AVM leidt domeinen voortaan om naar Fritz-websites

De domeinnamen van het Duitse AVM, bekend van zijn FritzBox-routers, leiden tegenwoordig om naar die van Fritz. De wijziging heeft te maken met een sterkere focus op de Fritz-merknaam. De website is verder niet gewijzigd.

Wie het webadres avm.de bezoekt, wordt nu automatisch doorverwezen naar fritz.com, zo merkte Winfuture als eerste op. Voor avm.nl en avm.be geldt hetzelfde: deze URL's worden doorverwezen naar de Nederlandse en Belgische varianten van fritz.com. AVM kondigt de wijziging op zijn Duitse account op X aan. Daar benadrukt het bedrijf dat alleen de URL verandert, maar de rest hetzelfde blijft.

AVM bevestigt in een reactie aan Tweakers dat ze met de wijziging meer nadruk willen leggen op de Fritz-merknaam. "Door onze bedrijfs-URL te veranderen in fritz.com leggen we meer nadruk op ons productmerk. AVM is het bedrijf achter het merk Fritz en het zijn de Fritz-producten die onze klanten elke dag gebruiken. We willen internationaal uitbreiden, groeien, en daarom hebben we Fritz gekozen voor de naam van onze website."

AVM werd vorig jaar overgenomen door het investeringsbedrijf Rucio Investment. Dat is een in Luxemburg gevestigd bedrijf, dat onderdeel is van het Britse Imker. Een overnamebedrag is niet genoemd.

Update, 14.02 uur - AVM heeft een reactie gestuurd. Deze hebben we toegevoegd aan het artikel.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

13-03-2025 • 10:40

42

Submitter: satsurfer

Reacties (42)

42
42
29
0
0
3
Wijzig sortering
Prima spul dat Fritz!box. Zelden gedoe met het spul. Meerdere routers in gebruik, evenals een versterker en een setje powerline. En voor de dect-telefonie in combinatie met VOIP een good old 7360.
Vind het toch niet bepaald krachtig spul, behalve de goede up-time en vriendelijke redelijk configureerbare UI.

Daaronder dat plastic-fantastic schuilt toch niet zo enorm sterke hardware, heb ervaring met twee Fritz!Box 7590s en beiden hadden gewoon enorme moeite met een groot aantal gelijktijdige sessies te verwerken, dat resulteerde bijv. in bedrijfsmatige omgeving voor test-doeleinden (want ze worden om een of andere reden door een 'profesionele provider' als XS4ALL aan bedrijven uitgedeeld) dat als je pakweg 250-300+ sessies start om een webapplicatie te benaderen (lees, weinig bandwidth) op hetzelfde tijdstip dat de router volledig vastloopt en niet meer op pings reageert via LAN en dus het hele netwerk effectief platlegt. De slechte processor i.c.m. een te kleine NAT-tabel zal de boosdoener zijn, de DrayTek Vigor 2865 kon dat wel aan ondanks dat deze ook een hoge CPU load liet zien.

Ik denk dat menig ander router dit veel beter kan, het geleverde Nokia XS-2426G-B router bij Delta kan dit moeiteloos aan.

Ook bijvoorbeeld met remote game streaming via Steam viel op zodra er ook maar 1 andere machine een actie uitvoerde zoals een webpagina te openen dat dit resulteerde in schokken in de verbinding, dat is een continu-stroom van upload 100-110Mbit/s via een 1000/1000 glasvezel verbinding terwijl de VDSL-down met ~6-7ms ruim 200Mbit/s bedraagt en dus daar theoretisch geen last van zou moeten hebben, de DrayTek had hier in veel mindere mate last van, helaas had die dan weer rare infinite willekeurige bootloop issues.

De Nokia XS-2426G-B router van Delta doet dit dan weer vrijwel moeiteloos, ook al zijn er meer dan 40 devices actief, terwijl de upload verzorgt wordt door de Genexis 7480 Platinum.

Dus nee, voor mij geen Fritz!Box voor persoonlijk gebruik, dat spul is gewoon te makkelijk omver te werpen als het om stabiliteit gaat van de lijn met multi-tasking.
Zo ook vreemde problemen gehad met de Fritz!Repeaters waarbij het gastnetwerk gewoon weigerde te uploaden maar wel downloaden. Alles is getest met meerdere firmware versies en AVM zelf snapte er ook niets van. Als de device met een VPN service was verbonden werkte het merkwaardig genoeg wel weer.
Voor heel veel mensen is het een upgrade van de standaard ISP modem. Ik ben zelf naar gigabit gegaan bij KPN en de modem die ik daar kreeg (omdat mijn andere modem geen gigabit kon) die klapte er helemaal uit als ik bijv. via Steam een spel wilde downloaden.
Er zullen vast providers zijn die betere hardware leveren, maar voor 90% van Nederland is het een hele grote upgrade.

