Overheid NL: 23 procent van mkb gebruikt AI, 71 procent gebruikt clouddiensten

Het aantal Nederlandse mkb-bedrijven dat clouddiensten gebruikt is in een jaar tijd met 7 procentpunt gestegen, naar 71 procent. De inzet van AI is met 10 procentpunt gegroeid. De overheid wil dat 75 procent van de mkb-bedrijven 'geavanceerde digitale technologie' gebruikt.

Op dit moment gebruikt 23 procent van de mkb-bedrijven AI, meldt minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken. Het doel dat ten minste 75 procent van de mkb-ondernemers geavanceerde digitale technologie gebruikt, moet in 2030 gehaald worden. Onder dergelijke geavanceerde digitale technologie verstaat het ministerie ook het gebruik van data-analytics. De minister meldt hier geen percentage over.

Het doel werd eind 2022 gesteld, samen met andere doelen die het midden- en kleinbedrijf moeten helpen digitaliseren. De doelen blijven, hoewel Beljaarts opmerkt dat de ontwikkeling van Nederlandse en Europese innovaties 'ver' achterloopt ten opzichte van de Verenigde Staten en Azië, 'met name als het gaat om cloudtoepassingen'. "Dat bedreigt de economie en veiligheid. Ook omdat het aanbod van digitale professionals niet meer groeit in Nederland", zegt de minister.

De minister zegt dan ook dat het tempo waarin het mkb digitaliseert, 'te laag is om Nederland bij de wereldtop te houden'. Ook blijven private investeringen in de digitale infrastructuur achter, zegt Beljaarts. "Daarom gaat het kabinet extra aan de slag met de aanpak van het tekort aan ICT-specialisten en nodeloze regeldruk, en het ondersteunen van meer private investeringen in geavanceerde technologie zoals AI en cloud." Deze inzet draagt volgens het ministerie ook bij aan het verminderen van 'ongewenste risicovolle afhankelijkheden van landen van buiten de EU'.

Met andere doelstellingen gaat het beter, zoals de doelstelling dat 95 procent van het mkb een basisniveau van digitalisering toepast. In 2021 was dit nog 75 procent, inmiddels is dat 81,5 procent. De doelstelling dat 100 procent van de bedrijven toegang heeft tot een internetsnelheid van minstens 1Gbit/s is bijna gehaald, met 99 procent. Voor dat laatste procentpunt 'komen nu verschillende draadloze en betaalbare oplossingen beschikbaar via marktpartijen', zegt de minister zonder details te geven.

Door Hayte Hugo

Redacteur

07-03-2025 • 20:15

109

Submitter: wildhagen

Reacties (109)

109
108
34
6
1
66
Wijzig sortering
De overheid wil dat 75 procent van de mkb-bedrijven 'geavanceerde digitale technologieën' gebruikt.
Allemaal leuk en aardig - maar dit moet natuurlijk geen kruistocht gaan worden om Nederlandse bedrijven maar zoveel mogelijk naar de cloud en aan AI te krijgen. Dat is wel hoe het gelinkte artikel op rijksoverheid.nl leest:
Daarnaast is het streven om ook het gebruik van geavanceerde digitale technologieën – zoals cloud, kunstmatige intelligentie (AI) en data analytics - binnen het mkb te verhogen tot tenminste 75% in 2030.
Laten we daarbij onze sovereiniteit niet uit het oog verliezen. Een push richting de cloud, prima, mits het geen Amerikaans wolkje is. Voor degene die zich nu afvragen waarom, Bert Hubert heeft hier al verschillende artikelen over getypt.

[Reactie gewijzigd door jurroen op 7 maart 2025 21:47]

Cloud gebruiken betekend toch eigenlijk gewoon dat je je IT deels uitbesteed. Niet zelden naar een Amerikaanse partij. Snap niet zo goed waarom de overheid dit wil promoten. Als een bedrijf zelf zijn IT regelt is dat toch niet nadelig voor de overheid ofzo?
Je kan ook IT uitbesteden en de server fysiek op eigen kantoor hebben. Staat exact diezelfde server elders is het dan plotseling "cloud"? Welke definitie hangt de overheid aan "cloud"?
Jouw definitie van cloud klopt in ieder geval niet. Cloud computing is niet dat jouw server elders staat. Er komt nog wel wat meer bij voordat je het cloud computing kan gaan noemen.
Zou je misschien de definitie van cloud computing erbij zetten in je reactie? In plaats van alleen aangeven dat iemands definitie niet klopt?
Dan is het een private cloud :-)
Een private cloud is meestal gewoon een on-premise cloud. Cloud betekent simpelweg een verzameling van verschillende services die vanuit een gedeelde bron worden aangeboden. Een verzameling van apparatuur en software. Bij een on-premise cloud kan dus het hele bedrijf bij al die resources op elk moment vanaf elk apparaat dat is verbonden met het lokale network. Dat is wat een cloud is. Je hebt dus zoals oudsher niet meer specifieke apparatuur nodig om specifieke data te benaderen.

Cloud computing is weer een ander, moderner concept, namelijk IaaS, PaaS en SaaS. Dit gaat dan ook echt over hoe je de cloud in beheer wilt hebben en hoe de cloudservices worden aangeboden en gebruikt. Zelfde idee, maar wel een moderner concept.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 9 maart 2025 08:55]

Me dunkt dat de NL overheid er vooral gebaat mee is dat bedrijven in NL winstmakend, levensvatbaar en bedrijfszeker zijn/blijven. En nee, de cloud of AI zijn daarbij niet noodzakelijk. In een heleboel gevallen wel een makkelijke hulp, begrijp me niet verkeerd, maar niet noodzakelijk.

