ING telt ruim acht miljoen online thuisbankierders

De online afdeling van de ING-bank, ING Direct, telde einde september 8,1 miljoen klanten, zo lezen we op Emerce. Eind 2002 had de ING nog maar vijf miljoen online klanten, sinds die tijd is het klantenbestand gestegen met ruim zestig procent. Deze klanten zijn vooral binnengekomen door overname van de Duitse e-banken DiBa en Entrium. Het totaal aan geld op de online rekeningen steeg met tweeënzeventig procent ten opzichte van eind 2002, tot een totaal van 94,8 miljard euro. Op dit moment is ING Direct actief in een achttal landen, waaronder dus Duitsland, Australië en de Verenigde Staten. In de VS opende de bank ook een aantal koffiehuizen, waar mensen worden uitgenodigd voor een kennismaking met de internetbank. Uit de cijfers blijkt een mooie toekomst voor ING Direct; van een verlies van drieënzestig miljoen euro vorig jaar is men dit jaar gestegen tot een winst van drieënnegentig miljoen euro:

Netbankieren "ING Direct continueerde haar snelle groei en droeg 93 miljoen euro bij aan het groepsresultaat, vergeleken met een verlies van 63 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar", aldus Ewald Kist, voorzitter van de Raad van Bestuur van ING in een verklaring. "Dit is een bewijs van de winstpotentie van dit aantrekkelijke concept."

Door Tamara van Hal

Nieuwsposter

17-11-2003 • 12:30

30

Bron: Emerce

Reacties (30)

30
30
22
14
4
3
Wijzig sortering
Wat ik nog niet snap is dat voor internetbankieren betaald moet worden?
Het is toch voor hun uiteindelijk goedkoper als ik mijn opdrachten via internet stuur dan via de post.

Dan moeten ze porto betalen, die dingen scannen en verwerken. Terwijl dit bij internetbankieren automatisch gaat.
Bij de Rabo hoef je voor Internet bankieren niets te betalen, alleen als je van het offline pakket gebruik wilt (blijven) maken, betaal je.
die enveloppe etc. hebben ze al in huis, evenals de procedures om tot verzending van die enveloppe te komen. De software (inclusief beveiliging etc) en procedures voor het bankieren via internet moesten nog ontwikkeld worden. Dit soort bedrijven besteden dat soort opdrachten uit bij grote IT-bedrijven a la Sogeti, Cap Gemini, Pink Roccade en die vragen lachend 80 euro voor een HBO-er die niets kan (=vertraging, eeuwig bezig blijven bevindingen op te lossen). Zo'n project kan dus aardig in de papieren lopen (tientallen, zo niet honderden miljoenen) en daarnaast moet je alle gebruikers ook nog eens voorzien van een calculator tbv. het challenge-response systeem.

Als laatste zijn banken de grootste geldwolven allertijden, dus ze willen er ook nog iets aan verdienen.. vandaar..
In tegenstelling wat bovenaan het bericht staat gaat het NIET om ING Bank, maar om ING Direct, wat onderdeel is van de ING GROEP. Een kleine misser in de berichtgeving. d :+ (Nee ik werk er niet, hoewel ik er wel als externe veel heb gelopen)

ING Direct heeft dus 8,1 miljoen klanten; wereldwijd in 8 landen. Dit staat dus los van de klanten die ING Bank heeft of de Postbank of eh... Nationale Nederlanden, wat ook allemaal aparte bedrijven onder de ING Groep zijn. Zie http://www.inggroup.com
Geen van deze klanten sturen dus betaalopdrachten via de post. ING Direct is een afgeleide van het postbank concept dat verder is uitgewerkt.

Er wat gevraagd over de infrastructuur. Hmm, da's natuurlijk niet iets om in de openbaarheid te gooien. Ga er maar vanuit dat er in mindere mate of geen gebruik wordt gemaakt van allerlei MS Windows based serversystemen. De kernsystemen (voor verwerken betalingen e.d. zijn allemaal mainframe achtige systemen (AS/400, RS/600, S/390, etc.).

Een thuisbankierder is iemand die zijn bankzaken grotendeels vanuit huis regelt, hetzijn via internet, hetzij via een off-line applicatie. Wat betreft ING Direct gaat het uitsluitend om internetgebruik.
Pasgeleden heeft de Rabo bekend gemaakt zie alleen nog maar te rrichten op de binnenlandse markt. Als je dan dit bericht leest, is er toch veel te verdienen in het buitenland met telebankieren.