Ik stream zelf regelmatig op afstand (vanaf een andere lokatie die ook gigabit heeft) spellen via Steam of Parsec, zonder enige problemen. Dat terwijl ik een ~12k torrents heb draaien op mijn server hier thuis (allemaal Linux ISO's natuurlijk :)) en redelijk wat andere services die toch wel constant flink wat bandbreedte en requests afhandelen.
Juist stabiliteit bij multi-tasken heb ik dus hele goede ervaring mee.
Bij KPN vinden ze de Fritzbox zelfs zo goed: het modem voor pro's
Je betaalt dan wel €7,49 per maand extra.
Bij veel kleine(re) providers zoals Freedom of Fiber.nl zit de Fritz 'gratis' bij je abo in
Nee, dat klopt niet helemaal.
Naast dat het dan een low-level is (5530 ipv een xx90 topmodel) , betaal je €3 extra betalen op de anders kale abbo prijs.
Verder een prima deal mits je niet teveel load zet op de FritzBox door 'm niet te gebruiken als centrale switch. Voordeel van huren is overigens ook support.
Tja, heb een oude fritzbox (7581) een tijd tijdelijk op mijn bedrijf gehad, maar de snelheid was wel hoger dan de huidige Meraki (mx67), 960 vs 840 het is geen 'dure', maar het lijkt wel of de Meraki begrensd wordt op de specificaties (hij haalt deze snelheid ook met vpn) Dus was dat betreft doet Fritz het weer niet slecht.
Ik heb bij Meraki sowieso niet de indruk dat het draait om snelheid. Was dit met IDS/IPS aan of uit?

(Het zou ook voor thuisgebruik trouwens wel mooi spul zijn, als het niet zo wanstaltig duur was.)
Alles uit, mooi ja, maar wel veel geld voor de hardware. Je betaalt natuurlijk voor het remote management, maar ook dat betaal je per jaar.
Het is inderdaad vaak verourderde hardware. Maar ik heb het idee dat AVM wel veel testwerkzaamheden uitvoert. Hun go-to-market van productaankondiging tot release is soms twee jaar. Ik heb inmiddels 6 Fritz routers gehad en op een bug kan ik ze niet betrappen. De gebruikersinterface vind ik ook vriendelijk. Mesh werkt heel goed met centrale aansturing. En nee, je kan er niet alles mee, dat geloof ik graag.
Vooral de mogelijkheid tot beheer op afstand vind ik een topfunctie. Dat helpt enorm in een zakelijke omgeving.
Dat lijkt mij eerder een standaard functie dan een exclusieve feature. Ik zou niet weten welke router deze mogelijkheid niet heeft.
Nou het verschil met andere merken is dat je met Fritzbox een Wireguard interface naar huis opzet zonder een cloud te moeten gebruiken.
Het kan wel via een cloud-dienst, maar het hoeft niet.
I know, maar Fritz heeft een omgeving met 2FA waar je al je modems bij elkaar hebt.

Je hoeft zelf geen VPN inrichting te maken per modem, wat de kans op fouten verkleind.
Hun positie op de markt hebben ze vooral te danken aan de hoeveelheid features die ze standaard beschikbaar maken voor eindgebruikers zodat er minder afhankelijkheid van de goede wil van internetproviders is om bepaalde functies uit te rollen op modems.

Alleen is het qua gebruiksgemak daarmee een hopeloos geval. Simpele settings zoals IP settings waarvoor je van scherm naar scherm klikken om de juiste optie te vinden, maar je gaat het alleen vinden als je weer een andere setting ergens anders aan of uit hebt staan. Alleen wordt je dat vaak niet verteld, dus veel succes met achterhalen waarom je opeens een instelling niet kunt vinden!

Persoonlijk ben ik er ook achter gekomen dat een Fritz!box niet meer lief speelt als je hem puur gebruikt om met je provider te verbinden en dan de PPPoE/VLAN settings voor de internetverbinding via een router achter de Fritz!box te regelen. Op het moment dat je instelt dat hij een internetverbinding krijgt, dan gaat hij ook daadwerkelijk over de zeik als hij die verbinding niet kan claimen.

Leuk spul om meer te duiken in wat je uberhaupt kan met een modem/router, maar wordt vrij snel irritant spul op het moment dat je het daadwerkelijk flink wilt finetunen.
fritz.com klinkt wel erg "generiek". Daar zou ieder willekeurig al dan niet betrouwbaar bedrijf achter kunnen zitten. .de zegt tenminste iets meer over het bedrijf (suggestie van kwaliteit).

Maar goed, er zullen wel meer fabricage en R&D activiteiten verplaatst gaan worden naar niet-EU landen.
waarom .de minder een scam zijn .com?
Ik heb het wordt scam (oneerlijk, zwendel) niet in de mond genomen. Maar bij mij staat .de nog steeds voor Deutsche Gründlichkeit. En bij Fritzbox zeg ik dat na heel veel jaren Fritz gebruik.

Ahh, ik zie nu ook het probleem: fritz.de is niet van AVM......
ja ik denk dat een random amerikaan dat niet eens kent. .com is fine
Die heeft dan ook geen Fritzbox maar een boxje van zijn provider met ingebouwde "kwaliteitsmonitoring". Fritz/AVM is overigens best groot in Australie.
Ze hadden ook fri.tz kunnen kopen; beetje zoals youtu.be
Ik dacht zelf aan de Fritz-kola...
Erg tevreden hierover. De Fritzbox zelf is goed, de mesh functie werkt prima, wire guard VPN is leuk en je ontvangt lang ondersteuning.