En met de wispeltuur van Trump zijn cloudbedrijven uit de VS een niet meer te onderschatten (of negeerbare) risiko-factor geworden.

Die minister mag dus brabbelen wat hij wil, als die doelen zo belangrijk voor hem zijn, dan dient hij er maar voor te zorgen dat er (waardige) EU cloud en AI alternatieven zijn. Mocht dat teveel moeite voor hem zijn, dan had hij al heel wat eerder moeten leren dat hij beter zijn lippen op elkaar had gehouden en/of geen overheidsgelden had misbruikt om dit soort ongein te spuien.
Ah ja, Trump is het gevaar. Niet alle wetgevingen die de VS al decennia door onze strot duwen.Briljant hoe je al het werk van Max Schrems z'n werk compleet zinloos verklaart met 1 domme opmerking. Elk president en bijbehorende wetgeving is volledig acceptabel, maar Trump? neeeeee. Wispelturig.

Maar ondanks alle successen van Schrems blijven we aan de digitale herione hangen van amerikaanse cloud diensten en ze komen er mee weg, want er is simpelweg geen europees alternatief. En elk initiatief sterft in de armen van wetgeving of extreme verdeeldheid.

De VS is nooit te onderschatten geweest, net zoals China dat is. Maar ook Rusland (oh oeps gas) of Saoedi-Arabië (oh oeps oliecrisis). We blijven ons werpen in de arm van machtshebbers en keer op keer kunnen we het onderspit delven. We verdienen het inmiddels gewoon.
Dat is wel grappig. Door de vele data lekken, ransomware en "hacks" zijn wij juist een paar jaar geleden weer met het oude vertrouwde "papier in map" backup systeem gaan werken. Zeker voor persoonsgegevens die we alleen moeten bewaren voor de belastingdienst/"ken je klant".

En AI? Wat, om de persoon die nu klanten te woord staat te vervangen? Of om mooiere mailtjes te schrijven?
Cloud is niks minder dan een platform, danwel software. Het heeft niks met uitbesteding te maken. Je kan je eigen cloud maken, beheren en gebruiken. Dit kan On-Premise of ergens anders of een combinatie daarvan zijn. Je kan je eigen IaaS, PaaS en SaaS maken en beheren en aanbieden aan je eigen organisatie en/of aan anderen. Niemand hoeft afhankelijk te zijn van Amerikaanse hyperscalers of andere derden in de mate dat men veelal denkt. Je moet het wel willen zien of willen onderzoeken. Bij de Europese overheid zijn ze dat eindelijk ook beetje bij beetje aan het inzien. Zachtjes aan wordt men wakker en wordt er steeds meer geïnvesteerd in soevereine Cloud ontwikkelingen binnen Europa. Moeilijk hoeft het niet te zijn, maar dat begint methet verwijderen van de oogkleppen en niet denken in onmogelijkheden maar in mogelijkheden. We hoeven echt niet afhankelijk te zijn van Amerikaanse hyperscalers of zelfs externe cloud.
Ook voor AI hoef je niet bij de hyperscalers te zijn.

Kortom een push naar “de cloud” (cloud technologie) en “AI” snap ik heel goed. Er zitten veel voordelen aan. Alleen je moet wel besluiten hoe en waar je dat doet. Je kan dat eventueel ook zelf doen op je eigen datacenters of elders of een combinatie daarvan. 🤗

[Reactie gewijzigd door ForPete op 8 maart 2025 12:01]

.....om vervolgens soeverein op een intel based Dell server met Vmware te draaien met MS windows of IBM redhat software, gekoppeld aan een cisco netwerk
EU moet zorgen voor een volwassen EU cloud provider. Maar ja, vetrouw je dan wel een franse cloud of duitse cloud, want niet door een NL bedrijf gemaakt? (Denk aan aanbesteding onderzeeërs)
T brengt ons nergens en ondertussen zal het alleen maar langer duren voordat men realiseert dat je niet meer alles zelf kunt bouwen en beheren doordat de westerse wereld vergrijst en de personeels tekorten blijvend zijn en groter worden
Ja een Franse of Duitse cloud is van je eigen mensen. Als je die al niet kan vertrouwen. Snap dan ook totaal de ophef over die onderzeeërs destijds niet. Besteden we het netjes binnen Europa aan, is het weer niet goed. Wat willen we dan, perse binnen de zelfde stad? Wat een onzin.

Wat betreft die hardware/siftware heb je een heel zwaarwegend punt. Daar gaat het mijns inziens mis. Daar hebben we in de jaren 90 de boot gemist. Nu zouden we wat mij betreft met terugwerkende kracht goede alternatieven moeten neerzetten in Europa, ook al is het laat.

[Reactie gewijzigd door demartijn op 9 maart 2025 08:02]

.....om vervolgens soeverein op een intel based Dell server met Vmware te draaien met MS windows of IBM redhat software, gekoppeld aan een cisco netwerk
Is dat een excuus om helemaal niet te starten?
Voor elk component dat je noemt zijn er nu al prima alternatieven. In Europese landen hebben ze bij overheden al veel succes verhalen met Europese bedrijven die producten en diensten verkopen op basis van opensource.
Alleen Nederland loopt wat achter, maar ook daar begint tractie te komen. Het is een kwestie van tijd, maar het komt in een stroomversnelling net zoals defensie in Europa in de stroomversnelling moet.
dat je niet meer alles zelf kunt bouwen en beheren doordat de westerse wereld vergrijst en de personeels tekorten blijvend zijn en groter worden
Tja, het vergrijzingsverhaal.....zucht. Doet het altijd goed bij het goedpraten om uit te besteden, want dat is zo makkelijk en werkt zo goed en goedkoper enz. Je kan dan ook de schuld leggen bij diegene bij wie je uitbesteed als er iets niet lekker werkt. Ideaal om je achter te verschuilen. Tevens een (na verloop van tijd flinke) regie organisatie optuigen om de uitbesteding te kunnen managen wat ervoor zorgt dat je al snel een regie organisatie hebt die net zo groot of zelfs groter is dan je oorspronkelijke IT organisatie.

