Vlamingen mogen in april plug-and-playzonnepanelen activeren, melding niet nodig

Vlamingen die vanaf april plug-and-playzonnepanelen willen gebruiken, hoeven die straks niet verplicht aan te melden bij netbeheerder Fluvius. Dergelijke stekkerzonnepanelen mogen vanaf april worden gebruikt.

België verbood dergelijke systemen tot nu toe, in tegenstelling tot Nederland en Duitsland, maar vorig jaar werd al bekend dat zulke zonnepanelen wel werden toegestaan. De regelgeving vereiste aanvankelijk dat zonnepanelen en thuisbatterijen via een aparte omvormer en zekering direct op de meterkast werden aangesloten. De Belgische federatie van netbeheerders, Synergrid, heeft een technisch voorschrift C10/11 herzien, waardoor deze beperking verdwijnt. Fabrikanten konden hun plug-and-playtoestellen al vanaf 17 oktober 2024 laten goedkeuren.

Oorspronkelijk was er ook sprake van dat gebruikers hun panelen verplicht moesten aanmelden bij de netbeheerder, net zoals bij conventionele PV-installaties en thuisbatterijen, meldde De Tijd afgelopen jaar. Die verplichting vervalt nu voor Vlamingen die dat aan Fluvius hadden moeten melden. In Wallonië geldt die verplichting nog wel bij netbeheerder Ores. Wel moeten fabrikanten ervoor zorgen dat de panelen automatisch uitschakelen bij een stroomonderbreking. Vanaf 17 april 2025 mogen consumenten daardoor stekkerzonnepanelen officieel gebruiken, met een limiet van twee stuks per huishouden.

Update, 12.40 uur - In het artikel stond aanvankelijk dat het aanmelden niet meer verplicht is voor alle Belgen, maar dat geldt alleen voor inwoners van Vlaanderen en Brussel. In Wallonië blijft de verplichting bestaan.

Update, 27 maart - In een eerdere update staat dat ook Brusselaars hun panelen moeten aanmelden, maar dat blijkt toch niet het geval.

Door Rard van der Hoeven

Nieuwsredactie

13-03-2025 • 10:54

87

Submitter: Mortis__Rigor

Reacties (87)

87
87
74
2
0
9
Wijzig sortering
2 per huishouden is wel erg minimaal.
De meeste stekker-panelen leveren tussen de 350 en 450 W.
Maximaal 2 is voor de meeste mensen totaal niet interresant wat capaciteit betreft.
Valt wel mee. Als je het niet kunt opslaan en er alleen je eigen verbruik mee afdekt dan kom je best een eind. Om een idee te geven, mijn huishouden verbruikt rond de 400W continue, 's nachts iets minder en overdag wat meer. Alleen bij piekgebruik (koken, wassen, etc) meer. Als je die 400W overdag niet hoeft af te rekenen kan het zeker interessant zijn.
De meeste mensen kijken naar deze casus als een groen fenomeen.
Alleen de energiemaatschappij is een commerciele instelling. Deze ziet hierdoor zijn inkomsten teruglopen, echter dient wel de capaciteit te behouden voor als het bewolkt is.
En vraag en aanbod schommelen nog meer. Met als resulaat dat ook de leverancier extra investeringen moet doen, die de prijs weer doen stijgen.
Dus extra apparatuur, en afschrijvingen aan beide kanten. Dus of die wiebelstroomoplossingen nou echt zo groen zijn.... Het is wel goed voor de economie.
En de meeste burgers doen dit voor de besparingen en die gaan van een koude kermis thuiskomen. En daarnaast denkt de energiemaatschappij, waarom mogen mijn afnemers gratis stroom maken. Dat kan ik beter (professioneler, grootschaliger, prijstechnisch) beter zelf doen. En die gaat dat ook doen, en maakt het financieel nog onaantrekkelijker voor de burgers. Zie teruglever "boetes" in Nederland

[Reactie gewijzigd door GigaHenk op 13 maart 2025 11:22]

