen? Ik ben benieuwd of je dan nog denkt of het mee valt. Paar voorbeelden om je voor te bereiden.
*Voor het werk een handleiding geschreven voor de driver van een printer te installeren. Met tekst en plaatjes (zelfs schermen waar je alleen volgende moet klikken) met pijlen en nummers die aangeven waar en in welke volgorde je moet klikken. Toch een paar mensen die het nog steeds eng vonden om het te doen.

*Vragen als mag ik een programma / app / apparaat updaten? Ook eens na een Windows update of de computer opnieuw opgestart mocht worden. Of ik een muis of usb stick kon installeren. Of een aantal keer bij mensen of ik kon kijken naar hun (kapotte) tv, bleek gewoon niet meer op de juiste hdmi kanaal te staan.

*Nieuwe telefoon geïnstalleerd en data overgezet van de oude zelfde merk. Of ik even wilde uitleggen welke icoontjes ze nu moesten gebruiken zoals bellen, sms en agenda.

*Probleem met een telefoon. Mijn advies even uit en aan doen. 2 seconden later werkt niet. In plaats van opnieuw opstarten dus scherm uit en aan en mocht ik even uitleggen hoe opnieuw opstarten werkt.

*Mijn vader moest met een bedijf bellen en moest 2 op de toetsenbord drukken maar dit werkte niet. Bleek dat hij de toetsenbord van extra nummer bellen gebruikte in plaats van gewone toetsenbord. 2 weken later kreeg ik weer een belletje van hoe doe ik dit ook al weer. 3 maanden later weer. En ik verwacht niet dat dit de laatste keer zal zijn aangezien hij over gegaan is naar prepaid en over een half jaar of langer weer zal moeten bellen om zijn beltegoed te verhogen.

Zal ik door gaan of geloof je nu wel dat niet iedereen geschikt is om zich aan te passen aan Linux of Mac?

*Ik wil hiermee niet zeggen dat deze mensen dom zijn. Ze hebben hun eigen kwaliteiten. Alleen op ICT gebied en andere apparaten zijn ze niet handig, geen kennis ervan of gewoon bang om iets verkeerd te doen.

[Reactie gewijzigd door Daoka op 25 april 2025 08:36]

Ik mag op tweakers zitten, maar denk je dat ik als 40+er nog zin heb om te zoeken naar?

Ik table flip niet, maat als iets niet werkt driemaal raden wie ik bel. Het gebruik van een Linux smaakje klinkt leuk maar is geen optie voor 99.99% van de bevolking, zij het dat ze geen wil hebben, geen tijd hebben, geen kennis hebben of totaal digibeet zijn.

Linux probeert zich al 30 jaar als Windows alternatief te verkopen zonder de vraag te stellen waarom ze het absoluut niet zijn. Iedere minimale afwijkingen van eat men gewend is, is een afbraak in de ervaring en dan mag het allemaal nog zo robuust en veilig zijn, dat interesseert niemand iets. Die willen ff kunnen msn'en zonder geknoei.
Ik heb ook nergens gezegd dat iedereen geschikt is voor iets anders.

En dat je wat uit moet leggen is niet hetzelfde als niet geschikt zijn. Ik durf te wedden dat je dat óók moest toen Windows 7 naar Windows 8 & Windows 8 ineens Windows 10 werd. Want daar was alles ook anders.

Oftewel, je kunt altijd spijkers op laag water zoeken.
Niet helemaal mee eens. Windows 10 lijkt erg op Windows 7 wanneer het op gebruik aankomt.

Ik zag dat de overstap van Windows 10 naar Windows 11 lastiger was voor de wat oudere generatie. Maar omdat sommige dingen nog op dezelfde manier werkte ging het wel.

Linux is echt wel beduidend anders dan Windows 10 en Windows 11 dat ik echt wel snap dat de huis tuin keuken gebruiker dat niet gaat gebruiken.
Ik heb ook geen probleem met uitleggen. Maar heb uitleggen heeft bij sommige mensen niet echt zin. Zoals mijn vader die 3x in een korte tijd dat ene knopje niet kon vinden. Of de hdmi kanaal. Dat knopje heeft op elke afstandsbediening dezelfde icoontje (vierkant met pijltje) maar daar zijn ze niet bewust van en wordt ik de volgende keer weer gevraagd. Wat langer geleden maar toen iemand een dvd speler kreeg mocht ik uitleggen hoe de afstandsbediening werkte. En dat terwijl al jaren en jaren dezelfde icoontjes voor play, pause, stop, eject gebruikt worden. Het zit gewoon niet in sommige mensen. Net als dat het mij niet niet zal lukken om een goede bakker te worden ondanks dat ik een recept zou hebben.

En dat van overstappen van Windows. Windows 8 heb ik kunnen overslaan doordat ik Windows 7 kon installeren op die computers. Bij Windows 10 ging helaas niet. Wel heb ik die zoveel mogelijk aangepast zodat het meer leek op wat ze gewend waren of dingen makkelijker maakte. Oude start menu installeren, in chrome een mapje favorieten maken op de balk zodat dit meer leek op Internet Explorer qua openen. Dus de overstap was minder groot. Daarnaast blijft het Windows. De angst zou vele malen groter zijn als het ineens Linux of iets anders zou worden.
Mac is dan ook wel weer meer vertrouwd. “Oh dit is een Apple!” zeggen ze dan.

Linux? “Raar” “Vreemd” “Waar is mijn Word en Excel?” “In mijn mail kan ik dit Word bestand niet openen?” “Libreoffice? Ik weet niet hoe dat werkt!!”

Aan het einde van de dag is het toch maar weer “Zet Windows maar weer terug, ik weet niet hoe dit allemaal werkt hoor!”

De wat oudere generatie krijgt echt stress van digitale veranderingen.
Mac is dus meer vertrouwd met Pages en Numbers maar bij LibreOffice gaat het mis. Je hebt duidelijk andere mensen in je omgeving! Daarnaast, er zijn niet alleen ouderen he?
Maar probeer het vooral niet, dan blijft Windows de status quo en hebben we deze discussie over 10 jaar nog eens, zonder succes.
De meesten hebben "gewoon" MS office op hun Macs draaien
Je hebt wel een erg lage dunk van een gemiddelde "oudere" gebruiker. Een icoontje dat anders is, nou nou.
Inderdaad. Mijn ouders moeten de overstap nog maken, maar die vinden het juist leuk en hebben er niks op tegen over te stappen. De enige zorg die men heeft is "doet m'n printer het nog wel?"
Ouders van vrienden stappen ook langzaam over, als er maar iemand is waar ze op terug kunnen vallen bij vragen, dát is in de regel de grootste zorg.

Zolang er verder maar een start knop is en het er niet uit ziet als Windows 8, is men al snel tevreden. Bijkomend voordeel: Wanneer men weer eens een telefoontje krijgt van een zogenaamd Microsoft medewerker hoeft men ook geen seconde meer te twijfelen :)
Nja. Ik werk vooral met wat oudere mensen.

40 meestal 50+

Daar merk ik erg snel dat ze nauwelijks weten hoe de laptop werkt.

Verschilt natuurlijk per persoon. Maar ik deel eerder mijn ervaring aangezien dat mijn beste voorbeeld is.
Ik ben 50+ en werk met 50+-ers. Die weten echt wel een ander icoontje aan te klikken en een wat ander menu te gebruiken.
Zou voor mij een zegen zijn als ze dat bij mij op werk zouden weten.

Maar dat is niet zo. De 20 50 plussers waarmee ik werkt weten hoe die aan en uit moet. Weten de browser te vinden en ons eigen systeem te gebruiken (doormiddel van anderhalf jaar training).
Maar daar stopt het dan ook wel.

Veranderd Chrome in Edge? Dan weten ze opeens niet meer hoe ze dingen moeten opzoeken.
Die mensen hebben überhaupt geen idee hoe een computer te gebruiken. Als je niet eens een wat ander icoontje kan onthouden, dan hebben die mensen wel meer isues in het leven. In de supermarkt verandert het label van de crackers ook wel eens.
Ligt eraan.

Het probleem is dat de oudere generatie vaak bang is van digitale veranderingen. Waardoor dat veel harder aankomt bij hen dan bijvoorbeeld een label verandering in de supermarkt.

Dus die vergelijking kan je niet echt maken.
Mensen begonnen al te panikeren wanneer hun Internet Explorer icoon vervangen werd door Edge. En die iconen leken enorm hard op elkaar.
Dat is gewoon de realiteit voor veel ouderen en jeugd staat het icoontje van internet Explorer voor internet. Vanwege Android ook dat van Chrome tegenwoordig,. Maar dat is zo ver als ze er iets van snappen.

Op een Mac kunnen ze geen internet vinden want safari heeft een ander icoontje.
Geen enkele ervaring mee in het bedrijf van 1000+ mensen waar ik werk met voornamelijk oudere medewerkers.

Als je al niet eens een ander icoontje kan klikken dan ligt je IQ redelijk laag.
"Verder raadt de stichting aan opensourcesoftware op de laptops te zetten, zoals de LibreOffice-suite of Thunderbird."
Geen Word en Excel!
*persoon wil
*zij wil
Dat is juist een hypercorrectie. Zet in plaats van willen anders eens de juiste vorm van hebben of lopen. ;) Dan merk je dat stam + t wel degelijk nodig is. ;)

I stand corrected.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 25 april 2025 08:32]

Ubuntu met Gnome is ook weer niet zo ingewikkeld… je hoeft als Linux gebruiker geen it’er te zijn om gewoon je ding te kunnen doen.
Nee is niet ingewikkeld. Dat heb ik ook nooit gezegd.

Maar dat stukje vertrouwen is zeker bij de wat oudere mensen, er niet met Linux.

Meeste 40 plussers willen toch echt Windows. Die zitten liever op een deprecated Windows 10 machine dan een Linux machine.
Waarom gaat het steeds over oudere mensen?
En waarom willen mensen Windows? Omdat ze denken dat dit de enige optie is.
Nee, omdat het over het algemeen gewoon heel erg goed werkt.
Hoezo heel erg goed werkt? Ik krijg met enige regelmaat vragen van familie die weer eens een update heeft aangeklikt waarna er problemen ontstaan. Windows Home is veranderd in een enorm billboard waarbij zo'n beetje ieder 'dark pattern' langskomt om je Office, virusscanners en andere abonnementen aan te smeren en daar word je continu over lastiggevallen. Voor wat oudere familieleden wordt het steeds lastiger om legitieme systeemprompts van pure reclame te onderscheiden, maar kennelijk boeit dat niemand bij Microsoft...
Sporadisch zijn er problemen met updates, dat klopt. maar dat kan haast ook niet anders met zo'n complex stuk software. Immers moet het werken op duizenden en duizenden verschillende configuraties. Het blijft mensenwerk, en dan gaat er wel eens iets mis. Toch moet ik zeggen dat het aantal problemen die ik met Windows updates heb gehad in mijn carriere (sinds... mwoah, 1990 ofzo) op 1 hand te tellen is . Ik vind dat nogal een prestatie.

Wat is precies het probleem waar deze familie leden tegen aan lopen als ze "weer eens een update aangeklikt hebben"?
Vorig jaar migratie van Outlook van een Windows applicatie naar een vage semi-web versie (die vereist dat je de sleutels van inboxen bij je andere providers met Microsoft deelt) en slecht om kan gaan met afwijkende configuraties was een van de laatste problemen waar ik bij gevraagd werd.
Daarnaast werd de 'gratis update' naar Windows 11 inclusief bijbehorende schermen vol met vragen en suggesties om je PC te controleren best wel eng gevonden.
Ik begrijp best dat je weinig problemen kan hebben: op een degelijk systeem met hardware waarvan de software goed door de fabrikant onderhouden wordt heb je waarschijnlijk geen tot weinig problemen, maar jij hebt ervaring, weet wat Windows van je verwacht en leest over de ingewikkelde vragen heen. Probeer eens een gemiddelde popup van Windows te lezen door de ogen van een gebruiker waarvoor de 'aan' knop vinden al een hele prestatie is...
Je gaat hier wel volledig voorbij aan de verantwoordelijkheid van de eindgebruiker. Als jij een nieuwe auto koopt vol met systemen die je niet kent, lees je toch ook het boekje? er zijn niet voor niets cursussen etc. Over het algemeen vind ik Windows 11 zeer gebruikersvriendelijk en makkelijk te begrijpen (dat is ook de ervaring met klanten die van 7/8/10 naar 11 gaan, btw). Het is toch logisch dat dingen gevraagd worden tijdens de setup? de wensen van iedereen zijn immers anders.

Mensen die niets van computers weten moeten wat mij betreft ook geen Windows installatie doorlopen. Dat moet je aan iemand overlaten die weet wat hij doet.
Het is toch logisch dat dingen gevraagd worden tijdens de setup? de wensen van iedereen zijn immers anders.
Mijn ergernis met Windows zit veel meer in de bakken trialware die door veel PC bouwers meegeleverd worden en continu de gebruikerservaring verstoren (tenzij je op 'nee' klikken op willekeurige momenten een leuke hobby vindt). Daarnaast lijkt Microsoft daar met hun Office trials en verplichtingen een account te nemen ook aan mee te doen.
Vergeleken met een Mac of Linux systeem is het absurd wat Microsoft gebruikers voorschotelt.
Mensen die niets van computers weten moeten wat mij betreft ook geen Windows installatie doorlopen. Dat moet je aan iemand overlaten die weet wat hij doet.
In de praktijk is die persoon dan vaak niet beschikbaar.
En dan weer vaak niet de persoon waarvoor je het systeem eigenlijk ingesteld wil hebben.
En wat als deze persoon alle privacy maatregelen uitschakelt om maar geen vragen te krijgen over lastige app popups? Succes voor Microsoft, weer een sukkel die ze al hun data af 'mogen' pakken voor telemetrie en AI training.
Ah. dus nu gaan we opeens van Microsoft van alles beschuldigen naar de pc bouwers.. Nee, ok. Dat is weer iets heel anders, dan. Daar kan Microsoft ook niks aan doen, eh?

Het is tevens dan toch echt aan die persoon om zich daar in te verdiepen. we roepen niet voor niets al 15 jaar dat mensen niet zomaar op van alles moeten klikken, dus waarom zou dat hier opeens anders zijn?

Je punten zijn niet erg overtuigend.
Het is een combinatie: PC bouwers gooien al sinds de jaren 90 PCs vol met trial versies, toolbars etc. die je als gebruiker helemaal niet wil. Tegenwoordig doet Microsoft dit zelf ook: je krijgt bovenop de puinhoop die de PC bouwer inricht ook nog eens Office trial, Xbox live reclame etc.
Daar kunnen ze zeker wat aan doen, maar dat doen ze niet want het levert ze geld op. Lekker boeien dat een hele categorie gebruikers er geen bal meer van snapt.

Mijn suggestie: als je een familielid oid hebt die een nieuwe niet te dure 'home' PC haalt, kijk dan eens mee met de unboxing. Persoonlijk vind ik de ervaring om te janken...
Ik heb dat meerdere malen meegemaakt. Van de trials heb ik gewoon gezegd : Het is een proefversie, probeer het, kijk of het wat is, zoniet dan verwijder je het. Want ze zijn ook gewon te verwijderen, rechtstreeks vanuit het software panel. Ik begrijp niet waarom Microsoft geen trial software mag meeleveren met hun OS. dit gebeurde vroeger bij de eerste pc's al, daar zaten cd's van AOL bij (America Online), het is dus iets van alle tijden. Bij Power Unlimited zaten cd's met demo versies.

Volgens ChatGPT doet en deed apple niet anders.

"Yes, Apple has included trial or shareware software on their systems in the past. For example, during the early days of the Macintosh, Apple bundled various applications with the operating system, some of which were trial versions or shareware. This practice allowed users to try out software before purchasing the full version.

Additionally, the Mac App Store, which was introduced in 2011, has featured trial versions of software, allowing users to download and test applications before committing to a purchase. However, the prevalence of trial or shareware software has decreased over the years as the software distribution model has evolved, with many developers opting for subscription-based services or one-time purchases without trial options."

Tevens krijg je bij de supermarkt soms ook een proefverpakking van dingen mee. of bij de etos. Ik zie echt niet in waarom dit bij Microsoft anders moet zijn.

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 25 april 2025 16:36]

Tevens krijg je bij de supermarkt soms ook een proefverpakking van dingen mee. of bij de etos. Ik zie echt niet in waarom dit bij Microsoft anders moet zijn.
Als het om een 'eerlijke' proefversie zou gaan zou ik er minder problemen mee hebben, maar de werkwijze van Microsoft is:
- zet een nieuwe PC zo op dat je heel makkelijk akkoord gaat met een 3 maanden trial van Office
- laat mensen maanden tikken in de trial versie van Word
- zet alle documenten op read-only en geef heel veel popups dat je een abonnement moet nemen voor 100 euro per jaar.
Dat 'gijzelen' van werk vind ik echt meer een 'dark pattern' dan netjes aangeven dat het puur voor proberen is en ze eerst moeten betalen. Daarnaast heb ik nog wel een mening over een Office abonnement wat over de levensduur 2x de prijs van een instap PC kost. Het is net printer inkt qua kostenmodel.
Erm...dat staat gewoon in de voorwaarden waar je mee akkoord gaat...eerst lezen dus!

Niets houdt je tegen om andere software te installeren.

Wederom iets wat absoluut niet het probleem is van MS.
Waarom denk je dat je die vragen niet ga krijgen als ze allemaal naar Linux overschakelen?
Dan zijn er weer andere problemen, zoals incompatibele hardware & software, configuraties die commandline gebruiken, missende dependencies, ...

Gemiddelde gebruikers gaan altijd problemen tegenkomen.
En lossen dat niet zelf op maar brengen het terug naar de winkel als ze geen ITer kennen.
Je bedoelt zoals Windows 11 incompatible devices omdat er geen geschikte TPM chip aanwezig is?
Of omdat drivers alleen op Windows 10 werken?
Technische problemen kan je op ieder OS krijgen, dus er is hoe dan ook support nodig.
Omdat de jongere generatie echt wel Linux zal oppakken. Daarom spreek ik voornamelijk over de wat oudere generatie die dat dus minder snel zouden doen.

Zou beetje gek zijn als ik dan over de jongere generatie zou spreken toch?
Ik weet niet hoe oud jij bent. Maar ik heb nog eentje thuis van de jongere generatie. (15)
Doet VWO Plus, profiel N&T net gekozen. Zijn vraag toen ik het had over dit artikel vanochtend: "Waarom zou ik in godsnaam Linux willen?" Zijn vrienden e.d.hebben totaal geen kennis van of interesse in het inrichten van een PC met een OS. Het moet gewoon werken met hun schooldingen en games. Vraag ze niet om drivers e.d. te installeren. Vraag ze niet om Windows of Linux te installeren. Hebben ze helemaal geen zin in. Net zoals UNIX-fröbelaars praktisch zijn uitgestorven samen met hun nostalgie van VI, AWK, SED en dergelijke. De nieuwe generatie gebruikt ChatGPT of iets dergelijks om een Powershell-script op te leveren en heeft totaal geen interesse om zelf code te schrijven. Net zoals ik geen meerwaarde meer zie in het schrijven van code in Assembly, wat ik in het verleden wel heb gedaan en hoe handig die taal ook is geweest in de tijd van de Motorola 68000.
Beetje aparte reactie. Alsof jouw kind en zijn vrienden de gehele jongere populatie vertegenwoordigd en benoem je ook nog zijn schoolniveau etc. wat totaal niets hiermee te maken heeft en ook totaal niet representatief staat voor het topic waar wij het nu over hebben.

Als jij daadwerkelijk denkt dat je zelf geen code meer hoeft te schrijven vanwege ChatGPT dan zit je compleet verkeerd. Maar dat is een ander topic dus daar ga ik hier niet verder op in.

[Reactie gewijzigd door Ricco02 op 25 april 2025 17:44]

En waarom vinden jullie 40+ "oud"? :'(
Ik had het ook niet over 40+. Dat ben ik en ik voel me niet oud.

Ik overschat mezelf misschien of mensen zijn blijkbaar echt dom ;)

[Reactie gewijzigd door iAR op 26 april 2025 17:47]

Het gaat steeds over oudere mensen omdat de jongere generatie makkelijker met digitale veranderingen om kunnen gaan.

Is gewoon zo. Waarom zou ik de jongere generatie er dan bijhalen als dat geen toegevoegde waarde heeft?
Denk dat de reden eerder onbekendheid is, dan dat ze bewust liever op Windows 10 zitten.
Maar door die onbekendheid zitten ze dus liever op Windows.
Oudere mensen (60+) hebben wél vertrouwen in jongere mensen die ze uit kunnen leggen waarom Ubuntu een prima laagdrempelig alternatief is voor Windows.

Ik knap op deze manier ook laptops op die niet voldoen aan de W11 eisen. Liever dan een workaround gebruiken die mogelijk bij een volgende W11 update niet meer werkt. Die laptop geef ik vervolgens aan iemand die het kan gebruiken maar er zelf geen geld voor heeft. Niet tech-savvy mensen (ook van rond de 40 jaar) zijn vervolgens heel blij met de laptop. Het werkt prima voor het doodnormale internet surfen, Office taken en media afspelen. Prima app "winkel" erin om additionele applicaties te installeren.

Ik typ dit overigens vanaf mijn Microsoft Surface laptop met W11, ik ben geen MS hater maar kies makkelijker dan voorheen voor Ubuntu als alternatief.
Dat herken ik zeker, ook omdat ze hulp vragen aan de buren die dan alleen Windows kennen. Maar in mijn ervaring zijn Linux distributies uiteindelijk een consistentere ervaring dan Windows. De desktop kun je vaak herkenbaar maken (Linux Mint / Zorin OS) mocht dat handig zijn. Programma's als Outlook, Word en PowerPoint hebben tegenwoordig alternatieven (al is het office 365). Als ze dat eenmaal kunnen blijft die ervaring meestal vrij consistent. En wisselen naar de standaard Windows 11 desktop ervaring valt bij deze groep ook niet goed omdat het ook allemaal net iets anders werkt.

Een van de argumenten om uberhaupt een nieuwe laptop te nemen is "mijn computer is traag". Dat effect vind ik bij Linux ook minder. Ubuntu's LTS distributies moet je ook blijven updaten maar zelfs al doe je dat niet blijft veel nog werken. Een laptop weg doen omdat Windows 10 geen updates meer krijgt is ook zonde.

Windows gebruiken heeft zeker voordelen. Maar juist voor de groep die alleen maar zijn browser gebruikt zou Linux een alternatief kunnen zijn.
Heb mijn opa's en oma's al dik 10 jaar geleden omgezet naar Linux, eerst Ubuntu en tegenwoordig Mint. Allemaal 80+ inmiddels. Was destijds een paar keer voordoen en af en toe een vraagje die ik kon oplossen als ik op bezoek was, of via remote assistance. Hoor er tegenwoordig niks meer over, dat was in de Windows tijd toch wel anders.

Ik zie je aannames maken zonder enige onderbouwing. Ik ben heel benieuwd naar je bronvermelding over de claims die je maakt.
Ik had ooit een collega, die ook bij de hele kennissenkring Linux installeerde, en er ook prat op ging dat hij nooit wat hoorde. Tot één van die machines op een gegeven moment hardware problemen ging vertonen, en bleek dat de buurjongen, twee weken na aflevering, Windows er op had gezet voor de gebruiker :z Begrijp met goed, ik heb niks tegen Linux, ik niet!
voor de gemiddelde Nederlander die het moeilijk heeft in ons land... jawel.. dat is wel ingewikkeld
Als je een werkend systeem met een webbrowser krijgt is dat geen probleem. Een Android mobiel is ook Linux en dat is ook geen probleem voor de meeste mensen.
De gemiddelde Nederlander heeft ook de ballen verstand van een Windows PC. Zowel jong als oud zijn niet echt in staat goed om te gaan met bv een Excel sheet of complexere applicaties zonder dat ze daarvoor opgeleid worden.
En dan ga je een cursus doen bij de loi zeg maar of een andere aanbieder en krijg je software die alleen op Windows werkt. Of gaat er wat mis en heeft je provider alleen Windows support.