Je bent dan beland in de vendor lock-in van de uitbestedingswereld en je kan moeilijk nog terug, want de IT specialisten met de kennis van je IT Infrastructuur zijn er niet meer en zijn vervolgens nog moeilijker te vinden op de markt want je moet ook een ingewikkelde re-transitie doen. Tevens zit je dan met veel mensen die regie kunnen voeren, maar grotendeels waardeloos zijn geworden. Uitbesteding is naar mijn mening alleen voor kleine bedrijven tot max. 50 medewerkers ofzo. Ben je groter beschouw je IT dan als 1 van je kerntaken. Er zijn nog maar weinig organisaties, die door kunnen draaien als de IT diensten plat liggen en toch blijft men (te veel) uitbesteden 8)7

[Reactie gewijzigd door ForPete op 9 maart 2025 22:20]

ik geef aan dat de EU een volwassen cloud provider zou moeten stimuleren......

tja, het opensource verhaal.....zucht. Niet realistisch gebleken in de bedrijfswereld (echt opensource bedoel ik dan, dus niet commercial red hat oid).
Bij ons werkt Public cloud prima, hoeven niemand de schuld te geven. IT faalt (pub.cloud en on-prem), zorg dat je een plan heb om zo snel mogelijk weer te recoveren of tijdelijk op een andere manier kunt werken.

je moet niet vergeten dat de meeste MKB's , IT niet als core business hebben en al helemaal geen eigen DC of IT afdeling hebben, of een regieorganisatie opzetten.
Daarnaast zijn IT'ers schaars en behoren tot de best betaalde groep werknemers. Ze moeten dan concurreren met grote bedrijven die IT'ers meer kunnen betalen.
Ik snap dus wel dat men meer zou moeten digitaliseren en zij daar de meest laagdrempelige oplossing voor kiezen.
Zo maakt men b.v. geen stroom meer maar neemt het af van een Energieleverancier. Voor MKB is IT commodity en faciliterend.
... maar dit moet natuurlijk geen kruistocht gaan worden om Nederlandse bedrijven maar zoveel mogelijk naar de cloud en aan AI te krijgen.
Helemaal mee eens!!! Digitalisering is geen doel, maar een middel. Daarbij zijn cloud-diensten natuurlijk wel het makkelijkste middel dat een MKB-bedrijf kan gebruiken.

Een middel gebruik je om een doel te bereiken. Dus eerst word het business-doel vastgesteld door het MKB-bedrijf, en dan worden de middelen/tools geselecteerd om dat doel zo makkelijk/efficient/snel mogelijk te bereiken. Eén van die tools kan AI zijn, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet.

Het is natuurlijk niet zo dat AI de beste oplossing is voor alles. Soms zelfs het tegendeel. Het is daarom zeer onverstandig om het gebruik van AI tot doel (i.p.v. middel/tool) te maken. Iedereen heeft wel eens in een meeting gezeten waarin de woorden "We moeten 'iets' met AI gaan doen" zijn gevallen. Het middel (de tool) staat dan bij voorbaat vast, en er word van mensen gevraagd om binnen de organisatie te zoeken naar een probleem wat met die tool opgelost kan worden.

Ironisch genoeg is het identificeren van probleempunten binnen een organisatie nu bij uitstek iets waar de AI voor kunt gebruiken, vooropgesteld dat de organisatie al een aantal jaar data-driven opereert en er serieus gekeken word naar een data-centric manier van opereren.
Als reactie op @jurroen
De overheid geeft zelf ook niet het juiste voorbeeld.
Zo’n zijn er ooit plannen geweest voor een Rijksdatacenter en een Rijkscloud. Een aantal ministeries hebben hun datacenters verhuisd naar Groningen met (ook) het oogmerk deze op termijn samen te voegen tot een Rijks…

Ik ben werkzaam geweest voor het datacentrum van Rechtspraak en daar was destijds een private cloudomgeving gebaseerd op HP-technologie. Ze hebben daar imho ruimschoots bewezen het beheer daarvan aan te kunnen. Helaas zijn een jaar of 4-5 geleden ook daar tests gedaan met Amerikaanse cloudproviders. Hoe de status daarvan nu is is mij niet bekend.
Ja klopt. Maar dat de overheid niet (altijd) het juiste voorbeeld geeft wil natuuijk niet zeggen dat we de rest maar door de vingers moeten zien :+ Maar dat zal ongetwijfeld 'preaching to the choir' zijn.

Verschillende overheidsorganen hebben zelf colocatie of een eigen cloud gemaakt. Ik meen dat het RIVM op Openstack of VMware draait, maar dat is nu al goed tien jaar geleden. Hoe het er nu voorstaat, geen idee.

Ik denk dat met een 'Rijksdatacenter' er wel een boel meer slagkracht is, zeker als het een twin-DC setup is. Eentje in Groningen (provincie) en eentje elders in het land - zodat de echt kritische toepassingen niet afhankelijk zijn van één datacenter/locatie.
@jurroen de datacenters waarover we het hebben zijn zeker twin. Maar allebei wel rond de stad Groningen.
Destijds is daarvoor gekozen om de latency zo klein mogelijk te houden, bv. voor Oracle db’s.
Het is dus wel twin, maar voor het beter benutten van de voordelen van twin hadden beide DC’s wel wat verder uit elkaar mogen liggen.