En zover ik weet is rabo telebankieren nog steeds als beste getest in Nederland, toch? Jammer, zo lopen ze toch heel wat omzet mis, door een dochter in het buitenland op de markt te zetten
De Rabobank heeft een fundamenteel andere strategie dan de andere Nederlandse banken zoals ABN-AMRO en ING. Hun keuze om voornamelijk een binnenlandse Nederlandse bank te zijn heeft wel gevolgen voor de totale omvang die ze kunnen behalen, maar opzich brengt veel omvang ook risico's (zie Ahold!) met zich mee en vaak gaat de efficientie er uiteindelijk ook aan. Wat de "beste" strategie is ligt volledig af van wat het is dat je wilt bereiken. Veel geld verdienen kan op meerdere manieren :)
Met telebankieren an sich valt niet veel te verdienen. Bedoel, jij hoeft toch ook niet per transactie te betalen ? Waar de winsten liggen is bij de bank zelf, besparingen op baliepersoneel en verwerking van papieren overschrijvingen. Maar dan moet je wel eerst klanten hebben. Dus eerst een bank met duur personeel overnemen, om dan de klanten te laten telebankieren om zo je kosten te drukken.
Met andere woorden: met telebankieren an sich valt dus heel veel te verdienen, want naast dat je op het geld als bij iedere andere rekening rendement kan behalen als bank door het slim te investeren kan je ook nog eens in de kosten snijden door automatisering van de in- en uitvoer (lees overschrijvingskaarten en bankafschriften)


Ik ben nu al een paar jaar vervent giroteller (via girotel-online) en ik zou ECHT niet meer anders willen. De hele tijd dat op-en-neer geloop voor je overschrijvingen, en dan vergeet je er weer een, blijkt'ie ondertussen bij het oud papier te liggen....
Geen gezeur meer met je saldo, je kan het altijd opvragen, plus de rest van je rekeninginformatie (alle overboekingen en spaarsaldo's) en dat ook destenoods in Australie of waar anders ter wereld. En zo'n TAN lijst met unieke codes per transactie is natuurlijk superveilig zolang de lijst maar niet fysiek uit je huis wordt "ontvreemd". Een keylogger is hier niet effectief en ook valt er geen code te "kraken". De enige zwakke plek is als iemand de posterijen overvalt, jouw lijst kopieert en jou weer een onbeschadigd exemplaar toesturen.

Helaas is girotel niet gratis (voor mij wel ... op de een of andere manier heb ik er nog nooit aan betaald weet niet waarom) terwijl dat eigenlijk wel zou moeten want ze verdienen toch geld door minder papierwerk...
Ik denk alleen dat het voor een 'kleine' bank als de Rabobank moeilijk is om in het buitenland direct dezelfde service te bieden die ze in Nederland wel garanderen. Denk alleen al aan de enorme investeringen die ze zouden moeten doen om net als in Nederland véél vestigingen te plaatsen, iets wat bij hun service level past.
Rabobank een kleine bank? Ze staan anders als het om "business finance" gaat wel op de vierde plaats, voor banken zoals de ABN Amro en de ING bank. Verder is de Rabobank een grote speler in het online gebeuren in Europa, waar ze ook in de top staan.

Ze zijn overigens niet allleen in Europa actief, maar ook in Australie zijn ze actief.

Klein kan je de Rabobank dus niet noemen, ze hebben alleen een andere manier van bedrijfsvoering vergeleken met de andere banken.
Denk alleen al aan de enorme investeringen die ze zouden moeten doen om net als in Nederland véél vestigingen te plaatsen, iets wat bij hun service level past.
Dat hoeven ze niet, ze kunnen een samenwerkingsverband met andere banken aan gaan en op het gebied van internetbankieren zijn ze dus al internationaal bezig.
[TV-reclame imitatie]
(nederlands accent)
"We are also the largest internet bank in europe"

(later, 2 britten)

"Europe, that doesn't include us does it?"
"Yes, i'm afraid so"

Humor. lol. haha.