Henk, je haalt hier een aantal zaken door elkaar (leverancier, netbeheerder, NL vs B) en daarvoor zakt je bijwel in elkaar.
Een plug-en-play zonnepaneel, mits op goede locatie opgehangen, is een slimme financiële zet.
400 watt continu? You good? Ik haal de 250 gemiddeld nieteens als ik alles meereken.
Tja, over januari vorig jaar zat ik op 50 kWh gemiddeld per dag. Dus gemiddeld bijna 2000 watt continu. Alles gaat elektrisch hier, warmwater, opwarming etc.
70m2 appartement in Scandinavië ;)
Niet helemaal te vergelijken een Scandinavisch huis vs. een NL/BE huis die veelal verwarming en vaak zelf het fornuis op gas heeft.
Fornuis op gas wordt steeds minder. Inductie komt steeds meer opzetten.
Wij hebben nog wel een gasgestookte cv, maar voor de rest is alles elektrisch.
Ook hebben we 2 airco's staan.
Gemiddeld genomen verbruikten wij in januari 26KWh gemiddeld per dag
Ik heb hier een bergwarmtepomp staan (die hier als zuinig bestempeld wordt) maar op een verkeerde (koude) dag schiet ie ruim langs 100KWh per dag heen. Ik heb hier el-verbruik van 14.000KWh per jaar en dat is "vrij laag" voor een vrijstaand huis hier in Zweden "dankzij" de bergwarmtepomp.
Sodeju.
Mijn groot vrijstaand huis hier in Limburg verbruikt 600 kuub gas en een stroom verbruik (2023) van 7.100Kwh. en daar gaat mijn zonne opwek van 4.700Kwh nog van af.
Je schrikt pas echt als je weet hoeveel energie je uit die 600 kuub gas haalt: tussen de 5000 en 6000 kwh. Dus je zit nagenoeg op hetzelfde als Genom. En dan is het daar waarschijnlijk ook nog een stuk kouder :)

[Reactie gewijzigd door rubenkemp op 13 maart 2025 18:56]

ja precies, voorbeeld was ook meer om dat aan te geven tegenover de comment "You good?" hierboven, dat huizen en verbruik erg kunnen verschillen :)
Daar zat ik net iets onder! En idd alles elektrisch, maar dan in Nederland.
jij haalt 250W gemiddeld niet, dus jouw verbruik is minder dan 6kWh per dag?!

Bij mij gemiddeld per dag over februari
- EV => 12,6 kWh
- Verwarming gelijkvloer: 10,5 kWh
- Verwarming kamers: 4,4 kWh
- Verwarming badkamer: 0.8 kWh
- Routers,switches,AP's, Server, NAS: 2,6 kWh
- mijn computer: 1,4 kWh

- From solar: 32 kWh (waarvan 6.5 kWh naar grid en 11.6 kWh naar batterij)
- From grid: 17.5 kWh

- Verbruik gas: 0.57m³ (warm water)

Maart is een veel betere maand; daar heb ik tot op heden nog maar gemiddeld 2,5 kWh per dag van het grid gehaald.

[Reactie gewijzigd door Prince op 13 maart 2025 14:56]

Klopt, er gaan weken voorbij dat ik niet boven de 5 kWh per dag uit kom. Ik ben dit jaar pas 3x over de 35kWh per week uit gekomen. Als ik een weekje op vakantie ben, blijf ik op 1,5 per dag steken.
Ik heb alleen een p1 lezertje, dus kan het niet categoriseren zoals jij.

Ik heb nog gewoon CV en zit op zo'n 2 kuub per dag sinds afgelopen december. Toen heb ik dat ding ingeplugd.

Ik doe niks bijzonders denk ik. Ik heb een modem van de provider (zyxel), inbouw koelkast met vriesvakje, losse vriezer van pre 2000 en een tv op standby. Volgensmij zijn dat mijn enige sluipverbruikers.
Thermostaat staat continu op 19 ivm vloerverwarming.