Linux zou zelf is het probleem niet. De infrastructuur van onze maatschappij is er niet op ingesteld. Bedrijven en dienstverleners zijn er niet op ingesteld.

En neem iets als printers... Dat is nog steeds een zwak punt. En hoop van het goedkope spul in nog steeds Windows only.

Ik gebruik al jaren Linux, maar printers is vaak een gevecht. En dat is toch wel relevant voor veel mensen.
Sterker nog, ik ben IT-er sinds 1996, aan de Technische Universiteit Twente afgestudeerd in 1994 en daar voor het eerst met E-mail in aanraking gekomen. Ik heb gewerkt met Open VMS, Compaq Tru64 UNIX, HP-Ux, Red Hat Linux, Windows NT4 t/m Server 2022, ben gecertificeerd MCSE-er (geweest), gecertificeerd UNIX-beheerder (Ik heb meerdere niveaus UNIX beheer en -scripting gekregen van Hendrik-Jan Thomassen@AT Computing , een van de UNIX-goeroes in Nederland).
Nog steeds vind ik Windows fijner om thuis mee te werken dan de meerdere Linux-varianten die ik heb gebruikt/uitgeprobeerd.

Ik heb mijn hand en energie er niet voor omgedraaid om rond de jaren 2012-2014 te "prutsen" met Linux om bijvb. een geluidskaart met een S/PDIF-aansluiting in een mediacenter-PC aan de praat te krijgen (totdat dat ding er weer mee stopte een of andere vage reden). En hoewel er een bult meer Linux-varianten zijn - de een nog toegankelijker en gebruiksvriendelijker dan de andere.
En herhaal ik: nog steeds vind ik Windows fijner om thuis mee te werken dan de meerdere Linux-varianten die ik heb gebruikt/uitgeprobeerd.

[Reactie gewijzigd door Obfzk8R op 25 april 2025 08:13]

De tijd van kloten met kernels voor ondersteuning is al wel even voorbij. Bovendien, zijn deze laptops een paar jaar oud waardoor de hardware gewoon werkt.

Het enige moment dat ik even tegen driver issues aanloop, is wanneer ik een nieuwe laptop krijg van 't werk met nieuwe hardware en nog niet alle hardware ondersteund wordt. Al ligt dat ook aan mezelf, i.p.v. laptop te kiezen waarvan bekend is dat ie goed ondersteund wordt. Lenovo b.v., maar zelf vind ik HP's prettiger en mag dan zelf ook nog wat oplossen :)
Begrijp ik. Maar stuur je 12-jarige maar naar de onderbouw middelbare school met een Laptop met Linux erop.
Achteraf heb ik spijt dat ik dit niet gedaan heb, als je kijkt met wat voor laptop ze thuiskomt en waar ze op school tegenaanlopen :D
Scholen die Chomebooks "eisen", begrijp ik. Simpel, goeedkoper, kan weinig aan corrupt raken, applicaties ervoor geschreven werken eenduidig.
Windows... vrijwel iedereen kan tegenwoordig de Windows 10/11-hulpprogramma opstarten, een USB stick maken en de (her)installatie uitvoeren zonder al te veel lastige configuratiehandelingen. Heb je niet de allernieuwste hardware, dan hoef je voor een werk- of schoollaptop zelfs geen stuurprogramma's te installeren.
Linux? Not so much...
7-zip installeren op Windows:
  • Downloaden...dubbelklik... next... next.. finish (Desnoods wat lezen)
  • Start 7-zip: klik op het aangemaakte icoontje
7-zip op Linux:
  • Downloaden
  • Console starten:
  • commandline: sudo apt install -y p7zip-full
  • commandline: sudo yum install p7zip p7zip-plugins -y (of sudo dnf install p7zip p7zip-plugins -y)
  • commandline: Uitpakken: tar xf 7z2301-linux-x64.tar.xz -C 7zip
  • commandline: Verplaats: sudo mv ~/7zip /usr/local/bin
  • Start 7-zip: ../7zz. (Waarbij je ook nog evt. handelingen voor het relatieve pad naar de 7-zip executable moet uitvoeren om 7-zip overal te kunnen gebruiken)
Maar ja... Linux is veiliger en prettiger om mee te werken, toch?

[Reactie gewijzigd door Obfzk8R op 25 april 2025 09:02]

Linux heeft gewoon een grafische software tool (die gewoon Software heeft), waar je het kan intikken. Net zoveel werk als Windows dus.

De tijd dat alles via de CLI moet ligt al even achter ons.

Sowieso geen handig idee om handmatig releases te downloaden ipv apt of dnf te gebruiken zodat updates ook automagisch gaan :?
Veel software is veelal vanuit een vorm van app-store automatisch te installeren in Linux. Je zoekt de app op in de bibliotheek, installeren en klaar. Allemaal in de grafische interface.
@Obfzk8R Sorry maar ik weet niet in welke Linux wereld jij leeft? maar jou voorbeeld geeft 3 verschillende manieren om hem te installeren.

Op Windows is het:
* Download 7zip van een website, mogelijk van een shady link
* Open 7-Zip installer, volgende, volgende en finish
* Start 7-Zip

Op Linux is het, dit kan middels de command-line
* sudo apt install -y p7zip-full

Maar je kunt ook gewoon een GUI gebruiken

[Reactie gewijzigd door Kwastie op 25 april 2025 18:04]

Geen idee waar jij mee bezig bent, maar dit is al jaren niet meer hoe Linux kan werken!
Standaard zijn er al software beheer programma's geïnstalleerd, bij vrijwel alle distributies.
Juist Software beheer is op linux veel eenvoudiger. Alles wordt beheerd en geupdate op 1 plek.
Correctie voor Linux (Ubuntu, Mint, Zorin, Manjaro, etc):

- Open onderdeel Software via menu
- Zoek op: peazip
- Klik op installeren

Klaar!

Daarnaast ondersteunt Gnome desktop standaard het 7zip formaat, daar geen extra software voor nodig dus.
7-zip op Linux:

Downloaden
Console starten:
Wanneer heb jij voor het laatst Linux gebruikt? 15 jaar geleden? :?

Hier:

YouTube: 7zip installeren 2025 04 25 12 22 57

[Reactie gewijzigd door dmantione op 25 april 2025 12:29]

Waarom zou je in vredesnaam 7zip op Linux installeren?
Compressie tools zijn ingebouwd.

Maar voor andere software:
- Open software store
- Zoek programma dat je wilt en dubbelklik
- Wachtwoord invoeren en klaar.
Huh?

7-zip op Linux:
- niets, grafische archiver is op de meeste distros al voorgeinstalleerd en ondersteunt vrijwel alles inclusief '.7z'.

Installatie indien niet aanwezig gaat gewoon via je package manager (app store) met een muisklik en updates gaan volautomatisch.
Windows loopt hier gewoon flink achter al gebruik ik nu UnigetUI voor hetzelfde effect (grafisch frontend voor o.a. winget, chocolatey). Aanrader.
Jij hebt apt en yum en op hetzelfde systeem? Die hele tijd commandos slaat nergens op...
Als je beter leest zal je zien dat er ergens in mijn tekst staat "of". Het waren voorbeelden. Dus neem mij niet kwalijk dat ik zin had en heb om de perfecte commandline Syntax neer te kalken. Ik heb mijn punt gemaakt en als jij en andere muggenzifters willen vallen over onbenulligheden, "don't be my guest". Iedereen bepaalt maar voor zichzelf of dubbelklikken of tekst invoeren beter of gemakkelijker werkt voor hen en dat ze daar blij van worden. Verder boeit het mij niet.
commandline: sudo apt install -y p7zip-full
commandline: sudo yum install p7zip p7zip-plugins -y
Wijs mij die of eens aan? En zowel met apt als yum, als je al het installatie commando hebt gegeven. Hoef je geen move en rename acties te doen. Maar goed als je dat allemaal muggenziften wilt noemen be my guest. Niet mijn probleem als je het voor jezelf ok vind onzin uit te kramen. :)
Heel simpel dat staat niet op de eisen lijst van school.
Als je zelf al een laptop wilt klaarmaken voor je kind, dan is Windows een vereiste samen met Office.

Ik heb als ICT-er zelfs niet de moeite genomen om een laptop zelf klaar te maken (heb er een paar liggen die geschikt waren), maar heb er gewoon 1 via de school gekocht met support voor 4 jaar er bij.
Is er iets met dat ding ga maar naar de supportbalie op school en krijg een leenlaptop mee.
Bij mijn ene zoon doen ze op school alles op iPads, bij de andere op Chromebooks? Probleem met een apparaat dat niet op 1-2-3 opgelost is? Gewoon direct een nieuwe, inloggen en gaan. IT lost het probleem daarna wel op en legt hem op de stapel reservelaptops voor de volgende.

Alle gevoelige data steekt de school sowieso al in een mij onbekende cloud (Smartschool), die paar cursusnotities gaan het verschil niet meer maken.
En bij mijn zoon moet iedereen een laptop aanschaffen of huren waar bepaalde software op te installeren is, onder begeleiding, in de eerste schoolweek. En dus geen "IT lost het probleem op". En als je vind dat je de applicaties aan de praat kan krijgen op je eigen smaakje, prima. Dan doe je dat zelf.

[Reactie gewijzigd door Obfzk8R op 26 april 2025 15:58]

Ik heb ook een aversie tegen "aankloten", juist omdat ik in m'n beroepsleven al teveel gekloot mee mag maken en er naderhand dus geen geduld voor heb.

Het fijne aan Linux (Fedora KDE hier) is juist dat de installatie een stuk eenvoudiger is dan die van Windows. Installer doorlopen en klaar. Waar ik bij Windows eerst nog allerhande drivers bijeen moest rapen (en Windows zelf dien te castreren i.v.m. privacy en verdere irritante zaken) kon ik op Linux Steam installeren en gamen. Is waarschijnlijk n.v.t. met de ex-overheidslaptops, maar toch.

Niet dat ik het geprobeerd heb, maar ik ga er van uit dat het draaien van Office 365 ook geen enkel probleem is. Sowieso is Linux anno 2025 een stuk gebruikersvriendelijker (en stabieler) dan Windows 95, en met die laatste zijn velen van ons ook gewoon hun schooltijd goed doorgekomen.

Ik vind dit, zowel uit commercieel perspectief als vanuit geopolitiek perspectief, wel het overwegen waard als alternatief.

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 25 april 2025 08:54]

Tuurlijk, maar op dit moment is het niet gegarandeerd en logischerwijs de beste optie.
Wat is niet gegarandeerd?

Een nieuwe Windows versie is ook nieuw. Althans, gedeeltelijk, in de krochten van Windows 11 vind je immers ook alsnog restanten van de jaren '90. Wat het overigens eerder complexer dan eenvoudiger maakt.

Begrijp me niet verkeerd, ik snap heel goed dat Windows vertrouwder is. Dat is het voor mij met 30 jaar ervaring daarmee ook. Maar Linux is qua gebruiksvriendelijkheid dusdanig veel vriendelijker geworden dat het lood om oud ijzer is wanneer er sowieso een upgrade gedaan wordt. Zeker als je hooguit wat office dingen er mee wilt doen. Juist de niet-power user heeft weinig voordeel bij Windows, dus waarom dat als standaard handhaven?

Daarnaast kan men, indien er behoefte is, altijd nog Windows opzetten. Dat sluit elkaar natuurlijk niet uit.
De Ubuntu die ik hier gebruik heeft zeker wel wat problemen qua bruikbaarheid. Software Updates, Software & Updates, of is het nou Software die ik moet hebben?
Maat goed, Windows heeft dat soort gepruts ook altijd nog. Alleen op andere plekken.
En dan hebben we het nog niet over OneDrivel (sorry).
Er was een tijd waarin ik regelmatig de Windows-installatie ververste. Omdat ik het fijn vond, om de zoveel tijd. Tegenwoordig doe ik dat zelden. En prutsen hoeft al helemaal niet. Bij een Linux-installatie kon je erop rekenen dat je regelmatig moest fröbelen om datgene wat je eerder hebt ingericht weer aan de praat moest krijgen.
Mijn installatie van Windows is al meer dan 10 jaar oud, was oorspronkelijk een Windows 7 op een AMD Phenom X3, verplaatst naar een intel Ivy-Bridge, geupgrade naar Windows 10, verplaatst naar een intel Coffee Lake en laatst geupgrade naar Windows 11.
Enkel het clonen van de ene ssd naar een andere was wat werk aan.
Verder geen enkel probleem, drivers werden allemaal automatisch aangepast. MS heeft gewoon een heel mooi OS gebouwd.
En ja, hier en daar zijn er wat schoonheidsfoutjes, maar mij stoort dat niet.
Telkens maar roepen dat Linux geen oplossing is zorgt er voor dat Linux niet naar de grote massa toekomt. En er onnodig angst voor Linux is onder de gewone gebruiker.

Laten we wel wezen: de gemiddelde gebruiker (non-tweaker) gebruikt een PC of laptop voor email, surfen, gamen en misschien een keer wat foto-bewerken. Dat zijn zaken die tegenwoordig allemaal prima onder Linux kunnen. En varianten als Linux Mint zijn vriendelijk genoeg voor de gemiddelde gebruiker.
Juist op gebied van studies kom je geheid in de problemen dat je een applicatie nodig hebt die Windows vereist. Samenwerken blijft sowieso behelpen, een technisch persoon komt daar wel overheen maar een digibeet echt niet.
Maar is dat dan een Linux probleem of een leverancierprobleem? Met andere woorden: waarom levert de leverancier een programma of app die alleen geschikt is voor Windows? Genoeg Linux- en Mac gebruikers die daardoor een probleem hebben, lijkt mij.
Los daarvan heb je sowieso uitwisselingsproblemen. Destijds toen ik studeerde was het alleen maar gedoe om documenten uit te wisselen met de 1,5 Mac gebruiker in de klas.
huh? Dropbox, linkje sturen en klaar als het niet in een email past werkt niet?
Of zitten de documenten ingesloten in het proprietary programma van de leverancier?
Het ging om het docx formaat wat toen net uit kwam.
Linux is zo open mogelijk en pikt alles wat los en vast zit gretis op. MacOS is zo gesloten en proprietary als ze het maar kunnen krijgen. Idiote vergelijking derhalve.
Een simpel woord als antwoord: Marktaandeel! want dat is de enige reden, er is niet genoeg marktaandeel, en dus geen afzetmarkt, die de te maken kosten rechtvaardigt. Het wordt een kip/ei verhaal. Te weinig bekende software dus weinig marktaandeel dus weinig bekende software. De open source alternatieven zij net te anders, missen teveel functies, of de functies werken anders dan de de facto standaard.
Maar is dat dan een Linux probleem of een leverancierprobleem?
Het is een probleem voor de gebruiker. Ja gaat de leverancier niet dwingen even een Linux versie te maken.
Het markt aandeel is te klein
Veel gaat natuurlijk in de browser. Maar Windows only software is gewoon een feit. En als gebruiker heb je niets aan de opmerking dat dit een leverancier probleem is, je kan nog steeds niet verder dan.
Er zijn grotere problemen waardoor Linux niet naar de massa komt.
Zoals de community die er niet uitkomt welk nu de goede distro is.
Of de arrogantie van de community wanneer een nieuwe gebruiker een simpele vraag stelt.
Het is niet de simple vraag, het is dat er duizend antwoorden te vinden zijn. En voor Windows niet anders, mensen reageren slecht op vragen waaruit geen enkele moeite om zelf even te zoeken blijkt.
Nee. Ik geef de pijnpunten aan waarom Linux niet door de massa word opgepakt.

Ik zie vooral bij de wat oudere generatie al paniek ontstaan als ze van Windows 10 naar Windows 11 updaten. Laat staan dat ze helemaal naar Linux overstappen.

Opeens is het voor hun heel anders, enkel omdat het er anders uitziet. Ik ben het eens dat Linux echt niet zo heel anders werkt.

Maar voor de wat oudere mensen is het al helemaal anders als het er iets anders uit ziet.

Ik moest mijn collega’s van 40 plus helemaal opnieuw uitleggen hoe Windows werkt, enkel omdat hun laptop naar Windows 11 was bijgewerkt. Alsof ze hun beetje digitale vaardigheid die ze hadden opeens was verdwenen omdat ze gewoon niet fijn vonden dat hun vertrouwde Windows 10 opeens veranderd was.
Maar vaak is het zo dat als ze over zijn en ze 2 weken verder zijn ze niet anders meer willen of kennen. Niet dat Windows dan ineens slechter is, maar dan zijn ze gewend aan Linux en zou een overstap terug naar Windows dezelfde weerstand oproepen. :)

En daar zit een deel van het probleem: veel mensen durven niet. Worden bang gemaakt door mensen die een distro geprobeerd hebben maar er niet mee uit de voeten konden, of horen dat er "wel 100 verschillende Linuxen zijn" en zijn bang dat ze iedere week weer wat anders moeten leren. Terwijl het in de praktijk reuze meevalt.

(zijn er dan geen problemen onder Linux? Ja, wel degelijk. Maar niet heel veel waar de gemiddelde gebruiker echt last van heeft)
Niet in mijn ervaring.

Bij mijn ouders Linux geprobeerd. Na 3 dagen wilden ze ervanaf. Heb gezegd dat ze er wat langer mee moeten werken om echt een oordeel te kunnen geven.

Na ongeveer een maand wilden ze toch terug naar Windows 11.
Mijn ouders gebruiken al jaren Linux. Sinds ik mijn vader z'n SCSI negatiefscanner onder Windows niet direct aan de praat kreeg maar hij met Linux + Vuescan out of the box werkte. Ik heb nog voorgesteld om toch nog eens te proberen met Windows + Vuescan (moest volgens mij ook lukken), maar dat mocht niet meer. Hij had ergens gelezen dat Windows met al z'n gegevens aan de haal ging.
Maar dan zit jouw vader al hoger dan de gemiddelde persoon.

Voor die mensen hoeft Linux inderdaad geen probleem te zijn.
Dat kan. En dat is jammer.

Ben wel benieuwd wat hun grootste probleem er mee was? Maar dat is persoonlijke nieuwsgierigheid hoor :)
Wel in mijn ervaring. Mijn ouders een oude laptop gegeven waar geen nieuwe Windows op wilde draaien dus als experiment Ubuntu opgezet. Enige wat ze wilden wat een webbrowser om snel wat dingen op te kunnen zoeken en (web)mail te kunnen gebruiken en dat werkte prima.
Het ligt er maar aan wat je van een PC verwacht. Als je specifieke Windows software voor hobby of werk wil gebruiken of voor hulp naar de lokale PC boer moet die alleen Windows kent is Linux waarschijnlijk wat onhandig. Maar als je weinig eisen of hulp nodig hebt is het prima geschikt.
Ja inderdaad. Zeker mee eens.

Waar vooral het probleem zit is dat mijn grootouders bijvoorbeeld de mail gebruiken. En weleens een Word bestandje gemaild krijgen.

Libreoffice is vreemd voor ze.
Ze willen dan de Word desktop applicatie hebben. Tja….
Meestal is de interesse in Word een stuk kleiner als ik aangeef dat je daarvoor een Microsoft 365 abonnement van 100 euro per jaar moet hebben. Dan is LibreOffice ineens prima ;)
En dat snap ik helemaal: Word kennen ze, heeft een vertrouwd beeld, kleuren en ze weten waar welke knoppen zitten.
Dus om hen over te zetten naar Linux zal niet lukken. Moet je ook niet willen, denk ik: zij worden er niet gelukkiger van en degene die dat probeert ook niet. :)
Meerdere keren mensen zonder dat ze het wisten achter Linux gezet, vaak komen ze er pas achter als je het verteld...
En met de juiste distro is de stap net zo groot als van Win 10 naar 11.

Dit gaat om toegang tot overheidsdiensten he, dat is allemaal browserwerk.
Overheidsdiensten, maar ook cursus doen en werken. Twee dingen waar windows software nog wel eens bovenkomt.
Mijn vader heeft op zijn 75e nog met Linux gewerkt.

Van alles wat hij gebruikt, even een snelkoppeling op het bureaublad.

Heb Firefox hernoemd naar Internet, Thunderbird naar Email..

Maar momenteel werkt hij alleen nog met zijn smartphone. De laptop werd te traag.
Linux is:
  • Veilig en heeft goede ondersteuning
  • bevat geen telemetrie als je een goede distro zoal Linux Mint gebruikt
  • Is vrijwel net zo gebruiksvriendelijk als windows als je een goede distro zoals Linux mint gebruikt
  • Open source (dus iedereen kan de broncode inzien)
  • Je kunt er zelfs prima op gamen met proton
Jou opa, oma en moeder hebben genoeg aan een distro zoals Linux mint (er van uitgaande dat ze een leek zijn). Die fabeltjes dat je telkens in de terminal moet gaan werken zijn al lang niet meer van toepassing. Flatpacks, Appimages etc. hebben er voor gezorgd dat iets installeren net zo simpel is als in de windows store of en .exe aanklikken. Als je dat kunt kun je ook gewoon Linux gebruiken. LibreOffice is gelijkwaardig aan Microsoft office. En laten we eerlijk zijn, de meeste mensen die niet geld hebben voor een laptop hebben ook vast geen legale office, is dat dan wel zo veilig? En als je per se de ribbon interface van office wilt omdat je dat gewend bent dan kun je die gewoon aanzetten in LibreOffice. Persoonlijk vind ik thunderbird zelfs beter als Outlook (de nieuwe versie outlook is gewoon een webapp variant).

Daarnaast kies je voor een besturingsysteem wat geen ads naar je pushed en niet al jou data wil vergaren zoals Microsoft dat wel wil. Bij Linux kies jij zelf wat je wel en niet wilt. En als je toch graag allerlei telemetrie wilt dan kies je lekker een distro die dat ook doet net als windows.

Voor de meeste mensen kan ik Linux Mint gewoon aanraden. Gebaseerd in de EU (maar dat maakt voor een open source distro natuurlijk niet super veel uit). Gebruiksvriendelijk en meer dan genoeg voor de meeste mensen.
Je wordt geplust 2 door waarschijnlijk allemaal IT-personen, je maakt geldige punten en toch ben ik het niet met je eens, samen met waarschijnlijk heel huis-tuin-keuken Nederland.

'Normale' gebruikers en zakelijke gebruikers zijn Windows en Office gewend, ziet het er anders uit, gaan ze overstag, kunnen ze dingen niet vinden, hun favoriete software werkt niet. Mensen hebben voorkeuren, ik vind persoonlijk LibreOffice ook totaal niet fijn werken t.o.v. Microsoft Office, en dan ben ik een IT-persoon, moet je alleen al nagaan hoe dat voor een niet-IT-persoon is.
De meeste gebruikers zijn gewend aan bepaalde knopjes op bepaalde plaatsen en meer niet. Deze gebruikers hebben net zoveel moeite met de overgang van Office 97/2003 naar de moderne Office versies of met de overgang van Windows 98 naar XP naar 8 naar 10 naar 11. Alleen worden die overgangen geaccepteerd omdat het nu eenmaal niet anders is.

Introduceer je een alternatief en is de eindgebruiker niet gemotiveerd om zich over zijn of haar weerstand heen te zetten, dan ligt het bijna per definitie niet aan de eindgebruiker, maar aan de software.

Dezelfde mensen klagen echter zelden over wederom een andere interface op hun nieuwe telefoon, omdat ze die weerstand niet hebben bij een nieuw device wat ze zelf hebben aangeschaft.
'Normale' gebruikers en zakelijke gebruikers zijn Windows en Office gewend, ziet het er anders uit, gaan ze overstag, kunnen ze dingen niet vinden, hun favoriete software werkt niet. Mensen hebben voorkeuren, ik vind persoonlijk LibreOffice ook totaal niet fijn werken t.o.v. Microsoft Office, en dan ben ik een IT-persoon, moet je alleen al nagaan hoe dat voor een niet-IT-persoon is.
Mijn werkgever draait al +15 jaar op Linux, en dat gaat prima op een enkel programma na welke niet beschikbaar is voor Linux. Deze programma's zijn "verbannen" naar een Windows VM en werken perfect met RDP. Ik hoor niemand klagen incl. mijzelf (van huis uit strict Mac gebruiker). Begrijpen doe ik het ook, de kosten die je betaald per werkplek voor producten van Microsoft, zelfs in volume licentie zijn belachelijk en gezien de alternatieven niet meer van deze tijd.