Prima spul. En nog niets (negatiefs) gemerkt na de overname, want daar was ik wel benieuwd naar.
Is de nieuwe WireGurard Router-to-Router VPN beter dan wat eerst in de Fritz! zat?
Beheer van netwerken via 2 Fritz!-en gekoppeld gaat heel goed, maar de data transfer stort echt in op de oudere routers. Volgens de AVM Community lag dat aan de Deep-packet-Inspection die AVM gebruikt in de routers. En dat daarom de verbinding met 75%-95% instort tijdens data-transfer. Het enige wat ik kon doen is via IPv6 een buitenlangs verbinding opzetten om de backups van NAS-to-NAS achter de routers optimaal te houden.
1GBit via de buitenlangs tegen de 2MBit via IPv4 vpn is toch een verschil.
Ik vond de oude VPN iets lastiger in te stellen op bepaalde apparaten. Met name windows laptops. Ik vind via wire guard wel degelijk simpeler. Verder is het stabiel. Qua snelheid heb ik niet ervaren dat de boel inkakt, maar ik heb nog geen VPN tussen twee Fritzboxen gebruikt.
Er zit veel branding op Fritz tegenwoordig. Je ziet ook steeds meer dat ze met streamers en influencers werken. Dit lijkt me een aardige opmaat naar het volledig kiezen voor dit merk!
Zodra streamers en influencers en product aanprijzen, moet je er keihard van weglopen. Dat is juist een teken dat er hard met geld gegooid moet worden om het product onder de aandacht te brengen. Het product wordt ook direct duurder, want influencers zijn niet goedkoop... Tenminste, ligt er aan van welke kant je het bekijkt.
Ja, ik bedoel het vanuit Fritz, niet voor mezelf. Ik zie nu dat je het ook anders kan lezen 😅
Ben benieuwd of ze de kwaliteit houden of verbeteren.
Verkoop van een bedrijf door de eigenaren betekent netto dat het bedrijf met een schuld wordt opgezadeld.
Waren de oude eigenaren nog op zoek naar liefde voor het product en cash door verkoop, zal de nieuwe eigenaar op winst en aandeelwaarde sturen.
Fritz is goed maar niet perfect:
- DHCP/MDNS fouten. Na langer gebruik kloppen de hostnamen soms niet.
- Ook is de jitter op de latency van highspeed streams groot. Zie https://speed.cloudflare.com/
- Smarthome via DECT is niet meer van deze tijd.
Maar....nog steeds beter dan vele andere producten door het Zwitserse zakmes principe, kan alles wat je zoekt: DECT telefonie, WiFi, MESH, 1gb Internet :-)

[Reactie gewijzigd door pe0mot op 13 maart 2025 11:45]

Fritz is goed maar niet perfect:
- Ook is de jitter op de latency van highspeed streams groot. Zie https://speed.cloudflare.com/
Cloudflare Jitter: 0.842 microsec, down 1.14, up 2.0. Latency 6/6 millisec. Quality Score: Great/Great/Great. Bij hertest nog iets beter...
Als er al iets hapert is het vast het interne netwerk hier (1GB, switches etc.). Ik geloof niet dat de Fritz veel laat liggen.

Smarthome gebruik ik niet. Voor mij is het vooral de instelbaarheid, 5 netwerkpoorten, telefonie met meerdere VOIP providers en het kunnen voorkomen van automatische providerupdates. En tegenwoordig: direct op glas, geen extra ONT met stroomaansluiting nodig.
Dank voor de info.
Heb hier de 7590 met een 1/1gb glasmodem in bridge stand van de provider. Ga eens uitzoeken welke van de twee jitter veroorzaakt.
Daarop een flesje Kola. Proost!
Maar...

https://download.avm.de/ wordt niet omgeleid vooralsnog.

Merk op dat deze server niet meer benaderbaar is via het FTP protocol, wat ik vrij jammer vind.

[Reactie gewijzigd door MOmax op 13 maart 2025 11:34]

Eigenlijk wilde ze fritz.box gebruiken, maar die was al bezet 😉
Ik heb ook al vele jaren routers van dit merk. In principe werkt het goed. Enige dat ik mis is ondersteuning voor snmp oid, om metrics te verzamelen. Dat is niet mogelijk. Ik heb dit nog nagevraagd bij een sales manager van AVM, en die zei dat Fritz boxen gericht zijn op particulieren en niet voor zakelijke toepassingen, vandaar ook geen support voor snmp e.d.
Wij zijn als gezin al jaren dagelijkse happy users van in de loop der tijd verschillende AVM routers, repeaters en handsets. Nu draait er een prima functionerend Mesh netwerk, wat best wel behoorlijk wordt belast. Met thuiswerken ook nooit issues. Fijne user interface, en prima update beleid. In mijn optiek enorm betrouwbare apparatuur. AVM is een wellknown brand, weet niet of het wijsheid is meer richting Fritz over te gaan...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.