Groei internetbankieren in 2002 op 27 procent geschat

Banken zullen de toekomst bepalen van internetcommercie, zo valt te lezen op de site van IDC. Zo hebben de banken de afgelopen jaren zich steeds beter op het internet kunnen positioneren en hebben daardoor verschillende strategieën kunnen ontwikkelen. Zo kunnen de klanten tegenwoordig kiezen welke diensten zij via het internet willen afhandelen en welke niet. Dat deze strategie aanslaat in Nederland blijkt wel uit het feit dat er inmiddels 3,7 miljoen bankrekeningen online worden bezichtigd. Dit aantal zal eind van het jaar met één miljoen rekeningen gegroeid zijn, waardoor ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking ouder dan vijftien jaar gebruik zal maken van internetbankieren. Netbankieren

Doordat er steeds meer vertrouwen komt in het afhandelen van geldzaken op het internet zal ook de internetcommercie hiervan profiteren. De verwachting is dan ook dat de uitgaven op het internet de komende jaren van 1,8 miljard euro in 2002 zal groeien tot 12,9 miljard euro in 2006. Dat betekent dat in 2006 elk kwartaal ongeveer zes miljoen mensen een aankoop zullen verrichten via het internet.

Door Jeroen P Hira

10-09-2002 • 18:36

44

Bron: IDC

Reacties (44)

44
44
37
7
0
1
Wijzig sortering
Ik zit ook bij die 27%, heb een tijdje terug me ook aangemeld voor internetbankieren. Je hebt alleen maar voordelen: je krijgt een hogere rente, je krijgt niet meer zoveel van die irritante afschriften thuis, en je kan ook nog is elk moment van de dag ff tjekken hoeveel je nog op je rekening hebt staan :)

Dus ja, kan me er wel iets bij voorstellen dat mensen willen gaan internetbankieren ;)
Ik geef je 100% gelijk! Neem nu de oude situatie:

Je wilt geldovermaken naar iemand. Hoe te doen? Eingenlijk de enige mannier is naar de bank te gaan. Heb jij wel is gezien wat voor een rij daar staat? Omdat er net weer iemand heel moeilijk en vaag aan het doen is.. (sorry toen ik een briefje van 10 Duitse marken ging opruilen ;))

Je zou het natuurlijk met z'n overschijvingskaart moeten doen alleen dan vind ik het nog niks, want het duurt dan zeker een werkweek voordat dat geld op de andere rekining staat (dag 1: ik wil over maken; dag 2: invullen & opsturen/geven; dag 3: verwerken dag 4: verwerken; dag 5: overgemaakt.

En laten we ophouden over Girorekeningen, want daar duurt het sowieso al een werkweek om het over te maken (van SNS Bank (oid) naar Giro dan wel te verstaan).

Neen, nu ik 2 jaar geleden met m'n 'digipas' eigenlijk al 'al mijn bankzaken' kon regelen zat ik me af te vragen hoe ze dat nu vroeger deden.

Neem nu even de praktijk: Ik had iets besteld bij een Internet Shop, meteen geld overgemaakt. Dan duurt het alsnog minimaal 24 uur om het te verwerken (als het van SNS naar een andere bank gaat), maar dannog. Iig had de winkel het geld de volgende dag en op dag 3 had ik het pakket in huis.

Nou als dat nu niet ideaal is weet ik het niet, dit is namelijk tot nu toe de goedkoopste en snelste mannier (los van rembours en telefonisch e.d.).

De site waarop ik inlog gaat via SSL gebeuren. Ik betwijfel of dit nu echt héél veilig is in de vorm van het 'afluisteren' van gegevens. Maar dat maakt me eigenlijk ook niet zoveel uit, als je de voordelen ziet. Immers kan men ook je overmakingskaart onderscheppen.

Overigens moet ik wel zeggen dat het systeem (overmaken e.d.) haaks op de huidige mannier van het afhandelen van dingen op internet staat. Zo heb je bijvoorbeeld een 'verzendlijst', en 'uitgevoerde transacties'. Allemaal wel leuk en aardig, alleen het is niet mogelijk om de kern van een transactie te kopieëren e.d.. Erg handig als je bijvoorbeeld iets fout hebt gedaan en je alleen een rekeningnummer moet veranderen.
De site waarop ik inlog gaat via SSL gebeuren. Ik betwijfel of dit nu echt héél veilig is in de vorm van het 'afluisteren' van gegevens.
Mwah als je alle computers incluis alle supercomputing centers op deze wereld zou schakelen tot 1 grote supercomputer die probeert realtime jouw 128-bit SSL-connectie te kraken zou het nog niet lukken: het is nl. alleen mogelijk met brute force. Check voor de lol eens op www.distributed.net hoe lang men al bezig is met een enorm aantal computers om een simpele 64-bit key te kraken... en 128-bit is nog eens het kwadraat van dat aantal mogelijkheden...