Een nieuwe collega heeft welgeteld een week nodig gehad om te wennen aan LibreOffice ipv Office, Thunderbird ipv Outlook.

Wat ik zelf anno 2025 een gemiste kans vind, zeker op zakelijk gebied is dat steeds meer mensen werken op een Macbook (welke prima kan verbinden met AD), maar dat veel ontwikkelaars geen versie maken voor Linux.
Iets als ZorinOS lijkt mij nog iets gebruiksvriendelijker dan Mint en lijkt sterk op Windows. Met de Pro versie zit het ook vol met nog meer alternatieve software, maar vermoed dat de gratis versie al voldoende is.
Misschien hebben ze zelfs meer dan genoeg aan linux... en dat is veelste veel voor hen haha. Die lui wilt helemaal geen Linux gebruiken joh. Gewoon Windows erop met Office pakket en klaar.

Maar volgend jaar zal vast het jaar van Linux zijn... ;)
Ik heb het jaren geleden gehad en het is het slechtste systeem die ik ooit gehad heb...
Maar ja de +2 zegt niks op een site als dit
De meeste wat oudere mensen vinden de kleinste verandering (al is het alleen UI verandering) al teveel.

Dan begrijpen ze vaak opeens niet meer hoe het allemaal werkt.

Bijvoorbeeld de upgrade van Windows 10 naar Windows 11. Opeens bestond het “startmenu” voor hun niet meer.

Nee, het startmenu zit nog steeds op het Windows icoontje probeer ik ze dan uit te leggen. Maar dat Windows icoontje zien ze op dat moment niet omdat het van design is veranderd.

Dat is gewoon erg lastig voor de wat oudere generatie. Dat is helemaal niet erg. Ik leg het met alle liefde uit aan ze.

Maar dat betekent dus ook dat zelfs met een Linux Mint ze echt helemaal niets meer ervan snappen.

Met Windows 11 hebben ze gelukkig nog hier en daar dingen die nog hetzelfde gebleven zijn als met Windows 10. De file explorer werkt nagenoeg nog hetzelfde bijvoorbeeld etc. etc.

Het is gewoon hoe het is. En de ene wat oudere persoon gaat er makkelijker mee om dan de ander. Maar het is zo dat de meeste van hen liever gewoon lekker bij de vertrouwde Windows blijven.

Vaak denken overigens de meeste niet technisch gelegde mensen van “Waarom switchen naar Linux als Windows 10 prima werkt?”

Die zitten echt niet zo op updates als de technisch gelegde mensen. Terwijl updates wel belangrijk zijn.
Linux mint met hun standaard menu is voor de oudere generatie een stuk vertrouwder dan Windows 11.
Open source heeft nul relevantie voor huis en tuin mensen. Je noemt it argumenten, ze zijn niet fout, maar getuigen van een totaal gebrek aan begrip van de doelgroep.
Dat weet ik, maar het is toch mooi meegenomen dat ondanks dat men wellicht niet weet wat open source betekend dat men wel een open-source OS gebruikt?

Het zijn ook niet allemaal argumenten om een andere doelgroep te overtuigen. Ik noem gewoon wat voordelen op. Voor een leek is alleen het gebruiksgemak waarschijnlijk van belang en dat het gratis is t.o.v. windows. Wellicht is dat laatste zelfs niet ééns een argument omdat men veelal denkt dat "windows ook gratis is".
Nee, geen top idee.

Helaas bestaan er geen betaalbare top ideeën om mensen uit de armoede te trekken.

Sterker nog, in vind het in dat opzicht best wel crux om strak vast te houden aan een bedrijf als Microsoft.

Linux is niet top. Linux werkt wel, en is gratis.

Installeer een zelf updatende, beetje courante distro en dat kan absoluut prima. Bijkomend voordeel is juist dat je weer een stapje verder van Microsoft af komt.

En dan mag je mijn reacties hier op de FP teruglezen, ik maak jouw punt heel erg vaak als hier sec vanuit de IT hoek wordt gekeken, ik ben ook geen IT'er. Maar precies hier, bij het hergebruiken van oudere laptops voor deze bevolkingsgroep is iets als Ubuntu of Pop perfect.
Oh ja zeker. Ik ben het met je eens en zou ook graag willen dat op de deprecated laptops Linux komt te staan.

Maar ga jij dat doen voor die mensen die het zelf niet kunnen? Ga je ze ook cursus geven hoe ze dan apps installeren via de ingebouwde app store?

Daar zit het probleem voor die mensen. Ze weten niet hoe het werkt.
Dit gaat over toegang tot overheidsdiensten en -informatie. Dat is echt allemaal browserwerk.

Dat die mensen niet alles uit Linux kunnen halen wat erin zit, dat snap ik ook wel. Met Windows kunnen ze waarschijnlijk meer, maar daar gaat het niet om. De basisfunctionaliteit (lees: browser) volstaat prima.

Zet er voor mijn part (maar liever niet) Chrome op, dat icoontje kent iedereen, en dan kan vrijwel iedereen ermee overweg.

[Reactie gewijzigd door MartijnGP op 25 april 2025 10:26]

En die app-store werkt anders dan op hun mobiel? 8)7
Android, MacOS, Windows en iOS hebben het idee van hun stores van Linux!
Laten we heel eerlijk zijn. Bijna niemand gebruikt de Microsoft Store op Windows. Zeker niet de groep mensen waar ik het over heb.
True, maar op Android, iOS en MacOS wordt ie wel gebruikt.
Klopt.

Maar dat heeft overigens niets te maken met desktops/laptops.

Dus snap niet zo goed waar je de mobiele markt vandaan haalt.
Om dit:
Ga je ze ook cursus geven hoe ze dan apps installeren via de ingebouwde app store?
Al is het de mobiele markt, mensen zijn ondertussen gewend aan stores om hun software mee te installeren ;)
Mijn moeder (82) kan anders prima overweg met haar Fedora laptop en ze kan er alles mee wat ze voorheen met haar Windows 10 install deed. Emailen, browsen soms een brief typen.
Cool, en wie heeft die volledig ingesteld aan haar noden?

Gaat die persoon dat ook doen voor alle andere digibete Linux gebruikers?
Ja dat is top natuurlijk. Ik ben er ook voor om Linux vaker te gebruiken.
Geen idee wat je moeder wil, maar tegenwoordig lijkt het allemaal heel erg op elkaar, 20 jaar geleden was het verschil heel groot maar nu nauwelijks meer.

Bovendien, is het leeuwendeel wat mensen gebruiken in de browser. Wat prima op Linux of zelfs een Chromebook kan.
Ik zou er ChromeOS Flex op zetten, dan is het veilig en eenvoudig. Niet voor alles perfekt natuurlijk maar beter dan Windows 10 zonder updates en makkelijker dan Linux.
Mijn ouders vinden Linux juist wel prima werken. Maar ze gebruiken in de praktijk eigenlijk alleen een web browser, of een keer een file manager om foto's in mapjes te zetten. Inmiddels hebben ze een Chromebook, wat in essentie gewoon een Linux distributie heeft.

Juist in een tijd waarbij bijna alles een web applicatie is, heeft de niet-veeleisende gebruiker vaak niet meer nodig dan een web browser. Als je even een brief wilt typen ook, dat kan vaak prima op Google Docs, of inderdaad Microsoft 365.
ChromeOS is een ideale oplossing voor zo'n zaken...
Zet jij het erop voor al die mensen die het zelf niet kunnen en geen ITer in huis hebben?

Dat zijn er namelijk genoeg, ik denk wel de overgrote deel van de mensen die zo een laptop krijgen van de rijksoverheid.
Na de wipe flashen ze Windows erop, dat zou ook ChromeOS kunnen zijn, geen ITr in huis nodig. De first boot van ChromeOS vind ik persoonlijk eenvoudiger dan bij Windows.
Als je dan toch van Windows afstapt, waarom dan mensen opzadelen met het volgende Amerikaanse big tech concern?
Omdat het doel niet anti-US of anti-big tech is ?
Dat is niet het doel nee. Wel een mooie bijkomstigheid.

Ik vind het op zich ook een beter idee om deze economisch zwakkere groep te verbinden met opensource oplossingen dan met dure producten, soms zelfs op abonnementsbasis.

Ik vind ook niet dat je als Nederlandse overheid in de huidige geopolitieke situatie voor nieuwe IT initiatieven nog moet kijken naar Amerikaanse big tech als er ook een redelijk alternatief is.

[Reactie gewijzigd door MartijnGP op 25 april 2025 10:30]

Youtube staat momenteel vol met video's van niet-"it'ers" die Linux ontdekken. Als iemand WIndows wil ga je hem geen Linux kunnen verkopen, maar dat Linux geen oplossing voor non-IT-mensen is, is een indianenverhaal.
Heel wat jaren terug heeft Tweakers ook eens een actie gedaan waarbij mensen oude computers en hardware konden inleveren en waarbij op een zaterdag zoveel mogelijk werkende systemen werden gemaakt. Allemaal werden ze uitgeleverd met Ubuntu.

Ik ga helemaal akkoord met dat Linux niet automatisch een alternatief is voor iedereen, dat vele mensen met computerervaring ermee zullen worstellen. Maar als je het financieel niet breed hebt, vaak zelfs geen computer in huis hebt, dan kan een goede computer die nog jaren meekan met Linux en waarbij je toch hoofdzakelijk op het internet gaat surfen, echt wel een welkome oplossing zijn.

Daar staat wel tegenover dat als de overheid nu laptops begint weg te geven voor dit doel, dat de laptops recent genoeg horen te zijn om Windows 11 te draaien. Als ik naar de specs kijk van die paar laptops in onze inventory (geen overheid hier) die ouder zijn dan 5 jaar, dan zie ik dat zelfs die nog net voldoen aan de CPU eisen. En ik neem even aan dat ook de overheid laptops vervangt op 4 of 5 jaar. En elke laptop wordt gelukkig aangekocht met een OEM windows licentie in de BIOS, dus licentietechnisch is er ook geen enkel probleem.
Klopt, Tweakers Build Fest in 2013 alweer. Nog in het oude pand in Amsterdam Noord. Heb daar ook nog aan meegewerkt, en heb het t-shirt nog 😜
Wat een eer was dat om te doen, en leuk om met de community zoiets terug te geven aan mensen die hulp nodig hebben. Met de wens voor laptops tegenwoordig is zo'n buildfest tegenwoordig geen optie meer. Jammer, vond dit soort community dingen wel erg leuk om te doen.

Toen zetten we er inderdaad Ubuntu op. Dat is ook perfect te gebruiken door mensen die alleen een tekstverwerker en browser nodig hebben. Met randapparatuur wordt het alweer meer iets een uitdaging, maar zou op zich ook wel moeten lukken.
Alsof windows geen problemen geeft.
HEb al een paar keer windows moeten vernieuwen omdat ik geen uopdates meer kreeg.
Zelfs met meicorsoft aan te telefoon kregen ze het niet voor elkaar dat te herstellen. Alles waar de microsoft servers voor nodig zijn werkte niet. updates, microsoft store, en zelfs remote supprt ging niet.
Dus herinstallatie was enige mogelijkheid. Ga dan maar eens nadenken over instellingen en appdata zooi die wel of niet (her) gebruikt kan worden.

En nu heb ik een probleem dat mijn laptop een hoge CPU belasting houdt omdat 'explorer.exe' opeens veel CPU gebruikt. Ik heb de desktop icons uitgezet om het probleem deesl op te lossen, naar de belasting blijft relatief hoog.
Dat soort dingen heb ik met mijn linux systemen nog niet gehad..

Dus ik denk niet dat we zo zwart wit moeten kijken, en oude laptops met linux best eenkans mogen geven. Als is hetmaar om de concurrentie met windows te behouden
Wat een oud beeld van Linux. Jaren geleden al een Ubuntu op de computer bij mijn moeder gezet, die vooral wordt gebruikt voor wat browsen en filmpjes, nooit meer gezeik gehad over rare browser plugins en andere troep die je als oudere gebruikt toch makkelijk oppikt onder Windows.
> Zij wilt helemaal geen Linux, het is “raar” en “werkt niet lekker”.

Dat zal iemand die Windows 7 is gewend ook over Windows 11 zeggen. Mijn schoonmoeder is technisch niet sterk en weinig moeite om van Windows 10 naar Fedora met KDE te gaan. Het werkt praktisch hetzelfde, je hebt een browser icoon op het bureaublad wat dezelfde browser is als op Windows. Je hebt een menu linksonderin om mee af te sluiten of andere applicaties te zoeken, net zoals in Windows 10 en lager. Het automatisch updaten van software is ook zo geregeld, een checkbox in de updater UI (dus geen terminal). Alsjeblieft, praktisch alles waar de gemiddelde mens een laptop/desktop voor gebruikt is geregeld.
Onironisch Microsoft FUD propaganda posten in 2025 op Tweakers is een interessante keuze
Het is gewenning. Gebruikers hier gaan al op tilt bij een nieuwe uitrol van outlook (de zoveelste in zoveel tijd). En Tpm 2.0 is veiliger dan wat? Het is een chip waar je keys in kan stoppen en die je boot proces kan volgen. De meeste zijn al gehacked en gezien de historie van ms is de meest logische toepassing van tpm het sluiten van de keten om niet-ms software te draaien. Alle andere toepassingen die ik heb gezien (BitLocker keys opslaan bijv.) zijn minder veilig dan de key buiten het systeem opslaan, maar wel lekker makkelijk (het security motto van ms over de jaren).
Hardware beveiliging essentieel?

Zelfs als het de beveiliging drastisch verhoogd voor een normale burger is de kans dat ze gehackt worden zo onnoemelijk klein. En als dat automatisch kan hebben we toch een probleem.

Dus laten we dat niet veel groter maken dan het is. Er zijn voldoende software alternatieven hiervoor.

En als je als overheid het heel belangrijk vind, maak je dit mogelijk op Linux.

Ik zou linux een mooie start vinden liefst ook nog met een actieve update erbij als dat mogelijk is.

En die gemiddelde persoon kent alleen het icoontje waar ze op klikken om "internet" te starten. Dus een knopje internet is voldoende hoor. Waarom zou je een "PC" nemen om alleen maar mee op internet te gaan en dan 100'den euro's aan MS geven wat helemaal niet nodig is.
Het doel van het hergebruiken is zo te lezen niet het gebruik van Windows. Net zoals het kunnen installeren van een Linux distributie het doel heeft om hoe dan ook Linux te laten gebruiken.

Natuurlijk kunnen de meningd dan verschillen over de mogelijke gevolgen bij hergebruik, maar het simpel maar oneens zijn met alternatieven op Windows is te makkelijk. Het toont weinig objectiviteit.

Zeker bij versimpelde argumenten als 'willen ze niet', 'kunnen ze niet' alsof de hele doelgroep gelijk is. En bij willekeurig maar een concept als Trusted Platform Module eenzijdig suggestief gebruiken.
Daarnaast mis je alsnog straks TPM 2.0. Er is een reden waarom Microsoft dat nu vereist en dat is gewoon omdat die hardware beveiliging straks gewoon essentieel is.
Het is van 2021 geleden dat win11 uitkwam. Wat is het nut voor de thuisgebruiker? Veiligheid werkt altijd goed om nieuw spul te verkopen, vooral op de zakelijke markt. Wil je echter iets doen dat echt werkt voor veiligheid, dan moet je veilige software schrijven. Straks is het nodig... :z Kunnen we dan een voorspelling doen van wanneer dat het nodig is? Hardware beveiliging is alleen nuttig, als je bij de hardware bent.

Lang leve oude hardware!
Voor een Tweaker is dat inderdaad een goed idee, niet voor mensen die amper digitaal onderlegd zijn.
Iemand die 'amper digitaal onderlegd' is zal ook niet veel baad hebben bij überhaupt een computer.
Als je bedoeld met “amper digitaal onderlegd zijn” dat ze weinig ervaring hebben met bijv. werken met Windows, is dat dan niet juist een argument om het wel Linux te proberen? Als je toch al weinig ervaring hebt en het allemaal nog moet leren, dan maakt het OS niet zoveel uit lijkt mij.
Mensen die amper digitaal onderlegd zijn zijn ook bang voor digitale veranderingen.

Die gaan uit zichzelf echt geen Linux proberen. Die weten niet eens hoe ze het moeten installeren.

[Reactie gewijzigd door Ricco02 op 25 april 2025 08:06]

Maar wel hoe je Windows moet installeren??? Volgens mij is Windows tegenwoordig lastiger te installeren dan Linux. En met een Mint of Manjaro voor geinstalleerd door degene van wie je de laptop krijgt (zoals meestal ook met windows) is er al helemaal geen probleem meer.
Windows is enkel lastiger te installeren voor techneuten die alles naar hun zin willen.
Zoals enkel met een lokale userprofile of het debloaten van allemaal soorten software.

De gemiddelde gebruiker geeft daar geen knijt om.
Die maken snel en eenvoudig een Microsoft account aan die al hun services ineens inlogt.
Sterker nog, die willen juist het weer zien op hun login scherm. Of dat het nieuws op popt als ze er over hooveren.
Windows staat standaard op de laptop. Geen installatie voor nodig.
Behalve als iemand de disk wiped en windows (blijkbaar) niet te installeren is, daar ging het hier over.
Of die persoon dan on officieel windows installeert (waar geen major updates bij mogelijk zijn) of Linux er op zet, dat maakt dus voor de eind gebruiker weinig uit, behalve dat Linux makkelijker update...
Windows 11 is toch behoorlijk anders dan Windows 7. En de Office-versies zijn ook behoorlijk veranderd met de jaren. Nog los van "gaan we dit in de browser doen of in de app" vragen.
Klopt. Een Windows upgrade heeft ook zoveel geklooi gegeven met mijn ouders en vooral grootouders.

Ben blij dat ze nu allemaal op Windows 11 zitten.
Nou dit is even geleden maar als enthousiasteling had ik Ubuntu geinstalleerd, leuk om mee te knoeien en niet moeilijk in gebruik. En toch merkte ik zelf dat ik meer tijd kwijt was aan het uitzoeken waar de kleine dingetjes zaten, het is namelijk toch allemaal net even anders. Mijn vrouw, toendertijd vriendin met een Master opleiding op zak werd er helemaal gek van. Zelfs basale dingen kostte gewoon teveel tijd.

Nu kun je stellen dat wij de keus hebben, en de minder gestelde niet, maar wil je mensen die het niet breed hebben, die misschien wat minder opleiding hebben genoten, die misschien wat minder geletterd zijn het leven daadwerkelijk moeilijker maken? En waar vinden zij ondersteuning, stel je voor ze bellen de bank of belasting op met Ubuntu... nou success ermee.

Zolang alle andere varianten geen windows zijn blijft het kommer en kwel en platformen enkel geschikt voor de enthousiasteling. Tuurlijk kunnen ze een gegeven paard in de bek kijken, maar ik denk zelf beter iets dan niets zeker als je de keus niet hebt. En wat doet BV NL er anders mee, in de grote prullenbak.
En waar vinden zij ondersteuning, stel je voor ze bellen de bank of belasting op met Ubuntu
Hebben die nog apps dan? Dat is toch allemaal gewoon web tegenwoordig?

[Reactie gewijzigd door readefries op 25 april 2025 10:36]

Microsoft kan wel zeggen dat 't niet werk op oudere systemen, maar ik heb onlangs op een i5 960 'gewoon' Windows 11 kunnen installeren. Net als op een NUC7i3.
Ja het is officieel niet supported en je mist TPM/Secure boot, etc. Maar 't OS update wel degelijk.

Wat is belangrijker? Een updated OS? Of TPM/Secure boot?

Wel fijn dat ze circulair hergebruik toepassen van devices die nog prima een 2e ronde mee kunnen.
Ergens denk ik dan, waarom kunnen ze dan niet 7 jaar ipv 5 jaar gebruiken? Is toch ook weer een besparing. Voor office toepassingen zal het echt niet minder goed draaien...
Het ding is. Met de onofficiële manier kan je geen normale major Windows 11 update doen. Dan moet je dezelfde Windows 11 media installation weer runnen.

Laten we heel eerlijk zijn, gemiddelde 40 plusser kan dat niet. Dan zit je gewoon straks dus met een verouderde Windows 11 versie.

Gemiddelde 40 plusser weet niet eens hoe de normale Windows updates moeten. Voor ons is het allemaal appeltje eitje. Maar voor die mensen echt niet.

Ik werk voornamelijk met 50 plussers op de zaak. Meeste van hen weten niet eens wat Windows 11 is. Die weten gewoon dat “Windows erop zit”.

[Reactie gewijzigd door Ricco02 op 25 april 2025 08:04]

Een gemiddelde persoon kan dat niet. In de huidige wereld heb je "IT'ers" en Non it'ers. Die eerste groep is iedereen die zich enigsinds intereseerd in de IT wereld. Al die mensen komen er prima uit. Of ze nu 20, 40 of 70 zijn.

Alle andere mensen willen gewoon dat het werkt en gaan zoiets niet fixen. Of ze nu 16, 20 of 30 zijn.(of ouder).
Hm, als 40 plusser denk ik dat je iets niet ziet, de meeste 40 plussers zijn opgegroeid in een tijd dat je windows nog met diskettes kon installeren. Dat drivers eerder niet dan wel werden mee geleverd. Ik denk dat je de 'gemiddelde' 40 plusser een beetje onderschat :)
Maar dat is nou juist wat ik bedoel. Het word tegenwoordig niet meer met diskettes gedaan.

Dus mooi dat de gemiddelde 40 plusser weet hoe dat moet. Maar daar heb je nu niet zoveel meer aan.

Zo zal het ook voor de huidige twintigers gaan worden. Over 20 jaar zal een OS installatie weer heel anders zijn. En dan ligt het er maar net aan of je dat bijhoud of niet.

Maar de gemiddelde 40 plusser over 20 jaar gaat het ook niet meer kunnen.
Doe niet zo badinerend over 40 plussers. Als 65 jarige de hele opkomst van vic 20 / dos / windows meegemaakt. Mijn collega's destijds hadden nergens moeite mee en dat gold voor een zeer groot deel van de werknemers.
Je zet nu eventjes een hele groep weg als onwetend. Mijn ervaringen staan haaks op jouw aanname.
Ik wil net zeggen. Ik ben een milenial en opgegroeid met computers (de welbekende 90's kids)
En voor mij komt 40 ook al in zicht.

Als ie nu zei 60-plussers oke.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 25 april 2025 14:58]

Hoezo is het badinerend? Ik heb nergens gezegd dat het slecht is, ik heb ook nergens gezegd dat 40 plussers onwetend zijn. Iedereen heeft zo zijn eigen kwaliteiten en dat is mooi. Maar je moet geen woorden in mijn mond gaan leggen en me daarmee slecht proberen neer te zetten.

De meeste 40 plussers zitten niet op Tweakers te commenten. Dus natuurlijk heb je op Tweakers dat de meeste 40 plussers wel weten hoe het moet. Dat is top.

Maar in de realiteit is dat niet zo. Mijn collega’s van 40+ weten echt niet hoe ze Windows moeten installeren etc.

Ik ken niemand in mijn directe omgeving van 40 plus die weet hoe dat moet. Dat is helemaal niet erg. Ik ken zelfs 30 plussers die het niet weten. Dus dat jij je er zo op aangesproken voelt snap ik niet zo goed aangezien jij het wel weet en het totaal niet erg is als mensen het niet weten.

Maar het laat wel zien dat de oudere generatie liever Windows heeft dan Linux, ook na het proberen van Linux. En dat vind ik persoonlijk ook jammer omdat ik zeker denk dat het de digitale vaardigheden van juist die personen kan bevorderen als ze iets gaan gebruiken waar ze niet gewend aan zijn.