Maar dat is buiten score van deze discussie die gaat over wel/niet private cloud.
de cloud dat zich voornamelijk in de VS gehost wordt, of van bedrijven gevestigd in de VS. Hoe kan men zulke hoge doelen stellen als we niet eens een fatsoenlijke Europese cloud hebben. Stel we gebruiken allemaal Microsoft 365 en Trump gooit er een tarief op voor dat gebruik. Zitten al die mkb bedrijven mooi in de shit.
Trump kan niet aan onze kant een tarief invoeren, het is een import tarief.
Drie keer raden waar de software vandaan komt en wie het exporteert. Data en gegevens verzenden wordt ook gezien als export/import.
Dan werk je oplossingen als OpenOffice in de hand. Beetje leercurve, maar prima bruikbaar.
Dat zou een behoorlijk tastbaar oorzaak en gevolg kunnen hebben.
Ik denk dat er te weinig IT-ers in Nederland zijn om dit bij alle (of in ieder geval veel) MKB-bedrijven te introduceren. Het is iets meer dan alleen Open Office installeren op PCs.
Ik vind deze open source optie wel interessant, NextCloud met OnlyOffice in de cloud.

https://murena.com/workspace/

Het is ook misschien wachten tot een bedrijf als Proton zover is.
Stel we gebruiken allemaal Microsoft 365 en Trump gooit er een tarief op voor dat gebruik. Zitten al die mkb bedrijven mooi in de shit.
Een heffing, duurder maken van de diensten, is dnk ik nog het minst erge wat er kan gebeuren.

Andere voorwaarden afdwingen of verplicht data vrijgeven, waardoor je hals over kop weg moet migreren, zou pas een nachtmerrie zijn.
Eens dat er een volwaseen EU alternatief moet komen (wie betaalt?)
Trump vraagt net zo makkelijk MS/Redhat/cisco/vmware de security updates even stop te zetten voor "jouw" servers, of hij zet daar een 500% tarif op
Office 365 is nog wel omheen te werken.

Maar dan Azure en AWS. Dan hebben we het niet meer over documenten maar over de mogelijkheid applicaties / websites te bouwen en in productie te hebben. En dan gaat het niet alleen over het MKB, dat gaat over (kritische) overheidssystemen en over het applicatielandschap van grote internationale bedrijven.

Als de overheid het MKB aan de geavanceerde digitale technologieën wil hebben, dan zou een focus op EU-based een welkome randvoorwaarde zijn.
F_J_K Forummoderator 7 maart 2025 22:04
Het zou me erg verbazen als vraagsteller en gevraagde dezelfde en correcte definitie gebruiken van beide termen. En als het MKB weet of ze het gebruiken.

Gebruikt niet 100% AI als ze een spamfilter hebben dat het gebruikt? Als een werknemer een auto heeft met lane assist?

Welk percentage van MKB gebruikt geen MS365, geen Google Workspace, geen SaaS, en weet wel waar hun mailservers, webservers staan?

[Reactie gewijzigd door F_J_K op 7 maart 2025 22:07]

Bij een een auto met lane assist kijkt een camera naar de lijntjes op de weg en zal de auto erbinnen proberen te houden. Daar heb je echt geen AI voor nodig maar kun je prima met wat programmeerwerk voor elkaar krijgen.
Niet al je de auto ook wilt laten omgaan met allerlei situaties. Jouw oplossing gaat ervan uit dat de belijning altijd perfect in orde is en geen uitzonderingen kent. Maar kijk alleen eens naar de belijning op een plek waar een spitsstook begint en eindigt. Simpel naar de lijntje kijken gaat dan fout.
Voor al die dingen heb je geen artificiele intelligentie nodig, maar simpelweg een machine learning algoritme. Er zijn ook andere wegen naar het detecteren van lijnen op een plaatje, zelfs bij slecht weer of vieze lijnen (zie image processing mogelijkheden).

Helaas wordt nu voor alles "AI" gebruikt, en worden net als bij de vorige buzzwordbingo-hypes alles wat al bestaat geherclassificeerd als het nieuwste ding. Er is een reden waarom het een beladen term is in onderzoekswerelden.
Als ik mijn auto instap is het eerste wat ik op het scherm zie de privacy voorwaarden! Die kan ik elke keer akkoord geven of niet. Standaard staat het vinkje bij mij uit, maar krijg het wel elke keer voorgeschoteld! Dat betekend dus dat er wel degelijk constante connectie is met de cloud. En zo'n hele luxe auto heb ik nou ook weer niet
En zon vinkje kan niet ergens in het geheugen opgeslagen worden?
Daarbij is dat ook geen AI.
Grappig dat een overheid het mkb wil gaan vertellen hoe ze hun geld moeten gaan verdienen. Als AI en geavanceerde technologieën waardevol genoeg zijn (en er geld te verdienen valt) dan zal het vanzelf komen. Overheid heeft veel minder invloed op het MKB dan ze denken, behalve met belastingen en subsidies.

Lopen we achter? Ja, dat wordt ook steeds duidelijker. En dat is erg lastig, want we lopen zo ver achter dat we afhankelijk zijn geworden. Vooral van Amerikaanse tech, maar als alternatief China tech. Wat heeft je voorkeur?

Ondanks dat ik de overheid en het MKB geen gouden relatie vind, ben ik het wel eens dat de overheid het belang ziet van meer inzetten op eigen tech deployment en innovations.

Hoe? Heel simpel, we pakken de methode die al eeuwen werkt (remember hoe Japan de technologie van Europa overnam in de 1800-1900s, hoe China de inhaalrace realiseerde rond 2000): copy paste. We kijken naar onze concurrenten (China en USA) en we gaan het gewoon nabouwen. En dan lopen we even niet voorop, we zorgen wel voor onafhankelijkheid en dat we niet helemaal achterop raken.