Hoe verstook jij in godsnaam 16 kuub gas per dag als je het nieteens voor verwarming gebruikt? Ik heb in heel maart tot nog toe maar 14,4 verbruikt.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 13 maart 2025 14:54]

:+ 16m³ was op een maand... 0.57m³ dus.. goed gezien
Ik begon al te denken dat iemand bij jou douchen als voltijd baan had, maar dat klinkt al logischer ja.
oh, ken je mijn dochter :+
(wat ben ik blij dat zij niet op tweakers zit)
Misschien heeft die een groter gezin?
Nee, een groter homelab :+
Er draaien hier continue 3 ESX servertjes, 2 NASjes, 2 flinke netwerk switches en een firewall. Die 150W verschil ten opzichte van @youridv1 is daar snel mee verstookt.
Ik doe 90 watt (vriezer, koelkast, router, WTW) continu, maar ja offgrid in Portugal is toch een andere zaak.
Ik werk bv van thuis uit, 5 dagen per week & mijn PC setup verbruikt steeds 350 Watt van 8u in de ochtend tot ongeveer 18u. Ik ga zeker een setje aankopen van 2x 450wp panelen, gezien dit toch al een heel deel van mijn constant verbruik overdag kan wegwerken :) Hangt een beetje af van je situatie...
Belangrijke kanttekening is dat dat natuurlijk geen continue-oplossing is. Als het even bewolkt is, daalt je productie.

Wel eens goede oplossing om je verbruik enigszins te egaliseren. Maar waarom dan geen zonnenpanelen met batterij?
Waarom leg je dan geen zonnepanelen op je dak ? Ik woon in een oud huis, ik vertrouw de kabels hier niet genoeg om daar zelf veel te gaan opgooien.
Ben nieuwsgierig wat voor pc je hebt als deze effectief 350W verbruikt. Mijn computer verbruikt tussen de 100W en 130W doorheen de dag.

Ik heb een R7 5700X (octacore - 4GHz) met een GeForce RTX 4060 Ti (16GB) en 32GB RAM en 2x Samsung SSD 990 PRO. Daarbij een Samsung 31,5" Samsung C32HG70 scherm.
ik dacht dat het om 2 stekkerpaneel installaties ging. (daar kunnen meerdere panelen per installatie op)
Samen mogen deze niet meer dan 800watt op het net zetten. (het totaal piekvermogen van de panelen zelf mag hoger dan 800watt zijn zolang er maar max 800 door de stekker gaat)
Dacht dat de max 600W is (in NL iig), mijn installatie van 640Wp is gelimiteerd op 600W. De panelen hangen verticaal op het zuidoosten en zuidwesten, dus haal daar maar de helft van. Maar kan ik, op een zonnige dag, toch m'n continue en pc verbruik mee opwekken.
Daar is, zover ik weet, een technische reden voor. Je belast er een groep mee, idealiter plug je deze panelen dan ook in een groep die niet gebruikt wordt. Veel mensen zullen dit niet doen, dan zal het inpluggen van meerdere panelen zorgen voor gevaarlijke situaties met overbelasting.
Je belast er geen groep mee je gaat parallel invoeden. De zekering van de groep zal dus later uitschakelen dan normaal. Waar die voorheen afschakelde bij 16A zal dat dat nu pas bij 19,5A zijn als de panelen vol leveren. ((800W/230V)+16A)

Ik zou daar zeer terughoudend in zijn omdat veel schakelmateriaal zoals schakelaars en WCD's vaak eigenlijk maar 10A continu mogen leveren.

[Reactie gewijzigd door jbhc op 13 maart 2025 12:17]

Het rendement wordt wel steeds hoger, misschien nu niet maar in de toekomst meer. En alle beetjes helpen, de vraag is inderdaad wel of je het eruit zal halen.
Op jaar basis kan dit toch wel tellen.