[Reactie gewijzigd door Ricco02 op 25 april 2025 22:15]

"Laten we heel eerlijk zijn, gemiddelde 40 plusser kan dat niet. Dan zit je gewoon straks dus met een verouderde Windows 11 versie."

"Gemiddelde 40 plusser weet niet eens hoe de normale Windows updates moeten. Voor ons is het allemaal appeltje eitje. Maar voor die mensen echt niet."

"Ik werk voornamelijk met 50 plussers op de zaak. Meeste van hen weten niet eens wat Windows 11 is. Die weten gewoon dat “Windows erop zit”."

Tot drie keer toe zet je de veertig plusser als onwetend neer. Misschien even je input -zoals hierboven geciteerd- nakijken voordat je roept dat dat niet het geval is.
De rest van jouw beweringen staan, zoals al eerder aangegeven haaks op mijn ervaringen.
Tja, woordkeuze had anders gekund.

Maar het veranderd niks aan de daadwerkelijk situatie waarbij de overgrote merendeel van de 40 plussers nu niet weten hoe ze Linux moeten installeren.

Daar kan ik zelf ook niet zoveel aan doen. Dat jij je dan op je tenen getrapt voelt, tja, dat ligt niet per se aan mij.

Ik snap ook niet zo goed waar jouw boosheid vandaan komt. Het werkt dat ik doe is juist om dat soort mensen te helpen met IT gerelateerde zaken.

En juist door mijn werk zie ik dat 40 plussers het meestal gewoon niet weten. Een voorbeeld is een collega van mij, rond de 50 jaar oud. En die zag een HP mini PC staan, vroeg of het een “hoe heet zo een ding voor internet?” was. Nee, het is een mini PC.

Zelfde met mijn mac mini “He je hebt een Apple, wat is dat voor kastje?” Dus ik leg uit dat het een mac mini is, begreep hij het nog niet, dus leg ik uit dat het een computer is.

Hij was verbaasd dat het zo klein kon zijn tegenwoordig.

Dit is een voorbeeld van 1 van mijn collega’s. En zo heb ik nog wel 30 anderen van rond die leeftijd die dat soort vragen stellen.

Is helemaal niet erg. Maar onderstreept wel wat ik al de heletijd zeg. Dat de huis tuin keuken 40 plusser echt niet weet hoe ze Linux of een Windows installatie moeten doen.


Waarom denk je dat bijvoorbeeld ITers zo broodnodig zijn? Omdat de meeste 40 plussers met een bedrijf het niet kunnen of willen.

Is niet erg, zij zijn ergens anders goed in, maar het is wel een feit.

[Reactie gewijzigd door Ricco02 op 26 april 2025 12:16]

Waarom denk je dat bijvoorbeeld ITers zo broodnodig zijn? Omdat de meeste 40 plussers met een bedrijf het niet kunnen of willen.
Vreemde redenatie!
Waarom denk je dat bedrijven zoals Funprice, Digitique, Vobis, Mycom, Fascom, Norrod nodig zijn geweest en nu niet meer bestaan? Waarom zijn Helpdesken praktisch non-existing tegenwoordig of slechts non-skilled? Meer klantenservice, eigenlijk. Omdat de huidige generaties grotendeels standaard en simpele oplossingen koopt. Een Apple-apparaat waar je niet aan hoeft of moeilijk kan sleutelen, mobiele telefoons waarvan zelfs de accu niet vervangen kan worden.
Terwijl 40-ers zijn "opgegroeid" in een tijd waarin je massaal zelf computers in elkaar stak, zelf de vroege Android mobieltjes ging modden omdat de fabrikant geen ondersteuning meer bood. IT-ers heb je in al die tijden gehad, waarbij IT-ers 20 jaar geleden gemiddeld genomen een stuk bekwamer moesten zijn dan nu. Gemiddeld genomen wisten een heleboel mensen niet eens waar de IT-ers van vroeger mee bezig waren. Fortran, VMS, Unix, dat waren "ver van mijn bed"- shows.
Mensen opgegroeid en gewerkt in de perioden van IPX/SX, ISA, mensen die vragen en oplossingen hadden bij het instellen van de juiste IRQ's en DMA's... die 40-plussers veeg je onder de paraplu van die klanten van jou aan de balie die vragen stellen over volstrekt onuitdagende apparaten zoals een Apple min of welke mini PC dan ook... Hoeveel van jouw nieuwe generatie weet wat een Hercules kaart, CRT, SAN, GBic, DVD RAM, loketPC, WBT... noem maar op... is? Ik weet echt niet waar jouw balie staat, maar je mag in je handen knijpen dat er nog klanten zijn van het type die jouw balie nodig heeft.

[Reactie gewijzigd door Obfzk8R op 26 april 2025 15:47]

Mijn ervaring is juist het omgekeerde, als iemand die in zijn mid-veertig zit, ik zie de nieuwe generatie juist meer domme dingen doen. Ze zijn zo gewoon dat alles er "gewoon" is, hebben problemen met oplossend denken en zijn confidente foutenmakers die het gevoel hebben dat ze alles al kunnen/kennen.

[Reactie gewijzigd door tc982 op 25 april 2025 21:05]

Ik ben het zeker met je eens dat de meeste jongere mensen er ook niets van bakken.

Jammer genoeg heb ik geen ervaring met jongere mensen en digitale vaardigheden. Ik werk met collega’s die allemaal wel 40+ zijn. Dus vandaar dat ik het daar voornamelijk over heb. Omdat dat mijn ervaring is.
Gemiddelde 40 plusser
Nou, de "gemiddelde 40 plusser" is opgegroeid met Windows 95 en hoger. Je maakt mij niet wijs dat ze niet weten
hoe de normale Windows updates moeten
of
Windows 11 media installation kunnen uitvoeren
.
Dat ze misschien geen interesse meer hebben, zou best kunnen. Ik ben zelf ondertussen 57 en ik durf erop te wedden dat ik meer kennis van Windows heb dan de gemiddelde 40-minner. Laat staan de generatie die alleen Windows 10 en Windows 11 heeft leren gebruiken, waarbij letterlijk alles simpel op de achtergrond gebeurt. Ik durf te wedden dat als ik menige "30-minner" een Windows 95, 98, ME, 2000 installatie op een (oudere) PC laat uitvoeren, dat ze een groot deel niet aan de praat krijgen.
Wat stelt een Windows 10/11 installatie of beheer nou voor?
Ik durf te wedden dat als ik menige "30-minner" een Windows 95, 98, ME, 2000 installatie op een (oudere) PC laat uitvoeren, dat ze een groot deel niet aan de praat krijgen.
Ongetwijfeld. Zeker mee eens. Maar daar hebben we het overigens niet over. We hebben het over het feit dat op deprecated Windows 10 machines een Linux installatie op gedaan moet worden. Iets wat de gemiddelde persoon gewoon niet weet hoe dat moet.
En een installatie op Linux? Overal in dit artikel wordt geroepen hoe simpel dat tegenwoordig is, dus wat bedoel je eigenlijk? In deze tijd dat huisartsen net zo hard "Googlen" als de patient, voordat die binnenwandelt? Dat je op Google letterlijk met tekst, beeld en geluid een Linux-installatietje kan bekijken van de meest simpele of exotische distro's? De gemiddelde 40-plusser weet vast ook niet hoe ze "Google" moeten intikken, volgens jou? En ze zijn te oud om te interpreteren wat daar wordt getoond, overweldigd door de brei van informatie die getoond wordt? Onmachtig om uit te filteren wat onzin is en wat eventueel te gebruiken is?
En als dat updated OS over een jaar ineens niet meer update dan mag de overheid dat gaan oplossen, zeker? De doelgroep van deze laptops is nou net de groep die zelf niks kan fixen, en het waarschijnlijk ook niet doorheeft als hun systeem onveilig is.

De TPM-eis is een prima advies hier op het forum, waar mensen zelf kunnen inschatten of ze dat (inderdaad beperkte) risico kunnen nemen. Bij een digitaal kwetsbare groep mensen is dat heel iets anders.
Als het officieel niet supported is, behoor je tot de tweaker minderheid.
Mooi dat het kan.
Je rendement had nog hoger gelegen als je je tijd in linux investeerde. Dat bovendien wel officieel supported zal zijn op jouw toestel.
Verder helemaal akkoord
Microsoft is de duimschroeven steeds verder aan het aandraaien. Ik denk dat ze dat blijven doen: Ze willen voorkomen dat de kikker uit de pan met heet water springt, dus voeren ze de temperatuur langzaam op.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Leaplasher25 april 2025 12:14
Ja het is officieel niet supported
Wat is belangrijker? Een updated OS? Of TPM/Secure boot?
Je geeft het min of meer zelf al aan; je draait een niet supported installatie. Daarvan heeft Microsoft al aangegeven dat het niet zeker is dat je in die gevallen o.a. in de toekomst nog security patches krijgt. Wat is belangrijker? Een supported updated OS dus.

Bovendien zie je dat MS meer en meer doet om installatie op unsupported hardware te bemoeilijken. Dit lijkt een doodlopende weg. Zeker voor mensen die technisch niet zo handig zijn.
Dat het niet gesuppoort wordt is voor consumenten eigenlijk geen probleem. Wie gaat er als consument nu een probleem aanmelden , zeker niet de doelgroep.
Ik draai al vanaf dag één Windows 11 op een niet gesupporte laptop en ben nog niet echt problemen tegengekomen. Alleen was het in het begin even wachten tot de hardware leveranciers hun drivers allemaal goed werkend hadden gemaakt.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @m_snel25 april 2025 13:13
Dat het niet gesuppoort wordt is voor consumenten eigenlijk geen probleem.
Support is breder dan alleen het kunnen aanmelden van een probleem. Het geeft namelijk ook aan dat je mag verwachten dat het OS zonder problemen draait en kan blijven draaien. Microsoft heeft al aangegeven dat het draaien van Windows 11 in de toekomst kan betekenen dat je geen (security) updates meer krijgt. Dat is een voorbeeld dat zeker voor de consument nadelig is gezien die, mocht het zo ver komen, na een maand al met de gebakken peren zit (niet te patchen kwetsbaarheden).
Je gaat natuurlijk alleen voor support naar MS als je een probleem hebt. En eigenlijk niet eens naar MS maar naar de OEM leverancier.
Waar het eigenlijk om gaat is of de hardware leverancier nog drivers levert.

Maar ik zou maar niet te hoge verwachtingen hebben bij een gratis laptop die eigenlijk al is afgeschreven.
We hebben het hier over apparaten die hardware van voor 2017 gebruiken.
Ze hebben dat aangegeven, klopt. Maar uitvoering van die opmerking blijft sinds de release van Windows 11 ver achterwege.

In mijn optiek is het marketing geklets. Om verkoop te stimuleren. Ewaste te generen en mensen op kosten te jagen terwijl het technisch/ feitelijk? nog niet nodig is.

Vooralsnog werkt het al een aantal jaar feilloos... En wanneer het ooit stopt, alleen Microsoft kan daar duidelijkheid in geven, wat vooralsnog uitblijft.

Ze voelen denk ik ook wel aan dat in 1x de knop om niet gaat werken. Vandaar de 'workaround'. Ik vermoed dat bij Windows 12 of 13 pas echt een stap wordt genomen hierin.

Vergelijk het met stoppen met papier gebruik op kantoor. Zolang er nog ergens 1 printer staat, wordt die gebruikt (zij het in mindere mate). Als die ook echt weg is, dan pas is de omschakeling voltooid.
Bij beschrijven worden laptops vaak na 3 of 4 jaar vervangen, dus laten we voor het gemak er van uit gaan dat dit ook zo is bij de overheid. Windows 11 is in oktober 2021 uitgebracht, bijna 4 jaar geleden. Door de tpm vereiste zal niet alle hardware van toen het kunnen draaien, maar ik schat eigenlijk dat vrijwel alle laptops die zakelijk gebruikt worden dat wel kunnen en anders werd daar waarschijnlijk wel rap rekening mee gehouden in aanbestedingen.

Ik denk dus dat het niet kunnen draaien van Windows 11 niet echt een issue is, en anders binnen een jaar zichzelf wel op lost. En anders geeft dat de organisatie mooi de tijd om alles organisatorisch op orde te krijgen?
Bedrijven en overheden maken massaal gebruik van disk encryptie en laptops voor de professionele markt zijn daarom al vele jaren ook gewoon standaard met TPM te verkrijgen en meestal ook gewoon uitgerust. Die TPM vereiste mag dus geen probleem zijn.
Ik werk voor de overheid, het zijn allemaal macbook air, macbook pro, iphones en ipads die we gebruiken. En dan allemaal nieuwe met een M1/M2 enz. Aan het einde had ik hem liever zelf gehouden haha.
Zelfs als je alleen al uitgaat van het artikel, kun je tot een andere conclusie komen.
Hoezo libre office en Thunderbird is gewoon beschikbaar op Mac OS?
Ja, maar daar heb ik het ook niet over.
Je wekt de indruk dat de gehele overheid uitsluitend met Apple hardware werkt.
Ooh zo nee dat is niet zo, maar veel wel. Ze hebben ook think pads en two in ones
Lijkt mij een prima manier om, vaak onnodig dan, belastinggeld te verdampen als dat meer standaard is dan niet. Ik lees juist, bijvoorbeeld, dat veel gemeenten in de knel zitten en er overal gesnoeid wordt.
Komt een beetje afgunstig over misschien, maar we hebben er allemaal een aandeel in.

[Reactie gewijzigd door lariekoek op 25 april 2025 11:24]

Dat klopt maar bedrijfs of overheids matig worden deze dingen elke 3 jaar max 4 jaar wel vervangen. Kortom je zal vanaf een 10th Intel ding gaan krijgen wat prima Windows 11 draait.

Kunnen we voor het eerst eens gewoon reageren dat dit wel een top idee is en de uitvoeren eens afwachten? Die berg techwaste die je hiermee mogelijk wat langer uitstelt is prima en niet zoals hier zijn er echt wel bergen met mensen die het gewoon echt niet breed hebben hier in NL en dan hebben we het niet alleen over de lager opgeleide personen.
'Lekker handig'. En weer een negatieve reactie op wat een goed idee is. Door de eventuele nadelen exponentieel uit te vergroten. Per saldo zal deze geste positief uitpakken, daar ben ik dan weer van overtuigd.
Negatieve reactie?

Ik kijk naar het technologische aspect.

Het idee zelf is natuurlijk goed. Maar daar spreek ik ook niet over.
Je reageert op een m.i. prima en constructief initiatief. En juist door die technologische component te benadrukken diskwalificeer je dat idee op voorhand, althans: dat maak ik uit op jouw bijdrage en gezien de reacties ben ik niet de enige.
Kom op, dat zijn dus mensen die anders helemaal geen laptop zouden hebben.

Ik vind het juist een mooi initiatief van de overheid.
Het gaat hier denk ik om het helpen van een bepaalde doelgroep aan hun eerste of enige computer met een Windows (7/10/11), dan dat ze helemaal Niets hebben en nog jaren Digibeet blijven. Ik vind het een goed initiatief dat hen helpt met deze eerste stap verder te komen, mits het wipen goed gebeurt.

Wie weet eenmaal op stoom komen zij (mbv hun kids) hier om een zelfbouw PC samen te stellen 8-)
Had een mooie kans kunnen zijn om opensource Linux te delen. Wat gebruiken mensen nou het meest? Een webbrowser en e-mail client.

Ja men vraagt er niet om, maar men weet ook niet van het bestaan.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 25 april 2025 07:39]

Had een mooie kans kunnen zijn om opensource Linux te delen. Wat gebruiken mensen nou het meest? Een webbrowser en e-mail client.
Ik snap echt niet hoe sommige mensen nog zo'n groot gebrek aan inbeeldingnsvermogen hebben, en steeds maar blijven denken dat Linux prima is voor een gemiddelde gebruiker.

De realiteit is nog steeds dat een onwijs grote groep mensen net aan weten hoe ze een laptop op moeten starten, en helemaal niet technisch vaardig zijn.

Ze zijn al lang al blij dat ze enige herkenningspunten herkennen. Dan helpt Linux dus helemaal niet. Een OS als Ubuntu is prima hoor, maar niet voor digibeten.

Dus stop nou eens (mensen algemeen) Linux aan te bieden als mooi gratis alternatief. Het is voor heel erg veel mensen gewoon GEEN optie.
Gek, er zijn legio voorbeelden van mensen (juist digibeten, ouderen, mensen met beperkte wensen) die veel en veel beter met Linux (idd iets ubuntu achtigs) uit te voeten kunnen,

Als je geen idee hebt hoe het werkt, ben je ook niet gewend aan windows 11, want dat is de enige die je als overheid zou kunnen uitdelen met enig fatsoen.

Stop nou eens met roepen dat Windows een optie is voor deze mensen. Zeker op oudere hardware zul je zien dat de support al snel uit het raam gaat bij MS om allerlei 'technische redenen'.
Je redeneert veel te technisch. Herkenbaarheid van de user interface is superbelangrijk voor mensen die niet zelfredzaam zijn. Ze willen hetzelfde op hun scherm zien als wat de buren zien. Daarnaast heeft vrijwel iedereen al enige ervaring met Windows en vrijwel niemand met desktop Linux. Natuurlijk kan Linux technisch gezien heel goed gebruiksvriendelijk werken, maar het is niet wat gebruikt wordt op de voetbalvereniging of bij een ouderencentrum. Praktisch gezien is Linux daarom niet heel verstandig.
als optie voor jouw visie, iemand die een GUI maakt die op windows lijkt en op ubuntu draait kan daar fiks aan verdienen. 2.2 Miljard windows gebruikers en er bijvoorbeeld 5 euro voor vragen levert aardig wat op.
Dat is al door meerdere geprobeerd (wel open source voor zover ik weet, dus nog niet eens voor financieel gewin).

Maar de interface van Windows is 1 punt. Daarnaast heb je natuurlijk ook de programma's zelf die in Linux vaak een andere interface hebben. Hetzij omdat het gewoon een ander programma is omdat de maker geen Linux-versie aanbied en er dus een alternatief programma geïnstalleerd is.
Zeker, maar het is niet voor niets dat hier LIbreOffice en Thunderbird aanbevolen wordt: De doelgroep hier zal ook niet het geld hebben voor een Office365-abonnement. Als ik Windows voor iemand installeren (doe ik zelden nog), installeer ik ook altijd LibreOffice en Gimp en als ze niet aan Foutloek verslaafd zijn, ook Thunderbird.

Na een jaar zijn ze dan gewend aan de applicaties en kunnen ze alsnog naar Linux.
Dat is precies wat ZorinOS ook aanbiedt, je kunt kiezen uit een aantal desktop interfaces. Een aantal zijn gratis en voor een aantal die meer Windows of MacOS achtig zijn moet je een klein bedrag betalen.
Dit is gewoon verwachtingsmanagement.
Je moet niet Linux installeren als windows vervanger, niks zeggen, en dan denken dat het goed gaat. Maar apparaten die anders werken zijn niet persé een issue.

De iPhone van Truus werkt ook niet als de Android van de buurman. En Android onderling is ook allemaal niet 1 op 1. Hun koffiemachine is ook anders. Televisie... etc.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 25 april 2025 09:54]

ahja, vandaar dat iederen en zn moeder een andeer smartphone interface, tv interface en console interface wel kan verwerken, maar als het op computers aankomt werkt het alleen als ze allemaal exact t zelfde zien. (ondanks dat ook apple aardig vaak voorkomt bij digibeten, en windows ook in allerlei varianten te krijgen is)
Ze willen hetzelfde op hun scherm zien als wat de buren zien.
Alsof men bij de buren op de PC gaat kijken....
Daarnaast heeft vrijwel iedereen al enige ervaring met Windows
Nee, want het waren/zijn toch pure digibeten?
Praktisch gezien is Linux daarom niet heel verstandig.
Net zo onpraktisch als Windows....dat 'snappen' ze ook niet...

Natuurlijk: als er wat mis is dan zijn de rapen gaar omdat de meeste neefjes met IT kennis vermoedelijk eerder Windows kennen...
iemand die een GUI maakt die op windows lijkt en op ubuntu draait kan daar fiks aan verdienen. 2.2 Miljard windows gebruikers en er bijvoorbeeld 5 euro voor vragen levert aardig wat op.
En dan duw je er een ouwe CD in, start je autorun.exe en krak... (of je moet ook meteen Wine goed inrichten)
Of mensen krijgen ergens een download-optie voor zeg een nieuwe applicatie, en dan lijkt het wel Windows, maar is het dat niet.
Of mensen bellen de helpdesk, die geeft ze keurig het antwoord voor Windows, en helaas... 'Start' lukt nog wel, maar iets als Startup of land-instellingen moet je dan ook heel precies kopieren, en ik denk dat je dan wel een brief uit Redmond op de mat krijgt.
Eens. Ik heb toen ik jonger was mijn ouders veel proberen te helpen om Windows en wat gangbare apps machtig te worden. Maar mijn ouders vonden het op een bepaald punt in tijd 'wel goed zo' wat betreft technologie en vooruitgang. Dus toen de accu van de draadloze DECT-telefoon dood was, werd het draaitoestel van bakeliet er weer bij gepakt. Een smartphone moest ik ze cadeau doen als ik ze eraan wilde hebben. En dat wilde ik, want anders bellen ze voor alles wat een WhatsAppje had kunnen zijn. Internetbankieren moesten de kids voor ze doen. Enzovoort.

Het is me nooit goed gelukt om een echt begrip van Windows en die paar apps erin te krijgen. Wat zijn vensters, hoe heb je door 'in' welke app je zit, wanneer ze draaien maar geminimaliseerd zijn. Wat zijn browser tabs, al dat soort dingen. Ze liepen regelmatig vast omdat er iets (voor de techneut) lichtelijk onverwachts gebeurt en dat niet opgelost kan worden met het brute-force uit het hoofd leren van welke knopjes je in welke volgorde moet indrukken om te krijgen wat je wil.

Digibete lui zonder robuuste begeleiding aan Linux overlaten wordt een ramp. Maakt me niet uit welk distro. Misschien dat een paar zich wegwijs maken maar het overgrote merendeel van die laptops gaat niet zijn functie vervullen.
Het grote verschil tussen een Windows of een Linux in dit soort gevallen, is dat wanneer ze een keer iets moeten googelen om te begrijpen van hun OS er voor Windows waarschijnlijk veel meer resources te vinden zijn (en dan vaak ook nog met screenshots of videos die je er door heen begeleiden).
In het geval van veel Linux issues kom je vaak al snel in de niche oplossingen waarbij je bijvoorbeeld naar een terminal moet grijpen om het op te kunnen lossen.

Don't get me wrong, er zijn echt gigantische stappen gemaakt de afgelopen paar jaren waardoor Linux (en dan inderdaad met name de Ubuntu's en de Pop!_OS'en) steeds eenvoudiger en vooral gebruiksvriendelijker worden. Maar als ik mijn oma elke week moet helpen met een Linux probleem pak ik ook snel genoeg haar laptop af en zet er Windows op zodat ook mijn vader of oom haar kan helpen.
Ik vind dit een slecht voorbeeld. De mensen waar je het over hebt, die ergens ook echt niet uitkomen op Windows, gaan doorgaans ook niet op het internet op zoek naar antwoorden voor Windows.

Een distro zoals Ubuntu is afleidingsvrij. Alle belangrijke instellingen op 1 plek. En de belangrijke apps zet je gewoon in je dash/dock.
Nee die vragen het aan de buurman, hun nichtje of een kennis van de voedselbank. Dat zijn niet de mensen die veel van Linux weten.

Je wilt dat de doelgroep van deze laptops mee kan doen aan de maatschappij, niet dat ze toch weer in een bijzondere groep terechtkomen van mensen die een alternatief OS gebruiken.

Deze mensen (op wat uitzonderingen na) willen doen wat "iedereen" doet, erbij horen, normaal zijn. Ze hebben niet het privilege om een afwijkende keuze te kunnen maken wat betreft het besturingssysteem van hun computer.