Sidenote: het verbaast me elke keer hoe verrast we hier in Europa zijn als iemand iets doet wat niet in lijn ligt met ons denkbeeld. Als ik kijk naar de onderwerpen die op internationale universiteiten (niet Europese) worden behandeld en hoe de discussies daar worden gevoerd tussen studenten. Dan is er 1 grote trend. Amerika en Azië / China wordt er gepraat over strategie. Europeanen praten over normen en waarden. Het lock-in effect van big tech was een normale strategische discussie waarin zowel de Amerikanen als wel de Aziaten eigenlijk altijd bewust waren van de effecten. Idem als je het heb over energie (olie/ gas) afhankelijkheid, mineral dependency, etc. Werd een Europese student gevraagd, dan ging het altijd over de mensenrechten of dat het ‘oneerlijk’ zou zijn. Wat goed en fout is laat ik even in het midden. Maar ik denk dat we in Europa er echt goed aan doen om eens met een open blik te kijken naar de buitenwereld. In mijn ogen is wat er nu gebeurd niet heel erg onverwacht (de snelheid en mate wel!), want iedereen in de wereld behalve Europa was bewust van de extreme afhankelijkheden van Europa!
Nou blijk ik dus net voor die ene werkgever te werken die een strikte “no-cloud policy” heeft. Data in de cloud heb je geen gegarandeerde volledige zeggenschap over, en dat is voor onze klanten een no-go.
Heel goed! Volgens mij bewegen we weer die kant op (minder wolkjes, vooral geen Amerikaanse), maar niet alle overheidsonderdelen hebben dat al begrepen.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 7 maart 2025 22:44]

Dan heb jij een werkgever die genoeg geld heeft voor een uitgebreid eigen IT-team. Dat is niet voor alle bedrijven weggelegd. Zeker niet in het MKB.
hier ook alle belangrijke spulletjes on-prem. Wij trainen onze eigen data wel een vector in voor AI. De overheid is cloud diensten aan het verkopen......
De overheid moet zich met zijn eigen IT bemoeien en niet van een MKB. Als je een kralenwinkel hebt en workshops geeft dan ben je echt niet bezig met Cloud en AI.
Of misschien laat je je kraaltjes wel door een AI ontwerpen evenals de inhoud en slides van je workshop. Hoef je het resultaat alleen maar een beetje bij te schaven.
0
Nou blijk ik dus net voor die ene werkgever te werken die een strikte “no-cloud policy” heeft. Data in de cloud heb je geen gegarandeerde volledige zeggenschap over, en dat is voor onze klanten een no-go.
Dus jullie hebben geen smartphone op de zaak? Gebruiken geen Google account op je smartphone en geen Microsoft account om je pc aan te melden? Geloof er helemaal niets van eigenlijk, zeker in het MKB niet.
Het KB-gedeelte van MKB, daar heb ik net zoals jij mijn twijfels over. Het MB-gedeelte heeft wel degelijk een idee als er strikte 'no-cloud' policies zijn in het bedrijf. Waarom? Omdat er vaak serieuze geldboetes en contract-opzeggingen aan verbonden zijn. En nadat je die klant en geldsom hebt verloren, kun je ook nog eens een rechtszaak en reputatieschade verwachten.

Dus ja, het MB heeft wel degelijk een idee. dat is tenminste zo bij de bedrijven waar ik voor werk. Het zal vast zo zijn dat jouw ervaringen compleet haaks op mijn ervaringen staan. Maar in mijn straatje is het dus echt zo dat MKB wel degelijk een bewustzijn heeft over wat zij wel en vooral niet mogen doen met cloud/AI.
Bedrijven die personeel vervangen door AI zouden beboet moeten worden. AI werkt de werkgelegenheid tegen.
Excel zou alle accountants gaan vervangen, is ook niet gebeurd. De wereld gaat vooruit, sommige banen verdwijnen maar er komen altijd nieuwe voor terug.
Ik kan me best voorstellen dat excel een netto positief effect heeft op de samenleving. LLMs hebben tot nu toe enkel een positief effect op de aandelenkoers van Nvidia en partners. Zonder dat er een doel/richting is die ons als mens dient, denk ik niet dat het slim is om zoveel resources naar deze hype te smijten en de gevolgen van deze technologie te ondergaan.

We staan op punt om het zoeken op het internet onmogelijk te maken. We staan op het punt onze kennis te verzieken door LLM gegenereerde onzin.

Er is meer nodig dan whataboutisme om deze hype te verantwoorden.

Al die grapjassen die AI vergelijken met een werktuig… 8)7

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 7 maart 2025 21:42]

Diezelfde knoeiers die vroeger aan de gang gingen met Excel zonder inzicht en opleiding zijn nu bezig met AI.
Bedrijven die personeel vervangen door AI zouden beboet moeten worden. AI werkt de werkgelegenheid tegen.
Boeren die machines gebruiken in plaats van mensen in te huren om het land te bewerken zouden beboet moeten worden. Machines werken de werkgelegenheid tegen. :P
Die machines pakken het zware werk weg en laten ons bezig zijn met interessantere, creatieve dingen. Een LLM doelt op de interessante, creatieve jobs zodat wij ons terug met domme jobs kunnen bezighouden.