Zelf had ik vroeger 2 zonenpanelen van 285Watt.
Deze genereren 600kW op jaar basis. Toen ik een totaal verbruik had van 2000kW waren die 2 panelen toch al enorm.
Je kunt 4x400W panelen aansluiten op een 800W omvormer. Dan kun je met gunstige oriëntatie ongeveer 1400kWh produceren. Lijkt me toch heel aanzienlijk.
Ik denk dat je bij meer panelen al snel richting een vaste opstelling gaat waar het wel direct op een losse groep zit zonder stekker in het stopcontact. Die plug and play panelen lijken meer bedoelt voor dat enkele paneel wat je op een schuurtje of balkon kan plaatsen.
Wie controleert het aantal dan? Het is toch niet zo dat je bij de aanschaf iets moet overleggen waaruit blijkt dat je er nog geen 2 hebt
In België kennen we het gezegde: "De vraag stellen, is ze beantwoorden"
De brandverzekering bij een incident :)
}> Oh, dat is werkelijk een belangrijk punt en kan worden gebruikt voor 'angst' creeeren en framing.

Heb je meer dan twee plugin panelen/thuisaccu's dan niet verzekerd
Maximaal 2 is voor de meeste mensen totaal niet interresant wat capaciteit betreft.
Stel, in mijn geval, wanneer zou die capaciteit dan wel interessant worden?
Geen idee waarom dit voor de meeste niet interessant zou zijn als je er nog geen liggen hebt of om de een of andere reden geen kan leggen op je dak.
1. het vermindert je piekbelasting, ja in België betaal je daarvoor. Het is niet de aansluiting (ampere) die telt zoals in Nederland hoeveel je voor het gebruik van het netwerk betaalt, maar een combinatie van het daadwerkelijke verbruik en het piekverbruik.
2. die paar panelen brengen altijd het meeste op, want de stroom die ze leveren dienen waarschijnlijk bijna altijd voor eigen gebruik. Teruglevering aan het net van je overschot zonder dynamisch contract vermindert de gemiddelde winst per paneel bij veel panelen.

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 13 maart 2025 18:45]

Klopt helemaal. Heb er 5 jaar geleden ook 2 met een stekker gekocht. Dak is oud en ik vertrouw dat niet met extra gewicht. 2 plug en play panelen zijn makkelijk zelf te plaatsen, geen aanpassing aan meter kast nodig. En betaalbaar, veel lagere investering dan een dak vol.

2 stuks passen op mijn schuurtje. 4 had ook gekund, maar dan staan er 2 heel snel in de schaduw van het huis. Daarom maar op 2 gehouden.

En de 2 panelen zorgen er voor dat mijn gemiddelde per maand naar beneden gaat. Het drukt gewoon de kosten. En voor de moeite en investering was het het zeker waard.
Gezien dit voor de meeste mensen op een appartement zal zijn (geen eigen daken) zal 2 wel voldoende zijn om je balkon mee te vullen, ergens hoop ik dat het niet te veel vervuiling gaan opleveren zoals de wildgroei aan sateliet ontvangers/schotels in sommige wijken/steden
Verhuurders en VVE's verbieden dit vaak. Dus dat zal hier ook wel voor gaan gelden.
Ja, maar die verboden houden juridisch vaak geen steek. Zeker als we het bv ook over satellietschotels of fiberaansluitingen hebben vallen ze steevast bot.

Er zijn bv ook een aantal casusen van beschermde gevels waar mensen het hebben gewonnen van de stad over een installatie van een satellietschotel.

Dit gaat een geval worden van dat ze dit in contracten gaan verwerken, maar dat er nul enforceability is - nog een ander voorbeeld in case hiervan is een verbod op huisdieren in Belgie.
Stad is iets anders dan eigenaar.
Nee, beiden zijn gebonden aan de EVRM regels. De harde toestemming voor schotels en glasvezel komt voort uit EVRM rechten; een stad mag dat net zo min verbieden als een eigenaar.
Ik ben totaal niet mee met regels inzake verhuurders, maar kan een verhuurder niet verbieden om een satelietschotel te installeren op het dak? Dit lijkt me een blijvende aanpassing of toch lastig om na de huurperiode terug in oorspronkelijke staat op te leveren.