[Reactie gewijzigd door Canaria op 25 april 2025 10:20]

Windows op oude laptops is gewoon vragen om de buurman zijn haren uit het hoofd te laten trekken vanwege de extreme traagheid en onedrive issues.
:X

Linux draait overal nog lekker snel op en dus veel duurzamer.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Wilglide25 april 2025 12:03
Linux draait overal nog lekker snel op en dus veel duurzamer.
Dat is een behoorlijke generalisatie die lang niet altijd opgaat. Het verschilt enorm tussen distributies en de features die iemand gebruikt. Je kan behoorlijk "light" Linux distributies maken maar ook behoorlijk zware.

Extreem traag is Windows op een iets oudere laptop met een SSD ook echt niet meer.

Over welke Onedrive issues heb je het verder? Is dat een eigen frustratie of speelt er hier meer? Ik kom namelijk geen Onedrive issues tegen die breed bekend zijn.

[Reactie gewijzigd door Bor op 25 april 2025 12:04]

Dus waarom zetten we niet een samenwerking van nationale linux-helpdesks op in de EU?
Na een aantal (5/8/10?) jaar kunnen de helpdesks teruggeschaald worden tot een kleine groep die de boel onderhoud, GenAI voor de vertaling en voor "1e lijn" support.
Zijn we collectief, weer een stapje minder afhankelijk van MS.

Wat mis ik, buiten commercieel gelobby, waarom dit niet gebeurt?

edit: typo

[Reactie gewijzigd door surfin op 25 april 2025 15:44]

En dan moeten ze van 1 of andere instantie een app installeren, hoe gaat dat in z'n werk met Linux?
En de kinderen van de digibeet die op school alleen maar met Windows werken?
School van mijn kinderen werkt met chromebooks.
Een instantie die je dwingt een app te installeren? Heb je voorbeelden? Eentje misschien?
Ok, stel, zn digibeet heeft een linux als OS op zijn computer en die komt daar even niet uit. Een buurman/zoon gaat ook niet zo even snel vertellen hoe en wat.
Ubuntu moet alleen zijn appstore wat gebruiksvriendelijker / stabieler maken. En als standaard office pakket KMS office aanbieden en geen libre of OpenOffice.
Als je daarmee net als op een telefoon alles kan installeren, click en klaar. Dan is Ubuntu veel gebruiksvriendelijker dan Windows 11. Ze moeten alleen hun wachtwoord onthouden, dat hoeft in Windows niet :+

Een gemiddelde gebruiker wilt inderdaad alleen browsen en zijn mail openen. Linux is juist voor de digibeet een stuk beter. De tijd dat alles via CLI moet is allang voorbij.
De tijd dat alles met de CLI moet is inderdaad voorbij, maar je komt het toch nog vaak genoeg tegen.

En ook als je zoekt op een probleem wat via de GUI opgelost kan worden, dan wordt op de meeste forums die je vind alsnog de oplossing via de CLI aangegeven, puur omdat die antwoorden gegeven worden door mensen die dat het makkelijkste vinden werken.
Dat heeft er meer mee te maken dat die cli commando's concequent zijn ongeacht de desktop environment de gebruiker gebruikt.
Dat ligt nogal aan de aard van het probleem. De buurman kan wss ook niet helpen als windows een bsod heeft, maar dat zal niet het vaakst voorkomende vraagstuk zijn.

Doet de wifi het niet bijvoorbeeld, dan is het misschien de eerste keer even zoeken naar de instellingen. Maar dan is de buurman zelf ook een digibeet als dat niet lukt.
Ik zou een slechte buurman zijn voor windowsproblemen. Linux problemen, da's meer mijn ding!
Totdat je bij de derde keer updaten een package conflict, hebt, niemand in de buurt weet hoe je dit kunt fixen en je daarna zit met een ding dat geen updates meer wil installeren en langzaam een steeds groter veiligheidsrisico wordt.
Helaas gebeurt dit nog best vaak, zelfs op systemen waar maar weinig aan veranderd is sinds installatie.

Om nog maar te zwijgen over allerlei software die niet wil installeren waarvan iedereen alleen de windows versie kent zonder alternatief.

Ik zou graag willen dat je gelijk hebt maar dit is echt niet de realiteit.

[Reactie gewijzigd door rajackar op 25 april 2025 10:59]

Inmiddels 13 jaar zware 100% Linux user. Nog nooit een package conflict gehad. Jij wel? Uit eerste hand dan?
Ja, met enige regelmaat.
Nu zou ik mezelf geen linux expert willen noemen maar ik gebruik het op een aantal systemen. En het komt toch nog wel regelmatig voor helaas.
Helemaal mee eens.

Sterker nog, ik durf zelfs te stellen dat Linux voor digibeten zelfs beter is dan Windows. Met Windows ben je tegenwoordig namelijk geen baas meer over je eigen computer en wordt je als gebruiker steeds geconfronteerd met popups en meldingen die je op slinkse wijze een bepaalde kant op proberen te duwen, wat de meeste gebruikers dan ook doen. Vaak zonder er zelf erg in te hebben. Kijk maar hoe Microsoft de gemiddelde gebruiker op slinkse wijze richting een Microsoft account fietst. Als argeloze en niet-techsavvy gebruiker ben je gewoon kansloos.

Een tante van mij werd er wanhopig van. Alles was steeds anders. Het ding vraagt steeds vanalles waarvan ze niet weet waar ze dan op moet klikken. En in vrijwel alle gevallen gaat het dan om zaken waar de gebruiker (letterlijk!) niet om gevraagd heeft en absoluut niets te maken heeft met wat je op dat moment wilt doen, maar wel steeds mee lastig gevallen wordt.

Linux geïnstalleerd en kort laten zien hoe het werk.Ze is helemaal blij. Ze snapt de computer weer en dat blijft nu ook gewoon zo :Y)
Het voordeel is dat ze een hulplijntje heeft waar ze bij echt grote problemen op terug kan vallen. Zo lang dat er is, is Linux inderdaad uitstekend. Is dat lijntje er niet, dan is de kans veel groter dat de digibeet in kwestie een Windows-kenner vraagt, en daarmee dus beter af is (privacy-issues daargelaten, maar dat boeit teveel mensen toch niet).
Ze snapt de computer weer en dat blijft nu ook gewoon zo
Volgensmij Ben jij net zo afhankelijk van de distros als een Windows gebruiker van MS.

Als de distros morgen een ander X system kiest en jij supported wil blijven zul je toch echt mee moeten.
Ik denk dat de meeste bedrijven niet eens ondersteuning voor hun diensten geven, als een gebruiker niet op windows zit.

Dus dat haalt jouw redenering helaas onderuit.
Zeker op oudere hardware zul je zien dat de support al snel uit het raam gaat bij MS om allerlei 'technische redenen'.
Daar ga je al. Linux heeft helemaal geen support, tenzij je naar de computer hubby club gaat op dinsdag avond - als je die al kan vinden in je stad.
Ding is dat je met Linux veel minder resources hebt. Niemand in de familie snapt het en op internet zijn ook minder goede sources. Zeker door het versplintering van alle distros en de 1000 tools die bijna het zelfde doen.

Zelf draai ik Ubuntu servetje maar iedere reboot is een hel om de WiFi weer aan de praat te krijgen en moet ik weer 4_5 tools proberen die allemaal niet werken of naar files wijzen die niet bestaan of eerst weer iets moet downloaden wat zonder verbinding niet kan etc.
want *alles* is gewoon open en beschikbaar voor elke distro, ubuntu heeft eindeloze documenten met uitleg, forums, helpdesks etc en dat zelfde geldt voor Suse, redhat/ibm etc.
Wij Tweakers zijn niet te vergelijken met digibeten. Als je een digibeet vraagt wat de login gegevens zijn van bijvoorbeeld hun internetprovider staan ze je met vissenogen aan te staren alsof je chinees praat.
Van hen kan je niet verwachten dat ze documentatie over linux distro's snappen. Sterker nog.... genoeg Tweakers denk ik die daar ook moeite mee hebben.
Vertel me, welke internet provider heeft er uberhaupt login gegevens nodig
Het punt is dat bepaalde zaken die wij als Tweakers de normaalste zaak van de wereld vinden voor digibeten totaal niet duidelijk is. Termen als updates, inloggen, browsers, firewalls etc. etc. zijn totaal onbegrijpbaar voor hen.

Toevallig gisteren bij een digibeet een nieuw tv kastje geinstalleerd van Odido (vandaar mijn voorbeeld van hiervoor over login gegevens van een provider).
Na de installatie en alle updates vraagt het TV kastje om de TV klantcodes. Toen ik hem vroeg of hij die had of login gegevens had van de MijnOdido omgeving wist hij totaal niet wat ik bedoelde. Ik vroeg of hij een login had voor Odido. "Voor wat?" was zijn reactie. Hij wist niet eens dat hij klant was bij Odido.
Dat zijn digibeten.
Als ik dingen aan wil passen in mijn abonnement, heb ik die gegevens toch geregeld nodig hoor. Je begint een beetje over te komen als een jengelende kleuter "ik heb toch lekker gelijk". Jammer dat je de mensen met een hele reële, andere, mening belachelijk probeert te maken. Je bent precies één van de freaks waar hier in de reacties geregeld over gesproken wordt, die mensen bij Linux wegjagen.
Gepaste reactie wel hoor, kleuter..

Anyway, login gegevens wel of niet hebben is natuurlijk volkomen afhankelijk van het OS. Wat een onzin.
Wij proberen je duidelijk te maken, dat er zoiets is als een digibeet, iemand die niets wil weten van techniek, en die alleen wil, dat alles hetzelfde werkt als de cursus Office van het wijkcentrum, precies hetzelfde!
Het feit alleen al dat er 1 biljoen verschillende distro's zijn maakt linux simpelweg ongeschikt voor absolute leken.

De mensen voor wie deze laptops ook zijn bedoeld gaan als ze een vraag hebben, naar de buurman, familie of iemand die ze kennen van de voedselbank. Komen ze aan met één of ander niche probleem van een random distro, niemand gaat ze daarbij kunnen helpen behalve jij killercow.

Moet je eens voor de grap het volgende googlen:
welke linux versie heb ik?
welke windows versie heb ik?

Bij linux krijg ik shell/terminal commands, een random reddit post en een ubunlog voor ubunto.
Voor windows krijg ik win+r en dan winver typen voor een mooie gui. Ik krijg ook de officieele microsoft support site die exact neerzet wat er gedaan moet worden voor systeem info.

Een ontzettend simpel voorbeeld maar erg tekenend.

Windows 11 lijkt qua interface gewoon best bekend, het doet er ook niet zoveel toe. Windows is veel meer gesloten dan welke linux distro dan ook en is daarmee ook een stuk robuuster.

Dat jij je wifi niet knap kunt configureren, tjah.

Typische linux gebruiker response. Kansloze opmerking natuurlijk.
Ik denk dat @killercow nog geen printerdrivers onder linux heeft geïnstalleerd 8)7
jawel, 3 klikjes voor tientallen verschillende printers. zonder gelul met cdroms, vage downloads en andere meuk. En, met autodetectie van lokale en netwerkprinters.

[Reactie gewijzigd door killercow op 25 april 2025 12:48]

Niet nodig. Mijn brother laserprinter is plug and play in opensuse. Geen idee wat betreft windows?
Terwijl de Microsoft en Appel besturingssystemen hebben een zeer beperkt aantal versies en edities, binnen het Linux-ecosysteem kunnen we een groot aantal distributies vinden, elk gebaseerd op andere en met een specifieke versie van de kernel. Hierdoor kunnen gebruikers die niet veel kennis hebben binnen dit besturingssysteem er enigszins verloren uitzien en moeite hebben om precies te weten wat Linux ze gebruiken.

Je eigen link is het met je oneens btw :+
Is het probleem hier dan niet grotendeels dat we alle Linux distro's onder 1 noemer gooien?

Waarom Windows en OSx en geen Microsoft en Apple.
Door te beginnen met distro specifiek te praten maak thet het leven voor de minder digitaal-vaardigen een stuk eenvoudiger.

Dus geen Linux maar Ubuntu of Debian scheelt al een hoop.
Idealiter pak je dan ook een distro die zo ver als mogelijk van de CLI blijft om het zoeken naar oplossingen makkelijker te maken.
Context van de thread is kansarme mensen die een gratis laptop krijgen van de overheid, er zullen er vast wat tussen zitten die leuk kunnen pielen maar het overgrote deel zal die know how simpelweg missen. Dat jij dat niet inziet zegt meer over jou dan over degene waarop je reageert
Want dat is wat een digibeet wilt: 'eindeloze documenten met uitleg, forums, helpdesks etc' doorzoeken om uit te vogelen hoe ze een of ander probleem kunnen fixen :+

Doen alsof Wifi op Linux even makkelijk werkt als op Windows is gewoon een kwestie van nooit beide geprobeerd hebben of ronduit leugens verspreiden.

Gelukkig is het grootste deel van de info van de ene distro ook bruikbaar op de andere, ja totdat het dat niet is...
Elke keer hulp vragen op een forum 'waarom doet mijn wifi het niet meer' en dan eerst 15 reacties dat Arch/Mint/Lubuntu/whatever beter is en dat je eerst moet overstappen naar een 'echt OS' |:(
Wifi problemen op Linux zijn echt niet zo alomtegenwoordig meer hoor. Ik ken de verhalen, maar heb zelf nog nooit issues gehad met mijn verschillende laptops en desktops.

Voor mij voelt dat als verhalen van vroeger. Gelijk aan het verhaal over de "slechte AMD drivers".
Inderdaad, ik heb geen wifi problemen meer gehad sinds like 2010?
Tegenwoordig werkt de boel gewoon out of the box.
Als jij dan even verteld hoe het werkt.

Wat ik Google en zie pas die file aan. Bestaat niet. Dan krijg ik probeer dit op shell. Kan niet moet je downloaden wat is een extensie. Dan krijg ik ik cmdline tool die native is. Mag ik mijn pasw niet gebruiken omdat die te lang is.

Dus Als jij een goede manier weet hoe het wel moet.

En je ziet al aan het aantal tweakers.net reacties hier dat het niet echt 123 is zeker niet voor een digibeet

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 25 april 2025 12:37]

> Gebruikt Windows 11
> Opeens krijg je willekeurig een setupscreen van Windows 11
> Paniek


Dit gebeurt gewoon niet met Linux. Windows 11 is echt een gif voor digibeten.
Zonder bron probeer jij mij een tafel te verkopen die op 1 poot kan staan ipv 4.
Ik had zo een tafel. Jaren plezier van gehad!
Ik hoor wat je zegt, maar ik snap ook niet goed hoe Windows een optie kan zijn. Dit gaat over afgeschreven hardware, waar dan voor pakweg 80 euro per apparaat een Windows licentie op moet. Dat is volstrekt buiten proportie en vooral Microsoft sponsoren.

Weldra is het ook onmogelijk, want Windows 10 support loopt op z'n eind en Windows 11 kan er niet op. Waardoor juist vele, vele van dit soort apparaten beschikbaar komen dit jaar..

Blijft denk ik inderdaad als optie over om er Chromebooks van te maken..
Lijkt mij dat er gewoon een OEM licentie met Win Pro bij zit vanaf aanschaf.

Na het wipen een factory reset en er staat weer OEM Windows op.

Oude Dell Latitudes van 15 jaar oud upgraden gewoon naar W11 (supported)
Lijkt mij sterk dat andere laptops dat niet kunnen.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 25 april 2025 10:12]

Windows 11 vereist TPM2, dacht ik.
Correct.
Windows licentie is verbonden aan de hardware.
Kan je leegmaken en herinstalleren met een USB stick:
Installatiemedia voor Windows maken - Microsoft Ondersteuning

De juiste versie (Home/Pro/Enterprise) wordt automatisch geïnstalleerd.
Doe dit regelmatig met ingeleverde laptops op het werk.
Die apparaten hebben toch reeds een licentie ? Dus zelfs als je hem formatteert, en terug installeert kan je dezelfde OEM key gebruiken ?
Voor een besturingssysteem dat reeds de EOL datum is gepasseerd? Dat lijkt me niet wenselijk.
Hoezo moet dat voor 80 euro een licentie op.

Nee aan dat rijk oem koopt en niet zelf hobby spul. Oem komt altijd met een home of pro licentie gebonden aan het device. Zullen dus Windows 10/11 licenties bij zitten. Groot gedeelte zal dus ook windows 11 supporten gezien 4 jaar cycle.
Het rijk koopt zonder licentie, en zet daar hun eigen enterprise spullen op. die enterprise licentie kun je niet uitdelen aan derden.
Niet 100% zeker. Maar volgens mij zit er tegenwoordig altijd wel een licentie op nieuwe machines.

En veel enterprise licenties vereisen dat je al een basis licentie hebt om te mogen upgraden. In de praktijk zie ik dus meestal gewoon een keurige ingebakken Windows 10/11 licentie.
Je kunt altijd je geld terugvragen als er toch een licentie op zat:
https://www.quexcel.nl/ke...arelicentie-retournering/
Kortom, nee, er zitten geen licenties op, en als die er wel op zitten is dat voor een 5 jaar oude versie.
Jij linkt naar CSP licenties. Als je een machine koopt zit daar een OEM licentie op. Sterker nog om een aantal van die CSP licenties te mogen gebruiken heb je een al bestaande licentie nodig op die machine.

En die OEM windows 10 mag je gewoon gratis upgraden naar 11 als je daar zin in hebt.

Ik zeg. Pre-install die dingen met het door de gebruiker gewenste OS. Niet zo heel moeilijk om dit te coördineren. Mooi moment om een marktonderzoek te doen en te meten hoeveel mensen daadwerkelijk voor Linux kiezen als ze die keuze krijgen aangeboden.

[Reactie gewijzigd door Cyberpuppy op 29 april 2025 11:07]

Niet mee eens.
Linux is juist prima geschikt.
  • Updaten en Software installeren met software center is simpel.
  • Office is simpel.
  • Browsen is simpel.
  • Printen is simpel.
Daarmee heb je 99% van de gemiddelde use-cases gecovered.

Voor bad-weather scenarios: daar komen 'deze mensen' op windows ook niet uit. Dus daar zie ik weinig verschil.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 25 april 2025 09:27]

Linux zal vast voor een paar mensen handig zijn, maar vergeet je niet het moment dat Windows de start knop weg haalde?
de paniek bij iedereen, ik heb nog nooit zo veel vragen gehad.
Laat staan dat je ze dan op een nieuw OS stopt waar ze nog minder van af weten.
99% van de bedrijven en instellingen hebben windows op systemen draaien voor eind gerbuikers.
De kans dat mensen ervaring hebben (hoe klein dan ook) met windows gewoon te groot voor het gebruikers gemak om dit ook weer uit te geven met windows.
overigens zit de windows licentie er waarschijnlijk ook gewoon bij omdat die op het moederbord zit.
Het is maar waar je aan gewend bent.
Ik ben juist voorstander dat de overheid linux laptops uitdeelt in dit geval.
Veel zullen gaan naar kinderen waarvan de ouders geen school-laptop kunnen betalen.
Hoe meer mensen we (van jongs af aan) de open-source wereld laten leren kennen, hoe beter onze toekomst eruit ziet wat mij betreft.

Het zou wat mij betreft juist expliciet fout zijn, als de overheid laptops uitdeelt die je in een ecosysteem van een techgigant stoppen.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 25 april 2025 10:59]

Het probleem is dat scholen Windows licenties voor bijna nul kunnen krijgen.
Zodat kinderen van jongs af aan al in het ecosysteem zitten.
Ik ben het er mee eens dat kinderen ook opensource moeten zien, of op zn minst les in moeten krijgen en ook ver gaand.
Zodat ze later zelf de keus kunnen maken wat ze willen draaien.
Vergaan les krijgen. Ze krijgen niet eens typeles terwijl ze hun hele werkzame leven te maken krijgen met toetsenborden. Alles wat ze van Word en Excel weten hebben ze ook zelf maar moeten uizoeken.

Laat staan dat ze de tijd en ruimte gaan vinden om ook nog open source te gaan onderwijzen.
Dit is gewoon feitelijk onwaar en een zeer Windows-centrisch perspectief.

Compleet digibeten (0 computer ervaring, dus ook geen Windows) zijn (anno 2025) veel sneller weg met een toegankelijke Linux distro dan met een Windows.

Ook niet-digibeten die ook geen techneuten zijn (bvb. leerkrachten) vinden een moderne Linux veel makkelijker werken dan een Windows.

Dit was ooit uiteraard anders. Maar die tijden zijn lang voorbij.
Probleem zit hem niet in gebruik name maar in support.

Vraag eens in je familie wie je kan helpen op Linux de drivers te wisselen.

Of hoe recovery werkt of backup.
Of cloud sync Voor je files die je met open office maakt.

Grote kans dat voor Windows er wel zijn die je kunnen helpen maar voor Linux geen idee.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 25 april 2025 10:35]

Drivers wisselen op Linux? :X
Ja de grafische drivers in versies, als er al een losse graka in zit, en daar hebben de grote distrobuties een mooi schermpje voor.

Ja het is technisch mogelijk om een andere driver-versie dan de nieuwste te gebruiken, maar dat is echt voor de meest geavanceerde gebruikers.
De rest gebruikt gewoon de drivers included in de laatste kernel-versie die hun distro aan bied. Auto-update met geen omkijken erheen.

Backup: gebruik de eerste beste backup tool in de software store en done.
Syncs: same.

Diezelfde store is een centrale plek om alle software te updaten.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 25 april 2025 13:05]

Dus zelfde als in Windows alleen dan 3rd party of zo dus waarom is het dan makkelijker.

Windows komt native ook met werkende drivers en store en update zorgen voor dezefde updates.
Omdat die third party backup tools daadwerkelijk werken voor backup en restore? ipv die ingebouwde Windows crap.

En die store op Windows zeker update niet about alle software die je op de pc gebruikt. Het standaard gedrag op Windows is nog altijd installers van overal en nergens halen en dat ze zichzelf bij moeten werken.
En daarnaast is de Windows update apart. Onder Linux valt dat allemaal onder dezelfde updater, welke je kan draaien met 1 klik.
Weet niet over welke crap backup je het hebt maar odb sync tool werkt hier perfect heeft al diverse keren een document gered. Nog nooit issues gehad met odb backup.

Volgensmij vergelijk je apples en peren.

Alles wat in Windows via de store word geïnstalleerd update ook automatische net als in Linux.

Alles wat ik in Linux buiten store om instaleer wordt volgensmij niet geüpdatet door de update rpms.
Alles wat ik in Linux buiten store om instaleer wordt volgensmij niet geüpdatet door de update rpms.
Dat hangt van het programma af. Er zijn er genoeg die zich gewoon aan de package-manager hangen waardoor ze via deze automatisch geupdate worden.
Waarom zou je als software-ontwikkelaar je eigen updater schrijven als er een goed werkende package-manager is die het voor je doet met no strings attached?

Het enige dat je ervoor moet doen is een server te beschikking stelling in een bepaalde indeling en tijdens de installatie een paar regeltjes toevoegen aan de sources.

Echter: iets buiten de store/package manager installeren is zeldzaam op Linux. En dat ze dan ook nog geen gebruik maken van de package manager nog zeldzamer.
Dat is geen software wat jan-met-de-pet gebruikt.
Bij Windows is anders ook bijna alles wel te vinden in de store wat de digibeet gebruikt.
Mensen die deze vragen stellen... Die kunnen dat heel makkelijk zelf uit zoeken. Welke digibeet vraagt zich nou af om drivers te wisselen?

Backup mogelijkheden worden gewoon voorgeschoteld op nieuwe installaties van gangbare distros.

En zelfs je online accounts (Google, Nextcloud, Microsoft) kun je koppelen in Ubuntu's introductie app.

Je bent gewoon puur aan het haten lijkt het wel.
Zeker niet ik vind Linux ook goed maar om het nu op zelfde gebruikers gemak te zetten als Windows dat is wel heel overdreven.

Wie vraagt om drivers, elke digibeet die eenmaal een laptop heeft en dan printers aan wil sluiten, oude camera, zoon lief die een spelletje wil doen en de game vraagt driver update voor graka, iemand die een gprs dongle wil instaleren etc genoeg cases.
Ik lees je antwoord, maar je hebt mij niet overtuigd.