Best veilig dus, is de korte samenvatting :)
SSL is ook niet de enige beveiliging die er gebruikt wordt, al kraak je de SSL code dan nog ben je niet binnen en kun je in elk geval geen opdrachten authoriseren.

Er wordt namelijk ook nog eens gebruik gemaakt van een challenge / response, daar is dat calculatortje voor...
Ik heb nu sinds een aantal maanden bij de bank met een f internetbankieren. Gaat op zich goed, maar ik hou me hart continue vast. Ik zit in de IT en weet dat het aan de achterkant van zo'n site meestal rammelt, nou dat is hier ook zo. Het straalt er gewoon vanaf. Bij elke transactie hoop ik maar dat alles goed overkomt. Maar makkelijk is het wel ja, kan nu al niet meer zonder ;)
Volgens mij is de security van iig de Rabobank best goed geregeld. Ik heb thuis zo een apparaat gekregen waar ik mijn PIN-code in moet voeren als ik een transactie wil doen of inloggen. Dan komt uit dat apparaatje een code en die moet ik invoeren.
Ik maak me er niet zoveel zorgen over. Anders vergoedt de bank het wel denk ik.
Rabobank is volgens mij de beste. Ik ken de Internet-IT organisaties van de grote 4 redelijk tot goed en de rabobank is de meest professionele organisatie, heeft de beste internet kennis in huis en heeft de meest stabiele backoffice systemen. Die heeft ook het beste systeem met de rabobox.

Fortis heeft het slechtste omdat je een smartcard reader nodig hebt die je moet aansluiten op je seriele poort. Postbank werkt met PIN, GIN en TAN codes wat ook niet optimaal is, en de ABN-AMRO met een PIN en calculator.

Als je nog kan kiezen, raad ik de Rabobank aan.

Edit:
ik heb geen rabobank want ik zat bij een andere en had geen zin om alle financiele shit over te hevelen. over een jaar of 3 is het wel ok ;)
Misschien is het nu wel goed geregeld bij de Rabobank, maar volgens mij was hun systeem nou juist een half jaar geleden gehacked ofzo. Ik weet nog wel dat dat ook nog breed op het nieuws was, dat er miljoenen van spaarrekeningen overgemaakt waren enzo, 1 groot drama...

Dus mijn vertrouwen in de Rabobank is ver te zoeken, GEEN aanrader volgens mij dus...
Dat was bij de ABN-Amro hoor, niet bij de Rabobank. ;)
Heb een keer niet zo'n goede ervaring bij EEN bank gehad... geagendeerde opdrachten die opeens maanden van tevoren werden afgeschreven en de helpdesk die er op dat moment niks vanaf wist.

Dit gepruts gebeurde in het weekend en pas 's maandags hadden ze hun backup blijkbaar goed terug kunnen zetten. }:O
Stond toen wel rood de hele tijd, wel netjes dat me dat achteraf niks kostte.

En dit is nou waar je afschriften voor hebt! Mocht er iets "vreemds" gebeuren dan heb je tenminste nog officieel bewijs... :7
Een statement van de helpdesk op mijn vraag of een uitdraai op mijn printer in zo'n geval zou voldoen: "Nee, helaas mijnheer, dat accepteren wij niet".
Vandaar dat ik geen internetspaarrekening via het net heb, voor mijn gewone rekeningen zou ik idd niet meer zonder kunnen.
Anoniem: 36844 @Diago11 september 2002 00:17
Uhm, ik krijg ook gewoon nog steeds afschriften van mijn bank en ik heb Rabobank internetbankieren.
Het werkt ook ontzettend snel en is helemaal onmisbaar als je ook nog zaken enzo op ebay wil doen.
Ik zie tot nu toe alleen maar voordelen.
en derde van de Nederlandse bevolking ouder dan vijftien jaar gebruik zal maken van internetbankieren.
lijkt me zeer sterk. Er zijn zat mensen die niet eens een pc/ inet hebben + iedereen die gewoon geen internet bankieren wil doen (iedereen boven de 50?) . Ze zullen vast overdrijven, dubbeltellen van mensen met meerdere rekeningen of per huishouden iedereen mee tellen.