@VVVJeroen

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 7 maart 2025 22:05]

Een graafmachine vervangt veel mensen met een schep en kruiwagen, en daar worden we allemaal beter van. Lasrobots vervangen ook lassers en zo zijn er nog wel meer voorbeelden uit de industrialisatie. Kijk naar hoe weinig boeren we nog nodig hebben. Technologische voortgang kan nuttige efficiëntievergroting opleveren, zodat we ons met andere zaken kunnen bezighouden. Er zullen ook vast AI toepassingen zijn die nuttig en productief zijn.
Er zullen ook vast AI toepassingen zijn die nuttig en productief zijn.
Ja maar hoe komisch dat het ook was generative AI gebruiken om een slecht gevecht tussen Zelensky en Trump te tonen is wel ... zonde van de training -en inferentiekosten. Ook het maken van kosmetische items met gAI om die dan in een game te verkopen aan een serieuze markup is onverantwoord. Heeft het use cases; absoluut maar is er echt een ROI als je alles bij elkaar optelt. Voor zover ik weet en kan weten, heeft OpenAI nog geen cent winst gemaakt. En om de haverklap verkondigen dat ieders job oftewel gaat verdwijnen of radicaal gaat veranderen heeft mogelijks een heel serieuze psychologische impact. Iedereen nihilist ?
Tot nu toe zijn veel van de AI gegenereerde plaatjes die ik gezien heb te beschrijven als "Hij heeft de klok hooren luiden, maar weet niet waar de klepel hangt". Ziet er grappig uit, maar heeft niet echt begrepen wat er te zien is.

Ik zie wel of er in de toekomst meer betrouwbare zaken uit komen...
Ik vind het wel altijd grappig om een "zoek de oneindig aantal AI fouten" te doen;
Meerdere vingers, 2 verschillende linkervoeten, een soort zadel daartussen. Een kamer die
geen kamer is of kan zijn. Een blubberdeur, iemand wiens onderkaak een mokerslag heeft
gekregen dat hij scheef staat, gezichten die een mix zijn van vanalles, etc ...
Beboet worden waarop :+ bedrijven mogen zelf weten wat ze doen en of bepaalde dingen geautomatiseerd kunnen worden. Of denk je dat auto fabrieken nog 100en mensen hebben die deuren en carrosserie in elkaar staan te schroeven.

Doe niet zo kortzichtig, dat is hoe het altijd al gewerkt heeft, dingen automatiseren nou eenmaal, en als je op een zwakkere tak zit, heb je nou eenmaal pech. Daarom blijf ik maar meebewegen met techniek, om mezelf niet direct misbaar te maken.
Dit is niet de zoveelste technologische ontwikkeling. Het is niet omdat de zorgen van vroeger ivm technologische ontwikkelingen ongegrond waren dat de huidige zorgen ook ongegrond zijn.

@Barrycade @jongetje

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 8 maart 2025 10:55]

Ik denk dat uitspraak "Je zult niet vervangen worden door AI, je zult vervangen worden door iemand die AI gebruikt" meer van toepassing is.
Tsjah en als die persoon die continu met AI werkt er even geen beschikking over heeft (om wat voor reden dan ook), dan komt men erachter dat deze niet veel anders is dan een ongeletterde. De mate waarin AI kritisch denken bij mensen wegneemt is schrikbarend.

Dat gebeurt niet zo heel snel bij hoog-oplgeliden die al een boel werk-ervaring hebben en kritisch na zijn blijven denken bij hun AI-gebruik. Maar bij de rest en aanwas van nieuw personeel? Heb je ineens een stel drabbelende dwazen als er geen (afdoende) AI is. En dat kan dus al gebeuren met een onderbreking in je internet aansluiting, limieten van beschikbare bandbreedte bij je AI provider, electriciteitsonderbrekingen enz.

Waar AI-evangelisten niet bij stilstaan is dat de mens van nature voornamelijk lui is. En AI dramt in veel te veel breinen een mate van te grove luiheid in, waardoor de (lokale) economie zich behoorlijk zal verslikken in het beste geval.

Wat mij steeds verbaast (en blijft verbazen) is dat er zoveel personen zijn die de (mentale) luiheid van mensen niet onderkennen en/of dat aspect van AI zo zwaar onderschatten. Oftewel, hoeveel slimme mensen zich zo dom willen gedragen om maar aan de laatste hype mee te mogen doen.

AI heeft de potentie om een geweldig hulpstuk te zijn. Maar net zoals je een rijbewijs nodig hebt om een auto te mogen besturen, zo denk ik dat je ook een soort van bekwaamheidsbewijs zou moeten hebben om AI te mogen gebruiken. Geloof me, ik ben serieus als ik zeg dat AI een brein-rot van jewelste op zal leveren bij diegenen die er niet bekwaam mee om kunnen gaan. En dat is een grotere groep dan de evangelisten zich voor kunnen stellen. Vandaar dus die losgeslagen opmerkingen zoals: "je zal vervangen worden door iemand die AI gebruikt" de wereld in worden geslingerd.

En OpenAI is al van plan om een AI-assistant op PHD-nivo aan te leveren voor het sommetje van 20.000 USD per maand. Dus die baan die je als weldenkende hoog-opgeleide veilig dacht te hebben gesteld...die staat dus ook op de tocht.

Ach ja, met je UBI zul je je vast wel een bed in een barak kunnen veroorloven, omdat er amper banen meer zijn vanwege MBA'ers die denken dat iedereen door AI is te vervangen. Diegenen die hun dienstplicht daadwerkelijk hebben vervuld, die weten maar al te goed hoe zwaar een bed in een barak tegenvalt. En dat terwijl de AI-evangelisten zich steeds dwangmatiger op gaan stellen om de meute en het gepeupel het AI loflied te laten zingen.
niet helemaal waar denk ik. op de korte termijn misschien wel. maar het zou juist voor meer ruimte in groei kunnen zorgen
Alles op rood, rien ne va plus.
Echt vervangen is het bij ons nog niet.
De huidige A.I. zijn 'assistenten' je moet zelf de input er in gooien en de output afwachten.