Printers werken met Linux doorgaans juist out-of-the-box in mijn ervaringen. En als je toch iets moet veranderen/instellen kan dat gewoon via de instellingen.

Een oude camera? Kan gewoon USB aansluiten? En dan zie je het SD-kaartje? Heb ik geen drivers voor nodig met mijn Sony camera. Met het juiste kabeltje kan ik hem zelfs als inputcamera instellen. Ook zonder drivers.

Het kan aan mij liggen, maar mijn games vragen nooit om een nieuwe "graka" driver. De gpu-drivers worden gewoon geüpdatet met de algemene kernel-updates.

Ik heb helemaal geen ervaring met gprs dongles (wie gebruikt dat?), maar ik kan me ook niet voorstellen dat deze specifieke doelgroep daarmee in de weer is. En het zou me niet eens verbazen als dit soort dingen gewoon wel zouden werken... Maar nogmaals: geen idee er van.
Inderdaad. Hij projecteerd zijn Windows-ervaring op Linux en beseft niet dat Linux op dit vlak vele malen gebruikers vriendelijker is.
Drivers wisselen? Ha! Grappig dat je dat zegt!

M'n partner (geen techneut) is enkele jaren (na wat aanmoediging van mijn kant) ook overgestapt op Linux. Eén van de eerste dingen die ze opmerkte was dat alles out of the box zo goed werkte. Ze moest geen tientalle sites opzoeken om drivers te vinden voor alle apparaten. Alles werkte gewoon.

Recovery, backup en sync zijn allemaal sowieso geen zaken waar een digibeet mee bezig is. Ondanks dat zitten er in de meest populaire distro's integraties voor Dropbox, OndeDrive, Google Drive, etc. etc.
Heb je links naar onderzoeken daarvan, want als ik zoek vind ik vooral onderzoeken met de conclusie dat Windows gebruiksvriendelijker is en Linux veiliger.
Ik snap echt niet hoe sommige mensen nog zo'n groot gebrek aan inbeeldingnsvermogen hebben, en steeds maar blijven denken dat Linux prima is voor een gemiddelde gebruiker.
..

Dus stop nou eens (mensen algemeen) Linux aan te bieden als mooi gratis alternatief. Het is voor heel erg veel mensen gewoon GEEN optie.
Linux is helemaal prima en capabel.

Als ik zie wat de lagere inkomens aan iPhones uitgegeven is daar de mogelijkheid tot leren en aanpassing vanuit een Nokia 3.1. Windows gooit ook spul om, van Win7 naar Win8, van Win10 naar Win11.

Als je vanuit overheid en media propageert dat de VS niet meer de bondgenoot is en uitkijken moet waar je je data achterlaat lijkt me dit prima passen in de bewustwording.

Ook voor lange termijn in de ontwikkeling. Voor dat jochie/meissie dat in deze doelgroep valt en op deze manier kan leren.

De computer is niet meer zoals jaren 90 een ontdekkingsreis maar een consumptieplatform voor techbedrijven geworden en dat is niet in het belang van de burger. Een burger die geen laptop (2e hands) kan kopen kan ook geen licentie van Windows aanschaffen. Als deze vervolgens een illegale Windows versie erop hackt, prima, weer wat geleerd want die licentie kan toch niet worden aangeschaft.

Ik snap prima dat veel mensen vastgeroest zijn in het Windows ecosysteem maar je moet je afvragen of dat wenselijk is, wat dat op termijn levert en wat je wilt bereiken. Linux geen optie bestaat simpelweg niet en zo wordt ook niet gereageerd op electrificatie.

Sterker nog, je zou een goed steekhoudend verhaal kunnen maken over Windows/mobiel dat het mensen dommer en luier maakt.
Sterker nog, je zou een goed steekhoudend verhaal kunnen maken over Windows/mobiel dat het mensen dommer en luier maakt.
Ja, dat trekje van IT-ers om iedereen die z'n energie en tijd in iets anders steekt dan het minimaal nodige om hun computer te kunnen gebruiken af te schilderen als 'dom' en 'lui' kom ik wel vaker tegen...
Ja, dat trekje van IT-ers om iedereen die z'n energie en tijd in iets anders steekt dan het minimaal nodige om hun computer te kunnen gebruiken af te schilderen als 'dom' en 'lui' kom ik wel vaker tegen...
Dan heb je mijn post niet begrepen, het gaat niet om mij of vermeend beperkt inlevingsvermogen.

Je mag prima een Windows laptop kopen, eigen keus.

Maar als je iets weggeeft als overheid mag dat best iets van tegenprestatie verwachten en ontwikkeling op IT gebied, privacy, technologie lijkt me een uitstekende motivatie die hout snijdt.

Want er zijn ook commerciële entiteiten die je op de andere manier van hun brood berooft. Iets met een hengel en vissen..
Precies, dat!
Velen om mij heen zien mij als een techneut (ik weet zelf wel beter) en zien mij als vraagbaak (ik doe m'n best).
Ik kan een pc'tje in elkaar klikken, problemen daarmee oplossen, schrik niet terug om de soldeerbout te pakken of de freesmachine, ben begonnen met CP/M en dan pas MS/Dos. Kan overweg met een live-cd om wat problemen op te lossen, maar met Linux loop ik steeds vast in een oerwoud van onlogische en exotische commandoregel-opdrachten...
Onbekend terrein ziet er vaak "onlogisch" en "exotisch" uit, terwijl dit natuurlijk niet het geval is. Het is namelijk niet zo dat de tijd die jij hebt gestoken in MS-DOS zich vertaalt naar kennis en kunde binnen Linux. Diezelfde tijd zal je wellicht moeten investeren in Linux voor je op hetzelfde kennisniveau zit. Mogelijk minder lang als je handig bent in het maken van vertaalslagen en beschikt over aanpassingsvermogen, maar het één is niet hetzelfde als het ander, en daaruit vloeit voort dat je ook geen conclusies kunt trekken over de geschiktheid van Linux onder specifieke use cases. In dit geval is de primaire use case "internets en e-mail" en daar is eigenlijk iedere distro geschikt voor. Een paar lijken en voelen zelfs akelig veel als Windows 10/11 (Linux Mint en Zorin OS). Een digibeet zal net zo makkelijk stuklopen op Windows als op (deze specifieke) Linux-distro's. Het maakt dus geen verschil.
Het is al onwijs moeilijk om de gemiddelde gebruiker op een Mac te krijgen, laat staat dat die een nog exotischer variant zoals Linux zou willen gebruiken.
Bijzonder verhaal gezien het feit dat de voornaamste Linux distro's hun best doen zo dicht mogelijk bij Windows te blijven en Mac tot het uiterste gaat om het tegenovergestelde te bereiken.
Wanneer heb jij voor het laatst naar Linux gekeken?
Linux Mint, Ubuntu, als je dat soort distributies deftig geconfigureerd aflevert voor de gebruiker zodat ze alleen hoeven in te loggen en op het chrome/firefox icoontje hoeven te klikken is dat prima optie voor veel mensen die verder helemaal niks van computers af weten en ook niet meer doen dan een beetje op het web surfen.

Ik snap niet waarom je daar zo'n punt van probeert te maken, leg eens uit waarom Ubuntu niet zou werken voor iemand die alleen een beetje op het web surft?

Zeker met die doorlopende enshittification van Windows is mensen op de alternatieven wijzen prima. Zeker als ze dat de aanschaf van een nieuwe computer scheelt straks.
Dus nee ik ga daar zeker niet mee stoppen.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 25 april 2025 09:36]

Wat is er eigenlijk mis met Windows? Ik werk als engineer veel met Powerbi, (toch wel] excel, bedrijf werkt via Teams omgevingen. Thuis is Windows ook prima. Waar is de noodzaak voor Linux zoals je erg stellig aangeeft?

Juist voor mensen als "surfer" only is Windows toch prima? De gemiddelde gebruiker weet echt wel hoe je van bloatware afkomt of een standaard browser instelt.
De meeste mensen die ik op de hoogte breng van de optie van Linux zijn Windows 10 gebruikers waarvan eind dit jaar support vervalt en door betrekkelijk arbitraire hardware eisen van Microsoft een computer moeten vervangen die verder nog prima werkt om mee te doen met Windows 11.

Andere dingen waar ik me aan stoor is de generieke "verSAASificatie" zoals het weghalen van het maken van een lokaal account (forceren van Microsoft account) tijdens OOBE, toename van meegeleverde bloat (hier schuif ik ook hun zeurderige voorgeïnstalleerde one drive app onder) en (feature) updates waar ook steeds vaker echt wel issues mee zijn omdat hun kwaliteitscontrole, in ieder geval in mijn beleving, ook niet meer is wat het ooit was.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 25 april 2025 12:04]

Het is al jaar en dag bekend dat Linux beter functioneert met oude hardware. Ook als de laptop een TPM heeft en geschikt is voor Windows 11, dan zal die laptop, omdat 'ie jaren oud is, nog steeds veel soepeler werken als je er Linux op zet.

Verder is Windows weliswaar niet zo duur meer, Windows is wel de wereld waar je programma's koopt tegen licentiegelden en als je dat niet doet, dan betaal je met je privacy. Microsoft zal je bijvoorbeeld een Office365-abonnement proberen aan te smeren.

Gezien deze laptops voor een doelgroep bestemd zijn die het minder breed heeft, zal de doelgroep met Linux beter af zijn. Uiteraard geldt dat niet voor iedereen, wie Photoshop zal willen draaien is beter met Windows af. Maar dan gaat het niet meer om de eerste levensbehoeften te vervullen waar tegenwoordig een computer voor nodig is, het doel van dit project.
Laten we niet uit het oog verliezen dat het hier om een specifieke doelgroep gaat. De betreffende mensen zijn vaak niet de sterkste (in allerlei opzichten). Als deze mensen een goed sociaal netwerk om zich heen hadden, dan hadden ze waarschijnlijk ook al wel een oude laptop van iemand kunnen krijgen. Oftewel deze mensen staan er redelijk alleen voor,.
Nou ja, legio mensen gebruiken een vorm van Linux zonder problemen…… genaamd Android.

Begrijp niet zo waarom dit niet ook op PC formaat voor elkaar te krijgen is met een betaalbaar/OEM alternatief.

Linux managen kan een uitdaging zijn maar een goede stabiele distributie kunnen veel mensen goed mee overweg.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 25 april 2025 09:24]

Onzin. Ik gebruik zelf geen Linux, maar heb wel een Chromebook gehad en die worden volgens mij ook veel ingezet in het onderwijs. Zolang er een browser op draait hebben de meeste mensen tegenwoordig genoeg. De meeste mensen betalen niet voor MS Office (al helemaal niet de doelgroep waar het hier om gaat) en zullen dan alleen de online browservariant gebruiken, en anders zijn er opties als OpenOffice en LibreOffice.
Zou inderdaad willen zeggen dat als veel mensen het icoontje van Chrome en het WiFi icoontje kunnen vinden dat ze zich al wel aardig kunnen redden.

Wel is het zo dat hoe simpel Linux soms ook kan zijn, als er toch iets misgaat dat het al snel complex kan worden voor een niet geavanceerde computergebruiker.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 25 april 2025 10:26]

Mijn mams en paps zijn beide boven de 70 en grbruiken beide Fedora KDE. Mijn paps doet zelf de systeem updates. Geen probleem hoor.
Dus stop nou eens (mensen algemeen) Linux aan te bieden als mooi gratis alternatief. Het is voor heel erg veel mensen gewoon GEEN optie.
Ik ben van mening dat je wel een hele hard oordeel geeft over een platform Linux, welke in verschillende gebruikersvriendelijke distros beschikbaar is. Zelf actief Mac gebruiker maar zet geregeld mensen, veelal die enkel een computer gebruiken voor internet, e-mail en tekstverwerker om naar Linux (Ubuntu). krijg alleen maar lovende reacties dat het sneller is, veel minder gevoelig voor virussen etc, en draait lang op verouderde apparatuur. Tegenwoordig draait veel via internet, dus de mensen die thuis een fotoboek willen maken en daarvoor software voorheen installeerde doen dit nu probleemloos op Linux via internetbrowser.

Een grote groep mensen zal blij zijn een laptop/computer te kunnen installeren met Linux nu Windows 11 veelal niet meer bruikbaar is, zelfs op machines jonger dan 3 jaar. Compleet gestoord in mijn optiek.
Ik hoor je. Je hebt een sterk punt.

Toch denk ik dat het een goede optie zou kunnen zijn. Ik ken veel mensen die minder te besteden hebben en die hebben alleen hun smartphone. Een spreekbeurt maken samen met hun kind voor school is gewoon geen optie, omdat ze geen middelen hebben om bijvoorbeeld een simpele slideshow te maken.
Een eenvoudige laptop zou dus een uitkomst zijn. In deze tijd is het denk ik van groot belang dat we, en daarmee bedoel ik de EU in brede zin, ons zo onafhankelijk mogelijk maken van de VS en ook van China.
Strategische onafhankelijkheid is het toverwoord. Door hier juist in te zetten op Linux zet je daarin een stap.

Ja, het is qua schaal in dit voorbeeld een druppel op een gloeiende plaat en ja, het is voor veel mensen die weinig kennis hebben van computers een lastige stap, maar koppel het op een grotere, landelijke of Europese schaal met goed opgezette opleidingsprogramma's, en het is heel goed te doen. Ik denk dat je all the way zou moeten gaan. In het onderwijs, in het bedrijfsleven en thuis voor de burgers. Alle burgers.
Is dit veel werk en kost dit bakken met geld? Ja. Maar we zitten in Europa echt in fase diep rood en ik denk dat je elke overheidsbeslissing nu met een lange langetermijnvisie moet op gaan zetten met een grotere strategische onafhankelijkheid in je achterhoofd. Dat betekend massaal investeren. Maar ik zeg hier niks nieuws. Het is in feite het uitvoeren van het Draghi plan.
En zo houden we het cirkeltje in stand. Mensen zijn alleen maar Windows gewend dus das het enige waar ze op willen werken.

Er zijn diverse Linux distro's die echt enorm op Windows lijken en kan me niet voorstellen dat zelfs digibeten daar lang aan zouden moeten wennen. En Windows 10 en 11 zijn we ook allemaal aan gewend. Daarnaast ligt de tijd dat Linux moeilijk was ver achter ons. Tegenwoordig is het net zo makkelijk als Windows. Zeker voor de dingen die deze mensen er op doen (mail/browsen).

Deze doelgroep hoeft Linux meestal niet zelf te installeren maar dat is zelfs veel makkelijker/fijner dan Windows. Ik word helemaal gek van die verplichte MS accounts, Office 365 opdring schermen en al dat soort ellende.

Begrijp me niet verkeerd. Ik type dit op een Windows laptop en er is niks mis met Windows. Maar om Linux als slecht of eng alternatief af te schilderen, gaat mij echt te ver. En als je moet kiezen tussen niet langer ondersteunde Windows versie of Linux (want daar begon de discussie mee), kiest het makkelijk, lijkt me.

[Reactie gewijzigd door sys64738 op 25 april 2025 10:00]

Dat is dan toch vooral jouw mening. Je doet het voorkomen alsof Windows de betere keus is voor de digitaal, niet vaardige mens. In mijn decennia lange ervaring als systeembeheerder voor zowel Windows en Linux, houd ik er een andere mening op na.

Het is toch vooral Windows dat met enige regelmaat, wegens onverklaarbare redenen, niet doet wat je mag verwachten. Dat kan zijn door een update die dingen stuk maakt, maar ook geprogrammeerd gedrag zoals de focus stealing die al vanaf het begin in Windows aanwezig is. Maar ook het gebrek aan relevante meldingen en de overvloed aan niet relevante meldingen, is niet bepaald bevorderlijk voor de digitale ontwikkeling van de digitaal, niet vaardige mens.

Ter vergelijking: Ik heb mensen die al bijna twintig jaar op Debian werken en slechts zelden tegen een probleem aan zijn gelopen. Die problemen zitten dan vooral in echt complexe zaken zoals een Citrix-certificaat installeren, of bestandscorruptie na een stroomuitval.

Een goed geïnstalleerde Debian met Gnome, levert mij letterlijk een jarenlange probleemvrije ervaring op, voor de gebruiker. Veilig, snel, intuïtief, voorspelbaar en betrouwbaar.
Ik denk dat 't enorm meevalt. De gebruikersgroep die men voor ogen heeft zal blij zijn met een laptop waarop men prima in staat is "het internet" op te gaan met een browser. Alleen dat levert al QoL op als je een goed en betrouwebaar apparaat daar voor hebt. Daar komt bij dat er genoeg moderne en mooie distro's te vinden zijn die enorm op Windows lijken qua look en feel; denk aan Linux Mint of ZorinOS. Ik ben er van overtuigd dat het gros geen verschil gaat merken en 'gewoon' kan doen wat men onder Windows ook kon. Alles wat een probleem oplevert op deze basale use cases zal ook onder Windows een probleem opleveren. Een digibeet is immers een digibeet.
Dit dus.
Ik speel er wat mee maar hoe vaak ik shit in de cli moet oplossen door vage commandos van een website over te typen is echt niet grappig.

Totaal ongeschikt.
Er is een hele generatie die opgroeid met Chromebooks op de basisschool. Daarnaast heeft ruim 62% van de mensen een Android smartphone.

Je kan natuurlijk zeggen dat ChromeOS en Android niet echt puur Linux zijn, maar Windows zijn ze zeker niet.
Hij heeft nochtans een punt hoor.
Mensen die niet weten hoe ze een laptop moeten opstarten gaan evenveel moeite met Windows hebben als pakweg een Ubuntu of Mint.

Voor basisgebruik kan je mensen echt wel op weg helpen met Ubuntu of Mint of iets dergelijks.
Gewoon een browser en ze kunnen starten. Deze staat reeds voorgeïnstalleerd.

Andere stappen zoals een mailcliënt instellen vergen voor een basisgebruiker evenveel gedoe op Windows als op Linux hoor.

Als je het echt over de absolute basis hebt: browser, tekstverwerking en een app store dan is een basislinux zeker geschikt.

Ik spreek absoluut uit ervaring. Heb al veel mensen hiermee geholpen.
Ja, dat schrijf je nu wel, maar hoeveel mensen werken stiekem met een Linux variant zonder dat ze het door hebben, neem nou eens alle Android telefoons, of de Chromebooks die in omloop zijn.....
Dus het kan wel gewoon. En mensen kunnen van Android op iOS en terug overstappen, dus een iets andere interface leren kan men ook.

En wil je wat minder afhankelijk worden van niet Europese software leveranciers zul je ergens moeten beginnen met lokale leveranciers in te zetten, en mensen ermee om te leren gaan.
Er zijn echt wel verschillende Europese Linux distributies te vinden, ook met eenzelfde look en feel als Windows, ook met LTS of rolling release support, en ook wel dat je niet meer de commandolijn nodig hebt voor wat alles.
Wat er wel voor nodig is, is de betreffende machines goed werkende op te leveren bij uitreiking. niet dat je zelf moet gaan prutsen en drivers regelen (wat bij veel mensen het beeld / de ervaring is).

Uiteraard is het goedkoper er Windows op te zetten wat waarschijnlijk ooit meegeleverd was, en waarvan de factory images beschikbaar zijn, dus ik snap vanuit dat oogpunt prima dat er Windows op staat, en dat het zeker werkt. Maar waar gebruiken mensen het privé nog voor? Heel veel is verplaatst naar de browser, en die gebruik je als je een keer een groot scherm nodig hebt, want de rest doe je al op je telefoon. Dus het zou kunnen als je als overheid serieus de push wil doen om minder afhankelijk te worden, maar dan moeten ze er wel wat in investeren.
De realiteit is nog steeds dat een onwijs grote groep mensen net aan weten hoe ze een laptop op moeten starten, en helemaal niet technisch vaardig zijn.
Die mensen kennen ook geen Windows !!!
Het maakt niet uit of je ze Windows, Linux of iOS voor hun neus zet. Ze moeten sowieso op cursus.

Verspreiden van Linux via deze gratis laptops is ook voor de belastingbetaler goedkoper en maakt meer mensen bekend met het OS. Dat maakt ons ook op den lange duur minder afhankelijk van 1 enkel bedrijf dat uiteindelijk toch geen filantroop is, maar als ultiem doel heeft om winst te maken.
Als dit een valide argument was, was Android, IOS of Chromebook gedoemd te mislukken. Want, ten tijde van die lancering waren dat ook een 100% nieuwe interface (maar dan echt heel anders).
Linux heeft het probleem dat het visueel een identiteitscrisis heeft: een woud aan windowsmanagers die allemaal iets anders doen.
Als dat eenmaal meer gestandardiseerd zou worden, is Linux in zijn geheel geen probleem. Want, zoals je weet, Chromebook en Android draaien ook gewoon op Linux.
Ik snap echt niet hoe sommige mensen nog zo'n groot gebrek aan inbeeldingnsvermogen hebben, en steeds maar blijven denken dat Linux prima is voor een gemiddelde gebruiker.
Inderdaad, als dingen misgaan doen moet men het via de terminal oplossen. Alsof een doorsnee gebruiker die kennis heeft en zelfs het niet kan opzoeken omdat zelfs de technische kennis van woorden en termen ontbreekt.

Linux is echt door en voor programmeurs gemaakt en dat is een van de problemen waarom Linux niet echt gebruiksvriendelijk is.
Ah yes, het CLI sprookje voor de 80e keer. Kom eens met een argument dat niet al 15 jaar geleden de vuilnisbak in kon?
Ik ben Windows en Linux gebruiker, een tijdje terug heb ik als web developer Linux moeten gebruiken en als er iets is moet je het meestal echt via de terminal oplossen. Bij mijn HP laptop miste er een wifi driver van Intel en die moest ik echt via de terminal oplossen om even een voorbeeld te noemen. Die stappen kan ik je zeggen dat het te technisch is voor een doorsnee gebruiker.
Dat is omdat die machine niet pre-installed kwam met Linux.
Al is dat tegenwoordig behoorlijk zeldzaam dat iets niet out of the box werkt.
Maar machines die voorgeinstalleerd geleverd worden met Linux zullen deze issues niet hebben (voor de eindgebruikers).

Als software dev zit ik ook vaak genoeg in de terminal om oa Docker dingen te doen.
Maar dat is direct gerelateerd aan mijn werk en niet iets wat jan-met-de-pet zal doen.
Heb als ervaren gebruiker alleen maar problemen met Windows. Updates veel tijd in beslag nemen, als ze geïnstalleerd willen worden en BOD's zelfs met een gloednieuwe laptop.

Linux(Ubuntu 24.04), 15 minuten installatie als het dat al kost en draait als een zonnetje. Icoontjes gewoon op de plek waar Windows ze ook neerzet en niemand merkt het verschil. Tis net een (sorry) Chromebook, maar dan beter.
Weet niet wat jij allemaal doet maar Windows installeert bij mij in 5 min en draait als een zonnetje zonder BSOD.

Ik heb ok nooit BSOD met updates en 99%instaleerd gewoon de eerste keer.

Enige waar ik bsods krijg is in private preview maar ja daar staat het er ook bij dat je instabiele ossen binnen haalt
Dan ben ik waarschijnlijk heel onhandig, maar alleen het binnenhalen van een update kost al een veelvoud dan van een update bij Linux. Dan moet er nog herstart worden enzovoort, enzovoort.
Laptop is gloednieuw, maar inmiddels al meerdere update problemen meegemaakt en dat zonder de preview updates. Microsoft loopt gewoon enorm achter op het gebied van snelle updates en stabiliteit. Ondanks dat bijna iedereen het gebruikt.
Dan ben ik waarschijnlijk heel onhandig, maar alleen het binnenhalen van een update kost al een veelvoud dan van een update bij Linux. Dan moet er nog herstart worden enzovoort, enzovoort.
Laptop is gloednieuw, maar inmiddels al meerdere update problemen meegemaakt en dat zonder de preview updates. Microsoft loopt gewoon enorm achter op het gebied van snelle updates en stabiliteit. Ondanks dat bijna iedereen het gebruikt.
bij elke Linux update moet je ook herstarten

Geeft Ubuntu zelf aan dus dat is bs. Een Windows update is ook maar paar mb dus die haal je zo binnen. Een major upgrade met nieuwe functionaliteiten is groter maar dat is bij Linux ook.