Maar verder, Rabobank is wel een leuk systeem, ik zit er al jaren op. Ik heb ook nog nooit gehoord dat ze gehackt ofzo zijn, Of ze stoppen dat in de doofpot, of ze zijn nog nooit gehackt.
Ehmmmm, de computer idee heeft ze zelfs gehacked.....
Een paar jaar geleden wist men de transacties n.l. via andere pagina's om te leiden...

B.t.w., ben zelf Rabo klant, dus niet om ze de grond in te praten.
Ik zei ook "ik heb nooit gehoord"blablabla. Maar dat zijn de transacties, dat is wat minder belangrijk. Ik bedoelde dus, dat je ze hacken kunt, zodat je iemand zijn bankrekening kunt leegplunderen.

En ik ben zelf ook rabobank klant, en ik ben er zeer tevreden over.
8 miljoen thuisbankierders is wel erg kort door de bocht. Er wordt gesproken over online klanten en de ING-bank richt zich ook op de zakelijke markt. Deze zullen volgens mij inmiddels voldoende aantallen hebben dat ze ook in de statistieken zichtbaar zijn.
Idd, toch geeft een stijging van 60% wel aan dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van online thuisbankieren.
8,1 milioen klanten in 8 landen... ik wou dat er bij stond hoeveel klanten ze totaal hebben in die 8 landen, dus welk percentage klanten internet gebruikt. Wat ik ook wel wil weten is welk percentage van alle betalingsopdrachten via het internet komt, en hoeveel nog gewoon via de invulkaart en de enveloppe.
Dat is volgens mij nogaltijd relatief laag: Veel mensen die er redelijk verstand van hebben, zijn er nog een beetje huiverigvoor qua veiligheid, en ik denk dat er een nog grotere groep nono's is, die het helemaal een "ver van hun bed show" vinden. Denk hier met name aan ouderen e.d.
ING Direct is voornamelijk een spaarbank en niet een bank waar je ook een betaalrekening hebt.

Als er dus al geld overgeboekt moet worden is dat van de ING Direct spaarrekening naar je eigen betaalrekening. Dit zal niet zo heel vaak voorkomen, tenzij je regelmatig weer geld opneemt natuurlijk.
Wat ik ook wel wil weten is welk percentage van alle betalingsopdrachten via het internet komt, en hoeveel nog gewoon via de invulkaart en de enveloppe.
In 2002 hoorde ik op een beurs iemand van de Ned. Ver. van Banken zeggen dat het 30-40% van de binnenlandse overschrijvingen betrof.
'kwee niet of dat particulier met of zonder zakelijk was.
Om het aantal klanten te verdubbelen zouden ze de volgende optie moeten integreren.

Bedrijven en instellingen zouden electronische betaalopdrachten naar jouw rekeningnummer/bank moeten kunnen sturen.

Als je inlogt bij je bank, zie je automatisch welke rekeningen nog betaald moeten worden.
Even bevestigen en betaald is de rekening.

Natuurlijk zijn er nog wel enkele zaken die aandacht vragen.
- Weet het bedrijf jouw bankrekening
- Beveiliging.
- etc..
edit:
was eigenlijk een antwoord op rtfm


Ik gebruik ING bankieren en het is wel al mogelijk voor bedrijven om jou een rekening te sturen met een link die direct in een online overschrijving met je ING homebank alle nodige gegevens invult. Bibit maakt hier bvb. al gebruik van.
Wat is ING's definitie van thuisbankierder, en wat is in dat opzicht de definitie van de Rabobank? KPN zit bijvoorbeeld ook rond te gillen dat er al honderdduizenden mensen gebruik maken van i-mode, maar veel mensen hebben simpelweg een toestel met i-mode in hun handen (gedouwd) gekregen maar hebben dat hele i-mode nog nooit gebruikt.
Gaan ze nu in nederland ook koffieshops gebruiken om internetbankieren te promoten? :+
Jup, volgens de media wel ja.

In de VS zitten ze allemaal te balen over de 'fees' die banken vragen. De burger was niet tevreden over de prijs/kwaliteit verhouding. Je betaald overal een fee voor en de service/support is bagger. *)

ING springt daar handig op in met een koffiehuis waar mensen (gratis) online hun bankverkeer kunnen beheren, mits ze een rekening bij ING hebben ;)

*) Doet me denken aan de helpdesk op mijn school :?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.