Ik denk eerder dat er verwacht wordt dat je sneller werkt door A.I, dus met bestaande personeel meer projecten doen.
Dat soort dingen wordt gezegd sinds er "automatisering" is.

Vroeger toen ik begon te werken maakte ik een memo hing die op het prikbord bij het koffie aparaat. Alleen WordPerfect en een printer voor nodig. En iedereen wist er van. Daarna kwam de automatisering eerst met narrow banding broadcasting aka een tv krant. Je raad het al opeens IT nodig, inkoop, software en allemaal 3rd party suppliers. Daarna intranet, daarna Sharepoint, maar dat moest natuurlijk wel op kiosk terminals komen want niet alle medewerkers hadden pc.
Man bakken met lui nodig tegenwoordig terwijl die memo ook gewoon werkte.
Dit is precies een terugkerende uitspraak. Bij elke (grote) verandering gaan mensen roepen dat het werkgelegenheid kost. Er is op dit moment echt voor iedereen die wil werken een baan in Nederland. Het roepen dat zelfscan kassa's banen kost is misschien wel zo, maar als een supermarkt vervolgens geen personeel kan vinden, dan zijn die mensen er dus helemaal niet om die banen te vullen.
Wat dacht je in de landbouw? Waar vroeger alles met de hand ging, ik heb vroeger als bijbaantje ook op het lans gewerkt. Allemaal machinaal nu maar daar is weer ander, minder zwaar, werk voor terug gekomen.

Daarnaast denk ik dat AI echt voorlopig nog geen mensen kan vervangen als ik zie hoe dat werkt. Ik wil het geen hype noemen omdat het echt wel blijft, maar mensen leunen op dit moment echt weer veel op de output van dergelijke online (gratis) AI websites. Moet je lekker zelf weten, maar doet mij denken aan de begintijd dat ook iedereen alles geloofde wat er op internet stond.
Tot nu toe levert AI voornamelijk meer werk op bij ons. Moet allemaal weer beheerd en gemonitord worden. Verder ben ik nog vrij weinig AI oplossing tegen gekomen die echt zo slim zijn dat ze echt hele berg personeel vervangen. Het is meer vervangen van "google" om sneller informatie te vinden, handig om wat info samen te vatten. Maar de interpretatie en verificatie van die informatie heb je echt personeel voor nodig. Ja het is makkelijk als je even stukje (eenvoudige) code nodig hebt en helpt met troubleshooting. Even een mailtje wat netter formateren, etc. Lijkt meer een tool die als je er weet hoe er mee om te gaan je wel in staat stelt om bepaalde taken wat sneller/efficiënter uit te voeren.
Waar trek je de grens dan? Alle technieken die iets automatiseren hebben geleid tot het ontslaan van personeel in het verleden. Een computer an sich is daarin niet anders dan ai. Ook een wasmachine niet. Ook een auto niet. Ook de uitvinding van het wiel niet.

En in de praktijk blijkt toch dat er nooit minder mensen nodig zijn, alleen dat mensen die niet met de ontwikkeling mee gaan ontslagen worden.

Binnen mijn bedrijf geef ik interne cursussen aan mijn collega's om llm's voor het werk te kunnen gebruiken.
Kortom deze bedrijven gebruiken microsoft 365
Tja en dat snap ik ook wel, de tijd dat je een dikke Exchange, File, print etc nodig had is voorbij. Ik weet nog goed dat een klant SharePoint wilde, maar bleek werd van de kosten, Database server, Front,Backend applicatie. etc. Dan is dit toch wel een stuk makkelijker en sneller inzetbaar.
Of hebben ondertussen hun eigen ai-frontends/assistants gemaakt voor specifieke doelen.
Hoeveel procent van het mkb zou die kunnen maken, denk je?
Gewoon door chatGPT laten doen.
Dan komt het wel goed. Alle bedrijven overgenomen door AI, overheid blij. Of ook overgenomen.
Geen idee. Ik weet niet wat er bij komt kijken. Ik heb op tv wat bedrijven gezien die dit hadden gedaan, maar dat kunnen ook de uitzonderingen geweest zijn.
Samenvatting:

MKB boeit privacy voor geen meter, zo lang het maar makkelijk is en geld in het laatje brengt. (Cloud)

MKB gebruikt chatgpt zoals elke lokale boer, of consument.
Waar baseer je dit op? Privacy is zeker wel belangrijk voor het mkb. Ik denk dat startups eerder bij je verhaal passen.

En cloud is vaker veiliger dan dat ze zelf thuis een server hebben staan die niet geüpdatet wordt/ beveiligd wordt.
En cloud is vaker veiliger dan dat ze zelf thuis een server hebben staan die niet geüpdatet wordt/ beveiligd wordt.
Daar heb je over het algemeen gelijk in maar ook AWS maakt fouten op beveiligingsvlak en dan sta jij als kleine klant helemaal onderaan het lijstje van wie er eerst support krijgt. En met al de speculative branch prediction bugs van de laatste jaren is er misschien wel een extra reden om voor sommige use cases toch nog een eigen server te gebruiken.
AWS is vaak configuratie fout van de klant zelf. En sommigen denken een VPS goedkoop, laat ik daar mijn spul maar hosten. Maar dat is maar net hoe je het beveiligd en up2date houdt. 1 misconfiguratie en je vps staat open. Als je er geen verstand van hebt, uitbesteden!
Daar heb je gelijk in. Authenticatie tokens op je github plaatsen, S3 buckets open laten staan, enz ... en de hyperscalers hebben DDoS bescherming of toch de ervaring en bandbreedte om er goed mee om te gaan. Dus voor alles public facing zou ik ook gewoon naar AWS gaan. Na eerst een O'Reilly boek erover te lezen en een certificaat te halen natuurlijk en liefst ook een consultant (ervaring is goud).