Zit het probleem niet in de support van de hardware drivers van de vendor. Heb je wel eens gekeken waarom je BSOD krijgt.
"..bij elke Linux update moet je ook herstarten.."

Baarlijke nonsens. Alleen als je een nieuwe kernelversie installeert en die ook meteen wilt gaan gebruiken. Anders start Linux gewoon de eerstvolgende keer op met die nieuwe kernel. Het is Windows dat je om onduidelijke redenen een of meerdere herstarts laat doen voor een beetje stevige update.
Ik krijg bij Ubuntu anders elke keer de melding plz restart je kernel is niet de laatste versie.

Doe je dat dan heb je het paar weken later weer.

Zelfde als bij Windows. Kleine updates gaan er door zonder restart elke paar weken grote update met restart.

Snap het probleem ook niet want je restart je device dagelijks.
Again: nonsens.
Alleen kernel updates vereisen een restart (en zelfs die kan je vervangen zonder reboot als je weet hoe). Elke andere update vereist dat niet.
En kernel-updates zijn zeldzaam vergeleken met de rest.

Voor een desktop die je elke dag herstart is dat niet zo'n issue nee.
Maar voor machines die uptime nodig hebben is dat wel een issue.
Zoals batch-jobs die dagen kunnen duren. Die wil je niet onderbreken, en al helemaal niet ongepland (Windows.... :( :( :( )
Daar draai je management software op met geplanned downtime. Dat hoeft ook maar 1x per kwartaal of per maand als je echt moet.

Zoals @Bor hieronder ook aangeeft is dat zelfde expjriance in Linux als in windows
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @rjvencken27 april 2025 14:22
Alleen als je een nieuwe kernelversie installeert en die ook meteen wilt gaan gebruiken.
Hoewel dat klopt geven op consumenten gerichte distributies zoals Linux Mint en Ubuntu wel degelijk aan dat ze willen herstarten. De gebruikerservaring is daarbij min of meer zoals ook onder Windows. Meerdere herstarts voor een Windows update zie ik echt nooit. Ja, Windows wil ook herstarten voor sommige updates maar daarbij is 1x herstarten genoeg.
De laatste keer, dat ik onder Windows een BSOD heb gehad, kan ik me niet heugen. De laatste keer, dat ik Ubuntu 24.04 in 15 minuten op een pc had staan trouwens ook!
Je hebt wel gelijk hoor veel mensen zijn niet zo tech-savvy. Maar als er één os is waar voortdurend herkenningspunten wordt verplaatst, veranderd of weggenomen dan is het wel Windows11. En consequent is het ook niet echt, ja aan de bovenkant een min of meer homogene schil maar onder water zitten nog steeds allerlei vensters die uit een ver verleden stammen. En die soms nog nodig zijn ook.
misschien is dit een oplossing? Een developer die een GUI maakt die op windows lijkt en op ubuntu draait kan daar fiks aan verdienen. 2.2 Miljard windows gebruikers en er bijvoorbeeld 5 euro voor vragen levert aardig wat op. Steun van die 5 euro ubuntu met bijvoorbeeld 3 euro per GUI, en de Linux gemeenschap krijgt meer middelen.
Ik heb anders al aardig wat digibeten uit de problemen gehaald juist door ze over te zetten op Kubuntu. Daarmee kunnen ze alle basale gratis open source software gebruiken out of the box en ze zijn niet gevoelig meer voor virussen en de meeste andere malware. Set and forget. Die mensen zijn er stuk voor stuk erg blij mee en ik hoor ze amper nog voor ondersteuning, wat met Windows een heel ander verhaal was.

Ik vind het dus vooral apart dat er anno 2025 nog met zoveel bias naar Linux op de PC wordt gekeken. Reacries als de jouwe kom ik nog met enige regelmaat tegen en ik lees het telkens met enig ongeloof. Ieder z'n eigen opvattingen uiteraard maar mijn persoonlijke ervaringen met Linux stroken er in ieder geval in zijn geheel niet mee. En ervaring vind ik toch wat belangrijker dan een willekeurige nogal ononderbouwde opinie.
Ik help heel veel ouderen met hun ict problemen. Als vrijwilliger. En kan je zeggen dat Windows verre van gebruikers vriendelijk is. Het is een chaos. Totaal niet volgbaar hoe zaken werken. Kijk naar de verkenner! Daar snapt toch geen enkele leek van hoe zaken werken?! Waar staat nou wat op die computer!
Als je vervolgens Office 365 hebt geinstalleerd wordt het vervolgens nog erger, door de OneDrive die al je bestanden kaapt. Het lijkt op de pc te staan, maar ...

Zelf werk ik al heel wat jaren met LInux. Familie die ik ooit van Windows op Ubuntu heb gezet, hoor ik nooit meer! Terwijl met windows ze geregeld problemen hadden!
Het klopt dat sommige zaken net anders werken. Maar tekst bestanden aanpassen hoeft in 99,9% van de gevallen niet!

Evolution werkt altijd stabiel, Thunderbird is perfect (ook op windows trouwens), LibreOffice doet stabiel zijn werk.
Ik snap echt niet hoe sommige mensen volharden in hun slechte gewoontes en blijven hangen in hun eigen waarheden.

[Reactie gewijzigd door ahbart op 25 april 2025 11:20]

De echte digibeten zijn niet vaardig met alle besturingssystemen.
Dus nee, dan is Linux niet haalbaar. De rest ook niet.

Voor de rest kan het mijn insziens prima.
Die digibeten die niet met een laptop om kunnen gaan, kunnen dan toch veel beter over op ChromeOS Flex (wat overigens gewoon Linux is). Kan de overheid de Windows-licenties mooi hergebruiken.

Voor de laptops die nu Windows 10 draaien en niet over kunnen, is dat je enige verantwoordelijke optie, tenzij je kansarme mensen wil opschepen met een betaalde licentie voor updates of een OS dat niet meer onderhouden wordt.

ChromeOS is ook makkelijker en veiliger voor digibeten. Windows is echt een draak van een OS, wat niet zozeer opvalt als je het al een tijdje gebruikt.

Overigens is de "iedereen gebruikt Windows dus we moeten allemaal Windows"-cirkel wel de reden dat iedereen nog steeds Windows gebruikt. Juist voor de groep die geen voorgaande kennis van Windows heeft, is het maar om het even welk OS er op staat en waar ze mee leren werken. Linux, eenmaal opgezet, is uitstekend voor digibeten. De problemen beginnen pas met spelen als je juist uitgebreider van het systeem gebruik gaat maken, door tooltjes te installeren (wat op Linux dan weer vaak scripts zijn) en door het systeem om te gooien. Iemand die zijn laptop alleen voor Facebook en Digid gebruikt, zal nooit van zijn leven een terminal hoeven openen.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 25 april 2025 11:47]

Ik snap echt niet hoe sommige mensen nog zo'n groot gebrek aan inbeeldingnsvermogen hebben, en steeds maar blijven denken dat Linux prima is voor een gemiddelde gebruiker.
Ik denk dat je ook wel een verkeerd beeld hebt van de gemiddelde gebruiker.

De standaard van 20 jaar geleden dat iedereen een desktop computer thuis heeft staan is er niet meer. Veel hebben niet eens meer een computer (en dus geen Windows), maar tablets en smartphones.
Ik snap echt niet hoe sommige mensen nog zo'n groot gebrek aan inbeeldingsvermogen hebben, en steeds maar blijven denken dat Windows beter is dan Linux voor een gemiddelde gebruiker. ;)

Zonder gekheid: Chromebooks draaien ook op Linux. Die staan juist bekend als beginner-vriendelijk en je kan er erg weinig aan instellen. Toegegeven, dat heeft ook te maken met het feit dat ze nogal leunen op Googles cloud-diensten. Maar het moet mogelijk zijn om iets dergelijks te bereiken met een gewone Linux en lokale storage.

Het enige argument dat nog enigszins hout snijdt is dat er meer mensen zijn met Windows-kennis, die je zouden kunnen helpen als je er niet uitkomt. Maar de gebruikersvriendelijkheid van een Linux-desktop hoeft echt niet onder te doen voor een Windows-desktop. Sterker nog: met wat goede research en configuratie vooraf, kan je volgens mij met Linux een desktop-omgeving inrichten die gebruikersvriendelijker is en meer fool proof dan een gemiddelde Windows installatie.
Heb je Linux Mint wel eens geprobeerd?

Mijn moeder (76) heeft minder moeite met Linux Mint dan Windows.
Als je zo noob bent als je hier beschrijft, en dat is de overgrote meerderheid vrees ik, kun je net zo beroerd overweg met Windows als met linux.

En zou die overstap niet heel veel uit moeten maken.
Maar je eigen stelling is dat het digibeten zijn - dus 'kennen' zo ook geen enkel OS. Dan is een gratis OS zonder verplichte US-connectie toch een prima idee?

Het opstarten van OS A of B gaat precies hetzelfde.....knopje indrukken....

Herkenningspunten? Een icon aanklikken bedoel je?
Dus stop nou eens (mensen algemeen) Linux aan te bieden als mooi gratis alternatief. Het is voor heel erg veel mensen gewoon GEEN optie.
Alleen het aspect gratis en minder tracking is al reden om het verkiezen als er toch geen andere eisen zijn.
Flauwekul.

Windows heeft een groot marktaandeel, en wat de boer niet kent dat vreet ie niet.

Geef mensen gewoon de keus:

- Linux/Ubuntu (gratis)
- Windows kopen (50-100 euro betalen)

Natuurlijk is Ubuntu een optie, zo ingewikkeld is het helemaal niet, en als er verder alleen open source software gebruikt wordt als LibreOffice, Firefox en Thunderbird, is er geen probleem.


Sterker nog je laptop gaat langer mee, de minimum hardware eisen liggen lager dan voor Windows
Mijn dochter is 9. Op school werkt ze op een chromebook, net als haar zogenoemde kansarme klasgenootje met anderstalige alleenstaande moeder. Ze kent niets anders. Voor die moeder maakt het geen hol uit of ze een laptop krijgt met linux of windows, de leercurve is gelijk, ze begint in beide gevallen van nul.

Qua stabiliteit en ondersteuning weet ik het niet, ik ben al 20 jaar overgestapt op linux. Wat ik wél kan zeggen is dat ik bij mijn dochter geen issues ondervind op haar debian+gnome setup. Echt niet.
Gesproken als een ware windows-gebruiker. Ik heb dit als flame-bait gemarkeerd en dat doe ik niet zomaar.

De tijd dat niets ondersteund wordt en je alles zelf moet configureren is echt al een decennium voorbij.
Er zijn legio aan distro's die zich juist richten op de leek of digibeet. Compleet met alle gemakken en zelfs gemakken die in een windows omgeving onmogelijk zijn.

Ik denk dat gemiddelde digibeet juist beter af is met Linux.
Een aantal voorbeelden:
- Geen extra geld kwijt aan allerlei licenties voor basis functionaliteit;
- Geen beperkte ondersteuning op bijv. oudere hardware;
- Kwestbare doelgroepen voor phising/scams zijn meteen een stuk minder kwetsbaar;
- Hardware die efficient gebruikt wordt ipv. ongeoptimaliseerde bende en bloat;
- Meer vrijheid en minder afhankelijkheid;

Verder denk ik dat de verschillen in interface uiteindelijk niets uitmaken.
Zoals elders in deze draad al genoemd: Iphone en Android werken ook anders. Dat lijkt ook niet echt problemen op te leveren. Er zijn zat mensen die alleen met MacOS gewerkt hebben (denk aan creatievelingen) maar niet direct technisch onderlegt zijn. Hadden die ook maar allemaal op Windows moeten werken?

Er is zoveel keuze, er zijn distro's die zich er juist op richten om de switch van het bekende windows naar linux zo gemakkelijk mogelijk te maken door vrijwel alle interface elementen te matchen.

Het houdt niet op maar blijkbaar is de gemiddelde techneut hier zo onder de invloed van Microsoft dat ze gewoon blind zijn voor de realiteit. En daarmee ronduit wereldvreemde uitspraken doen zoals jouw laatste zin.
Wellicht wel een leuk experiment. Geef de ontvangende oudjes gewoon laptops met windows. Maar geef de ontvangende jongeren een laptop met Linux distro. Wellicht dat zij wel zich kunnen redden met een beetje Googlen als ze ergens tegenaan lopen met Linux. Leren ze ook nog eens een beetje IT.
Flauwekul.

Linux geïnstalleerd bij de schoonouders (70+) omdat de PC voorzien werd (door mij) van een nieuwe SSD, licentiecode voor Windows niet meer te achterhalen en Office mocht niet meer van Microsoft, omdat het te oud werd bevonden.

Linux Mint geïnstalleerd, omdat dat standaard het meest leek op wat ze gewend waren en fatsoenlijk onderhouden word. LibreOffice geïnstalleerd.

Kort documentje op de desktop met plaatjes van de nieuwe iconen die ze moeten aanklikken en een instructie wat te doen als er een update is.

Ik wil hier echt niet zeggen welk OS het beste of slechtste is, dat is een heilloze discussie, maar elk OS is een ramp als je digibeet bent.

Resultaat, PC een derde leven, schoonouders de euro's in de zak gehouden, en ik blij want alles wat ze toch aanklikken werkt niet onder Linux, dus geen crawlers en andere crap meer.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @RoyTrenneman27 april 2025 14:19
omdat de PC voorzien werd (door mij) van een nieuwe SSD, licentiecode voor Windows niet meer te achterhalen
Wanneer je alleen een SSD vervangt vervalt invalideert de licentie niet en als dat wel gebeurt kan je hem eenvoudig weer heractiveren.
Thanks @Bor, iets geleerd.
Chrome book is ook drama, pas nog halve dag bezig geweest bij iemand om printer aan de praat te krijgen uiteindelijk opgegeven.

Blijk heel weinig support zeker voor oudere modellen.
En laat nou net die EMail client nogsteeds een enorme uitdaging zijn.

In mijn drang om alle US software van m'n privé systeem af te krijgen heb ik de reis ook ondergaan. Echter blijkt het nogsteeds nagenoeg onmogelijk om een Exchange server ook daadwerkelijk als Exchange te benaderen. IMAP is geen probleem maar werkt alleen voor EMail en niet voor de agenda. Exchange via plugins aan de gang krijgen is een nachtmerrie.

Ja, ik heb ondertussen m'n bankzit laptop overgezet naar Linux en ben daar zeer tevreden mee. Maar webmail is de enige fatsoenlijk werkende optie om m'n EMail te benaderen. En daarmee zeer onprettig voor hen die Windows met Outlook gewend zijn.
Zowel Evolution als Thunderbird ondersteunen Outlook met Modern Authentication. Dus snap eigenlijk niet helemaal waar je tegenaan loopt...beide zitten eigenlijk in alle distro's en kun je via Flatpack installeren
Yup, dat is de claim. De werkelijkheid verteld een ander verhaal. Met continue verbindingsverlies, verbindingsfouten, retries en ultimately gewoon geen data die binnen komt.

Zoals zoveel Linux tooling is de installatie al een ding (er wordt niets verteld over de encryptie libraries die je nodig hebt, noch over hoe die dan zouden moeten werken), configuratie niet eenvoudig en de werking dubieus.

En als ik, met bijna 40 jaar hardcore IT ervaring, er niet uit kom dan wil je dit al helemaal niet aan de gemiddelde gebruiker voorschotelen.
Ik snap niet helemaal waar je tegenaanloopt. Ik heb heb het zonder poespas draaien op Debian in zowel Thunderbird als Evolution (TB voor Mail, en Evolution voor contacten en agenda).

Welke encryptie libraries heb je nodig dan?

Het enige waar ik soms tegenaanloop, is de sessieduur voor herauthenticatie. Maar dat heb ik met alle niet MS tools op zowel Mac als Linux.
Het geeft niet dat je niet snapt waar ik tegenaan loop. Ik heb een aantal Linux fanaten in mijn kenissenkring die iedere keer datzelfde mantra opperen.

En als ik ze dan vertel "Ik heb dit geïnstalleerd en het doet het niet" dan is steevast het antwoord langs de lijnen van "Nee, dat klopt dan moet je <obscure text file diep in de krochten van het systeem> even aanpassen" of "Oh ja, da's waar, dan moet je <obscure library waar je zelf nooit opgekomen was> installeren"

En nee, ik heb geen idee meer wat ik allemaal gedaan heb om het aan de gang te krijgen. Heeft me 2 dagen gekost. En alsnog krijgt Evolution het niet voor elkaar langer dan een minuut of 2 te blijven werken. Daarna staat er een hele waslijst aan rode rondjes met kruisjes en doet ie het niet meer.
hebben ze je arch laten installeren ofzo waar je alles zelf mag doen :D
Nah, het is vast een Slackware distributie.
Ik weet niet wat voor een obscure configuratie je gebruikt maar Thunderbird werkt prima. Ook met Hotmail en Gmail en nog heel wat andere providers out of the box. En anders gebruik je een webmail cliënt. Wat je schrijft klinkt mij vooral als Linux bashen in de oren.
Ik heb geprobeerd mijn kalender te openen in Thunderbird.....

Realiseer je goed dat Exchange meer is dan alleen EMail. Zoals ik al een aantal keer vermeld heb is Email niet het probleem; genoeg open standaarden voor die door alles en iedereen ondersteund worden. Maar Exchange is meer dan dat.
Voor iemand die geen us software wil hou je wel erg vast aan Exchange hè.
Er is een beperkte hoeveelheid tijd. Die heb ik nu ingezet om van Windows naar Linux over te gaan. Low-hanging fruit, zeg maar.
De volgende inzet van mijn tijd gaat zitten in een overstap van Office365 naar lokaal ClearOS.

We kunnen niet alles tegelijk doen heh, helaas werkt het niet zo. Anders was het al wel gebeurt ;-)
Duidelijk.

Veel plezier met je overstap.
Volgens mij is Modern Authentication iets anders dan verbinding met Exchange in native mode waarbij je de mail, contacten en agenda synchroniseert. Ondersteunen Evolution en Thunderbird met Modern Authentication ook synchronisatie van contacten en agenda?
Ja, voor Thunderbrird heb je de OWL plugin nodig (voor een tientje per jaar), Evolution ondersteund het out-of-the-box.
Dank je wel. Weer wat geleerd vandaag.
Als je van alle US software afwilt, wil je dan niet ook van Exchange af? Ik bedoel deze vraag vanuit privé perspectief. Dat maakt het probleem niet kleiner natuurlijk, want je wilt die kalender en ook de contacten wel synchroniseren met een dienst. Maar bij mij zou Exchange geen onderdeel van de oplossing zijn.

Persoonlijk ben ik overigens aan het migreren van Google Workspaces naar Proton. Kalenders en contacten heb ik nog niet bekeken omdat die nu in het Apple systeem zitten waar ik nu nog niet vanaf probeer te komen. Dat is een volgende stap.
Soverin was ook een optie, scheelt nogal in de kosten. Maar is beperkt tot mail, agenda en contacten. Dan neem je het af in Nederland i.p.v. Zwitserland.
Voor de meeste mensen (ook voor mij) is mail, agenda en contacten volgens mij het belangrijkste. Ik heb Proton Drive alleen nog maar gebruikt voor uitwisselen van bestanden met Proton support. Voor VPN en Pass had ik al andere oplossingen die ik nog niet migreer. De meeste mensen hebben geen VPN en Pass en ook geen interesse (ook al zouden ze dat misschien wel moeten hebben). Wallet vind ik grappig maar gebruik ik niet.

Kortom, Soverin zou zo maar een goede oplossing voor de meeste mensen kunnen zijn. Of het voor mij goedkoper is weet ik niet omdat ik geen standaard gebruiker ben. Ik had bij Google Workspaces 7 domeinen in gebruik. Heb er 6 van de 7 gemigreerd naar Proton Family. One to go.
Het hangt inderdaad vanaf wat je allemaal afneemt en hoeveel gebruikers je meeneemt.

Voor data in Europa gebruik ik het Duitse Filen
Mooi, deze kende ik nog niet. Dank je!
Als je van alle US software afwilt, wil je dan niet ook van Exchange af? Ik bedoel deze vraag vanuit privé perspectief. Dat maakt het probleem niet kleiner natuurlijk, want je wilt die kalender en ook de contacten wel synchroniseren met een dienst. Maar bij mij zou Exchange geen onderdeel van de oplossing zijn.

Persoonlijk ben ik overigens aan het migreren van Google Workspaces naar Proton. Kalenders en contacten heb ik nog niet bekeken omdat die nu in het Apple systeem zitten waar ik nu nog niet vanaf probeer te komen. Dat is een volgende stap.
In het verleden draaide ik lokaal een ClearOS server. Dat staat nu ook op de planning.

Ik heb alle alternatieve diensten bekeken maar geen van allen bieden ze wat ik graag wil hebben. Nog sterker; het lijkt er op dat er geen protocol is wat biedt wat ik graag wil hebben (fatsoenlijk kalenders delen op verschillende apparaten en over verschillende gebruikers). Dus dan maar zelf doen.
Nog sterker; het lijkt er op dat er geen protocol is wat biedt wat ik graag wil hebben (fatsoenlijk kalenders delen op verschillende apparaten en over verschillende gebruikers). Dus dan maar zelf doen.
Delen onderling is niet iets voor een protocol. Dat is iets om server-side te doen.

Dit doe ik met Nextcloud. Dat gaat prima. Kalenders worden gedeeld op de server en zijn ook inzichtelijk via een webinterface. CalDAV wordt gebruikt om kalenderinformatie uit te wisselen tussen server en clients.

Qua clients: Thunderbird ondersteunt native CalDAV (en CardDAV, ook handig). Android ondersteunt het via DAVx⁵.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 april 2025 08:46]

Nextcloud is, volgens mij, ook hoe ClearOS het doet. Er staat me ook iets van bij dat dit via Exchange protocol op Outlook in te zien was.

CalDAV en CardDAV heb ik nog nooit 2-weg aan de gang gekregen. Heel handig om je spullen op te halen, tot nu toe nog niet bruikbaar gezien om vanaf de client wat nieuws te plannen.
CalDAV en CardDAV heb ik nog nooit 2-weg aan de gang gekregen. Heel handig om je spullen op te halen, tot nu toe nog niet bruikbaar gezien om vanaf de client wat nieuws te plannen.
Dat doe ik dagelijks.

Het is belangrijk om in Nextcloud (de server) e-mail goed te configureren. Nextcloud heeft een eigen e-mailadres nodig (bijvoorbeeld: nextcloud@example.com). Daarmee kan Nextcloud namens gebruikers uitnodigingen voor evenementen versturen naar anderen, die dit kunnen accepteren/weigeren en daarvan een bevestiging kunnen sturen. Voor de gebruiker is dat vergelijkbaar met hoe het werkt in Outlook.

Zorg er wel voor dat in Thunderbird "Prefer client-side email scheduling" is uitgeschakeld. Door dit uitgeschakeld te laten wordt het beheren van uitnodigingen enkel gedaan via CalDAV, wat in het geval van Nextcloud prima is. In veel andere CalDAV+mail client-implementaties is dit ook de standaard (en soms zelfs de enige) manier van werken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 april 2025 19:54]

Klinkt goed. Wellicht binnenkort weer eens wat meer effort gaan steken in m'n eigen lokale server.
Waar loop je tegenaan? Zelf bebruik ik beide op verschillende platformen en werkt als een zonnetje alle kanten op
DAVx⁵ en ook ICSx⁵ zijn superfijn op Android. Zo heb ik mijn agenda's gesynced voor mij, de kinderen en een gedeelde agenda. Werkt echt super!
Geen us software, maar wel exchange?
Stapje voor stapje..... Geen Windows, geen Onedrive, geen Chrome/Edge/Firefox, geen Whatsapp (En nee, ook geen Signal!) zijn al behoorlijke stappen. Om van Exchange af te kunnen wil ik m'n ClearOS kennis gaan afstoffen maar dat heeft nog wel wat meer voeten in aarde.