Edit: Misschien dat alle online beleggers ook meegeteld worden.
Ik vraag me alleen af hoeveel mensen er naderhand weer afhaken. Ik heb zelf ook internetbankieren, maar die k*tsite is meer down dan up. Als hij wel up is gaat alles zó traag dat ik net zo goed zelf naar de bank kan gaan om de opdracht te geven. Mailtjes hierover worden steevast beantwoord met "we werken eraan" maar er verandert nooit wat. :r

Laten ze eerst maar eens zorgen dat het betrouwbaar is en dat de server voldoende capaciteit heeft, misschien dat het dán echt gaat aanslaan.
Ik ben ook al een poosje aan het Internetbankieren met DE bank. In het begin was het inderdaad zo dat de site meer off- dan online was. En supertraag. Tegenwoordig werkt het als een speer. Banken zijn trouwens wel blij dat je aan het internetbankieren bent. Het kost hun nauwelijks wat. En een smerige truc is, waar ze het meest mee verdienen, de rentedatum een beetje opschuiven zodat je 2 dagen geen rente over je geld krijgt.
Ik ben er nu iig heel blij mee, ben sinds kort ook aan het beleggen. (amateur) is wel heel handig hoor.
Ja, hier komt gewoon weer naar voren dat het internet absoluut nog niet volwassen is. Het is nu in de pubertijd zeg maar, en dan krijgt internet nog wel 'ns eigenwijs gedrag. Ach daar leren we van zeg ik altijd maar. Maar erop schelden heeft dus geen zin kerel ;)
Zal ik eens vertellen waarom veel mensen zijn overgestapt?
De reden is simpel er worden erg veel banken gesloten en daarom moet iedereen het gedwongen online doen :r of naar een bank die kilometers verder licg. :r

Nu er geen bank meer bij ons in de wijk is laat de service van de flappentap te wensen over, dat ding heeft zelden geld in zich . :r

Het voordeel is wel dat je snel geld over kan maken.

[Edit:] ik ben dus geen bankrover ofzo!
Nou, geloof mij maar dat ik maar wat blij ben met Online Bankieren.

Voorbeeld: Ik woon in Tiel en werk in Nieuwegein.

Mijn werk begint om 08:00 en is klaar om 16:30.

De bank gaat open om 10:00 en sluit om 16:00.

Door de week kan ik dus sowieso al niet naar de bank omdat ik langer werk dan dat de Bank open is, dan reken ik voor het gemak de reistijden nog niet eens mee... Wil ik dus door de week iets regelen, moet ik een paar uur later beginnen of om maximaal 14:30 bij mijn werk weg gaan.

Goed, dan zijn ze zo vriendelijk om een "koopavond" te hebben, bij ons is dat op Donderdag, tussen 18:00 en 20:00. Je kunt wel nagaan dat je er dan niet wilt zijn, want met een beetje pech sta je om 20:00 nog in de rij als ze je er uitkicken omdat ze sluiten.

Zaterdag moeten de arme bankmedewerkertjes weekend vieren, dus dan kun je ook al niet.

Nee hoor, laat mij mijn overschrijvingen maar lekker met de Puter doen, zonder afschriftjes heen en weer te hoeven Taxi'en met verlengde doorlooptijd, of iedere keer weer die stomme acceptgiro's op de bus te doen. (Nee, ik wil niet alles met machtigingen doen..)

Laat staan al die rotte wachttijden en dat bekakte bankpersoneel wat wegens één of andere reden altijd het idee heeft dat ze boven de rest van de mensheid staan.

Tuurlijk heeft het voordelen voor de bank als de mensen gaan telebankieren (minder kosten wegens filialen en personeel en adminstratie etc...) maar het heeft ook zeker voordelen voor jezelf.

Bij ons zijn er amper filialen dichtgegooid, maar ik ben maar wat blij dat ik kan Telebankieren. :)
hee wat doe jij dan op tweakers.net? ga dan een brief sturen naar een krant oid om je punt te maken :P :D
Dat vind ik niet zo raar.
Ik had zelf ABN amro Homenet thuis bankieren maar daar gaan ze mee stoppen per 31december 2002.
Je bent dus eigenlijk verplicht om over te stappen naar internetbankieren!
Iedereen die homenet heeft, heeft al een bericht gekregen dat ze er mee stoppen, tegelijkertijd kan je gratis internetbankieren aanvragen (en dus gebruiken)
dan zijn dus een boel mensen die dit jaar moeten overstappen !
Ik hád ook Homenet, en ik wás er ook heel erg tevreden over. Erg gemakkelijk wás het gebruik van budgetposten zodat je je aftrekposten direkt terug kon vinden voor het aangeven van de belasting. Na een crash heb ik de boel niet meer geïnstalleerd omdat De bank er mee ophoudt. :( :r :( :r :(

Helaas is het internetbankieren lang niet zo "geavanceerd"; eenvoudige budgetposten aanmaken en de historie meer dan een of een paar maanden terugkijken kan ik nu niet meer. Als dat nu eens ingebouwd kon worden samen met een exportfunctie naar een spreadsheet of een database, dan zou je tenminste weer een beetje uit de voeten kunnen. Blijkbaar is dat weer een heel ingewikkeld klusje of ziet De bank er geen brood in om de klanten een beetje service te geven.

* 786562 HDoc
De personal account managers zijn ook al verdwenen, en ik kan nu naar mijn Bankshop :r om pasjes te halen en een mij onbekende :( financieel adviseur bij mij thuis uitnodigen om mij van advies te dienen.

Wie weet een betere bank dan De bank?
Helaas is het internetbankieren lang niet zo "geavanceerd"; eenvoudige budgetposten aanmaken en de historie meer dan een of een paar maanden terugkijken kan ik nu niet meer. Als dat nu eens ingebouwd kon worden samen met een exportfunctie naar een spreadsheet of een database, dan zou je tenminste weer een beetje uit de voeten kunnen. Blijkbaar is dat weer een heel ingewikkeld klusje of ziet De bank er geen brood in om de klanten een beetje service te geven.
Beetje off-topic, maareh probeer SNS IB eens. Geheel gratis en:
1. Saldo-overzicht tot een jaar terug.
2. Hoogste internetrente (ik geloof 4,3).
3. Importeren naar andere programma's (zoals Excel) is geen probleem.

Ik bankier zelf overigens bij de Rabobank. 8-)
Trouwens als je overstapt naar internet bankieren en je zegt daarna je Homenet abbo op via de ABN site dan krijg je als beloning een heel Staatslot met jackpot. :9

Misschien dat de Bank mij 17 september een hoop geld gaat opleveren. :+
Ik wil errug graag overstappen op internetbankieren, maar helaas vraagt de Postbank (mijn bank) er nu nog geld voor.

Zeker aangezien het bij andere banken gratis is ben ik niet bereid ervoor te betalen.
Bij die andere banken moet je betalen voor je bankpas.
Doe het al een paar jaar (was een van de eersten, nog met zo'n Digipas :P) en eigenlijk nooit spijt van gehad.
Het went enorm snel en is supermakkelijk.
Het enigste wat ik nog graag zou zien was een Oneline Betaal ID ipv die klote creditcardnummers.
Zodat je geen creditcard nodig hebt om online te kunnen betalen (ook in het buitenland), maar een soortgelijk geaccepteerd nummer gekoppeld aan een normale rekening zonder dat je daar extra pasjes e.d. voor nodig hebt. (natuurlijk wel afgeschermd met wachtwoorden, random seeds etc)
Veel sites accepteren ook PayPal
En PayPal accepteert alleen creditcards, of een hoeveelheid geld die je naar een rekening bij hun hebt overgeheveld.
Zo kun je nog steeds niet je bestaande lopende rekening gebruiken voor inet-betalingen.
In mijn omgeving zie ik ook meer mensen interbankieren gebruiken ....
Het lijkt me niet een trend maar een meer zeer gewild en goed werkend medium (of het wel veilig is vraag ik me wil af ..)maar ja daar zouden de Banken eigenlijk iets meer garantie op moeten geven !Want volgens mij is het nog steeds zo dat de verantwoordelijkheid nog steeds bij jezelf ligt ....dus als je door zo n cyberknakker je hele studiebeurs kwijt bent vraag ik me af of de banken je een beetje willen matsen !
dus als je door zo n cyberknakker je hele studiebeurs kwijt bent vraag ik me af of de banken je een beetje willen matsen
Ik denk dat dat ook nog een beetje te maken zal hebben hoe je je geld kwijt bent geraakt. Als jij gehacked wordt en dat had je zelf neit kunnen voorkomen (banks fout) zal je wel eerder je geld kwijt zijn dan als je gewoon een beetje slorig op je eigen pc-tje gehacked wordt.
Ervoor betalen vind ik zowiezo onzin, het scheelt de bank immers geld en moeite!
Heb girotel, en als student is dat dus wel gratis.
Maar het is gewoon lekker om acceptgiros alvast in te voeren en zo..of per maand of kwartaal alles in te kunnen stellen. Ook makkelijk als je op vakantie bent!
Een simpele digipas kost voor de bank 25 euro's, een random acces reader nog meer! De bank moet tevens investeren in nieuwe mogelijkheden (ook veiligheid!) en die moeten ook terug verdiend worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.