De panelen kunnen staan op de grond of hangen aan een balkon; niets permanent aan. Als je panelen vast op het dak wilt gaan leggen, zit je natuurlijk weer in de situatie van hierboven.

Of wordt hier over iets anders gesproken?
Ja, maar die verboden houden juridisch vaak geen steek. Zeker als we het bv ook over satellietschotels of fiberaansluitingen hebben vallen ze steevast bot

Klopt, maar dat heeft te maken met het recht op vrije nieuwsgaring. Voor zonneschermen, zonnepanelen, airco-units op balkons en aan gevels geldt dat niet. VvE's en woningbouwverenigingen kunnen dat vrijwel altijd tegenhouden als ze daar bezwaren tegen hebben.
Op papier.
De parktijk is toch weerbarstiger.
Je kan verbieden om mensen dingen aan de "gemene delen" zoals de gevel te hangen maar daadwerkelijk achter die mensen aan gaan is echt wel even een "ding". Zeker met huurders in VVE's.

En vaak lossen mensen het voor zichzelf ook op door diezelfde schotel gewoon op het balkon te hebben op een parasolvoet ofzo.
Zie je nog steeds van de straat en kan je sowieso niks aan doen.

Ik snap ook niet zo waarom mensen er zo aan trekken.
Het is allemaal niet echt mega mooi, of mensen nou een schotel, een zonnepaneel, of zo'n doek met zonnebloemmotief aan hun railing hangen.
Als het goed onderhouden en schoon oogt vind ik 't zelf nooit zo spannend.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 13 maart 2025 12:08]

Omdat het gaten in de gevel zijn met ditto gedoe.

Wij verbieden het ook als verhuurder. Staan boetes op en geen schroom om de advocaat erop te zetten.
Wat verbieden? Zonnepanelen mag je inderdaad om die reden verbieden, schotels niet.
Makkelijk.
https://www.vveadvies.nl/schotelantenne-huurder-verboden/

Je hebt het over alweer verworpen jurisprudentie. Juist door het internet gaat de argumentatie van vrije nieuwsgaring niet op.

Overigens als ze gaan boren dan moeten ze ook de schade repareren en dat kan in de €1000den lopen.

Ze los op het balkon zetten valt idd moeilijk/niet te verbieden.

[Reactie gewijzigd door icecreamfarmer op 13 maart 2025 14:19]

ergens hoop ik dat het niet te veel vervuiling gaan opleveren zoals de wildgroei aan sateliet ontvangers/schotels in sommige wijken/steden
Ik verkies esthetische vervuiling boven klimaatvervuiling. Belangrijk is dus dat dit soort zonnepanelen over hun levensloop een positieve bijdrage leveren.
Ik verkies onafhankelijkheid boven de gesubsidieerde en door de overheid totaal gecontroleerde en gedirigeerde energie markt (waar ze een enorme puinzooi van hebben gemaakt.)
Ik verkies esthetische vervuiling boven klimaatvervuiling
Dat is een vrij uitzonderlijk standpunt en ook dapper om dat hier te uiten. Hulde.
Ik begrijp je opmerking denk ik niet.
Ik heb ook liever een planeet met een gezond klimaat waar alle levende wezens hun nomale leven kunnen leiden, maar dan met zonnepanelen die overal hangen - ook al vind niet ieder dat estetisch aantrekkelijk.
Het alternatief kan immers zijn dat je mooie huizen hebt op een dode planeet.

Ik vind het eerder dapper en uitzonderlijk om aan te geven dat je estetisch belangrijker vindt dan de levensvatbaarheid van de planeet.
Als ik het openbare debat een beetje bekijk dan bestaat dat vooral uit mensen die heel hard roepen dat we iets moeten doen aan het klimaat, maar die daar dan vooral niets voor in willen leveren. Ze willen er niet voor betalen, ze willen alle verworvenheden van de moderne maatschappij behouden (gemak, met name) en ze willen ook die mooie raaigrasvelden niet verpest zien door windmolens en zonnepanelen.
Dus: hun esthetische bezwaren blokkeren hun voornemen om iets voor het nageslacht te doen.
En dit is een hele grote groep. Het is dus juist uitzonderlijk als je roept dat je best je horizon wil kwijtraken aan windmolens, dat je groene weilanden wil inruilen voor zonnepanelen.

"Dapper" heeft een positieve connotatie. Ik zou het dus nooit "dapper" vinden als je roept dat je liever een weiland wil dan een zonnepanelenpark.
Dan had ik jouw bericht fout geinterpreteerd.
Je zei dat het dapper was om dat hier te uiten. "hier" aanzie ik als op Tweakers (faire veronderstelling, toch?). Ik aanzie de gemiddelde tweaker niet als een persoon die veel geeft om de publieke versie van "estetisch" (voor ons is een volle netwerkkast soms erg mooi - zeker met parallel lopende patchkabels)
Ik vond het dus ook niet iets waar je dapper voor moet zijn om dit als jouw mening hier neer te zetten.
Misschien wat naief om zo te denken, maar ik denk dat de gemiddelde tweakers een toffe bende zijn die open staan voor veel. Je hebt natuurlijk altijd een paar mensen die graag in de belangstelling staan met controversiële menigen - maar dan moet je je de vraag stellen of het effectief hun mening is, of een middel om in de belangstelling te staan...

Maar goed om te horen dat ook jij er hetzelfde over denkt.
Misschien wat naief om zo te denken, maar ik denk dat de gemiddelde tweakers een toffe bende zijn die open staan voor veel
Dat is absoluut niet zo. Duik voor de grap maar eens in de discussies die ontstaan onder artikelen over electrische auto's of windmolens. Erg, erg veel negatieve reacties met als ondertoon: het hele klimaatprobleem is een verzinsel en alle maatregelen worden ons door de strot geduwd. Dat is één lijn. De tweede lijn is de financiele: ik ga alleen een electrische auto/zonnepanelen/warmtepomp kopen als ik er financieel niet op achteruit ga. De derde lijn is die van de esthetiek: windmolens en zonnepanelen prima, als ik ze maar niet zie. Er zijn serieus mensen die weilanden mooier vinden dan een veld zonnepanelen, terwijl beide vlak, monochroom en volledig zijn gemaakt door mensen.
Moet je ook in rekening brengen hoeveel van de tweakers effectief ook deelnemen aan discussies. Vaak zij die een mening hebben of in de belangstelling willen staan.
Ik spreek over alle tweakers, ook zij die de conflictzoekenden uit de weg gaan en gewoon blij zijn om de berichten en fora lezen zonder zelf input te leveren.

Het voelt wat amerikaans aan. Leren om te discussieren en jouw punt te verdedigen ipv een open geest te houden en open te staan voor de input van anderen. Kijk bvb naar MAGA en hun zicht op de tarifs... koppig en absolute onwil om te luisteren naar de experts op het vlak... Dat soort koppigheid zie ik hier soms wel idd...
Dit artikel op Tweakers rept met geen woord over het gebruik van Plug-in thuisbatterijen (PiB) terwijl die onder dezelfde regeling vallen en ook vanaf maandag mogen worden verkocht.

Edit: Hier kan je de info vinden, het gaat om alle toestellen met een stekker die energie opwekken, dus inclusief batterijen en niet enkel zonnepanelen. https://www.synergrid.be/...lug-and-play_NL-FR-EN.pdf

[Reactie gewijzigd door Gely op 13 maart 2025 11:24]