[Reactie gewijzigd door Croga op 25 april 2025 08:11]

Geen VS begrijp ik wel, maar waarom geen Open Source uit de VS? Er is letterlijk geen software te vinden waar niet ergens een dependency in zit die ook amerikaanse open source code bevat.
Wat je wit verminderen is je afhankelijkheid, niet meer niet minder. Firefox gebruik maakt je niet afhankelijk van de VS.
Omdat er hele goede europese alternatieven zijn.

Ik ben het met je eens hoor, de europese alternatieven draaien veelal op Chromium en zijn daarmee net zo Amerikaans als Firefox. Mijn doel is dan ook niet persé van Firefox af maar meer het ondersteunen van Europese bedrijven zodat we hier lokaal een goed alternatief ontwikkelen. Vivaldi werkt behoorlijk prettig, ook omdat, bijvoorbeeld, navigatie met het toetsenbord veel beter is dan bij alle alternatieven.

Dus ja, afhankelijkheid van de VS verminderen kan ook bereikt worden door meer Europees te gebruiken, ook al zit daar alsnog een VS afhankelijkheid in.
Gebruik dan ook geen software die open uitwisseling lastig maakt.
Als er een fatsoenlijk alternatief zou zijn dan zou ik dat graag gebruiken. Helaas is er nogsteeds geen zinnig alternatief voor de kalender in Exchange (behalve GMail maar ik had het over fatsoenlijk.....)
Het idee dat de postbode post-it's op mijn kalender kleeft en verwijderd is toch raar.
Hiermee heeft microsoft bij geen punten gescoord.
Tunderbird als client heeft wel beide, maar de diensten hoeven niet samen te liggen.
Zelf draai ik postfix/dovecot en radicale.
Al jaaaren.
Welke opties mis je in bijvoorbeeld gnome-calendar, lightning, Thunderbird, ...

CalDav en CardDav is de standaard methode om gegevens uit te wisselen.
Als ik iets plan dan zou ik graag zien of mijn vrouw op dat moment ook kan.... Om maar eens wat te noemen.
CalDav ondersteunt shared agendas.
Dit kan onder andere SoGo (de standaard mailclient van Mailcow) wel goed. Mailcow doet ook Exchange ActiveSync waarmee je op telefoons en dergelijke ook agenda's enzo kan delen.

Zelf een mailserver opzetten en beheren is vervelend, maar Mailcow biedt ook gehoste oplossingen aan (https://www.servercow.de/mailcow?lang=en#hosted) waarmee je je mail in de EU hebt staan. Heb je wel een eigen maildomein voor nodig, maar dat tientje per jaar geeft je ook meteen de mogelijkheid om later je mail ergens anders neer te zetten zonder dat iedereen je nieuwe mailadres hoeft bij te werken.
Heb daar thuis een Synology nasje voor staan (DS120j). Het enige wat daar op draait zijn mijn Contacten & Calender. Werkt perfect. Via Davx sync ik mijn contacten op mijn Android en One Calender gebruik ik voor de Kalender. Op mijn computer loopt het via Thunderbird. Ben daar zeer tevreden over. 😊
Hmm. Mooi dat we het er over hebben want daarmee komt nu wel naar boven naar Outlook, de dienst, mogelijk een gatekeepers rol heeft volgens de DSA/DMA. En dus interoperabiliteit moet verzorgen.

Outlook is het wellicht ontglipt maar de voorwaarden om de DSA/DMA te vallen vinken wel af.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 25 april 2025 07:55]

Ik denk dat die vlieger niet opgaat. Je kan het ontsluiten met Evolution of Thunderbird (met OWL plugin).

Offtopic: Al zou ik graag zien dat ze iets aan de draak Outlook doen ;)
de hosted office365 omgeving valt met wat geluk wel degelijk onder die wetten.
De meeste gewone (als in niet-IT) mensen die ik ken gebruiken gewoon Hotmail of GMail in de browser hoor. Ik denk dat dat vrij algemeen is.
Maar webmail is de enige fatsoenlijk werkende optie om m'n EMail te benaderen. En daarmee zeer onprettig voor hen die Windows met Outlook gewend zijn.
De nieuwe Outlook die Microsoft nu aan het uitrollen is lijkt juist veel meer op Outlook Web Access dan op Outlook Classic.
Ik denk dat de thuis/schoolgebruiker geen Exchange-als-Exchange wil benaderen eerlijk gezegd.
Hoeveel mensen denk je dat er Hotmail gebruiken in een lokale client? Zo'n beetje alle non-ITers die ik ken hebben een dergelijke setup.

En laat Hotmail nou gewoon Exchange zijn op de achterkant..... Oh, ook op de voorkant trouwens.
De mensen die ik ken gebruiken de webinterface. En volgens mij is het nog niet zo lang Exchange aan de voorkant toch? Het is in ieder geval niet dezelfd eoptoe om een account aan te maken met dat verwarrende "Outlook (work or school)".
Hotmail is altijd al Exchange geweest. Als je in Outlook een account registreert kun je Hotmail kiezen en gebruikt hij gewoon de Exchange connector met een paar voor ingevulde velden.
Onzin. Hotmail is jaren lang een hele stapel linux servers geweest, en daarna was het een aparte architectuur van exchange.

https://www.quora.com/Doe...ogy-as-Microsoft-Exchange
Ik ken geen enkele non-it'er die een lokale cliënt gebruikt. Allemaal de browser-webinterface.
Welke ISP's gebruiken Exchange servers?
Ik bedoel: deze laptops zijn bedoeld voor mensen die het financieel niet breed hebben. Hoeveel van die mensen gebruiken een Exchange server voor hun email?
Je kunt je met webnail prima redden...
W10 wordt niet meer ondersteund door zgn. oudere PC ... dus nogo!~
Echter is de oude hdd een enorm risicofactor!
De mensen moeten maar zelf een hdd betalen (eitje) en Linux erop, klaar.
Ja dat zal best, maar dan kopen ze een printer die geen driver blijkt te hebben voor Linux, of ze hebben een ander issue wat tech support nodig heeft... Dat de gemiddelde gebruiker prima met een goed werkende Linux uit de voeten kan dat klopt, maar als er iets misgaat is de gemiddelde gebruiker een stuk beter af op Windows.
TBH heb ik nog nooit gezien dat een printer, doordat eigenlijk alle printer Postscript ondersteunen.

Eigenlijk neemt de drivercomplexiteit ook al een tijd erg af, doordat de systeemonderdelen al een tijd grotendeels onderdeel zijn van de CPU's.
De scanner ook als ze zo'n combi ding kopen?
Maar goed het ging ook niet heel specifiek om een printer, dat was gewoon een voorbeeld. Punt is meer dat zodra ze iets meer willen gaan doen dan webbrowsen dat het niet zo zeker meer is dat het probleemloos blijft gaan. Nou kan het ook op Windows mis gaan, maar er zijn wel veel meer mensen die je daar dan bij kunnen helpen.
Ook combi's werken in het algemeen prima.
Oke Canon is een pain, maar HP, Brother, etc werken out of the box.
Een printer onder Linux werkend krijgen is echt heel veel simpeler dan onder Windows.
Linux ondersteunt meer printers dan Windows... menig printer die niet met Windows 11 werkt, werkt onder Linux als een zonnetje.
Maar waarom? Die laptops hebben gewoon een valide Windows licentie.
“Big-tech”, soevereiniteit, controleerbaare veiligheid, transparantie, geen commerciële belangen.

Als we digitaal zelfstandig willen zijn en als EU-bevolking willen groeien in kennis, moeten we zonder zijwieltjes kunnen fietsen. Dat betekent soms 1 weghalen.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 25 april 2025 08:41]

Allemaal leuk en aardig, maar het gaat hier om mensen die bungelen aan de onderkant van de sociale ladder. Vaak niet of laag opgeleid, soms misschien vaak ongeletterd. Mogelijk licht verstandelijk gehandicapt. Die wil je open source software door de neus duwen? Dat gaat toch helemaal niet werken.

Die moet je gewoon een goed werkende machine geven met de software die ze kennen, namelijk Windows.
Een softwarepakket is wel of niet gebruiksvriendelijk, dat heeft niets met de licentie te maken. Dat Windows gebruiksvriendelijk voelt is naar mijn mening meer gewenning dan goed design.

Het fundament van Windows is oerdegelijk. De NT-kernel is echt een goed ontworpen stuk software. De meest recente "distro" die erop is gebouwd, Windows 11, is daarentegen echt een buggy, enshitified bende aan het worden. Ze verplichten je om een Microsoft account aan te maken, introduceren binnenkort Microsoft Recall, dat veel weg heeft van spyware, fietsen nutteloze AI in Kladblok in Paint, en introduceren lastig te herkennen reclame in het startmenu. Tegelijk werkt "Update and shutdown" al jaren niet betrouwbaar (ik kon een artikel uit 2023 vinden), zo lang dat het een meme is geworden. Daarnaast verandert Microsoft met bijna elke major Windows-versie van design language (Windows 3.*, Windows 95/98/ME/2000, Windows XP, Aero van Windows Vista/7, Metro van Windows 8/8.1, Fluent Design van Windows 10/11). Je komt ze allemaal nog tegen in Windows 11.

In een moderne Gnome-desktopomgeving is de UI/UX een stuk consistenter. Een mainstream Linux distro zoals Ubuntu is voor een groeiende groep mensen echt een prima alternatief. Retestabiel, heeft een moderne browser (Firefox, Chrome of zelfs Edge), indien nodig een mailclient (Thunderbird), en voor het geval dat je wat wilt gamen, kun je ook Steam installeren en inmiddels aardig wat spellen spelen (met dank aan Valve). Daarnaast werkt het ook verassend fijn: als je desktop bijvoorbeeld tevoorschijn komt kun je ook gewoon meteen beginnen met werken, en hoef je niet te bidden dat er halverwege niet nog een popup verschijnt die de focus afpakt. Ik heb mijn digibete ouders rond 2015 overgezet op een Intel NUC met Ubuntu LTS. Ze gebruiken Chrome, Thunderbird en spelen af en toe een kaartspel. Om de twee jaar doe ik een upgrade naar de volgende LTS-release en leg ik in 5 minuten de verschillen uit. Ik heb 0 storingen gehad met die setup. De vragen die ik kreeg, had ik ook gekregen als ze Windows hadden gebruikt.

Dus: willen we mensen die - om jouw woorden te gebruiken - bungelen aan de onderkant van de sociale ladder, vaak laag opgeleid zijn, misschien zelfs ongeletterd zijn, een besturingssysteem geven dat erop uit is zo veel mogelijk geld aan ze te verdienen? Of willen we toch ook even kijken of ze kunnen overstappen op een besturingssysteem dat net zo fijn of zelfs fijner werkt, gratis is en blijft, en op mindere hardware goed draait?

[Reactie gewijzigd door Gimmeabrake op 25 april 2025 13:35]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Mushroomician25 april 2025 12:12
“Big-tech”, soevereiniteit, controleerbaare veiligheid, transparantie, geen commerciële belangen.

Als we digitaal zelfstandig willen zijn en als EU-bevolking willen groeien in kennis, moeten we zonder zijwieltjes kunnen fietsen. Dat betekent soms 1 weghalen.
Op zich snap ik je argumenten maar is een (zeer) kwetsbare groep nu echt de beste plek om hiermee te beginnen? Die groep waar het om gaat staat op achterstand. Elke hindernis die je extra opwerpt is er een te veel. Deze mensen hebben geen tijd / geld etc over om eens wat te proberen en over te stappen op iets anders wanneer het niet werkt.
het geeft hen een betere kans om aan te kunnen sluiten op de arbeidsmarkt
En helaas moet je dan wel een distro hebben die je bij heel veel dingen het handje vasthoudt. Het is in gebruik wel degelijk minder voor de hand liggende dan Windows. Dat moeten we ook eens gaan realiseren.
Een goede kans jazeker, maar zolang de meeste mensen alleen nog met Windows overweg kunnen, zal het niet aanslaan.
Zelfs LibreOffice uitleggen aan mijn ouders (70+) is al heel lastig, omdat het anders werkt dan Word en Excel waar ze al jaren mee gewerkt hebben.
Wat me vooral verbaasd is dat veel van deze afgeschreven laptops waarschijnlijk geen TPM 2.0 module hebben, of een oudere cpu hebben, waardoor Windows 11 over een tijdje gewoon niet meer werkt. Linux kan een prima alternatief zijn. Er zijn diverse simpele desktop/window managers en browsen, email lezen en office documenten lezen/schrijven is ook geen enkel probleem.
Besef dat laptops meestal in 5 jaar worden afgeschreven. En bij zakelijke laptops is de kans op een TPM module hoger.

Ik ben er niet diep ingedoken maar even googelen lijkt er op te wijzen dat CPUs van voor 2017/2018 niet voldoende zjin voor Win11. Maar 2020 zou dan wel moeten werken.

Geen idee hoeveel zakelijke laptops van 2020 een TPM2 module hebben.
Maar zelfs bij de overheid is er vast wel iemand geweest die een opmerking heeft gemaakt over de optie om naar win11 te upgraden.
Een webbrowser en gmail of outlook gewoon in de webbrowser denk ik.

Dus ja linux had prima gekund voor deze mensen.

Eventueel met een openoffice OID. Samen met een pdf lezer kan je dan eigenlijk alles.
Lees de reacties onder je eigen bericht en je weet direct waarom dat geen goed idee is.

Het gros gebruikt inderdaad misschien een webbrowser, e-mail client en een tekstverwerker (lees: Word) en die moet er net zo uitzien als wat de op hun werk/school gebruiken en moet het gewoon doen. Die willen geen gedoe met technisch geneuzel.
Het doel is digitale inclusie, niet per se tech-educatie of open source-promotie. Je wilt drempels verlagen, niet een nieuwe leercurve introduceren. Mensen in financieel kwetsbare posities hebben vaak al te maken met stress, onzekerheid, taalbarrières, bureaucratie — als je dan een laptop overhandigt met een voor hen onbekend systeem, dan help je ze toch niet...
Nou ik mag hopen van niet. Dat zou een draak zijn: mensen die het al moeilijk hebben ook nog eens Linux geven. Zit je met je financiële problemen in je hoofd, ben je de hele dag aan het Googelen "hoe moet ik iets installeren op Linux" gevolgd door "wat is een terminal" en "hoezo moet ik eerst een package manager installeren voordat ik een package manager kan installeren".
Linux is leuk voor power users, niet voor Jan Beneden-Modaal die waarschijnlijk technisch niet goed onderlegt is. Windows kent iedereen, snapt iedereen en kun je makkelijker mee uit de voeten.
Dan had ik misschien beter moeten formuleren: Geen Archlinux, btw.
Wel een toegankelijk en laagdrempelige distro. Die zijn er namelijk zeker wel.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 25 april 2025 13:50]

Helemaal mee eens, zeker in lijn met de 'move away from big tech'.

Echter zal het zeker niet zo makkelijk zijn als even Ubuntu installeren en klaar. Hier zal wel een vorm van ondersteuning op moeten zitten. En wie gaat dat regelen of uberhaubt betalen?

Het is gewoon heel moeilijk om reguliere gebruikers (laat staan digibeten) even over te zetten op iets wat er 'anders uitziet'. Was ik maar een ambtenaar die enige vorm van invloed zou hebben dan had ik het op zijn minst geprobeerd al is het om te beginnen met een kleine groep o.i.d.
Wat gebruiken mensen nou het meest?
Windows.

Daarbij lijkt me dit bij uitstek niet de doelgroep voor Linux.

[Reactie gewijzigd door B Tender op 25 april 2025 11:17]

Vermoedelijk zijn heel veel van die laptops niet geschikt voor Windows 11. En Windows 10 is bijna einde oefening. Dus ja, Ubuntu ofzo installeren is eigenlijk de enigste reële optie.
Op een basisschool hadden ze zo’n 40 Chromebooks die vervangen moesten worden. Toen ik aan de man vroeg die ze kwam ophalen wat ermee zou gebeuren, zei hij met een pijnlijk gezicht: “Prullenbak.” Dit was vanwege de AVG. Tot op de dag van vandaag begrijp ik daar weinig van. Ondertussen heeft diezelfde overheid het steeds over het milieu, maar ja, de kinderen hebben wel nieuwe laptops nodig, dus dat wordt allemaal maar betaald. Ergens lijkt mij dat er toch sprake is van nogal wat incompetentie.
Het is ook een BS reden dat het niet zou mogen vanwege de AVG. Als zo'n laptop op de juiste manier is opgeschoond en dit volgens BIO normeisen, netjes geregistreerd wordt is er niets aan de hand. W.s. wist die school niet zeker of ze het op de juiste wijze zouden doen en daarom doen ze het maar niet.... doodzonde. Zoals @duvekot aangeeft, gebruik dan ShredOS of een vergelijkbaar gratis tooltje en je voldoet én aan de eisen én je kunt het aantonen.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 25 april 2025 08:37]

Bij ChromeOS is het nog makkelijker .. een powerwash (wat standaard in ChromeOS zit) gooit de keys weg van de encrypted home directory en doet een format met nieuwe sleutels. Dan blijft er echt helemaal niets meer over wat te herleiden is naar betekenisvolle data.
Nice, ben geen kenner van ChromeOS maar dat is nog mooier, jammer dat zo'n school ICT-beheerder dit dan blijkbaar niet weet.
De man was een extern bedrijf die zorgde voor de laptops..
Lang geleden bij het UWV gewerkt, daar gingen ze o.a. over van IBM naar HP, dus alle hardware moest er uit (ook vele monitoren en laser printers).
De "opkoper" gesproken, deze kreeg toen €25 per product van het UWV om deze af te voeren.
Nog nooit gebruikte nieuwe laptops gingen per krat de vrachtwagens in.

Een maand later zag ik alles op de PC Dumpdag liggen (ja zo lang geleden is het al).
Van de overheid gaat normaal gesproken alles naar de domeinen. En die verkopen het dan gewoon per palet.
Maar het is wel herkenbaar, ik heb in het verleden ook wel eens nieuwe monitoren moeten uitpakken en in en uit boeken die dan vervolgens werden afgevoerd.
Ik heb mijn auto toen voorgereden en nog heel lang "gratis" kunnen printen.
Mooi, als de laptops inderdaad bij de meest behoeftigen terechtkomt. Er zijn bijvb. genoeg gezinnen die moeite hebben met het aanschaffen van een laptop voor hun kinderen, wanneer die naar de middelbare school moeten. Uiteraard zijn er vaak mogelijkheden tot lenen, maar dat verdient wat mij betreft niet de voorkeur boven een donatie van de overheid aan financieel zwakkere gezinnen.
Ik kan mij herinneren dat mijn werkgever toendertijd afgeschreven IT-artikelen via een lotingsysteem kon verkopen aan medewerkers voor heel weinig. Mooie manier om bijvb. voor € 25,00 aan een 21" CRT monitor te komen, dat normaliter onbereikbaar was in voor menigen. Op gegeven moment mocht dat niet meer (van het rijk) en werden de voorraden opgekocht door bedrijven die "peanuts" voor hele lichtingen betaalden, er als beesten mee omgingen (want de spullen kostten vrijwel niks voor hen), massaal in opslagloodsen lieten liggen en de goede exemplaren voor veel doorverkochten.
De gedachte is mooi. Maar hoeveel van die laptops staan dan een week later op marktplaats?
Maar hoeveel van die laptops staan dan een week later op marktplaats?
Zeg jij het maar?

Uiteraard kan het gebeuren, maar nog steeds wat mij betreft geen reden om de kans en/of mogelijkheid niet te gebruiken om bepaalde groepen blij te maken.
Ik geef er persoonlijk de voorkeur aan om een glas halfvol te zien dan halfleeg. Ik ben er wel één die bedelaars, zwervers, armen, iets kan geven zonder altijd te denken van: "Ze gaan er iets mee doen, wat niet de bedoeling is. Dus ik geef niks!"
Een tijdje geleden een jongeman die buiten stond te bedelen meegenomen naar de Aldi en wat boodschappen gedaan. Hij wilde geen geld en niks fancy's accepteren, aleen wat hij die dag kon opkrijgen. Ook bij zo'n situatie kan ik natuurlijk gaan denken: "Op het moment dat ik mij omdraai, doet hij er iets anders mee dan ik zou doen of denk dat hij zou doen!". Boeien...

Maar iedereen zijn visie en ding uiteraard.
Dat maakt eigenlijk niet veel uit. Een deel zal ze gebruiken, een deel verkopen. De overheid verkoopt ze zelf niet op die manier en krijgt er amper nog wat voor.

Daarbij om bij al het beleid uit te gaan van enkel de kleine groep kwaadwillenden bereik je ook weinig positiefs.
Want arme mensen zijn uitvreters en profiteurs volgens jou?
Doneren is altijd een goed idee. Het bedrijf waarbij ik werkzaam ben heeft vorig jaar 250+ oude laptops en tablets gedoneerd aan Close the Gap.
Goede zaak dit soort acties. Om te beginnen scheelt het een hoop onnodige e-waste omdat economisch afgeschreven apparatuur technisch vaak nog jarenlang mee kan.

En ten tweede helpt het mensen met een krappe beurs aan toegang tot digitale diensten, waardoor ze minder achterstand oplopen tov de rest van de maatschappij, nu immers steeds meer diensten digitaal aangeboden worden.
Nou is het natuurlijk heel fijn dat de apparaten niet vernietigd worden, maar zouden de apparaten niet ook gewoon langer gebruikt kunnen worden?

Er is natuurlijk niets algemeens te zeggen over ieder beroep wat voor computer je nodig hebt, maar als afschrijving puur een financiële term is, dan kan de computer waarschijnlijk nog prima een x-aantal jaar mee.

Mijn werkgever heeft bijvoorbeeld aan mij gevraagd of ik nieuwe laptop wilde of dat ik hem nog een jaartje wilde houden. Het apparaat is financieel afgeschreven, maar is nog helemaal prima. Ik ben van veel collega's begrepen dat ze dit ook hebben gedaan.

Nou is het natuurlijk wel fijn dat ze alsnog gebruikt worden door mensen die allicht niet de middelen hebben om een computer te kopen. Dus effectief worden ze dan alsnog gebruikt. 😊
Ze worden toch ook langer gebruikt?
In de praktijk worden ze op een gegeven moment gewoon niet meer uitgegeven. Wij krijgen niet een nieuwe laptop omdat die exact 5 jaar oud is of zo.

Maar als je uitdienst gaat lever je hem in, of als er een defect is dan ruil je hem om. Als ze dan 5 jaar oud zijn dan worden ze niet meer meegegeven aan een nieuwe collega of één met een defect.

Op een gegeven moment is het beheer ook duurder dan een nieuwe aanschaffen, en ze worden intensief gebruikt dus 5 jaar is ook echt wel een respectabele leeftijd.

Zodra er problemen zijn met updates dan gaan ze uiteraard meteen uit de roulatie, maar dat is meer een dingetje met telefoons.
Het probleem is dat werkgevers vaak een 'overname' regeling hebben om te voorkomen dat er al te slordig met apparatuur omgesprongen wordt (je hebt dan belang bij een nette laptop aan het einde van de afschrijvingstermijn). Als je mensen apparatuur 'tot het bot' laat opgebruiken is die motivatie misschien minder.
Daarnaast is er voor sommige taken een productiviteitsvoordeel. Mijn laatste laptop was bij bepaalde ontwikkel taken bijna 2x sneller dan de vorige. Dat wil je geen jaren uitstellen al zal het minder uitmaken als iemand alleen maar documenten tikt.
Het is nog niet eens het financiele deel.
Maar hoe ouder de machine hoe korter de verwachte MTBF (mean time between failure) wordt.

Geen probleem voor een prive machine, maar voor zakelijk wil je niet dat je mensen niks kunnen doen tot je een andere machine geregeld hebt (zonder support van de vendor!)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn