De Nederlandse Rijksoverheid gaat afgeschreven laptops wissen en na een opknapbeurt beschikbaar stellen aan burgers. De laptops van ambtenaren zijn bedoeld om de toegang tot digitale diensten te vergroten voor burgers die het financieel niet breed hebben.
De Rijksoverheid laat weten dat het 'duizenden' afgeschreven apparaten van het Rijk gaat opknappen en beschikbaar wil stellen aan Nederlanders in een financieel kwetsbare situatie. Het initiatief komt van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar ook staatssecretaris Zsolt Szabó van Digitalisering onder valt. In de vorige regering, toen Alexandra van Huffelen die positie had, begon de Nederlandse overheid al met veel initiatieven voor digitale toegankelijkheid voor Nederlanders. De huidige regering zette dat beleid door. "De Rijksoverheid draagt bij aan het duurzaam hergebruik van digitale apparaten", zegt het ministerie. "Digitale toegang is essentieel en daarbij een voorwaarde om digitaal mee te kunnen doen in de digitale samenleving. De donatie van deze apparaten is een concrete stap om deze doelstelling te realiseren."
Het project wordt gecoördineerd door de stichting Allemaal Digitaal. Dat wordt 'regievoerder' voor het project. De stichting zamelt al jaren laptops in van overheidsinstellingen, bedrijven en andere instanties om die vervolgens leeg te maken, op te knappen en weer te verspreiden aan mensen die weinig geld hebben. Dat doet de stichting ook met tablets en smartphones, maar het Rijk gaat alleen laptops doneren. Allemaal Digitaal verspreidt de laptops vervolgens weer via zijn eigen netwerken. De stichting heeft onder andere contacten met Stichting Leergeld en Vluchtelingenwerk.
Allemaal Digitaal zet Windows op de laptops en laat gebruikers zelf de installatie daarvan doorlopen. Verder raadt de stichting aan opensourcesoftware op de laptops te zetten, zoals de LibreOffice-suite of Thunderbird. De laptops worden leeggemaakt met Blancco. Dat is wipesoftware voor bedrijven waarbij ook een certificaat wordt uitgegeven dat stelt dat de laptop juist gewipet is.