Klopt, ik heb mijn batterij al besteld.
Kleine batterij installaties waren hiervoor niet rendabel omdat de installatie kosten niet mee schalen.
Goed nieuws voor wie wil experimenteren met plug-and-play zonnepanelen. Geen gedoe meer met aanmelden bij Fluvius, wat de drempel voor particulieren een stuk lager maakt. Natuurlijk is het nog afwachten hoe de netbeheerder omgaat met de nieuwe toestellen en of er geen onverwachte beperkingen komen. Maar met twee panelen per huishouden lijkt dit een goede stap richting eenvoudiger zonne-energiegebruik, zonder dat je meteen een hele installatie hoeft te doen.
Kleine correctie op het artikel.
Vlamingen hoeven ze niet door te geven aan Fluvius.
Walen moeten dit wel doen aan de netbeheerder.
Zou ideaal zijn in Nederland, ik mag geen panelen op het dak, maar 2 op de schuur zou in ieder geval wat basis verbruik kunnen elimineren. Ook al is het maar 300watt, is altijd meer dan 0.
Ook al is het maar 300watt, is altijd meer dan 0.
Ter info: Wat je maximaal mag aansluiten is niet de Wp van de panelen maar wat er uit de omvormer komt. Dus een micro-omvormer van 800 Watt en 1200 Wp aan panelen kan prima. Voordeel van teveel Wp is dat de panelen sneller meer Watt genereren. En prijsverschil is tegenwoordig minimaal.

Geloof dat het aantal Watt maximaal 800 mag zijn.
De enige rede dat ik mijn zonnepanelen heb aangemeld is dat er energie-leveranciers zijn die dat eisen voor terugleververgoedig/salderen.

Na 2027 is het daarmee voor de consument niet meer zinvol om ze aan te melden.
Je krijgt toch niets meer voor je teruggeleverde stroom.
Ik vraag mij af, ik kan dit in de tuin leggen aansluiten om het sluipverbruik (koelksat x2, diepvries, aqarium, ...) op te vangen, maar hoelang is de (redelijke) terugverdien tijd ? Alsook, wat is de terugverdientijd op de kost om het te maken (milieu gewijs) ?

Hoe kun je dit enigsinds accuraat voorspellen/berekenen ? Het paneel zal ongetwijfeld lang genoeg meegaan, maar wat met de ingebouwde omvormer ?
hoe werken die dingen feitelijk ? Koop je dat gewoon aan, steekt het in een stopcontact en klaar of hoord daar nog eens ganse bijinstallatie of andere apparatuur voor bij te komen ?
hoe werken die dingen feitelijk ?
Geen expert, maar gewoonlijk zijn het 1/2 panelen met een micro-omvormer. Die micro-omvormer heeft een stekker. Die stekker gaat dus in het stopcontact. Zo zit het meestal voor de versies op een balkon. Enige dat je over na zal moeten denken is bevestigingsmateriaal. Iemand hierboven wilt het op een schuur plaatsen. Dan zal je toch wat verzwaring moeten hebben vanwege wind enzo.
De versie die ik bij de lokale Praxis zag had een watertank daarvoor.
Verschrikkelijke panelen, dit moet je helemaal niet willen op de consumenten markt.

Afwachten tot de eerste branden ontstaan omdat mensen thuis lekker gaan hobbyen met plug & play zonnepanelen........ 8)7 :X
Op welke manier zou er brand kunnen ontstaan? Met andere woorden: wat kun je fout doen tijdens de installatie?
Stel je hebt 2 apparaten op 1 installatieautomaat. Max 3680W.
Apparaat 1, 2000W, apparaat 2 1680W. Dat gaat goed.
Stekkerdoos ertussen en nog even een verwarming erbij van 800W.
Dat gaat niet, dan gaat er teveel vermogen door de installatieautomaat en hij gaat uit.
Zet je ook nog je stekkerpanelen van 800W op die groep dan blijven alle drie de apparaten werken want die extra 800W gaat niet door de installatieautomaat.
Maar de kabel word nu wel voor 2000W + 1680W + 800W = 4480W belast. En daar kan het fout gaan.
Al zit er wel marge in de kabels, maar toch.
Gemiddelde stekker paneel gaat toch wel richting de €300. Natte vinger gok:6-8 jaar terugverdientijd als je je sluipverbruik er mee kan killen overdag.

Ik snap de bezwaren mbt netstabiliteit, maar daar is men ook over bezig

Zodra dag gebruik groter wordt dan zonnestroom overschot is het probleem opgelost, mits voldoende transport capaciteit
Dat hangt dus wel af van het schakelschema. Ik zou makkelijk zo'n paneel aan kunnen sluiten op min wasmachinegroep. Daar zitten precies twee apparaten op (wasmachine&droger) en bovendien is de droger inmiddels een warmtepomp droger. Dat is een redelijk ideaal scenario.

In de scenario's waar het fout gaat moet je niet alleen >3600W invoeden, maar moet er bovendien nog een fysiek stuk kabel zijn waar dat hele vermogen doorheen gaat. Dat je meer dan 3600W invoedt in een groep (meerdere stukken kabel) wil nog niet eens zeggen dat er 1 centimeter kabel in die groep is waar 3600W doorheen gaat. En dat heb je natuurlijk sowieso een situatie waarin de installatieautomaat eruit knalt bij bewolking. Dat is ook wel een hint.
Dit is voor België toch iets anders, standaard bij een 2,5mm2 bekabeling wordt een 20A automaat gebruikt, bij 253V bv wat het net kan geven heb je dan +/- 5000 W, de stroom is hier dus belangrijk niet het wattage. Zo'n automaat reageert ook niet direct maar via een bimetaal voor overbelasting, dit kan bij 1.5 keer de nominale stroom een uur zijn. Regelgeving in België en Nederland verschilt enigszins, toch zijn de normen in België ook streng, zoals je ziet is er nog heel wat marge. Het wordt evenwel aangeraden om zo'n zonnepanelen niet op de zwaarst belaste groep te hangen.

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 13 maart 2025 16:51]

Theoretisch: Je zou met invoeding van het net en het gebruik van de zonnepanelen binnen 1 groep richting 4500 watt verbruik kunnen gaan. Als dan 1 apparaat deels kapot is en in die richting gaat valt de groep niet uit, en trek je door een stekker ineens 20 ampere vermogen. Die kan heet worden en in het uiterste geval brand veroorzaken.

En dat is als je je houdt aan de 800 watt.

[Reactie gewijzigd door koppie op 13 maart 2025 12:05]

mmm, die B automaten reageren maar direct op een overbelasting van 3xIn veel verschil zal dat niet maken bij overbelasting van maar 20% in jouw geval, meer nog 2.5mm2 wordt hier in België standaard met een automaat van 20A afgezekerd, dan gaan jullie in Nederland zeker geen problemen hebben.
Ik heb de indruk dat mensen denken dat zo'n automaat gewoon uitschakelt boven 16 A, degene die in huishoudens wordt gebruikt heeft een B karakteristiek, bij een defect waarbij een apparaat 20A door een stopcontact trekt gaat die ook niet onmiddellijk uit, als hij al uitgaat, (1.5 x16A = 24A moet sneller als een uur, pas bij 3 x 16 A = 48 A reageert het bimetaal binnen een paar seconden.

Ik heb de indruk dat hier problemen worden gezocht die er niet zijn. Het is met rede dat er maar 2 zonnepanelen mogen gebruikt worden, zodat mensen er niet meer gaan hangen op 1 groep en in dat geval zie ik echt geen probleem.

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 13 maart 2025 19:51]

Ik heb het ook over een theoretische discussie, en als die al bestaat zit die mijn inziens in een stekker, die boven de 10 ampere eigenlijk al boven zijn technische kunnen zit. Bij 20 ampere zou die kunnen oververhitten..
Dat wil ik juist zeggen, theoretisch met een 16A B curve kan door zo'n stekker zonder 2 zonnepanelen bij een defect ook continu 20A lopen zonder dat hij afschakelt, het risico blijft ongeveer hetzelfde bij overbelasting, als die procentueel klein is.

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 13 maart 2025 21:18]

Heb je ook voorbeelden hiervan? Gaat dat vaak mis in dld of nl? Of gewoon onderbuik?

(Hier zelf 2 panelen met APS omvormer op de schuur)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.