Ik ga ervanuit dat je met VPS dedicated servers bedoeld en niet die verschrikkelijke multi-tenant single servers met Plesk, DirectAdmin, CPanel, ... Want die zijn absoluut verschrikkelijk. Die controle-software wordt vaak niet tijdig geupdate en is een hodge podge van onveilige outdated dependencies. Zou me niet verbazen als sommige ervan nog SSLeay 0.98 gebruiken.
Cloud is precies privacy intrusive, wat ze voor lief nemen
Veel MKB heeft ook helemaal niet het geld om het in house te doen. En je hebt tienduizden extra IT-ers nodig. Waar haal je die vandaan?
Ik vraag me een beetje af waarom de overheid naar deze percentages streeft en of er nog per sector onderscheid gemaakt wordt.

Het MKB omvat nogal een grote verscheidenheid aan bedrijven, zowel in grootte als in bezigheden. Waarom moet een installatiebedrijf (zeg, loodgieterswerk) zo nodig "geavanceerde digitale technologieën" gebruiken? Welk probleem lost dat op voor dat bedrijf / die sector? En vooral: is een bedrijf in staat eventuele problemen met die technologieën op te lossen? Zo niet dan lijkt het me een slecht plan eraan te beginnen.

Technologie gebruiken zou nooit het doel moeten zijn. Technologie zou een daadwerkelijk probleem op moeten lossen.
Nou omdat bij installatiebedrijven ook druk ligt om administratie te verminderen maar meer info te verstrekken. En procesverbetering daar ook een ding is.

Cloud lost een beschikbaarheidsprobleem op en ai is hopelijk efficiëntie verhogend en of werkdruk verlagend.

Tevens wil de overheid steeds meer informatie sneller hebben. En daar maken ze dan wetgeving van zodat je het moet aanleveren.
Cloud kan ik wel zien (maar dat is ook een commodity; Office 365 abonnementje afsluiten en je hebt "cloud"), maar waarom dat installatiebedrijf advanced analytics en AI voor nodig heeft?

Met gewoon de telefoon opnemen / appjes beantwoorden / mail afhandelen ben je er in heel veel sectoren al wel zo'n beetje. Heel veel werk speelt zich af in de fysieke wereld en dan is er weinig te verbeteren / op te lossen met "geavanceerde digitale technologieën".
Je hebt te maken met informatie voorziening op het project. Het is redelijk ouderwets om met een stapel tekeningen de bouw op te lopen.

Verder is voor AR toepassingen echt wel veel ruimte. Momenteel nog wel te duur maarja.

Verder komt in veel van de klimaatinstallaties veel meer sensoren en stuurkleppen. Dat is ook geen kwestie van simpel aan en uitzetten. De pandeigenaar wil namelijk een lage rekening, maar de gebruiker wil een goede werksituatie.

Ontwerp en aansturing hiervan kan ai een rol in spelen. Zo zijn er wel meer zaken.
Tuurlijk de gemiddelde w of e man doet leidingen leggen en aansluiten. Maar in het voortraject ligt er wel zeker de druk om daar minder door mensen te laten doen waar mogelijk.

Tevens een bedrijf waar je met o365 genoeg hebt aan registratie is geen serieuze installateur. Of betreft een eenmanszaakje oid.

[Reactie gewijzigd door Torched op 8 maart 2025 23:36]

Ik zeg niet dat IT systemen / toepassingen niet kunnen helpen. Er zijn zat toepassingen en, surprise surprise, die worden al tientallen jaren ingezet door het MKB simpelweg omdat het een probleem (efficiënter / goedkoper) oplost of omdat het zaken mogelijk / eenvoudiger maakt dan zonder IT mogelijk is.

Ik zie dat echter niet als iets waar de overheid zich mee bezig zou moeten houden / waar de overheid vage percentages rondom vage statements als beleid hanteert. Want wanneer is een digitale technologie precies "geavanceerd"? Een smartphone is een technologisch hoogstandje, valt dat eronder? En als de medewerkers van een MKB bedrijf een smartphone voor hun werk gebruiken, dragen ze dan bij aan het streefpercentage van de overheid? En als de administratie de cloud opslag van Office 365 gebruikt, telt dat mee? En dan die AI...wat wordt daarmee bedoeld dan? De huidige LLM hype? Een vorm van machine learning? De "slimme AI functies" in het ERP pakket?

In dit soort beleid moeten we kritisch zijn op wat er gezegd wordt en wat het doel is. Dat bouwtekeningen niet meer op papier op de bouwplaats rondgaan maar dat er tablets gebruikt worden is iets wat simpelweg de voortgang van de techniek is waar geen overheidsbeleid nodig is.

Ik heb jaren lang gewerkt voor een grote speler in de regeltechniek / klimaatcontrole. 5-10 jaar geleden ging het al over digital twins voor het soort regeltechnische optimalisaties waar je naar refereert. Was dit AI? Nou nee, want de berekeningen / algoritmes waren bekend (en begrepen!) en met een stukje statistiek naast de daadwerkelijke metingen waren er zeer bruikbare modellen te maken. Is / was dit "geavanceerde digitale technologieën"? Zeg het maar, kies vooral de definitie die je uitkomt.
Lijkt wel alsof de overheid een verkoopmemorandum heeft geschreven voor Microsoft en co nu er druk begint te ontstaan op het gebruik van Amerikaanse Hard- en Software

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.